Да хвърляш домати не е като да хвърляш гранати, или възгледите на един протестиращ

Радомир Мирчев, 30 г.

© Юлия Лазарова

Радомир Мирчев, 30 г.
Радомир следи отблизо законодателните процеси в България – това е професията му. Работи като редактор в издателство за правна литература от шест години. Завършил е право в Софийския университет. Роден е в "далечния Североизток", но живее и работи в столицата от студентските си години. Казва, че професията му дава възможност да види, че "в пленарната зала всичко е дори по-нагло, отколкото изглежда на хората на улицата". 

На 40-ия ден от протестите срещу кабинета "Орешарски" напрежението за пръв път ескалира дотам, че да има ранени. Протестиращите за пръв път оказаха физически натиск като израз на недоволството си и задържаха под обсада министри и депутати в сградата на Народното събрание. Полицията за пръв път приложи груба сила, от която пострадаха най-малко десет души. Допреди това най-дръзкото действие на протестиращите беше да замерят парламента с домати, а на полицаите – да ги задържат за дребно хулиганство.  


Радомир Мирчев е един от замерящите с домати и впоследствие задържани за провинението си. Той е и от хората, които смятат, че протестът няма как да постигне целите си, ако остане кротък. Разговорът с него е няколко дни преди 40-ия ден на демонстрациите срещу кабинета "Орешарски".
За доматите и политическата драма


Радо и приятелят му Манол се прочуха в социалните мрежи и в някои медии като "вандалите, които бяха арестувани пред парламента". Провинението им – замеряне на сградата с домати. Младият мъж разказва за случката с широка усмивка, защото самата идея да бъде арестуван за това, че изразява гражданската си позиция, за него е несериозна, както и всичко, което последвало в този ден.   


Макар че не са единствените, които хвърлят домати на едно от сутрешните кафета пред парламента, полицията избира да арестува точно тях. "Харесаха си ни, а може и да са ни запомнили, защото сме хвърляли и преди. Казаха, че са им наредили да ни задържат", разказва Радомир. "В началото стискаха по-силно, сякаш очакваха да побегнем. Но ние не се съпротивлявахме, не сме идиоти."


Полицията ги отвежда в Първо РПУ. Там с Манол толкова контрастират на "обичайния контингент", че се превръщат в атракция за полицаите. Те си разказвали един на друг "Абе, хвърляли домати по парламента!", с тона "Абе, нямаме ли си друга работа?" и искрено се забавлявали. И момчетата се забавлявали. Така се заговорили с полицаите по по-сериозните теми – например за това, че самите полицаи не са очаровани нито от сегашното, нито от предишното правителство, а също и че те са убедени, че за всички участници в протеста си има ценоразпис.


Да хвърляш домати не е като да хвърляш гранати, или възгледите на един протестиращ

© Анелия Николова


"Подпитаха ни поне три пъти:
"Абе, кажете честно – колко се дава за тая работа?"


разказва Радо. "С Манол се хванахме за главите. Никой от нас не би взел пари, за да протестира за нещо, в което не вярва. Не стига, че си губя от времето, не стига, че купувам зарзават с мои пари, че и ДДС върху него плащам, ами ще ми казват и че съм подкупен", подсмихва се младият мъж.


Още същия ден двамата се изправят пред "поредния претоварен съдия в Софийския районен съд" с обвинение в дребно хулиганство. Съдът ги намира за невинни, като част от аргументите са, че липсват доказателства. "Значи биха могли да ни осъдят, ако се докажеше, че сме мятали домати. Не спирам да се чудя защо – защото протестираме ли, защото сме си хвърлили боклука на неправилно място ли или защото замеряме парламента в качеството му на публична институция", вече коментира по-сериозно.


"Нямам нищо против сградата на парламента, тя е много красива и старинна. Имам против хората вътре, които са политическо представителство, което не иска да се вслуша в народната воля. Мисля, че право на народа е да изказва мнението си по различни и разумни начини. Да хвърляш домати все пак не е като да хвърляш гранати", разсъждава Радомир.  


Из архива на "Дневник": Фоторепортерът Юлия Лазарова е била на точното място в точното време, за да хване Радомир в действие.

© Юлия Лазарова

Из архива на "Дневник": Фоторепортерът Юлия Лазарова е била на точното място в точното време, за да хване Радомир в действие.


"Кое е толкова страшното престъпление...",
продължава да се пита младежът. "Обвинението е в дребно хулиганство. Дребно хулиганство е, когато ти в рамките на ежедневния си живот замърсяваш, посягаш да биеш или изобщо правиш нещо, което е обществено неприемливо. Но протестът не само че е обществено приемливо явление, то е регламентирано в закона и има своето обществено и политическо значение. Да го ограничаваш – така може да се протестира, но така не – след като очевидно не е нанесена вреда, това ми се струва прекалено", казва юристът.  


Освен това замерянето с домати за него съвсем не е акт на дребно хулиганство. Правил го е неведнъж – първо – преди работа – защото му се струва безсмислено да се протестира пред празните сгради след работно време, и второ – с домати, защото те открай време са ясен символ на неодобрение. "Това е един доста по-видим жест от разходката, с която разбрахме, че няма да постигнем много."


"Да отидеш да си хвърляш боклука пред парламента, дори дъвка да е, ще е тъпо, просташко. Но да хвърлиш домат по време на протест е израз на отношение – още от Шекспирово време насам. Тогава актьорите, които не са се справяли добре, са били замеряни с развалени яйца и зеленчуци. Е, актьорите на нашата политическа сцена определено не се справят добре. Нещо повече – би трябвало за много по-малко да си отидат. Не само тези, но и предишните наглеци. За тях обаче късно се сетихме", казва Радомир.


Само лошото се унаследява


Като хиляди други хора Радомир протестира от седмици срещу правителството и настоява за оставката му. Смята, че най-добрата характеристика на кабинета е на негова колега: "Правителство успешно усвои всички лоши практики, което предишното наложи като стил на работа, особено наглостта, но е пропуснало да взема добрите, доколкото изобщо ги имаше. Просто само лошото се унаследява от нашите политици."


Като човек на рационалността младият мъж не може да си обясни постъпките на новите управляващи – изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, на Волен Сидеров за председател на етичната комисия, на представител на групировката СИК за зам.-министър на вътрешните работи, на "очевидния шуробаджанашки принцип, по който се разпределиха комисиите в парламента, а също и приказките за "катарзиси", "усещания" и "опасни избори".


"Преди все някаква срама имаше в политическите процеси, някои неща се вършеха по-завоалирано. Сега всичко е доста по-гнусно", казва Радомир. "Като че ли са решили, че няма за какво да се крият, което е много странно. Дори да оставим настрана изцепките на Сидеров, оказва се, че няма елементарна политическа предпазливост, елементарен здрав разум в действията на БСП и ДПС. Сякаш не им пука и твърдо са решили да направят политическо самоубийство. Впрочем за това точно им желая успех." 


Да хвърляш домати не е като да хвърляш гранати, или възгледите на един протестиращ

© Юлия Лазарова


За "нас" и "другите"


Радо е участвал редовно и във февруарските протести. Дразни се, когато демонстрациите от последните 40 дни са определяни на "красивите и умните", защото според него това е част от опитите протестът да бъде разединен. Не е съгласен и с една от популярните тези, че сега навън са различни хора от тези, които протестираха през зимата. "Ето, аз съм си същият", дава простичък пример. Според него сега по улиците са и много хора, които са гласували за настоящото правителство и се чувстват излъгани и дори засрамени.


Младият мъж вижда голямо развитие в обществото, съдейки по протестите, като се почне от този за Витоша миналата година: "Има едни хора, които започват да разбират, че трябва да им пука, и предприемат действия, за да го покажат." "Протестът обаче е един и същ. Протестът е заради това, че в България нещата не се случват така, както трябва да се случват в една правова и демократична държава. Той си има отделни проявления и поводи, които са достатъчно сериозни." 


"Лумпени ли сме, или не сме""Като всеки човек си имам работа, живот, неща за вършене, но приемам, че имам и някакво гражданско чувство, и смятам, че човек трябва да си упражнява този, обществения мускул. Защото е много лесно да махнеш с ръка и да си кажеш, че от теб нищо не зависи, но не е така. Начинът да бъдеш чут е протестът – и трябва да се оказва натиск", убеден е Радомир. 

Радо се сеща какво му разказал неговият приятел и "съкилийник" Манол след първите дни на протестите. Полицай приближил групата момчета, но вместо да им иска личните карти, както те очаквали, само ги попитал с какво образование са. Висше, отговорили те – право, география, икономика... "А какво работите", продължил полицаят – ИТ експерт, юрист, в банка... Полицаят се пулел, докато зад него колегите му разменяли пари – едни спечелили, други загубили баса.


"Ами не сме лумпени", завършва историята Радомир. "Аз не съм, обкръжението ми не е. Огромна част от хората по улиците са свестни, умни, готини и са излезли, защото имат чувството, че тази държава живее в някакъв друг свят, а не в реалността. Този свят на задкулисни игрички просто трябва да го няма."


Неизбежната ескалация


С риск да звучи краен младият юрист открито заявява, че не е съгласен с тенденцията на сегашния антиправителствен протест "самовлюбено да си повтаряме как нашият протест трябва да бъде културен, мирен, интелигентен, кротък". "Всичко това е добре – и аз смятам себе си за културен и интелигентен човек, но!", казва Радо.


"Протестът априори като форма на изразяване на гражданска позиция не може да бъде напълно в съгласие с всички обществени условности просто защото идеята му е да пречи. Не може да протестираш, без да пречиш на никого! При това положение е по-добре да си седиш вкъщи – с ръцете на масата за всеки случай, ако решат органите на реда да погледнат през прозореца", пали се младият мъж.  


На въпроса колко далеч може да се стигне прави пауза. "Не знам. Имам собствени теории, но пък виждаме, че турските сценарии и египетските не водят непременно до най-добрия резултат, защото властта се окопава. В никой случай обаче не трябва да се превръщаме в част от пейзажа, защото всъщност не ни стига дупе, за да направим каквото се налага", казва Радо, преди протестите да достигнат кипящата точка.Радомир е убеден, че единственият шанс за страната ни са нови избори, в които да се включат всички. Съветва хората, вместо да избират по-малкото зло и да си правят сметка, че техният политически фаворит може би няма да прескочи бариерата, да гласуват според убежденията си. Според него дори малките партии имат шанс, защото чрез парламентарните процедури те могат да подпъхнат лост в спиците на олигархията.

След сблъсъците в 40-ата вечер на следващия ден той допълни: "Видяхме как като литнаха павета, още днес има ясен резултат – отмяна на парламентарно заседание. И то за съжаление по един шокиращ начин. Явява се председателят на Народното събрание и приканва, извън всякакъв ред и процедура, народните представители да не идвали на работа. С идеята, че по-късно, в неясен час и на неясно място, щели да се съберат да обсъдят ситуацията… Ще речеш, че с коси и вили сме тръгнали да ги линчуваме."


"Твърди се, че пак някакви агитки и пак някакви лошковци са хвърляли камъни по депутатския автобус. Все още се опитват да ни делят на бели и черни, граждани и лумпени, добри и лоши. Защо се правят, че не разбират очевидното – че нормалният, редови българин просто не иска тъпи и груби хора начело на държавата си", казва още Радомир.


"Има и форми на протест, които включват известна доза насилие, но въпреки това не са противозаконни", коментира още младият мъж. "Би могло например този полицейски кордон около парламента да се избута, спокойно бихме могли да влезем в сградата и да зададем някои въпроси на нашите представители, например от кого се пазят толкова – от народната любов ли? Те от своя страна стигнаха достатъчно далеч в опитите си да ни изкарат какви ли не", казва младежът.  


Да хвърляш домати не е като да хвърляш гранати, или възгледите на един протестиращ

© Георги Кожухаров


Покрай работата си Радомир неотдавна е попаднал на решение на Съда на ЕС от 2003 г., което е съвсем актуално за ситуация у нас.


"Там се казва, че


когато една група хора протестира и запречва магистралата


какъвто е бил казусът тогава, това нарушава свободата на движение на хора, стоки и услуги – които, както знаем, са "светая светих" в принципите на Европейския съюз. От друга страна обаче, това е израз на правото им да бъдат чути, на правото на свободно изказване на мнение. Тоест имаме две свободи, които се бият една с друга, но съдът отсъжда в полза на правото на изказване на мнение, защото то е по-голямото благо в случая и трябва да бъде защитено", обяснява той. На финала добавя: "Чудя се как ли би постъпил нашият съд, ако разглежда въпроса сериозно... Нещата сега наистина опират до това кое е по-голямото благо."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Прав е "протестанта".
  "Да хвърляш домати не е като да хвърляш гранати".
  Явно е хвърлял гранати и брал домати. Бил е войник и е ходил на селскостопанска бригада. Браво младеж. Гордеем се с теб.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Весело

  Сравнението с актьорите от Шекспирово време е много точно.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Какви са тези внушения "... Протестиращите за пръв път оказаха физически натиск ..."?

  ЗАЩО се внушава неистина???? ПОЛИЦАИТЕ ПЪРВИ ОКАЗАХА ФИЗИЧЕСКИ НАТИСК!!!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#3] от "Къти":

  Да това е манипулация. Всъщност полицаите замерях български граждани с павета и е съвсем нормално протестиращите да ги нападнат за да защитят правото на всеки българин да не бъде мерен с камъни!!!

 5. 5 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Истински достоен Българин. Кураж в борбата за освобождение на България от отровните пипала на Бсп=Дпс69Атака.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  "имаме две свободи, които се бият една с друга, но съдът отсъжда в полза на правото на изказване на мнение, защото то е по-голямото благо в случая и трябва да бъде защитено"
  ==========
  Нищо нямам да добавя!
  О, имам - ОСТАВКА!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ха, на практика какво се оказва, че милиционер арестува юрист.
  Не дай си боже вземе та му стане шеф !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  "...Стигнали сме, уви, вече до ситуацията, в която несправедливостта е от такъв порядък, че превръща собствената ни апатия в основен проводник на злото, което люлее страната ни.
  Стигнали сме, с други думи, до точката на нетърпимост – и не бихме могли да продължим да гледаме безучастно как една престъпна шайка от политически уроди превръща страната ни в своя плячка..." Едвин Сугарев, Вижте ги!
  Хенри Дейвид Торо казва, че ако "Законът е несправедлив или обслужва тирания", то Гражданинът има право да му се противопостави.
  Гражданско неподчинение.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 9. 9 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 418 Весело

  Наистина трябва временно да си внесем малко полиция от САЩ, за да въведат ред. Нека да обясняват на американските полицаи за гранати.
  Ми то това правителство още няма 100 дни. България с нов световен рекорд!

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 10. 10 Профил на itoikvoo
  itoikvoo
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Принципно е прав - протеста няма как да се съобразява с всички условности и понякога излиза от рамките на "нормалното" поведение. Но пък ако някой хвърля домати да кажем по къщата на някой от протестиращите като израз на отношение към него, предполагам в някакъв момент потърпевшия ще се обърне към полицията.
  Подкрепям протеста, но от друга страна ако поведението на някой формално излиза от нормалното поведение той трябва да е готов да понесе последствията. Радвам се, че има хора като господина, които са наясно със ситуацията и въпреки това изразяват отношението си.

 11. 11 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#3:"Къти"]ПОЛИЦАИТЕ ПЪРВИ ОКАЗАХА ФИЗИЧЕСКИ НАТИСК!!![/quote]
  Това е безспорен факт.
  Прибрах се у дома точно в 22.00 нея вечер, пуснах телевизора, по бТв предаваха на живо от мястото на стълкновението и по една случайност уцелих точно момента на началото на атаката, при която огромен жандармерийски контингент, с щитове, шлемове и палки, отмести загражденията и започна да бие. Това го има документирано и само патологичен лъжец като Йовчев и събратята му милиционери може да твърди нещо друго.
  Твърди се, че в "периметъра за сигурност" е имало около 1200 жандармеристи и биячи от други служби. И това ако не е опровержение на лъжата, че протестиращите били "малка група"...

 12. 12 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "но съдът отсъжда в полза на правото на изказване на мнение, защото то е по-голямото благо в случая и трябва да бъде защитено"
  А с линейките кво става в този случай?

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 13. 13 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Протестите ще успеят!
  Неминуемо е.
  Тези са се вкопчили, защото знаят, че им е за последно във властта.

  Любов и светлина!
 14. 14 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "кое е по-голямото благо".
  Явно за мен като вълк, след едно обилно хранене, най-благо ми е да си полегна на полянката. За "интелигентните" обаче, явно е по -благо да си полегнат на асфалта ( както се вижда от снимката ).
  Но върха на сладоледа са не бомбите ( които засега не се виждат ), а доматите ( които се виждат ).
  Хвърляйте и си свиркайте. Само не ме будете.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#9:"Зевс"]Наистина трябва временно да си внесем малко полиция от САЩ, за да въведат ред.[/quote]

  А късмет де.
  Що мутри и олигарси, ще заключат та няма да има основание от протести

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#9:"Зевс"]България с нов световен рекорд![/quote]
  Аха.
  По наглост на управляващите.

  Умнико, в САЩ никой не би дори и помислил да постави на висок пост изроди като Пеевски или Емил Иванов. И си нямат депутати като бат Сали. А който от управляващите кривне - съдът го поставя на мястото му, без да се налага хората да излизат на улицата. Цял губернатор на Илинойс вкараха неотдавна в затвора и то за провинение далеч по-незначително от тези на нашите властващи мафиоти. Затова и полицията там се конфронтира с гангстерите, а не с данъкоплатците.

 17. 17 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Абе и аз също не исакм Орешарски, Станишев, Местан, Борисов, Сидеров ... и кукловодите зад тях ...
  ... Но не приемам и такива, като горният господин да са лицата и манталитета на НОВОТО. Никой не може да ме убеди, че отстояването на неговите права насред блокирано кръстовище е по-важно от моето право на свободно движение. Ако искаш да те уважават - уважавай другите.
  ... И след като е толкова загрижен за бъдещето на България, бих го посъветвал да си отговори поне на два въпроса :
  - Какво прави в София - родният му Североизток се обезлюдява с юнашки темпове, ама май не му стиска да се бори с ежедневието там, на място ...
  - Колко деца има и е възпитал ???

 18. 18 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#13] от "petranica":

  Протестите ще успеят!
  ===================

  Щат, но проблемът е, че няма еднаква представа за успеха им (кое точно ще е успех?) и най-вече какво следва след успеха.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 19. 19 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#16:"fireball"]И си нямат депутати като бат Сали.[/quote]
  Депутатите вие си ги избрахте. Сега им се радвайте.
  Аз не гласувах и няма да гласувам докато не променят избирателната система.

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 20. 20 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Никой не може да ме убеди, че отстояването на неговите права насред блокирано кръстовище е по-важно от моето право на свободно движение. Ако искаш да те уважават - уважавай другите.
  Червен боклукчо,
  На теб ти блокирали кръстовищенцето да си ходиш при ракийцата и салатката, а на мен и на останалите българи мафията блокира живота така, че два милиона сънародници са навън от Родината на чист въздух, далеч от теб и останалите червени боклуци.
  Аре у лево!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 21. 21 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Толкова е оздравителен този процес на категоричност в изразяване на позицията на СВОБОДЕН ГРАЖДАНИН. Събуждането явно е мъчително, но пък е факт, окуражаващ и оптимистичен факт.

 22. 22 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#19:"Зевс"]Депутатите вие си ги избрахте. Сега им се радвайте.
  Аз не гласувах и няма да гласувам[/quote]

  Да имаш да вземаш.
  Аз гласувах за нормални хора, които не са в този Парламент.
  ТИЯ аз не съм ги избирал.
  ТИ си ги избрал с негласуването си, умнико.

 23. 23 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Трябва да се чуват и разбират тези, които са голямото мнозинство на протестите: http://www.btv.bg/shows/shouto-na-slavi/videos/video/785818098-Shouto_na_Slavi__24072013_%281_chast%29.html

 24. 24 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "Булаир":
  Понеже явно много деца си направил, отгледал и искаш да растат и се развиват и растат в настоящата "Помия" за това ще ти отговоря с цитат от автора в който цитат мисля че би се разпознал съвсем точно "Протестът априори като форма на изразяване на гражданска позиция не може да бъде напълно в съгласие с всички обществени условности, просто защото идеята му е да пречи. Не може да протестираш, без да пречиш на никого! При това положение е по-добре да си седиш вкъщи – с ръцете на масата за всеки случай, ако решат органите на реда да погледнат през прозореца"

  jolly monck
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#9] от "Зевс":
  Ми то това правителство още няма 100 дни. България с нов световен рекорд! "

  -На простотии-винаги сме рекордьори.

 26. 26 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#22:"fireball"]ТИ си ги избрал с негласуването си, умнико. [/quote]
  Не мога да гласувам за сенки, чието единствено доказано политическо "качество" е послушанието, заради което партийния му лидер го е включил в листата.
  Затова не гласувам.
  И ми е чудно защо протестиращите вместо да викат "нов избирателен закон!", викат точно обратното, което ще доведе до нови избори по стария закон.

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 27. 27 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 628 Весело

  Я Радо на снимка свестно момче си е малко чешит,леко отнесен ама си е свестен, когато се запознахме беше студент и работеше нощем за да се издържа.
  Поздравявам го за постъпката и се надявам като него да има и други.Факта че един такъв кротък човек е излязъл да хвърля домати е показателен. Мога само да го аплодирам за постъпката.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 28. 28 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2230 Любопитно

  [quote#1:"КУМЧО ВЪЛЧО"]Явно е хвърлял гранати и брал домати. Бил е войник и е ходил на селскостопанска бригада. Браво младеж. [/quote]

  През 1989 е бил 6-годишен!
  Не сте отличник по математика, както се вижда, какви казарми, какви бригади?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 29. 29 Профил на Nikolay Spasov
  Nikolay Spasov
  Рейтинг: 367 Неутрално
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво на Радомир.
  Подредена мисъл и готовност да поеме отговорност за делата си !!!

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 32. 32 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Весело

  [quote#14:"КУМЧО ВЪЛЧО"]Хвърляйте и си свиркайте. Само не ме будете.[/quote]

  Заспи дълбок, зимен сън и се събуди напролет, с новото правителство.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 33. 33 Профил на block
  block
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#14] от "КУМЧО ВЪЛЧО":
  [quote#14:"КУМЧО ВЪЛЧО"]Хвърляйте и си свиркайте. Само не ме будете. [/quote]
  Ей така българите са изкарали 500 години под турско. Мда...

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Това в момента е оправдано поведение. Правителството е глухо за свирките и виковете "Оставка". Дано зрението им е добро на депутатите и видят следите от Домати по Парламента.
  Напълно подкрепям тази мярка.

  Ако са и слепи и глухи и не разбират от домати, има камъни и гранати.

 37. 37 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#26] от "Зевс":

  Ами хайде ела в 18:30 часа пред Мин.Съвет и пред Парламента и искай нов избирателен кодекс..Ние всеки ден сме там,разискваме идеи,блокираме депутати,когато се наложи и т.н.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сериозният проблем е, че тези протести не излъчиха лидери. Хвърлянето на домати не е най-голямото геройство все пак. А поради липса на нови лица - старите пак ще са доволни при едни бъдещи избори.
  Простичко е.

 40. 40 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Умен човек, достави ми удовоствие да го прочета.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Аз в момента не съм в София, не съм и в България, но следя събитията. Явно сред протестиращите е имало инфилтрирани групи от яки момчета, които са предизвикали мелле, блъскайки в гърба най-близкостоящите до бариерите, като същевременно са викали на полицията: Не ни бийте, не ни бийте!

  Дали това са били хора на ГЕРБ, или червени провокатори, за мен няма никакво значение - аз не правя разлика между едните и другите. И Боко Тиквата, и Станишевци не биха се поколебали да счупят някоя и друга глава, за да постигнат целите си.

  За мен би било огромно разочарование, ако крайният резултат на цялата тази сага би бил триумфалното връщане на власт на банкянския пехливанин.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#19] от "Зевс": Като не си гласувал не обсъждай протестите. И те не те засягат.

 43. 43 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "Булаир":
  Само за това право за свобода на движението говорите. Ето ти конституцията:
  Чл. 35.
  (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.
  (2) Всеки български гражданин има право да се завръща в страната.

  Къде пише за правото ти да минаваш с кола? Тръгни пеша и няма да те спират блокадите. Правото ти не е нарушено.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Пожелавам на пишещият и подкрепящите го, да се опитат да направят това, което направих тук пред НС в София и пред Белия дом във Вашингтон.
  Така де, в центъра на демокрацията!

 46. 46 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Да се чете "направиха"
  Моля да бъда извинен!

 47. 47 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#45] от "focusnik":
  Абсолютно безмислен коментар. Да сигурно такъв протест не може да се направи и в Северна Корея, Русия и редица други държави. И? Какво от това?
  Мислиш ли, че на мен САЩ са ми идеала за демокрация?

 48. 48 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  селяните, новодошли в София избраха ББ за кмет, щото им беше драго ,че се държи ,като мутра, дадоха му шанс ,чрез овладяването на всички властови ресурси да се наложи в медиите и обществото , а сега пак на новопристигналите им е драго да се правят на граждани в чужд град,да изживеят неизжявяното, па си и пишат от къде са дошли по асфалта.
  Защо в други градове няма "протести" и блокади?
  Кой точно плаща кафетата, кой плаща престоя в палатките, щото и това пари струва ?
  Факт, че олигарситете си избраха представителство, в момента в който си променят мнението и се доверят на друг, правителството ще падне!За сега имат сделка.

 49. 49 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1379 Весело

  Дневник, вие осъдихте момчето бе. А сега колежката ви да се готви за районния съд.
  Внимавайте като се хвалите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 50. 50 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#43:"glatzial"]1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон,..... [/quote]
  Ти явно не разбираш какво си прочел.
  Твоето право да се движиш по пътищата е ограничено със закона за движението по пътищата, точно както е записано в Конституцията. Пример - чл. 88. Организирани шествия и състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, могат да се провеждат само след разрешение на собствениците или администрацията, управляваща пътя, и след предварително съгласуване на маршрутите, условията и времето на провеждането им с органите на Министерството на вътрешните работи."
  Ката ми покажеш такова съгласуване за шествие след 22 часа, може да говориш за нарушаване на твое конституционно право.
  И за капак, точно протестиращите нарушиха посоченото о теб конституционно право на хората, които искат да излязат от парламента да се движат където поискат.
  Значи твоите отсъстващи права трябва да се спазват, а реалните права на други не! Големи тарикати се извъдихте.
 51. 51 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#17:"Булаир"]Никой не може да ме убеди, че отстояването на неговите права насред блокирано кръстовище е по-важно от моето право на свободно движение[/quote]
  А твоето право на движение по-важно ли е, когато блокират кръстовището за да преминат властимащите с колите си, или заради футболен мач, или за някакво общинско мероприятие?
  Тогава си траеш. А когато в държавата, която претендира че е демократична хората живеят на границата на оцеляването, заради липса на елементарна справедливост, равнопоставеност пред закона, задкулисни игрички и сделки чрез които шепа хора стават незаслужено все по-богати, за сметка на останалите и за сметка на нормалното развитие на страната и хората с право излизат да изразят несъгласието си, тогава обаче изведнъж имаш претенции за право на движение. Не се ли срамуваш от мижитурската си позиция?

 52. 52 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Имам една идея. В политиката да има повече мъже с дълга коса. Дългата коса говори за специфичен вид личност. Не е като мутренската подстрижка. Дългата коса издава известна дивост, непокорност, уважение към дълбочината на собствената ти личност.

 53. 53 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#47:"glatzial"]Да сигурно такъв протест не може да се направи и в Северна Корея, Русия и редица други държави.[/quote]

  Радвам се, че осъзнаваш, че в Германия, САЩ и други страни "изповядващи евроатлантическите ценности", както обича да казва сегашния президент, такова нещо НЕ МОЖЕ да се случи. Посочи ми, къде МОЖЕ, освен в България това да става! Аз не се сещам за други държави освен Египет?

 54. 54 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 396 Весело

  [quote#49:"Цецо"]Дневник, вие осъдихте момчето бе[/quote]

  Да, но момчето е снимано в някаква поза, няма доказателства, че домата е изхвърчал от ръката му.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#37:"Nan_Kurunir"]Ами хайде ела в 18:30 часа пред Мин.Съвет и пред Парламента и искай нов избирателен кодекс..[/quote]
  Хубаво, ама пак някой ще започне да го играе диригент на хора и да ми казва какво да викаме...

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 57. 57 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#37:"Nan_Kurunir"]Ами хайде ела в 18:30 часа пред Мин.Съвет и пред Парламента и искай нов избирателен кодекс..[/quote]
  Хубаво, пак някой ще почне да го играе диригент на хора и да ми казва какво да викаме.

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 58. 58 Профил на Зевс
  Зевс
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#42:"Лео"]Като не си гласувал не обсъждай протестите. И те не те засягат. [/quote]
  Напротив! Протестите могат да доведат до промяна на политическата система.

  "Всеки човек е една вселена" Хайнрих Хайне
 59. 59 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 565 Любопитно

  "Защо се правят, че не разбират очевидното – че нормалният, редови българин просто не иска тъпи и груби хора начело на държавата си."
  Защото нямат морал, за да го признаят.

 60. 60 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#56] от "Зевс":

  Всеки има право да вика или не,тоест ти преценяваш сам,въпросът не е във викането а в отстояването на гражданска позиция,колкото повече хора сме навън,толкова повече гласът ни се чува и съответно възможността за промяна се увеличава...

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 61. 61 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Голям симпатяга е този Радо!
  Колкото повече хора като него - толкова по-кратка ще е агонията на тези измекяри в парламента!
  И аз съм с теб, Радо! Да ги изритаме оттам!
  ОСТАВКААААААААААА!

 62. 62 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#53] от "focusnik":
  Да бе - никъде другаде не мятат домати и яйца по цивилизования свят...
  Австрия - 2000 - http://www.rp-online.de/politik/demonstranten-werfen-eier-und-tomaten-1.2262398
  САЩ - 2003 - http://edition.cnn.com/2003/ALLPOLITICS/09/03/arnold.recall/index.html
  Германия - 2009 - http://www.tz-online.de/aktuelles/muenchen/muenchen-protest-gegen-rechts-neonazis-eiern-tomaten-beworfen-529207.html
  Украйна - 2010 - http://www.kyivpost.com/content/politics/oppositional-deputies-throw-eggs-in-lytvyn-65113.html

  И друг път ако очакваш отговор от мен моля цъкни на отговор на моя пост и след това цитирай - не следя всичко.

 63. 63 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#19] от "Зевс":

  Точно такива като теб индиректно ги избират. Вземи прочети някоя книга/учебник по политология.

  Или ако те мързи, прочети някой анализ на тази тема.

  Бойко е зависим
 64. 64 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#50] от "focusnik":
  След 22 часа ставам пешеходец нарушаващ закона за движение на пътищата - глобата ми е от 20 до 50лв. Не съм спрял никой да ме глобява.
  Ако се сблъскам с някого на улицата и си препречим пътя и това ли е според теб нарушаване на конституцията?
  Много добре разбирам какво пише там - конституцията говори за избор на местоживеене и свободно придвижване от гледна точка - може да си ходиш където си искаш - не си длъжен да бъдеш крепостник на определена територия или да пребиваваш някъде само ако имаш гражданство. Законите посочени в точката не са свързани със закона за движение по пътищата, а с лишаването от свобода и ограничението на хора при специални бедствия, аварии и пандемии.

 65. 65 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  [quote#53:"focusnik"]Посочи ми, къде МОЖЕ, освен в България това да става! Аз не се сещам за други държави освен Египет?[/quote]

  Франция, Италия, Испания, Гърция, Португалия, Англия.
  Да продължавам ли?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 66. 66 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1797 Любопитно

  [quote#39:"theanalyser"]Сериозният проблем е, че тези протести не излъчиха лидери. [/quote]

  До коментар [#39] от "theanalyser":

  Желязо-въглеродния, та на вашия (пред НДК) протест да не ми да сте излъчили лидери?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 67. 67 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#20] от "Торбеш":

  Ами 40+ години комунистите ни втълпяваха точно това - който не е с нас е против нас. ... И громяха световния капитализъм точно както ти сега викаш "червен боклук" на всеки който не е съгласен с теб ... От тебе щеше да излезе образцов комсомолски секретар - съвсем сериозно.
  ... Но и комунистите накрая разбраха, че освен мантри и лозунги трябва и интелект ... А ти, като за капак, явно имаш и дефицити в първите седем години.

 68. 68 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аз на НДК ходя по други поводи. Объркал си се нещо.

 69. 69 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#24] от "brtuck":

  Не знам що за капацитет си цитирал, но звучи йезуитски - оправдава едната страна за сметка на другата....
  ... Аз се ръководя от здравия разум - не прави на другите това, което не искаш ТЕ да правят на теб. Просто, ясно и абсолютно необходимо щом живееш сред себеподобни. ... Едно е да протестираш с плакати и свирки, друго е легнеш на средата на пътя или да хвърляш камъни и домати ... Ако не правиш разлика - язък за прочетените книги.
  ... А за децата и помията - въпрос на манталитет и възпитание. За разлика от теб не възприемам България като "помия", въпреки че много неща не ми харесват. Просто се опитвам да възпитавам децата си да различават доброто от лошото, изкуството от чалгата, мислещите от лумпените ... Едни такива ми ти безинтересни занимания.

 70. 70 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Най-съществен ми се струва последният абзац.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 71. 71 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 572 Весело

  пиЧитлена съм!възхитенЪ съм!всите с вишУ!
  мислИм кога наминЕм у България и на Pincherina едно вишУ да и купИМ.казват( сигурни изтУчници!)за 2000-3000 еuro(бълха ме охапала) на крака самиО ректора, че ми дóде с тапията

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 72. 72 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#69] от "Булаир": капацитетът както го наричаш се е постарал да опише неща в горната стаия които явно не можеш да разбереш. Преведено на ясно разбираем език за тебе, ако събитията на площада зависеха от твоята воля то тогава всички щяха да си седят в къщи с ръчички на масата както пише автора на статията, и на подобни екземпляри от нашето а и от предишните две три поколения дължим схващането че ние българите сме "Овчедушна" нация и накъдето ни поведе "Овчарят" на там и ще ходим тихо и послушно е все някой ще се намери в стадото да промомърморва ама какво от това нали сутрин си си на работа или на борсата а пък вечер си си вкъщи. Наум псушаваш управляващите но си търпиш "За да не смутиш овчия поки на останалите" . Ето това разбирам е твоя мироглед и слава бугу че такива хора като автора на статията са се отървали от него и слава богу че ги има тях на барикадите за да можеш после и ти и твоите деца , да са ти живи и здрави, да се радвате на "извоюваните придобивки".

  jolly monck
 73. 73 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 592 Неутрално

  "Той е и от хората, които смятат, че протестът няма как да постигне целите си, ако остане кротък. "
  И нека не се сърди че е арестуван. Насилието на протестиращите трябва да обуздае със сила, и колкото по-скоро толкова по-добре.

 74. 74 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 572 Разстроено

  за мен важното в този материал е очевидната специална дресировка и манипулация на полицаите от техните шефове - че протестиращите са неграмотни, платени лумпени

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
 75. 75 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#74] от "febra":
  протестиращите сигурно не са не грамотни)
  ама кат' познавам и аз малко България, "лумпени " НЕ са, а льохмани, които живеят с мама си, която им оправя леглото и с баба си която им прави закуската)
  а и професиите им)всите "експерти" и "консултанти" географи ,историци))са "много" лукративни и контрибуитивни)оно само да красят стените на бабиниО апартамент служат,да кажат,че отрокО вишУ има)ама тези "дЯсни" BG-perroflautas, работни места не могат да разкрият и себе си без мама и баба не могат да изхранят  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 76. 76 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Този "младеж" от снимката е за една хубава палка по злобната физиономия, която истински се откроява, когато хвърля домати поради ранното време,а през нощта павета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK