"Цариградско шосе" е в ремонт, кой път да избера (видео)

"Цариградско шосе" е в ремонт, кой път да избера (видео)

© Георги КожухаровОт началото на този месец към списъка със започнатите още през миналата година улични ремонти в София се прибавиха нови. Най-много хора безспорно засяга обновяването на основната входно-изходна артерия на града "Цариградско шосе".


Ремонтът ще върви на етапи, като в момента е затворен мостът до зала "Арена Армеец" в посока "Младост", като целият трафик се прехвърля в трите ленти в посока центъра на града. При започването на ремонта препоръчахме няколко варианта за обходни маршрути, но реших да проверя дали си струва да се ползват те.


За целта в понеделник предиобед минах по царския път в ремонт и две от най-популярните алтернативи. В началото искам да отбележа, че тъй като живея в западните квартали на София, минавам по "Цариградско шосе" поне по два пъти на ден.
В посока центъра няма нужда от обходи
Личните ми наблюдения са, че в посока центъра задръствания почти няма. През по-спокойните часове от деня забавянето е в рамките на минута-две, а само в час пик може минаването на участъка в ремонт да отнеме 7-8 минути. В този смисъл избор на алтернативен маршрут поне за момента не се налага. Това се повърди и при експеримента, проведен в понеделник сутринта. Пред участъка със стеснение имаше колона от около 20-30 коли, като забавянето беше около четири минути (виж видеото).


Всяка сутрин ми прави впечатление, че далеч по-драматична е ситуацията в посока Окръжна болница. В първите дни на ремонта задръстванията стигаха от моста, където е ремонтът, до Орлов мост, тоест почти два километра.


Впоследствие хората явно намериха алтернатива на маршрута и може би на колата като превозно средство и сега колоните рядко продължават след хотел "Плиска". В понеделник малко преди девет часа точно оттам започваше задръстването, в което умишлено се набутах.


Стигането до стеснения участък и преминаването през него отне девет минути. В крайна сметка отсечката от Орлов мост до разклона за летището, за която опитах да разбера кой маршут е най-подходящ, беше измината за малко над 13 минути.


Безразборно паркиране, светофари и лоша настилка са недостатъците на алтернатива 1
След бързо връщане до Орлов мост поех по алтернативния маршрут - улица "Цар Иван Асен" II, бул. "Шипченски проход", бул. "Асен Йорданов", бул. "Проф. Цветан Лазаров" в "Дружба" и стигане до разклона за летището по бул. "Христофор Колумб". Вариант е също да се ползва "Цариградско шосе" до моста при "Алея Яворов", отклоняване и хващане на "Шипченски проход" при румънското посолство. Предвид факта, че често под моста в посока Сточна гара стават задръствания, все пак поех по "Цар Иван Асен" II. Улицата има няколко недостатъка - разместени павета, който тормозят ходовата част на колата и пасажерите, и безразборно спрелите коли за зареждане на магазини, пазаруване и т.н.


В резултат вместо две активни платна и лента за платено паркиране се ползва само едно платно, като придвижването е нещо като слалом и не се препоръчва на водачи с притеснения при маневриране в тесни пространства. Поради тази причина разстоянието до булеварда пред румънското посолство, което по "Цариградско шосе" се изминава за 20-30 секунди, беше пропътувано за около три минути.


Следващата спирачка пред поддържането на прилична скорост на придвижване се оказаха наличните по трасето седем (ако не се лъжа) светофара. Така при липса на сериозен трафик до разклона за летището отново пътувах около 13 минути. Честно казано обаче, усещането е по приятно от висенето на "Цариградско", като лично аз бих предпочел миризмата на дървета, цветя и прясно окосена трева пред тази на бензин, дизел и газ.


По-добре през задръстването, отколкото по "Драган Цанков"
Друг вариант за избягване на тапата на "Цариградско шосе" е бул. "Драган Цанков". В четвъртък миналата седмица реших да го ползвам, като се включа на "Интерпред" по улица "Чехов". Съжалих сто пъти за решението си. На "Чехов" висях десетина минути, докато мина светофара с "Драган Цанков", още толкова ми отне придвижването до кръстовището с "Г.М. Димитров".


В понеделник преди обед трафикът беше доста спокоен, въпреки това преминаването на кръговото при телевизионната кула и осемте светофара до крайната точка отне респектиращите двадесет минути. Накратко, избягвайте "Драган Цанков", освен ако крайната ви дестинация не е някъде в "Младост".


В заключение трябва да посоча, че е трудно да се дадат общовалидни съвети, тъй като пътната обстановка в София е много динамична и често неподвластна на логиката. Едно е ясно. В четвъртък вечер и петък сутрин, преди много почивни дни, търсете вариант да излезете от центъра към магистрала "Тракия" не по "Цариградско шосе".

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Снимка №3 (ъгълът на ул "Иван Асен" и "Мизия" е стара - отпреди повече от година. Защо я публикувате сега?

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "...пътната обстановка в София е много динамична и често неподвластна на логиката..."

  Аз залагам на подземната железница !
  При нея всичко е по график, а за да не е скучно пътуването, има и достъп до интернет

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  На връщане от работа към 17:30 от Младост в посока Лозенец ми се налага да минавам и през двете тапи (4-и км и Семинарията). Общо взето се чака не повече от 2-3 минути на Моста (ако човек мине по най-лявата лента преди стеснението) и 5 минути на светофара на Семинарията, така че е поносимо.

  Ама сега да не тръгнете всички оттам.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 4. 4 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#2:"Γαλλα"]Аз залагам на подземната железница !
  При нея всичко е по график, а за да не е скучно пътуването, има и достъп до интернет[/quote]

  Подземната железница е "на места" ...

 5. 5 Профил на net
  net
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Светофара на Интерпред е на Жолио Кюри, не на Чехов

 6. 6 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Неприятни са тези задръствания, но ще потърпим за по-добро. И смятам, че ще се минава много по-леко и бързо, ако всички съвестно си спазват лентите и не се опитват да тарикатстват. Специално на чакането на Цариградско най-редовно виждам олигофрени, които до последно карат в затворената отпред лента и после пускат невинен мигач. Да не говорим, че най-редовно виждам хора от колоната зад мен, на които явно нервичките не издържат (или пък бързат да не закъснеят за суперотговорните си позиции да цъкат у фейсбука по цял ден), заобикалят колоната, ако има празно пространство и пак се набутват отпред. Като цяло - селяни.

 7. 7 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Доста от трафика се пуска под моста на Цариградско, където е кръговото на 4ти км. Не знам как е като алтернатива за избягване на моста, но като помня как беше преди ремонта в пиковите часове, не бих го препоръчал. Пускането по Кюри е свързано с влизане в локалното още при Жендов. Ако ви се навира по уличките в Изток: Латинка-Чехов-Попов и излизате на парк хотел МАсква. Там левия ще е по-лесен от този на Интерпред. Тъй като и двата варианта по Кюри и Попов има яко полегнали полицаи, този маршрут може да се заобиколи като се завие от Цариградско по Алея Яворов посока ТВ кулата. Оттам на кръговото и по Драган Цанков посока наДървеница. Само кръстовището с Г.М. Димитров няма как да се избегне, а там винаги става погото...

 8. 8 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#3:"nv"]Общо взето се чака не повече от 2-3 минути на Моста (ако човек мине по най-лявата лента преди стеснението). [/quote]

  На това място ми направи впечатление, как едни хора се нареждат в колона и изчакват, докато други по типичен обичай се вклиняват от ляво и дясно в колоната . И не говоря за час пик, а при условие, че има 10 чакащи автомобила. Въпрос на елементарна култура е, когато видиш, че няколко човека чакат преди теб, да застанеш зад тях ... или бъркам, или съм объркал географската ширина? В нашето пбщество е голямо геройство да "надхитриш" и "прецакаш" останалите (особено когато са анонимни в автомобилите си), а нормалното спазване на правила и етични норми моментално те прави "лузър". Ако не дадеш път на някой от "тарикатите", обикновено ти теглят една на ум ... ако им дадеш път, то си "смотаняк" ... идилия

 9. 9 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Паркираш в буферния паркинг пред Международния изложбен ценър и хващаш метрото. К'ъф ти е проблема?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 10. 10 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Жал ми е за всички, които шофират в София.
  Има живот и извън автомобила.
  Хората все пак имат крака, за да ходят.

 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Отвсякъде няма изгазване. Пробвал съм ги всичките + 1-2 под-алтернативни. Ако човек не е кретен-тарикат и не предрежда цялата колона през трамвайните релси или през левите завои чака поне 30 мин.

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 449 Неутрално

  На всички, обясняващи разпалено колко по-удобно е метрото пред автомобила, нека не забравят, че линиите на метрото покриват може би 1/5 от площта на града като видове маршрути. Това, че са пуснати линиите между двете най-натоварени софийски спални, не облегчава проблема.
  Понеже моите обичайни маршрути включват Княжево и Овча купел, Младост в частта около Околовръстното и до Окръжна болница, Красно село и обикновено съм с дете и багаж, вкл. стока за магазин - какъв маршрут с метрото ще ми препоръчате, а? Или все пак великодушно ще ми се разреши да си карам колата под гневните погледи на пешеходците защо съм сама жена (че детето не се вижда отзад) в голяма кола
  Най- мразя да се говорят глупости с тон на мъдрец.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 13. 13 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#8] от "p911":

  Ами според мене най-цивилизовано е на мястото на стеснението (все пак преди него са позволени за движение и двете ленти) да се формира т.н. "цип" и да се пропуска по една кола от всяка лента.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 14. 14 Профил на axo
  axo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jean-Luc Picard":

  До коментар [#8] от "p911":

  Извинявайте, но хората и на запад препоръчват преди стеснение да се ползват и двете ленти до края и чак там колоните да се сливат.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Late_merge

  Чисто български проблем е, че хората не знаят правилата и как да карат. Предреждането на светофар и неправилното престрояване за завои е нещо съвсем друго и е редно да не бъркаме нещата.

 15. 15 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Съгласен съм за Late merge и използването на всички ленти при голям трафик, но случая който коментирам е когато има само няколко коли и е по-скоро принципен.

  Преполагам всички знаете за какво иде реч при светофар с няколко ленти или трамвайна линия в условия на задръстване ... Ясно е, че ако всички спазват правилата, то всички вкупом ще се придвижат по-бързо, включително и "най-бързащите".

  Карал съм на много места по света и май всичко е въпрос на манталитет ... единствено в Щатите е по-скоро функция на правила и полиция, че там е много разнородно обществото

 16. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#4:"Jean-Luc Picard"]Подземната железница е "на места" ... [/quote]

  Това е самооправдание, до всяка станция има безплатни буферни паркинги...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Аз ще спазя последния съвет. От София ще излезна с влак. Така хич няма да ми пука за задръствания. Единствено трябва по-рано да тръгна към гарата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на twizal
  twizal
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#14] от "axo":

  Голям плюс от мен. Двете ми няй-любими ситуации точно на Цариградско : 1) форсиращи коли със злобен поглед вътре, сакън да не ме пуснат, нищо че е прието колите да се редуват. И 2), кола спираща спираща по на 50м от края на лентата, за да чака да я пуснат. И разбира се, разбирачи, които обясняват какви тарикати имало, защото си карали в лентата до края, при положение, че няма непрекъсната линия. Интересно, че в някои от задръстванията се получава съвсем естествено редуване, а в други не.

  И да уточня - винаги пускам колите, които се включват, просто е въпрос на елементарна коректност.

 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Поздравления за автора, че споделя опит тук, но никак не ме успокои. Другия месец се прибирам в България и "Цариградското" е ежедневно в маршрута ми, все едно дали като шофьор или пътник, ползващ градския транспорт.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на make_silence
  make_silence
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "В началото искам да отбележа, че тъй като живея в западните квартали на София, минавам по "Цариградско шосе" поне по два пъти на ден."

  Точно тук ми се изгуби причинно-следствената връзка и спрях да чета с интерес, що за глупост..

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Така ! И кой ще плаща за ремонта на магистралата , дето я построиха по времето на Великия откривач Бойко Борисов ? Преди три години я пуснаха и вече я ремонтираме ! Предлагам който ряза лентата да плаща ! Или поне комисионните да върне.

 22. 22 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 541 Неутрално

  поздравления за статията

  повече такива чисто практически материали искаме да четем, някакви отвлечени коментари на назначени авторитети

 23. 23 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 494 Любопитно

  Има и още една особеност - и двете половини на платното, в което движението е двупосочно са достатъчно широки за да се движат 2 автомобила едновременно един до друг. Няколкото пъти, в които ми се наложи да мина оттам бях единствения движещ се плътно в ляво оставяйки място за друга кола. Всички останали предпочитаха да са в колона по един, но нашироко... Само това намалява пропускливостта с едни 50%...

  Умен и красив жълтопаветник.
 24. 24 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако мога и аз да добавя нещо. Понеже 3те ленти на Цариградско са затворени по средата се получават лента и половина във всяка посока. Моля се на всички шофьори да карат в най-дясната лента, за да оставят половинката лента свободна. Така ние мотористите можем да се придвижваме спокойно и да не се налага да се бутаме между колите и да се получават неприятни ситуации.

 25. 25 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#24:"Biker"]Моля се на всички шофьори да карат в най-дясната лента, за да оставят половинката лента свободна. Така ние мотористите можем да се придвижваме спокойно и да не се налага да се бутаме между колите и да се получават неприятни ситуации. [/quote]
  Точно на този мост доста трудно ще стане. В неделя като минавах по него в посока Младост - Орлов мост в дясно (бус лентата) имаше такива трапове на места, че всички карахме на зиг-заг.

 26. 26 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#16:"Γαλλα"]Това е самооправдание, до всяка станция има безплатни буферни паркинги... [/quote]

  Е аз живея в Сухата река, там метро няма. До Ректората ли да ида, само и само да си оставя колата в буферния паркинг (макар, че нямам спомен точно там да има такъв), че да хвана метро и да сте доволни всичките метро-фенове? Що приказвате наизустени глупости като не знаете как стоят нещата ?!

 27. 27 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#18:"twizal"]И разбира се, разбирачи, които обясняват какви тарикати имало, защото си карали в лентата до края, при положение, че няма непрекъсната линия. Интересно, че в някои от задръстванията се получава съвсем естествено редуване, а в други не. [/quote]

  Ама много ясно, че елементарната вежливост на пътя е важна. Но съгласи се, че при условие че половината шофьори културно се нареждат в средната лента един километър преди стесняването, ти да минеш в най-лява лента покрай всички с 70-80 като някакъв азиатски хун и да набиеш спирачки най-отпред с мигача, че даже и да се нервираш, че не те пускали, е хиперселско изпълнение.

  Ама ти явно си по-важен от другите на пътя, след като даже си имаш "любими ситуации", които те дразнят.

 28. 28 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#24:"Biker"]Ако мога и аз да добавя нещо. Понеже 3те ленти на Цариградско са затворени по средата се получават лента и половина във всяка посока. Моля се на всички шофьори да карат в най-дясната лента, за да оставят половинката лента свободна. Така ние мотористите можем да се придвижваме спокойно и да не се налага да се бутаме между колите и да се получават неприятни ситуации. [/quote]

  За вас, мотористите, никъде не е казано в правилника, че трябва да имате отделна лента, или че ви е позволено да се придвижвате между колите. Защо просто не си карате между два автомобила (имам предвид отпред и отзад, а не отляво и отдясно) и не се правите на бързи герои ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK