Пловдив, обичам те, но ме смачкваш

Владислав Константинов

© Анелия Николова

Владислав Константинов"Следвай ги" е нова поредица на "Дневник", в която ще ви запознаем с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други без значение от възрастта с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи. 


Животът му е преплетен в сложни връзки с работата му. И обратното. 


Архитект Владислав Костадинов завършва образованието си в София, но се премества в Пловдив, защото градът го провокира, вдъхновява и изненадва. Други такива градове за Владо са Истанбул и Рим. След като първата му работа се оказва пълен провал, младият архитект решава да направи нещо свое, за да не рухне психически. Проектът "8 ½" е бил просто едно място, където да се изявява, да показва идеите си. Към него се присъединяват колегите му Чавдар Порязов и Антония Вълканова. 
Апартамент "8 1/2"

© Личен архив

Апартамент "8 1/2"


И както не можел да измисли име на студиото, така се сетил за италианския режисьор Федерико Фелини и филма му "8 ½" - нарекъл го така и защото до този момент бил снимал осем филма и половина (понеже единият бил съвместно с друг режисьор). И както няма дълбок подтекст, така рязко


"8 ½" се превръща в марка, което е голям успех за току-що завършил архитектура човек


Новосформираното студио на младите архитекти добива популярност с наградата за архитектурна инсталация на престижния портал Architizer с проекта "Библиотеката". Инсталацията е в Центъра за съвременно изкуство Баня Старинна.


Проектът "Библиотеката" в Баня старинна

© Личен архив

Проектът "Библиотеката" в Баня старинна


Тази награда Владислав смята за признание, но не и за голям успех, защото това по никакъв начин не променя живота му. Той се опитва да прави проектите си без компромиси, а се оказва, че неговата работа е бутикова за България. Тук няма културни натрупвания, за да поискат хората различна от "мутробарока" (наложилото се клише) тип архитектура, затова архитект Костадинов все по-често отказва поръчки. 


За мен е правилен моят избор, това че се лишавам от много неща в чисто финансов аспект, не е важно за мен


"Върнах се в Пловдив с огромен оптимизъм, а все по-често се замислям за емигриране. Няма да оцелеем с това, което се опитваме да правим тук и по този начин. Три години вече се опитваме, изчезва ентусиазмът ми. Искам да направя по-добро всичко в Пловдив. Водихме няколко дискусии за архитектурното наследство, предлагаме неща, които да се случат в градското пространство, да се организират дискусии и допитвания до гражданите. Искаме не да диктуваме какво да се случва в града, а да сме конкуренция на хората, които го правят."


Владислав Константинов

© Анелия Николова

Владислав Константинов


Особено в проектирането архитектите от соца продължават да диктуват всичко днес. Почти по роднинска връзка се предават тези постове и е трудно да пробиеш само с идеи, казва Владо. На Запад и да си студент, имаш ли яка идея, печелиш конкурс и никой не те пита кой си. Забелязват те и започваш да правиш каквито искаш неща.


Емблематичен за града става и "Библиобусът" на младия архитект - читалня на колела - стар автобус, пълен с книги


Инсталацията е направена за една "Нощ на музеите", но е останала месеци след това да радва любителите на четенето. И една сутрин библиобусът просто изчезва. Общината е решила, че трябва да бъде махнат и без никакво предупреждение го е разбила и разкарала от улицата. Сега гние в една автоморга, а редовните му клиенти - четящи в обедната си почивка пловдивчани, недоумяват защо.


Библиобусът

© Личен архив

Библиобусът


Друг от оригиналните проекти на "8 ½" е "Павилионът" - инфопунктът за "Нощта на музеите". Там се е раздавала и направената от Владо "Алтернативна карта на Пловдив" - резултатът от проекта "Беседка за града". В продължение на четири месеца в "Арт нюз кафе" той е подготвял беседи за архитектурата на Пловдив, която е непозната или слабо позната - соц строителството, тютюневите складове, квартал "Капана" и архитектурата "Баухаус". 


Инфопунктът "Павилионът"

© Личен архив

Инфопунктът "Павилионът"


Plovdiv I love you but you’re bringing me down*


Владо иска да промени своя Пловдив в много насоки, защото вижда голям потенциал да заприлича на идеалния град и за живеене, и за работа. Архитектурата е един от начините да се промени градът, защото тя не е само да направиш една сграда, а и начин да промениш мисленето на хората. В момента никой не обръща внимание на глобални неща, например това, че Пловдив е задъхан от мръсотия, от задръствания, град без зелени площи и пространства.


Владислав държи архитектите отговорни за това нещо. Дори и дребните неща (като библиобуса), променят една улица, но и променят мисленето на хората. Той обаче не желае да е главен архитект на Пловдив, защото тази институция е безсмислена, защото правомощията на главните архитекти са имагинерни. Градът би могъл да разцъфне, ако се строят повече зелени площи, ако има редовен градски транспорт, ако се забранят автомобилите в центъра и той стане пешеходен. Критиката на Владислав е отправена и към начина на мислене на хората, и към начина на случване на културния живот.


Затова е убеден, че ако стои една година тук и не се случват проектите му, може да си тръгне. "В крайна сметка никой не ме е вързал в този град. Може би вече е време за някаква стъпка. Ще съм там, където имам възможността да правя яка архитектура. Ако правя това, което харесвам и се справям добре, ще съм щастлив."


****
* (англ.) Пловдив, обичам те, но ме смачкваш


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много ми хареса.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Пловдив и аз те обича, но ти не си праволинеен и не правиш нищо р.Марица да е плавателна

 3. 3 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Владислав като е архитект има ли изпълнен проект на поне една негова страда да видим. Другото дето прави може да е хубаво,но ми прилича на хоби еднодневка.

 4. 4 Профил на fitkov
  fitkov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Бравос! Човекът поне има изображение. Хейтърите да не пишат, моля.

 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#2] от "xalikarans":

  КАКТО винаги,ни в клин ни в ръкав.

 6. 6 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#4] от "fitkov":

  Изображение има всеки човек, виж въобръжение имат малко

 7. 7 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#2] от "xalikarans":

  И тепетата, макар и 7 са по-ниски от Витоша. Е те тоя проблем кога ще се реши?

 8. 8 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много харесвам Пловдив, този град има атмосфера. Пловдив и морските градове са ми любими.
  Но наистина архитектурата влияе много върху хората, повече отколкото предполагат. Това, че сме най-нещастните в ЕС е благодарение и на заобикалящата градска и понякога селска мизерна грозна среда, която потиска и депресира хората. Изключвам разбира се живописните селски идилии. Поне имаме много слънце, което е някаква компенсанция за нелепото социалистическо амбиенте.

 9. 9 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Пловдив е и моят град, но човеци като този са малко, Родопите са свлекли чадата си в града и повечето от тях го опустошават - като визия и манталитет, повечето от качествени хора от града отдавна излетяха, за съжаление - изход няма!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 10. 10 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  цяло чудо е,че този млад архитект е оцелял и пробил в света на поръчителите на" мутробарока"т.е.на онези видяли се с пари, и като в приказката за коня и жабата ни обзаведоха с посочения по-горе образец на нищото и кича.сещам се и за героя в книгата на Айн Ранд"Изворът"-младия архитект,който имаше същата съдба и хъс да промени мисленето на хората чрез своето изкуство да твори и да променя пространството и средата на живот на същите.той имаше и своите антиподи,но да не се впускаме в подробности,а да си пожелаем такима млади хора да се множат!

 11. 11 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Човеко, не се отказвай, не се предавай - щом веднъж е махнат библиобуса, направи втори и трети, и пети ... Не е лесно в България, но от цялата страна в Пловдив е най-лесно, защото колкото и да е мейнсоцкомсомолстрийм целият живот тук (и аз съм от Пловдив) поне имаш места, които могат да те заредят. Бедни са почетателите ти, няма свестни меценати, но не е в това смисъла... Майната им на душманите - нали за това сме майни!

 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално
 13. 13 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 817 Неутрално

  една приказка важаща за почти всеки град в България. особено по-големите градове са една жалка картинка, а в момента в който стигнеш до панелната джунгла и става страшно. тези хора живеят в една неосъзната депресия!

  единствено виждам да дърпа напред Бургас, поне последните 10г целеустремено и непрекъснато.

 14. 14 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#9] от "Stavrogin":

  Роден съм там, но Пловдив нищо не ми даде! Да ме извинят пловдивчани, но града се наводни с крадлива селяния още през 60-те години миналия век. Които дават облика му днес. Архитектура, просто забрави, култура - навремето сръбска музика, сега чалга... Добре че от София натиснаха, та се запази поне стария град, с доста кич, разбира се. 4000 еврей емигрираха в Светите земи навремето, а даващата облик цветна и творческа буржоазия беше скопена.

 15. 15 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Има някаква особена простотия която имат заможните мъже от пловдив. Някаква комбинация от мачовщина, тарикатлък, зад която прозират тежко аграрно поведение и възпитание. Няма други такива селяци в цялата страна.

 16. 16 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Има някаква особена простотия която имат заможните мъже от пловдив. Някаква комбинация от мачовщина, тарикатлък, зад която прозират тежко аграрно поведение и възпитание. Няма други такива селяци в цялата страна.

 17. 17 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Пловвдив има малък напредък от към визия, но за град с такава история и дадености е нищо. Кмета е най-важен, от него зависи всичко, но май не случихме на читав...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 18. 18 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Момчето изглежда свестно, но е малко в стила "аз съм гениален и неразбран", да, трудно се пробива, така е, но това важи за всички области, не само за архитектурата. А на наивната му вяра, че с добра идея веднага ще те оценят на Запад ми иде да се изсмея, там конкуренцията е още по-голяма и много конкурси са нагласени.... Както и не съм съгласен...
  "...че Пловдив е задъхан от мръсотия, от задръствания, град без зелени площи и пространства..." Бил задръстен и мръсен Пловдив - да дойде в родната си София да види какво са мръсотия и задръствания.... Зеленина в Пловдив - не знам колко е като площ, но никак не е малко, дори само заради тепетата. Колкото до колите в центъра, там винаге е било пешеходна зона - една от най-големите в България....

 19. 19 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#15] от "toshiro":

  Ти гагаузите с кинти да видиш. Селянията е повсеместна, чалгизацията е необратима. Пловдив безспорно е град, който се променя в положителна посока, но това съвсем не означава, че не е подтискащо място.

 20. 20 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#11] от "tkirov":
  Винаги, когато посещавам родния ми Пловдив (за съжаление не особено често) това, което най-много ме поразява е лежерната, спокойна атмосфера, как хората не бързат дори и в работни дни, сякаш знаят повече да ценят това как изпълват времето си, че работата няма да избяга, че можем повече да се отпуснем истински. Пловдивчани го наричат айляк, изглежда има нещо ориенталско или средиземноморски хедонистично в това светоусещане. Когато съм си у дома имам чувството, че съм изгубила тези си способности от живота в София и честно казано завиждам благородно.

 21. 21 Профил на aru
  aru
  Рейтинг: 213 Весело

  Влади е един страшно готин депресар Пожелавам му скорошни успехи!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Оранжева проевропейска шапчица
  *****
  Весело

  [quote#3:"trikala"]

  Владислав като е архитект има ли изпълнен проект на поне една негова страда да видим[/quote]

  Няма проекти на сгради човекът, иска веднага да го направят поне главен архитект на Пловдив! Иначе е доста "креативен", може от няколко стари щайги да направи съвременно "изкуство", но от това в България не се живее, затова търси да захапе някой кокал[email protected]

 24. 24 Профил на Оранжева проевропейска шапчица
  *****
  Неутрално

  [quote#17:"Леми Килмистър"]Кмета е най-важен, от него зависи всичко, но май не случихме на читав... [/quote]

  Толкоз добър и енергичен кмет като Тотев Пловдив не е имал никога!!!

  Асфалтира целия град само за година и половина!!!! Печели проекти от европейски програми!

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  За такъв талант с безгранична креативност Пловдив е тесен. Широко място, пространства, въздух и светлина има в пустинята Блак Рок, Невада, където Владислав принадлежи по дефиниция.
  https://www.google.com/search?q=burning+man&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_cESU-74BMnqoATqv4LoDw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1440&bih=785#q=burning+man+art&tbm=isch&imgdii=_

 26. 26 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1760 Разстроено

  И аз обичам Пловдив.

  Там далеч, там далеч
  една нощ спря да бий .....

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 27. 27 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Трябва да се запази разликата между стар град-нов град.
  В момента това е така, но това което пише в статията не е съвсем ОК.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 28. 28 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  За мен най-красивите и "топли" градове от края на 60-те и 70-те години са София и Пловдив. Още не беше унищожен духът от преди да вземат власта културно ощетените и необразованите!
  Сега тези градове са невероятно осрани от "мутробарока"!
  Презастрояването е ужасно и отвратително, но пък донесло огромни печалби от корупция на държавните чиновници и желание в невинните нормални хора да търсят друго място за живеене!
  Попиляхме си държавата-ЦЯЛАТА!!!

 29. 29 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  кой го спира да търси изява и препитание по света, където вероятно отдавна го чакат и не само него?
  Никой да е чул Кольо Карамфилов да се оплаква или да поставя ултиматоми, че ще напусне България с доказания си талант?


  Всеки има право и възможност да се докаже на всякъде по света, ако не може проблема си е в него!(искаш ли преодоляваш системата)

 30. 30 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Не разбрах, кой пречи на този архитект и за какъв проект иде реч? Който иска, търси пътища. Който не иска, търси причини!

 31. 31 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Хм, това, което се питам, е дали тази статия не е част от малко черен ПР срещу Пловдив? Защото по креативност нещо пловдивчани дръпнаха прекалено напред. Защото някои други градове нещо поизостанаха?

 32. 32 Профил на bakwagen
  bakwagen
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#24:"Оранжева проевропейска шапчица"]Асфалтира целия град само за година и половина!!!!
  верно си е......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK