На тази дата: Александър Батенберг е избран за княз на България

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "което ден по-рано приема Търновската конституция, според която България е конституционна монархия."-
  Това е положението,до ден днешен.Да пребъде всяка власт,която черпи основание и легитимност от Свещената Търновска Конституция!

 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  На българския трон се качва именно с благословията на Русия, но е добре приет и от западните Велики сили, тъй като е в роднински връзки с британската корона.
  .............
  Русофилите го изгониха чрез преврат,
  с него България нямаше да влезе на страната на Централните сили в 1 СВ.
  Ако ще и Св. Петър да беше на трона, щом руският цар го недолюбва нашата 5-а колона го разкарва. Недолюбен, понеже благославя Съединението.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  "Въпреки че е буквално изгонен от страната..."

  Това просто не е вярно. Рубладжийските превратаджии отвличат Батенберг и го водят към Русия, за да го предадат на господаря си. Но преди това Стамболов и Муткуров им стъпват на шията и връщат княза. Княз Александър прави сам жертвата си за свободата и независимостта на България. Ето как пише Сиемон Радев:

  "Най-дълго говори той на офицерите. Речта му бе една изповед, направена като че ли пред смъртта:

  „В продължение на седем години аз работих за независимостта на България и пазих нейните интереси; постоянните ми грижи бяха за войската и офицерите. Те бяха моето семейство, моите деца. Аз бях спокоен за себе си, като се виждах окръжен от офицери, които бяха мои другари в общите ми борби за славата на България.“

  Той се разплака и замълча. Сетне поде:

  „В тази печална нощ, когато се извърши превратът, като чух шума, попитах веднага дали има войска; казаха ми: да. И аз се успокоих, защото имах вяра във войската си. Въпреки тия нещастни произшествия аз никога не съм се съмнявал в моите офицери: през смътните времена, които последваха моето заминаване, те се показаха достойни за призванието си.

  Благодарение на полковник Муткурова и на майор Попова (той ги прегърна) честта на българските офицери е спасена. Днес виждам около себе си офицери, предани всички на мене. Сега мога да напусна България, като похваля тия офицери, защото те ще съумеят да запазят реда.

  Каквито и да бъдат обстоятелствата, в които ще се намеря, ще употребя влиянието си в полза на България и ще моля бога за нея. Душата ми ще бъде всякога с офицерите. Когато дойде ден да се воюва за Македония, аз ще бъда първият да се запиша доброволец.

  Но в България не мога да остана, защото руският цар е против мене. Моето присъствие тук би било противно на интересите на страната, аз трябва да се откажа от трона.“

  Майор Попов извика:

  „Ний ще бъдем всякога с вас. Кураж и напред!“

  Князът отговори:

  „Независимостта на България изисква аз да си отида, защото инак ще има руска окупация; но преди да замина, ще се съветвам с висшите военачалници и ще съставя регентство, което ще пази интересите на офицерството. Във всеки случай разчитам на поддръжката на войската.“

 4. 4 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  мавзолей-гробница, намиращ се днес на бул. "Васил Левски" ... почти неизвестно за хилядите минаващи всеки ден покрай него. Затова пък близкият паметник на Съветската армия е широко известен и рекламиран медийно...

 5. 5 Профил на system1
  system1
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Kой?
  Захарий Стоянов

  Кой въстана срещу нашето свещено дело – съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин – Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” – Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!

 6. 6 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Забележителна дата в историята ни.

 7. 7 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Дневник
  на тази дата:

  17 април 1944 г. - Черният Великден
  София е бомбардирана в 11,45 ч. от 350 бомбардировача, придружени от 100 изтребителя Р-47 „Тъндърболт” и Р-51 „Мустанг”.Хвърлените бомби са около 2500, xвърлени са и експлодиращи предмети и детски играчки, убити са 128 човека, ранени са 76 души. Разрушени са 749 сгради.

  17 April 1944
  This bombing is known as "the black Easter" (the second day of Easter) for the citizens of Sofia. The raid was carried out by 350 bombers (B-17 and B-24) with an escort of 100 fighter planes –Mustangs and Lightnings. About 2500 bombs were dropped over the target – railroad marshaling yards. 749 buildings were totally destroyed. Casualties were 128 people killed and 69 wounded.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Ал.Батебберг е бил повече българин от много българи!

 9. 9 Профил на Барон фон Тиквеш
  Барон фон Тиквеш
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За съжаление Батенберг е бил изцяло зависим от настроението на милите братушки.

 10. 10 Профил на Барон фон Тиквеш
  Барон фон Тиквеш
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всъщност не изцяло, но наистина зависим от Русия.

 11. 11 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":
  Моля да ме извините, но без да искам натснах ! вместо + .
  И какво следа от това?

  Navigare Necesse Est
 12. 12 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  "....русофилският преврат и последвалата абдикация на княза (1886 г.) под руско давление."

  Още един пример за антибългарската политика на Руската империя. Намесата на Русия във вътрешните работи на България продължава вече повече от 100 години, разбира се улеснена от петоколонниците - задунайци.

 13. 13 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От новата ни история, Стамболов и Батенберг са ми най-присърце!

 14. 14 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Не е случил много с поданници.
  [quote#13:"vojdek"]От новата ни история, Стамболов и Батенберг са ми най-присърце! [/quote]
  Стамболов е билн един от най-мразените български политици..ама щом толкова ти е на сърце...

 15. 15 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  [quote#14:"Irina"]Стамболов е билн един от най-мразените български политици..ама щом толкова ти е на сърце... [/quote]
  За сметка на това Гошо Тарабата е бил най-обичаните, особено когато пиян е псувал на руски подчинените си, или пък когато е крещял от Москва да се разстрелва наред всеки, който не е с московските агенти. И най-вече, когато е искал да подари Пиринския край на Тито.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK