Путин възроди спортната програма на Сталин "Готов за труд и отбрана"

Путин възроди спортната програма на Сталин "Готов за труд и отбрана"


Руският президент Владимир Путин съобщи в понеделник, че е подписал указ за възраждане на съветските норми за физическа подготовка на населението, основани по времето на Йосиф Сталин и известни като програмата "Готов за труд и отбрана" (ГТО).


На заседание на съвета за спорт той обясни, че старото название от 30-те години на ХХ век е запазено "като почит към традициите на нашата национална история".


Според Путин масовият спорт трябва да се развива и да бъде по-достъпен за младежите, за което и ще служи възродената ГТО. "Пускането на програмата остро поставя въпроса за спортните площадки. Трябва ни мрежа от некомерсиални физкултурно-спортни клубове по местожителство, на работните и служебните места, т.е. тя трябва да е достъпна пешком."
Допълнителен стимул за привличане на гражданите към спорта по мнението на Путин може да дадат застрахователните компании, "например, чрез поощряването на тези, които водят здравословен начин на живот, редовно преминават през диспансеризация и нямат през изминалата година застрахователни събития", обясни той.


Путин възроди спортната програма на Сталин "Готов за труд и отбрана"


Към работодателите Путин отправи препоръка да включат в разходите си за подобряване условията и охраната на труда средства "за компенсиране на служителите чрез заплащане на заниманията със спорт в клубове и спортни секции".


Като начало за тази програма ще бъдат насочени всички средства от подготовката на олимпиадата, останали в бюджета. Министърът на спорта Виталий Мутко обясни, че за възраждането на ГТО на територията на цялата страна ще са нужни около 4 години и 1.2 млрд. рубли.


В рамките на обновения ГТО ще се покриват спортни нормативи в 11 възрастови групи, започвайки от 6-годишните. Това ще е факт още от началото на новата учебна година от 1 септември 2014 г.


Путин говори за намерението си да се върнат съветските спортни нормативи през март 2013 г., когато предложи те да се включат при оценка на кандидат-студентите.


Путин възроди спортната програма на Сталин "Готов за труд и отбрана"


Какво е ГТО


"Готов за труд и отбрана" е програма за физкултурна подготовка в общообразователните, професионалните и спортните организации на СССР. Тя съществува от 1931 г. до разпадането на съюза през 1991 г.


ГТО е обхващала населението от 10- до 60-годишна възраст.


Покриването на нормативите (например определен брой лицеви опори, спринт, хвърляне на граната) се е отличавало със специални значки, вкл. сребърна, златна и почетна.


Въведената през 1931 г. програма се е състояла от две части: "Бъди готов за труд и отбрана на СССР" (БГТО) за учениците от 1 до 8 клас (4 възрастови степени) и ГТО за учещите се и населението над 16 години (3 степени).


Нормативите и изискванията към целия комплекс ГТО периодично са променяни, като последните са от 17 януари 1972 г. Всяка от възрастовите степени в него носи и характерно име: "Смели и ловки" (10-13-годишни), "Спортна смяна" (14-15), "Сила и мъжество" (16-18), "Физическо съвършенство" (19-39), "Бодрост и здраве" (39-60).


Путин възроди спортната програма на Сталин "Готов за труд и отбрана"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK