За доброволчеството, отговорността и как изглежда истинската бежанска вълна

Катерина Стоянова

© Георги Кожухаров

Катерина Стоянова"Ще те свържа с точния човек", ми казват, когато споделям, че се чудя какво да правя с няколко чувала чаршафи и дрехи от гардероба на баба ми. "Точният човек" се оказва наистина точен – идва рано сутринта да ги вземе, защото има "още сто задачи", и макар че уцелва ден, в който асансьорът не работи, натоварва и потегля за няколко минути, с усмивка на лицето. Това е Катерина Стоянова, доброволец от шест години и от 2011 г. председател на управителния съвет на Си Ви Ес - България (Cooperation for Volunteer Service), част от SCI International.


Катерина е родена и израснала във Велико Търново. Идва в София през 2001 г., за да учи Международни отношения в УНСС. Малко по-късно открива и истинското си призвание – да помага. "Малко тривиално ще прозвучи, но стана случайно", казва тя. "Едно лято реших да потърся в интернет нещо по-нестандартно като преживяване. Тогава много се вълнувах по темата за мигранти и бежанци покрай това, което учех. Така намерих доброволчески лагер в Полша, в който да се занимавам с чеченски бежанци. Свързах се със Си Ви Ес - България, и заминах. Това бяха най-вдъхновяващите две седмици", припомня си младата жена.


Попада в село Линин, близо до Варшава, където е част от международен, но изцяло женски екип. Всяка от доброволките имала задача да подготви игри и материали за децата в лагера, така че "въоръжени с по един куфар с боички, книжки за оцветяване и играчки",  се отправят на непознатото приключение. Работата с децата се оказва и лесна и трудна, защото "децата са като бяла дъска и е лесно да ги впечатлиш, но трябва да си много внимателен какво пишеш и да се стараеш да е цветно". В свободното си време Катерина успява да опознае страната и се влюбва в Краков.
Едновременно с това научава достатъчно, за да навлезе повече в темата и законовата рамка за бежанците в Европа благодарение на задължителното обучение, което се провежда при старта на инициативата. "Ние тогава бяхме нова членка в ЕС и аз нямах много представа за всички процедури и споразумения, които са в сила. Така че беше едновременно неформално от гледна точка на заниманията с децата, но научихме и много важни неща."


Нестандартната организация 


Си Ви Ес - България, е много нестандартна организация от гледна точка на йерархията, защото нямаме такава", казва Катерина. Допълва с усмивка, че "може би звучи тежко" нейното място там като председател на управителния съвет, но истината е, че целият управителен съвет е от доброволци, без заплащане, а от нея се иска да подписва различни документи и да координира по-големите задачи. Иначе всеки от хората в организацията си има своите по-тясно дефинирани отговорности. По-съществена част от работата на Катерина са именно личните й отговорности – от 2011 г. тя се грижи за проектите с бежанци, и от по-скоро – за обучението на новите доброволци. 


За доброволчеството, отговорността и как изглежда истинската бежанска вълна

© Георги Кожухаров


В "другия си живот" Катерина е мениджър на проекти в сектора на преводите. Така се издържа. Казва, че е лесно да пренася управлението на проекти от единия свят в другия, така че доброволчеството повече развива професионалния й живот, отколкото й пречи.


Организацията се занимава с проекти за бежанците от 2010 г., като от 2011 г. заедно с "Каритас София" обгрижват основно интеграционния център за бежанци в столичния квартал "Овча купел" и правят различни кампании и в останалите лагери. Наскоро доброволците на Си Ви Ес се завърнали от едноседмичен проект в лагера в с. Баня. Най-съществената част от работата им на терен е с деца и младежи. "Опитваме се да запълваме времето им, а то е страшно много. Това са деца, които пропускат училище понякога повече от една, две дори три години и е важно някой да им обърне внимание, и то не учител, а по-скоро приятел", обяснява Катя.


"Различните доброволчески инициативи в момента във всеки център вършат страхотна работа. Обаче трябва да сме една идея по-организирани и затова бихме искали да обединим усилия с повече организации, за да има неща, които се случват регулярно на тези места", допълва тя.


За доброволчеството, отговорността и как изглежда истинската бежанска вълна

© Личен архив


Шум и реалност за бежанците


На въпроса как е посрещнала бежанската вълна миналата година Катерина придобива сериозно изражение и заявява: "Смешно е да се говори за бежанска вълна тук, защото цифрата, която е под 10 хиляди у нас, не може да се сравнява с тази в страните, граничещи със Сирия."


"Още в началото на 2013 г. в България се "шушукаше", че ще има такава вълна, и държавните структури трябваше да изградят някаква стратегия на базата на тези прогнози и фактите за това, което става в Сирия – трябваше да си направят сметката, че като близка държава ще усетим това нещо било като транзитна страна или финална дестинация. За съжаление това не се случи", казва Катерина. По думите й до юни в регистрационно-приемателния център в "Овча купел" броят на настанените вече е двойно по-голям, отколкото в началото на годината, а по същото време в Пъстрогор и РПЦ Баня вече настаняват над капацитета. Причината да се зашуми по-сериозно през есента беше това, че хората вече бяха настанявани в полеви условия, убедена е доброволката.


През есента на 2013 г. Катерина прекарва един ден в най-големия бежански лагер за сирийски бежанци - Заатари в Йордания, близо до границата със Сирия. Тогава там има около 120-130 хиляди души, сега са над 140 хиляди. Това в момента е четвъртият по големина град в Йордания, защото вече се обособява като град.


За доброволчеството, отговорността и как изглежда истинската бежанска вълна

© Личен архив


"Срам ме беше да кажа, че в България имаме проблем"


припомня си тя. И допълва: "Размерите на лагера са наистина колосални, което после ме караше да се замисля колко неадекватно е да наричаме случващото се у нас вълна или криза, когато там използват същите думи. Усещането, когато застанеш на близките хълмове до Заатари и видиш това поле от бели палатки, е потресаващо. Районът е пустинен и те обзема едно усещане за безперспективност и ужас."


Катерина заминава за Йордания през септември миналата година с още петима доброволци от Европа, за да се запознаят с големите организации на терен и да проверят как могат да помогнат. "Вече имаме първата изпратена доброволка, която работи в Аман, и се надяваме, че ще успеем да съградим още партньорства и да изпратим още доброволци. Защото хората смятат, че проблемът ще отшуми, но аз съм вече доста скептично настроена към това и си дадох ясна сметка, когато бях там, че дори кризата да приключи скоро, редът ще се възстановява поне още 20 години", казва Катерина. "Да, толкова много и дори не знаем дали ще бъде достатъчно", допълва в отговор на учудването на лицето ми.


За доброволчеството, отговорността и как изглежда истинската бежанска вълна

© Личен архив


В Заатари и в други части на Йордания петимата доброволци се срещат с около 15 организации, които правят различни неща - едните работят с деца, други се занимават с предоставяне на по-основни грижи като ваксинации, доставка на храна и т.н. В лагера всяка от организациите има обособени места, където децата отиват да играят и учат, а възрастните търсят провизии.


"Всякакви слухове се носят за този лагер колко е опасен и как не трябва да ходи човек сам пеша вътре. Аз не усетих страх", разказва младата жена, но признава, че в някои моменти нервите й я предавали и просто не можела да спре сълзите, които напират. Такъв момент е, когато се включва в хигиенна инициатива и помага да раздадат на децата сапуни и да им покажат как хубаво да си измият ръцете. "Може да ни звучи смешно, но хепатитът там е ежедневие", вмята тя. "Когато видиш някой, който се радва на един сапун, а в същото време си правиш паралел с това какво искаш ти от живота и какво имаш и на какво се радваш ти..."   


За доброволчеството, отговорността и как изглежда истинската бежанска вълна

© Личен архив


Друг трогателен момент, който преживяла, е заради това, че "хората, като видят някакво ново лице, искат да му кажат нещо – дърпат те, искат да споделят историята си, без значение че не знаеш техния език". "Човешките същества се разбираме по някакъв уникален начин. Имаше една жена, която макар че не говоря арабски, ми обясни с жестове и изрази нейната история, че е дошла пеша от Дара, че по пътя е направила спонтанен аборт. В този момент, в който ти не си подготвен за такива неща... просто се наплакваш", разказва Катя. "Но пък имаше и много мили моменти - имаше една група момичета, на които им бях много интересна. Наблюдавах ги как си шушукат, накрая се престрашиха да ме заговорят. Попитаха ме на английски как се казвам... Децата са си деца навсякъде", допълва тя.


Отговорността на обществото


Питам Катерина смята ли, че българите са се успокоили след първоначалния шок. "Не", отговаря тя категорично.


"Смятам, че държавните структури провеждат политика на временно решаване на някакви проблеми, намирайки временни решения. И когато става въпрос за продоволствена криза, т.е. когато липсват основни неща и липсва място за настаняване, това е много добър метод, защото взимаш този проблем, работиш върху него и го разрешаваш максимално бързо. Обаче, когато говорим за процеси в обществото, това не е начинът. Когато потушиш временно някакво недоволство на обществото, като го хипнотизираш с красиви думи, временно затваряш капака на кутията на Пандора, но на практика, ако не работиш за интеграцията на тези хора в две посоки – и от гледна точка на бежанците, и от гледна точка на българското общество – недоволството винаги ще избухва по различни поводи. Случаят в Розово го потвърждава", коментира доброволката.


Кадър от лагера Заатари

© Личен архив

Кадър от лагера Заатари


Според нея продължаващото напрежение е плод на естествения човешки страх от непознатото, но примесен с интересите на някои кръгове, които се възползват от него, за да манипулират масовите настроения. Тя дава пример със слуха, който битуваше и се предаваше от някои големи медии, че бежанците получават по 1000 лв. издръжка на месец, което "абсолютно не отговаря на истината".


"Можем да се преборим с това единствено ако организациите, които работим с бежанци, и хората, които са ангажирани с темата, активно съдействат за образоването на обществеността", убедена е Катерина. По думите й обществените реакции не означават и че българите са лоши или егоистични хора, защото има много, които са се организирали, за да помогнат, но фактът остава – че има много да се работи в тази посока. "В крайна сметка мюсюлмани, християни, будисти, с един цвят на кожата или друг, когато са във война, човешките същества реагират по еднакъв начин, случват им се еднакви изпитания. Никой не е застрахован, което е най-важното", припомня тя.


Да предадеш щафетата


Има такова нещо като "умората на доброволеца", която е свързана с това, че тази дейност изисква много енергия, а промените се случват бавно, казва Катерина и признава, че е близо до нея. "Точно затова е много важно човек, докато е много активен, да успее да привлече още млади хора, и то млади, не защото възрастните не могат да се справят, а защото младите – студенти и ученици – разполагат с много повече свободно време и е важно у тях да се възпита тази култура на принос към обществото", обяснява жената. Според нея един голям проблем в България е това, че "ние искаме нещо от гражданското общество, което още го няма, защото то се гради от гражданите и няма как някой, най-малкото държавата и институциите да го създадат и да ни го сервират готово с покана "включете се".


"Това, което аз се опитвам, е да привлека повече хора, да ги вдъхновя да правят нещо и те да предават щафетата. Според мен е напълно нормално да го има това "предаване на огъня". Но има и нещо друго – това, че един път когато започнеш да се занимаваш с доброволчество, дори в един момент да се откъснеш, след това винаги ще се връщаш – било като дарител или помощник по отделни проекти. Не мисля, че човек може да скъса с тази страна от себе си, която помага", казва тя.


И макар че вече чувства лека умора, само след дни Катерина потегля на ново приключение – към организацията "Платформ Спартак" в Холандия, където отново ще работи с бежанци, но с малко по-различен подход – чрез изкуството.


Междувременно Си Ви Ес - България, подготвя няколко различни проекта около Международния ден на бежанците на 20 юни в партньорство с други организации, а от 7 до 9 май имаха изложба в Червената къща със снимки от Заатари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1283 Неутрално
 2. 2 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Такива хора, като Екатерина, ни дават правото да се наречем човеци.
  Браво на нея, желая ѝ здраве и сили да продължи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Моите уважения към всички доброволци...шапка им свалям, но си мисля, че първата живитоопределяща задача на всяка доброволка е да роди дете и да го отгледа...иначе е лесно да се отчитат грижи към други...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 395 Неутрално

  дано момиче накараш кресливите ни лъже патриоти да почувстват нещо като срам.

 5. 5 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Весело

  Браво.И аз искам да стана доброволец,но не знам кой ще ме издържа мен самия....

 6. 6 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#4:"boiku"]патриоти да почувстват нещо като срам. [/quote]
  Да де. Как не ги е срам да слагат тел по границата?

 7. 7 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#3:"Γαλλα"] на всяка доброволка е да роди дете и да го отгледа..[/quote]
  Именно.Тя е в процес на търсене на подходящ генетичен материал по лагерите за отроче.Това не е никак лесно мероприятие.

 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#7:"_j."]Това не е никак лесно мероприятие.[/quote]
  Вероятно се шегуваш, но аз приемам ситуацията като еквивалент на гласуването...ако не го направим ние, други ще вземат нещата в свои ръце...без значение, кого сме "обгрижили"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#3:"Γαλλα"]Моите уважения към всички доброволци...шапка им свалям, но си мисля, че първата живитоопределяща задача на всяка доброволка е да роди дете и да го отгледа...иначе е лесно да се отчитат грижи към други... [/quote]
  Като майка не мога да се съглася с теб. По-лесно е от психологическа гледна точка да се грижиш за своите деца--те са ти пред очите. Но след тези грижи да отделиш време и енергия за хора, които не са ти никакви, това вече е голяма човещина. Поклон на Катерина и всички доброволци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#5:"_j."]И аз искам да стана доброволец,но не знам кой ще ме издържа мен самия.... [/quote]
  Сам ще се издържаш. Както го прави Катерина.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#7:"_j."]Именно.Тя е в процес на търсене на подходящ генетичен материал по лагерите за отроче.Това не е никак лесно мероприятие. [/quote]
  Замълчете вместо да злобеете, като чуете за някой като Катерина. Явно е от такива коментари, че съзнавате, че сравнението не е във ваша полза.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Разстроено  [quote#10:"7777"]Както го прави Катерина. [/quote]

  Така и не разбрах тя с какво се издържа за такива дълги и разнопосочни круизи ...

 13. 13 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#11:"7777"]Замълчете вместо да злобеете,[/quote]
  Кой злобее? Аз лично много уважавам това качество на доброволките.Много са усърдни и старателни..

 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#12:"_j."]Така и не разбрах тя с какво се издържа[/quote]
  В статията е обяснено.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Гневно

  [quote#9:"7777"]Като майка не мога да се съглася с теб. [/quote]

  Не очаквам да се съгласиш с мен...като теб разсъждават хиляди...затова нацият ни изчезва, а иначе, старци и разни нуждаещи се за "обгрижване", бол...
  Дерзай...и дано децата ти останат край теб, за да не се налага да ти помагат доброволци...!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 16 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#8:"Γαλλα"]но аз приемам ситуацията като еквивалент на гласуването...[/quote]
  Ние паднахмме -друг ще ни смени и ..толкоз.Какво тук значи някакъв си етнос?

 17. 17 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#14:"7777"]В статията е обяснено. [/quote]
  председател на управителния съвет на Си Ви Ес - България (Cooperation for Volunteer Service), част от SCI International.

  Мдам.Била шеф на водопад.Част от Пирамида.

 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Понеже стана въпрос за Розово - айде една картина от днешния ден оттам, да видите какво правят истинските българи ... сега..

  Това са същите онези оплюти хора, които сега не приеха безрезервно чуждениците.. но вместо да мрънкат или си плюнчат пръстите по форумитекато други (като мен и вас) - просто работят !
  http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/golemijat-rozober-zapochna.html

 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#15:"Γαλλα"]като теб разсъждават хиляди...затова нацият ни изчезва[/quote]
  Аз имам деца. Направила съм, каквото зависи от мен нацията да не изчезне. Но тя чезне не само защото се раждат малко деца, а защото хората в детеродна възраст и по-младите емигрират. И причините за емиграцията не са само икономически, а желание за нормалност. Отношението към Катерина, демонстрирано от някои тук, е показателно за липсата на нормалност, която прогонва не един и двама от България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално


  [quote#17:"_j."]Мдам.Била шеф на водопад.Част от Пирамида.
  [/quote]
  "В "другия си живот" е мениджър на проекти в сектора на преводите." Била съм преводач седем години и знам от първа ръка колко е отговорна работата на мениджър проекти в тази сфера.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 21. 21 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално
  До коментар [#20] от "7777":

  Сега разбрах-говорила е на майчиния диалект със сирийците и чеченците тет а тет в лагерите.

 22. 22 Профил на michel2077
  michel2077
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Айде бе, някак уж не разбраха, че розата дошла от Сирия, правят се на ударени. И впрочем в Сирия до преди кризата се произвеждаше розово масло, в Туция и Мароко също, а и в Саудтиска Арабия, Франция, Иран. На омраза да си градиш самочувствието, много конструктивно, няма що.
  До коментар [#18] от "bestbuy":

 23. 23 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не сме се научили да бъдем съпричастни на стари хора и нуждаещи в България.Да се научим да помагаме на сънародници в нужда,после на такива като тези емигранти.За сега с тях може да бъдем само гостоприемни,и да не забравят че са гости в тази страна.

 24. 24 Профил на morska_svetulka
  morska_svetulka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "Γαλλα":

  Само да напомня, че циганките на 18 год. вече са родили 3-4 деца и някак си ги гледат (на соц. помощи). Нелепо е да се твърди, че

  [quote#3:"Γαλλα"]да роди дете[/quote]

  е някакво си голямо постижение! Мога само да съжалявам за вас, ако това е единственият ви принос към обществото!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 395 Неутрално


  До коментар [#25] от "samoil":

  Ами..."Дневник" как е пропуснал да напише,за тази дето се върнала от СА, работила в некав емигрантски център"Ковачевци" и се оженила за сириец,уж бил християнин,и я закарал моментално в Германия.Ма то и киселото мляко и шунката в супермаркета,докато не ги опиташ не знаеш дали са мляко и месо.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на silverstel
  silverstel
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "_j.":

  Явно нямаш и ни най-малка представа за доброволчеството,защото ако имаш и поне малки познания и душата и мисленето на един доброволец нямаше да разсъждаваш толкова елементарно!!!!!!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на silverstel
  silverstel
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "_j.":

  Много щеше да ми е чудно,ако се беше родил в Сирия и ако хората така разсъждаваха и за теб?!

 32. 32 Профил на silverstel
  silverstel
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#17] от "_j.":

  http://www.sciint.org/ Имам една молба към теб!Образовай се малко,преди да говориш!

 33. 33 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Иииииииииии, дами и господа, на вашето внимание - Най-Тесногръдият Коментар За Всички Времена!!! (забележително)

  [quote#3:"Γαλλα"]Моите уважения към всички доброволци...шапка им свалям, но си мисля, че първата живитоопределяща задача на всяка доброволка е да роди дете и да го отгледа...иначе е лесно да се отчитат грижи към други...
  [/quote]

 34. 34 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А къде е състраданието, подкрепата и съпричастността към българските старци и сираци? Съжалявам, но грижата и всеотданието към пришълци не е за хвалба, когато собственият ти народ погива.

 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#34:"sophia_gr"]А къде е състраданието, подкрепата и съпричастността към българските старци и сираци?[/quote]
  Вие какво правите за българските старци и сираци?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 450 Неутрално  [quote#34:"sophia_gr"]Съжалявам, но грижата и всеотданието към пришълци не е за хвалба, когато собственият ти народ погива.[/quote]
  Значи, когато българските старци са изоставени от българските си деца(в най-добрия случай отишли на гурбет да изкарат някакви пари за семейството си), държавата нехае за децата с увреждания, изоставени, сираци и 90% от природонаселението се сеща за тия неща единствено покрай клипчетата по Коледа, дето молят за левче с есемес, вместо да се подкрепя желанието и готовността на някои хора да помагат на други, трябва да си замълчим и да не поощряваме никакви форми на добродеяния. Винаги съм мислила, че призивите за милосърдие, прокламирани от християнството не се отнасят само до хората от конкретен/нашия етнос, а са общочовешки. Т.нар. националисти и патриотари винаги ме изненадват с ограничените си интерпретации.

 37. 37 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Кати е най-големия пич!
  Евала Кати, давай само така!

 38. 38 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Болен мозък

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 39. 39 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#15] от "Γαλλα":

  нацията ни не изчезва, а е в чалготеките. Браво на Катерина, не разбирам злобните коментари и се моля да са спонсорирани, защото няма шанс за хората, които не разбират трагедията на войната

 40. 40 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#18] от "bestbuy":

  работят и ГЛАСУВАТ ЗА ДПС, това какво ни говори??????

 41. 41 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#34] от "sophia_gr":

  хората, които помагат на бежанците са същите, които помагат в домове и тн. Тези, които искат да помагат, просто го правят и това Е похвално по всички параграфи и във всички случаи, защото всички сме хора

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK