Стачка срещу спаначено пюре, или имат ли алтернатива старческите домове в България

В дома за стари хора в Сливен живеят 120 души.

© Николай Николов

В дома за стари хора в Сливен живеят 120 души.Диетоложката изписва, че ни готвят капама, а ни сервират спаначено пюре с 3-4 парчета варен картоф и лъжица кисело мляко. Аз заради нея четири дни бях на гладна стачка, ама никой не ми обърна внимание.


Това разказва за живота си в дома за възрастни хора в Сливен читателят на "Дневник" Владимир Чардаков. Чардо, както е по-известен във форума на сайта, живее в дома  вече пета година и е сред най-младите му обитатели. Той е на 66 години, от София, но е инвалид и се придвижва с количка. И е единственият в дома, който ползва компютър и има прекарана интернет връзка в стаята си.


Чардо има цял списък забележки към битовите условия на дома и към правилата за вътрешния ред, наложени от директорката, но признава, че ако трябва да избира отново, пак би се спрял на социалното заведение в Сливен.
Тук са настанени 120 души. Все някой ще е недоволен от нещо, а и всеки от домуващите си има свои характерови особености и взаимно трябва да се погаждаме, обяснява по повод забележките на Чардо директорът на дома Илиана Славова.


Домът в Сливен е сред най-големите в страната. Наскоро е ремонтиран и условията за живот там изглеждат съвсем прилични. Възрастните са настанени в стаи по един или двама, всяка със собствен санитарен възел. На всеки етаж на дома има столова и отделно помещение с телевизор, където хората могат да се събират и да общуват. Домът разполага и с цял етаж за лежащо болни, има си собствен зъболекарски кабинет и дори фризьорски салон.


Възрастните там ползват услугите на кинезитерапевт, психолог, трудотерапевти, социални работници, медицински персонал, санитари. Присъствието на специализираните лица е денонощно, но въпреки това Чардо е убеден, че в България не се обръща достатъчно внимание на домовете за възрастни хора.


Чардо в стаята си в дома в Сливен

© Николай Николов

Чардо в стаята си в дома в Сливен


През последните години търсенето на старчески домове става все по-голямо


Причината е, че населението застарява, а все повече млади са в чужбина и нямат физическата възможност да се грижат за родителите или бабите и дядовците си.


Селските региони се обезлюдяват и трудно се преживава в едно село, където хляб се носи веднъж или два пъти в седмицата. Възрастните имат нужда от лекар, от лекарства, а това допълнително усложнява живота им в отдалечените места, коментира директорът на дома в Сливен Илиана Славова. В планинските части на страната пък според нея през зимата животът е съвсем невъзможен за старите и трудноподвижните. С това тя си обяснява факта, че все повече хора търсят места в старческите домове.


Преди години настаняването в дом се считаше едва ли не за отказване от близките, за прехвърляне на грижите за старите върху държавата, но хората вече са доста по-прагматични, обяснява Славова. Освен това според нея настаняването в държавен старчески дом осигурява битово хората с ниски доходи, защото срещу 70% от пенсията си те получават разнообразна храна и медицински услуги, които иначе трудно биха могли да си позволят.


Вкъщи същият този човек може да яде четири дни едно и също, но тук ако на обяд се яде едно, на вечеря е друго, обяснява директорът.


Всичко това обаче прави издръжката на старческите домове изключително тежка за бюджета, поради което


държавата не предвижда откриването на нови домове


В момента в България има 80 държавни домове за възрастни хора, чийто капацитет е 5660. За едно място в тях листата на чакащите е 1500.


Допълнителен проблем е липсата на кадри, които да обслужват нуждаещите се възрастни. Причината е, че работата е тежка, а заплатите са до няколкостотин лева. В дома за стари хора в Сливен средната работна заплата на персонала е около 320 лв. Сред тях има хора с висше и полувисше образование и единствено голямата безработицата в региона на Сливен ги задържа тук, обяснява директорът Илиана Славова. А много мои колеги от Бургас, София, Пловдив се оплакват, че при тях не се намират медицински кадри и санитари, разказва тя.


Важно е да се знае, че


настаняването в дом е крайна мярка


обяснява Цветелина Иванова от Агенцията за социално подпомагане. Затова социалните работници насочват вниманието на гражданите към алтернативни услуги – личен асистент, социален асистент, домашен помощник, домашен социален патронаж, дневен център, център за социална рехабилитация и интеграция. Първите три са за хора с трайни увреждания, които не могат сами да се обслужват, но не е задължително да напускат домовете си.


Иванова също потвърждава, че през последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на броя на хората, които кандидатстват за ползване на социални услуги в специализираните институции. Тя обаче посочва като главна причина факта, че не са достатъчно развити останалите социални услуги в общността.


Директорът на дома в Сливен Илиана Славова споделя, че тя самата би избрала да бъде настанена в дом, ако животът я изправи пред тази нужда.

© Николай Николов

Директорът на дома в Сливен Илиана Славова споделя, че тя самата би избрала да бъде настанена в дом, ако животът я изправи пред тази нужда.


Липсата на места в държавните домове обаче създава корупция, смята д-р Вихрен Христов, който е директор на първия частен дом за възрастни в страната. Според него държавата би трябвало да субсидира част от дейността на частните домове, така както здравната каса работи с частни болници. Това според него ще облекчи от една страна частната социална услуга, но и ще разтовари от разходи нуждаещите се от нея.


Според Христов частните социални услуги трябва да работят при преференциални цени на електричеството и водата, защото поемат изпълнението на част от социалната дейност на държавата.


Месечната такса за настаняване в частен дом за възрастни варира от 600 до 1200 лв.


и зависи от физическото състояние и специфичните нужди на хората. И за разлика от държавните домове, в частните няма дефицит на кадри.


Проблем обаче е нелоялната конкуренция, разказва д-р Христов. Много от частните старчески домове работят полулегално и привличат клиентите си с ниски цени. Някои от тях са разположени в сгради, които са бивши фамилни къщи или малки хотели. Но и качеството на услугите им е ниско и така градят лошо име на цялата гилдия, смята д-р Христов. Обаждат ми се непрекъснато хотелиери, чиито обекти по една или друга причина не вървят, и смятат, че може да предлагат същата услуга. Но те нямат нито образование, нито опит, нито манталитет да осъществяват този род услуги, разказва д-р Вихрен Христов.


Д-р Вихрен Христов с един от обитателите на дома си за стари хора в Горна баня в София.

© Георги Кожухаров

Д-р Вихрен Христов с един от обитателите на дома си за стари хора в Горна баня в София.


Неговият дом в квартал Горна баня в София е първият в страната със сграда, проектирана специално за нуждите на възрастните хора. За построяването му Христов е теглил кредит и заложил цялото си имущество.


Удобната сграда е само една от причините да избера този дом за баща си, разказва Диляна Христова от София, която е поверила възрастния си родител на грижите на д-р Христов и екипа му (съвпадението на фамилиите е случайно – б. а.).


Жената споделя, че е обиколила всичките частни старчески домове в Драгалевци и Бояна. Но те не стават. Това са преустроени къщи, които не са подходящи за възрастни хора, особено пък ако са с увреждания - нямат асансьор, нямат удобни санитарни възли, те там са като затворници, разказва Христова.


По форумите в интернет могат да се прочетат много молби за съвети от хора, нуждаещи се спешно да настанят близките си в дом. И обикновено тази нужда сварва повечето от тях неподготвени, а разрешението трябва да дойде възможно най-бързо. И заради липсата на места и тромавите процедури за настаняване в държавните домове много от нуждаещите се прибягват до услугите на частниците.


Към края на септември в Агенцията за социално подпомагане са регистрирани 100 частни домове за възрастни хора, като 44 от тях са на територията на София. Но форумите в интернет и препоръката от познат са единствените начини за нуждаещите се да се ориентират какво качество предлагат частниците.


Наскоро Д-р Христов основа Българска асоциация на частните домове за възрастни хора, чиято цел е да защитава интересите на лоялния бизнес в тази сфера. Според него държавата трябва строго да контролира качеството на частните социални услуги, а издаването на регистрация за тях да гарантира нивото им и дори да ги категоризира. Само така според него ще се гарантира на хората, че ще получават адекватно обслужване срещу парите си.


От Агенцията за социално подпомагане обаче обясняват, че усилията на държавата са насочени към това


услугите за нуждаещите се да се осигуряват в домашна среда


Специализираните услуги в домовете са много популярни просто защото хората са приели, че това е единствената възможна форма. Но има и други полезни начини, обяснява Цветелина Иванова от АСП. И дава за пример хората, които се нуждаят единствено от помощ в ежедневието. Това не налага те непременно да влязат в институция, защото това би натоварило самите тях, смята експертката и уточнява, че за възрастните не е лесно да се пригодят към нова среда и нови хора, с които да общуват.


Усилията ни са да се развиват социални услуги в домашна среда. Домашният социален патронаж например е изключително удобна мобилна услуга и не се състои само в доставка на храна, обясняват от АСП. В рамките на патронажа хората могат да бъдат посетени от социален работник, да им бъде почистен домът или да се измери кръвното им. В момента около 40 000 души в цялата страна се обслужват от патронажа.


И през 2013 г. държавата ще продължи да работи по програмата "Помощ в дома", чиято цел е да се разширят социалните услуги в общините. Целта на тази схема е да се предостави нов модел за почасово обслужване в домашна среда за хора в неравностойно положение – предимно такива, които са в невъзможност сами да се обслужват и за такива с увреждания.


Обитателите на частния дом в Горна баня се радват на луксозни условия на живот

© Георги Кожухаров

Обитателите на частния дом в Горна баня се радват на луксозни условия на живот

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Браво, Чардо. Не се предавай !

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 2. 2 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Месечната такса за настаняване в частен дом за възрастни варира от 600 до 1200 лв.
  ------------------------------------------------

  Това са абсолютни гербаджийски глупости! За 20-40 лв. на ден за спане и три пъти ядене на шведска маса целогодишно съм сигурен, че стотици хотелиери ще си направят хотелите на старчески домове.
  След като няма сметка защо отварянето на частен старчески дом е практически невъзможно, толкова много и налудни са изикванията?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 3. 3 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Много интересна статия. Мисля, че тенденциите в социалните придобивки трябва да са - детски градини и ясли, и старчески домове. Стига с тези магистрали и глупости. Крайно време е да се помисли за хората, тези които след време ще ни осигуряват пенсиите, и тези които цял живот са работили, а сега мизерстват.

 4. 4 Профил на Чичо
  Чичо
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#2] от "др. Иванов":


  [quote#2:"др. Иванов"] За 20-40 лв. на ден за спане и три пъти ядене на шведска маса целогодишно съм сигурен, че стотици хотелиери ще си направят хотелите на старчески домове. [/quote]

  ДРУГАРЮ, СТИГА ВЕЧЕ С ТВОИТЕ ХОТЕЛИ ! И ТИ СИ ЕДНА КОМУНИСТИЧЕСКА - "КАЛИНКА", КОЯТО РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО !
  - ПЕНКЕЛЕР -

  Перфектният роб е този, който казва „Аз не съм роб“.
 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Да си жив и здрав още дълго време Чардо!

  Хубава тема си повдигнал, благодаря!

  И аз и сънародниците ми все още се отнасяме към възрастните хора малко като в приказката за старецът който е бил завлечен на бунището от сина си.

  Открито си признавам, че имам проблем с темата за възрастните хора, открито си признавам че съм силно склонен на възрастова дискриминация.

  Първата стъпка обаче към разрешаването на проблем е да почне да се говори за него и да осъзнаеш че го има.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#3] от "krok":

  Като цяло си прав, има обаче един сериозен, нерешим проблем при този подход: тези които ще изработват пенсии намаляват, тези които ще ползват пенсии растат като бройка.

  На този проблем решение не виждам да има.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чардо, мисля че в този момент си в болницата, но се надявам, че четеш "Дневник" и че операцията и минала успешно.

  Не съм съвсем сигурна, че тази статия ще те удовлетвори, но все пак е някакво начало.

  Проблемът със застаряването на населението е огромен и тепъва ще става все по-страшен. Решаването му изисква средства, но и много човечност.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Oтношението към старите в България може да се опише само с думата цинизъм.
  Употребени, непотребни, забравени - това са старите за повечето от младите включително и немалкия контингент емигранти.
  А тия хора повечето са с пречупен дух, с прекършена воля. Дедо Чардо е голямо изключение. Ето според мен къде трябва да се насочат парите от майчинските - старите казарми спокойно може да се превърнат в социални домове. Вместо някакво бимбо да взима по 80% от макс 2000 две години, или някоя пенсия да взима по 700 лв щото е подпирал бюрцето в репеуто редно е да отпадне солидарния принцип и да има една социална пенсия, а същите тия циничните да внасят по собствена партида пенсиите си. С цинизма само така се бори. Или с мълчание. Което застаряващите успешно практикуват засега.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  [quote#2:"др. Иванов"]За 20-40 лв. на ден за спане и три пъти ядене на шведска маса целогодишно съм сигурен, че стотици хотелиери ще си направят хотелите на старчески домове.[/quote]

  А колко прави 20-40 лв. на ден за цял месец, другарю? Не е ли 600-1200 лв. както е в частните домове?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2747 Разстроено

  За съжаление това е бъдещето и трябва да помислим за това

 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Поздравления за Чардо. Чудесно е, че не се предава и упорито настоява за човешко отношение към него и останалите възрастни хора. Браво и на Дневник, че обръщат внимание на това, което се пише във форума и взимат присърце проблемите на хората.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#9] от "VеnRus 2008":

  Само бившите полицаи и военни ще могат да си го позволят

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Ако орежат дори само половината от помощите и майчинските на циганите всичко ще си дойде по местата..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 632 Неутрално

  С което искаш да кажеш? Че е нелоялна конкуренция за тези пари да се предлага шведска маса, басейн, стаи с вани и климатици, фитнес зала или за 500-600 лв. да се осигури по-добро обслужване?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#9] от "VеnRus 2008":

  Голямото предимство на домовете за стари хора са медицинските грижи, каквито никой хотел не би осигурил. Мисля си, че, ако някой хотелиер реши да го превръща в такъв дом, трябва задължително да докаже възможност от денонощно мед. обслужване; иначе ще стане като фразата на един бивш руски премиер - "Искахме да го направим по-добре, а се получи както винаги".

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 16. 16 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  То тези домове са предвидени за тях.

  За другите се предвиждат улични песове които:

  1. Да лаят, хапят и убиват пенсионери.
  2. Да гонят старите хора по улиците като за сутрешни упражнения

  Идилия.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  [quote#14:"др. Иванов"]С което искаш да кажеш? Че е нелоялна конкуренция за тези пари да се предлага шведска маса, басейн, стаи с вани и климатици, фитнес зала или за 500-600 лв. да се осигури по-добро обслужване?[/quote]

  С което искам да кажа, че абсолютно същите пари които предлагаш и ти за хотелите, вземат и частните домове. В тях може да няма фитнеси, шведски маси и басейни, но има нещо много по-важно - денонощно медицинско обслужване, зъболекари, мед. сестри и рехабилитатори. За какво му е на един 80 годишен човек фитнес?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#15] от "domakinq":

  ++++++++++++

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Браво на Чардо, че има гражданска позиция и търси начини да покаже проблема на обществото. Иначе ми направи впечатление това: "Директорът на дома в Сливен Илиана Славова споделя, че тя самата би избрала да бъде настанена в дом, ако животът я изправи пред тази нужда."
  Какво значи - ако животът ни изправи пред тази нужда. Защо трябва да има нужда? Например ако старческите домове са свестни и с добри условия и аз ще отида , без да имам някакви особени нужди и затруднения. Защо да се занимавам с чистене, готвене, пране и т.н. дори и да съм в добро здравословно състояние. Не е ли по-добре да се виждаш с приятели, да четеш книжки, да се грижиш за здравето си, да имаш хоби, разходки и т.н.

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Директорката напомня на сестра Рачид от "Полет над кукувиче гнездо".

  П. П.
  Поздрави, Чардо. Успех в борбата с мошениците. Интернетът в наши дни върши добра работа в това дело.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  [quote#13:"venci4"]Ако орежат дори само половината от помощите и майчинските на циганите всичко ще си дойде по местата.. [/quote]
  Сложих ти (-), не че не съм съгласен, но има и други варианти.
  1. Относно циганите доколко децата им посещават училище, за което носят вина и директорите на училищата;
  2. След 2001г. администрацията бе увеличена повече от 3 пъти, заплатите оттогава са увеличени многократно, а тя изобщо не е станала по-ефективна;
  3. За накрая оставих грандиозната далавера с АЕЦ Белене, която все още не е приключила!

 22. 22 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Директорката на дома в Сливен всъщност не е отговорила конкретно на нито една забележка на Чардо, а йезуитски е тръгнала да се прави на психолог. Предполагам, че и екипът на "Дневник" не е пожелал да се разрови в л*йната. Трябва да има друг начин за проверка на тази институция, иначе усилията на Чардо ще си останат глас в пустиня.

 23. 23 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Личното ми мнение "за" или "против" старческите домове най-добре се изразява с немското jein - и да, и не. Да, ако възрастният човек няма на кого да разчита наблизо. Не, ако има. Според мен в домовете само случайно може да се установи истински, пълноценен социален контакт - а без него повечето възрастни гаснат толкова бързо, колкото и от болести. Частни домове? Естествено, защо не. Държавни трябва да продължи да има - за хората, към които съдбата не е била благосклонна - но трябва да бъдат приведени във вид, достатъчен за нормално съществуване.

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Много важна тема! Възрастните и безпомощните ще стават все повече и трябва да се мисли отсега и да се планира умно, да не се окаже всеки от нас един ден ан бунището.
  Поздравления за Чардо, че е станал нещо като инициатор на темата.
  И с надежда, че всичко с операцията му е минало "по ноти".
  Жив и здрав да е!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на umbrella
  umbrella
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Видяхте ли му стаята на тоя Чардо? И колко е охранен? Това не е от спаначено пюре. Че и интернет в стаята!? И защо на 66г. е допрял до старчески дом? Той деца няма ли, не е ли работил, за да си направи жилище? То много лесно да се тръсне на гърба на държавата и да си живее животица за няква мизерна сума. Аман от такива писачи - вечно недоволни и все някой им длъжен.

 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#25] от "umbrella":


  [quote#25:"umbrella"]

  Видяхте ли му стаята на тоя Чардо? И колко е охранен? [/quote]
  ===========================

  Едва днес имах възможност да разбера , че е имало тази статия .
  Когато е излязла аз бях в клиниката в Горна баня за да ми сложат 3-та ендо протеза .

  1. За стаята : да стаята ми е единствена и не може да бъде сравнявана с никоя друга в който и да е старчески дом в България !
  Причината е , че когато постъпвах преди 6 години имах тогава възможност и директорката ми разрешиха да направя основен ремонт и обзавеждане НО ИЗЦЯЛО ЗА МОЯ СМЕТКА ! 9 650.00 лева имам и документи !
  Всичко бе обрушено до тухла и всичко като ел инсталация , ВиК , дограми , измазване е НОВО .
  На дома са само тухлените стени !
  Обзавеждането също изцяло е направено по поръчка и за моя сметка .
  Другите домуващи идват само с това което им е на гърба .

  2 . Не ти пожелавам да имаш и диабет и подагра !
  За разлика от другите домуващи аз съм един от най-охранените .
  Но ако ти е интересно , таман 3-ма човека , които може би и нямаха и по 50 кг напуснаха , защото не им стига храната и оставаха ГЛАДНИ !
  Знаеш ли още колко са все гладни , но те няма къде да отидат и стоят тук и се радват като им давам полагащите ми се ДВЕ филийки хляб на ядене . Аз хляб не консумирам .
  Когато се разболях от тези две болести през 1995-та след изключителен стрес на 11.02.93-та -=- без да променям нито хранителен , нито двигателен режим качих без да искам над 50 кг ! Даже и ходилата ми пораснаха от 43 на 46 номер .
  И пак ще повторя : не ти го пожелавам !

  3. За интернета : когато постъпих тук имаше на една врата надпис : ""Интернет клуб"" но заключена !
  На Дома има подарени за НАС домуващите близо 20 компа .
  Но всички са по канцелариите на 64 човека адм.персонал за 120 домуващи ! ! ! И това при държ.норматив да са 23 % от домуващите ! ! А вярвам можеш да смяташ и всичките те получават заплати от бюджета който се отпуска за 120 старци ! ! !
  И това е основната причина за да ни чанчат от храната !
  Та Инернета и кабеларката си ги плащам от моята инвалидна пенсия . Оказа се че нормалната ми пенсия за тр.стаж над 40 години и възраст е ПО-МАЛКА от инвалидната и за това по Закон получавам по-благоприятната с ТРИ лева и 43 стотинки от нормалната .
  По другите старчески домове в страната почти на всякъде ги има тези зали и домуващите в тях ползват безплатен нет !
  При нас безплатен нет ползват адм. персонал за наша сметка !

  Да не забравя - някои хора от персонала ползват тези компютри за да интриганстват срещу домуващите анонимно , като пропускат нещо важно , че ВСЕКИ КОМП си има свой собствен IP адрес , не зависимо от рутер или друго устройство ! ! !

  4 . За мизерната сума : по Тарифа 2 на МФ всеки домуващ в България му удържат 70 % от пенсията !
  Вярвам също така знаеш , че по Закон никой в България НЕ МОЖЕ да ти удържа повече от 70 % от личния месечен доход на който и да е бълг. гражданин .
  А и като прибавиш ежемесечните 28 ,90 лв за живото подържащите ме лекарства . . .

  5 . Да не пропусна -=- имам и втора ръка лека кола Рено Туинго подарък от един известен по света италианец .

  6 . Както ти писах по-горе на 11.02.1993-та се случи случка , която ме върна отново в родилния дом .
  Но едно е да излезеш от род.дом на 5 дена друго е когато си на близо 50 години . Имах 19 сътрудника във фирмата си !
  Имах и пари , имах и имоти сега ми е останало само това което са видели очите ми по света !
  Имах и 3 деца , големия ми син си има жена и две щерки - да са живи здрави . Дъщеря ми и тя си има мъж и два юнака - да са живи и здрави .
  Малкия ми син напусна насилствено този наш свят когато бе само на 22 години на 28.07.2005-та .
  Достатъчно се чувствам независим за да живея при снаха или зет , или при майката на малкия ми син ,въпреки че те имат жилища благодарение на мен .

  Това е на кратко , ако имаш още въпроси и поводи за негодувание кажи , нямам нищо против да ти отговоря .
  А по начина ти на изразяване и по стила на писането ти имам достатъчно основание , че можем да се срещаме с теб всеки работен ден на твоето раб.място и мое обиталище !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1320 Любопитно

  До коментар [#26] от "Чардо":
  Илиянчето става, пробвал ли си?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 28. 28 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#25] от "umbrella":

  Като гледам ти си се регистрирала тук на 30.08.12. и освен този ти коментар направен на 09.11.12. нямаш никакво друго участие и изглежда си се регистрирала само след посещението на журналистите за да прочетеш какво са написали за теб !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 29. 29 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#27] от "СДС":

  Тя е връстничка на моята бабка и трябваше да се пенсионира преди година и половина .
  Бяхме близки до момента в който почнах да намеквам за зулумите й.
  Мъжа й е доктор и е шеф на Сливенската здравна каса . Та Илианчето е сключила договор с частна болница за нашето здр.обслужване , а не с държавната или с военната която лекува тук и НАТО персонала от близката база . Ама те не могат да дават пари на ръка като частната ! Семейството смени 3 коли за 4 години .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 30. 30 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#26] от "Чардо":
  Освен икон. криза, която ни побърка, една друга много по-страшна криза ни помита като лавина - тази на егоизма и демонстрираната простащина. Слава Богу, че напук на въпр. umbrella и подобните й, се намират още много добри и почтени хора, които аз наричам със старата бълг. дума "читави".
  М@йната им на грубияните!
  Всичко добро, Чардо! ВЕСЕЛО!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1320 Весело

  До коментар [#29] от "Чардо":
  Ама те не могат да дават пари на ръка като частната !
  ......
  Има подържани ръце, дълги нокти, червени..., явно ги използва често, не само за прибиране на суми. Трябваше да я накараш да бръкне тум и там, докато е време.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#30] от "domakinq":

  Здравей дружке ,
  Илиана Славова има неблагоразумието само на 3 пъти да се подпише с името с в един друг форум пишейки срещу мен . Другите й имана са Суси , Една санитарка , сега пък и Шапка .
  Освен нея има още две """социални""" работнички , които драскат срещу мен , но на всичките им е разкрит отдавна IP адреса на мопютрите .
  Славова един път се ""скри"" под името на един мой близък съдомуващ Данчо - Бог да го прости , та тя от негово име бе писала донос до Министерството на труда и соц.политика , чрез неговия сайт . А Данчо бе на 86 години и бе виждал отдалеко само моя комп , а камо ли пък и да е сядал зад клавиатурата , че и да открие сайта на МТСП и да намери нужната рубрика и да напише донос ! ? ! ?
  Когато Данчо разбра , едвам го спрях да не я бие , а той от притеснение получи удар и ни напусна ! Няма след 2 седмици го последва и приятелката Мария му тук от дома ! ! !
  Когато пуснах жалба до местната Прокуратура , тя прокурорката ми отговори , че това било работа на местната Дирекция за соц.грижи , а те пък че Дома бил собственост на Общината . . .
  Града е малък като един софийски квартал и тия дето са по върховете се пазят един друг !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 33. 33 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#31] от "СДС":

  Когато ти написах за моята бабка , имах предвид следното : няма друга жена в живота ми за която да съм се борил така за нея и не бих я подменил !
  И друго -=- човещината : за да ме приеме тук Илиана си поиска ""заем"" от две хиляди лева , който заем още не ми го е върнала !
  А аз вече повече от месец след операцията на 26.10. съм в дома на моята бабка и тук и тя , и щерките й и внуците й ме гледат като писано яйце !
  Пу,пу , да не е уроки !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#33] от "Чардо":
  Тогава Илиянка на прокурор.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3894 Гневно

  До коментар [#32] от "Чардо":

  Ами да им приседне на тези, които се пазят един друг! Няма начин да им се размине възмездието! Тази лелка Илиана да не би да си занесе нещо с нея в пъкъла, защото е за там!
  Желая ти спокойствие на духа! А на тарикатите на дребно им дай по една гореща супа - да я духат !

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 36. 36 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Да помогнем на Чардо!

  http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2014/04/15/2281856_dve_pokoleniia_novi_tramvai_edin_do_drug/?ref=miniurl#comment-5

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK