На тази дата: Сръбският крал Михаил Обренович е убит

Михаил Обренович

© Wikimedia Commons

Михаил Обренович"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накраткоинтересни събития, които са се случили на тази дата.

На 10 юни 1868 г. сръбският крал Михаил Обренович е убит в белградския парк "Кошутняк".


Убийството е част от заговор, който никога не е бил разплетен, макар и да е почти сигурно, че зад него стои съперничещата на Обреновичи за сръбския престол династия на Караджорджевичи.


Михаил Обренович е роден през 1823 г. в Крагуевац и е син на княз Милош Обренович (1780-1860). Обреновичи заедно с Караджорджевичи са основатели на модерната сръбска държава, създадена след двете сръбски въстания от началото на XIX век. Княз Милош управлява до 25 юни 1839 г., когато абдикира в полза на по-големия си син Милан. Той обаче е тежко болен и предава Богу дух броени дни по-късно.
Короната преминава в ръцете на Михаил, който е твърде млад и не е приеман сериозно от сръбския политически елит. Освен това Високата порта, която номинално продължава да управлява Сърбия, отказва да го признае за наследствен княз и го обявява само за избран владетел. През 1842 г. той е свален след бунт, оглавен от Тома Вучич-Перишич, един от защитниците на конституцията, потъпквана последователно от младия княз, и на престола се качва Александър Караджорджевич.


Михаил обаче се връща на престола през 1860 г., след като княз Александър е свален през 1858 г., и през следващите осем години се опитва да управлява като просветен, макар и абсолютен монарх.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Май само в България който е крал не бива убит.

  Тук кралите я ги издигат в длъжност, я ги пращат евродепутати, я само посланици тук-там.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  На тази дата, 10.06. 1990 г. , с помощта на фалшификации и страх БСП ( всъщност нереформираните комунисти) успяха да запазят спечелят избори , впоследствие да приемат една неработеща конституция, и да трансформират политическата си власт в икономическа. Мисля, че тази дата е далеч по-важна за България от убийството на сръбски владетел. На тази дата бе погребана идеята за модерна и просперираща България. Още берем и ще берем горчивите и плодове.

 3. 3 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Към тази дата Сърбия е все още зависимо от Турция княжество

 4. 4 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 456 Неутрално

  не е крал, а княз по онова време. Сърбите имат дълга традиция да убиват държавниците си - чак до 2003-та, когато за последно убиха Джинджич. Най-бруталното и кърваво си остава убийството на Александър Обренович на 11 юни 1903, което прекъсва династията Обренович за сметка на Караджорджевичите.

  proudly built in Bulgaria
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  С изключение на Стамболов, който разбира се , по това време не е "премиер"!
  Май е по-добре да бяхме екзекутирали някого ( не само цар) за да знаят ,че не са безнаказани! А то само непрекъснати национални катастрофи! И в момента !!!

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#4] от "Real Adventure Machinery":

  През 1903 освен че убиват Александар Обренович, изнасилват и убиват и кралицата. А всичко почва далеч по-рано, когато Милоше Обренович убива Кара Джордже Петрович (основателя на Караджорджевичи) и му праща осолената глава на турския султан за да получи благоволението му да заеме престола. От своя страна Кара Джордже преди това е известен с това, че убива баща си. В Гърция не е било по-добро положението, веднага след въстанието срещу турците избухва гражданска война в която дават повече жертви в срванение с въстанието. И след това повече от сто години карат на граждански войни и преврати.

  Което не пречи на тълпи малоумни българи да хленчат какво предателско племе сме ние българите и какви са готини сърбите да речем. Но невежеството, необразоваността и насладата от самооплюването са част от живота и мирогледа им.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#6] от "Черен Гологан":

  Абсолютно съм съгласен! На фона на презрението, фиксирано даже в " Начертанието", към българите и престъпленията срещу българщината ( които са си и престъпления срещу човечеството от днешна гледна точка) винаги ме е учудвало възхищението повечето българи към източните ни съседи!!!

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#2] от "drake":

  То това е едно на ръка, ама виж им ветрилото от формации, които 25 години подлъгват хората за алтернативи. И все същата песен. Щото при достатъчно мнозинство в Парламента и Конституция може да се промени, и други закони - като този за лустрация - може да се приемат, вкл. реформа в съдебната система.

  Ако поне беше дадено поле за изява на Илия Минев, съвсем други демократични сили щяхме да имаме.

 9. 9 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#2] от "drake":

  Съгласен, само че считам, че те икономическата власт си я имаха и се бореха за политическата, ако бяха загубили политическата едва ли щяха да удържат и икономическата или поне щеше да е трдно....мдаа велемъдър е българският народ, не ще и дума, изборите бяха фашифицирани, но селяните, масово гласуваха за БКП това е факт, но е факт че през 1990 БЪлгария загуби бъдещето си

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#7] от "SSmart":

  Западните, но си прав. Гарашанин, Милоевич, Стоян Новакович и всичките им "учени" и "държавници" са пропити от шовинизъм и омраза към българите, това дава отражение дори до днес. При гърците не е било по-добре, погърчване, гонене (андартите са били същите гадове като турския башибозук). И освен това голяма част от андартите са били с български произход от Леринско, Воденско и Лагадина да речем. Но с яко промити мозъци от "елинската" пропаганда, какви велики наследници са на древна Елада, а не са някакви смърдящи овчари-българи. И поради комплексите и омразата са били още по-жестоки към тия, които са си останали българи.

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  Ха, има и потресаващ случай в Гърция, за крал загинал .....от ухапване на маймуна !!!

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 688 Неутрално
  До коментар [#2] от "drake":

  В тоя период помня едно интервю на Луканов в самолета за Москва, когато ходиха със Стефан Стоилов да договарят производство на "Таврия" на територията на БГ. Понеже спомена за профукана идея за модерна България, би ли споделил какво имаш предвид.

 13. 13 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "daam":
  Гръцкият крал Александър, в чиято чест е наречен Александруполис, умира след ухапване от маймуна.

 14. 14 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#8:"Читател"]Ако поне беше дадено поле за изява на Илия Минев, съвсем други демократични сили щяхме да имаме.[/quote]
  Тия неща не се дават, а се взимат. Ти как си представяш борбата с комунистите, като борба с проститутка, която ти вика: "Ох, ох, давай" и се намества да ти е по-сгодно? И слез на земята, Илия Минев беше старец, който нямаше да направи нищо по-различно от Дертлиев, Дренчев и другите от това поколение.

 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално


  Между другото, лустрацията си я имаше, де факто, макар и не на 100 процента. Старите властови функционери бяха изметени, главно по времето на Ф.Д., ма не само и заменени с хора, които нямаха нищо общо с комунистите. Оказа се, в 99% от случаите, че по-скоро комунистите не са искали да имат нищо общо с тях или поне не са ги приемали достатъчно насериозно, за да им дадат някаква власт в ръцете и съвсем точно са ги преценили. Интересно е кого мислиш да лустрираш сега, щото такива, които преди 25 години са били някакви, ако са живи, вече едва ли заемат каквито и да било държавни позиции, то тия, които са били студенти тогава, сега са на 50.

 16. 16 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Коментари 6 и 7: +++++++++++++++++++++
  Жалко, че само по 1 плюс мога да ви дам. Напълно съм съгласен с вас. Много българи се прехласват излишно и по западните и по южните ни съседи. Наистина трябва да четем повече за съседните ни държави. Колкото до княза, най-вероятно Караджорджевичите са му организирали покушението. Но, и те добро не са видели след това. Крал Александър I Караджорджевич също си е падал антибългарски сатрап и много българска кръв се е проляла заради него във Вардарска Македония, но през 1934 г. в Марсилия го застига дългата ръка на ВМРО в лицето на Владо Черноземски, както знаете.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  Има и такива които въпреки,че са предизвикали 2 национални катастрофи......се занимават спокойно с ботаника !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  "... на престола се качва Александър Караджорджевич."

  Който пък, на свой ред, е убит в 1934 г.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  [quote#2:"drake"] На тази дата бе погребана идеята за модерна и просперираща България.[/quote]


  Частично верно. За да има "модерна и просперираща България" е необходимо повечето от българските граждани да са хора с модерно мислене и да се борят за своя личен просперитет. Не го виждам ни едното, ни другото освен при някои откъслечни примера.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#6] от "Черен Гологан":

  ++++++++++++++++++++

 21. 21 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Съгласен съм. И замяната на хора като Илия Минев с такива като Румен Воденичаров бе сигнал за това какво се готви от самото начало. За жалост, това е положението. В момента шанс за реформи какъвто имаше през 1990 вече просто няма.

 22. 22 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#19] от "simval":

  Така е. Но модерността се възпитава и показва. Тогава имаше критична маса от хора ,които бяха образовани и желаещи реформи. След безумията на ранните 1990те тези хора просто се изнесоха. В момента, шанс за реформи няма, а и няма да има. За съжаление избирателите намаляват , застаряват и изпростяват. При тази демографска картина, промени трудно може да има.

 23. 23 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#12] от "man_un":

  Модерна, демократична страна с либерална пазарна икономика и управление на закона. Примери , колкото искаш. Прибалтийските страни, Чехия, Словения, че даже и Словакия ( която бе тръгнала по българския път ,но се върна оттам).

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател - подкрепям budd.bg":


  [quote#9:"Stavrogin"]селяните, масово гласуваха за БКП[/quote]

  До коментар [#9] от "Stavrogin":

  И кога това?! Българският народ само веднъж гласува за комунистите. За Жан Виденов. След това никога не е гласувал за тях. Напротив,тоя боклук Костов пропиля историческият шанс да тласне България напред! Много сте прости,ей! Орбан в Унгария пенсионира конституционните съдии,а Костов се оправдава с тях за лустрацията! Може ли Историята да ти даде шанс да бъдеш герой,а ти да избереш да бъдеш лайно! В една статия Илиян Василев предположи,че такива като вас са платени от Путин "десни" полезни идиоти,и аз съм съгласен с него!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK