На тази дата: Робърт Скот загива на Южния полюс

На тази дата: Робърт Скот загива на Южния полюс

© Associated Press"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.
 

На 29 март 1912 г. британският изследовател сър Робърт Фалкън Скот загива на връщане от Южния полюс, след като в опита си да го достигне пръв е бил изпреварен от норвежеца Руал Амундсен. Разочарован, той не успява да се върне в базата си и намира смъртта на ледения шелф Рос заедно с екипа си. Робърт Скот е роден в Дейвънпорт, Англия, през 1868 г.


Във флотата постъпва още 13-годишен – през 1881 г., и служи на кораба "Бодика", британския флагман в Ламанша. От началото на XX век се отдава на изследователска дейност и от името на сър Клемънс Маркъм, президент на Кралското географско общество, води през 1900-1904 г. национална антарктическа експедиция. Тя изследва Морето на Рос и нарича територията източно от него Земя на крал Едуард VII.


Оттогава датира и съперничеството между Скот и Амундсен за достигане на все още непокорения Южен полюс. През 1910 г. изследователят потегля на втората си полярна експедиция. Корабът му "Тера нова" ("Нова земя") отплава от Лондон на 1 юни, а по пътя научава, че към Южния полюс се е отправил и Амундсен. Състезанието го принуждава да се откаже от някои предохранителни мерки, за да опита да стане първият човек, достигнал най-южната точка на Земята. Скот и четиримата му придружители пристигат на Южния полюс на 17 януари 1912 г. само за да видят там норвежкото знаме и да разберат, че Амундсен е стъпил там месец по-рано.


И докато норвежецът успява да се върне невредим в изходната си база, Скот и екипът му загиват. Телата им са открити само на 20 км от базовия лагер. Последните думи в дневника на британския изследовател гласят: "Ако бяхме оцелели, щях да разкажа една история за трудности, издръжливост и кураж, която щеше да трогне всички англичани. За Бога, грижете се за нашия народ. Р. Скот". След публикуването на дневника той става бестселър.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Браво, Дневник, за историческия калейдоскоп!

  the more we learn, the more we die...
 2. 2 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Полюсите на земята ни имат немалко изследователи...
  За хората по географските й паралели,
  Сър Робърт Скот е безспорната им Легенда...
  За Бога, длъжност ни е да бъдем и признателни ...

 3. 3 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Наистина интересна история. Дуелът между Амундсен и Скот е едно от най-интересните приключения на 20 ти век. И доказателство за това как достоен човек като Скот губи заради човешкото високомерие и преклонение пред технологиите. Амундсен ползва кучешки впрягове, те не го подвеждат. Скот ползва моторни шейни , които се чупят. Амундсен прекарва години сред ескимосите ,за да се научи как да строи иглу-та. Скот- не. Интересни уроци от борбата за оцеляване.

 4. 4 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 504 Неутрално

  ..Излизам за малко...
  Последните думи на участник в експедицията който излиза от палатката през нощта, за да умре .. болен и изтощен решава да не хаби малкото останала храна и да не бави останалите които го носят предните дни...

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Жалко за този полярен изследовател и екипът станал жертва в името на покоряването на Южния полюс.

 6. 6 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До №3 - Дрейк: Драги колега, Амундсен / норвежецът/ действително използува кучешки впрягове, които и тогава, и днес са НЕЗАМЕНИМИ И ВЕРНИ ПОМОЩНИЦИ на полярниците, докато Скот /англичанинът/ използува неприложимите, неблагонадеждни за суровите полярни условия КОНСКИ ВПРЯГОВЕ. зЗа моторни шейни и двамата не са МОГЛИ И ДА МЕЧТАЯТ ПО ОНОВА ВРЕМЕ, мнооооожко избързваш, но нищо, човек никога не е късно да научи нещо, което не го е знаел доскоро.

 7. 7 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#3:"drake"]Амундсен ползва кучешки впрягове, те не го подвеждат.[/quote]
  Не... даже с напредването на експедицията и намаляването на храната избиват едно по едно кучетата и ги изяждат...
  ..идеално пресметната храна..

 8. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4870 Неутрално

  Една наистина трагична история има Робърт и неговите спътници, но пък за сметка на това днес почти всеки човек знае за техния героичен подвиг...

  П.П.
  Норвежеца Амудсен заслужава даже още по-голямо уважение...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 10 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"chichkovuychev"]Скот /англичанинът/ използува неприложимите, неблагонадеждни за суровите полярни условия КОНСКИ ВПРЯГОВЕ. зЗа моторни шейни и двамата не са МОГЛИ И ДА МЕЧТАЯТ ПО ОНОВА ВРЕМЕ, [/quote]

  Всъщност в своята експедиция Скот използва и кучешки, и конски, и моторни впрягове. Това се оказва съдбоносна грешка - първи изневеряват машините, след това - конете / фуражът за изхранването им свършва, пък и въобще избраната порода се оказва неподходяща за условията в Антарктида/, накрая са принудени да се разделят и с кучетата, които не могат да поемат непосилното натоварване след загубата на моторните шейни и кончетата.
  Това е положението...

 10. 11 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Но осъществи мечтата на живота си.

 11. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  Забележителни хора доказващи силата на човешкия дух!

  klimentm
 12. 13 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  И изпълващи ни с оптимизъм за съдбата на човечеството.

 13. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Не всеки може да има сладката,славна смърт.
  Поклон!

 14. 15 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  "Погрижете се за нашия народ!" - показателно предсмъртно послание!

 15. 16 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Разстроено

  Четох че за пропагандирането на такава "вражеска" информация, а именно, че не руснаците са достигнали първи Южния полюс, а представителите на империалистически страни, някой "многознайковци" навремето са се оказали не по свое желание в близост до Северния полюс.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 16. 17 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До №16 - маген - еноши: Еееее, колега, маааалко си попресолил манджата, щото Щото Антарктида все пак е открита от руски / НЕ СЪВЕТСКИ!!!/ полярни изследователи , и ... разбира се мореплаватели. Но в кръга на закачката, може ли да задам един неочаквано провокативен / не провокационен, все пак има разлика! / въпрос: За какво си мислиш, като чуеш едно руско име - Иван Иванович Ползунов???

 17. 18 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Иначе казано, драги Дрейк, не е ли била предопределена ПОБЕДАТА НА НОРВЕЖЕЦА АМУНДСЕН в състезанието с ъс Скот???? Щото едно е да живееш на британските острови, друго е да си роден, израсъл и живял в Норвегия, както се казва на един хвърлей от полюса / без значение дали е Северния???

 18. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Весело

  [quote#17:"chichkovuychev"]За какво си мислиш, като чуеш едно руско име - Иван Иванович Ползунов??? [/quote]

  Признавам си без бой, че даже не съм чувал за него.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 19. 20 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ами руски крепостен мужик, измислил прототипа на първата парна машина в света още преди индустриалната революция в Англия, нооо ... като руски мужик от затънтената тайга, той няма как да се сдобие със свидетелство за патент, пък и още през 17 век на руските владетели им е бил присъщ манталитетът да ... ОТКРАДНАТ НЯКОЯ НОВИНКА, КАКТО СТАВА И С ПАРНАТА МАШИНА... Да, обаче доколкото ми е известно, и в Уикипедията няма нужната статия по темата, а за първооткривателя - онзи, мужикът Иван се сетили мноооого късно, когато вече ингличаните патентоват откритието им като ПЪРВО...

 20. 21 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 797 Весело

  [quote#20:"chichkovuychev"]Ами руски крепостен мужик, измислил прототипа на първата парна машина в света още преди индустриалната революция в Англия, нооо ... като руски мужик от затънтената тайга, той няма как да се сдобие със свидетелство за патент[/quote]

  Тези приказки за гениялните мужици, дето са изобретили почти всичко, само дето не са могли да го патентоват, станаха вече много изтъркани.Аз четох за няколко подобни и при всичките все това е оправдянието за това че не са получили известност. Руската пропаганда се повтаря и повтаря. А руснаците наистина вярват че е така. Още повече че не може да се докаже че не са изобретили , нали? Както не може да се докаже и противното - че са изобретили.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK