Тео създава медалисти с уроци по физика за седемте смъртни гряха

И Тео получава награди и държавно признание

© Община Казанлък

И Тео получава награди и държавно признаниеФормулите за седемте смъртни гряха, божественото и сатанинското са част от най-интересните уроци по физика в школата на учителя Теодосий Теодосиев. През последните 40 години той е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала, колкото са спечелили научните сили Великобритания и Франция, взети заедно. "Върнали сме им го за Ньойския договор", шегува се учителят, макар "гордостта да е най-тежкият грях".


През 80-те години Теодосий, известен повече като Тео, решава да създаде школа в Казанлък, където да запалва искрата на знанието към физиката у учениците. И успява. Досега в най-представителните световни състезания България е абсолютен първенец с общо 16 победители през годините. "Всички те са мои възпитаници", спомня си Тео.


Отдаденост на науката
Не е пресмятал общият брой свои ученици, но си спомня как в началото тогавашният директор на училището му препоръчал да набелязва бързо развиващите се деца и да обучава само тях за състезания. "Някои са по-бавнички, но може да станат учени от световна величина, стига да се прояви търпение към тях", смята Тео. Просто освен знание олимпиадите изискват услужливост на паметта, бърза реакция. "Един учен може да бъде бавен, но пък някога да постигне някакво свръхсветовно постижение", вярва учителят.


Със свои възпитаници получава поредни отличия

© Община Казанлък

Със свои възпитаници получава поредни отличия


Като цяло две трети от българските ученици, постигнали успехи от състезания по света през последните десетилетия, са преминали през неговата школа. Всяка събота и неделя деца от цялата страна пътуват към Казанлък, за да учат физика. Тео им преподава напълно безплатно, защото смята, че "през XXI век най-скъпият продукт ще бъде доброто образование". "Подарявам го, казва с усмивка, въпреки че през последните години са такива времена, в които все по-малко хора искат да ме използват."


Според него в наше време има доста технологични достижения, които разсейват децата, но все още има ученици, които искат да учат. Има и спонсори, които да дарят средства за ежегодните летни академии, като тази година ангажимент е поел Любомир Минчев. Те се провеждат на три пъти - в края на юли за децата от пети до седми клас и от седми и осми клас, както и обучението за най-големите в края на август в Калофер. На последния лагер се обучават ученици, които ще се явяват на олимпиади през следващите месеци.


На летните лагери

© Община Казанлък

На летните лагери


"И вие ще станете като нас"


На летните академии пристигат вече пораснали възпитаници на Тео, които в момента учат в едни от най-големите световни университети - "Принстън", "Кеймбридж", в Шанхай, в Япония, в Германия, на най-различни места по света. "Малките ги виждат и си казват: "Преди няколко години е бил като мен, а сега вече е по големия свят и сред едни от най-добрите", аргументира се Теодосий. Според него по този начин се снема бариерата на страха от знанието.


Мотото на школата му е: "И ние бяхме като вас и вие ще станете като нас." Преди няколко години възпитаникът му Александър Макелов е бил поканен от президента, за да получи награда за постиженията си. "И Александър награди президента - с една тениска, на която е този лозунг", спомня си Тео и добавя, че тогава възникнал бурен дебат дали това е надпис само за гробища. "Наистина през Средновековието е имало такава тема на художниците - един зид, едно сводче със същия надпис, но сега значи друго."


По време на лагерите учениците решават задачи от 8 сутринта и до 12 през нощта само с прекъсване за храна. "Някои продължават и след полунощ. Весело е, хубаво е, приятно е." Старанието му е да работи по теорията на виенския психиатър д-р Фройд - "да им бъде приятно на децата, и подсъзнанието да им бъде заето от наука".


Тео създава медалисти с уроци по физика за седемте смъртни гряха

© Личев архив


Астрономически преход


Задължително по време на академията се провежда и 25-часов преход за практическо изучаване на астрономията. "Тръгваме в 8 ч. сутринта и се връщаме на другия ден в 9 ч. С фенерчета, денонощно се движим, което е и физическо, и умствено натоварване, и това ги прави устойчиви на всякакъв вид усилия", разказва Тео. Според него така децата се научават да постигат свръхпостижения, личности готови за големи постижения.


След това дава пример с китайците, които пропорционално би трябвало през година да обират наградите по олимпиадите, но не е така - и българските ученици успяват. Обяснението му, че сме смесица от разнородни генетически връзки, от които се получава по-устойчиво поколение. "Талантлив народ сме, но това не е достатъчно, защото човек може да умножи живота си по нула, или по минус едно, което е още по-лошо", смята Теодосий и добавя, че затова учи възпитаниците си и на труд.


Само на голямата лятна академия отиват 93 души, колкото побира базата там, но отделно идват и още 20 ученици на палатки.


Тео създава медалисти с уроци по физика за седемте смъртни гряха

© Личен архив


За божественото и сатанинското


Сред най-интересните уроци на Тео са формулите за божественото и сатанинското, за седемте смъртни гряха. Учениците дори искали няколко пъти да им бъдат преподавани. "Нашето не е само формули, не е само убийствено решаване на ужасяващи задачи, физиката е философия, това е природата, това е вселената. Това е просто философия на вселената", казва той. В школата децата се занимават и с поезия от древния Изток, с търсене на вечния абсолют - все неща, за които физиците също имали формула.


"Не случайно физиците са означили с буквата S Сатанаил - падналият архангел", отваря много леко вратата на най-интересните си уроци. След това посочва, че те трябва да бъдат чути точно по време на летните академии, защото "сега са много дълга тема". Смята, че по темата трябва да се напише книга, за да предаде знанието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Браво , радвам се когато научавам , че има такива УЧИТЕЛИ.
  Успех на него и на учениците му
  Имаме много голяма нужда от такива положителни примери.
  .............................
  Поздрави от Варна
  http://touchesofvarna.blogspot.com/

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 2. 2 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Страхотен! Наистина е Учител.

 3. 3 Профил на me, myself and I
  me, myself and I
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ето на кого трябва да се даде орден стара планина!

 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Тео е уникален.
  Респект!
  Трябва да помисли как да направи това което е постигнал самовъзроизвеждащ се фрактал, за да го има и след него.

 5. 5 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Казанлък не е само рози, АК-47 и Чудомир!


  До коментар [#4] от "k_":

  За радост не всички бивши ученици на Тео намират приложение на способностите си извън България. Да, колкото и да е странно, някои от тях остават в ''това село Казанлък'' ( цитирам по памет дочут изказ на млада дама ) и съм повече от сигурен, че
  ''посевите'' на Тео няма да увяхнат след оттеглянето му от активна преподавателска дейност.
  Време е най-после управниците ни да стоплят, че способни българи има не само във столицата, Варна и Пловдив, и да направят нещо повече за развитието им по места...

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Ето един човек призван да бъде учител. Поклон!

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#6:"Черен Гологан"]Ето един човек призван да бъде учител. Поклон![/quote]
  По добре не може да се каже Респект!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 8. 8 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво на този човек - хора, като него, дават безценен пример за смислено професионално и гражданско поведение на всички!
  Личността на деня за мен! Желая на г-н Теодосиев здраве и все повече радост от успехите и любовта на учениците му

 9. 9 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 737 Неутрално


  Тео е легенда.

  Обаче нещата са по-скоро тъжни. Тва са последните издишвания на традициите на елитната култура у нас. След него ... какво?

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  Такива хора трябва да се популяризират,а медиите са пълни с певици и футболисти.

 11. 11 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Това е ЛИДЕР -от нов тип.Не всичко е търговия всичко Е ДУХ ,,СТРАСТ ,ВЯРА в това което правиш!
  Подкрепям с подпис и желания ,да издигнем този човек за награда ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА".

 12. 12 Профил на astra13
  astra13
  Рейтинг: 8 Неутрално

  През 2014г. се навършват 35 години от дипломирането ми в МГ"Н.Обрешков"- Казанлък. Тогава беше уникален за образователната ни система преподавател. След всички тези години и незнам колко /дали не бяха безброй?/ реформи все още да е уникат е сякаш малко тъжно. Да е много здрав и дълго жив.
  Ама как го гонеше Кольо Горчев /директора тогава - и той да е жив и здрав/ заедно с нас от училище за да се подсригва...Да се смееш ли, да плачеш ли...

 13. 13 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Помня как ми се изненада на една олимпиада (бях 8-ми клас) като победих всички негови ученици. Не искаше да повярва, че това беше плод само на учителката ми по физика в моето ПМГ (и отговорността на родителите ми). Е, профилираното обучение си каза тежката дума де!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 14. 14 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1252 Любопитно

  Бих се зарадвал още повече, ако някой от отличилите се негови ученици му гостува на лагерите.
  Това не е споменато в статията, дано обаче е така.

 15. 15 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  #12, бил съм на състезания по математика в Казанлък като ученик, участваха ученици от математическите гимназии в цялата страна. Спомням си директора ви Горчев, помня имахте и един млад тогава учител по математика, Лесов или Лесков, нещо подобно. Въобще МГ в Казанлък бяха една от най-добрите математически гимназии в България ( надявам се и сега е така!), излъчили са много участници в националните отбори по математика и физика.

 16. 16 Профил на Domino
  Domino
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Велик учител!

  Тео Господ здраве да ти дава и дълголетие и да имаш още много много ученици и много много медали!

 17. 17 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#15] от "kirsner":

  е те са двата колоса, Лесов по матемаитка и Тео по физика. Лесов до едно време пишеше сборници и учебници по математика. но и двамата подготвяха децата за олимпиади. Преди години срещнах един професор по математика, който живееше и преподаваше в Австралия. Чудеше се как и защо Лесов си е останал в Казанлък, при наличието на талант и потенциал на световно ниво ...

 18. 18 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#14] от "rainbou1":

  в една друга статия пишеше, че не само гостуват на лагерите, ами и са им спонсори. така и трябва! много радват подобни инициативи и отношения. дано не се затрият след тези двамата ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK