На тази дата: Робърт Скот загива на Южния полюс

На тази дата: Робърт Скот загива на Южния полюс

© Associated Press"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.
 

На 29 март 1912 г. британският изследовател сър Робърт Фалкън Скот загива на връщане от Южния полюс, след като в опита си да го достигне пръв е бил изпреварен от норвежеца Руал Амундсен. Разочарован, той не успява да се върне в базата си и намира смъртта на ледения шелф Рос заедно с екипа си. Робърт Скот е роден в Дейвънпорт, Англия, през 1868 г.


Във флотата постъпва още 13-годишен – през 1881 г., и служи на кораба "Бодика", британския флагман в Ламанша. От началото на XX век се отдава на изследователска дейност и от името на сър Клемънс Маркъм, президент на Кралското географско общество, води през 1900-1904 г. национална антарктическа експедиция. Тя изследва Морето на Рос и нарича територията източно от него Земя на крал Едуард VII.


Оттогава датира и съперничеството между Скот и Амундсен за достигане на все още непокорения Южен полюс. През 1910 г. изследователят потегля на втората си полярна експедиция. Корабът му "Тера нова" ("Нова земя") отплава от Лондон на 1 юни, а по пътя научава, че към Южния полюс се е отправил и Амундсен. Състезанието го принуждава да се откаже от някои предохранителни мерки, за да опита да стане първият човек, достигнал най-южната точка на Земята. Скот и четиримата му придружители пристигат на Южния полюс на 17 януари 1912 г. само за да видят там норвежкото знаме и да разберат, че Амундсен е стъпил там месец по-рано.


И докато норвежецът успява да се върне невредим в изходната си база, Скот и екипът му загиват. Телата им са открити само на 20 км от базовия лагер. Последните думи в дневника на британския изследовател гласят: "Ако бяхме оцелели, щях да разкажа една история за трудности, издръжливост и кураж, която щеше да трогне всички англичани. За Бога, грижете се за нашия народ. Р. Скот". След публикуването на дневника той става бестселър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK