Американска организация иска да промени универсалния символ за достъп

Източник: <a href="http://www.accessibleicon.org/about.html" target="_blank">The Accessible Icon Project</a>

Източник: The Accessible Icon ProjectС главата напред и в движение - така трябва да изглежда международният символ за достъп на инвалидни колички, за да отразява достойно хората с увреждания. Такова е посланието на американската организация автор на проекта The Accessible Icon Project, чиято цел е да подмени универсалния знак в целия свят с нова по-модерна и толерантна версия.


"Ние вярваме, че визуалното представяне е от значение. Хората с увреждания твърде дълго са били подценявани и считани за пасивни. Старият символ, макар и крайъгълен камък в борбата за социалното им включване, е израз на тази пасивност", пишат авторите на идеята.


Краката и ръцете на фигурата от утвърдения знак са изпънати като части от робот, стойката е неестествено изопната, и цялата визия е създадена така, че количката да е на фокус, а не човекът. Обаче в свят, където хората с увреждания имат все повече шанс за пълноценно участие в социални, политически и културни събития, символът за техния достъп също трябва да се развива, убедени са от организацията.   
Източник: <a href="http://www.accessibleicon.org/about.html" target="_blank">The Accessible Icon Project</a>

Източник: The Accessible Icon Project


Знакът, който предлагат, може да се опише с думи като "активен", "ангажиран", "целенасочен", "мотивиран". Главата (1) е насочена напред, за да подскаже за движение. Ръката (2) - назад и сгъната, също показва динамика, защото тук човекът управлява, а не е "превозван" като предмет.


Дизайнът на гумите (3) с прекъснатите линии има практично приложение - там са контурите на шаблона, когато се използва такъв за преправяне на стария знак в новия. Формата на краката (4) е съобразена със стандартите, по които са издържани и другите символи за човешко тяло, а позицията им (5) е леко отдалечена от колелата за по-отчетлив силует.


Освен да създаде по-достойно и приветливо чувство из града, целта на новата версия е и да предизвика повече положителна нагласа към хората с увреждания, а също и да провокира обществото да мисли повече за мястото на тези хора в него. "Символът не представлява недъга, а идеята, че хора с всякакви увреждания могат да бъдат активни и пълноценни в средата си", обобщават създателите на инициативата. 


Засега идеята е популярна предимно в САЩ. Общините на няколко града в Ню Йорк, Масачузетс, Северна Каролина и Калифорния са се включили в кампанията и са преправили знаците на публични места. Много университети и училища са направили същото по собствена инициатива, а най-далечната точка, на която може да се види модерният символ е на паркинга на Медицинския университет към болница "Гуру Тегх Бахадур" в Делхи. Американската организация сама предоставя материали и помага за преобразяването на старите знаци.


Източник: <a href="http://www.accessibleicon.org/about.html" target="_blank">The Accessible Icon Project</a>

Източник: The Accessible Icon Project


Международният символ за достъп се поддържа като международен стандарт (ISO 7001) и авторските права за него са на Международния център за рехабилитация. Проектиран е през 1968 г. от Сюзан Кофод. Според информацията на страницата на The Accessible Icon Project, вариациите по знака са позволени, стига той да продължава ясно да показва човек в инвалидна количка. Различните щати в Америка, както и градските общини по света обаче имат различни изисквания за размерите и разположението му.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK