Петте неща, за които умиращите най-много съжаляват

Петте неща, за които умиращите най-много съжаляват

© ReutersТе не говорят за това, че биха искали да са правили повече секс или да скочат с бънджи. Говорят за несбъднато щастие, пропуснати детски години на потомците, попадане в капана на обкръжаващата ги среда.


Става дума за последните мисли, споделяни от умиращи хора пред милосърдна сестра от Австралия. Брони Уеър ги публикува в интернет блога си Inspiration and Chai, който стана толкова популярен, че неотдавна събраното бе издадено в книгата "Петте неща, за които най-много съжаляваме пред смъртта" (The Top Five Regrets of the Dying), разказва лондонският в."Гардиън".


Уеър е работила няколко години в дом за умиращи хора и се е грижила за пациенти в последните 3 месеца от живота им.
Любопитно е, че едно от водещите пет неща, споменавани предимно от мъжете, е "Бих искал да не бях работил толкова много".


Австралийката допълва, че в последните си дни и часове хората са осенявани от невероятна яснота за изминатия път, от която бихме могли да се поучим. "Запитани дали съжаляват за нещо или дали биха направили нещо по друг начин, непрекъснато се стига до обикновените неща от живота", казва авторката.


"Когато хората осъзнаят, че животът им почти е изтекъл и погледнат към миналото, лесно е да се види колко много мечти са останали непостигнати. Здравето носи свобода, която малцина осъзнават, докато не го изгубят", коментира Уеър по повод най-често споменаваното съжаление: "Бих искал да имам куража да живея както аз искам, а не това, което другите очакват от мен".


Съжалението, че цял живот са работили твърде много, изказвал всеки мъж, докато при жените това правили предимно възрастните.


За третото най-често споменавано съжаление - че не са изразявали чувствата си, сестрата казва, че потискайки емоциите си мнозина са се докарали до незавидно съществуване, а огорчението и разочарованието им дори е породило болестите, от които умират.


Приятелствата са нещо, за което много често се сещат умиращите хора. "Те толкова съжаляваха ,че не са се раздали на приятелите си в подходящото време или не са им отделили вниманието и грижите, които заслужават. Ползата от старите приятелства се осъзнава чак на края на дните."


Изненадващо често, според Уеър, се появява петото съжаление - че не са си позволили повече щастие. "Те съжаляваха, че са останали блокирани в навиците и привичките си, в "комфорта" на всекидневието, прелял в чувствата им. Страхът от промяна ги е карал да се правят на други, а вътрешно да се самозалъгват, докато дълбоко в себе си са жадували да се смеят от сърце и да лудуват на воля."

Ключови думи към статията:

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много интересна статия. Радвам се , че в добро здраве и на сравнително добра възраст мога да си отговоря на 5тте въпроса, посочени в статията, с удовлетворяващото: "Аз си го позволих и не съжалявам за това". Е, да, допреди 2 години работих твърде активно, но сега оборотите са намалени и се чувствам отлично.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Става дума за последните мисли, споделяни от умиращи хора пред милосърдна сестра от Австралия.
  ----
  Едно си мислят умиращите в Австралия друго в Африка а какво да говорим за болните пенсионери покосени от реформите в България ???


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За съжаление си даваме сметка за всичко, което не сме направили, когато е късно.
  Би трябвало всяка сутрин да си припомняме, че не бива да оставяме мечтите си за по-късно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защото има само ТУК и СЕГА, не забравяйте.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 6. 6 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Хората късно осъзнават, че имат един живот и това как ще го живеят, зависи в голяма степен от тях. А после се сещат, че май не е трябвало да прекарват 50-60 години в работа, която не харесват и с хора, които не харесват.

 7. 7 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много верни неща! И много обикновени, но действително ги осъзнаваме, когато станат недостижими.

  За себе си установих, че рядко разговарям с близките си у дома... И го забелязах, когато чаках с баща ми в болница да го прегледат... И ми беше интересно. Но у дома притичвам, ям, често работя и тогава дори се дразня, ако ме питат за нещо ежедневно или просто се опитват да говорят с мен... Сигурно това ще е едно от нещата, за които ще съжалявам в последните си мигове... И не толкова заради пропуснатата информация, а за пропуснатите мигове на взаимно внимание...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 8. 8 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Тъжно е, че човек осъзнава толкова важни нежа, едва в края на живота си! Но дори и сега, когато съм в крепко здраве, на млада възраст, за мен е трудно да разбера тези неща в тяхната дълбочина.

 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  Често не можеш да живееш по начина, по който искаш, защото не ти позволяват околните. Винаги в живота има хора, които се съобразяват с другите и такива, които искат да се съобразяват с тях.

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#8:"$"]Но дори и сега, когато съм в крепко здраве, на млада възраст, за мен е трудно да разбера тези неща в тяхната дълбочина.[/quote]Може би трябва да помислите, да се сетите за забравените си мечти, да обмислите дали те са толкова важни в живота Ви, че без тяхното реализиране се чувствате незавършен/а, и да не правите като мен- излизате в 7.00ч. сутринта и се връщате в 16.30ч., лягате с обувките на леглото и искате само да спите, но главата ви е пълна с чужди проблеми, които чакат Вашата намеса и нямате покой от това- ставате след 1ч. и наново работите. Позволете си го 1-2 пъти в живота , и то когато е свързано с реализиране на онази Ваша мечта, без която не се чувствате цялостен и завършен човек.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на zoomout
  zoomout
  Рейтинг: 442 Неутрално
 13. 13 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Сутрин стани, погледни навън и си кажи - днес е един прекрасен ден за умиране!" - индианска мъдрост

 14. 14 Профил на it
  it
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Ако всяка сутрин си повтаряш "Днес е последният ден от моя живот", някой ден със сигурност ще познаеш.

  Стив Джобс

 15. 15 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 652 Неутрално

  !!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 16. 16 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Старата история , която всички сме чували - почваш да оценяш някои неща, когато ги загубиш. И също - човек винаги иска това, което няма.

  Лошото е, че въпреки, че знаем тези максими - пак е адски трудно да променим начина си на живот. Съжаляването побеждава...

 17. 17 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Не съм на смъртно легло и дано това не се случи скоро защото има хора, които зависят от мен. Аз най-много съжалявам, че не успях да отделя достатъчно време на най-скъпия ми човек, когото загубих и това е моята майка.

  http://tekstove.info/browse.php?id=4433

  Последния стих от песента е: "майка жали чак до гроба". Това е човека, който най-много ме е обичал и нейната липса е оставила една голяма, голяма празнина в сърцето ми.

 18. 18 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Хубава статия. Като напомняне за това да не забравяме целите и мечтите си, да се чувстваме самите себе си и да бъдем една идея повече егоисти.

  Това за потискането на чувствата е може би много характерно за света на САЩ и Австралия. Наскоро четох интервю с Ваня цветкова, която споменаваше, че изразяването на чувства в американското общество е признак за слабост и не се приема добре.
  Надявам се, ако не друго, то поне ние, българите, да сме съхранили своята чувственост и лицемерието да ни е по-чуждо.

 19. 19 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Интересно би било, ако хипотетично човек получи втори шанс да изживее живота си отново, дали би " поправил " всичко онова, за което съжалява на смъртния си одър, или средата, обстоятелствата, ограниченията и навика пак ще си кажат думата.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3808 Разстроено

  До коментар [#17] от "ХДС":

  Загубата на майка е много тежка, защото тя е винаги на твоя страна при всяка ситуация. Дори да не може да помогне, има кой да те изслуша! И да те обгради с обич и грижа!

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#18] от "Orchid":

  Знаеш ли, понякога хората крият чувствата си, за да не притесняват близките си. Тези близки също крият, за да не засегнат другия... И така до безкрай. Или докато се появи някаква много сериозна причина (а това често е тежка болест), която да разруши тези прегради... Не, не става дума за лицемерие. Често се прави с най-добри намерения. В това отношение може би печели малко преднина пред добре възпитаните нации - ние често изливаме както негативните, така и положителните си емоции пред близките. И това може би е по-добро, отколкото прекаленото спотайване и съобразяване.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Абсолютни глупости. Дори и да имаха възможност да се върнат назад мнозинството пак не биха се променили.

 23. 23 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#20] от "Тsonkooo":

  Не знам, но болката си остава. Един приятел ми беше казал, че първата една година след това премеждие е много трудна и после времето лекувало. Но и сега имам деца, които са ми голяма утеха и радост и пак не мога да не мисля за това и да преживявам отминали моменти. Айде стига толкова лирични отклонения.

 24. 24
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Проблемът, не е какво си мислим когато ще тръгнем да умираме. Миналото не можем да го променим по никакъв начин, нито пък можем да върнем живота си на СТАРТа . А проблемът ни е, че изобщо не си задаваме въпроса - ''АЗ защо съм тук'' на СТАРТа. Да. Ние вместо да се вгледаме във себе си, ние се оглеждаме в околните. Ако попаднем в добра среда-О'кей. Можем да вършим що годе добри неща. Ако попаднем в кофти среда, ще отразяваме лошата страна на нещата. Факт. В 80% от случките в живота, които ни се случват, които ни издигат или провалям са околните. За това трябва преди да тръгнем по пътя си, когато сме на 12-14години, да минем един период на самоосъзнаване. И това естествено трябва да става с помоща на семейството си, не на учителите, психолози и пр. външни хора. Едва след този период на вглеждане в себе си, на самоосъзнаване човек може смело да поеме по пътя си. Няма да прави грешки като да не казва ''Обичам те'' или да казва ''Остави ме, сега нямам време'' ......''Бързам за работа'' ....и пр. А истината е, че нас ни награбва живота още от 5-6 години....първо на детска градина....предучилищно обучение....училище ......и освен с учители-педагози, не контактуваме със семейството си. Естествено и те са заети с работа, бизнес....и пр. и също не търсят достатъчен контакт с нас. И така на има няма 5 годинки нас започват да ни обучават под калъп. Една и съща учителка....един и същи маниер на преподаване....една и съща учебна програма и пр. и пр. и пр. .......и никой от тези педагози не ни учи да опознаваме себе си, да си задаваме въпроси извън учебната програма......никой не ни учи да мислим, а ни роботизират. Детска градина.......училище....унивеситет....кариера......семейсто.....пенсиониране и смърт. Ей тва сме ние. А дали за това сме дошли на този свят? Не мисля. Ние не живеем тук, а се съревноваваме я със съученик, я със съсед, я със приятел, я със колега или някой друг. Ние не живеем. Ние се борим, конкурираме се, мразим, завиждаме .......всичко друго но не и живеене. А тези наши борби и войни в които се вкарваме ни вкарват само в кофти и изнервящи ситуации, инфаркти, инсулти...стрес.....с цената на всичко понякога и на убийство, хората се катерим по т,нар. ни жизнен път. Ама го осъзнаваме едва в края на дните си. Колкото по-рано осъзнаем, че не сме родени за състезателни коне, ще живеем по-лесно, спокойно и достойно.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прекрасен материал! Поздравления!!!

  Любов и светлина!
 27. 27 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#25] от "ARRI":

  Страхотен коментар, когато възпитавам децата си, ще се опитам да им представя и тази твоя гледна точка, която аз също споделям и се опитвам да прилагам в живота си.

 28. 28 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво прекрасна статия!

  А benkovski11 бе постнал преди време, следното:
  "
  Memento vivere / Помни че си жив/

  Попитали Далай Лама какво най-много го изненадва относно човечеството, а той отговорил: Човекът, защото жертва здравето си, за да печели пари. После жертва парите, за да си възвърне здравето. И след това е толкова неспокоен за бъдещето, че не се радва на настоящето. Резултатът е, че не живее нито в настоящето, нито в бъдещето. Живее, сякаш никога няма да умре, и после умира, без никога да е живял!
  "


  Хитростта пречи на мисълта!
 29. 29 Профил на mentat
  mentat
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Поздравления! Напоследък не съм чел толкова добра статия в този сайт.

  stincome.com
 30. 30 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Всеки трябва да намира повече време,за да се позамисля за тези неща приживе,а не в последните си мигове от живота,защото тогава ще е прекалено късно и няма да има време,да промени нищо.Повече такива статии бих препоръчал, за да не се самозабравят хората!

 31. 31 Профил на vesel
  vesel
  Рейтинг: 388 Неутрално
 32. 32 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Според мен в основата на щастието са здравето и срещата със себеподобни, вкл. и сред роднините. Всичко друго остава на втори план.

 33. 33 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#19] от "Sniper":

  Какво ще кажеш да пробваме?

  А сериозно: средата и обстоятелствата ще бъдат различни от времето, в което си бил дете, а навикът ще бъде много по-малко въздействащ, като се почувстваш отново млад и здрав. Виж, ограниченията най-вероятно ще се са повече...

  Така или иначе, дори да те върна без сегашния ти житейски опит и да започнеш на чисто както когато си се родил, ще станеш друг човек. Най-вероятно по-добър (стрелец, ако не друго )

 34. 34 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#25] от "ARRI":

  Браво!
  100++++++++++++++++++++

  Хитростта пречи на мисълта!
 35. 35 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#28] от "Stream":

  Невероятно правдиво.Докато четях поста ти имах чувството ,
  че говориш за мен

 36. 36 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В България възрастните хора нямат търпение да умрат и да се отърват от мизерното си съществуване !!!

 37. 37 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#25] от "ARRI":

  Много добре ,но някой просто са родени за да бъдат състезателни коне ,това е играта на живота за тях и хич не е лошо...
  Всъщност,по-добре-състезатлен кон ,отколкото такъв за оран.

 38. 38 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много интересна и полезна тема! Според мен, като се позамислих човек, когато умира винаги ще намери нещо, за което да съжалява. И да не е нещо от тези пет, ще е нещо шесто или седмо. Във всички случаи ще съжалява, че не е намерил време да завърши нещо започнато, за което не е намерил достатъчно време. Съжалявам такива, които няма за какво да съжаляват. Напразно са живели.

 39. 39 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Има ли между нас такива?аз не виждам от пишештите поне под тази статия.

 40. 40 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 768 Неутрално

  http://youtu.be/hcm55lU9knw

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 41. 41 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#37] от "Irina":

  Да бе да!
  И накрая разбираш, че състезавайки се, цял живот си орал с един морков закачен на връв пред носът ти!
  Мериш се с другите защото си сляп за замият себе си!
  Единственото състезание в което си заслужава да участвува човек е това със себе си,но и това не е сигурно!

  Хитростта пречи на мисълта!
 42. 42 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#37] от "Irina":

  Esтествено. Не казвам, че требе да лежим под палмаите. Напротив. АЗ също съм от тези със свръх АЗ, и амбиции все да съм пръв. Но трябва да бъдем умерени. Защото понякога от свръх амбиции се вкарваме в такива филми, че излизаме на парчета и се радваме, че поне сме живи. Номера е да го караш по кротко, според възможностите си, а не да се надскачаш.
  Ей ни на какво приличаме от страни. Е, някои хора махат на по-високо с крилете си, но всички завършваме у фурната(гроба)....

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gE2OjvyJmjE#!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#32] от "Читател":
  [quote#32:"Читател"]в основата на щастието са здравето и срещата със себеподобни, вкл. и сред роднините[/quote]
  Като болен ти гарантирам, че е така.
  И само мъничко уточнение - някои роднини.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Имам идея да се направи паметник на жертвите на капитализма, състоящ се от четири фигури: едната на клошар, ровещ в кофа за боклук, другата на просяк протегнал ръка, третата на наркоман и последната на проститутка!

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 45. 45 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#44] от "бай Георги":

  Герги, ходи се гръмни с една петолъчка на челото!
  Толкова ли не разбираш колко си оскотял,толкова че не си разбрал и ред от статията!
  На разбираш ли, че проблемите са най-вече в самите нас. В робската и сервилна психика на Българина. във вечното му желание да упреква някой друг!
  И какъв капитализъм, та нали партийците от БКП го построиха за вас а за тях направо си направиха комунизма.

  Хитростта пречи на мисълта!
 46. 46 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Оригиналната статия е тук: http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2012/feb/01/top-five-regrets-of-the-dying

  Хареса ми и чувството за хумор на един постващите във форума на Гардиан:

  Тop regret: "Not looking both ways when that truck was coming."

 47. 47 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#27:"ХДС"]когато възпитавам децата си, ще се опитам да им представя и тази твоя гледна точка, която аз също споделям и се опитвам да прилагам в живота си.[/quote]

  Дано успееш. Ама се съмнявам. На нас хората отдавна ни е отнета свободната воля, и да си индивидуалист те считат за странен, луд или различен от калъпа. Ама като за начало, те съветвам да не си пращаш децата на детска градина. Там се чувствах най зле. Ставаш сутрин в точно определен час, закусваш в градината закуска, която не харесваш пак в точно определен час(а АЗ преди 10ч. не огладнявах, ама в 8,30 ме тъпчеха)........после участваш в игри и занимания, а на теб ти е чоглаво, но требе да участваш........после пак ядеш в точно определен час кофти храна.....после те слагат да спиш пак под час в една стая с камара деца, а на теб не ти се спи, а те те натискат да лежиш със затворени очи.....и пр. Та ето така от малки ни учат да не сме индивиди, а стадо.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "Stream":

  Чудя се само какво те кара да мислиш, че този е чел въобще статията.
  Следва ме само за да ходи да ака в статиите, в които пиша.
  НЕ трябваше да пиша в тази.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#21] от "Музар":

  Съгласна съм с твоята гледна точка, Музар, интровертни хора съществуват навсякъде. Дали крият емоциите си от старание да не наранят другите около себе си, или очакват така да се разреши даден проблем-причините могат да са най-различни.
  Мисълта ми обаче беше за друг вид взаимоотношения-с познати/непознати, близки, колеги...
  За да не ставам многословна, изнамерих интервюто, което цитирах в предния си пост, и сега го давам като линк. Темата е засегната в отговора на последния въпрос.
  http://www.blitz.bg/article/21756

 50. 50 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#44:"бай Георги"]Имам идея да се направи паметник на жертвите на капитализма, състоящ се от четири фигури: едната на клошар, ровещ в кофа за боклук, другата на просяк протегнал ръка, третата на наркоман и последната на проститутка![/quote]
  Бай Георги, ти сигурен ли си, че това са жертви на капитализма? Искаш да кажеш, че такива не е имало по време на робовладелството и през средните векове! Я, помисли пак!

 51. 51 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#48] от "Росен":

  Не се коси! Отбичваме го, грозника "Андрещко"!!

  Хитростта пречи на мисълта!
 52. 52 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#43] от "Росен":

  Защо някои роднини?

  Мисля си, че борбата на човек е по линия на егото и на вкоренените предразсъдъци (в т.ч. самооценка) от детството. Ако можем да ги преодолеем, светът би бил далеч, далеч по-светло място. В най-общ план.

 53. 53 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Топ съжалението на умиращите би трябвало да е 'Съжалявам, че умарам'.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 54. 54 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#53:"dgd"]Съжалявам, че умарам[/quote]

  Съжалявам, че умирам исках да напиша

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 55. 55 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Today is the first day of the rest of your life! Enjoy it!
  Мда. Но не помня от къде съм го запомнил :/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Следвам всичките препоръки и ми казват, че съм задник.

 57. 57 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#52] от "Читател":

  Алчността в някои роднини може да накара човек да иска да помогне на просяка от улицата повече, отколкото на тях, но това не е задължително валидно за всички хора, така че всъщност ти си прав.

  Проблем стават придобитите в късна възраст "предразсъдъци", тоест когато има доказателства.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "dgd":

  Ами не е. Когато мислех, че приключват земните неволи единствената ми мисъл бе КОЙ ще се грижи за малкото ми момче.
  Повярвай, няма време за друга мисъл тогава.
  Човек не мисли за себе си в такъв момент, а за последствията от това, че няма да го има.

  И за съжаление не важи правилото "Няма незаменими хора".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Трудно човека се възпитава в самодисциплина...
  Когато си здрав, млад, стар, успял, развиващ се, яздещ времето последното за което си мислиш е, че утре-то ще е последния ден в живота ти. Едно си загубил, друго си спечелил, но във всеки един момент ти си направил избор, дори и бил той неволен. Колкото и да ни се иска няма как да сме максималисти, няма как ние да сме винаги доволни и другите също с нас. Така е в природата - за да имам аз, не трябва да има(образно казано) той, другия, любимия, близкия, приятеля.... Баланс или все за нещо този един живот няма да ни е стигне. Всъщност много животи няма да ни стигнат за да обхванем необятното. За жалост е така.

  Никой човек не е по-голям от другия.

  Жената е покана за щастие
 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#25] от "ARRI":

  Страхотно! Така е, не сме състезателни коне, а живи хора. И всичко останало е много вярно... Най-вече, че у дома, от най-близките си хора, можеш да се научиш да възприемаш себе си преди всичко като Човек, а после идват способностите, уменията и всичко останало. Когато себе си възприемеш по този начин, няма да ти е трудно и другите да ги имаш за човеци... От там се почва.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 61. 61 Профил на noway
  noway
  Рейтинг: 551 Неутрално

  готина и много реална статия твърдо 6666666

 62. 62 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "EREBUS":

  Смъртта е начало, според индианците.

 63. 63 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Живота е кратък да го живеем както можем и да сме щастливи.


 64. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#49] от "Orchid":

  Мда, последният отговор... повдига много въпроси. Излизат извън темата на тази статия, но пък са свързани... Според мен т.нар. "развити общества" са прехвърлили разумните граници на ограниченията ... В името на безопасността отнемат детството, в името на толерантността... се страхуват да не си обратен/а ако в радостта си се хвърлиш на врата на еднополов приятел...

  Но този проблем идва (получава се) в мегаполисите. Ето, във същият отговор е и това "ходенето до Ню Йорк за 90 на сто от тях е невъобразимо приключение, излизането от малката им уредена общност, от родното им градче..." [е опасно?]. Да, в собствената им общност няма проблем с приятелски жестове, защото всичко се знае (т.е. няма да те помислят за гей).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 65. 65 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#49] от "Orchid":

  ...........Представяш ли си да хвърлиш домат по американец?! Човече... Нашият свят не е картонен, истински е, защото няма да падне, като хвърлиш домат по него.........

  Това от линка е най-доброто според мен.
  И все пак тяхното спокойствие (на американците) не ми се струва нещо лошо. Ние сме като индианци по време на война. Не ни спира някоя и друга тежка рана, но е уморително някак ... това нашето.
  Не знам дали ни прави повече хора от тях.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 66. 66 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Който е искал, е изживял живота си по този начин. Или поне в по-голямата му част. И не съжалява или съжалява само за определени действия. Който е идиот и сто пъти да се върне назад, пак ще си бъде идиот.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 67. 67 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Весело

  Какво значение има какво те вълнува, когато умираш? Ако не си отлагала хубавите неща в живота си, за да завършиш 2 висши образования, ако си създала деца, а не на кариера, която ти носи 200 000К годишно, ако си имала куража да не се самозаблуждаваш, нито пък да заблуждаваш околните, неминуемо ще имаш много и истински приятели, богатите и успели хора нямат приятели, те са заобиколени от лицемери, които ги дебнат с фалшива усмивка и търпеливо очакват момента им на слабост, за да се нахвърлят върху тях и да им отнемат плячката, ако не си крила емоциите си и животът за теб е бил един "безкраен празник", както казва дядо Хемингуей, няма да съжаляваш за нищо в живота си, а само за това, че купонът свършва.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 68. 68 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Ако перифразирам едно мнение по тази тема от коментарите в Guardian за тяхната NHS , за българина на смъртно легло скоро съжаленията ще са нещо подобно на ' По дяволите трябваше да се измъкна навреме от тази комунистическа дупка преди фалита на пенсионната и здравна система в България'...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#25] от "ARRI":
  Всичко което си написал тук, мога да го събера в една песен: "Още една тухла в стената".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 497 Весело

  Дрън,дрън..умиращи хора какво очаквате да кажат!

  За нищо не съжалявам! Животът е такъв какъвто си го направиш, няма значение какъв избор си направил, ти не можеш да промениш случилото се! Най-доброто нещо е да се учиш от това което правиш, да продължиш напред и да предадеш на другите наученото! Съжалението е загуба на енергия, която е по-добре да се влага в позитивни неща!

 71. 71 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#22:"normandy"] Дори и да имаха възможност да се върнат назад мнозинството пак не биха се променили. [/quote]

  Много сте прав господине, те иначе биха променили живота си начаса, но както виждаме никой не го прави, та и 5 живота да имаме, вероятно ще ги изживеем, като първия.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 72. 72 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#25] от "ARRI":

  Господине, възхитена съм от коментара ви!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 73. 73 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Колко малко мутрябва на човека:
  сънят му -да е ведър и спокоен,
  животът му -напрегнат и достоен,
  а пък смърта ..смърта му -да е лека...

 74. 74 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И ако си мислите, че Далай Лама само се удивлява на повсеместната човешка глупост, то грешите.
  Духовният водач е признат като един от най-мъдрите хора на планетата, който черпи знания направо от Общото Вселенско Съзнание. То, според източните флософии, се намира у всеки човек и всеки би могъл да се докосне до него, стига да има търпението да поеме най-важното пътешествие – това към самия себе си.
  Е, Далай Лама го е сторил и понеже е един доста добродетелен човек, е решил да сподели своите знания с всички хора по Земята, които се стремят към щастие и душевен мир.
  Ето ги и самите правила:
  Дайте си сметка, че голямата любов и големите постижения изискват и огромен риск.
  Когато губиш, не губиш урока.
  - Уважавай себе си.
  - Уважавай останалите.
  - Поемай отговорност за всички свои действия.
  Запомни, че да не получиш това, което искаш, понякога е невероятен късмет.
  Научи правилата, за да знаеш как да ги нарушиш най-правилно.
  Не позволявай малкият спор да навреди на голямото приятелство.
  Когато осъзнаеш, че си направил грешка, непременно предприеми действия по коригирането й.
  Прекарвай малко време насаме всеки ден.
  Бъди с отворени обятия за промяната, но не се отказвай от ценностите си.
  Запомни, че понякога мълчанието е най-добрият отговор.
  Живей добър, честен живот. Такъв, че когато остарееш и се замислиш за миналото, да си способен да му се насладиш отново.
  Атмосферата на обич в дома ти е основа на живота ти.
  При някакви несъгласия с близките ти, наблегни само на настоящата ситуация. Не изкарвай миналото на показ.
  Споделяй мъдростта си. Това е начин да постигнеш безсмъртие.
  Бъди нежен със земята.
  Веднъж годишно отивай някъде, където не си бил никога.
  Запомни, че най-добрата връзка е тази, в която любовта ви един към друг надвишава нуждата ви един от друг.
  Съди за успеха си в съотношението на това, от което трябва да се откажеш, за да спечелиш нещо друго.

 75. 75 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Мисля си, че най-свързващото всички останали съжаления, е това, че не сме изразявали чувствата си. Дали пред себе си и за себе си, или пред другите- няма значение. Това, е което се преплита като ефект във всяка от останалите категории. Когато не си се възправил да подкрепиш себе си и своя желан избор пред малодушието си или предразсъдъците на другите, да изразиш, че наистина за теб мечтата ти не е просто мечта, а продължение "навън" на призванието, което усещаш по дух; когато не се обичаш достатъчно, за да следваш уникалната си съдба /която колкото повече развиваш като идея, че е такава, те отдалечава от другите и те кара да се чувстваш по-самотно, но само ако те също не умеят да вярват в своята.../,тогава си омотан в мрежата на връзките ти с другите и се чувстваш моделиран/а, а това е защото не са се изявили чувствата на себеуважение и вяра в себе си. За съжалението, че много работиш и следващата категория... Не винаги работиш, защото трябва да оцелееш и е нормално да го правиш, за да си полезен на себе си и на обществото. Понякога всичко се концентрира не във формулата работа-нормално съществуване/реализация, а в работа-средство за постигането на успехи и власт. Това пък е да се загубиш в едно "упътване наготово", насаден модел, който примамва, че дава отговорите какво се иска от нас да направим в живота си и към какво да се стремим, за да сме щастливи. Така или иначе, ако престъпваме по вече утъпканите следи и сме нещастни от това, значи пак не сме имали воля да изразим какво наистина чувстваме и не сме дали сила на думата "призвание". Когато не се грижим достатъчно за себе си и не мислим, че живеем според вътрешното ни собствено определение за щастие, ставаме сърдите, неудовлетворени, "свили се в черупките си". Така не изграждаме нормални връзки и не задържаме до себе си онези приятели, които искаме. Не успяваме да съсредоточим достатъчно обич и положителни емоции в нас, пък камо ли да я разпределим с другите, да им я раздадем. Те се отчуждават от нас и ние от тях. А пък накрая не бива да се забравя и една мисъл, която прави всичко малко по-двузначно и не толкова сериозно: "Този живот е само проверка. Само една обикновена проверка. Ако беше истински живот, щяхте да получите по-нататъшни инструкции къде да отидете и какво да направите."

  Smile, smile, a little baby!
 76. 76 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Човек за да живее пълноценно и както той си иска, трябва да се изкорени от сегашната система. Единственият начин е да се изолираш в някое село далече в планината или да отидеш в друга държава, където системата е друга (напр. Куба). Нашата система е изградена така, че да се надпреварваш с другите за да имаш ти, да не уважаваш и да не си добър с другите защото ако го правиш ще бъдеш мачкан, и няма да имаш жизнено важни неща (работа, пари, осигуровки).

  В нашият свят тези неща като доброта, уважение, приятелство, не се срещат толкова често защото не можеш нищо да спечелиш от тях, а от честта храна няма.

  Ние живеем в светът където не трябва да обръщаш внимание на хората по улицата, не трябва да им помагаш, не трябва да ги заговаряш защото не се знае на кой ще попаднеш и какви проблеми ще си създадеш. Убийците, крадците, мошениците са нещо нормално.

  Така, че живейте си живота както искате, и ако в края на всеки ден не виждате нещо нередно, и не сте взели погрешно решение, не виждам защо бихте съжалявали на края на живота си.
  Аз съм сигурен че ако повечето от нас получат втори живот за да поправят грешките, те биха обърнали на тях в началото и след това биха се върнали към старият монотонен живот. Това е неизбежно

 77. 77 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#58:"Росен"]Когато мислех, че приключват земните неволи единствената ми мисъл бе КОЙ ще се грижи за малкото ми момче. Повярвай, няма време за друга мисъл тогава. [/quote]

  Росене, не мога да ти повярвам, защото ако беше така, нямаше да се наливаш и сега с алкохол денонощно, ти си един самовлюбен егоист, който на първо място се интересува от себе си и е във форума, само защото, тук може да се лъже на воля, роднините ти били алчни, сигурна съм, че ако попитам тях, ще кажат същото за теб, в още по-голяма степен, бях решила да не се заяждам, но не издържах и през цялото време се питах, дали освен нас, не заблуждаваш и себе си, хайде викни сега Селена, да ми обяснява, колко си падам по теб.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 78. 78 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#62:"Dead Sam Walking"]Смъртта е начало, според индианците. [/quote]

  Според индианците, думата за неуспешен ловец била вегетарианец.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 79. 79 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да, снимката на хълма с кръстовете е от Литва. Подобен е хълмът Грабарка в Полша, на който има православен манастир. Хората имат традицията да правят поклонения от десетки километри, като носят кръстове и накрая ги забиват по хълма. Но тази снимка няма нищо общо с темата на статията.
  .
  Раят съществува -
  http://www.book.store.bg/p65078/raiat-syshtestvuva-tod-byrpo-lin-vinsent.html

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 80. 80 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#18] от "Orchid":


  [quote#18:"Orchid"]изразяванео на чувства в американското общество е признак за слабост и не се приема добре.
  Надявам се, ако не друго, то поне ние, българите, да сме съхранили своята чувственост и лицемерието да ни е по-чуждо.[/quote]

  Аааа, не. Ако изразяването ще бъде на начумерен, мрънкащ и сприхав бурсук, каквито се явяват повечето българи - предпочитам "лецемерната" усмивка на американците! "Лицемерът" полага усилие за мен, а бурсукът какво ми дава?

 81. 81 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#80:"iazdakaja"]начумерен, мрънкащ и сприхав бурсук, каквито се явяват повечето българи - предпочитам "лецемерната" усмивка на американците! [/quote]

  Господине, значи предпочитате усмихнатите бурсуци, не бойте се и нашите ще се научат да се усмихват, защото е много по- лесно да се усмихваш, отколкото да не бъдеш бурсук.

  пп бихте ли ми казал какво е това бурсук?

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 82. 82 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1149 Весело

  [quote#75:"di^^di"]Така не изграждаме нормални връзки и не задържаме до себе си онези приятели[/quote]

  трябва точно това. да градим връзките си с другите. и това започва от малките неща. от неотказана среща, от едно обаждане. малки неща като сбор правят приятелството. на някои им е трудно и това, защото гледат само себе си и че техните им проблеми са най-важни. надявам се си ме е разбрала.

 83. 83 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Знаете ли,колкото по-бедни са хората,колкото повече препятствия и трудности са преживяли толкова са се чувствали по-щастливи без да си задават такива въпроси. КАКТО И ОБРАТНОТО Е ВЕРНО! КОЛКОТО животът те е глезил толкова по-нещастен и мрънкащ си ставал и неудовлетворен! ТАКЪВ СИ И УМИРАШ!

  Когато си на прага с отвъдното ти си същия човек какъвто си бил през целия си живот,само,че по искрен. Ако си бил мрънкащ и хейтър то и на финала ще си такъв,ще съжаляваш за нещо,за пропуснатите моменти,все ще намериш за какво да си неудовлетворен.

  Ако си бил ежедневен победител над трудностите,ще си бил благодарен за това,че Бог те е изпратил на Земята за няколкото секунди вдишвания и за това,че си се справил с трудностите.Ще си победител и като умиращ,без значение на възраст,заболяване - защото така си си изпълнил мисията в живота, а каква е била разбираш оттатък земните ценности

  Нормалното поведение и мъдрото на прага с отвъдното Е ДА НЕ СЪЖАЛЯВАШ ЗА НИЩО! Просто както и в живота най-добрите решения са били простите, така и на финала най-простото решение е: НЕ СЪЖАЛЯВАЙ! УСМИХНИ СЕ И МАХНИ НА СВЕТА ЗА СБОГОМ! ПОСЛЕ СЕ МАХНИ

 84. 84 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#76:"slobo"Аз съм сигурен че ако повечето от нас получат втори живот за да поправят грешките, те биха обърнали на тях в началото и след това биха се върнали към старият монотонен живот. Това е неизбежн[/quote]
  -----------------------------------------------
  Не мога да кажа за моя живот е монотонен. В моя живот са събрани три живота.

 85. 85 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#81] от "Мерилин":

  и аз не знам какво е бурсук, но това няма значение. една усмивка дори да е фалшива другият вече се зарежда с добро настроение. важното е, че има такива, които да ти се усмихнат. българина е вечно намусен. ирония, самоирония пък нищо не значат за него.

 86. 86 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Изводът: Изживявайте всеки свой ден, все едно че е последен! Това правило идва накрая в дневния ред, но често е много късно...

 87. 87 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#85:"selena"] една усмивка дори да е фалшива другият вече се зарежда с добро настроение. важното е, че има такива, които да ти се усмихнат. българина е вечно намусен. ирония, самоирония пък нищо не значат за него. [/quote]

  Права си Селена, все пак не всички българи са такива, познавам много усмихнати момчета и момичета, както и възрастни хора, майка ми е една от тези, все на майтап я избива.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 88. 88 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#78:"Мерилин"]Според индианците, думата за неуспешен ловец била вегетарианец[/quote]
  Цитирам племето Lenape от Millburn, New Jersey.
  Ред е да споделите, кое племе цитирате!

 89. 89 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#79:"о. Павел"]Раят съществува[/quote]

  Съгласна съм отче, раят съществува във въображението ни, а и доколкото го описват ми се вижда доста скучен, толкова много праведни и безгрешни хора на едно място, не знам как въобще се понасят един друг, а като се замисля, че ще им се наложи да са заедно цяла вечност, направо тръпки ме побиват.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 90. 90 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#88:"Dead Sam Walking"]Ред е да споделите, кое племе цитирате! [/quote]

  Цитирам племето на зевзеците господине.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 91. 91 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Чудесен акцент в материала е борбата с демона в нас самите...това наистина е борба за живот! Няма по-страшен враг от собствения ни Хайд, всичко друго може да се преодолее или заобиколи, но за Него е нужна специална лопата. Прочетете как Чърчил се е борил с тежката си "черна" депресия в мемоарите му, тя е била за него много по-страшна от Германия. Но пък депресията е част от фаза, в която има и еуфория, дано не ги преживеете...

 92. 92 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#7:"Музар"]За себе си установих, че рядко разговарям с близките си у дома... И го забелязах, когато чаках с баща ми в болница да го прегледат... И ми беше интересно. Но у дома притичвам, ям, често работя и тогава дори се дразня, ако ме питат за нещо ежедневно или просто се опитват да говорят с мен...[/quote]

  Няма за какво да съжаляваш в случая си направил правилния морален избор!
  Представи си следната метафора хипербола, ти си командир на подводница, която излиза на повърхността и ти решаваш да изпратиш малка група от хора на палубата да извършат някакъв ремонт! Известно време след началото на ремонта един от офицерите ти докладва за вражески самолет на няколко секунди от твоята позиция! Ако не спуснеш подводницата под повърхността целият екипаж загива, ако ако го направиш обаче групата на палубата ще загине! Вярвайки че правилното действие в случая е за по-малко жертви и решаваш да се ''потопи''! Въпреки че това твое решение изпраща групата на сигурна смърт то не е грешно, защото негативните последици от него са много по-малко, отколкото ако беше предприел друг курс на действие!
  Животът често ни изправя пред подобен морален конфликт, но ти трябва да си спокоен, защото със сигурност си избрал да спасиш екипажа!

 93. 93 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 677 Неутрално

  "Бих искал да не бях работил толкова много"

  Hitchhiker: I may live badly, but at least I don't have to *work* to do it.

  Слакер, Ричард Линклейтър

  Winora forever
 94. 94 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Сачи

  Скоро след като се роди братчето й, малката Сачи започна да моли родителите си да я оставят сама с бебето. Те се притесняваха, че като повечето четиригодишни деца, може би тя изпитва ревност и иска да го нарани или удари, затова й отказваха. Но тя не проявяваше признаци на ревност. Отнасяше се мило с бебето, а молбите й да остане насаме с него станаха още по-настойчиви. Решиха да й позволят.
  Тя влезе въодушевено в детската стая и притвори вратата, но остана един малък процеп, през който любопитните й родители можеха да надзърнат и да чуят какво става. Те видяха как малката Сачи се приближава безшумно към бебешкото креватче, навежда лице към малкото си братче и му казва тихо:

  - Бебчо, кажи ми как изглежда Господ? Започвам да забравям...

  Smile, smile, a little baby!
 95. 95 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 677 Неутрално

  I was looking for a job, and then I found a job. And heaven knows I'm miserable now.

  The Smiths

  Winora forever
 96. 96 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#94:"di^^di"] Сачи се приближава безшумно към бебешкото креватче, навежда лице към малкото си братче и му казва тихо:
  - Бебчо, кажи ми как изглежда Господ? Започвам да забравям... [/quote]

  Диди, с доста промито мозъче е била малката Сачи за да задава подобни въпроси, явно семейството е било маниакално религиозно, щом е избрало за възпитанието на едно дете Библията, вместо приказките на Андерсен и братя Грим, в които имо много повече поезия и човечност и забележи, те се страхували малката Сачи да не направи нещо "лошо" на бебето, защото самите тези религиозни лицемери са зли в сърцето си и предполагат същото и за другите, вероятно са били мормони, тази американска псевдо църква, която кара членовете си да и даряват до 50%-та от доходите си, горкото дете, едва ли някога ще стане нормална жена.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 97. 97 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#81] от "Мерилин":


  Няма усмихващи се бурсуци. Има пазещи се от бурсущината потенциални бурсуци. Имат култура и сила да се усмихват когато не им се смее. А това е свидетелство за уважение към другите и вдига общото ниво на позитивизъм в атмосферата. Не случайно хитрите американци ценят тези неща - някой толкова успял и богат като тях, със сигурност знае как да общува. Ама който е от бившите османски териториии... тъпърва има да учи. 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#77] от "Мерилин":

  Ей, не се сдържа и тази тема да оакаш. Ами не съм пил нищо освен вода от нова година почти. Хапчета пия. Високо кръвно. Сега доволна ли си? Става ли ти по-добре от това?
  Какво очакваш? Да разказвам колко пъти линейка идва до нас ли.
  Тук съм четвърта година и не съм виждал досега ник, който да се мъчи да ми привлече вниманието по този начин.
  Я виж тази тема и помисли КАК така на твоя коментар № 37 са се появили огромен брой плюсчета, след като в статията нямаше вече коментари.
  http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2012/02/03/1758774_vseki_treti_nito_raboti_nito_tursi_rabota/?p=0&ref=id
  "Странно"? Не мислиш ли?
  А "Селена" или който и да е ник какво ще пише си е лична работа, аз свита нямам.
  [quote#77:"Мерилин"]бях решила да не се заяждам, но не издържах[/quote]
  Това за следващ пост ми го спести, че имам чувството че ти е
  на десктопа за по-лесно копиране.

  Ако се вгледаш по-добре в поста ми щеше да разбереш важното, а то е че винаги съм давал, защото имам повече от роднини и приятели. Когато обаче се оказа, че "МАЛКО" давам аз спрях да давам, защото не съм длъжен да давам. Това имах предвид под алчни роднини, нищо особено не е.

  Форума не е длъжен да ти слуша комплексите, ОСОБЕНО под такава статия.
  Ще заколя някоя кокошка и като я пуснат снимката сам ще те поканя там да спамиш на воля.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#98] от "Росен":
  Някои си признаха , че са трайно безработни- какво друго да се очаква при така представеният от тях интелект и "незлобливост", освен задаване на лични въпроси и създаване на лични конфликти поради липсата на възможност за реално общуване в офлайн среда Не си струва труда- мани Статията е чудесна, но изисква наличие на стремеж за самоопознаване, който не всеки притежава. Както се казва- хора- разни

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  [quote#96:"Мерилин"] явно семейството е било маниакално религиозно, [/quote]

  Who knows? Няма на разказа надпис "to be continued..." , за да ни се обясни процеса по създаването на образите на героите.

  Защо ти е изобщо да интерпретираш? Такива разкази се четат на принципа: приказка-добро поучение.

  Smile, smile, a little baby!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK