На тази дата: Османците превземат Константинопол

Портрет на Мехмед II Фатих

© Wikimedia Commons

Портрет на Мехмед II Фатих"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 29 май 1453 г. водените от султан Мехмед II Фатих османски войски превземат Константинопол и слагат край на Византийската империя. До краxа й се стига след дълъг упадък, започнал с нашествието на селджукските турци през XI век, превземането на града от войските на Четвъртия кръстоносен поход през 1204 г. и разпадането й на няколко гръцки държавици.


Въпреки че Константинопол е върнат под византийски контрол през 1261 г., а империята е възстановена, през следващите два века тя е само сянка на предишното си величие.


При появата на османските турци в Мала Азия в самия край на XIII век Византия владее само малки части от Западна Мала Азия, Балканите, континентална и островна Гърция, а сепаратизмът е много силен. Постепенно империята е свита до Константинопол и околностите му плюс някои острови в Егея, а краят й е само въпрос на време. До средата на XV век обаче османците не разполагат с необходимия военен потенциал да превземат града.
Възкачилият се на престола през 1451 г. Мехмед II си поставя това като главна своя цел. Той разширява турските крепости около града, засилва морската блокада и събира огромна армия от близо 100 000 души.


В същото време Константинопол е защитаван от едва 7000 души, 2000 от които са наемници. Решаващо за падането на града се оказва участието на инженера от унгарски произход Урбан, специалист по употребата на оръдия. Мехмед II обсажда византийската столица на 2 април и започва планомерно да обстрелва масивните й стени. Същевременно хвърля войските си в атаки, които са отблъсквани, но нанасят сериозни загуби на защитниците.


Решителната атака започва на 29 май сутринта, а османските войски проникват в града през части от полуразрушените при обстрела стени. Император Константин XI бяга от града, който е подложен на тридневен грабеж.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK