На тази дата: Сталин обезглавява Червената армия

Маршал Михаил Тухачевски

© Associated Press

Маршал Михаил Тухачевски"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 11 юни 1937 г. са екзекутирани няколко високопоставени съветски военни в рамките на таен процес по ликвидиране на "троцкистка антисъветска военна организация".


Делото е известно и като процесът "Тухачевски" по името на най-видния потърпевш - маршал Михаил Тухачевски. Заедно с него по измислени обвинения в антисъветска дейност са набързо осъдени и разстреляни още 7 висши военни, а още един се самоубива. Практически така е ликвидиран цветът на съветската армия от 30-те години.


След процеса чистката в Червената армия се задълбочава, като според признанията на министъра на отбраната Климент Ворошилов от септември 1938 г. за малко повече от година от войската са отстранени 37 761 офицери и комисари, 10 848 са арестувани, а 7211 са осъдени. Точният брой на екзекутираните със или без присъда така и не става ясен.
Прочистването на армията е част от големите сталински чистки от 1937-1938 г., по време на които жертви на тоталитарния режим стават над 1 млн. души.


Самият Тухачевски е арестуван на 22 май и обвинен в "организирането на дяснотроцкистка военна конспиративна организация и шпионаж в полза на Германия". Обвинението е базирано върху изтръгнатите с мъчения признания на задържани преди него офицери и на фалшифицирани документи.


През 1957 г. всички осъдени са реабилитирани "поради липса на доказателства за извършено престъпление".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  На 11 юни 1937 г. са екзекутирани ...През 1957 г. всички осъдени са реабилитирани...
  Висша форма на хуманизъм...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  "На 11 юни 1937 г. са екзекутирани няколко високопоставени съветски военни в рамките на таен процес по ликвидиране на "троцкистка антисъветска военна организация".

  А, знае ли се със сигурност защо Сталин прави това!? От това, че е бил краен параноик!? Или има и друга причина?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Очищение - В. Суворов.
  Чистката е наистина хуманитарно действие на Сталин, отстранявайки идеологически фанатици, главни редактори и фатмаци от висшите командни постове. Практически няма пострадали военни от кариерата, Рокосовски е чудесен пример.
  Поредната крачка към изграждане на чудовищна армия, на следващата година започва скритата мобилизация, анексирането на Бесарабия и Буковина - плацдарма за инвазията в Европа

 4. 4 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "manoll":


  [quote#3:"manoll"]Рокосовски е чудесен пример[/quote]

  Ето чудесния пример -
  След разпити, включващи изтезания (резултата е изтръгнати нокти, девет избити зъба и три счупени ребра) и 3 фалшиви разстрела, е изпратен в прочутия затвор „Кресты“ в Ленинград. Освободен е без обяснение през март 1940 г., със съдействието на бившия си командир Семьон Тимошенко — очевидно заради подготовката за война.(Уикипедия)

  Няма съмнение, че след проведената "политпросвета", Рокосовски е станал убеден привърженик на Сталин.

  If you listen to fools, the mob rules
 5. 5 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "manoll":
  бе то май истината е по средата - освен фатмаците са си заминали и доста мислещи офицери. които после спешно са вадени от лагерите, че да има кой да се бие.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 6. 6 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Чистката е само брънка от плана на Сталин за война.
  Очиства се от негодните, от бездарните, от партийно припълзялите приспособенци без качества.
  А качествата у пълководците според Сталин трябва да са като у Жуков - безмилостно, безмозъчно хвърляне на маси хора на смърт. Пример - милион и половина войника умират в безсмислени атаки за Ржев.
  ГУЛАГ също е част от плана на Сталин за война.
  След сталинските чистки в концлагерите се оказват над 10 милиона души, като оцелелите са първокласно пушечно месо - свикнало на всички лишения и страдания. Но най-важната психологическа подготовка - цената на живота, клоняща към минус нула, е направена.
  Неслучайно след неочаквания разгром на първия и втория руски ешелони хитлеристите се натъкват неочаквано на трети ешелон, с черни затворнически дрехи, който се бие отчаяно храбро и настървено. След неговото преодоляване на отделни пунктове пред Москва хитлеристите срещат четвърти ешелон - охранени, добре облечени и свръхвъоръжени заградителни отряди на НКВД веднага след "зеките".

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 7. 7 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Най-интересният въпрос в тази връзка - имало ли е военен заговор в Червената армия или не?

  Антисталинската пропаганда винаги отговаря на този въпрос с категорично "НЕ". Нещо повече - представя жертвите за абсолютно невинни, безупречни герои ... Стояли и чакали да им резната главите.

  А ако трябва да се погледне какво са представлявали те в действителност ... Например, Солженицин никога не е криел злорадството си по повод съдбата на тук цитираният другар.

  И отново - има ло ли е заговор? Съответните документи продължават да са засекретени и днес, 80 години след случката.

  А?!

 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тази дата ли празнуваха снощи в съФецкото посолство Орешарски и Сидеров?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  [quote#2:"Иво"]А,[/quote]


  Чел съм една книжка на Юрий Борев за Сталин.Някои от нещата са казани от неговото обкръжение.Доколкото може да им се вярва,бил е параноик и половина.

 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Някой не могат да понасят различните.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тухачевски е бил пленник в Германия по времето на Първата Световна Война. Като офицер е бил затворен в замък. Заедно с него е бил и генерал Де Гол. Режимът не е бил много строг. На офицерите е било позволено да излизат в града ,но само ако подпишат декларация че няма да избягат. Офицерска чест един вид. Тухачевски подписва декларацията на друг руснак, който пък подписва неговата. Така бягат и запазват ---според тях-- офицерската си чест.

 12. 12 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "gullwing":

  Дали е имало заговор? В тоталитарни режими заговори винаги има. Жуков нали е арестувал Берия. Това също е бил заговор на армията срещу политическото ръководство. А после е бил прочистен отборът на Берия от НКВД. Остава единствено Судоплатов , сигурно знаеш кой е той.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Тухачевски, Рокосовски - все "руски" имена

 14. 14 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "Торбеш":

  За Жуков си прав. Неразбираемо е как може да го смятат за велик командир все още. А Ржев е класическа битка , която не се учи в учебниците. Операция "Марс". За нея в Русия се говори много малко. Но има много хубав филм на Алексей Пивоваров за това: https://www.youtube.com/watch?v=Ft6CL60jrSA
  А както и книга на Дейвид Гланц.Поставя Сталинградската битка в напълно нова светлина.

 15. 15 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#2] от "Иво":

  Опит за преврат. Доколко е вярно не зная

 16. 16 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Издигането в култ на Тухачевски е странно. Сталин е изрод, но това не бива да оневинява жертвите му по подразбиране. Тухачевски е съден по измислени обвинения, но по време на революцията е извършил достатъчно зверства(вкл.използване на отровен газ срещу въстанали селяни), за да бъде разстрелян. Жалко само, че самия Сталин не беше съден преди да умре, но не за ГУЛАГ и глада в Украйна, а като японски, германски и американски шпионин!

  Демократ за силна България
 17. 17 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":

  Рокосовски е поляк. По-късно е назначен за министър на отбраната на Полша. Съветски маршал , министър на отбраната на Полша , това е било калкулирано унижение.Иначе един от най-компетентните съветски командири. За разлика от Жуков се е отнасял относително човешки -- за съветските стандарти-- към войниците. Жуков ги е пращал да минават през минни полета вместо да разминира. Айзенхауер го пише в мемоарите си, източник му е самият Жуков.

 18. 18 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#16] от "stoedin":

  Така е. Използвал е химическо оръжие срещу селяните в Тамбовска губерния.

 19. 19 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Без значение истинските причини за екзекутирането на тези и други комунисти в края на 30-те години, това са хора потопили държавата в кръв и заробили съотечествениците си, едно заслужено възмездие. Едни разбойници са изтребили други разбойници.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 20. 20 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Сори, ама не ме карайте да жалея за Тухачевски!

  Да не забравяме безумните идеи за Тухачевски за милитаризация на индустрията!
  Да не забравяме зверското потушаване на възстанието в Тамбовска област!

  Да разлая троловете!!
 21. 21 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#7:"gullwing"]Антисталинската пропаганда винаги отговаря на този въпрос с категорично "НЕ". Нещо повече - представя жертвите за абсолютно невинни, безупречни герои[/quote]
  ...
  Не съм срещал такъв феномен "антисталинистка пропаганда", но както и да е.
  За жертвите на сталинските репресии в РККА съм чел за, не както казвате "идеализация", а точно обратното.
  ...Всички "герои" на гражданската война и революцията се оказват обикновени престъпници, кръвожадни убийци и бездарници на високи постове.
  Колкото и да повтарят "Сталин е велик", "Ленин-Сталин", за една война трябват военачалници с някакви качества.
  А тия са негодни за сериозна работа.
  Значи - чистка!
  Ако ги беше пенсионирал, Сталин щеше да си създаде опозиция и фронт откъм гърба.
  Сталин е чудовище от най-крупния възможен мащаб.
  Но това чудовище винаги е действало с доста логични стъпки в своите пъклени замисли.
  Точно тази хладнокръвна логика на криминал от висш ранг прави чистките през 1937г. напълно логични и разбираеми.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 22. 22 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сталин прави чистка за да ликвидира остатъците от внесената от Германия превратаджийска групировка около Ленин.
  Сталин не се е готвил за никаква война, иначе нямаше да остане без армия. Войници без офицери не са армия, а тълпа. Това се доказва и от войната с Финландия и първите месеци на Отечествената.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 23. 23 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иво":

  [quote#2:"Иво"]А, знае ли се със сигурност защо Сталин прави това!? От това, че е бил краен параноик!? Или има и друга причина? [/quote]

  За да завърши консолидацията на абсолютната си власт. Ръководството на армията е било последната и единствена възможна пречка. Показателно е, че петима от членовете на военния трибунал, издал присъдата над Тухачевски, в последствие сами са станали жертва на чистките на Сталин.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 24. 24 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":

  Тухачевски е руснак, Рокосовски поляк. Евреите сред болшевиките са меко казано непропорционално представени , но те не са сред тях.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 25. 25 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Относно чистката при военните не забравяйте, че тя е една от многото! Прочистено е и НКВД. Преди това Промпартията, болшевишката партия, селото(кулаците), после пък се захваща с малцинства, а в края на живота дори лекарите са намушка. И всички все заговори кроели срещу бащицата, нали? Самата същност на тоталитаризма изисква подобни чистки. Борба с вътрешни и външни врагове, за да се всее страх и параноя и най-вече да се разрушат всички видове връзки в обществото. Дори семейството е унищожено. Примера с Молотов и съпругата му е покъртителен, но те са просто част от хиляди други разбити семейства. Целта е постигане на две на пръв поглед противоречиви, но в същността си допълващи се състояния на обществото-колективност и фрагментация на народа. Никой и нищо извън колектива(и Мусолини е на същия акъл), но всеки се спасява от репресиите поединично и дори най-близките могат да те предадат от страх или заради облаги...

  Демократ за силна България
 26. 26 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Весело

  Попитали радио Ереван:
  - Какво означава да те "реабилитират"?
  - ... Ами... това е като от сапун да направиш евреин....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 27. 27 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Чудно как все още няма коментар в стилистиката "ама американците са правили същото"

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 28. 28 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не виждам защо постингите на колегите преди мене леко пренебрежително подминават мнението на Виктор Суворов / Вл. резун /, който достатъчно обективно / не прекалено!!! / ДОКАЗВА, че Тухачевски е бил пълен и неадекватен некадърник, който просто не е имал място в червената армия, която въобще не е била обезглавена, както смятат много непосветени по света, вкл. и у нас - в Бг Изчетох за втори път цялата поредица на Виктор Суворов, слушам клипове с негови интервюта, взети в Англия и съм убеден, че спокойно можем да му вярваме, защото идейните му убеждения не са му попречили да бъде обективен.

 29. 29 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Затова ли е имало прием снощи в посолството на СССР?
  Явно мужиците празнуват тези почернени от комунизма дати

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 30. 30 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#4] от "u.f.o.":
  Сещам се за една реплика на героя на Рон Пърлман (Куликов) от "Враг пред портите" – 'Well, there wasn't a sickle, but there was a hammer.' Нямаше сърп, но имаше чук...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 31. 31 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Некадърник е бил, добре. Въпроса е, че не е разстрелян за това, нали? За съжаление не е разстрелян и за военни престъпления. Ликвидирали са го като немски и японски шпионин, ако не греша. Е, две години по късно, кой подписва договора с нацистка Германия. И нямам предвид формалния подпис, а КОЙ стои зад подписа

  Демократ за силна България
 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Сталин обезглавява Червената армия

  Както го беше написал класикът на т.н. комунизъм - Всеки народ има такива управници на каквито заслужава. На жените и на нациите не може да бъде простен мигът на слабост когато са позволили на недостоен човек да ги обладае.
  Сталин е причинил огромно зло на руснаците и не само на тях, и въпреки това все още има хора които го величаят.

 33. 33 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#10] от "Нефертити":

  Вземи си малко от тях в къщи,че да се чувстваш комфортно...

 34. 34 Профил на Rebelious11:11
  Rebelious11:11
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сталин е много противоречива фигура - според мен всички теи процеси ги предприема - за прекърши влиянието на спонсорите и кукловодите на революцията - един вид еманципиране и самостоятелно развитие на съветския съюз без да се съобразява с банкерите отвъд Атлантика...

  Against all odds
 35. 35 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Когато се говори и пише за "обезглавяването" и чистката в Червената армия през този период добре е да се знае, че значителна част от репресираните и растреляните са висши военни чинове / полковник, комбриг, комдив, комкор /, които са били на служба във военизираните тогава държавни ведомства, а не в армията. А повечето от тези военни са били със съмнителни качества на "пълководци", което не е основание да бъдат ликвидирани. Просто времето е било такова.

 36. 36 Профил на zoroaster
  zoroaster
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Не знам колко са били офицерите тогава в червената армия ама да отстраниш накуп близо 38 000, макар и част от тях политкомисари ми се вижда малко множко. Едновременно с това да отстраниш и висшето командване.
  На пръв поглед изглежда доста параноично и неадекватно на фона на изгряващия Хитлер.
  На втори поглед, като се видят резултатите от войната с Финландия и началото на войната с Германия се потвърждава, че първия поглед май е верен.
  Какъв би бил тоя заговор, в който участва висшето ръководство на армията и 38000 офицери и политкомисари. При такъв мащаб Сталин би трябвало да е свален за минути, а всъщност липсва съпротива при чистката.

 37. 37 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "u.f.o.":

  Не съм сигурен колко зъба избиват на Рокосовски, но щом уикито казва - ок. Въпросът е че Рокосовски като способен военен не само е реабилитиран още в началото на войната, възстановен е в звание, командва едната армия атакуваща Берлин, един от най-успешните командири в червената армия. Накрая е един от кандидатите за командващ парада на победата.

 38. 38 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#36] от "zoroaster":

  ами и другите разузнавани9я са му пускали деза, че офицерите правят опити за преврат. Има и конкретни случаи на опити за унищожаване на светското ръководство. Не си спомням сега името и не ми се търси, но е имало някакъв супер самолет, на който е трябвало да се качи цялото съветско ръководство начело сзс Сталин, вместо това натоваили на него конструкторите и други лица. И изстребителят, който е трябвало да го охранява се вряъал на таран в него нарочно.
  друг пък се врязал в тоалетната на банята на дачата на Сталин , а после в самолета намерили планове на дачата.

  та имало е заговори, имало е и деза от други разузнавания, имало е и просто параноя.
  Сталин периодично си е прочиствал кадрите.
  в армията убиват 3 от 5 маршали - Тухачевски, Блюхер, Якир. остават некадърниците Ворошилов и Будьони.
  Тухачевски има сериозни трудове относно ролята на танковете тогава и е бил главния радетел за развитие на танковата промишленост, докато Будьони например е хвалел кавалерията и е бил против танковете.
  та не е бил такъв некадърник Тухачевски. НО че е бил и той злодей е ясно - изтровил е тамбоските селяни с газ. Въстанали са понеже са ги накарали да гладуват, а Тамбов е била една от богатите на зърнени храни провинции в царско време.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 39. 39 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  [quote#22:"др. Иванов"]Сталин не се е готвил за никаква война, иначе нямаше да остане без армия. [/quote]
  За война не се е готвил, за отбрана не се е готвил, после останал изненадан от действията на тов. Гитлер, както тов. Стоилов остана изненадан от действията на тов. Орешарски. Вярно, че историята се повтаря, кога - като фарс, кога - като трягедия.

 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  На тази дата: Сталин обезглавява Червената армия
  ------------
  LOL
  Не знаех, че Сталин е убивал само на определени дати.
  Всъщност той е обезглавявал червената армия постоянно, също както и всичко друго. Масовите убийства са били непрекъснат процес, а не събитие случило се на определена дата.

 41. 41 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#37] от "manoll":

  Не е кандидат, а е командващ парада на Червения площад. На черен кон.
  На бял кон парада се приема от Жуков.
  А Сталин стои отстрани и гледа сеир.

  Рокосовски не единственият.

  Други репресиран генерали и маршал е Кирил Мерецков.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 42. 42 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#39] от "Цайко":

  Има много интересна книга на Игор Бунич по този въпрос какво е ставало тогава. Просто интерпретация на официални събития.

  Лабиринты безумия

  http://www.e-reading.ws/book.php?book=9338

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#23] от "WOI":

  Разбирам позицията ти, която е напълно аргументирана и логична и се присъединявам към нея.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#40:"Ментор"]Масовите убийства са били непрекъснат процес, а не събитие случило се на определена дата. [/quote]
  Да се чудиш при тези всекидневни убийства на по 100 хиляди души как са останали хора в Русия да победят Германия и така да уплашат Запада, че още трепери като чуе Сталин. А по темата - естествено съм против убийството, но Тухачевски с неговата идея за "летящи танкове" и "война на техниката" едва ли би могъл да противопостави нещо на Оберкомандо на Вермахта. Както Жуков, Рокосовски, Чуйков и т.н. , които той не допускал да израстват служебно.

 45. 45 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#35] от "citoyen":

  и кои са тези ведомства, които са имали цели
  бригади - комбриг командир на бригада
  комдив - дивизии
  комкор - корпуси


  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 46. 46 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#25] от "stoedin":

  не е само Молотов, жената на Калинин също е била в лагер, а той е бил официално държавен глава на СССР.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 47. 47 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#44] от "Каишков - Гласът на Америка":

  И как не е допускал да израстнат?
  Тогава е имало по-старше поколение, което е било над тях. 1937 са избити, както и част от младите и те са ги заместили.
  Рокосовски го е спасило това, че не си е признал.
  Тогава са биели докато си признаеш. И много са си признавали, с мисълта за лека смърт.
  а той не признавал. Та затова е и оцелял.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 48. 48 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#44] от "Каишков - Гласът на Америка":

  след смъртта му са правили летящи танкове

  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90-40_(%D0%9B%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%8E%D1%89%D0%B8%D0%B9_%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA)

  а вица за съветския трактор, който си орял, след това гръмнал и хрвркнал е от филма Трактористи 1939 година. оттам е и песента Три танкиста три весьолих друга

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 49. 49 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "u.f.o.":

  Не е точно така, оказало се е че докато са подготвяли окончателния процес срещу Рокосовски междувременно може би по погрешка са разстреляни всички "свидетели" срещу него и не е имало кой да свидетелства на самия процес. Но поляка Рокосовски и след това си остава убеден сталинист, даже докато е военен министър на следвоенна Полша. Между другото по независими оценки той е най-добрия военачалник на съветската армия, а не Жуков, при когото жертвите от собствените войски стигат до 90% от състава срещу "само" 50% при Рокосовски и 80% при Конев.

 50. 50 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#44:"Каишков - Гласът на Америка"]Да се чудиш при тези всекидневни убийства на по 100 хиляди души как са останали хора в Русия да победят Германия[/quote]
  ех, тия лектори на Позитано... не са ли ви обяснили, че да опровергаваш нещо, което никой не е казал, е доста изтъркан похват? Сталин може да не е убивал по 100 хиляди ежедневно, но все пак го е правил достатъчно усърдно - защото жертвите на сталинския терор са много повече, отколкото убитите от германци. А пък една огромна част от убитите във военни действия могат също да отидат към сметката на Сталин поради абсолютното му нехайство към броя на жертвите.

 51. 51 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "др. Иванов":

  Ох, другарю Иванов, родили сте се на грешното място, в грешното време. При ЙВД щеше повече да ви хареса.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 52. 52 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#7:"gullwing"]Антисталинската пропаганда[/quote]

  Пиете ли 'апчета?

  I had a dream, Joe
 53. 53 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#2:"Иво"]А, знае ли се със сигурност защо Сталин прави това!? От това, че е бил краен параноик!? Или има и друга причина? [/quote]
  Параноята на Сталин никога не е била водеща в действията му, най-много да му е създавала душевен комфорт при работата. Хората, които е избивал, са били неудобни за него по някаква причина, безполезните просто е натирвал нанякъде, полезните е използвал. Тухачевски, Блюхер, Якир и пр. са били хора с интерес към политиката и, съответно, възприемани от него като потенциални превратаджии, затова ги е зачистил от света си. Докато, примерно, Жуков, който често си е позволявал да се държи неуважително и грубо със Сталин, не е пострадал. По време на войната Сталин го е издигнал, след края ѝ го е захвърлил в провинцията, щото около него са били по-ценни военни бюрократи като Булганин, но не го е преследвал, въпреки че е имал хиляди причини да се чувства обиден, засрамен и даже е бил лично заплашван от него. Просто Жуков не се е интересувал от политика, не е бил склонен към политически акции, Сталин е разбирал, че не е опасен за властта му и не го е закачал.

 54. 54 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#4:"u.f.o."]Няма съмнение, че след проведената "политпросвета", Рокосовски е станал убеден привърженик на Сталин. [/quote]
  Ако щеш вервай, точно така е станало.

 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  До коментар [#53] от "usero":

  Жуков заедно с Хрушчов и Берия свалят от власт Сталин,като го убиват!

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  [quote#3:"manoll"]отстранявайки идеологически фанатици, главни редактори и фатмаци от висшите командни постове.[/quote]
  Които след това се вадят от лагерите за да се бият с немците. Не виждаш ли логическото противоречие в думите ти? Или "Партията е права дори когато греши", веруюто на железният комунист.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  [quote#55:"deaf"]Жуков заедно с Хрушчов и Берия свалят от власт Сталин,като го убиват![/quote]
  За убийството е неясно, има различни теории. Според официалната е инсулт. Но е факт че, го оставят цял ден бавно да умира на пода потънал в собствените си лайна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  До коментар [#53] от "usero":

  Разбирам, значи е отстранявал систематично всички хора около себе си, които евентуално са могли да застрашат неговата абсолютна власт, всички, които са могли да му се противопоставят по някакъв начин.... като Троцки например. Кога настъпва разрива между Сталин и Троцки!? Как Сталин оглавява властта в СССР? Чувал съм, че Ленин в края на живота си е предпочитал да ги замести Троцки начело на СССР, така ли е било!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#55:"deaf"]Жуков заедно с Хрушчов и Берия свалят от власт Сталин,като го убиват[/quote]
  Жуков няма нищо общо с това. Преди смъртта си Сталин се е доверявал на т. н. от него "четворка" - Берия, Маленков, Хрушчов и Булганин, с тях е управлявал, изолирайки дори членовете на политбюро от работата си, и те са поели властта след инсулта му, Жуков по това време дори не е бил в Москва. По-късно той арестува Берия, понеже организаторите на заговора срещу него са се страхували да използват полицаи или кагебисти за тая работа, ама това е вече друга история.

 60. 60 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Има още един интересен щрих. Като доказателство срещу Тухачевски е използван фактът, че активно е изучавал немски. Разправят (нямам потвърждение за това), че Тухачевски е бил един от да;новидните хора, които са смятали сблъсъка с Германия за неизбежен, а тогавашното партийно ръководство на този етап си е правило съвсем други сметки. Както и да е. Мир на праха на жертвите на Сталин. На всички, не само в този процес.

 61. 61 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иво":

  О, Троцки не е застрашавал властта му, напротив, той е смятал, че Сталин е предопределен да работи под негова власт е в началото се е отнасял снизходително и добродушно към него. Троцки е бил звездата на революцията, даже и звездата на предишната революция от 1905-та, блестящ оратор, ерудиран интелектуалец, демек пълна противоположност на Сталин, за което Сталин пък му е завиждал и се е дразнел. Не знам Ленин дали е посочвал наследник, едва ли, той не е бил много с акъла си в края на живота, във всеки случай в т.нар. Завещание, чиято достоверност е спорна, е препоръчал за генерален секретар Ян Ернестович Рудзутак. Сталин, разбира се, и от него се е отървал по време на въпросната чистка, макар Рудзутак да му е бил лоялен. Иначе, след смъртта на Ленин, Троцки станал всепризнат ръководител на болшевиките, още повече, че в негови ръце бил пълният контрол над армията, ама подходил прекалено самоуверено и арогантно, Сталин постепенно успял да го изолира и през 29-та окончателно го изхвърлил от политиката и го пратил в изгнание. Малко нехарактерно за Сталин, ама тогава не е бил достатъчно силен да го смаже съвсем, а той не си е падал по рисковете, обичал е да изпипва нещата.

 62. 62 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#60:"zg"]Разправят (нямам потвърждение за това), че Тухачевски е бил един от да;новидните хора, които са смятали сблъсъка с Германия за неизбежен, а тогавашното партийно ръководство на този етап си е правило съвсем други сметки. [/quote]
  Нещо повече разправят, че през 37-ма, вече осъден на смърт и очакващ да му изпълнят присъдата, Тухачевски пратил на Сталин от килията бележка: "Германия ще нападне СССР през пролетта на 1941 година с около 200 дивизии". Разправят, и аз не съм виждал бележката.

 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  [quote#58:"Иво"]Как Сталин оглавява властта в СССР? Чувал съм, че Ленин в края на живота си е предпочитал да ги замести Троцки начело на СССР, така ли е било!?[/quote]
  Сталин е бил типичен апаратчик, точно както нашият СтаниШеф. Бил е шеф на административният отдел на ЦК, сива и безлична личност докато Троцки, Зиновиев, Бухарин и т.н са били блестящи оратори. Докато те се надпреварвали по красноречие пред работниците и партийните събрания Сталин тихичко е овладявал партийната власт и навсякъде е слагал свои хора.

  И в един момент съвсем "демократично" за всеобща изненада го избират него начело. Не без съдействието Троцки и останалите които са виждали в него една безлична и безопасна фигура. По същият начин по който Първанов издигна нашият Сергейчо. След като Сталин взема властта показва истинският си характер но вече е късно.

  Естествено Сталин е зачистил всякакви документи които го злепоставят но в перестроечната руска литература действително често се мяркаше писмо на Ленин в което той се изказва крайно лошо за Сталин. Но той вече е бил само почетна фигура, истинската власт е била в Сталин и апарата му. Дали е истинско писмо никой не може да докаже, известно е по преразкази.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  [quote#60:"zg"]Разправят (нямам потвърждение за това), че Тухачевски е бил един от да;новидните хора, които са смятали сблъсъка с Германия за неизбежен[/quote]
  Как няма да го смята за неизбежен като Сталин е водел активна подготовка за нападателна война срещу Германия и завладяване на цяла Европа. Четете Виктор Суворов, Бунич има и други автори. Просто Хитлер изпреварва с 2 седмици Сталин, има огромни архиви по въпроса.

  Всеки който е карал след висшето образование школа за запасни офицери веднага ще види типичните признаци за подготовка за настъпление на руснаците. Да не говоря за невъобразимото количество натрупани оръжия. Чисто нападателни оръжия, самолети, танкове.

  Затова е и този огромен разгром на руснаците в първите месеци на войната, те са били в най-лошото възможно положение, подготвени за настъпление без никаква отбрана. Удар тъкмо когато си се приготвил да скочиш.

  Приказките че Сталин не е знаел и не е вярвал че немците ще го нападнат са пълна глупост. Просто той е смятал, че ще удари първи и затова не се е готвил за отбрана. Паралелно се е водила много сложна дипломатическа война за и срещу съюзниците. За Сталин идеалното би било Хитлер да нападне Англия и той да го удари в гръб, англичаните пък са правили всичко възможно да разчистят пътя на Хитлер на изток за да го сблъскат със Сталин.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#64] от "Fred":

  За намеренията на Сталин няма смисъл да обсъждаме. Като всеки диктатор е имал намерение да покори света. По принцип. Факт е обаче, че войната го сварва технически неподготвен. Може само да се предположи, че премахвайки кадърни военачалници, а и читави военни съветници (единствено от завист, между впрочем) предварително е влошил още повече ситуацията. А в школата съм бил. Точно след следването. Имах нещастието даже да изпусна с година периода, в който вишистите служеха по-малко, та си изкарах "пълен мандат".

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  [quote#65:"zg"]Факт е обаче, че войната го сварва технически неподготвен. [/quote]
  Естествено, всички го признават. Въпросът е защо е бил неподготвен за отбрана? Феновете на Сталин казват "Наивен е бил, не е вярал че Хитлер ще го нападне". Човек на толкова високо ниво с толкова средства за информация и наивен? Как ли пък не.

  И ако не е вярвал че ще го нападнат и е мислел само за мирен живот защо толкова усърдно развива нападателните оръжия че дори и ги прилага. Цялата идеология на комунизма беше насочена към това, "Световната победа на пролетариата по цялото земно кълбо". Експанзия навсякъде с всички възможни средства.

  И другото обяснение е,че просто са го хванали в крачка. Всеки който е бил войник знае какво значи летен лагер подготовка за нападение, стоиш в гората и чакаш командата за атака. Също както руснаците. Докато ако се готвиш за отбрана се рият окопи в дълбоко ешалонирана отбрана дори стотина километра, строят бункери и т.н. Грам такава подготовка няма при Сталин и единственото обяснени че той се е готвил за нападение не за отбрана. Война на чужда територия, любимото за всеки агресор.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 967 Неутрално

  до пост 45: Просто си представете, че там където работите шефът на фирмата Ви е напр. с чин комдив, Вашият непосредствен началник е полковник и т.н. Не е необходими да има бригади, дивизии и корпуси. Доста е близко до акъла, нали? А в Съветска Русия на Сталин и до края на 50-те на м.в. е било така-ведомствата са били военизирани, особено свързаните с промишлеността.Разбираемо защо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK