На тази дата: Съюзниците дебаркират в Нормандия

На тази дата: Съюзниците дебаркират в Нормандия

© Associated Press"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 6 юни 1944 г. американски, канадски и британски войски дебаркират в Нормандия и откриват втори фронт във войната срещу нацистка Германия.


Операцията, наречена "Овърлорд", и до днес остава най-големият морски десант, осъществяван някога. От началото й до окончателното овладяване на областта и изтикването на германските войски дълбоко навътре във Франция и разчистването на пътя към Париж през август в нея участват над 3 млн. войници. Макар и първоначалната атака да е извършена само от американци, канадци и британци, впоследствие в операцията се включват и австралийски, белгийски, чешки, гръцки, холандски, новозеландски, норвежки, полски и френски войници. 


Планирането на операцията започва още през януари 1943 г., но тя е забавена до средата на 1944 г. главно по стратегически причини. Докато Москва настоява за фронтална атака от запад срещу Хитлер, съюзниците предпочитат периферната война и през 1942 г. и 1943 г. осъществяват операциите в Северна Африка и Италия, изолирали Германия от ресурси и съюзници. Бързото руско настъпление към сърцето на Европа обаче кара съюзниците да дебаркират във Франция и да открият втори фронт. Десантът се ръководи от ген. Дуайт Айзенхауър и ген. Бърнард Монтгомъри. 


Под тяхно командване са 47 дивизии - 21 американски и 26 от останалите съюзници. В дебаркирането участват 6000 плавателни съда, подкрепяни от въздуха от 12 000 самолета. Над немските позиции в подготовка за десанта са изсипани 5000 тона бомби. Истинският десант, осъществен между Каен и Шербур, е предшестван от две лъжливи маневри при Кале и в Норвегия. Откриването на втория фронт окончателно слага край на надеждите на нацистка Германия, че може да спечели Втората световна война, и ускорява нейното приключване. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  "Бързото руско настъпление към сърцето на Европа обаче кара съюзниците да дебаркират във Франция и да открият втори фронт. "

  При закъснял втори фронт, Франция щеше да е построила социализЪма, ФКП ще работеше за нови "опорни точки" и демонстранти ще призоваваха за събаряне на по-високия от Айфеловата кула монумент на САвеЦката армия "освободителка"!
  Не е толкова фантастично това предположение. И у нас никой не е предполагал катастрофата, която ще връхлети България.
  От друга страна, трудно е да си представим французи 70 години под руско влияние.
  Но знае ли човек?

  Настроение:
  Весело, но и разстроено.

 2. 2 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Балгария след 1989 е в много по-лошо положение от колкото след 1944 година.Точно поради това населението на страната намаля с почти 2.5 милиона за 25 години !

 3. 3 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Няколко допълнения:
  Общо 150 000 са американските, канадските и британските войници.
  http://www.lefigaro.fr/histoire/societe/2014/06/05/26006-20140605ARTFIG00180-le-6-juin-1944-les-allies-debarquent-en-normandie.php
  На плажа с кодово име Gold при Ароманш, британците докарват и построяват изкуствено пристанище, през което в плодължение на 5 месеца преминава цялото оборудване и продоволствие за армията.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 4. 4 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Последни герои-Десант в Нормандия"
  NATIONAL GEOGRAPHIC- научно-популярен филм;
  продължителност-46минути.

  За последната година на Втората Световна война.

  http://filmi.ovo.bg/index/poslednite_geroi_desant_v_normandija/0-614

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Щатите имат ключова роля в двете световни войни. Ако не бяха те, кой знае каква щеше да е днес Европа и светът.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#2] от "САРФОШ ГОШО":

  Обяснението е в безграничната алчност на ДС-диригентите и техните протежета от целия политически спектър. По времето на соца е имало някаква международна конюнктура, която е налагала определени условия, вкл. лагерите и репресиите към инакомислещите. След 10.11.1989 г. вече няма такива правила, всяка страна прави, каквото реши и у назе се отдадоха на брутален криминален преход. Няма лустрация, няма осъдени за престъпленията на бившия режим, освен едно формално законче от 05.05.2000 г. и толкова. Каквото можа да се изнесе и вложи в чужди банки и в имоти от ресурсите на соц държавата, бе направено. Същите играчи под нова фасада.

 7. 7 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Бързото руско настъпление към сърцето на Европа обаче кара съюзниците да дебаркират във Франция и да открият втори фронт.[/quote]Ами срещу повален вече противник е лесно.
  На всички им идва смелост. Всеки гледа да го ритне та след това да разправя всяка вечер на маса какъв герой е бил.
  Пък и ако се бяха забавили в Нормандия можеше да ги чака съюзника.

 8. 8 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#5:"Читател"]Щатите имат ключова роля в двете световни войни.[/quote]

  За съжаление, руснаците имат още по-важна роля. Ако не бяха събитията в Русия, започнали в края на Първата световна война и довели до Втората, днес България най-вероятно щеше да бъде процъфтяваща нация.

  Последиците от рухването на държавността в Русия през 1917 са много по-всеобхватни, обаче. Втората Световна води до рухването на тогавашния световен ред - европейските държави губят колониите си, а бялата раса понася чудовищен срив, от който така и не се възстановява (малко преди това всеки 7 човек е бял, днес сме поне два пъти по-малко).

  Ако се върнем на деня на дебаркирането, обаче, не е зле да признаем, че операцията е успяла на косъм. Германия е имала сравнително слаба армия на това място и на практика никаква флота - което помага на тогава сравнително слабо подготвените съюзнически войски да се закрепят на брега.

  Макар че разбира се съм благодарен на САЩ и Обединеното Кралство за откриването на втория фронт, ако го бяха направили по-рано - и по-решително, комунизмът в Европа може би щеше да е свършил преди много повече години.

 9. 9 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#6:"Читател"]Обяснението е в безграничната алчност на ДС-диригентите и техните протежета от целия политически спектър.[/quote]

  Обяснението е по-скоро в смазаната нация, загубила най-добрите си представители по време на създаването на НРБ, а с годините след това забравила коя е и какво може да бъде.

  Най-лошото от всичко е, че вече почти никой не иска да инвестира бъдещето си тук. Без критична маса хора, които са склонни да живеят неудобно днес, със стратегическата цел да живеят добре утре никога няма да можем да се оттървем от мафиотите (били те наследници на ДС или от друго също така проклето семе).

 10. 10 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Поклон пред героите, без тях нямаше да има Мерцедес и БМВ, а само Трабант и Вартбург.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Истинският десант, осъществен между Каен и Шербур, е предшестван от две лъжливи маневри при Кале и в Норвегия.[/quote]

  Мисля, че основната лъжлива маневра е на територията на Великобритания, където уж се струпват войски за десант на друго място (цял панаир от макети в реален мащаб). Съществен фактор за развоя на събитията има и отсъствието в решаващия ден на главнокомандващия немските войски в района, който заминал по работа към Германия.

  До коментар [#8] от "shristov":

  Съгласен. Без болшевизма, днес България щеше да е в коренно различно състояние, в позитивен аспект. Най-малкото заради кадровия потенциал от първата половина на 20-ти век и заветите, които са били следвани тогава.

  Колкото до бялата раса - според прогнози на футуролози и други специалисти, тя ще бъде заместена от по-тъмнокожи индивиди.

 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#8] от "shristov":


  [quote#8:"shristov"]Макар че разбира се съм благодарен на САЩ и Обединеното Кралство за откриването на втория фронт, ако го бяха направили по-рано - и по-решително, комунизмът в Европа може би щеше да е свършил преди много повече години.
  [/quote]

  Заслугата за закъснението е на Чърчил. Айзенхауер е искал да се отвори втори фронт още през 1942г. Чърчил е отказал с мотива, че в момента се бият ожесточено германци и руснаци и загубите им са огромни. По-добре е да почакаме да се обезкръвят и тогава ще се намесим - това е казал, четох му спомените. Давал си е сметка, че се бият два диктаторски режима от които единият е уж съюзник, но по-нататъшното развитие на събитията показв, че не може докрай да му се вярва. Всъщност от гледна точка на английските интереси е постъпил абсолютно точно. Затова има и паметник.

 14. 14 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#7] от "ala_bala":


  [quote#7:"ala_bala"]Ами срещу повален вече противник е лесно. [/quote]

  Е, не е като да не са участвали в повалянето - изолираха Германия, спряха настъплението на запад/юг/север и индустрията й, снабдиха руските голтаци с всичко от-до, когато Хитлер ги беше помел...

 15. 15 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Жалко, че не направиха десант и при Солун.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  ." По-добре е да почакаме да се обезкръвят и тогава ще се намесим - това е казал, четох му спомените. Давал си е сметка, че се бият два диктаторски режима от които единият е уж съюзник, но по-нататъшното развитие на събитията показв, че не може докрай да му се вярва. Всъщност от гледна точка на английските интереси е постъпил абсолютно точно. Затова има и паметник."

  Това е истината!

 17. 17 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Я дежурните коментатори по въпроси с Русия като /oos19355380,Дон Кихот, viktor4o_rs/ да ни разяснят тая работа "Бързото руско настъпление към сърцето на Европа обаче кара съюзниците да дебаркират във Франция и да открият втори фронт" Какви са тия дезинформации, като всеки трябва знае, че САЩ и лично редника Раян са победили Вермахта

 18. 18 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#16] от "Alexander97":

  да но защо после се разпада Империята а

 19. 19 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#18] от "goshogoshev":
  Аз не бих казал, че се е разпаднала а по скоро префасонирала. Днес британския монарх е държавен глава на 16 страни и на Британската общност.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Добре дошли,но до нас не достигнали.
  Ние-пак изтъргувани,пак неудачно.

 21. 21 Профил на Amoravis
  Amoravis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Преди месец бях на Омаха и околните плажове. Страхотна природа, но непрекъснато ми се въртеше лентата на редник Райън. Чуството е особено.

 22. 22 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#13:"koko65bg"]Чърчил... от гледна точка на английските интереси е постъпил абсолютно точно[/quote]

  Само ако гледаме от гледната точка на 40-те и с перспектива от няколко години. Благодарение на замотаването СССР стига до Германия (не я премазва цялата само поради необяснимото за мен упорство на Сталин да поставя Жуков начело на повечето грандиозни операции, довело до океани от излята в калта руска кръв - и съответно слаби военни резултати).

  Въобще, цялата стратегия на Англия по време на Втората Световна е малоумна. В резултат на първите две години война (когато Германия воюва предимно с Острова), Англия губи статута си на Велика сила, губи колониите си, заменя стратегически важни морски бази (цели острови) срещу помощта на САЩ... а след войната го докарва до там, че малко преди Тачър е по-комунистическа (така де, социална) от Франция.

  И всичко това благодарение на консерватора Чърчил, който не е можел да погледне по-далеч от носа си и да разбере, че от един момент нататък обединението прави силата, а битката до смърт на най-великите нации трябва да спре, ако искат да останат велики.

 23. 23 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#1:"Alexander97"]От друга страна, трудно е да си представим французи 70 години под руско влияние. [/quote]
  Разходи се из бившите източногермански провинции и разгледай.

  zenrus.ru
 24. 24 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#13:"koko65bg"]Чърчил е отказал с мотива, че в момента се бият ожесточено германци и руснаци и загубите им са огромни. По-добре е да почакаме да се обезкръвят и тогава ще се намесим[/quote]
  абсолютно правилно

  zenrus.ru
 25. 25 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#19] от "angevins":

  абе то и на 116 старани може да се нарече държавен глава няма проблем

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK