На тази дата: Започва Гражданската война в САЩ

На тази дата: Започва Гражданската война в САЩ

© Associated Press"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.


На 12 април 1861 г. в САЩ започва Гражданската война между Севера и Юга. Причина за нея е продължаващото разделение на съюза на индустриален свободен Север и селскостопански робовладелски Юг.


Повод за войната е избирането за президент на САЩ на Ейбрахъм Линкълн, който е твърд привърженик на премахването на робовладелството. Победата му на вота през 1860 г. предизвиква отцепването на щата Южна Каролина.
До февруари 1861 г. към него се присъединяват още шест щата. На 7 февруари те приемат преходна конституция на Конфедеративните американски щати и установяват столицата на новия съюз в Монтгомъри, щата Алабама.


Същия месец във Вашингтон се провежда помирителна конференция, но тя пропада. Междувременно южните щати овладяват три от фортовете в южната част на страната, а северните започват да се въоръжават, макар и президентът Бюканън да не предвижда военен отговор.


На 4 март 1861 г. Линкълн полага клетва и в обръщението си предупреждава, че съюзът трябва да бъде съхранен.Той посочва, че няма намерение да атакува Юга, но ще използва сила, за да си върне заграбената федерална собственост.


Югът изпраща делегация, за да преговаря, но Линкълн я връща с аргумента, че Конфедерацията не е легитимно правителство. На 12 април войници от Юга атакуват федералния контингент във Форт Съмтър, Чарлстън, Южна Каролина, и ги принуждават да се предадат. Това дава желания повод за начало на войната и Линкълн нарежда мобилизация, отвоюване на фортовете и запазване на съюза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK