На тази дата: Умира пророкът Мохамед

На тази дата: Умира пророкът Мохамед

© Associated Press"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 8 юни 632 г. в град Медина, днешна Саудитска Арабия, умира създателят на исляма - пророкът Мохамед.


Според традицията той е роден около 570 г. в Мека и до 40-ата си година се е занимавал с търговия. Според ранните мюсюлмански източници през 611 г. Мохамед имал видение. Докато медитирал в пещера край Медина, той бил посетен от архангел, който му дал стиховете, залегнали впоследствие в свещената мюсюлманска книга - Корана.


Вдъхновен от видението, Мохамед започнал да проповядва идеите, положили основите на исляма - строг монотеизъм, страшен съд за грешниците и идолопоклонниците, каквито били повечето жители на Мека тогава, и др.
Той все пак не отхвърлял юдаизма и християнството, а само твърдял, че доизгражда и поправя учението на тези две монотеистични религии. Факт е, че ислямът признава съществуването на Божии пророци и преди Мохамед - Муса (Мойсей) и Иса (Иисус).


През 622 г. основоположникът на исляма е изгонен от Мека и се преселва с последователите си в Медина, където създава първата легална мюсюлманска общност. Оттогава води началото си и мюсюлманското летоброене - хиджра (или егира). Между двата града избухва война, която е спечелена от Медина и разрастващата се общност на мюсюлманите.


До смъртта на Мохамед водените от него войски овладяват под знамето на полумесеца Арабския полуостров и полагат основите на бъдещата ислямска империя. Век по-късно тя се простира от Индия до Испания. За живота на Мохамед има три основни източника - Коранът, хадитът - сборници разкази със слова и дела на пророка, и биографиите сира. Най-ранната запазена от тях е "Животът на Пророка на Аллах", писана от Ибн Ишак в средата на VIII век и редактирана от Ибн Хишам и Ал Уадики в началото на IX век.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK