Навършват се 35 години от първия полет на българин в Космоса

Първият български космонавт - Георги Иванов

© Асен Тонев

Първият български космонавт - Георги ИвановПреди 35 години – на 10 април 1979 г., България става шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. 


На 10 април в 20,34 часа московско време от космодрума в Байконур е изстрелян космическият кораб "Союз-33", пилотиран от летеца-космонавт на СССР Николай Рукавишников и българския космонавт изследовател майор Георги Иванов, напомни БТА. 


Програмата за полета е след скачването на кораба "Союз-33" с орбиталния комплекс "Салют-6" – "Союз-32" да бъдат извършени съвместни изследвания и 28 експеримента по програмата "Интеркосмос" с космонавтите Владимир Ляхов и Валерий Рюмин, които работят в околоземна орбита от 25 февруари 1979 г. 
През първото денонощие на полета Иванов и Рукавишников е трябвало да уточнят орбитата, на която е изведен корабът, и да извършат подготовката за сближаване и стиковане със станцията "Салют-6", а през второто – да се скачат с нея. 


На втория ден, при последните маневри преди скачването, на около 3 км от орбиталната станция отказва основният двигател. По указание от Земята те се опитват 6 пъти да го включат. За първи път в историята на съветските пилотирани космически полети двигател на космически кораб се оказва неизправен. Скачването е отменено. 


Ръководителите на полета дават 12-часова принудителна почивка, докато се намери правилният изход. Взема се решение за прекратяване на полета. 


За първи път за корабите "Союз" в определеното за спускане време се налага да бъде включен резервният двигател, но и той, след като отработва определените 180-186 секунди, се налага да бъде изключен. 


След по-малко от две денонощия и 31 обиколки полетът на "Союз 33" приключва с драматично приземяване, след като космонавтите поемат ръчното управление. Налага се космическият апарат да се приземи по законите на балистиката, с огромно натоварване за космонавтите, което достига 8-9 и дори 10 единици (при нормално 3-4 единици собствено тегло). 


В Космоса е изхвърлена ценна апаратура. Прекъсната е връзката със Земята. Спускането продължава 2 минути и половина. Капсулата се врязва в атмосферата по-остро от нормалното, натоварването е почти на границите на човешките възможности. 


Спускаемият апарат с екипажа се приземява на 12 април в 19,34 ч. на 320 км югоизточно от гр. Джезказган (на територията на тогавашния СССР) при изключителна сложна и трудна обстановка, създадена поради отклонения от предвидения режим на работа на сближаващо-коригиращата система на кораба. 


В крайна сметка Георги Иванов прави 31 пълни обиколки около Земята, прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута. 


На борда на кораба, с който лети първият български космонавт, има и шепа пръст от Плиска, връх Шипка и Бузлуджа. 


Специално за полета българските учени от Централната лаборатория по лиофилизация и криобиология подготвят балкански кашкавал, овче сирене, печени бадеми, горски мед, конфитюр от ягоди и малини, както и лютеница. 


"Убедих се, че Земята, която смятаме за голяма, от Космоса изглежда крехка. А човекът е наистина прашинка във Вселената. Нищо че има удивителна интелектуална мощ", казва Георги Иванов за полета. Сега първият български космонавт е на 73 години.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  Генерал-лейтенант Георги Иванов Иванов е първият български космонавт. Истинското му име е Георги Иванов Какалов, но месеци преди полета на 10 април 1979г. е решено, че трябва да смени фамилното си име .

 2. 2 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Навършват се 35 години от първия полет на българин в Космоса"

  - Това беше по времето когато другарувахме със СССР !!!! а сега ............!

  pacta sunt servanda
 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  Александър Панайотов Александров е вторият български космонавт, летял на борда на съветския космически кораб Союз-ТМ-5 заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и борд-инженера Виктор Петрович Савиних. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г.

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Голям успех на Соца!

  Цитат:
  "През 1979 г. България става шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  брейй колко сме остарели ,а беше скоро ,безспорен успех на България благодарение на руснаците все пак

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#4:"socialen"]Голям успех на Соца! [/quote]Голям успех на пропагандата на КПСС и БКП.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#2] от "USSR":

  Каква беше нашата полза от този полет на българин в космоса, заслужаваше ли си парите?!

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#4:"socialen"]България става шестата страна, изпратила човек в Космоса[/quote]

  Рекламата на системата е добра, но май до тука, никаква полза нямахме от този и следващия полет на българин?

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#7:"dobrich"]Каква беше нашата полза от този полет на българин в космоса, заслужаваше ли си парите?![/quote]Една от ползите беше, че тогава България стана третата страна в света след Русия и САЩ, която произвеждаше храна за космонавти.

 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "BlueWater":

  За малка България това беше огромен успех.

  Статията тука, разбира се, също тенденциозно се опитва да го омаловажи като набляга на това, което не се е получило.

  Но това е риск и го има във всяко едно такова начинание.

  И САЩ изгубиха, за съжаление, 2 совалки.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Георги Иванов беше депутат в първия парламент след 1990 г. и запази пълно мълчание, когато депутат от опозицията го цитира, че инвестицията в полета щяла да се върне стократно.....

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#10:"socialen"]За малка България това беше огромен успех[/quote]

  Постигнат с не знайно колко пари, които много по богати от нас държави се въздържаха да потрошат за пропаганда като тази....

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#7:"dobrich"]Каква беше нашата полза от този полет на българин в космоса, заслужаваше ли си парите?![/quote]Проектирането и изработването на първата и единствената за времето си Космическа оранжерия (КО) СВЕТ бе изцяло финансирана от българската държава (издаден бе патент).

  Работата по проекта КО СВЕТ стартира през 1983 в рамките на програмата ИНТЕРКОСМОС, в международно сътрудничество с Института по медикобиологични проблеми (ИМБП), Москва. През 1985 г., бе проведен предварителен експеримент СУБСТРАТ на борда на Орбитална Станция (ОС) САЛЮТ-7, за да се избере оптимална фракция на хранителната среда (субстрат “Балканин”) за растенията. Първата КО СВЕТ бе монтирана като щатно съоръжение на борда на модул КРИСТАЛ, скачен с Орбитална станция МИР на 10 юни 1990 година и бяха проведени първите дългосрочни експерименти със зеленчукови растения.
  През 1995 г. експериментите продължиха със съвместните усилия на екипа на секцията и американски учени от Държавния университет на Юта, Лоуган, САЩ. НАСА финансира разработването на нова модификация на оранжерията с оптимизирани параметри, КО СВЕТ-2, която бе изстреляна на борда на ОС МИР. Целта на експериментите бе да се получи пълен жизнен цикъл на развитие на растенията "от семе до семе" и възпроизводството им в условия на микрогравитация.
  Експериментите, извършени на борда на ОС МИР в рамките на проекта КО СВЕТ през периода 1990-2000 г. са както следва:
  · двумесечни експерименти с зеленчуци - юни-август 1990 г.;
  · тримесечни експерименти с пшеница сорт "Super Dwarf" - август-ноември 1995 г.;
  · шестмесечни експерименти с пшеница - две последователни култури юли 1996 - януари 1997 г.;
  · четиримесечни експерименти с три поколения "Brassica Rapa" - май- септември 1997 (съвместно с учени и от Държавния Университет на Луизиана, САЩ);
  · шестмесечни експерименти с две последователни култури от нов сорт пшеница “Apogee” - ноември 1998 - май 1999 г.м
  · триседмични експерименти с четири листни култури “Brassica” - май-юни 2000 г.
  Получени бяха уникални резултати в областта на фундаменталната гравитационна биология: създадено бе ново направление в областта на науката - "Космическо Растениевъдство". Благодарение на подобрените системи на КО СВЕТ, растенията се развиваха нормално и с богата биомаса, която би могла да бъде използвана за пречистване на въздуха. Постигнатото второ поколение на "Brassica Rapa" и пшеница “Apogee” (получени са растения и от "отгледани в космоса" семена) показа, че няма "спирачки" за развитието на растенията в условия на микрогравитация и че растенията могат да бъдат използвани за храна на космическите екипажи в бъдещите биологични системи за осигуряване на живота.
  Експериментите с растения продължават и днес на Международната космическа станция (с апаратура на НАСА и ЕКА). В секцията се разработва ново поколение КО СВЕТ-3 с адаптивно управление. Разработени са нови осветителни модули на базата на светодиоди по съвместен научен проект "Оранжерия-Марс" с ИМБП, Москва във връзка с експеримента “Марс-500” – наземна имитация на пилотируем полет до Марс.
  http://www.space.bas.bg/bio/SpBioBG_files/Page379.htm

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#9:"BlueWater"]третата страна в света след Русия и САЩ, която произвеждаше храна за космонавти[/quote]

  Какво значи това в пари, ние ли храним сега космонавтите?

 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Честита годишнина на космическа България.Дано имаме още космонавти и то скоро.

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Този полет е част от БЕЗСМИСЛЕНАТА РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ,предназначена да убеждава в "превъзходството" на СЪВЕТСКИЯ КОМУНИЗЪМ над свободното общество.
  МИЛИАРДИ ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА.
  Вместо с тях да се подобри стандарта на живот на ТРУДЯЩИТЕ СЕ в СССР и КОЛОНИИТЕ МУ.
  КОЙ сега си спомня за тези смешни напъни за разхвалване на българския комунизъм.
  НИКОЙ !!!
  Освен Дневник.
  По простата причина,че ТОВА С НИЩО НЕ Е ДОПРИНЕСЛО И НЕ Е ПРИБАВИЛО КЪМ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА ХОРАТА.
  С НИЩО !!!!
  Тъкмо напротив.
  КЪСАЛО Е ОТ ЗАЛЪКА НА БЪЛГАРИТЕ.

 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "dobrich":

  Разбира се!

  Показа напредъка на една страна, която се превърна от 1944-1979 година от аграрна страна с над 70% неграмотно население в индустриална, развита страна с 0% неграмотни.

  Както пише в статията, България стана тогава 6тата страна в света с космонавт.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#9] от "BlueWater":

  [quote#9:"BlueWater"]България стана третата страна в света след Русия и САЩ, която произвеждаше храна за космонавти.[/quote]

  Необятен пазар! Но не толкова необятен колкото пазара на храна за марсианци!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#2:"USSR"]Това беше по времето когато другарувахме със СССР !!!! а сега ............![/quote]

  А сега не другаруваме. И слава богу!

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#17:"socialen"]напредъка на една страна[/quote]

  Напредък ли е да финансираме съветската космическа програма, срещу разходка на българин в космоса?!

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#18:"WOI"]Необятен пазар! Но не толкова необятен колкото пазара на храна за марсианци![/quote]

  Има един разказ от Шекли по темата - "Лаксиански ключ".

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  Навършват се 35 години от първия полет на българин в Космоса
  ==========
  Това ми напомня, че преди 35 години посрещах Г. Иванов и Н. Рукавишников в Плевен...почетната рота НШЗО "Хр. Ботев"

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  [quote#11:"dobrich"]Георги Иванов беше депутат в първия парламент след 1990 г. и запази пълно мълчание, когато депутат от опозицията го цитира, че инвестицията в полета щяла да се върне стократно..... [/quote]
  "Инвестицията" в полета щяла да се върнела стократно.
  НАЙ-ВЕХТАТА ОПОРНА ТОЧКА НА КОМУНИСТИТЕ.
  Претоплиха ни я после за БелеНЕ
  За Бургас-Дедеагач
  За Южен ПАТОК
  За навсякъде,където ПРЪСКАХА БЕЗСМИСЛЕНО МИЛИАРДИ...

 24. 24 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#4:"socialen"]През 1979 г. България става шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР.[/quote]
  голям праз.
  соцът първо да беше осигурил снабдяването на населението с най-необходими неща, като тоалетна хартия, а след това да праща космонавти.
  какво ме грее мен, че някой си отишъл в космоса?

  zenrus.ru
 25. 25 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#2:"USSR"]Това беше по времето когато другарувахме със СССР !!!! а сега ............![/quote]
  ами тогава само в Космоса можеше да се ходи, защото за други места трябваше изходна виза и разрешение от Държавна Сигурност.
  толкоз за другаруването със СеСеСеРето

  zenrus.ru
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#13:"BlueWater"] първата и единствената за времето си Космическа оранжерия (КО) СВЕТ бе изцяло финансирана от българската държава (издаден бе патент). [/quote]

  хехехехе.....Значи чакаме реколта от нашите космически оранжерии, нали?..........Всяка инвестиция си заслужава тогава, когато има възвръщаемост и печалба. В случая са потрошени идни пари на бедните български данъкоплатци .

 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#8] от "dobrich":
  [quote#7:"dobrich"]Каква беше нашата полза от този полет на българин в космоса[/quote]

  Ако питаш дали се е увеличило количеството домат у салатата, а и зехтин - йок. Няма полза. Ако питаш, дали това бе оценка за приноса на България към развитието на космическите технологии и науката, ще ти кажа, че и сега насреща имаш някои от продуктите на тези усилия.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/04/08/1803798_hrana_za_kosmonavti/
  Защо не ползваме този иначе готов пазарен продукт е въпрос към задаващите въпроса за ползите.

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#5:"tur671"]безспорен успех на България[/quote]
  в какво точно се изразява този безспорен успех? от околоземна орбита да се леят венцеславения към БКП и лично другаря Т.Ж.? Спомням си го все едно беше вчера, Александров как благодари с разтреперан глас на комунистическата партия. За какво благодари, не се разбра.
  А Иванов за малко да даде фира в Космоса, благодарение на руснаците и тяхната безаналоговост, все пак.

  zenrus.ru
 29. 29 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#14:"dobrich"]Какво значи това в пари, ние ли храним сега космонавтите?[/quote]Парите идват не от храненето на 5-6 космонавта, а от разработването на технология, която после да се използва при приготвяне на продукти за масова употреба.

  Можете да видите и да следите всички проекти, свързани с усвояването на космоса и изследвания, в които участва Бългатия тук

  http://www.space.bas.bg/

 30. 30 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#9:"BlueWater"]Една от ползите беше, че тогава България стана третата страна в света след Русия и САЩ, която произвеждаше храна за космонавти.[/quote]
  Какъв беше ефектът за икономиката от това производство? Или икономиката няма значение, важно е да начешем егото?

  zenrus.ru
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Граф Влад Задyнайски - semper idem
  *****
  Весело

  [quote#15:"xalikarans"]Дано имаме още космонавти и то скоро. [/quote]
  А дано!
  Чул те Господ!
  Ако ме изпратят на Луната или Марс ще те взема с мен!
  Малееейййй!

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#29:"BlueWater"] разработването на технология, която после да се използва при приготвяне на продукти за масова употреба[/quote]

  Ами щом храним 5-6 космонавта, значи има разработени технологии. Питането е, защо няма продукти за масова употреба толкова години след това?!

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#15:"xalikarans"]Дано имаме още космонавти и то скоро. [/quote]

  Който иска в космоса - да си плати!!!!!!

 35. 35 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Безсмислена и скъпа разходка.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 36. 36 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#7] от "dobrich":

  Хех, ти пък и ти комунизмът не е меркантилизъм, там е идеология

 37. 37 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#35] от "Thermobee":

  Така е, трябва да си седим на Земята, докато не ни изпържи един ден слънцето. Никакви космически пътувания. Да вземем да погребем и фантастиката като жанр

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  [quote#29:"BlueWater"]Парите идват не от храненето на 5-6 космонавта, а от разработването на технология, която после да се използва при приготвяне на продукти за масова употреба. [/quote]
  Извинявай,но ТОЧНО В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СССРоидни ГАСУДАРСТВА тези технологии бяха ЗАСЕКРЕТЕНИ.
  И НИКОГА НЕ СЕ УПОТРЕБИХА за подобряване бита на хората.
  НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ИМАЛ НАМЕРЕНИЕ да използва тези технологии в полза на обикновения човек !!!
  НИКОЙ
  НИКОГА
  Тогава на простолюдието беше ОГРАНИЧЕН ДОСТЪПЪТ до НАЙ-ОБИКНОВЕНИТЕ КОПИР МАШИНИ.
  Зер,да не се копират на Т.Живков,Брежнев,Ким Ир Сен и Ленин премъдростите....

 39. 39 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Попитали Гагарин :
  Редно ли е да се харчат милиарди за космически изследвания и програми ,при положение ,че хората по света гладуват ??? Той отговорил :Ако хората мислеха само за насъщния щяха още да живеят в пещери !
  Тук става въпрос за други цености , да оставим пропагандата на тогавашните режими на страна ,стига ФИЛОФОБСТВАНЕ
  Едва ли следващите 35 години ще има трети Български космонавт , повече ме притеснява факта , че след 35 години България няма да я има
  P.S Може да изпратим комунизите в космоса с еднопосочен билет , те и без това си имат планета-Червената планета

 40. 40 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#10] от "socialen":
  [quote#10:"socialen"]За малка България това беше огромен успех. [/quote]
  И всички други страни умряха от завист! Имаше масови инфаркти и инсулти, да не говорим за самоубийствата! Някои страни даже просто се обезлюдиха!

  The best way out is always through Robert Frost
 41. 41 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#17:"socialen"] аграрна страна с над 70% неграмотно население в индустриална, развита страна с 0% неграмотни. [/quote]
  знаеш ли кога е въведено задължително начално образование в българия? по същото време населението на италия е било 50 процента неграмотно. в българия след задължителното образование неграмотността е 0.

 42. 42 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "xalikarans":
  [quote#15:"xalikarans"]Честита годишнина на космическа България.Дано имаме още космонавти и то скоро. [/quote]
  Ксалке,
  след цъфналите вишни пред Японския, викам да отскочиш до Космоса за две -три снимчици.
  Нали имаме цял институт за Коспически изследвания, където зам.директор беше , а може и още да е, синът на Гриша Филипов. Този зам. директор дето си говореше с извънземни...

  The best way out is always through Robert Frost
 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#24] от "SPQR":

  Това стана по-късно, когато Политбюро на КПСС и някой от нашите тука решиха средата на 80те години да стават турбокапиталисти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  [quote#39:"pipon"]след 35 години България няма да я има [/quote]

  Ако това стане, недай Боже, причината ще бъде и в такива популистки инвестиции, за сметка на решаването на проблемите на страната. И сега ги има - за съжаление...

 45. 45 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 470 Любопитно

  полетът и аварията са били драматични. самият иванов е споменавал някъде май, че тогава май с рукавишников (членове на КПСС и БКП съответно) са отправили молитва към Господа да им помага да се върнат. Положението е било между това да останат на вечна орбита със спрял двигател и да изгорят при влизането в атмосферата. Имали са късмет, оцеляли са. Другото си е пропаганда от най-чист вид.

  proudly built in Bulgaria
 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3249 Весело

  А дали наистина е летял нашият космонавт?! Да не е постановка,като тази с кацането на Луната...
  Шегувам се,разбира се...

 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#20] от "dobrich":

  Да и е признак за икономическа сила.

  Защото имахме тогава и влагахме средства в научни разработки.

  В днешно време - нищо.

  Станахме една развиваща се капиталистическа страна от третия свят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#43:"socialen"]Това стана по-късно, когато Политбюро на КПСС и някой от нашите тука решиха средата на 80те години да стават турбокапиталисти.[/quote]

  Да де, капитализъма е виновен. Поквари другарите

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#40] от "Realistka":

  И защо някой трябва да умира от завист, другият като има успех. Българският начин на мислене. Скоро няма да се оправим

 50. 50 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  До коментар [#7] от "dobrich":


  [quote#7:"dobrich"]Каква беше нашата полза от този полет на българин в космоса, заслужаваше ли си парите?![/quote]
  Пич, явно живееш в някакъв 2D свят в който парите и ползата са водещи за теб...и неща като национална гордост, национализъм, патриотизъм ги свеждаш до това да си напълниш тумбака и после с кеф да посетиш тоалетната...

 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  Мамка му и комунизъм, па и на комунистите....
  В страната няма банани, а тия разхождат някакъв селендур из космоса. И тоблерон нямаше, дъвките едни гумени, за дънки да не говорим.
  Па и храни подготвяли, космически. И електроника - тоже, а банани..
  А банани?
  Даже се хвалят, че сме попаднали в първата десетка на държавите фърлили некъв бастун в орбита.
  А бананите бе?

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#47] от "socialen":

  За това сме си виновни само и единствено ние, щото сме овчи народ. Никъде другаде парламентарист ще ти развява средни пръсти и ще продължава да е депутат, министър и главен секретар, ще се крият зад подчинените си и ще продължават да са на работа и много други примери от съвсем скоро.

 53. 53 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#40] от "Realistka":

  Не знам за това тогава, но знам, че сега Германия, Великобритания, Франиция, Холандия и други като тях плашат децата си с нас вечер.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 54. 54 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#51] от "Graf":

  Ся като ги има, сме прияли с тях.

  Като маймуните, дето живеят по банановите дървета.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 55. 55 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#49] от "blockhead":
  [quote#49:"blockhead"]И защо някой трябва да умира от завист, другият като има успех. Българският начин на мислене. Скоро няма да се оправим [/quote]
  Ама направо изпукаха! Това заради моето гадно мислене.
  Добре че наследниците на бай Тошо от Правец продължават да ни управляват, иначе аз с това си негативно мислене аз да съм затрила тази цветуща страна, която не е и съществувала до идването на комунистите на власт. Има даже по-голями гадняри и от мен - тези дето разправят, че прекрасните комунисти преди да ги инсталира във властта Армията-освободителка са знаяли само да крадат кашкавал от мандри!
  Отивам да се самоубия!
  Збогом - както каза един наш известен министър на културата.

  The best way out is always through Robert Frost
 56. 56 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#48] от "virakocha":

  Да така е.

  Но най-вече, защото решиха да стават турбокапиталисти с това, което не им принадлежи, с това, което беше държавна, т.е. народна собственост и средство на препитание на милиони.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 57 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#55] от "Realistka":

  По-скоро отиди да се прегледаш, ще ти помогне

 58. 58 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  До коментар [#57] от "blockhead":

  Съмнявам се...

 59. 59 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#57] от "blockhead":
  [quote#57:"blockhead"]По-скоро отиди да се прегледаш, ще ти помогне[/quote]
  Ще отида! Щом ти ме съветваш! Само преди това да попитам:
  твоят ник "blockhead" -квадратна глава ли значи или има някакъв друг, поетичен смисъл?!

  The best way out is always through Robert Frost
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1951 Весело

  Тогава в Български монетен двор направихме една сребърна възпоменателна монета мат-гланц -10 лв.На нея бяха изобразени пластично как СА СКАЧЕНИ В КОСМОСА КОРАБИТЕ ! ! !
  Добре , ама те не се скачиха !
  И да видите колко бързо унищожихме цялата изработена емисия и направихме нова монета само с кораба на Г.Иванов
  Имам си и снимки и с посвещение от космонавта когато след това ни дойде на посещение в Монетния двор

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 62. 62 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 440 Неутрално

  [quote#2:"USSR"]- Това беше по времето когато другарувахме със СССР !!!! а сега ............! [/quote]

  Защо всяка тема, която е свързана с България неминуемо трябва да се освини? Ако не бяхме другарували със СССР, щяхме да имаме, нямаше да бъдем....Исландия от самото начало другарува с различни от СССР, а няма космонавти.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 63. 63 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#60] от "Graf":
  [quote#60:"Graf"]Често съм се чудил, що комунетата от селата са имали повече акъл от нАучните работнички на соца..
  Ама се сетих. Щото са били продукт на капа.
  А вие - недооформен полуфабрикат. Нито от село, нито градски продукт, селото дърпа, влачи, дави ви и ви мачка.
  И "капитализмът" ви такъв. Полуфабрикат като вас. Полуграмотен, но претенциозен и със самочувствие. Ама както и да го погледнеш - полуфабрикат. Шаяк някакъв, с дантела. [/quote]
  Това е направо шедьовър! Не си ли опитвал да го преработиш в една новела или даже роман в две части?!

  The best way out is always through Robert Frost
 64. 64 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1813 Весело

  До коментар [#22] от "BGman1":

  Викаше ли и ''вечна дружба'' ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 65. 65 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#59] от "Realistka":
  Той е ироничен. Обикновено, хората го разбират сами и не ме питат по този така "екзистенциален" въпрос.

 66. 66 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#9:"BlueWater"]която произвеждаше храна за космонавти. [/quote]

  Все още произвеждаме храна за НАСА. Произвеждаме и различни прибори и инструменти за тях и Европейската космическа агенция, както и за различни производители на спътници и т.н. Колкото и да не ви се вярва - имаме ноу-хоу в тази област.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 67. 67 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  До коментар [#64] от "EREBUS":

  Виках Ураааа...а по принцип в армията правиш това което ти заповядат...тва за сведение за който не е служил в БНА...

 68. 68 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#62] от "inadilov":
  [quote#62:"inadilov"]Исландия от самото начало другарува с различни от СССР[/quote]
  Драги, а да си чел "Самостоятелни хора" от Хардоул Лакснес, исландец. Нобелов лауреат!
  Щото аз съм я чела...Хайде да не питам още нещо?!

  The best way out is always through Robert Frost
 69. 69 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#41] от "america1332002":

  Да, знам.

  Но пишеш за начално!

  И въпреки това са били 70% неграмотни до 1944 година, въпреки ходенето в начално училище.

  Но виж сега и броят на завършилите висше образование до 1944 година и след 1944 година! Стократно увеличен!

  Тези, които плюете сега, изучиха безплатно вас, вашите баби, дядовци, майки и бащи.

  И то не само начално и средно, ама и висше образование! Безплатно!

  Една от предпоставките за многото преуспели българи в днешно време в чужбина, напуснали България след 1989 година, е именно това -

  високото ниво на тогавашното образование, нулева задлъжнялост поради безплатното висше образование и тренираното, също безплатно, знание на чужди езици.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Да ни е честита годишнината от полета на Първия български космонавт. Да си пожелаем още много успехи в космоса! "Да бъдем пак каквито бяхме"/Вазов/ и да бъдем пак където ни е мястото - сред водещите страни. Доказали сме - можем го !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  До коментар [#63] от "Realistka":

  Сюжетът може да стане само като комедия. Триактова.
  Една съвременна такава, па и българска "The Comedy of Errors".
  Само не знам на теб коя роля да връча, без да уморя публиката от хилеж.

  Ecrasez l’infâme
 72. 72 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Най-големият цирк с тоя полет беше подробния репортаж за "скачването" в списание Български воин. Тъй като списанието беше ежемесечник и броят беше пратен за печат ден-два преди неуспешното скачване в него освен репортажите от деня на излитането на поне две страници беше описано и как се скачват. Все едно че се е случило. Със точните думи на космонавтите, с прегръдките, с наздравиците и луканката на борда на Салют. След първоначалното объркване (от една страна новина че няма скачване а от друга подробности по скачването) се разбра че както винаги всичко е било мижи да те лажем и лъготене на килограм. Всичкото им беше такова.

  Доскоро го имах някъде тоя брой и ще трябва да го потърся на тавана защото е история на българския социалистически ЦИРК.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 73. 73 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#24:"SPQR"]какво ме грее мен, че някой си отишъл в космоса?[/quote]
  Ма верно, някакъв си Космос,голям келепир,че един българин отишъл там.
  Последно тоалетната хартия и кльопачката ли са твоето верую или смисъла на ето тези думи:
  "Убедих се, че Земята, която смятаме за голяма, от Космоса изглежда крехка. А човекът е наистина прашинка във Вселената. Нищо, че има удивителна интелектуална мощ"

  Това, последното изречение не е казано за теб, да те предупредя.
  пп. Имаше една хубава думичка "илитерати",провери я в речника.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 74. 74 Профил на karakolq
  karakolq
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  защо не си го възстанови?????

 75. 75 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#72] от "emil":

  Спомням си го този безподобен гаф. Ще бъде любопитно да прочета автентичното описание, което сте запазили.. Ще бъде забавно, макар и много тъжно!

  The best way out is always through Robert Frost
 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#2:"USSR"]
  "Навършват се 35 години от първия полет на българин в Космоса"

  - Това беше по времето когато другарувахме със СССР !!!! а сега ............! [/quote]
  -Това беше по времето когато, България беше "фалирала" и можеше да си позволи космическо участие, строителство на АЕЦ,магистрали, ТЕЦ/ВЕЦ-ове, заводи, училища, болници, жилища, безплатни образование и здравеопазване и пр. за собствена сметка.

 77. 77 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#70] от "dark'star":
  До коментар [#41] от "america1332002":

  Нищо няма да стане, защото сме гола вода вече в днешно време.

  И вместо и да върви напред, както се очаква, ставаме с всяка изминала година още по-неграмотни.

  Ето го доказателството:

  Как се произвеждат неграмотни ученици
  http://www.dw.de/как-се-произвеждат-неграмотни-ученици/a-17275249

  Българите масово завършват гимназия, но 41% са неграмотни
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/19/1077606_bulgarite_masovo_zavurshvat_gimnaziia_no_41_sa/

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 78. 78 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#74:"karakolq"]
  До коментар [#1] от "BlueWater":

  защо не си го възстанови????? [/quote]
  -От кой зор-той така е известен в цял свят!

 79. 79 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#76] от "Бенк-Бенк":

  +!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 80. 80 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#69:"socialen"]И въпреки това са били 70% неграмотни до 1944 година, въпреки ходенето в начално училище. [/quote]
  -Ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище в България един българските депутати, Серафим Георгиев:
  „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна…. Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир."

 81. 81 Профил на karakolq
  karakolq
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Ай, стига бе, а сега ти го дават на теб ли тоя залък, който го късат от НАС........???????
  ДА, късаше се, ама сега какво...????? Пълно с бетонирани комплекси по морето, по планините, пълно с мутри и все по-голяма простотия.
  Да се барка БКП и КПСС с интелектуалната дейност на човека-респективно наука за касмоса според мен, е нов популистки ляв уклон.
  Говорим за КОСМОСА, А ЧОВЕКА ВИНАГИ Е ВДИГАЛ ОЧИ КЪМ НЕБЕТО и т.н.
  Нека не бъдем ограничени и мислим партийно и само за насъщния.

 82. 82 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#68:"Realistka"]Драги, а да си чел "Самостоятелни хора" от Хардоул Лакснес, исландец. Нобелов лауреат! [/quote]
  -От кога нобеловите лауреати зависят от това коя страна с коя друга другарува?

 83. 83 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#17] от "socialen":

  Моля без лъжи, 1946г. 77% от населението и то заедно с децата до 7 години Е било грамотно. изт. - Българска книга - енциклопедия -2004г.
  Най-вероятно разчиташ на комунистическата пропаганда, но естествено почти винаги тя е просто лъжа.
  За съжаление и цялото участие на България в космическите състезания е с пропагандна цел. Но гол тумбак естествено.

 84. 84 Профил на id
  id
  Рейтинг: 469 Весело

  Следващите събития, които ще отбележим са:
  2017 60г. от полета на железа/скрап в космоса а после и куче (руско), (погибла)
  2018 60г. от полета на американска маймуна в космоса (deceased, RIP)
  2020 60г. от полет, след който нещо оцелява да се върне (куче)
  2021 60г. от полета на човек (руски)
  ... а защо не и българин в космоса.

  Ние сме пионерите на космическия туризъм!

 85. 85 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#76] от "Бенк-Бенк":

  Добър коментар!
  Сега произвеждаме сервитьорки, ресторантьори, шофьори и фолк-певачки. Стойностно в повечето случаи отива навън.

 86. 86 Профил на karakolq
  karakolq
  Рейтинг: 434 Неутрално

  То, с такива размисли като тук да вземем да закрием БАН, както искаше ББ цвцв и онова пискливото финансисче, А???

  А, бе хора спряхте ли да мислите вече бе????

 87. 87 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#39] от "pipon":

  Напълно се съгласявам с този коментар. Встрани от идеология и пропаганда, за човекът е важно да има мечти и да ги следва. Усвояването на космоса е една достойна човешка мечта, превърнала се малко по малко в действителност. Ясно е, че трудностите са необятни и ние хората не сме "проектирани" да живеем там. И все пак, страстта към космоса е довел до открития, които ползваме тук, на Земята.

  За мен е жалко да изоставяме мечтите си и е достойно да заделим малка част от ресурсите си, за да ги поддържаме живи. Разбира се, няма да има ресурси за всички мечти и трябва да вземем решение в кои да се вложим.

 88. 88 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 491 Весело

  До коментар [#76] от "Бенк-Бенк":

  За собствена сметка ... на СССР на името обаче?? Щото точно за сметки да говориш в тоя строй е малко странно. Примерно как са се строияли нещата? Магистрала Тракия е решено да я има 1964г., строителстово започва 1978, 1984 стига до Пловдив! За 20 години 130 км, от които първите отдавна са ремонтирани.

 89. 89 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#80] от "Бенк-Бенк":

  +!

  Много добър коментар!

  Точно така е било.

  И сега, вместо да вървим напред, бягаме на назад към ниво до 1944 година.

  Поне нивото от 1989 година да бяхме удържали.


  До коментар [#83] от "bastaa":
  Никакви лъжи, пълна неграмотност!

  Виж и коментар 80.


  До коментар [#85] от "mishokov":


  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 90. 90 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#89] от "socialen":

  Значи казваш това което го има в енциклопедия е лъжа, но това което го пише в коментар 80 е истината и фактите??? Ако не признаваме фактите, няма какво да коментираме, така всеки си говори като радиоточка пропагандата.

 91. 91 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Заменихме мечтата за Космоса с мечтата за Гоуф. Тоест сме се сринали необратимо.

 92. 92 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#85] от "mishokov":

  +!

  Количеството на стойностното в днешно време е обратнопропорционално на количеството на посочените в коментара ви. И постоянно намалява за сметка на негативните явления.

  Но това е напълно нормална тенденция в една развиваща се капиталистическа страна от Третия Свят в сегашните условия на Глобализирането като нашата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 93. 93 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#45] от "Real Adventure Machinery":

  Пропагандата е тази, която винаги ме е дразнела. Постижението си е постижение, факт, но прекаленото кудкудякане ми идва в повече. Спомням си, че Лили Иванова и Асен Гаргов записаха дуетна песен, посветена на полета - "И на земята и в небесата. Брат до брата, крило до крило. Непобедими, неразделими. Както винаги е било"

 94. 94 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#90] от "bastaa":

  Разбира се, че не отговаря на истината.

  Ако не бяха те да ви ограмотят и изучат безплатно, още щяхте да сте неграмотни като прабабите и прадядовците си и техния съселянин Андрешко.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 95. 95 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Баси, колко елементарни и злобни душици са се изказали тук...
  Каква била ползата в материално отношение... Господи, прости им! То, ако наука се правеше, само с мисъл за материални печалби, още щяхме да сме в каменната ера.
  А една умница даже се възмущаваше, че парите за полета на българите и космическите изследвания трябвало да се използват... за тоалетна хартия на народа! Ами... разни хора - разни идеали, е казал писателят навремето. Такива са им стремежите, някои гледат към небето а други - към тоалетната!
  Анималитос!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 96. 96 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#75] от "Realistka":

  Ето, има хора които вече са се погрижили. Файлът е над 80 МВ, сканирано е цялото списание и затова човек трябва да има търпение.

  За по-бързо има описание на случката на втория линк. Статията се казваше Великолепната четворка. Даже и на Лили Иванова и бяха написали песен - брат до брата, крило до крило....

  http://dbs-books.net/wp-content/uploads/2010/04/bg_voin_1979.pdf

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=54654

  Някой да не си мисли обаче че масрафът е бил безплатен. Няма такава работа. Бяхме си платили и затова се наложи да повторят с Александров, нещо като неустойка.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 97. 97 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 528 Неутрално

  За да разберем по-добре какви са били целите на съветската космонавтика по онова време е редно да разгледаме какво представлява съветската совалка – „Буран“. На външен вид тя е почти пълно копие на американската. Разликата в двата апарата обаче е огромна. Буран има силова установка – „въздушни“ реактивни двигатели освен ракетните за маневри на орбита. Американската няма. Причината е, че съветската автоматика по онова време не е „електронизирана“ на ниво като американската и отклоненията при навлизане в атмосферата са много големи. Това поставя под риск достигането на предвиденото място за кацане само чрез планиране. Ето защо е необходимо да има допълнителни двигатели. Но има и една много по-важна причина. Това е факта, че руската совалка има...т.н. „бойни отсеци“! Това са отсек за разполагане на ракети носещи ядрени бойни глави за обстрел на цели на земята и отсек за ракети за обстрел и унищожение на цели (вероятно спътници) на околоземна орбита. Реално Буран е един космически бомбардировач, а не космически кораб за многократно използване в околоземна орбита. За това има специален филм – руски, който бе показан за първи път в началото на 90-те години (по времето на Елцин)! Има данни за военното предназначение на Буран и във филм на НАСА, но той излезе доста по-късно. Много са причините този проект да не претърпи по-нататъшно развитие, но всички те имат чисто военен характер (ниска ефективност на бомбардировките и лесна уязвимост на носителя). Най-основната обаче е, че Буран не е бил „совалка“, а бомбардировач и неговото преустройство за научни цели, би струвало парите за напълно нов проект. Все пак, тази страница от съветската космическа програма, е едно ярко доказателство за агресивната милитаристична политика на СССР и затова днешните събития породени пак от милитаристична агресивност на Русия, не бива да ни учудват!

 98. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#88] от "bastaa":

  Я чакай малко,Тодор Живков не построи магистрала "Тракия",защото първо мислеше как да изхрани народът! И за магистрали не оставаха пари...
  Докато Бойко "мислеше" другояче-"Абе я народът нека гладува и се самозапалва,по-важно е да строим пътища!"
  Мда-а,още мъдрите римляни са казали,че е най-важно да има хляб и зрелища!

 99. 99 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#49:"blockhead"]И защо някой трябва да умира от завист, другият като има успех. Българският начин на мислене. Скоро няма да се оправим[/quote]

  Сега разбираш, защо пред българския казан в ада няма дяволи - пазачи, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 100. 100 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 491 Любопитно

  До коментар [#94] от "socialen":

  Хахаха, разбирам те вече. За съжаление май ти не разбираш как звучиш. От поста ти се разбира, че ние всички сме грамотни благодарение на партията и СССР, но себе си не поставяш в тази графа. Това означавали, че все още си неграмотен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK