Как 20-годишният Марио Мишев превърна миналото в бъдеще

Марио Мишев, "Българска история"

© Красимир Юскеселиев

Марио Мишев, "Българска история"Много ме е страх да летя със самолет, но всеки път се вълнувам, когато стане време да се връщам в България. Не и когато заминавам - тогава само се страхувам. Не мога да си представя да не съм тук за дълго. 


Така с усмивка 20-годишният студент по политология Марио Мишев обяснява решението си да остане в България и да се занимава със собствени проекти. Дълго е обмислял да емигрира, а родителите му и досега го приканват, но той е намерил истинска причина да остане и вече е сигурен в избора си. Тайната е "нещо, което те вдъхновява, което те кара да се чувстваш удовлетворен, нещо, в което виждаш шанс".


"Българска история"

"Реших да остана, защото се появи нещо в живота ми. Аз смятам, че всеки би останал в България и няма човек, който да си тръгне, просто защото не я обича. Той си тръгва защото не вижда шанс. Това е въпрос и на държавна политика, и на случайности, и на куп други фактори. При мен е случайност, не е държавна политика, защото определено никой не ни мотивира да го правим. Мисля, че всеки трябва да намери своето нещо, колкото и клиширано да звучи, и би останал".
 

Това специално нещо в живота на Марио е българската история. Тя се "появява" случайно преди две години, когато младежът е на път да завърши столичната Френска гимназия. В 12-и клас той среща "най-готиния учител по история на света" - Никола Дюлгеров, и всичко се променя. Става така, че тогава 18-годишното момче обиква историята и я приема за свое хоби завинаги. Междувременно спонтанно и без големи очаквания решава да създаде страница във "Фейсбук", наречена "Българска история". Два месеца и десет хиляди фенове по-късно обаче Марио и приятелите му от училище си казват, че това е нещо, в което си заслужават да инвестират повече.


След гимназията младият мъж се насочва към специалността "Политология" в Софийския университет. "Това беше единствената дисциплина, която написах в кандидатстудентските документи, беше ми мечта. Избрах я, защото на този етап вече бях разбрал, че историята ще ми е хоби цял живот и исках да се развивам и другаде", обяснява той. И продължава: "Тогава все още имах високи очаквания към политологията и смятах, че наистина ще ми даде цялостен поглед върху нещата. Не съм сигурен дали исках да се занимавам с политика тогава, но сега със сигурност не искам."  


Разрастващият се проект на Марио го прави по-съсредоточен и ангажиран с бъдещето на България. Заедно с екипа си решават да превърнат "Българска история" в нещо голямо. Първата стъпка е да направят уебсайт, обаче изобщо не знаят как. "Никой от нас не се занимаваше с такива неща, всички сме хуманитарни специалности", припомня си Марио. Страницата все пак става факт благодарение на читател и фен от Америка. Сега там се отбиват по 200 хиляди души на месец, а страницата във "Фейсбук" има над 137 хиляди почитатели. 


Марио си спомня с усмивка за първата наистина планирана идея, която имат момчетата за това "да направим нещо полезно за обществото и не просто фасадно, а по някакъв начин да отворим очите на хората за историята". Започват да снимат филм за освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов.


"Най-силното преживяване в живота ми"


С аматьорска техника и джобни пари екипът на тогава прохождащия проект "Българска история" потегля към село Полковник Серафимово без никаква представа каква е връзката между личността и мястото. След като почакали кмета няколко часа, той ги развел, разказал им историята и впоследствие се превърнал в един от най-верните им приятели. В движение се оформил и сценарият.


"Най-абсурдната" (и всъщност инфарктна) случка около филма е свързана с премиерата му. Половин час преди да се прожектира пред публика от 300 души в препълнената аула на Софийския университет, той все още се монтира. Марио ясно си спомня притеснението преди началото и по време на прожекцията (когато звукът спира), но и облекчението накрая, когато присъстващите ги аплодират и поздравяват. "Не знам какво разбраха от историята, но по-скоро ни се радваха на ентусиазма." 


Нищо обаче не може да се сравни с прожекцията в Смолян: "Това е най-силното преживяване в живота ми. Наистина нямаш представа какво изпитахме тогава..." "Полковник Владимир Серафимов е силно преплетен с този град и Родопите, хората там си го тачат като Васил Левски, но дотогава никой не беше правил филм за него", обяснява студентът. След края на прожекцията всеки от публиката се изредил да им благодари, плачейки - "беше трогателно, наистина най-силното преживяване..."
Филмите остават страст на екипа на "Българска история". Вече с професионално оборудване и нови хора в състава, които "разбират от тези неща", кратките клипове, посветени на български личности и събития, се превръщат в централна част от сайта и се радват на голям интерес.


Започват работа и по поредицата "Легендите оживяват", на която са посветили лятото си миналата година - обикалят малките села на Южна България и улавят живата памет на лента. "Този път бяхме доста по-организирани, бяхме си набелязали села, предимно малки - с по 30-40 души, и също беше изключително силно преживяване за мен, защото си говорих с хора, за които никой не предполага колко са интелигентни". В село Тешово, близо до Гоце Делчев, например срещнали добре облечен, достолепен мъж, който е бивш учител с две висши образования, "на 95 години, а мисълта му течеше като на 30-годишен"."Това са останалите истински българи. Колкото беше хубаво това преживяване, толкова беше и тъжно, защото наистина видях, че България умира, селата си отиват. Всеки от 100-те човека в 50-те села, които видяхме, започваше разказа си с "това село беше 500 души, сега е 50". Най-често се разплакваха и ни казваха: "Загубено е, нашето село си отива, ако вие не направите нещо." Това ни мотивира двойно", казва Марио. 


Ново приключение


Отново случайно се заражда и другата голяма мисия на Марио и момчетата от "Българска история". Учителка от Луковит им се обажда и ги кани да изнесат урок за Руско-турската война. Марио е готов, но приятелите му се колебаят, главно по финансови причини. В крайна сметка решават да пробват и обявяват на сайта новата си инициатива. Така за една учебна година вече имат 40 училища в 30 града и хиляди изминати километри зад гърба си."Опитваме се се да им покажем защо за нас историята е толкова важна, защо ни е на сърце. Това, което им казваме накрая на урока, след като сме разказали няколко интересни истории за български личности и събития, е това, че патриотизмът днес е нещо много по-обикновено, отколкото е било в миналото. Патриотизмът днес, за щастие, не е да хванеш пушката и да отидеш на бойното поле, защото войната е най-гадното нещо на света. Патриотизмът днес не е да останеш вдовица, защото мъжът ти е умрял на фронта и да трябва да отгледаш десет деца с една нивичка. Патриотизмът днес е нещо много по-обикновено - то е да хвърляме боклука си в кошчето, да бъдем добри едни с други, да спазваме законите..." - Марио на Форум КЛЮЧ.

"Не мога да предам точно какво им говорим, но освен за историята се опитваме да им подскажем и че нещата в България сега не са наред. Ние говорим главно за началото на ХХ век, защото това е най-якият пример как за един век обстоятелствата много са променили мисленето на българите. Разказваме им какво е било, как хората не са мрънкали и не са се оплаквали, а са действали. Казваме им, че трябва да останат тук или ако не останат, трябва да работят за тази страна, защото тя се нуждае от читави хора", разказва Марио.


Най-щастлив е, че уроците им наистина имат ефект - ("може и нескромно да звучи, но") личи си, че децата се вдъхновяват. "Много се радвам, че те идват и ни питат въпроси. Защото има хора, които вършат неща само за да отчетат дейност, но за мен това не е достатъчно. Искам тези 40 минути да са били най-ползотворните за тях през деня и да ги запомнят и мисля, че се получава в повечето случаи", казва младежът. 


Разказва, че учителите, които ги търсят, имат различни цели и подходи - някои искат да се "покажат" пред директора, други карат децата да зазубрят факти преди урока, за да "блеснат" с познания или пък ги наплашват "да се държат прилично" и да не задават въпроси. "По цивилизован начин" Марио и приятелите му се опитват да им обяснят, че това не е идеята на тези уроци. "За радост в повечето случаи става въпрос за готини учители, които просто искат да разнообразят децата и да ги "запалят" по историята", допълва студентът.
Самият Марио мечтае да бъде учител, но признава, че не се е замислял дали ако му предложат утре, ще приеме. След няколко секунди допълва: "Сега като помисля, вероятно ще се съглася. За мен това е най-голямото щастие - децата. Обаче бих се съгласил сега, защото съм на 20 и нямам семейство и деца, които да издържам, но ако беше различно, щях да помисля първо за тях. Трудно ще се справиш със заплатата на учител. Затова няма млади учители."


Трудно му е да посочи любим спомен с учениците ("Всички деца винаги са прекрасни"), но си спомня за топлото посрещане на едни петокласници от Стара Загора, които били облечени в народни носии и ги почерпили с домашна питка на влизане.


На въпроса какво най-често питат децата, Марио се замисля, а после се разсмива. "Не толкова питат, колкото ми искат телефона. Казват, че им трябва помощ за някое контролно. Случвало се е по време на контролно да ми пишат есемеси... Винаги им отговарям." С по-големите пък говорят на по-сериозни теми - "първо ни питат защо го правим и каква ни е изгодата, но като ги убедим, че е въпрос на удовлетворение, започваме да говорим за България. Не искаме да затормозяваме малките, защото достатъчно ще се тормозят, като поотраснат, а ако можех, бих им говорил и два часа, за да ги убедя, че положението е много кофти и трябва да си запретнем ръкавите", допълва той, вече сериозен.(Това е един от клиповете, които екипът на "Българска история" обикновено показва по време на уроците си из страната.)


В бъдеще време


Училищните уроци и създаването на нови увлекателни клипове за интересните факти от миналото на България продължават да са фокус на Марио и "Българска история", но вече мислят в по-големи мащаби. Най-новата им идея например вече може да се купи в книжарниците - книгата  "Българската история в 100 личности". Амбициите на момчетата е да направят трилогия, като следващите потенциални заглавия са "Българската история в 100 събития" и "... в 100 дестинации". 


Освен книгите момчетата планират и нов документален филм "за един швейцарец - Луи Айер, който дошъл в България заедно с още 11 швейцарци, за да основат спорта тук, били поканени от министерството. Човекът се влюбва в България, бие се за нея през Първата световна война доброволно, умира за нея и всеки ден в родния му град в Швейцария се вдига българското знаме от наследниците му. Историята е уникална и непозната", ентусиазира се Марио.


Замислят и големи събития, тип фестивали на историята, в които да се включат техни приятели музиканти и театрали, но за това ще трябват много средства и планиране. "Важното е, че няма да спираме. Ако мога да се занимавам с това цял живот, няма да избера друго, защото виждам, че има резултат. Пишат ни ученици и млади хора, които се радват и ни четат. Това ми е достатъчно",  казва накрая Марио Мишев. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Ей такива хора трябват на България! Но за съжаление, повечето като него вече са послушали съвета на родителите си да напуснат страната.

 2. 2 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Поздравления за момчето !

  И сега малко злободневен хумор :
  Политолог с афинитет към филмово-документалното изкуство :- завършен бъдещ кукловод

 3. 3 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Това са истинските патриоти на България и новите будители! Не политиците обсебили това понятие! Браво, и им желая много успехи, късмет и издръжливост!

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Браво!

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ако имаше готини учители да зарибят децата по точните науки и самостоятелното и творческо мислене сега щяхме да сме много много по-напред. А те с история ги зарибяват.. Не, че е лошо, добре е и историци тук-там да има.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Браво на Мишо!Не е лошо да запознават и с по - новата история ,като истинската история на престъпната БКП,истината за преврата на 9 септември и последвалите събития и репресии от същата тази партия към интелигенцията и инакомислещите!
  УСПЕХ в пионерското начинание!

 7. 7 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1462 Любопитно

  До коментар [#5] от "blaf":

  Ако имаше читав политик с топки да инвестира парите за едно Белене в образование, от България щеше да стане райско място за 20 години време.

  Жената е покана за щастие
 8. 8 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 993 Неутрално
 9. 9 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 402 Весело

  Тъкмо да се отчая че младите за нищо не стават и се появява някой да ме откаже.

 10. 10 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Сайтът им е интересен!
  Дано повече хора ги подкрепят в начинанието, за което също ги и поздравявам! Успех!

  the more we learn, the more we die...
 11. 11 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Любопитно

  абе то евала за ентусизЪма, един народ трябва да си знае историята за да може да се поучи от нея, но от какво се издържат тези хора. то хубаво ги влече, и друга награда не искат, и им е кеф, ама храната в супера е с пари.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Младост!Ентусиазъм!Любов към Родина и разбира се доза авантюризъм!Кой казва че българи като В.Левски се ражда веднъж??? За този млад човек ПОКЛОН!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Браво на момчето, такива хора ни карат да се гордеем, че сме българи и да почитаме историята си, за съжаление понякога трудностите вземат превес и всеки бяга в Чужбина , надявайки се на един по-добър живот.

 14. 14 Профил на fastandcurious
  fastandcurious
  Рейтинг: 233 Весело

  Честито, Марио! Да си носиш кафе или чай като ходите с вашите в бюрото по труда - може доста да чакате. Успех!

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  [quote#13:"Ангелина"]хора ни карат да се гордеем, че сме българи и да почитаме историята си[/quote]

  Патосът в случая ми изглежда като смешен плач. Ако Луи Айер беше дошъл днес в България, щеше да завари 210 депутатина да си чешат кратуните какви забрани да се измислят, че да не би случайно швейцарец или друг чужденец да не купи земя под носа на някой местен латифундист, като плати по-щедра цена на някоя баба. Пардон, на някоя "електорална единица от въшливата рая" (да влезнем в тона на управленските етажи).

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#9] от "boiku":

  Те са като БЕЛИТЕ ЛЯСТОВИЦИ !! Има ги и у нас,което показва,че още не всичко е загубено!!Браво момчета и момичета !

 17. 17 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#7:"bgpainter"] ... да инвестира парите за едно Белене в образование[/quote]

  Ти какво си мислиш, че за 20 г. парите за едно Белене не са инвестирани в образование? За да могат по-добрите ученици и студенти, да бъдат привлечени в чужди учебни заведения или направо след завършването на образованието си тук да емигрират на запад?

 18. 18 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":

  Ей, голям проблем тоя национализъм бе... всички българèта Хитлеровци и Путинци... А не трябва да е така, на всеки западняк дето ойде с торбата с парите трябва да си отваряме гъза! И баш заради момчета като Мишо, не продаваме земя на швейцарците, нищо че същите тия дето в момента ги приемат тия закони, след 10-на години ще позволят и на чужденци да купуват земя, защото ще са я изкупили и ще искат да я продадат десеторно (минимум).

 19. 19 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#17] от "_dan_":

  ++++++++++ много повече от едно Белене са инвестирали на запад, за да привелкат умните ни момчета и момичета!

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  [quote#18:"vasil_jordanov"]същите тия дето в момента ги приемат тия закони, след 10-на години ще позволят и на чужденци да купуват земя, защото ще са я изкупили и ще искат да я продадат десеторно (минимум).[/quote]

  10 години няма кой да чака. Ударът се прави, докато си на власт. Гепиш - бегаш, както . Както знаеш, сега гласуваха определени изисквания: фирмата да е на 5 години и пр. За мораториума се знае отдавна, така че са се заредили с кухи фирми още преди 4-5 години и сега ще падне едно прехвърляне на дялове, едни адвокатски хонорари - в центъра на София ще цъфнат още 100-тина позлатени табели на "интернешънъл лойърс енд кънсълтантс", ще ми дават разни документи за превод, а ако се случи да са подредили масата с уиски и бадеми за нещо - я рожден ден на колега, я внуче се родило, тогава ще слушам традиционните: "Некой наглАси яко дране на раята, ама тоя път сме се поготвИли. Ей шефа затва хой ъ ги черпи през ден, за ъ държи ухо от квоч' се дебелее скоро"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Браво на това момче!Оригинална и в същото време много смислена идея осъществява!

 22. 22 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Момчетата от "Българска история" са възхитителни. Невероятно съчетание от вдъхновение и точност, от младежки устрем и зряла преценка.
  До нови успехи!

 23. 23 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Изказванията им срещу учители, които са ги поканили, са изключително неподходящи. Надявам се да е от незрялост.

 24. 24 Профил на nct08359628
  nct08359628
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво! Браво! Браво!!!

  Аз лично ще ги подкрепя по пейпал!

 25. 25 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Смисълът от изучаването на историята е за да се поучат народите от грешките си и повече да не ги повтарят. В този смисъл трябва да се правят и предавания не само за нашите успехи, но и за нашите падения. И нека не търсим вината другаде. В този ред на мисли вашият проект ще бъде смислен само ако разкриете престъпленията на комунизма и бутафорният 20 годишен преход. Това е времето забулено в пропаганда и лъжи, което трови и ще продължава още десетилетия да трови душите на българите. Отворете им очите. Ако удобно се ограничите само със "славното" ни минало ще бъдете поредните пръкнали се патриотари и накрая ще свършите в АТАКА. Пожелавам ви успех.

 26. 26 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Такива деца ми връщат надеждата. Дори да са малко.

 27. 27 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Чудесно начинание! За разлика от някои други доброжелатели, ще се въздържа да им давам акъл как да продължат, те са умни и сами ще решат. Успех, младежи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK