На тази дата: Луи XIV се качва на френския престол

Портрет на Луи XIV от Ясент Риго. Картината е изложена в Лувъра

© Wikimedia Commons

Портрет на Луи XIV от Ясент Риго. Картината е изложена в Лувъра"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 14 май 1643 г. едва четиригодишният Луи XIV е обявен за френски крал след смъртта на баща му - Луи XIII. Известен повече като Краля Слънце, той остава на трона да 1715 г., като и до днес си остава най-дълго царствалият европейски монарх - цели 72 години.


През първите години от възкачването му властта е в ръцете на майка му Анна Австрийска и най-вече на първия министър - кардинал Джулио Мазарини, а кралят започва ефективно да управлява едва след неговата смърт през 1661 г. Годините на властването му съвпадат с утвърждаването и възхода на френската абсолютна монархия и издигането на Франция като най-важната държава на Стария континент.


Френският абсолютизъм пък се описва най-добре с фразата, приписвана именно на Луи XIV - "Държавата - това съм аз", която обаче вероятно е мистификация. Исторически е документирано, че на смъртния си одър монархът е промълвил: "Аз си отивам, но държавата ще продължи."
По време на дългото му управление Франция участва в много войни, което пък натоварва държавния бюджет и след смъртта му хазната се оказва полупразна.


Очаквано политическият възход съвпада и с културен - по това време творят Молиер, Расин, Боало, Лафонтен, Люли и много други.


Луи XIV умира на 1 септември 1715 г. от гангрена, броени дни преди да навърши 77 години. Наследен е от своя правнук Луи XV.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  Браво на Дневник, че възраждат рубриката....!!! Браво !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#0:"статия"]Наследен е от своя правнук Луи XV.[/quote]


  Мадам Помпадур е била гадже на Луи XV......Абе тва франсетата са голями любовчии.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално
 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#1:"ARRI"]Браво на Дневник, че възраждат рубриката....![/quote]
  Браво.Много ми е любопитно какво ще поместят в тази рубрика на 16 юни.

 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 589 Любопитно

  Интересното е че Луи XIII умира на същата дата на която е убит баща му Анри IV-14 май. Той е крал точно 33 години.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  "По време на дългото му управление Франция участва в много войни, което пък натоварва държавния бюджет и след смъртта му хазната се оказва полупразна."

  НЕ само заради многото войни хазната е била празна, а и защото Луи 14 е бил самовлюбен прахосник, изхарчил баснословни суми пари за луксозни замъци, скъпи дрехи, изящни и ценни предмети, както и за многото му любовници....! В същото време огромната част от обикновените французи са тънели в мизерия и бедност...! Монархическата система в Европа е била престъпна, корумпирана и алчна... добре, че Европа (или по точно казано по-голямата част от Европа) се отърва от тези мързеливи търтеи, които са живеели на гърба на обикновените хора!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#4:"vjacho"]Браво.Много ми е любопитно какво ще поместят в тази рубрика на 16 юни. [/quote]


  Кво важно се е случили на тази дата....? Да немаш рожден ден...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#1:"ARRI"]
  Браво на Дневник, че възраждат рубриката....!!![/quote]
  -Чудесно е, че има такава рубрика. Добре е, че се отбелязва "световно-историческото" значение от възкачването на Людовик 14 на френския трон. Но добре би било и поне ,да се споменат и "случки" на тази дата от БГ-история.Например, на 14 Май:
  -1871 г. — Свиква се Третият църковно-народен събор, по време на който се изработва устав за управление на Българската православна църква.
  -1925 г. — Гео Милев е осъден на една година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лева и лишаване от граждански и политически права за 2 години.
  -1931 г. — След едномесечна правителствена криза е сформиран коалиционен кабинет на Демократическия сговор и Националлибералната партия, като министър-председател на България остава Андрей Ляпчев.
  -1955 г. — България заедно с Албания, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия участва в създаването на Военно-политическата организация на Варшавския договор.
  Освен това, на днешната дата 1868 г. е роден братът на народния поет Иван Вазов-достойният и прочут български генерал Владимир Вазов.

 9. 9 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Както и прогонването на хугенотите от Франция в края на 17 век. Тъй като те са движели икономиката на Франция по онова време това е довело до стопански срив. Френските хугеноти са емигрирали основно в Англия и Холандия с което са подпомогнали местните икономики.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#7:"ARRI"]Кво важно се е случили на тази дата....? Да немаш рожден ден... [/quote]
  Ти пък.

 11. 11 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 840 Весело

  [quote#7:"ARRI"]Кво важно се е случили на тази дата....? Да немаш рожден ден... [/quote]
  -Освен Рождения ден на колегата на тази дата 2007 година е открит е готов участък от 16,66 км между Харманли и Любимец от автомагистрала Марица.Което иде да покаже, че БГ е имала история и магистрали и преди ГЕРБ.

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Весело

  [quote#7:"ARRI"]Кво важно се е случили на тази дата....? Да немаш рожден ден... [/quote]
  Ние с Ален Делон и още няколко по-малко известни личности сме родени на 8 ноември.

 13. 13 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Търговецът на въглища, който спаси кралят Слънце

  През 40-те години на 17 век френският продавач Жако се прибира късно вечерта при семейството си в единствената стая на схлупената си барака с полуудавено дете на ръце. През дългата нощ той и жена му се опитват да върнат детето в съзнание, докато Жако обяснява, че го е намерил да се дави в басейн зад кралския дворец без никой друг в района.

  Когато в крайна сметка детето се събудило, веднага започнало да се подиграва на бедния вид на къщата, на дрехите, с които било преоблечено, на храната, която му била приготвена. След още известно време отвън се чули гласове и половината кралска стража влетяла в малката стаичка. Оказало се, че Жако е спасил момчето крал Луи XIV от ранна смърт.

  В знак на благодарност Луи обещал на спасителя си несметно богатство. Историята не ни казва дали младият владетел си е спазил обещанието, но едно е сигурно – без намесата на Жако модерна Франция и всички хубави неща, които дошли от това време, нямаше да ги има. Луи XIV прекарва 72-годишното си управление, като обединява разпокъсаните райони на Франция и... харчейки парите си за изкуство и култура. Цялото това разточителство впоследствие докарва сериозен дълг на Франция и допринася за избухването на Френската революция, което пък е едно от най-значимите исторически събития с отклик и днес.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#8] от "Бенк-Бенк":

  Прав си.......Събитията на тази дата у нас, са наистина по-важни....нооооо....дали са полит коректни........Гео Милев...?
  Вършафски договор....?.....Не мисля, че са събития, които новите ни господари биха допуснали да се търкалят из тази ''демократична и независима'' медия, като дневник.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#12] от "vjacho":

  Добре, господин Делон......Кажи все пак какво се е случило на 16 юни.....не ме дръж в нервно невидение....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#15:"ARRI"]Добре, господин Делон......Кажи все пак какво се е случило на 16 юни.....не ме дръж в нервно невидение.[/quote]
  Каквото Дневник каже,това се е случило.

 17. 17 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#13] от "Питанка":

  ++++++++++++++++

  [quote#13:"Питанка"] Цялото това разточителство впоследствие докарва сериозен дълг на Франция и допринася за избухването на Френската революция,[/quote]

  Луи XV e "допринесъл" също значително.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK