Надежда в квартал "Надежда"

Сергиите със зеленчуци, поставени пред новата градинка, направена в центъра на квартал "Надежда" с доброволния труд на жителите му

© Николай Николов

Сергиите със зеленчуци, поставени пред новата градинка, направена в центъра на квартал "Надежда" с доброволния труд на жителите муЖена на средна възраст пита през прага на районното кметство:"Водомерите какви да бъдат?"


"Или от три кубика, или от пет", отговаря й Портокал Портокалов.


Вече втори месец темата за водомерите е сред най-обсъжданите в ромския квартал на Сливен "Надежда". Причината е, че наскоро кметската управа и местното "ВиК" започнаха кампания за поставяне на водомери там. Идеята е всяко домакинство да купи свой водомер, който да бъде безплатно поставен от водоснабдителното дружество. Крайната цел е всеки абонат да плаща според потреблението си и така да бъде подобрена услугата в целия квартал.
При обявяването на акцията кметът Кольо Милев обясни, че "Водоснабдяване и канализация Сливен" ООД е предприело тази стъпка, тъй като в противен случай водата от крановете тече постоянно и загубите са големи – около 85%. Освен това така според него, когато всеки извади от джоба си пари за водомера, ще го пази и кражбите на вода ще са по-малко.


Проблемът с водата в квартал "Надежда" е от години. В момента хората там са на режим, при който вода има между 6.30 и 9 ч. сутрин и от 13 до 22 ч. Налягането обаче е много слабо и редовно, дори и в часовете, когато не е спряна, през чешмите не тече нищо.


Водомерите, които ще бъдат поставени в ромската махала, вече се събират в районното кметство

© Николай Николов

Водомерите, които ще бъдат поставени в ромската махала, вече се събират в районното кметство


В квартала живеят около 20 000 души. Едва 10-15 семейства обаче са с водомери и са изрядни платци към ВиК. Наскоро обаче част от живеещите в "Надежда" получили съдебни разпореждания за дължими суми от по 500-600 лв., трупани с години към дружеството, и вече никой не се противи на постигнатото с кмета споразумение. Хората са наясно, че само така ще има точен отчет на изразходваното от тях.


В продължение на един месец и половина, минаваме, разговаряме. Е, не може да няма някой несъгласен, на когото не му стигат паричките, но всички останали са в готовност, даже вече сме събрали тук над 100 водомера. И имаме готовност от 1 септември да започнем да ги поставяме, обяснява Портокал Портокалов.


Той е местен търговец, част от екипа на кметския наместник в квартала Илко Илиев. Илиев вече държи под ключ над 100 водомера, купени от хората в махалата.


Портокал Портокалов отговаря за подобряване на инфраструктурата в квартала. Но не е изключено да чуете някой местен да го нарича "кмете", защото е неформален лидер на общността и редовно дава лични примери как хората там да подобрят живота си.


От близо година Портокалов и още няколко души около кметския пълномощник заедно с градската управа прилагат план за облагородяване на квартал "Надежда", където могат да се видят доста нови,  измазани цветно къщи. А отскоро на всяка пресечка са поставени и табелки, указващи името и номерацията на улиците.


Благодарение на плана боклуците от "Надежда" са почистени, а сметището, замърсявало доскоро самия център на махалата, е разчистено. На мястото му няма и помен от отпадъци и нещо повече - сега там се намира градинка с чешма, алеи с чакъл, пейки, фиданки и палми в саксии за радост на окото.


Надежда в квартал "Надежда"

© Николай Николов


Те не знаеха какво значи чистота. Не бяха виждали такава хигиена, а сега всички пазят чисто и се радват, разказва Портокал за съкварталците си.


Щяхме да завържем болести, като духне вятърът и разпилее боклуците, страшно ставаше, разказва и един от младежите, включили се с доброволен труд в разчистването и градежа на градинката.


Сега току-пред новата чешма може да се видят вече и няколко сергии с плодове и зеленчуци, лъснати и подредени в щайгите като за изложба.


Кметският наместник Илков, Портокалов и останалите членове на кварталната администрация са организирали и друга доброволческа акция - по ремонт на подлеза, който минава под жп линиите и свързва махалата с квартал "Даме Груев".


Подлезът, ремонтиран от доброволци от квартала

© Николай Николов

Подлезът, ремонтиран от доброволци от квартала


В ремонтирането на подлеза участвали не само включените в програмата за социални помощи, но и майстори зидари и фаянсаджии. Сега подлезът е чист, с нови плочки, бял таван и работещо осветление. И се поддържа всеки ден. За хигиената в квартала се грижат включените в програмата за временна заетост.


Осветлението от уличните стълбове в центъра на квартала също е възстановено и никой не смее дори да си помисли да чупи или отнесе част от стълбовете.


На всеки ъгъл пък са разположени контейнери за боклук. До миналата година имало само 6 за целия квартал. Сега вече са 40, ползват се и боклукът от тях се извозва всеки ден.


Новите контейнери за смет, поставени наскоро в махалата. Виждат се на всеки ъгъл

© Николай Николов

Новите контейнери за смет, поставени наскоро в махалата. Виждат се на всеки ъгъл


10-15 години този квартал не съществуваше за управляващите, сега кметът Кольо Милев ни подаде ръка. Искаме да дадем пример и на останалите цигански махали в страната. Да видим след това за какво ще се приказва, казва Портокал Портокалов, според когото общественото мнение несправедливо е настроено срещу ромите и не вижда доброто в общността.


И докато излизаме от сградата на районната администрация, се сблъскваме с десетина младежи, пратени като доброволци да гасят пожар, възникнал близо край града.


С лопати в ръка, идват да докладват на кмета какво са свършили. Опушени и изморени, но доволни. Нямаше начин, иначе всичко ще изгори, разказва един от тях.


Кметският наместник Илко Илиев (на заден план вляво), Портокал Портокалов (с карираната риза) и доброволците, гасили пожара, пред сградата на районната администрация в квартал "Надежда

© Николай Николов

Кметският наместник Илко Илиев (на заден план вляво), Портокал Портокалов (с карираната риза) и доброволците, гасили пожара, пред сградата на районната администрация в квартал "Надежда


Говори се, че живеем от социални помощи, от майчински. Кой човек може да нахрани семейство с 45 лева социални помощи, пита ромският лидер. 


И дава за пример безработните от махалата, които са включени в социалната програма на община Сливен и получават помощите си срещу труд, който са задължени да полагат 14 дни по четири часа. Градът е чист, ние лично следим да си вършат работата съвестно. В противен случай, отпадат от нея. 


Дали малко ще направим, дали много, длъжни сме да опитаме. Ако оставим за утре, нищо няма да се промени, заключава Портокал Портокалов и обещава съвсем скоро хората от квартала сами да почистят и уличните шахти на канализацията.   

Портокал Портокалов, кметът на Сливен инж. Кольо Милев и наместникът му Илко Илиев разглеждат подлеза, ремонтиран с доброволческия труд на хората от квартал "Надежда"

© Георги Илиев

Портокал Портокалов, кметът на Сливен инж. Кольо Милев и наместникът му Илко Илиев разглеждат подлеза, ремонтиран с доброволческия труд на хората от квартал "Надежда"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 893 Весело

  Аферим на баща му, евала на майка му на Портокал Портокалов

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1313 Весело

  Портокал е як!

  low riders team
 3. 3 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 476 Неутрално

  страшна картинка са начело с Портокал Портокалов
  [quote#1:"madagaskar"]Аферим [/quote]
  ......в превод?
  До коментар [#1] от "madagaskar":

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Пък като привършат работата у дома, може направо да дойдат да се разшетат в София. Ще имат работа за 5 години. Само под моя балкон залежават 4 бракувани трошки в полуразкостено състояние. Едната е тук от 40 години, другите от около 15-20. Флексовете ще бъдат предоставени от домсъвета.

 5. 5 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Ако в Сливен успеят да ги накарат да си платят водата, това ще е абсолютен прецедент!

 6. 6 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 893 Весело

  Обаче много хитра постъпка от ВиК - докато се чудиш да се смееш ли на името и вече си купил 3 или 5 кубиков водомер и се чувстваш щастлив, че баща ти не е бил толкова пият когато те е записвал в кръщелното

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 7. 7 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 476 Неутрално

  А дано повече портокали като тоя! Че и лимони! Сериозен съм, въпреки че се майтапа !!!

 8. 8 Профил на pipistrella
  pipistrella
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#5] от "Yotce":

  Ще постигнат това, което дори и французите не успяха - да интегрират ромите малко от малко. Много оптимистична статия!

 9. 9 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Портокал с механизъм Майтапът настрана, да съдим човека по делата му, не по заглавието му... Ако такива като него са повече, току-виж няма да се сещам за надписа на Чистилището от Дантевия "АД" всеки път, когато чуя "Надежда" (била тя сливенска или столична)!

  [quote#0:"статията"]Водомерите какви да бъдат?"[/quote]
  Това малко ми напомня на оня виц:
  - Един тест за бременност, моля!
  - От 5 лв. или от 15 лв.?
  - Няма значение, стига да е отрицателен...

 10. 10 Профил на Шапчица
  Шапчица
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  След една година пак да го видим

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 11. 11 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Стара китейска пословица гласи, че и най-дългият път започва с малка крачка. Не е лесно и нека да е в правилната посока. Успех.

 12. 12 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 579 Весело

  Интересно мие какво е презимето Портокал Портокалов.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 13. 13 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#12] от "Long One":

  Оранжадов

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 14. 14 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 790 Неутрално

  [quote#12:"Long One"]Интересно мие какво е презимето Портокал Портокалов. [/quote]
  Всъщност презимето е Портокалов, а фамилията е Сок - П. Портокалов Сок.

 15. 15 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 700 Весело

  До г-н Портокалов:
  Уважаеми г-н Портокалов! Пиша Ви от Варна. Тук имаме два квартала населени с роми. Заповядайте, да се запознаете с мястото и с населението. Ако успеете да върнете уличното осветление, сметосъбирането и т.н. неща, за които в статията се твърди, че сте организирали в Сливен, Ви обещавам, че лично аз ще ви опека една баница по бабината рецепта. Ще може да разчитате и на домашни люти чушленца и кьопоолу. В допълнение, ако успеете, предлагам да преименуваме всеизвестния квартал Розова Долина на Портокалова Долина!

  Надявам се, че ще помислите над предложението и ще дойдете и в нашия град.

  Поздрави, гражданка на Варна!

  I don't want to believe. I want to know.
 16. 16 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 579 Весело

  До коментар [#14] от "Каишков":

  Ако не живееше в Надежда а в Куинс, щеше да се прдставя така: П. Портокалов Сок от Куинс.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 17. 17 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 579 Весело

  До коментар [#15] от "Milva":

  Може и да дойде, но трябва да вдигнеш малко мизата. Само с баница и люти чушки не може да искаш самия Портокал Портокалов да ти дойде на крака. Че и да бачка.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 18. 18 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Първоначално реших, че е някакъв фейлетон с този ПП, после се усетих, че е част от циганията.....

  Не съм магаре;-)
 19. 19 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#17] от "Long One":

  Ааами! Облагородяването на ромската общност в такъв голям град малка награда ли е!

  Всеки път като поиска, баница ще му правя. Какво ли не бих дала да видя роми-бригадири да лъскат уличните лампи в Максуда...

  I don't want to believe. I want to know.
 20. 20 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Много поучителен пример. Използвам го да споделя, че наскоро минавах през Царево и конретно през циганската им махала. За разлика от пловдивските Столипиново и Шекер махала, там всяка къща беше поддържана, с двор градина и в много приличен вид. Макар цялото Царево да е чалга кич махалата им е спретната.

  Може и да се постигат и добри резулатати стига да има желание.

 21. 21 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#19] от "Milva":

  "Какво ли не бих дала да видя роми-бригадири да лъскат уличните лампи в Максуда... "

  Звучи прекалено утопично "роми-бригадири". Но ако има достатъчно баници ще дойдат. Пъро бригадирите, после бригадирките с малките бригадирчета.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 22. 22 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#20] от "Спеакер":

  Естествено че не всички цигани са мърлячи. Има и свестни и работливи. Познавам такива. Но те са интегрирани отдавна, още при соца.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Тия роми си падат по портокалите,затуй са готови на всичко.

 24. 24 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Браво на г-н Портокалов, пожелавам му дълъг успешен живот, да продължава по този път и се сещам за многото НПО-та, които управляват едни пари по едни проекти... интересно какво ли ще стане ако ги поеме човек като г-н Портокалов?!

  С уважение гледам и на г-н Портокалов и на кмета на Сливен и дори и не поглеждам от коя партия е, просто не ме интересува, това което е важно да се върши добре и качествено работата, а и новите идеи да се реализират!

  Сега Франсетата да дойдат, да си посипят главите с пепел тия мрънкачи...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 25. 25 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#19] от "Milva":

  Кажи и аз какво да направя, че да ми направиш баница? Обичам я с извара, и домашно месени кори, труд полагам всякакъв за една хубава баница. Като гледам и ника, подозирам, че и тътлия може да ме огрее с хубаво кафе ако работата ми би заслужила бонус

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 26. 26 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  [quote#8:"pipistrella"]Ще постигнат това, което дори и французите не успяха - да интегрират ромите малко от малко. [/quote]

  Французите не се и опитаха, за тях е по-лесно да кажат "този циганин не е френски циганин" и да го натоварят за България или Румъния, после да пратят неправителствена организация да ни се заканва за нарушаване правата на малцинствата.

 27. 27 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 579 Весело

  До коментар [#25] от "Capricornicus":

  Пич, ако се появат още няколко като тебе, девойката ще трябва да отвори баничарница. Но, пък Варна ще светне. Според мен си струва.
  Дето се казва с "Хубава баница, планина повдига".

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 28. 28 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#27] от "Long One":

  ++++


  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 29. 29 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#25] от "Capricornicus":
  Ето я дърпаната баница на баба, същата като на снимката:
  http://do123.hit.bg/banica-part.jpg

  Ама не е хубава с извара, да знаеш. Друго си е със сиренце. И един айран в добавка - и домашно кисело млекце правим у дома!

  Няма проблем! Идваш във Варна, строяваш ромите от Максуда и Розова Долина да си монтират водомери и да си плащат сметките за вода и ток, да пазят чисто и да си изградят едно спортно игрище и две детски площки и баници ще има - ако искаш и с извара!

  П.П. Да те разочаровам - Милва е накратко от Милвушина, героиня от роман.

  I don't want to believe. I want to know.
 30. 30 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Това е шанс,много голям шанс.

  Ако бъде подкрепено и поощрено,за да се запази мотивацията.
  Ще бъде отлично,ако се използва опита на този човек ,на национално ниво. Защото е очевидно ,че те могат да се справят и да работят никак не лошо(ромите).

  Много по-рационално ще е държавата да инвестира в проекти за интеграция на тези хори,отколкото безкрайно да се изливат пари в социални помощи,да има щети от кражби,грозни гета с болести, и множество конфликти на национална основа.

  Разбира се ,винаги е трудно,изостаналостта и манталитета са невероятна бариера,но г-н Портокал Портокалов е ФАКТ.

 31. 31 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Ами Портокал, какво толкова! Да не е по-лошо от Гербер?

 32. 32 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1313 Разстроено

  [quote#31:"gibi"]Да не е по-лошо от Гербер?[/quote]
  Що вски път намесвате бат Бойко, ни мога да разбера, начи?

 33. 33 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 842 Весело

  [quote#32:"leon12"]Що всеки път намесвате бат ..[/quote]
  -Генерал Кольо Милев за разлика от другия генерал, не се оплаква от материала.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 842 Весело

  [quote#34:"Long One"]Бря, Бря, Бря. [/quote]
  -Ама така се върши работа. Само с Вай,Вай,Вай не става.
  -Освен това "30 мангали пребили трима полицая" не е новина. Обратното щеше да е новина.

 36. 36 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Абе какъв Бойко, какви пет лева! Ние си говорим за растения. И защо Г-н Портокал Портокалов трябва да бъде приеман с насмешка заради името си? Ако се казваше например Невен Маргаритов, какво толкова шеще да се промени? Де да имаше повече такива, като Г-н Портокал Портокалов!

 37. 37 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#36] от "gibi":

  То има, но са "под прикритие".

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 38. 38 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1313 Любопитно

  [quote#36:"gibi"]Абе какъв Бойко, какви пет лева! Ние си говорим за растения.[/quote]
  Ми щот спомена "гербер" и си помислиш дали не го подиграваш..

 39. 39 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 842 Весело

  [quote#38:"leon12"]дали не го подиграваш.. [/quote]
  -Стига си се притеснявал. "Ние си говорим за растения." За базата на "Булгарплод" до кв.Надежда. От там зареждаха всички портокали и банани преди Нова Година. Там работеха и много цигани, към консервните цехове.

 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Името на Портокал Портокалов се набива на очи и малко ми измести вниманието от тезата. Ама всъщност това си е типично циганска работа. Макар, че аз познавам човек на име Карамфил, който е българин. Мислех си, че Портокал е измислен герой и като се върнах на темата продължи да ми звучи като такъв. И самата история като измислена. Ама слава богу не е. И дано да е много заразителна. Както се казва да плъзне като въшки у цигани . Хубаво е, че се случва и това.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#38:"leon12"]Ми щот спомена "гербер" и си помислиш дали не го подиграваш..[/quote]
  Герберът си е много красиво цвете и не носи никаква отговорност за Бойко и сие!

 42. 42 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Браво на Портокал. Това е пътят за интеграция.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Хм, интересно и поучително. Което показва, че усилията на държавата трябва да се съсредоточат в по-отворените, образовани и търсещи промяна цигани, които да бъдат обучени как да мотивират останалите, да им помагат, да следят и настояват всичко да се върши както трябва. И да им служат за пример. Всъщост от БХК и другите ромски организации нали затова получават пари вече толкова години, защо не се заеха с това, вместо само да пищат за правата на циганите?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 790 Неутрално

  [quote#36:"gibi"]И защо Г-н Портокал Портокалов трябва да бъде приеман с насмешка заради името си? [/quote]
  Може ли човек на име Портокал да бъде приеман сериозно в страната си? Значи ако се казва Ленист ( Ленин - Сталин), Ким ( Коммунистический интернационал молодежи) и т.н. е приеман с насмешка, а ако е Портокал, Банан или Манго Мангов ( плод манго имам предвид) - бил голяма работа.

 45. 45 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1313 Весело

  В лето 2012 те откриха, че в България имало водомери и водата не била Божи дар, който пада от небето. Но по-добре късно, отколкото никога.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 46. 46 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#15] от "Milva":

  )) ++++++

 47. 47 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Квартал <Надежда> носи надежда.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 48. 48 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  Колко просяци виждате да висят пред сергиите и пред дву и триетажните къщи на пазарния площад?????? А по сокаците на квартал "Надежда"???Как пък не се сетиха да щракнат фотографите, един българин , или циганин с протегната ръка към Портокал Портокалов и Кольо Милев??? Иначе , ако журналистите на "Дневник" , бяха истински журналисти , а не продали съвестта си драскачи , биха пуснали поне още седем снимки , с централния пазар на Сливен , където циганите са повече от българите. Те и в самият Сливен , циганите вече са повече от българите де , но ИМА ЛИ ЖУРНАЛИСТ И МЕДИЯ КОИТО ДА ГО ИЗКРЕЩЯТ НА ВИСОК ГЛАС??? Циганските ПРОФЕСИОНАЛНИ просяци тероризират и малкото българи осмелили се да стъпят на ЦЕНТРАЛНИЯ ПАЗАР И НА ГЛАВНИТЕ УЛИЦИ НА ГРАДА. "ГРАДИНКИТЕ" на централния пазар , отдавна са престанали да бъдат градинки , а са се превърнали в паркинг за цигански трошки и незаконен цигански битак!!! След по-малко от 20 години , нормален българин ще влиза в Сливен толкова , колкото днес влиза в квартал "Надежда" . Сами си отговорете , защо?????

 49. 49 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1155 Разстроено

  До #4 - cinik - Внимавай , какво си пожелаваш!!! Когато нещо печелиш , не знаеш какво губиш!!! Вместо да плещиш глупости, вземи фотоапарата си и се натовари , следващият уикенд на влака за Сливен. Ще имаш , какво да видиш , какво да снемаш и какво да научиш!!! Ще се научиш и какво да си пожелаваш!!! От ж.п. гарата , до "пазара" на Портокал Портокалов ще те дели само подлезът от снимките. Не те съветвам , да го преминеш , ако не си си направил застраховка "Живот" , и не си се вгледал преди това в подробностите описани със дребен шрифт , най-отдолу, за да не ощетиш децата си...

 50. 50 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1155 Весело

  Що не попитате , колегата форумец Чардо , колко пъти е ходил до пазара на квартал "Надежда"??? Сега поне вече има батерии и може да прескочи до там да си напазари и без да минава през подлеза!!!

 51. 51 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  До #7 -Канопус- Пртокал Пуртокалов е пенсиониран милиционер и един от първите честни капиталисти назначени от бившето БКП , в най- голямата циганска махала на Сливен!!! Сами си отговорете защо???

 52. 52 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  Населението на Сливен при преброяването през 2001-ва година е над 111000 жители. При преброяването през 2011 година под 89000 жители. Ха сетете се за сметка на кого??? Това е първият български областен град с преобладаващо циганско население!!! Това е ГЕНОЦИД извършен с активното съдействие на държавата , спрямо българите!!! Само в квартал "Надежда" живеят неофициално около 30000 цигани. Неофициално , бройката им гони 40 хиляди!!! Не забравяйте , че за разлика от останалите български градове ,в които има само една циганска махала . в Сливен има само една Българска!!! И не си мислете , че ви лъжа с циганската бройка!!! Онзиден , циганският тартор Цветелин Кънчев , официално съобщи , защо държавата България е занижила умишлено броят на гражданите от цигански етнос , населяващи територията 'и. ЗА ДА Я ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН!!!!

 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1313 Разстроено

  Дори и след услилията изглежда като гето.
  Само мога да си представям каква кочина е било преди това.
  Боже, с какво съгреших че ме насади в тоя коптор сред тия?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 54. 54 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#51:"kimba3"]ртокал Пуртокалов е пенсиониран милиционер и един от първите честни капиталисти назначени от бившето БКП[/quote]
  Какъвто и да е Портокал - а ти не даваш линк за твърденията си - със своите действия той работи за каоузата на еитническите българи. Защото помага за реалната инктеграция. Верно националистите сте тъпи. Ако не бяхте тъпи и наистина ви интересуваше българския етнос у нас, хора като Портокал трябваше на ръце да ги носите.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1948 Любопитно

  До коментар [#40] от "Gopeто":Аз пък знам за жена на име Телефонка - майка й харесвала много цветето "телефонче".

 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1948 Весело

  До коментар [#36] от "gibi":Наистина, с какво плодоносният портокал е по-лош от ясените, яворите и върбите, толкова разпространени сред българите дървесни имена!

 57. 57 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#52:"kimba3"]Това е първият български областен град с преобладаващо циганско население!!! [/quote]
  - Е тука вече се пресоли манджата..

 58. 58 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 685 Разстроено

  Чудесна инициатива.
  Само ми е малко тъжно, че когато в нашия вход "Софийска вода" ни принуди насила да си сменим работещите водомери с нови, понеже били "морално остарели", не се намери вестник, който да направи репортаж от това важно събитие.
  Чувствам се някак дискриминирана. Искам и за моя водомер да пише по вестниците.

  Една българка
 59. 59 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#40:"Gopeто"]Както се казва да плъзне като въшки у цигани[/quote]

  Толкова рядко се случва някой с добра воля да направи нещо хубаво в тая държава. Фактът, че това не са етнически българи трябва да е срам за мнозинството.

  Обаче ние предпочитаме да си правим расистки майтапи. Така ни е по-весело, а че можем да обидим едни от малкото, които изобщо вършат някаква работа не ни интересува. Едва ли човека ще прочете този коментар. И да го прочете едва ли ще се засегне, но това ли е уважението, което искаме да му покажем за това, че е различен от циганията, която цари из цяла България, независимо от етническия произход?

  Всъщност нямам предвид конкретния цитат толкова много, колкото отношението, което личи в част (за щастие малка) от коментарите. Комплексите нямат етнос. Само дето представителите на етническото мнозинство са имали доста повече възможности да ги преодолеят и си личи, че не всички са успели. Надявам се занапред да бъда опроверган. Да се стегнем и ние, за да знаят и циганите, че е заразно.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 60. 60 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#43:"VеnRus 2008"]Хм, интересно и поучително. Което показва, че усилията на държавата трябва да се съсредоточат в по-отворените, образовани и търсещи промяна цигани, които да бъдат обучени как да мотивират останалите, да им помагат, да следят и настояват всичко да се върши както трябва. И да им служат за пример.[/quote]

  Тук съм за и с двете ръце. Останалата част от коментара е жалка. Може би Маслоу може да ви помогне да разберете защо: http://bg.wikipedia.org/wiki/Ейбрахам_Маслоу#Йерархия_на_човешките_потребности

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 61. 61 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#48] от "kimba3":

  Оп, за такива коментари говорих в коментар [#59]. Не са виновни циганите, че българите не могат да си изградят бъдеще в собствената си страна и затова не раждат деца и емигрират. А ако съседа ти е добър човек, няма значение българин ли е, циганин ли е или турчин. Съдете хората по делата, а не по цвета.

  А ето и филм за някои от циганите в Надежда - София и Сливен: http://mapto.ko64eto.com/WhiteSwan.avi

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 62. 62 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#58:"Тояга"]Чувствам се някак дискриминирана. Искам и за моя водомер да пише по вестниците.[/quote]

  Разликата е, че за теб се предполага, че си доста по-способна да се оправяш самостоятелно. Дано е така. Защото едва ли, ако един човек е неграмотен (каквито за съжаление са голяма част от циганите, за щастие не и голяма част от българите), той има някаква вина, че не може да напише "водомер" или да прочете данните от уреда (просто като пример).

  Лишаването от образование е форма на дискриминация, ограничаваща много възможности, без значение дали по вина на родителите, учителите или обществото като цяло. Децата, които не са получили достъп до образование нямат голяма вина за това, че след това не са способни да са пълноценна част от обществото.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 63. 63 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#61:"mapto"]А ето и филм за някои от циганите в Надежда - София и Сливен: http://mapto.ko64eto.com/WhiteSwan.avi[/quote]
  -Благодаря много за филма... Много е хубав. Пак благодаря .

 64. 64 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#62:"mapto"]Разликата е, че за теб се предполага, че си доста по-способна да се оправяш самостоятелно. [/quote]
  Ако за мен се предполага така, значи предполагащият го е расист и дискриминатор.


  [quote#62:"mapto"]Лишаването от образование е форма на дискриминация,[/quote], каквато, за щастие, в България не съществува, тъй като средното образование е безплатно за всички.

  Ако разсъждаваме като теб, все някой ще е дискриминиран - или аз, или квартал "Надежда". Това е и огромният проблем на българското общество с всичките му "интеграционни ромски" програми.

  Една българка
 65. 65 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Добро начало, но това е само половината. Сега трябва да започнат да ходят и на училище, при това не просто за да отбият номера. И от този край на баницата трябва да се почне.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK