Как се търсят отломките от малайзийския самолет

Eкипажът на AP-3C Orion на австралийските военновъздушни сили (RAAF), участващ в операцията по издирването на малайзийския самолет

© Reuters

Eкипажът на AP-3C Orion на австралийските военновъздушни сили (RAAF), участващ в операцията по издирването на малайзийския самолетСлед като вчера премиерът на Малайзия Наджиб Разак обяви, че на базата на последните анализи трябва да се заключи, че изчезналият самолет на Malaysia Airlines се е разбил в Индийския океан, издирването му продължава. Агенция "Ройтерс" представя нагледно част от технологиите, използвани в мащабната операция (виж по-долу).


Междувременно днес от австралийския орган за морска безопасност Amsa, който ръководи търсенето в т.нар. южен коридор, съобщиха, че поради морска буря всички дейности се отлагат за най-малко 24 часа. Австралийският министър на отбраната Дейвид Джонстън описа операцията като "мащабна логистична задача" в "изключително отдалечена" част на света.


През изминалите дни няколко самолета предадоха, че са забелязали плаващи обекти в морето, но досега за никой от тях не беше потвърдено да е свързан с изчезналия на 8 март "Боинг 777-200".
Малайзийският транспортен министър Хишамудин Хюсеин съобщи, че в резултат на последните анализи зоната на търсене е била стеснена от 7.68 милиона квадратни километра до 1.6 милиона квадратни километра. Специална международна работна група се опитва да стесни още района.


След последните заключения, направени от британското звено за разследване на въздушните инциденти и британската сателитна компания Inmarsat, операциите в северния коридор бяха окончателно прекратени, за да се концентрират всички усилия върху южните части на Индийския океан, западно от западния австралийски град Пърт.


При все това Марк Бинскин, заместник-ръководител на австралийския военен щаб, коментира пред Би Би Си: "Ние не търсим игла в копа сено. Ние още се опитваме да определим къде се намира копата."


До дни в района ще бъде спуснат американски подводен дрон, който да потърси останки от катастрофиралия самолет, а следващата седмица австралийският кораб Ocean Shield, оборудван с американски акустични детектори, ще се опита да намери черната му кутия.


Как се търсят отломките от малайзийския самолет

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK