Точно обратното на везмото по ризите и покривките на "Балкантурист"

Дигиталните шевици на Гергана Станкова

© Анелия Николова

Дигиталните шевици на Гергана СтанковаИсках просто да пробвам дали градските момичета в 21 век биха носили такива неща, обяснява Гергана Станкова, докато разстила върху барплота шалове с принтове от традиционни български мотиви.


Тя работи с вехти, изровени кой знае откъде антикварни книги, телефон и компютър. Резултатът е... нещо, което искам да притежавам, подарявам, разпространявам и показвам.


Гергана Станкова е графичен дизайнер, работи в рекламна агенция, майка е от 6 месеца, а от декември прави шалове, базирани на традиционните шевици. Разказва: "Буквално ги снимам с телефона си, качвам ги в "Илюстратор"-а и започвам да цъкам, докато се покаже нещо. Обикновено първо ги изчиствам до геометрични форми, защото все пак са правени на ръка".
Тук мотивът се казва "малите половин коневе" - т.е. две фигури на кончета, разположени симетрично.

© Анелия Николова

Тук мотивът се казва "малите половин коневе" - т.е. две фигури на кончета, разположени симетрично.


В момента подготвя две колекции – за Празника на розата в Казанлък и серия с 3D принтирани бижута, парео и бански. Потърсили я от студио "Запприани", Казанлък, които правят ръчно изработени осветителни тела, абажури и полилеи. "Но, както подозирах, оказа се, че в Казанлък в един момент всички започват да работят за Празника на розата на 24 май. Включих се и аз, правим серия шалове, които засега ще се продават там и тогава. Шевиците са казанлъшки и - представи си - са с цветни мотиви, кичести, както всъщност изглежда маслодайната роза".


Току що е получила тестовите бройки от принтираните шалове и ги разгръща, за да види как са се отпечатали цветовете. Сочи различни мотиви, оказва се, че те си имат имена – това е "малите половин коневе", значи две фигурки на кончета, разположени симетрично.


Точно обратното на везмото по ризите и покривките на "Балкантурист"

© Анелия Николова


Има един шал е с мотива "хоро", само с човешки фигури, тези пък цветя приличаха на интегрална схема и в оригинал, описва Гергана шарките.  В книгите й някои от мотивите с човешки фигури са описани така: "кандилъките сос капици", "нофтите", "веждите", "снованите поли с капици" и "глава с пунките встрани и капицата узгор". 


Иначе Гергана се опасява, че хората асоциират бабините шевици с неща като с везмото по ризите на сервитьорите или лекьосаните покривки в "битовите" ресторанти. 


"Всеки път се опитвам да направя нещо, което не съм правила досега. Този път новото са 3D бижутата", добавя. Избира мотива, прави модела, опитва се да си представи как това ще изглежда като гривна, например, след което ги праща онлайн до сървър в Холандия. Там алгоритъм изчислява дали моделът изобщо може да се изпълни, след което ги правят и ги пращат по пощата обратно в България. Това е страхотно, защото така изцяло избягвам момента с подизпълнителите, казва със спокойна усмивка Гергана Станчева. Тези бижута, големите шалове – парео и дори бански със сходен дизайн тя прави съвместно със Стела Атанасова, която е моден дизайнер.


Точно обратното на везмото по ризите и покривките на "Балкантурист"

© Анелия Николова


Гергана обяснява, че е действала обратно на пазарните принципи, "въпреки че работя в рекламна агенция и знам как се прави това". Направила си е сайт и в него е качила моделите. Те се продават само там, не се разпространяват по галерии или в магазини. "Просто исках всичко да е така, както аз искам да изглежда. И вместо да поствам във Фейсбук и да го рекламирам, хората идват на страницата ми. Всичко стана с един share. Аз го пратих на моите приятели, те - на своите и така". В средата на април всичко на страницата й е разпродадено, а и от януари насам не е качвала нови неща, защото работи с нови мотиви за двата нови проекта. А и просто не ѝ остава време. Почива си... с шевиците. И с музика - гръндж и психиделичен рок.


Малко е изненадана, че всъщност става фокус на медийно внимание не с работата си с шевиците, която й е любима и смислена, а с нещо, което е направила за един следобед, и то на шега – сайтът "Скромна съм", който предлага възможност да принтираш на плакат или на тениска цитати на спортния министър Мариана Георгиева.  


Точно обратното на везмото по ризите и покривките на "Балкантурист"

© gerganadukova.wix.com/skromnasum


"Просто взех нейни цитати, тя има много бисери при всяка публична проява и.. ами аз бях дизайнерът, а тя ми беше копирайтърът", казва.


Нарича Георгиева лъч светлина в редиците на правителството, но "ако направиш ситиком и измислиш такъв образ, зрителите няма да го харесат, всички ще ти кажат, че е невъзможен, че си прекалил". Дизайните са за свободно сваляне, но Гергана по-скоро няма намерение да ги допълва, "а и тя всеки ден ражда нови цитати".


Казва за протестите:" След като в началото всички бяхме сигурни, че това правителство няма да издържи и един месец, а то продължава да управлява, в един момент си помислих, че единственият начин да се отправят нещата е да зависиш минимално от държавата. И сега си правя някакви свои неща, така че да нямам нищо общо с държавата. Ако всички правят така, според мен нещата ще са по-добре".


Ще гласува, категорична е, защото "един мой глас елиминира един глас за комунистите или пък един купен глас".


"Наистина нямам какво повече да кажа за спортния министър и плакатите. Това не е нещо сериозно, по-интересно ми е това, което правя с тези шевици. Те са такова невероятно богатство – също като големите майстори на изобразителното изкуство. Само дето те са в музеите, а шевиците гният по ракли или прашасват.


Точно обратното на везмото по ризите и покривките на "Балкантурист"

© Анелия Николова


"Сигурно има хора, които имат отношение към народното творчество, но аз не съм от тях. Въпреки това – видях ги тези неща и някои са толкова модерни, че само им трябват по-ярки цветове и са готови". Казва, че най-много има в Самоков и в Дупница, "такова богатство, толкова сложни фигури, направо невероятни неща", докато на изток от Казанлък едва намира запазени мотиви.


Намира ги в етнографски книги, например изданието "Българска народна шевица" от Росица Чуканова, 1957 г., "Български народни шевици" от Ст. Костов и Е. Петева, 1928 г., "Българска везбена орнаментика", Иван Коев, издадена от БАН през  1951 г. "Имам една книга, тя е от 23-та година и е второ издание на книга от 1913-та година... Е в нея пише, че народните занаяти умират. "


Звучи, сякаш й е мъчно, че цялото това съкровище се губи, че стои затворено в пустите етнографски музеи или в шкафове и в неразгърнати книги. После се съгласява: "Добре, не се губи, но е нишово".


Точно обратното на везмото по ризите и покривките на "Балкантурист"

© Анелия Николова


Оставя си някои албуми с везмо – не ги разглежда докрай, за да има още, да има и за по-нататък. "Така правя и с музиката – слушам на repeat, но иначе някои албуми не съм ги слушала нарочно, защото примерно Лед Цепелин вече ги няма, а искам да имам още какво да откривам от тях".


"Гледам колко са красиви тези мотиви и все се надявам, че нещо сме закачили и ние от тази красота. Нали нашите баби са го правили. Цели зими са бродирали като замаяни", казва, докато разлиства пожълтелите страници със снимки на шевици. 


Гергана Станкова прави неща, който събуждат отдавна забравено чувство – емоция, оставена да прашасва в шкафа, докато си зает с делничните теми от телевизора. Мисля, че се казваше гордост от миналото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Пожелавам ви успех, Г-жо!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 224 Неутрално

  "ако направиш ситиком и измислиш такъв образ (Мариана Георгиева), зрителите няма да го харесат, всички ще ти кажат, че е невъзможен, че си прекалил"
  Самата истина...

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6985 Неутрално

  много са хубави нещата , които правите , и ви пожелавам да създадете колекция харесвана по света и у нас .

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Ето така става. Опитваш едно, опитваш друго и постепенно навлизаш в собствения си бизнес.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "...хората асоциират бабините шевици с неща като с везмото по ризите на сервитьорите или лекьосаните покривки в "битовите" ресторанти."

  За пръв път чувам такава щуротия, че и да я турят в заглавието.
  Иначе, хвала на момичето, желая му успех!

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1747 Разстроено

  Красива и умна българка за ужас на Велислава Дърева.
  Злото което сториха червените ще се върне като бумеранг върху тях.
  Никога вече правителство няма да подаде оставка при никаква ситуация.
  Ще се въртят като пумпали ще лъжат и мажат само да са на власт.
  Всеки ще си каже:
  Щом червените успяха и ние ще успеем.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Чудесна е, Гергана. Творец и интересна личност.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Интересно хрумване и чудесно изпълнение.
  Успех в начинанието!

 9. 9 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Майка ми притежава албум с български народни шевици от различни краища на България. Ако младата дама проявява интерес мога да сканирам някои неща.

 10. 10 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Това е една истинска българка. Коренът я влече. Възхищавам се на такива хора, тръгнали да събират песни, предания, шевици или каквото и да е свързано с душата на народа ни.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на shevitza
  shevitza
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#9] от "raytcho":

  Здравейте,
  мерси много за предложението. Бихте ли ми казали коя книга притежава майка ви? Винаги търся нови неща

  Поздрави,
  Гергана

 13. 13 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Браво.. Хубава идея, хубаво изпълнение.. вдъхновено момиче..
  Дано успееш !

 14. 14 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Чудесно
  Правихме на времето нещо подобно с персийски килими. Забавна работа. Резултата накрая е особено удовлетворяващ като се получи.

 15. 15 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Поучително: Мили хора, казва се СИТКОМ (от SITUATION COMEDY), а не СИТИКОМ! Не идва от CITY!

  Mt
 16. 16 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1052 Весело

  фигури са описани така: "кандилъките сос капици", "нофтите", "веждите", "снованите поли с капици" и "глава с пунките встрани и капицата узгор".
  Колко любов и гальовност струи от тези названия!!!!
  Прекрасно е желанието на тази млада жена, по нова начин да се преоткрива, реализира и пази българското!
  Но аз си оставам привърженик на везаното! бод след бод, конец след конец!

 17. 17 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Успех! Харесва ми мирогледът Ви.

 18. 18 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Удивително е колко малко са минусите по коментарите - предполагам, свързано е с факта, че 'обектът' на репортажа лично се е появил тук
  Поздравления Гергана - идеята е великолепна, а решението 'подизпълнителят' да е в Холандия, Ви пести много нерви и пари. Работил съм с местната шивашка и текстилна промишленост в България - няма такива мошеници и робовладелци, добре, че повечето от тях фалираха след 2006 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK