На тази дата: Умира Алберт Айнщайн

На тази дата: Умира Алберт Айнщайн

© Associated Press"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.


На 18 април 1955 г. умира може би най-великият физик на XX век Алберт Айнщайн, формулирал общата теория на относителността и поставил основите на модерната космология и квантовата механика.


Той е роден в град Улм, Германия, през 1879 г. в еврейско, но не ортодоксално семейство. Като малък посещава католическо училище, където е считан за слаб ученик. Като възможна причина за това се посочва дислексия или обикновена срамежливост. Новите изследвания твърдят, че вероятно е страдал от синдрома на Асперже - състояние, близко до аутизма.
Самият той отдава откриването на теорията на относителността именно на вродената си бавност, позволила му да погледне към времето и пространството по-късно, но далеч по-разбиращо.


През 1896 г. взема диплома и от швейцарско училище в Аарау, същата година се отказва от германското си гражданство, а през 1901 г. получава швейцарско. От началото на XX век работи в швейцарското патентно бюро, където по думите му е научен "да се изразява правилно".


През 1903 г. Айнщайн се жени за Милева Марич, математичка, от която вече има дъщеря. Партньорството между двамата е колкото лично, толкова и интелектуално и професионално. През 1905 г. Айнщайн защитава докторат, а същата година публикува четири статии, поставили основите на модерната физика.


Лекция на Айнщайн в института Карнеги в Питсбърг през декември 1934 г.

© Associated Press

Лекция на Айнщайн в института Карнеги в Питсбърг през декември 1934 г.


Три от тях - за Брауновото движение, фотоелектрическия ефект и специалната относителност, по мнението на физиците заслужават Нобелова награда, но я печели само втората - през 1921 г. С нея всъщност той прокарва пътя на квантовата теория.


Четвъртата пък налага известната днес на всички формула E = mc2 (енергията е равна на масата по скоростта на квадрат). С формулирането на общата теория на относителността през 1915 г. Айнщайн става световноизвестен.


От 1908 г. преподава в швейцарски университети - първо в Берн, после в Цюрих, а през 1914 г. се установява в Берлин и отново приема германско гражданство. От 1914 г. до 1933 г. е директор на института по физика "Кайзер Вилхелм".


През 1919 г. Айнщайн се развежда с Милева и се жени за братовчедка си Елза Льовентал. Двамата нямат деца.


С идването на власт на Хитлер Айнщайн е обвинен, че създава "еврейска физика", а не правилната "арийска" и е подета кампания по дискредитирането му.


Ученият се отказва от германското си гражданство и заминава за САЩ. Там живее до края на живота си, като се опитва да обедини гравитацията и електромагнетизма, като така дава нов импулс за развитието на квантовата физика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  "На 18 април 1955 г. умира може би най-великият физик на XX век"

  Той е от тия хора , които просто променят света около нас , в най-буквалния смисъл. Не всички стават толкова известни , но светът , такъв какъвто го познаваме и какъвто ще го познаваме е благодарение на тях

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1426 Весело

  Сещам се за една случка от последните му дни - вече възрастен се разхожда в парка и вижда малко 10 годишно момиченце да реве силно
  - Дете , защо ревеш
  - Ами пак имам двойка(F) по физика - ще ми спрат джобните и баща ми ще ме спука от бой( Да , това е било в оная Америка , в която толерастите още не са били взели връх)
  - Ами учи...
  -Уча , много уча , наистина , но нищо не разбирам.
  Тогава Айщайн решава да й помага. За нула време момичето наваксва. От един момент нататък започва обаче пак да изкарва слаби оценки. Родителите я питат какво се е променило - и тя си признава - един дядо ми помага по физика.
  Естествено веднага се иска очна ставка между учителка , родители и Айнщайн.

  Естествено , нахалната полуграмотна учителка е наказана(В България щеше да се окаже ,че е етърва на ******* и да разжалват и отнемат наградите на Айнщайн)

  Естествено , момиченцето става велик физик.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Особено изглежда нашето положение на тази земя. Всеки от нас се появява тук не по собствено желание и без да е молил за кратък престой, без да знае защо и за какво, във всекидневния живот ние само чувстваме, че човек е тук заради другите, заради тези които обича и много други свързани с него човешки същества." - Айнщайн

  В тази връзка >"Приятел в нужда се познава" http://shopeee.com/s/fu5

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 397 Весело

  енергията е равна на масата по скоростта на квадрат

  Коя скорост? Или викате не толкова важно

  simple mind
 5. 5 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  "ЗАЩО СОЦИАЛИЗЪМ?
  Алберт Айнщайн (1949 год.)


  Струва ли си да се изказва за социализма човек, който не е специалист по икономически и социални въпроси? Поради редица причини смятам, че отговорът на този въпрос е “Да, струва си!”

  Нека отначало да разгледаме този въпрос от гледна точка на научното знание. На пръв поглед може и да изглежда, че между астрономията и икономиката, например, няма съществени методологически различия. И в астрономията, и в икономиката учените се стремят да открият общите закони за определена група явления, за да разберат по-ясно връзката между тях. Но фактически такива методологически различия съществуват. Откриването на общи закони в областта на икономиката се затруднява от обстоятелството, че наблюдаваните икономически явления са обект на въздействието на много фактори. Поради тази причина оценката на всяко едно от тях е много трудна.

  Освен това добре известно е, че опитът, насъбран от началото на т.н. цивилизован период от човешката история беше в значителна степен ограничен и подложен на влиянието на причини, нямащи нищо общо с икономиката по същество. Например, повечето велики държави се появяват на бял свят в резултат на завоевания. Народите завоеватели се обявяваха юридически и икономически за управляващи класи на завоюваната страна. Те присвояваха за себе си монополното право на владение на земята и избираха управляващи и жреци само от своите хора. А те – благодарение на контрола над образованието, концентриран в ръцете им - осигуряваха запазването на класовото разделение във времето и създаваха система от ценности, която оформяше поведението на хората в обществото, в повечето случаи без те да разберат това.

  Тази историческа традиция остава в сила и днес. Никъде все още не сме преодолели онова, което социологът Торстен Веблен нарече “хищническа фаза” на човешкото развитие. Наличните днес факти произхождат от нея, а законите, които можем да изведем от тези факти, са неприложими към други фази. Но тъй като целта на социализма е точно преодоляването на тази хищническа фаза на човешкото развитие заради следващата, по-висока степен на развитие, то днешната икономическа наука не е способна да изясни характерните особености на бъдещото социалистическо общество.

  Социализмът е насочен към определена социално-етична цел. Науката пък, в нейното частно разбиране, не е способна да създава цели. Нещо повече – самата тя не е в състояние и да ги възпитава у човека. В най-добрият случай науката може да предостави средствата за достигане на определена цел. Самите цели обаче се пораждат у хора с високи етични идеали. И ако тези цели не са мъртвородени, а притежават жизнена сила, то те се приемат и осъществяват от онези маси хора, които полусъзнателно определят бавната еволюция на обществото.

  Ето защо когато става въпрос за проблеми, касаещи човека, трябва да внимаваме да не преувеличаваме значението на точната наука и частнонаучните методи. И не следва да се смята, че само експертите имат право да изказват мнения по явленията, влияещи на обществото.

  В наше време все повече са гласове, които твърдят, че човешкото общество се намира в състояние на криза и няма стабилност. Характерно за една такава ситуация е, че хората изпитват безразличие или дори враждебност към групите, към които принадлежат, били те големи или малки.

  Неотдавна, например, разговарях с един наистина умен и благоразположен човек относно проблема за опасността от избухването на нова война. Отбелязах, че този път тя може да представлява реална опасност за самото съществуване на човечеството и споделих мнението, че за избягването й ще е необходима мобилизацията на всички народи е съществуването на съответна международна организация, посветена на тази цел *. За мое голямо учудване реакцията на събеседника ми на всичко това беше: “А защо, всъщност, Вас така силно Ви тревожи възможността за изчезването на човешката раса?”

  В условията на ядрения монопол и все още съществуващото превъзходство на САЩ в тази област, дори изказването на подобен род разсъждения е било оценявано като проява на “нелоялност”, “предалтелсдтво на националните интереси” и съпричастност към “международна комунистическа конспирация. – Доп. пр.

  Убеден съм, че преди сто години едва ли някой би бил в състояние да изкаже подобно нещо. Това може да бъде сторено само от човек, който е изгубил всякаква надежда да изгради в себе си някаква система на вътрешна уравновесеност и баланс. От такава мъчителна самотност и изолация в наше време страдат толкова много хора, че е редно да се запитаме: “А къде, всъщност, е причината за подобно положение и какъв може да бъде изходът от него?”

  Колкото и трудни да изглеждат отговорите на подобен вид въпроси, според мен те следва да бъдат търсени в самата сложна и противоречива природа на човека. По същността си той е едно колкото стремящо към самота, толкова и социално, реализиращо се в общество от себеподобни, същество. В своята самотност човекът се старае да осигури защита на самия себе си и на възможността за съществуване на най-близките му хора, да удовлетворява собствените си желания и да развива дадените му по рождение способности.

  Като социално същество пък той търси любовта и признанието на останалите хора. Стреми се да споделя техните радости и удоволствия, скърби или нещастия, полага усилия да направи нещо за подобряването на живота им.

  Наличието именно на тези два вида разнородни, а често – дори и противоречащи си стремежи и склонности, определят, в крайна сметка, специфични и особен характер на природата на човека. Конкретните измерения и колебания на различните съотношения между тях пък определят както степента на личното вътрешно равновесие и устойчивост, която той може да постигне, така и величината на личния му принос за общото благополучие и развитие на цялото общество.

  Не е изключена вероятността голяма част от тези два основни типа подбудителни сили и стремежи на човешката природа и различните комбинации и съотношения между тях да се определят и предават по наследство. Личностното изграждане на човека обаче в решителна степен се оформя преди всичко под въздействието на непосредственото обкръжение, в което той расте и се развива. По този начин съществуващата структура на обществото и традициите му посредством оценките си, които дават на една или друга разновидност на човешкото поведение, най-съществено въздействат и определят както окончателния му облик, така и по-нататъшното му функциониране и развитие.

  За отделния човек абстрактното понятие “общество” означава преди всичко сумата от преките и косвените му отношения както към непосредствените съвременници, така и към хората от отминалите поколения. Всеки човек поотделно има определени склонности и способности да чувства и усеща, да желае, мисли и работи.

  Във физическото си, умствено и емоционално съществуване обаче той дотолкова е зависим от обществото, че вън от него практически не е възможно нито да разберем, нито дори да размишляваме за човека. Именно чрез обществото и посредством него човек получава необходимата му храна, дрехи, жилище, инструменти за труда си. Вътре в обществото се развиват и придобиват смисъла си и езикът, формите на мислене и по-голямата част от съдържанието им. Нещо повече, самият живот на човека се появява и става възможен благодарение на труда, приноса и постиженията на много милиони други хора както днес, така и в миналото. В своята съвкупност, в края на краищата, те и представляват онова, което се крие зад иначе толкова кратката дума “общество”.

  Поради това става очевидно, че с течение на времето зависимостта на човека от обществото е придобила характера и силата почти на природен фактор, който не може нито да бъде отменен, нито омаловажен. На пръв поглед се получава нещо, твърде много наподобяващо живота на мравките и пчелите .

  Докато при тях обаче жизнените процеси в огромна степен са предопределени и се управляват от твърдо установени наследствени инстинкти, типовете социално поведение и взаимоотношенията между хората са изключително разнообразни и подлежат на значителни изменения.

  Такива човешки качества като наличието на памет, способността за общуване чрез речта и за създаването на множество и нови комбинации от вече известните му и достъпни условия и факти, са дали възможност на човечеството да развива и такива форми на жизнена дейност, които не са продиктувани просто от непосредствената биологическа необходимост. Те намират израз в разнообразните традиции, обществени институти и организации, в литературата, научните и инженерни постижения, в произведенията на изкуството.

  Всичко това дава ключ към разбиране на начините, посредством които човек в определена степен – с помощта на съзнателните си мисли и желания – е в състояние да оказва въздействие върху своя живот чрез поведението и действията си.

  В момента на раждането си човек наследява определена своя БИОЛОГИЧЕСКА КОНСТРУКЦИЯ, свойства и възможности. Те са резултати и следствия на природните подбудителни сили, присъщи на човешкия род, и като такива в общи линии си остават фиксирани и практически неизменни. Заедно с тях обаче в процеса на живота си човек придобива и определена КУЛТУРНА КОНСТРУКЦИЯ, качества, свойства и възможности. Той ги получава и развива в хода на общуването си, а така също и в резултат на множество други влияние и въздействия. Тези свойства и качества, тази КУЛТУРНА КОНСТРУКЦИЯ, от една страна, в много по-голяма степен подлежат на промени и изменения, о в друга – решително влияят и определят процесите и характера на взаимоотношенията между човека и обществото.

  Резултатите от сравнителните изследвания на съвременните открития в областта на т.н. “примитивни култури” убедително показват, че видовете СОЦИАЛНО ПОВЕДЕНИЕ при хората могат да имат изключително разнообразие, като при това те в огромна степен зависят от доминиращия в дадено общество тип културен модел на вътрешна организация. Именно върху това се градят и надеждите на онези, които се стремят към облекчаването и подобряването на съдбата на човека.

  Хората и човечеството не са ограничени по силата на самата си биологическа конструкция и природа на взаимно унищожение. Не са и БЕЗВЪЗВРАТНО ИЗОСТАВЕНИ на произвола на някаква жестока и безмилостна СЪДБА, чийто корени се намират в същността на самите човешки същества.

  Преди да си зададем обаче въпроса как следва да се пристъпи към изменението на човешкото общество и култура така, че животът да започне да носи повече удовлетворение, трябва да си даваме преди всичко сметка за съществуването и на определени типове условия, които просто не подлежат на съществена промяна.

  Както вече отбелязахме, сред тях е и самата БИОЛОГИЧЕСКА ПРИРОДА на човека. На фона на много по-поддаващия се на изменения облик на обществото, тя в общи линии не подлежи на резки и забележими изменения. Също така очевидно трудно може да се очаква промяна в динамичния ход на технологическите и демографски процеси, оформили се през последните столетия.

  Нарастващата концентрация на населението, чието съществуване във все по-голяма степен зависи от обема и качеството на все по-голям брой и все по-разнообразни стоки, прави абсолютно необходими както наличието на една изключителна степен на разделението на труда, така и на числено увеличаващ се и все по-високо централизиран апарат по управлението и реализацията на производство.

  Все по-трудни в сравнение с миналото стават и ще стават възможностите за САМОДОСТАТЪЧНОТО съществуване на отделни, ограничени по численост групи хора. Не би било преувеличение, ако се каже, че процесите на производството и потреблението още днес превръщат планетата и населението й практически в една общност, в нещо ЦЯЛО. Под въздействието на всички тези фактори днес човекът – повече от когато и да било преди – чувства обвързаността и зависимостта си от обществото. Той усеща обаче тази зависимост не като благо или някаква органическа връзка, не като сила, която му служи и го защитава, а по-скоро като ЗАПЛАХА за собствените му естествени права или даже за самото му икономическо и физическо съществуване.

  При това положение на все по-нарастваща зависимост на човека от обществото все повече се засилват и заложените в природата му ЕГОИСТИЧНИ ИНСТИНКТИ. В същото време отслабват, а и направо ДЕГРАДИРАТ другите СОЦИАЛНИ подбуди и склонности на човешката същност, изразяващи стремежите към по-голяма степен на общуване.

  Тази деградация и ОБЩА и обхваща практически всички слоеве на съществуващото общество, независимо от какви негови “пластове” и “сектори” се намират те. Като стават във все по-голяма степен жертви и “затворници” на собствения си егоизъм, хората започват да се чувстват все по-застрашени и да губят чувството за простите радости на живота.

  След като обрисувахме по този начин основното съдържание на ДНЕШНАТА КРИЗА НА ОБЩЕСТВОТО, сега можем да изложим и мнението си относно това, какъв би могъл да бъде изходът от нея. Накратко, след като човек е изгубил усещането за смисъла на живота вследствие на разкъсани или обезсмислени за него връзки с обществото, то единственият начин да го придобие отново е като засили обществените подбуди в себе си и възстанови ПЪЛНОТО СЪДЪРЖАНИЕ на тези връзки.

  С други думи, вместо да се опитва безуспешно да се крие и бяга от обществото, което за него все повече придобива измеренията на ГНЕТЯЩОТО ГО ЗЛО, той би следвало да намери начини да засили още повече връзките си с човешката общност с цел да промени както тях, така и самата нея.

  Източникът на злото, което представляват за човека днешните обществени връзки, според мен е ИКОНОМИЧЕСКАТА АНАРХИЯ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА ОБЩЕСТВО. Онова, което наблюдаваме в него днес, е как членовете на така или иначе СЪЩЕСТВУВАЩОТО ОГРОМНО ПРОИЗВОДСТВЕНО СЪДРУЖЕСТВО всячески се стремят да се лишават взаимно от резултатите и плодовете на колективния си труд. Особено важно при това е, че въпросният процес се извършва не само и не толкова посредством фактора на грубата сила, колкото вследствие на постоянното действие на правила, установени и закрепени от съществуващия законов ред.

  Според него всички необходими производствени мощности за производството както на стоки за потребление, така и на средства за разширено възпроизводство, могат да бъдат – и на практика са - преди всичко ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА ОТДЕЛНИ ЛИЦА.

  За да опростя изложението си, ще наричам “работници” всички, които не са собственици на средства за производство, макар и напълно да съзнавам, че при подобна класификация ще бъдат допуснати и редица неточности.

  Собствениците на средства за производство имат възможността да КУПУВАТ работната сила на работника. Като привежда в движение средствата за производство, работникът създава нова продукция, която СЪЩО става собственост на капиталиста.

  Най-същественото в този процес е измерването в действителната им стойност и съотношение между онова, което работникът произвежда, и онова, което му се плаща за това. Тъй като при сега съществуващия ред трудовите договори са “свободни”, то получаваното от работника НЕ СЕ РАВНЯВА на действителната стойност на произведената от него продукция, а се определя от МИНИМАЛНИТЕ НУЖДИ на живота му, от една страна, и съотношението между потребностите на капиталиста от работна сила и общия брой на работниците, конкуриращи се помежду си за предлаганите от него работни места – от друга.

  Онова, което е особено важно да се разбере дотук е, че ДОРИ НА ТЕОРИЯ и съгласно съществуващия “правов ред” работната заплата на работника НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ от стойността на произведеното от него.

  Присъща за частния капитал тенденция е той все повече да се концентрира в ръцете на все по-малко хора. Тази тенденция е свързана както с конкуренцията между капиталистите, така и с чисто техническите особености на развитието на производствените мощности, изискванията на задълбочаващото се разделение на труда и възникването на тази основа на все по-големи производствени единици, които изместват и заместват множеството по-малки.

  Вследствие на всички тези процеси в условията на капитализма се оформя една КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ОЛИГАРХИЯ. Чудовищната й власт става толкова голяма, че практически не може да бъде ограничена с действащите понастоящем средства и механизми, които сме свикнали да наричаме демократически.

  Това е така, тъй като в съвременните западни демократични общества членовете на законодателните органи се избират чрез механизмите на политическите партии. Те пък се намират под влиянието на частните капиталисти, от които в основни линии се и финансират. По този начин капиталистите на практика застават между масата избиратели (електората) и законодателната сфера, която – според демократичните принципи – би следвало да изразява и обслужва техните интереси. В резултат на всичко това народните избраници на практика все по-малко защитават интересите на непривилегированите слоеве от населението.

  Освен това, при съществуващите днес условия частните капиталисти неизбежно пряко или косвено държат под контрола си и основните източници за информация като пресата, радиото, образованието и пр. По този начин за отделния гражданин е извънредно трудно - а в повечето случаи и практически невъзможно – да си направи някакви обективни изводи и разумно да използва политическите си права.

  Всичко това става вследствие на системата на капиталистическата организация на икономиката и обществото, основаваща се на частната собственост върху средствата за производство и на онова, което се нарича “свободен договор” за труда, тоест, за продажбата на труда на работниците на капиталиста.

  (Разбира се, следва да се има предвид, че в живота горната формула обикновено не съществува в “лабораторно чист” вид. Интересите на капиталистите в определени случаи диктуват възникването на различни комбинации между тях и държавата, която те също контролират. В резултат на дълги, ожесточени политически борби на работниците пък на някои от тях им се удава да отвоюват известни подобрения на трудовите договори за определени категории трудещи се.)

  Независимо от съществуването на различни вариации и отклонения, изказаният по-горе ОБЩ ПРИНЦИП на организацията на капиталистическата икономика и общество - в общи линии - действат обаче навсякъде.

  Преки последствия от него са:

  превръщането на печалбата в основна цел на производствения процес - а не задоволяването на реалните нужди на потреблението;

  изчезването на каквито и да било гаранции, че всеки, който желае да се труди, може да намери въобще каквато и да било работа. Нещо повече, почти винаги съществува и съзнателно се поддържа висока численост на една истинска АРМИЯ ОТ БЕЗРАБОТНИ, чиято функция е да поддържа чувството на една постоянна несигурност сред работниците и страх пред опасността да изгубят и те работното си място.

  Наличието на многобройни маси безработни и ниското заплащане на труда на много от работниците пък, от своя страна, допълнително стеснява границите на пазара за реализиране на произвежданите стоки. Вследствие на това намаляват обемите и разнообразието на редица артикули, касаещи непосредственото потребление на широки слоеве от населението. Възниква парадоксална, на пръв поглед, ситуация на явна преситеност и излишества от определени видове стоки – от една страна, и недостиг или практическа недостъпност на редица други, имащи най-често жизнено важно значение за големи маси от хора – от друга. Това, заедно с постоянно действащият основен стремеж за извличане на максимално високи печалби на всяка цена и с все по-ожесточаващата се конкуренция между отделните капиталисти, поражда неравномерности и нестабилност в процесите на натрупването и използването на капитала. Вследствие на това възникват тежки депресионни явления на икономически кризи.

  Вместо да бъде средство за все по-голямо облекчаване труда на хората, техническият прогрес пък се превръща предимно в източник и оправдание за повишаване на безработицата.

  Следствия на неограничената конкуренция са не само чудовищните неоправдани разхищения на човешки труд и природни ресурси, но и все по-явната изкривяване на общественото съзнание и самото възприемане на обществото от страна на отделната личност. За всичко това стана вече дума и по-горе.

  Именно това ИЗКРИВЯВАНЕ И ОБЕДНЯВАНЕ на човешката личност аз възприемам като НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА КАПИТАЛИЗМА. То не само е просмукано в цялата наша система, но посредством образованието се разпространява и върху следващите поколения. Всички те още от най-ранна възраст се приучават към стремежа за конкуренция, а като първостепенен момент в подготовката им за бъдещата кариера и живот се внушава чувството на преклонение пред успешното трупане на пари.

  Аз съм убеден, че съществува САМО ЕДНА ВЪЗМОЖНОСТ за избавяне от всички тези ужасни злини. Това е създаването на социалистическа икономика и съответстваща на нея образователна система, насочена изключително към постигане на ОБЩЕСТВЕНИ ЦЕЛИ. Средствата за производство в такъв вид икономика принадлежат на цялото общество и се използват от него по план.

  Основният механизъм за установяването и функционирането на такова състояние на обществото е икономика, основана на СИСТЕМА ЗА ЕДИННО СТОПАНСКО ПЛАНИРАНЕ. Посредством плановата икономика производството се регулира и поставя в съответствие с потребностите на обществото. Необходимите количества труд се разпределят между всички негови членове, способни да се трудят. По този начин реално се гарантира правото на живот на всеки мъж, жена или дете.

  Заедно с това се създават основи за пълноценно развитие на всички дадени от природата заложби и способности на отделния човек. За разлика от ширещите в днешното капиталистическо общество прослава на властта и личния успех, основна цел на образованието при социализма е да възпитава у човек чувство за отговорност не само за себе си, но и за другите.

  Социализмът, разбира се, не се изчерпва само с установяване на система, основана на ПЛАНОВА ИКОНОМИКА. Заедно с това пред него стоят за разрешаване редица изключително сложни и исторически уникални по своите мащаби, дълбочина и характер проблеми. Сред тях е, например, така и нерешената от никое от досега съществуващите общества задача за продуктивния и перспективен баланс между обективно все повече разширяващите се и стремящи се към централизация производствени, управленчески и организационно-политически процеси на днешната цивилизация и възможностите за максимално свободен и активен принос и статус в тях на отделната човешка личност. Как да бъдат защитени правата на отделния човек и заедно с това – да се изграждат механизми и възможности и за максимално ефикасното функциониране в полза на обществото на обективно съществуващия управленческо-бюрократичен апарат?

  Всичко това са сложни въпроси, но дори само поставянето им придобива изключително важно значение днес, в преходното време, в което живеем. И тъй като в него фактически е наложена една мощна ЗАБРАНА върху свободното обсъждане на каквито и да било въпроси, имащи отношение към социализма, считам, че публикуването на изложените тук мисли, ще се окаже изключително важно обществено дело.

  (Превод от руски)


  Допълнение от преводача:

  Показателно е, че Айнщайн стига до всичките тези заключения, след като е прекарал живота си в условията на капитализма и отлично познава всички негови прояви и особености.

  На фона на тези мисли на човека, считан за най-великия физик на съвременната епоха, още по-силно проличава истинската стойност на недоразумението Сахаров, който професионално също е физик. Израснал, отгледан и получил възможно най-добри условия за пълна реализация от социализма, към края на живота си именно той стана символ на най-яростни усилия за неговото злепоставяне и разрушаване. В книгата си “Американо-израелският тероризъм. (Кой и какво заповядва да се говори и върши в съвременния свят)”, издадена през 2003 год. в поредицата “Съвременна световна антибуржоазна мисъл” от издателство “Гилея” в Москва известният съвременен изследовател Израел Шамир - като анализира изказванията и съчиненията, излезли под негово име през този период на живота му - обрисува същността и начина на мислене на Сахаров по следния начин: “… беден, слаб, банален и плосък човек” (стр. 163).

  Лишени от каквато и да била що-годе убедителна фактологическа и логическа аргументация са неговите тогавашни яростни нападки против социализма. Всъщност, съдбата на Сахаров към края на живота му е показателна най-вече за това до каква степен НАРКОЗАТА и НЕПОСРЕДСТВЕНИЯ КОНТРОЛ на империализма, капитализма и ционизма е в състояние да обезличи и принизи чувството за мисъл дори у един професионален учен."

 6. 6 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 426 Неутрално

  E = mc2 - Дневник, 'с' във формулата не е скороста, ускорението.
  Масата по ускорението на квадрат.

 7. 7 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#6] от "dutch":

  Това щях да пиша .... Щеше да ме обвиниш в плагиатство.
  Масата + ускорението. + теорията на вероятностите.
  Да не се забрави, че е хазар, евреин!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 8. 8 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 802 Весело

  [quote#7:"hadjipencho /Kok_borü/"]Да не се забрави, че е хазар, евреин![/quote]
  Той хазар, ти пък -хун, а разликата като от небето до земята

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 9. 9 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  "На 18 април 1955 г. умира може би най-великият физик на XX век Алберт Айнщайн, формулирал общата теория на относителността и поставил основите на модерната космология и квантовата механика."

  Алберт Айнщайн не е само най-великия физик на 20-ти век. Той е един от най-брилянтните умове на човечеството за ВСИЧКИ ВРЕМЕНА!

 10. 10 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 930 Весело

  До коментар [#4] от "senser":

  Скоростта на даденото действие,умнико...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 11. 11 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Я си преговорете набързо.
  с - е скоростта на светлината във вакуум, ~300 000 км/сек.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 397 Весело

  До коментар [#10] от "Scorpi_4404":

  На действието викаш... Добре, мерси умнико

  simple mind
 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Учен довел до атомната ера.Атома все още продължава да се дели и търслм т.нар. Божествена частица или първоосновата на енергията.

 14. 14 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Весело

  До коментар [#8] от "magen_enoshi":


  [quote#8:"magen_enoshi"]Той хазар, ти пък -хун, а разликата като от небето до земята[/quote]

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 15. 15 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#11] от "greenhrast":

  Скоростта тук не е константа - примерно ако кола се движи с 90 км. в час енергията и е равна на масата ( примерно 600 кг ) по скоростта на квадрат...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 16. 16 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#13] от "xalikarans":


  [quote#13:"xalikarans"]Учен довел до атомната ера.Атома все още продължава да се дели и търслм т.нар. Божествена частица или първоосновата на енергията.[/quote]
  Хайде да не те карам към историята .... Иначе Енрико Ферми ... със скромността си пред юдеите ...

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 17. 17 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  [quote#16:"hadjipencho /Kok_borü/"]Хайде да не те карам към историята .... Иначе Енрико Ферми ..[/quote]
  Да не забравим и Ръдърфорд за планетарната система на атома!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3443 Неутрално

  Не винаги отличниците са най-умните...

 19. 19 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#15] от "Scorpi_4404":


  [quote#15:"Scorpi_4404"]Скоростта тук не е константа - примерно ако кола се движи с 90 км. в час енергията и е равна на масата ( примерно 600 кг ) по скоростта на квадрат...[/quote]
  Просто не си в час!
  И сигурно имаш БМВ ... карай, но не пречи на движението! Ако ме пресечеш няма да викам Цацаров, директно правораздаване докато се защитавам!!!!!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 20. 20 Профил на Excellgate
  Excellgate
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "senser":

  Скоростта на тялото. Енергията на шамарът, който ще зачерви врата е равна на масата на ръката по скоростта на квадрат, с която ще зашлеви врата.

  "Колко? -Пет! -Какво пет?! - Ами какво колко?!"
 21. 21 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#11] от "greenhrast":


  [quote#11:"greenhrast"]с - е скоростта на светлината във вакуум, ~300 000 км/сек.[/quote]
  Какъв вакуум?! Земският вакуум?! В космоса НЯМА вакуум.

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 22. 22 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "senser":

  Колкото показва радара

 23. 23 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Весело

  До коментар [#20] от "Excellgate":


  [quote#20:"Excellgate"]коростта на тялото. Енергията на шамарът, който ще зачерви врата е равна на масата на ръката по скоростта на квадрат, с която ще зашлеви врата.[/quote]
  Суперрррррр!
  Браво! Има и такива като тебе, а?!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 24. 24 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#3] от "Питанка":

  Благодаря ти, аз се бях приготвила да припомня на колегите същото.
  Днес е Разпети петък, подходящ ден да се спомене и друга страна от мислите на Айнщайн, освен гениалните му научни открития. Той е вярвал в Господ: "Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече аз вярвам в Бога."

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Велик!
  Вечна му памет!

 26. 26 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Води яростна агитация за хвърляне атомна бомба над родината му Германия. Пише писмо на президента с такова искане. Голям "хуманист" .

  Има ли живот след демокрацията ?
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#7] от "hadjipencho /Kok_borü/":
  Да не забравяме ,че освен във теоретичната физика е имал прозрения и в социалното развитие на обществото които и до днес се вменяват в неолибералните популации.
  "За да станете безупречен член на стадо овце, нужно е, на първо място да бъдете овца"

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#24] от "Марина":

  Мне, не е вярвал в 'господ'. Стига лъжи!!!

  “My position concerning God is that of an agnostic. I am convinced that a vivid consciousness of the primary importance of moral principles for the betterment and ennoblement of life does not need the idea of a law-giver, especially a law-giver who works on the basis of reward and punishment.”

  Albert Einstein in a letter to M. Berkowitz, October 25, 1950; Einstein Archive 59-215; from Alice Calaprice, ed., The Expanded Quotable Einstein, Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 2000, p. 216.

  “The idea of a personal God is quite alien to me and seems even naïve.”

  Albert Einstein in a letter to Beatrice Frohlich, December 17, 1952; Einstein Archive 59-797; from Alice Calaprice, ed., The Expanded Quotable Einstein, Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 2000, p. 217.

  “I do not believe in immortality of the individual, and I consider ethics to be an exclusively human concern with no superhuman authority behind it.”

  Albert Einstein, letter to a Baptist pastor in 1953; from Albert Einstein the Human Side, Helen Dukas and Banesh Hoffman, eds., Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 1981, p. 39.

  “It is quite possible that we can do greater things than Jesus, for what is written in the Bible about him is poetically embellished.”

  Albert Einstein; quoted in W. I. Hermanns, "A Talk with Einstein," October 1943, Einstein Archive 55-285; from Alice Calaprice, ed., The Expanded Quotable Einstein, Princeton, NJ: Princeton University Press, 2000, p. 215.


  В най-добрият случай, за религиозно-зашаменетените, Айнщайн е бил агностик, при това от особен тип, щото не е вярвал във вида бог, характерен за монотеистичните религии.

 30. 30 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#15:"Scorpi_4404"]Скоростта тук не е константа - примерно ако кола се движи с 90 км. в час енергията и е равна на масата ( примерно 600 кг ) по скоростта на квадрат... [/quote]
  Скоростта c /скоростта на светлината/ е константа в неговата теория.
  http://en.wikipedia.org/wiki/E%3Dmc2
  The equivalence of energy E and mass m is reliant on the speed of light c and is described by the famous equation:
  E = mc^2

 31. 31 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "senser":

  На светлината. Вселената се подчинява на едни и същи физични закони. Самата теория обощено казва/доказва че, нищо не може да избяга от тях.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 32. 32 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#8] от "magen_enoshi":


  [quote#8:"magen_enoshi"]Той хазар, ти пък -хун, а разликата като от небето до земята[/quote]
  А ако кажа нещо против тебе и евреите, че много изглагняхте и изнаглгяхте дали ще ме блокират!?!
  Какъв си ти бе! АЗ СЕ СЪОБРАЗЯВАМ С БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ А ТИ С ЕВРЕЙСКИТЕ ЛИ БЕ!!!!!! НАГЛИ СТЕ, И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ....

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 33. 33 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 483 Любопитно

  целият святсе възхищава от мен- аз се възхищавам от дънов.думи на айнщайн

  за чиста и свята република-но не с този народ
 34. 34 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  [quote#8:"magen_enoshi"]Той хазар, ти пък -хун, а разликата като от небето до земята[/quote]

  Ти какъв си .... ашкенази?! Все равно ... под строй ... Шикългрубер си е знаел работата, въпреки , че ви е сънародник!
  Съжалявам на тази дата да се занимаваме с евреи!
  Стига бе!!!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 35. 35 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#28] от "comandante":
  Виж си минусите от доброволните гои!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 36. 36 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От статията не става ясно от какво е починал великия учен - мисля важна подробност за всяка една статия, в която се пише за смъртта на дадена личност. Освен това на два пъти е споменато, че се отказва от немското ки гражданство - веднъж през 1896 и втори път, когато нацистите се заемат да го дискредитират - та кое от двете е вярното?

 37. 37 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Весело

  До коментар [#33] от "скруч":


  [quote#33:"скруч"]целият святсе възхищава от мен- аз се възхищавам от дънов.думи на айнщайн[/quote]
  Ас пък се въсзкищавам от твоята пуДка!
  Бягай от тук ....и поне ние да се възхитим от твоята постъпка!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#26] от "mediator37":

  Ако до 9 май 1945 г. американците са имали атомна бомба - те са щяли да я хвърлят в/у Германия - по едно парче над всеки голям град.
  Всичко е било въпрос на време... просто бомбата е дошла по-късно, когато войната в Европа е била свършила. Въпрос на тайминг.

 39. 39 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#36] от "stoyanst":

  Питай ционистите! Те знаят всичко, даже са се фотографили това, когато в процъфтяваща България арменците да са държали "щрак марийке"
  Измами, рушвет ... шарзе ле юдей!/

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 40. 40 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#6] от "dutch":


  До коментар [#7] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  Момчета/момичета, теорията на относителността е трудна тема, разбираемо е, че нищо не разбирате. Но когато не знаете, просто не коментирайте!

 41. 41 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ф.Нинов":


  [quote#38:"Ф.Нинов"] те са щяли да я хвърлят в/у Германия - по едно парче над всеки голям град[/quote]
  Много си умен!
  По едно "парче" от атомна бомба, а?!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 42. 42 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ф.Нинов":

  Аз бих се срамувал да си декларирам невежествотоо .... Но вие с купените дипломи сте и искате да сте в "умното" общество. Има такива и си личи по форума Недобре дошъл сине майчин

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#41] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  едно (1) парче = един (1) брой атомна бомба.... в Япония са хвърлили две парчета - едно парче атомна бомба в Хирошима и едно парче атомна бомба в Нагасаки.

  Не е много книжовен език, ама се разбира.

 44. 44 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 802 Весело

  [quote#34:"hadjipencho /Kok_borü/"]Ти какъв си[/quote]
  Аз съм ционист, а ти си едно помаче, мислещо се за
  "син вълк" Ама всъщост сам незнаеш що за птица си, поради това си с раздвоено самосъзнание, озлобен, а в добавка си и неграмотен!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 45. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#42] от "hadjipencho /Kok_borü/":

  На 16 юли 1945 е детонирана първата в света атомна бомба край Аламогордо в Ню Мексико

 46. 46 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#24] от "Марина":

  "It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it." - Albert Einstein, 24 March 1954

  Вярвал е друг път. Иска ви се да си имате умен в отбора.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 47. 47 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 397 Весело

  До коментар [#20] от "Excellgate":

  Явно си в час с шамарите, браво

  simple mind
 48. 48 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като гледам един тук вълните го заливат през минута...
  или е жена и ще ражда ...
  а ако е голям антисемит- шизофреник - да си направи една хаидушка ч....я за облекчение.

 49. 49 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 702 Неутрално

  А,бе хора как успявате да се скарате под статия с такова неутрално съдържание и то на Разпети петък.
  Удивително е също така, че една трета от взелите отношение са се съгласили с изказването, че формулата на Айнщайн е масата по ускорението (а не скоростта) на квадрат. Предполагам, че в основата на объркването е някакъв далечен спомен от първия закон на Нютон - силата е масата по ускорението.
  Относно има ли Айнщайн принос в атомната физика - строго погледнато няма, защото атомната физика изцяло се основава на квантовата механика, а Айнщайн стои настрани от нейното развитие. Дори и теорията на фотоефекта (а именно, че светлината се поглъща от твърдото тяло под формата на порции, кванти (фотони)) не е изцяло оригинална, защото Макс Планк около десетина години по-рано приема, че светлината се излъчва на кванти (за да обясни законите за излъчване, които изцяло противоречат на тогавашната теоретична физика). От друга страна знаменитата формула E=mc^2 показва, че когато се губи маса се губи енергия. Отделянето на атомната енергия се основава именно на загубата на маса при ядрени реакции (т.н. масов дефект).

 50. 50 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ф.Нинов":
  Атомното бомбе, замислено и реализирано от немскоговорящи евреи, разбира се е трябвало да бъде хвърлена над 3 Райх.
  Три цели са били посочени: Людвигсбург, Манхайм и Берлин.
  " Mr Roosevelt informed me that if the European war was not over before we had our first bombs he wanted us to be ready to drop them on Germany.”
  Groves, Leslie (1962). Now it Can be Told: The Story of the Manhattan Project.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 51. 51 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "dedo pepo":
  Велик е да. И величието го застига приживе. За това си величие той казва: Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям само пред един човек - българина Петър Дънов.

 52. 52 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бомбите се разработват от учените но решенията за използването им от политиците...за щастие в случая американските ...
  Ако можеха нито Хитлер нито японците щяха да се поколебаят да я използват.. а на руснаците им трябваше време да я откраднат..

 53. 53 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ех, колко много искам да имам самочувствието да споря за Айнщайн/ макар и задочно/ и за неговата Теория на относителността. И да знаете как ще гледам отвисоко на тези, които не смеят!... Твърдят, че е е негова крилатата фраза " Две неща са със сигурност безкрайни- вселената и човешката глупост.."
  ВЕЛИК!!!

 54. 54 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#42] от "hadjipencho /Kok_borü/":
  Проблемът е , че САЩ не прибраха на време немските специалисти по ядрено делене и над 30 от тях са принудени да отварят очите на Иван в СССР. Списъкът с имената им е твърде дълъг, за да се публикува в един пост. В добавка , ония с немските имена, Юлиус и Этель Розенберги, комуняги в америка, издават и някоя и друга тайна на от "Манхатън проект" на Кремъл, а СССР краде уран от ГДР,България и Чехословакия, така се ражда "руската" бомба и последствията са видими до ден днешен, бедност и разруха в руските колонии.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#54] от "СДС":

  Манфред Барон фон Ардене също е допринесъл за създаването на съветската атомна бомба, единственият германец със Сталинска награда + 45хил.рубли (огромна сума за СССР).

  После в ГДР той имаше единствения частен изследователски институт, освен дебел Бенц, той е единствения гедерак, на когото беше разрешено да си ползва благородническата титла.

 56. 56 Профил на Excellgate
  Excellgate
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "senser":

  Аха, татко навремето ме научи на физика

  "Колко? -Пет! -Какво пет?! - Ами какво колко?!"
 57. 57 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#15] от "Scorpi_4404":

  [quote#15:"Scorpi_4404"]примерно ако кола се движи с 90 км. в час енергията и е равна на масата ( примерно 600 кг ) по скоростта на квадрат[/quote]

  Разделено на 2 !
  Това е вторият член от реда (Тейлър) за цялата енергията на едно тяло и показва енергията на движение.
  А тук става дума за първия член - скоростта е на 0-ева степен и 2-ката е 1-ца и остава ем по це на кв. - това е вътрешната енергия на тялото, също зависеща от масата, но и от це = най-високата скорост в природата.

  Т.е. формулата казва, че ако можеш някак да "изчезнеш" 1кг маса, на нейно място ще се появи към 25 ТераВатЧаса енергия.

 58. 58 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  На този ден;18.4.1877 - Генерал Столетов поема командването на българското опълчение,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,18.4.1951 - Франция, ФРГ, Италия и трите страни от Бенелюкс създават Европейската общност за добив на въглища и стомана, прераснала в ЕИО (днес ЕС).,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,18.4.1946 - Лигата на нациите се саморазпуска, наследена от Организацията на обединените нации.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,18.4.1966 - Мао Цзедун пуска в ход ”великата пролетарска културна революция”. Китай навлиза в период на хаос и терор.

 59. 59 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 483 Весело

  До коментар [#37] от "hadjipencho /Kok_borü/":подмини простака с мълчание.нека го знаеш макар че едва ли някога ще можеш да го направиш.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 60. 60 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#26:"mediator37"]Води яростна агитация за хвърляне атомна бомба над родината му Германия. Пише писмо на президента с такова искане. [/quote]

  http://www.mphpa.org/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=172

  Едва ли е имало по това време друг бележит учен, който да се е съпротивлявал повече от Айнщайн на проекта "Манхатън" (създаването на атомната бомба), а какво остава за използването и
  Лъжата ти е опашата и просташка както обикновено.

  До коментар [#26] от "mediator37":

  ! ! ! הטמטום שולט
 61. 61 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Този е просто нечовек.Винаги,когато чета какво е направил,не спирам да се изумявам как е възможно да се постигне такова прозрение само със силата на чистия разум и интелект.

 62. 62 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  [quote#54:"СДС"]Юлиус и Этель Розенберги, комуняги в америка, издават и някоя и друга тайна на от "Манхатън проект" на Кремъл, [/quote]
  -"Юлиус и Етел Розенберг станаха жертва на тази надпревара за надмощие между двете супер сили, след Втората световна вайна, особено в областта на атомните оръжия.
  Във връзка с 50 годишнината от екзекуцията им Ню Йорк Таймс писа:
  „Случаят Розенберг все още преследва американската история, който ни напомня за несправедливостта, която може да се направи, когато един народ е въвлечен в истерия”.
  Тази истерия се казваше”антикомунизъм” насаждан от политически съображения и страх."

 63. 63 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#40] от "thenomad":
  Даа, прав си, изказах се неподготвен... с е скороста на светлината.... Мислех, че едно нещо помня от студенските си години, ама явно - не

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK