На тази дата: Приключва Виенският конгрес

Картината "Виенският конгрес" от художника Жан-Баптист Исабей, 1819 г.

© Wikimedia Commons

Картината "Виенският конгрес" от художника Жан-Баптист Исабей, 1819 г."На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накраткоинтересни събития, които са се случили на тази дата.

На 9 юни 1815 г. приключва продължилият повече от девет месеца Виенски конгрес, поставил основите на новия световен ред за XIX век и поделил сферите на влияние в Европа и света след края на войните на Наполеон. Той се провежда при домакинството на влиятелния канцлер на Хабсбургската империя Клеменс Венцел фон Метерних и започва на 1 септември 1814 г. в присъствието на посланиците на всички основни сили в Европа – Австрия, Англия, Прусия, Русия, Франция на Луи XVIII.


Конгресът не прекъсва дейността си дори при завръщането на Наполеон във Франция от остров Елба и краткото му властване, известно като Стоте дни. 


Финалният документ дори е подписан само девет дни преди разгрома на Наполеон при Ватерло. Конгресът практически преначертава изцяло картата на Европа с изключение на Балканите, които остават под властта на Османската империя. Русия получава по-голямата част от Варшавското воеводство и Финландия, която е окупирала през 1809 г. 
Прусия получава две пети от Саксония, част от Варшавското воеводство, Данциг (днешен Гданск), Рейнската област и Вестфалия. Създадена е германска конфедерация от 39 държавици под номиналната юридическа власт на австрийския император. Холандската република и австрийските владения в Холандия са дадени за управление на Оранската династия под формата на Кралство Холандия и Велико херцогство Люксембург. Норвегия е придадена към Швеция чрез лична уния. Швеция пък отстъпва части от Померания на Прусия. 


Неутралитетът на Швейцария е потвърден. Австрия си връща контрола върху Тирол, Залцбург, бившите илирийски провинции, Ломбардия и Венеция. Англия получава колонии в Южна Африка и Америка, както и остров Цейлон. Възстановено е Кралство Сардиния с владения Пиемонт, Ница, Савоя и Генуа. Франция е ограничена до териториите си преди революционните войни. Виенският ред издържа до средата на XIX век, когато е подрит от обединенията на Италия и Германия, а окончателно е зачеркнат от Първата световна война.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  "На тази дата: Приключва Виенският конгрес"

  И след конгреса европейските монарси за сетен път си разделят Европа помежду си. Отдъхват си след като най-сетне успяват да сломят французите, които20 години всяват хаос и страх в техните монархически империи. Слагат начело на Франция един послушен крал, който да им слугува и така си продължават.... до средата на 19-ти век, когато във Европа отново избухват масови и бунтове срещу монархизма.....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Историята се повтаря. Най-общо казано на всеки 50 години има прекрояване на сферите на влияние в света.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 3. 3 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Обединението на Германия е през 1870г. Както и това на Италия. Как точно това се води средата на 19 век според журналистите от "Дневник" не ми е много ясно.
  А като допълнение: Докторската дисертация на Хенри Кисинджър е за Метерних и Виенският Конгрес. Основният проблем е бил установяването на дълговременна стабилност след война. Този проблем и до момента е един от основните в международната политика и руската агресия в Крим отново го постави на преден план.

 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "drake":
  [quote#3:"drake"]Как точно това се води средата на 19 век[/quote]

  Точно 19-ти век е. Сега сме в 21-ви (2014), предишният беше 20-ти (1901-2000). Първият век от летоброенето е от година 1-ва до 100-на. Вторият започва от 1-ви януари 101-та година.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#3] от "drake":

  Продължава до средата на века. Но края на "великия оркестър" се слага с кримската война.
  А основата на реда е условието за съгласуване на действията на великите сили.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цецо":

  Това просто не е вярно. Прочети "Дипломацията" на Кисинджър и " The Struggle for Mastery in Europe" на Тейлър , като примери, за да се убедиш. Кримската война не е направила ревизия на реда в Европа. Станало е на Версайския Конгрес.
  Ако имаш други източници , моля посочи ги.

 7. 7 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Хората са прекроявали света, докато ние сме мерили фесове.
  Затова и не трябва да се учудваме на какво ниво сме днес.

 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Това не е първото "разделяне на баницата" между великите сили на деня!

 9. 9 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "Музар - 10|2":

  Въпросът бе: как точно 1870г е средата на 19 век. По същата логика 1970г средата на 20ти век ли е?

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":

  "Винаги ще има един човек,който да властва!" Реплика на Наполеон към майка му по повод Френската революция с нейните идеи за "свобода,равенство,братство."

 11. 11 Профил на dyy
  dyy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "Музар - 10|2":

  Средата на 19-ти век не е 1870г., а годините около 1850г. Тук може и да се каже нещо за революциите избухнали през 1848 г. в Европа, но явно в Дневник не са запознати. Във Франция избухва Юлската революция, в Унгария също избухва революция, което води и до преобразуването на Австрийската империя в дуалистична държава - Австро-Унгарска империя.

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#6] от "drake":

  Основата на реда в Европа след наполеоновите войни е именно изискването за предварително съгласуване на действията на великите сили. За да се избегнат нови големи войни. Благодарение на това в Европа има мир до средата на века. И за това по време на гръцкото въстание всички действат съвместно.
  Краят настъпва с Кримската война когато Русия започва война с Турция без съгласуване с другите сили. Разчитайки на благодарностите на Австрия и погрешно смятайки, че Англия и Франция нищо не могат да направят.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  "На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години."

  А сега?

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Любопитно

  До коментар [#11] от "dyy":

  През 1848 в Лондон избухва болшевишки
  "Манифест на Комунистическата Партия".

  До коментар [#4] от "Музар - 10|2":

  Средата на 19-ти век не е 1870г., а годините около 1850г. Тук може и да се каже нещо за революциите избухнали през 1848 г. в Европа, но явно в Дневник не са запознати. Във Франция избухва Юлската революция, в Унгария също избухва революция, което води и до преобразуването на Австрийската империя в дуалистична държава - Австро-Унгарска империя.

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  [quote#3:"drake"]Как точно това се води средата на 19 век според журналистите от "Дневник" не ми е много ясно.[/quote]

  Предполагам, че за "средата на 19 век" авторите са имали предвид Кримската война, която е през 1856 г.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  И Константинопол...

  Руски войски стигнали до Сан Стефано,
  но без съгласие на всичките велики сили.

  Британия се опитала при Галиполи, но неуспешно.

  До коментар [#3] от "drake":

  "А като допълнение: Докторската дисертация на Хенри Кисинджър е за Метерних и Виенският Конгрес. Основният проблем е бил установяването на дълговременна стабилност след война.

  Този проблем и до момента е един от основните в международната политика и руската агресия в Крим отново го постави на преден план."

 17. 17 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "simval":

  Не ми е ясно просто защото е невярно. Търсих да видя тази теория на журналистите от Дневник къде я има в историята на дипломацията и не можах да открия.

 18. 18 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#16] от "dnevnikar":

  Сан-Стефанския мирен договор е предварителен , т.е без правна стойност. Сключен е с ясното съзнание, че ще бъде ревизиран. И затова имаме улица Граф Игнатиев, който ни е подарил тази илюзия, а не граф Шувалов, който е спасил всичко ,което е можело да бъде спасено от тази илюзия.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  [quote#12:"Цецо"]И за това по време на гръцкото въстание всички действат съвместно. [/quote]

  Сиреч? А нас брояли ли са ни за нещо, щото Априлското въстание, освен известни граждански вълнения и въпреки дипломатическите совалки на наши хора в Европа, не води до нищо друго (единствена Русия се решава на по-категорични действия, последствията от които и до днес се усещат)?

  Това с трайния мир е интересна работа. Щом през 20-ти век са се случили две широкомащабни световни войни, явно концепцията на Великите сили не издържа дълго. Дано поне 21-ви се окаже по-мъдър.

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#18] от "drake":

  Какво е сторил граф Шувалов?

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#16:"dnevnikar"]Руски войски стигнали до Сан Стефано,
  но без съгласие на всичките велики сили.
  [/quote]
  Няма ли поне родната история да научите? Ба си. Ми туй се учи в училище.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":

  То и за теб същото. И все пак. Като как си представяш, че Русия ей така би започнала войната, без да се съобразява с другите?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#22] от "Цецо":

  Зададх ти въпрос, ти се изживяваш като академик-историк. Вместо пози, просто сподели познание.

  Колкото до Русия - явно е, че тя предприема тази стъпка, въпреки възражението на други Велики сили (за тях съхраняването на Османската империя е предпоставка за баланс на силите и особено за контрол на проливите). Съответно и по отношение на Гърция решенията не са еднозначни - там директно се намесва Англия, докато при нас имаме Станислас Сенклер.

 24. 24 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#7] от "rainbou1":

  Фамозно! Аз такива афоризми си ги записвам в тетрадка
  Предполагам, албанците, арменците и всички прибалтииски републики също са се ослучвали в този "момент на големи подвизи"?!

  freedom is another word for nothing else to lose
 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#4] от "Музар - 10|2":

  Човекът ти говори за "среда", не за номер на века.

  Втората трета на XIX в. би било по-точно определение.

 26. 26 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#23] от "Читател":
  Не е точно така. Преди да започне войната (1878) Русия предприема дипломатически стъпки за да не се повтори Кримската война. Австро-Унгария обещава неутралитет в замяна на Босна и Херцеговина и гаранции, че на Балканите няма да се създава голяма славянска държава. Британия е успокоена с Лондонския протокол, с който Русия гарантира да не застрашава английските интереси в Проливите,Суец и Персийския залив. Французите след 1870г. не мислят за войни.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#23] от "Читател":

  Отговорът е известен. Руско-турската война от 1828-ма е всъщност война на Русия, Франция и Англия. Подробностите можеш да си ги намериш.
  Колкото до войната от 1877-ма няма нито една велика сила която да е против. Преди това великите сили провеждат Цариградската конференция, която повелява създаването на две автономни държави - източна и западна, които общо взето покриват границите на Екзархията. След отказа на Турция да изпълни решението на великите сили, те упълномощават русия, като най-заинтересована (за да отмени наложените и ограничения, не заради нас) да наложи на Турция общото виждане.
  А след края на войната русия решава да се прави на интересна и покрай другото изтъргува съществена част от нашите земи.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  На тази дата... през 1923 г. в Царство България е извършен Деветоюнският преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 29. 29 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "Марина":
  Добре, че го припомни. Не знам защо досега никой не спомена тази годишнина.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK