Дара, електрическата китара и фантастичните модели

Дара Карабоева

© Анелия Николова

Дара Карабоева"Следвай ги" е нова поредица на "Дневник", в която ще ви запознаем с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други без значение от възрастта с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи.


Когато се срещам с Дара, тя е с големи слушалки и някак естествено е да започнем разговора с музиката. За първи път ставам свидетел на таланта ѝ във видео от предаване по БНТ, в което фините ѝ пръсти се движат толкова бързо по струните на електрическата китара, че не мога да разбера как успява да изсвири всичките акорди. 


Дара Карабоева е на 17 години и учи в Националната природо-математическа гимназия. Решава, че иска да свири на електрическа китара преди три години и започва с "голямото мрънкане" пред родителите си. Когато не ѝ обръщат внимание, взема нещата в свои ръце и сама си купува първата акустична китара, на която започва да си "дрънка по сто часа на ден". След като родителите ѝ разбират, че манията не е временна, ("а и може би им омръзна звука на ненастроената китара", допълва Дара), я записват на уроци.
За учителката си Ирина момичето говори с голямо възхищение, като обяснява, че не е консервативна като повечето преподаватели, а изцяло я е подкрепила в желанието ѝ да свири възможно по-скоро на електрическа китара.Затова пропускат голяма част от теоретичните упражнения, както и продължителните месеци свирене на класическа китара, за да може Дара да изпълни желанието си и само след няколко месеца уроци на акустична китара, да засвири неокласически метъл и рок парчета на електрическата. (Днес казва, че дори малко се срамува от това как е свирила в шоуто по БНТ преди няколко години.)


Обяснява, че на този етап китарата вече не е мания, но продължава да е удоволствие. Когато свири, целта ѝ е да става все по-добра техниката ѝ, да е още по-бърза на трудните детайли. Обича да свири сола с класически елементи, особено от Паганини. И вече има и награда.


Можете да видите цялата снимка, като последвате линка

© Личен архив

Можете да видите цялата снимка, като последвате линка


Когато започваме да говорим за другия талант на момичето, очите ѝ започват да блестят, забравя за смущението, че говорим за нея, и веднага си проличава, че това е нейната страст. И пред мен се разкрива свят, за който досега съм знаела много малко - косплей (от английски: cosplay - от costume (костюм) и play (игра) - бел.авт.). Дара разказва, че в България редовно се провеждат различни фестивали, на които участниците носят костюми и аксесоари, изработени от тях самите, за да представят конкретен герой или идея. Понякога участниците се явяват на групи, а вдъхновението за костюмите идва от манга, аниме, видео игри, комикси.


Тя реализира за първи път уменията си случайно - момиче я заговаря в метрото, когато вижда собственоръчно направени надписи по обувките ѝ. Разменят контакти и момичето скоро я кани да се присъедини към групата им. На първото си участие на фестивал по косплей Дара разчита най-вече на налични материали. По-късно страстта се развива, намира си и нова група, а талантът ѝ започва да се развива в изкуство. Днес в косплей общността в София тя един от най-известните автори на костюми и аксесоари.


Дара, електрическата китара и фантастичните модели

© Виктор Минчев


Всеки един от избраните герои и неговият костюм и аксесоари се изработва в детайли. Първо рисува модела, после прави кройката, което описва като най-трудната част, следва сглобяването и оформянето на детайлите. Най-верният помощник на Дара в изработването на впечатляващите костюми се оказва близка роднина на баба ѝ, която умее да шие.


Питам я как баба Евка възприема тези костюми, които самата тя описва като "абсолютно абсурдни". "Понякога се хваща за главата", отговаря искрено момичето и продължава с усмивка да ми обяснява как всъщност с възрастната жена са се превърнали в идеалния тандем и се комбинират много добре.


Докато бабата помага за стандартните елементи, като основите на костюмите и познатите неща, Дара се грижи за нестандартните части. Двете са изработили заедно сигурно поне 15 костюма, защото Дара проектира и прави такива за приятели - нищо, че са един вид конкуренция на конкурсите.


Можете да видите цялата снимка, като последвате линка

© Личен архив

Можете да видите цялата снимка, като последвате линка


А за тях понякога е нужно много въображение и подходящите подръчни материали. Тъй като в мангата дрехите имат необичайна форма и на живо трудно могат да изглеждат така, тя често използва стиропор, фибран, тел. Дори за родителите ѝ е впечатляващо какви решения намира за елементи, които трябва да се закрепят по невероятен начин и стандартно мислене никога не би помогнало за решението на задачата.


Момичето се е специализирало в намирането на евтини платове по складовете за всички първоначални опити за кройките, а за аксесоарите на героите си използва наглед несъвместими материали, за да прави чудеса. За меча на един от моделите, например, използва част от пистолет-играчка, спирачка от колело, част от дограма за острието и "разни парчетии", които е намерила у дома. А именно детайлите са любимата ѝ част, като усилията ѝ не остават незабелязани.


С меч от част от пистолет играчка, спирачка от колело, част от дограма за острието и "разни парчетии". Можете да видите цялата снимка, като последвате линка

© Личен архив

С меч от част от пистолет играчка, спирачка от колело, част от дограма за острието и "разни парчетии". Можете да видите цялата снимка, като последвате линка


Питам я има ли идея с какво иска да се занимава, като завърши гимназията, но в 11 клас този въпрос тепърва идва на дневен ред. Със сигурност обаче знае, че в правенето на модели е добра и с удоволствие би се занимавала с това и в бъдеще. А важното е, че среща подкрепата и на родителите си, макар баща ѝ да се оплаква, че му е отмъкнала половината инструменти.


За момента обаче косплейът, съживяването на измислени герои и сътворяването на фантастични костюми е по-скоро удоволствие. Момичето е минало и през разочарование - с горчивина си спомня, че миналата година е спечелила в София конкурс за костюми с международно участие и първа награда от 1000 евро, но не е получила от организаторите нищо. Те се скрили, отговорили ѝ уклончиво два пъти по имейл и дори родителите ѝ не могат да ги открият.


Когато нарисуваните герои оживяват. Можете да видите цялата снимка, като последвате линка

© Личен архив

Когато нарисуваните герои оживяват. Можете да видите цялата снимка, като последвате линка


Творенето на костюми и участието на фестивали ѝ дава възможност да комуникира с хора, които харесват неща като нея, а е и възможност за намиране на нови приятели. Напоследък пък успява да съчетава и двата си таланта, като се преобразява в японски китаристи (в стила Visual Kei, предполагащ грим и костюми, пред които и тези на Кiss бледнеят), а на сцената, при представянето на героя си, изпълнява истински парчета.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Поздравления, Дара! Талантът, като шило в торба, не може да остане скрит, прекрасното е, че се е проявил достатъчно рано!!!

 2. 2 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Красавицата носи искрата на таланта в себе си и в скоро време наистина ще запали пожар, с който да освети пътя на другите! Браво, браво! Един съвременен Ричи Блекмор в дамски вариант, като в допълнение ще отбележа, че момичето свири с и четвъртия си пръст/кутрето на лявата ръка/, което е много трудно постижимо и за големи майстори на китарата

 3. 3 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Момата е чудесна, артистична и креативна, браво на нея, стискам й палци да осъществи себе си!
  Браво и на редакцията, че отделя място и за изкуството на един млад човек, в тази чалга-тиня подобно нещо е истинско чудо!

 4. 4 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Евала на момичето, нека прави каквото и е на сърце, а очевидно и и се отдава.

  Ако успее да намери и реализация след време - най-добре!

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво!
  Най-после нещо без силикон...

 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#5:"Доби ВЕЛКОВ"]Най-после нещо без силикон...[/quote]
  При това си е напрао един бонбон

 7. 7 Профил на mim2011
  mim2011
  Рейтинг: 237 Неутрално
 8. 8 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Браво на момичето и успех в начинанията й. На добър час.
  Но къде останаха обещанията за "успели в някоя област"? Все пак, живеем в капитализъм и художествената самодейност не е показателна за конкуренцията, която е единственият критерий при капитализма. Извинявайте, на места звучите словоблудствено с тези приказчици. Най-малкото е инфантилно и непремислено като съдържание.

 9. 10 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Дара е техническа добра, но свири без хъс. Тази френската мома показва как се прави.

 10. 11 Профил на simmons
  simmons
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Браво! Това се казва талант!

 11. 12 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако изпълнението от което се срамува(Дара) е от Клипчето в което се опитва да свири ...наистина си е така.Разбирам че никой не се е родил научен,но си трябва и талант. Освен това незнам какви са критеериите на водещите предаването-
  дали да покажат някой начинаещ или наистина някой можещ?
  Изпълнението е доста посредственно,изпълнено с много технически неточности ,бързите пасажи звучат ужасно фалшиво.Този начин на свирене не е за всеки който мисли че може да свири на китара особенно ако (както разбирам) има като основа класическа акустична китара.Ел китара и свиренето с плектра особенно по начин по който се опитва да свири Дара, изисква съвсем друга техника и много много мноооого свирене.Неискам да обидя момичето,явно има артистичен талант,вероятно може и да свири ,но това парче от клипа е наистина много зле. Успех и да не се отказва,вероятно след 5-6 години ще може да
  изсвири и нещо както трябва.Не всеки може да бъде Малмстйин
  Петручи ,Алдридж,Зак,Лайхо,Пол Джилберт и т.н. и т.н. но е хубаво че се опитва да бъде ...

 12. 13 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво! Радвам се, когато виждам млади таланти, които имат изява. Нека да е широко отворен пътя пред теб, Дара!

 13. 14 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Весело

  Браво на Дара! Не е за вярване ,че свири от три години както пише по горе. Изпълнението й е съвсем професионално, малко в стил Джо Сатриани, има превъзходна техника, постигната с правилна пръстовка върху грифа на китарата. Много музиканти които си вадят хляба с тая работа доста ще се замислят като чуят изпълнението на това младо момиче.

 14. 15 Профил на drakonemi
  drakonemi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ех, като започнете... Аман от хора, които знаят само да придирят и да казват как това е, може би става донякъде, ама не се прави така, а се прави така. Това, което прави Дара го прави след година и нещо уроци и печели първо място в собствената си състезателна група. Няма основа с акустична китара, освен дрънкането без да ходи на уроци, преди родителите й да кандисат и да я пратят. Предаването освен това е с цел да покаже начинаещи, а не вече успели или професионални музиканти. Да, в никакъв случай изпълнението не е идеално и тя добре си го знае, но за толкова време се справя чудесно. Да не говорим, че хич няма нито претенции, нито желание да става втори Ингви, Петручи или който и да е, малко от които впрочем са започнали да свирят на 14 годишна възраст или свирят и на други инструменти. Няма дори претенции да се занимава професионално с музика, просто се забавлява и го прави с нещо смислено, за което трябва да я поздравим.

 15. 16 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Личи си че малко е свирила.Затова и казвам че звучи доста зле,с много неточности и просто дразни "ухото".Неразбирам какви е ползата ако на черното се казва бяло?Най малкото Дара няма да има никаква полза от лъжи.Няма лошо че се опитва и дано си подобри свиренето,само с работа обаче нестава..трябва много работа а и талант.Талан може би има(само от клипа е трудно да се прецени)остава и да работи много и при добри учители.Още един път и пожелавам успех.
  До коментар [#15] от "drakonemi":

 16. 17 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Симпатично момиче, браво за куража, на 17, но .......Ужас.....защо изобщо се хвърля да свири такива неща - Джейсън Бекър е музикален гений не само китарен и да се опитваш да го свириш след едва тригодишно упражнение на китара .........., той може и да е свирил подобни неща на 17, но това момиче е много далеч от истината, много. Чудя се толкова ли няма някой учител който да и обясни че само с желание не се получава, трябва и много свирене

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 17. 18 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#15] от "drakonemi":
  Ха, няма претенции, а излиза в телевизионен ефир и свири не какво да е, а Джейсън Бекър, айде стига, човек трябва да си знае възможностите и да не се излага, сори, но това е истината

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 18. 20 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#10] от "Раковски":

  Точно технически е зле, т.е. зле е за свирене на Джейсън Бекър, далеч по прости за изсвиране впечатлителни неща! Все едно първокласник да свири 3 концерт за пиано на Рахманинов!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 19. 21 Профил на tatyanad
  tatyanad
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Хм, колко много разбирачи как се свири Бекър. Удивително

 20. 22 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "tatyanad":

  да

 21. 23 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "Stavrogin":

  Абсолютно точно.Да така е,звучи ужасно.Но явно или е "платен"
  матерял или.....просто момичето е роднина на някой големец.

 22. 24 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  спецялно за средно напреднали 5-6 години и ....tatyanad

  how to play guitar like Jason Becker
  http://www.youtube.com/watch?v=Ghrnqaalsnk

  този пример е от средна класа китарист но все пак

 23. 25 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#21] от "tatyanad":

  Удивително е, че има хора, които нямат елементарна музикална култура и представа от свирене на какъвто и да било инструмент и не могат да разграничат мажор от минор, но имат самочувствие да пишат журналистически дитирамби за свирене на прецизен инструмент като електрическа китара. Смешано и показателно за нивото на журналистиката в България, прочее такъв е манталитетът на работа във всяка една сфера.

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 24. 26 Профил на girldragon
  girldragon
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#25] от "Stavrogin":

  Съвсем различно е да ходиш и да плюеш работата, усилията и уменията на другите, разбира се, то е много по-показателно за манталитета на съществуване "във всяка една сфера". Но за това колко сте жалки - някой друг път, когато става дума за вас, случаят не е такъв.

  Много се радвам, че прочетох това и ми е много интересно накъде ще отиде Дара, защото вече е започнала от много високо. Пожелавам й много успех, здрави нерви и розови очила!

 25. 27 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#26] от "girldragon":

  Ако истината е плюене, ок, нека да плюя, защото това, което се вижда е един нескопосан опит да се изсвири нещо, създадено брилянтно и ако на някой му прави удоволствие да вижда как един шедьовър на "Бейкър" както го нарича "рокаджията" Денис, се представя по тоя начин в едно кичозно теливизионно предаване, проблемът с естетичните му усещания за музика си е само негов.

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 26. 28 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "girldragon":

  Извинявам се че се намесвам в моабета,Stavrogin е интелигентен човек а и не съм му адвокат,сигурен съм че ще ти отговори интелигетно и арументирано.Но ако си чел статията Виж какво (за момичето) се казва :
  "Затова пропускат голяма част от теоретичните упражнения, както и продължителните месеци свирене на класическа китара, за да изпълни желанието си и само след няколко месеца уроци на акустична китара, да засвири неокласически метъл и рок парчета на електрическата"....Кво да ти кажа....нестава така....наистина не става,а на теб ти е
  [quote#26:"girldragon"]интересно накъде ще отиде Дара, защото вече е започнала от много високо[/quote]
  Явно че до Бъркли Колидж няма да стигне но поне да попадне на някой добър педагог а и ако има талант дано се научи да свири и да се надявам че след 5-6-10 години наистина може ....

 27. 29 Профил на nynaeve
  nynaeve
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много странен разговор се води тук, хич не го разбирам. Детето учи в природоматематическа гимназия доколкото видях, също, явно се занимава с костюми и шиене основно като хоби, а вие тука й обяснявате, че нямало да запише китара в Бъркли. Аз ли нещо не разбирам или вие не сте на фокус? За първи път чувам, че който започне да свири на китара и трябва вече да стане ас, я по-кротко. А не се упражнявала - ами явно животът й не е китарата, не забелязвате ли? А момичето я какви хубави костюми, че и мечове прави. Ама и това не е важно, важното е, че е изобретателна и активна и иска да прави нещо сама, с двете си ръце, а не само да играе игрички и да кисне във фейсбук. Затова се и радвам, че е публикуван този материал, да се види, че има и други деца, които се опитват да творят. Евала!

 28. 30 Профил на Maria Karaboeva
  Maria Karaboeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "the_fat":

  Малко сте се втренчил в способностите на момичето по китара и се абстрахирате по този начин от главната идея, която носи статията
  Ще Ви кажа, че материалът изобщо не се опитва да рекламира колко добър китарист е момичето (че да се хвърлят сума ти хора да съдят и плюят като обезумели!)
  Нейното изпълнение може и да не е от най-добрите, но както много хора са изтъкнали, Дара изобщо не е тръгнала да гради музикална кариера. Но така или иначе акцентът не е тук .
  Помислете, другите момичета на нейната възраст дали са постигнали и малко от това, което е направила тя? Единственото, което аз виждам при тях е втренчване в купони и гаджета и като цяло един безсмислен извратен живот.
  Ето тук се корени и идеята на тази статия И на цялата кампания - да покаже различни! и стойностни хора, които имат интереси и които правят нещо смислено с живота си.
  А Дара е точно такава. Можете ли да отречете майсторството в направата на костюмите й, примерно? Изключителното й умение да създава "нещо от нищо" и артистичния й талант?
  Най-малкото не оценявате ли характера, който е нужен, за да се стигне толкова надалеч?
  Наистина, откъде накъде ще говорите за "платен материал" и "роднина на някой големец"?
  Ако не виждате основанието, заради което това момиче е публикувано тук, то значи сте слепец.

 29. 31 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#12] от "the_fat":

  Хмм, интересно - много ли щеше да ти е зле, ако просто си беше замълчал?

 30. 32 Профил на jana_stoyanova
  jana_stoyanova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#31] от "northatlantic":

  Ама разбира се, нали е герой на справедливостта

 31. 33 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#30] от "shikamaru72":
  А можеби трябваше и да съм глух?Да верно неразбрах акцента,
  и затова попитах каква е идеята на тв-водещият(незнам кой е),
  защото"свиренето" на Дара с извинение е просто ужасно.По
  добре да бяха поканили някой талант да свири на гайда или гъдулка-сигурен съм че такива има.За мечовете и цилиндрите не съм написал нищо,понеже всеки който твори и всичко му е или гениално или ..почти зависи от критериите.Но Неможах да разбера какво трябва да харесам примерно в меча,или костюмите затова и не съм написал нищо-Но е добре че има хоби.А и преди мен изказалите се са се ограничили с аудио перформаса .......май и те неразбират акцента.


 32. 34 Профил на nynaeve
  nynaeve
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе мисля, че схванахме картинката, the_fat има изключителен слух, пръв експерт е по отношение на това кой по кое време как и какво точно да свири и е талантлив поне сто пъти повече от момичето, щото разбира каква е разликата между минор и мажор и вероятно в момента учи в престижно заведение музика и готви невероятна кариера, но уви, за него няма статия и това е крайно несправедливо, тъй че сега трябва много ясно да се покаже кой какво може. За това, което не е музика явно не е компетентен, но щом не е той, значи и останалите не може да са нито компетентни, нито гениални, щото какво, след като няма минор и мажор, значи всеки може да си казва и оценява каквото си ще. Не ще да е много свястна тази работа с мечовете, някак не се връзва, нали? Подозрително е.
  Много типично поведение между другото. Напомня ми за журналистите, които задават половин час въпроси, за да покажат колко са компетентни или изказвания по време на конференция, в която просто някакви хора искат да покажат, че да, говорителят може и да има доклад, но те пък какво знаят и го знаят къде по-добре, а говорителят естествено нито е разбира от това, което представя, нито има хабер.

 33. 35 Профил на jana_stoyanova
  jana_stoyanova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#33] от "the_fat":

  Еми мисля че прекалявате, толкова сте се увлякъл вече - изпълнението не е толкова умопомрачително ужасно, със всичките му недостатъци

 34. 36 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дара е изключителен талант, без съмнение. За съжаление, това не се отнася за музикалната й дарба засега. Не виждам защо подобен стил на писане на статии все още се толерира.

 35. 37 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#33] от "the_fat":

  Виж сега - има си места, където Дара да я оценяват експерти. Със сигурност тук не е едно от тях. Въпросът не е дали си прав или не, а че хвърлянето на помия в случая е просто адски неуместно, меко казано. Ето това май ти е много трудно да проумееш. Има си случаи, в които критикантството не постига нищо друго, освен да направи критикаря да изглежда като задник. Определено с това се справи добре

 36. 38 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#23:"the_fat"]Но явно или е "платен"
  матерял или.....просто момичето е роднина на някой големец. [/quote]
  Някой "големец" и е измислил и ушил ВЕЛИКОЛЕПНИТЕ костюми, които се виждат на снимките?
  Как го разбра, умнико?

 37. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Бекър не знам как се свири, но ако Дара иска да направи НЕЩО, трябва да избере - или китарата, или костюмите.

  Аз лично подкрепям Дара Вен Хейлън.
  http://www.youtube.com/watch?v=z_lwocmL9dQ

 38. 40 Профил на 451–1
  451–1
  Рейтинг: 409 Весело

  Изключителна е, Дара! Много щастие и "музички" от все сърце.

 39. 41 Профил на plamenaf
  plamenaf
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вие наистина сте много интересни хора. Учител съм и преподавам на ученици на възрастта на Дара и мога да кажа, че те се поделят на два вида - такива, които до гимназията вече са тотално отегчени от живота, Вселената и всичко останало и не желаят да правят нищо, което не включва дискотека, таблет и цигари и такива, които имат интерес, любопитство и желание да се учат и експериментират. Първата група са такива, защото още в началното училище някой им е казал, че за нищо не стават и по-добре да не се опитват или пък изобщо не им е дал възможност да се опитат. Втората скоро ще спрат да са толкова ентусиазирани и любознателни, защото големи авторитети и скучни и песимистични възрастни хора са им казали, че няма защо, няма смисъл, нямат достатъчно талант, държавата е скапана, всички са маскари, шуробаджанащината и конформизма са за предпочитане пред това да си оригинален и прочее четвъртити народни мъдрости. В следствие на което получаваме възрастни, които предпочитат да се съгласяват, да си спестяват усилията, да са сиви и обикновени, да правят минималното и общоприетото, защото отдавна вече не вярват, че друго е възможно. Да, вярно, за успеха са нужни талант и упорита работа, но най-тъпият и неработещ начин да помогнеш на едно дете да се развива е като му кажеш "Не ставаш". Защото децата са чувствителни и раними спрямо авторитети и имат нужда от постоянна подкрепа и насърчаване - било от родители и близки, било от учители, било от напълно непознати в някой коментар под статия. Едно "Браво, справяш се супер в нещата, които ти харесват, продължавай в този дух, но работи повече, за да станеш по-добър!" ще има хиляда пъти по-голям ефект от "Тая па кво се е юрнала да свири трудни неща като не може, я да си стои вкъщи". Много пъти съм се учудвала на смелостта на учениците си, които нямат страховете и ограниченията на нас възрастните, на тяхната находчивост и оригиналност. Аз лично не бих имала смелостта да се появя на сцена на 15 години не за да свиря, а дори само за да говоря, така че адмирирам този опит. Той няма да е последен и другият път ще е по-добър. Това, от което всички имаме нужда, особено децата са надежда и истина. И като им давате истината, не забравяйте да им дадете и надеждата. Защото девойките, които се снимат в кенефите на моловете и си мечтаят за силикон за 18-ия рожден ден и момчетата, които имат по-голяма обиколка на бицепса, отколкото коефициент на интелигентност не са станали такива от само себе си. Станали са такива, защото никой не им е дал шанс и не им е показал, че могат изобщо да бъдат нещо друго. А на Дара - едно голямо браво за всичко и нека не си губи времето с хора, които от дървета не могат да забележат гората.

 40. 42 Профил на mastylo
  mastylo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Благодаря ви, Дневник, че пишете за хора, които имат въображение, желание да направят нещо смислено с живота си и дързост да пробват. Още по-хубаво е, когато това са млади хора. Не е нужно да бъдеш непременно виртуоз или гений, за да даваш кураж и пример, че хубавите неща не идват с вайкане или чакане някой друг да ти създаде подходящите условия да се развиваш. Всеки трябва сам да поеме отговорност за собветния си живот, дори и да няма перспективата да стане Моцат, Айнщайн... или пък Шварценегер или Мадона.

  На компетентните експерти, коментирали по-горе мога само да препоръчам тескта на Захари Карабашлиев, Успехът, начин на упореба: "Само един успял човек, може да помогне на друг, за да успее и той. Успехът е отговорност, докато провалът те освобождава от такава...отношението към успеха на другия може и трябва да се култивира...Нужни са ни истории на успехи сега – малки, обикновени, ежедневни успехи на една личност срещу системата. Те ще ни окуражат да сме по-дръзки в по-големите си походи, в които обществото ни най-сетне ще се изправи срещу Мечката на Мутро-комунизма, срещу Голиата на Мафията."

  Целият текст, който си заслужава да се изчете тук: http://zacharykarabashliev.com/media/by-me/success/

  They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 41. 43 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Българинът винаги е бил лъган.Лъжат го политиците,лъжат го управниците,лъже лекарят им,началника,лъжат го от училището та до погребалната агенция.Затова българинът е научен да вярва на лъжи а и затова се е научил да лъже.Българинът необича истината а и не обича и да бъде критикуван.От дете му се промива мозъка -колко сме интелигентни,можещи,талантливи че сме най най и най във всичко и на всякъде.Добре,какво толкова негативно бе написано за това даже и посредственно да ме казвам по лошо от посредственно скрибуцане?Та и от редкцията започнаха да се възмущават?Ново-регистрирани слагат минуси
  и т.н.Уважаеми съфорумци-един въпрос ако Дара наистина е талантлива защо тогава ни показват клип от преди 2 години?
  Ок преди 2 години не е можела да свири а сега?Толкова ли е трудно като се заснеме едно клипче какво може сега след 2 години тренировки?Това е.Някой я срявняват със Сатриани?
  Какъв ли невежа трябва да си да пишеш подобни неща?Не че Сатриани неможе да свири като Бекър ,но просто свирят различно.Познавам няколко доста известни китаристи(не са българи)познавам и много китаристи които свирят прилично и
  доста много които даже и доста да се трудят не са мръднали ...просто немогат.Дара ако иска да успее трябва да започне не с Бекър а с Хендрикс и Клептън..но първо да се опита да извири нещо като Иван Лечев или ....Косьо и Пеци ...от там се почва.Успех.

 42. 44 Профил на plamenaf
  plamenaf
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Мисля, че стана пределено ясно, че Дара не се занимава с музика и свирене активно, за да покаже нещо ново, нито си е поставила за цел да става велик музикант. За едно дете на тази възраст е нормално да си смени интересите в рамките на две години. Вместо чаршафи за това колко лошо свири, защо не чухме нищо за другите неща, които очевидно прави впечатляващо добре? Българинът се е научил да мрънка и да не харесва нищо, не да си мисли колко е велик. Евентуално може да си спомня колко велик е бил прадядо му, но толкова. За нейното свирене не знам, но на Вас определено Ви куцат правописа и пунктуацията, а това уж всеки трябва да го може.

 43. 45 Профил на nynaeve
  nynaeve
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Казвате, the_fat, че българина винаги го лъжат. Аз първо не знам такова нещо да съществува като българина, има много българи, всички са различни, но това, което повече ме интересува - като кой точно лъже българина? Лекарите, казвате, политиците и т.н., а те какви са, извънземни? Те не са ли българи? Като изключим лекарите, политиците, учителите, журналистите, адвокатите, икономистите, чиновниците, социолозите, учените като цяло... кого точно оставяте в категорията на българите? Не знам какво работите вие, предполага се от постовете ви, че сте музикант, вероятно музикантите не лъжат, не знам точно по каква професионална характеристика. Макар ако трябва да мислим така, то има мнооого музиканти, които са се слагали и на политици, и на мутри и не им пука за никого, да не говорим колко музиканти се водят такива без да са нищо особено. И да не говорим колко е тъжно това, че музикантите не се учат да мислят, защото за какво им е, те са музиканти, мисленето само ще им пречи. И ето, какво ни предлагате вие - критикувате журналистите за тази статия, критикувате и детето, защото свири толкова невероятно зле, и после абсолютно по същия начин критикувате това, че някакви хора без да имат рейтинг си позволяват да слагат плюсове и минуси?! какво точно трябва да означава това? Че плюсове и минуси може да слагат само тези, които пускат коментари под всяка възможна статия, защото са пенкилер и знаят и разбират от всичко? Ето това е проблемът в коментарите ви, раздавате справедливост и си позволявате да налагате вашето мнение - само тези могат да свирят, само онези могат да се показват, ако се свири, ще трябва да е по този начин, така трябва да се мисли, само тези могат да коментират. Хората като вас са опасни.

 44. 46 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ужас.Това е изкуство,вулкана още дими

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK