Да се изгубиш в пъзела, или за най-новото забавление в София – Dextrophobia

За да откриете изхода, ще трябва да минете през различни изпитания

© Юлия Лазарова

За да откриете изхода, ще трябва да минете през различни изпитанияЧерни стени. Приглушена светлина. Повтарящ се музикален мотив. Библиотека със стари книги. Скрити ключове. И часовник. Тик-так, тик-так. Къде е изходът? Времето изтича. Как да изляза?


Отговорът на тези въпроси ще трябва да откриете сами в най-новото място за забавление в София – Dextrophobia Rooms. Ако сте любители на мистериите, пристрастени сте към "Шерлок Холмс", мечтали сте си да "влезете" в някоя компютърна игра, искате нещо да раздвижи застиналия ви от работа мозък или просто търсите различно изживяване, това е вашето място.


Стаята, както я наричат с многозначителна усмивка нейните създатели, е първата в България real-life room escape game. С думи прости – това е пространство, в което група приключенци, изкушени от неизвестното, биват заключени за един час – ни повече, ни по-малко. През това време те подлагат на изпитание своята съобразителност и находчивост, разбират дали могат да работят в екип (подходящ елемент за тиймбилдинг, например) и малко по малко разплитат една история. И така, решавайки различни логически задачи, правейки химични експерименти и подреждайки парченцата на скритите пъзели, си проправят път към изхода.
Идеята на Стаята е да пренесе играчите в друга реалност, да ги откъсне от заобикалящия ги свят (използването на телефони и другите технологични устройства е непрепоръчително, тъй като разрушава атмосферата), да предизвика интелекта им и да им достави положителни емоции. "Това е основната ни цел – хората да се забавляват, независимо дали открият всичко, или не", казват създателите на Dextrophobia.


Официалното откриване на тяхната "Стая на тайните" е на 10 юни, а на сайта им всеки заинтригуван може да си направи резервация (местата до края на юни вече са ограничени).


Бизнес между приятели


Преди година Александър (Алек), разлиствайки небрежно списание по време на полет, попада на нещо, което не е виждал дотогава – реклама на градско приключение от нов вид, което се организира в Будапеща. Идеята дотолкова го пленява, че още със слизането от самолета той вече знае – ще бъде първият, направил такова нещо у дома, в София, и то ще се казва Dextrophobia.


Създателите на Dextrophobia определят играта като интелектуално забавление, носещо изключително силни емоции

© Юлия Лазарова

Създателите на Dextrophobia определят играта като интелектуално забавление, носещо изключително силни емоции


"Смятам, че в съвременната действителност все по-често се нуждаем от методи за забавление в реалния свят, а не пред компютъра, телевизията или друга индиректна комуникация", обяснява Алек. Когато се прибира, той разказва всичко на шестима приятели и екипът вече е сформиран.


Няколко седмици по-късно те представят вече подробно развитата си идея пред реални инвеститори на предприемаческото състезание 3Challenge. Въпреки че не продължават в следващите етапи на самото състезание, седмината 25-годишни приятели получават нещо много важно – обратната връзка, че начинанието им е оригинално и към него ще има интерес. Това ги стимулира да не се отказват, а да търсят начини за неговото осъществяване.


Двете основни неща, които Ангел, Светлин, Петър, Мариела, Александър, Димитър и Божидара решават още в самото начало, са, че ще финансират проекта си със собствени средства и че ще направят всичко със собствените си ръце.


"Родителите ми са юристи и като чуха, че сме регистрирали фирма със седем управителя и нула служители, ме изгледаха много странно", разказва Светльо абсолютно сериозно.


"Решихме да докажем, че бизнес може да се прави между приятели, и че не само той може да бъде успешен, но и приятелството може да се запази", с усмивка го допълва Мариела.


"При нас е пълно равноправие, нашето мото е комунизъм във фирмата, демокрация в държавата", обобщава шеговито и Алек.


Направи си сам


Трима от тях отиват в Унгария, за да видят оригинала на своето вдъхновение, и се връщат оттам, изпълнени с увереност, че могат да направят много по-качествен продукт. Веднага започват да търсят подходящото помещение и скоро късметът им се усмихва – откриват запустяла стара сграда в центъра на София, с тъмно минало и остра нужда от ремонт.


Входът на магическия свят на Dextrophobia

© Юлия Лазарова

Входът на магическия свят на Dextrophobia


Тогава започва истинското изпитание – петима програмисти и икономистка се научават да слагат гипсокартон, ПДЧ, замазка и врати, да боядисват и конструират. Под вещото ръководство на Митко – възпитаник на Строителния техникум и реквизитор в киноцентъра в Бояна, всеки ден след работа и до малките часове на нощта младежите неуморно градят своята мечта. Паралелно с това, дълги часове те прекарват в измисляне на различните загадки, които ще скрият в Стаята. "Много бира изтече покрай тях – това е горивото на нашия проект", е шеговитата равносметка на Светльо.


През февруари приятелите получават нов силен тласък за реализацията на своята Стая. Те са приети в преакселераторската програма на предприемаческия клуб Start It Smart, чиято цел е да подкрепи млади хора с бизнес идеи в начална фаза, като ги обучи и им помогне да направят първите стъпки по развитието на проектите си.


"Това, което ни даде програмата, е бизнес концепция, която е много успешна при всякакви стартъпи", обяснява Алек. "Принципно тя е насочена главно към IT сектора, но ние успяхме да я приложим към нашия продукт". Благодарение на наученото екипът успява да концентрира усилията си и да напредне значително към крайната цел.


Да "отгледаш" една идея


"Случвало се е да седим тук денонощно, по няколко дни подред. Цялото си свободно време прекарахме в Стаята и много наши приятели се включиха да ни помагат", разказват ентусиазирано създателите на Dextrophobia и признават, че преди година не са си представяли с какво се захващат, какво ще им коства и че отделеното време ще надвиши вложените пари.


Въпреки това те ни най-малко не съжаляват и споделят, че за изминалите месеци са научили невероятно много и че дори когато са на работа, постоянно си мислят как вечерта ще се съберат в Стаята. "На мен лично малките неща ми носят огромно удовлетворение – всяка една резервация, всеки един мейл са страхотна награда за това, което правим", разказва със сияещо лице Мариела. "Вече имаме резервация – сватбен подарък и дори първите си клиенти, които дойдоха на крака, за да си запазят час!"


След откриването на Dextrophobia следващата стъпка пред младежите е да наемат първия си служител. "Ще открием едно работно място – уникално!", радват се те. Сигурни са, че ще успеят, защото са буквално влюбени и изцяло отдадени на това, което правят. Екипът вярва, че Стаята ще обогати културното пространство на София и се надява освен търсещите алтернативни забавления жители на столицата да привлече и туристи.


"Фактът, че досега подобно нещо в България не е имало, е и проблем, и бонус. Хората нямат представа за какво става дума и полагаме усилия, за да ги убедим, че си струва. Но пък и изненадата им ще е по-голяма. Нашата цел е да излязат с големи усмивки, блеснали очи и думите: ще разкажа на всичките си приятели!"


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK