На тази дата: Турците разбиват сърбите на Косово поле

Портрет на Мурад I

© Wikimedia Commons

Портрет на Мурад I"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 15 юни 1389 г. османските войски разбиват на Косово поле сръбската армия, с което си гарантират продължаването на завоюването на Балканския полуостров.


Историческата истина около битката е обгърната от легенди. Според най-популярната сръбският княз Лазар успял да събере мощна коалиция от сръбски, унгарски, босненски и албански войници и германски наемници, за да се противопостави на армията на султан Мурад, съставена от турци и наемници от Анадола и завоюваните вече балкански земи.


Двете армии били приблизително равни по брой. Отначало надмощието било на страната на османците главно поради действията на сина на султан Мурад - Баязид. С напредването на деня обаче християнските войски овладели инициативата и започнали да отблъскват турците.
В момент, когато битката изглеждала спечелена, се случило нещо, което обърнало хода й. Милош Обилич проникнал в палатката на Мурад под предлог, че той и хората му минават на страната на османците, и след като бдителността на телохранителите на султана била приспана, го наръгал с кама в стомаха и го убил.


Това обаче, вместо да понижи духа на турската армия, й подействало като стимул и водени от Баязид, османците спрели настъплението на християнската армия, а самият княз Лазар според легендите бил пленен и заклан над още топлия труп на Мурад I.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  В днешно време държавите се завоюват по друг начин, с раждаемост.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#1:"Fred"]В днешно време държавите се завоюват по друг начин, с раждаемост.[/quote]
  Ами да. Всеки пети гражданин на планетата Земя е китаец.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3699 Неутрално

  На тази дата през 1969 г., по време на вътрешната премиера на пиесата на Георги Марков „Аз бях той” (режисьор Методи Андонов) в Сатиричния театър, представлението е спряно и забранено. По-късно същия ден Георги Марков напуска страната.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 853 Неутрално

  " ... армията на султан Мурад, съставена от турци и наемници от Анадола и завоюваните вече балкански земи."

  Питам се, кои ли са, аджеба, тези "наемници от завоюваните вече балкански земи"?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 794 Неутрално

  На тази дата са се случили и други неща:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/15_%D1%8E%D0%BB%D0%B8

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Еееее, още не сум се събудил. Пост 5 е грешен.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/15_%D1%8E%D0%BD%D0%B8

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 794 Весело

  Ама верно не СЪМ се събудил!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Твърде много легенди - просто Турция превъзхожда сърбите по брой и въоръжение. Ако ние се бяхме включили щеше да е съвсем различно , ама тя историята от всичко най-много мрази "ако"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  [quote#4:"simval"]Питам се, кои ли са, аджеба, тези "наемници от завоюваните вече балкански земи"?[/quote]

  Единият е бил със сигурност Марко Мърняревич (Крали Марко) който е бил турски васал и наистина е участвал в битката, само че на турска стана. Което не пречи да бъде възхваляван като народен герой както в Сърбия, така и в България. Младите бъкел не четат история, но това има предимството, че по този начин не си пълнят главата с митове.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Статията повтаря основни положения на сръбската митология. Първо, Мурад загива. Баязид го замества ,но веднага тръгва към Одрин ,за да си осигури наследяването на престола. И убива брат си Якуб. По нататък това става традиция : да се избиват близките мъжки роднини на новия султан при възкачването му на трона.
  И второ, намеква се че сърбите са станали едва ли не заклети врагове на Баязид и Отоманската Империя. Това е много удобна сръбска пропаганда , която обаче не може да обясни как така същите тези сърби са служили в армията на Баязид в битката при Анкара срещу Тамерлан , при това са се били много упорито за него. Не са му помогнали да спечели обаче и Баязид е бил пленен. Какво му се е случило после ...не е е било много приятно.

  Решаваща битка , която решава съдбата на Балканите има. Но това не е Косово Поле. Това е битката на Вълкашин и Углеша през 1371. Загубена , за много голямо съжаление.
  Друг важен фактор е голямата чумна епидемия в Европа след 1346г. Тя е опустошила и Балканите и при турското нашествие просто не е имало достатъчно хора, които да се бият. Може да се говори още много, и за исихазма и за политическата фрагментация, и за корупцията и предателствата. Но разговорът ще стане много, много съвременен. За жалост.

 11. 11 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fred":

  Правилно. 2.1. Това е минималната граница за възпроизводство в една страна ,за да се поддържа стабилна популация. В Европа е паднала под 2. В Русия, за почитателите на руската мощ, тя е 1.6-- една от най-ниските в света.
  За българската статистика не ми се говори. Там може само да се правят догадки , от които на човек му се плаче.

 12. 12 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#6] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Да така е. . проверих за именния ден на Владемир,, но ти си поправи малката грешка . Да ти е сладко сутрешното кафе. = 73=

 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  [quote#11:"drake"]Правилно. 2.1. Това е минималната граница за възпроизводство в една страна ,за да се поддържа стабилна популация. В Европа е паднала под 2.[/quote]
  Не го казах случайно. Преди години спорех с един колега, страстен привърженик на православното християнство и т.н. И спорът беше точно за Косово, вековечната сръбска земя и подобни. Тогава му казах "В природата действа прост закон, което се размножава завладява, което не се размножава изчезва". Беше принуден да се съгласи с мен.

  А конкретно за Европа интересно ще е да се знае този коефициент 2 как е разпределен по етническите групи. Защото имам подозрението, че за "традиционните европейци" той е доста по-нисък и го получават на ниво 2 чрез някои "по-мургави европейци".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  За Европа демографският дисбаланс се покрива от миграция. Това е ясно. По етнически групи е трудно да ти кажа, има изследвания на един много умен мъж. Kристъфър Калдуел се казва. Книгата му е "Reflections on the Revolutions in Europe". Там има много данни по този въпрос. Прочети я , струва си. Основният проблем в Европа е , че емигрантите не се интегрират особено тези от Магреба. Парадоксът е, че се интегрира първото поколение, второто се връщата към корените и така. Социалните придобивки се използват безжалостно и така се възпроизвежда "автентичната култура", а не се приемат "лошите западни ценности".
  За етническите групи в България, въпросът е много тревожен. По принцип статистиката не се показва ( ако я има изобщо). И там мога да ти кажа догадки , но не много сериозни данни.
  Проблемът при циганите е ранното раждане, влиянието на евангелистките църкви, които отричат контрацепцията и културата на зависимост от социални помощи.

 15. 15 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Турците разбиват не само сърбите на Косово поле, а коалиционните сили на голяма част от балканските страни! В замяна получават най-верния си васал!

 16. 16 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#3] от "Марина":

  Може да отбележим също, че днешния претендент за лидер на нацията Б.М. Борисов е бил на 10 години възраст точно тогава.

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Да...

  В Анкара Тамерлан пленил Баязид - който умира в затвора.

  За Косовската битка - според друга легенда християнските войски
  са водени от Янош Х....., войвода регент от Унгарското кралство
  (не помня точно името му). Май същият е водил войски срещу османците и в битка при Никопол.

  The Timetables of History, by Bernard Grun.

  До коментар [#10] от "drake":

 18. 18 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 519 Неутрално

  [quote#10:"drake"]Но разговорът ще стане много, много съвременен. За жалост.[/quote]

  Още една съществена причина западна Европа да не се разправи с турците е откриването на Америка. Дотогава венецианският флот доминира и редовно си ги пердаши османците. И тъкмо се заговорва за голяма света коалиция срещу неверниците и ... се открива Америка. Всички се втурват за завладяване на нови земи и забравят за османците.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fred":

  Много хора се притесняват от фактите на съвремието.

  Да незабравяме, че и Рим е бил превзет от варварите, но и днес го има.

 20. 20 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#17] от "dnevnikar":

  Баязид е разкарван в клетка и публично унижаван.

  Янош Хуняди е унгарец , но живее по-късно , участва в похода на Владислав Варненчик , 1444 г. Бъркаш го със Сигизмунд. Той е този от битката при Никопол. В битката при Никопол е пленен Бусико. По късно маршал, командва френската армия при Аджинкор, една от най-великите битки във Сто Годишната Война м/у Англия и Франция.

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Специално инвазията на Отоманската Империя в Европа става единствено възможна пак основно на Китай, защото те продават барута и огнестрелното оръжие на османлиите, които стаат добре въоръжени, срещу мечовете, копията и хладните оръжия на европейците.

 22. 22 Профил на svedust
  svedust
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "drake":

  Дрейк, много добре си го казал.. Точно такива са събитията. За съжаление, в България между периода 1945 -1990 година се учеха тотални глупости и измислици по отношение на българската история (за съжаление, никои от т.нар. светила в историята не се изправи пред народа да се извини!), че си мисля, че няколко поколения българи са тотално объркани и са с грешни представи. Първо, славянското начало е доста слабо застъпено по нашите земи, вече се доказа, че местното население е било значително на брой и то е основния формоборазуващ генетичен елемент. Чумната епидемия в края на 14 век, тя е основния проблем на християнските народи на Балканите и за развилите се действия. Предателството за пари и убийството на Христо Ботев от четниците във Врачанския балкан. Истината за годините на Левски, който в дейсттвителност е роден през..... 1847. Не случайно е и близкото му приятелство с Христо Ботев роден през 1848 година.. И така нататък. От тези грешки обаче, тотално са ни променени представите за света и за управлението на нашите земи, респективно сега си патим много от тези откровени лъжи и невежество..

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#11] от "drake":


  До коментар [#13] от "Fred":

  Един турски колега тук във форума каза,че вие българите сте били голяма работа преди 9-ти септември! А тогава сме наброявали около пет милиона!

  В Римската империя етническите римляни (латини) са населявали общо взето само Рим и околностите,но са завладели целият тогавашен свят!

  И още,в цялата си история българите в България,(ако приемем прабългарите за наша генетична основа),са били не повече от половината население!

 24. 24 Профил на svedust
  svedust
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "drake":

  Дрейк само да добавя по тази тема. Най-малкия проблем на циганите са евангелистките църкви. В България, най-тревожно за мен лично е нетърпимостта към другия! Това може да бъде на религиозна, етническа, физическа, полова основа! В България се възприема за нормално и като част от културата на живущите побой и тормоз над семейството имам в предвид деца и жени. В България има сериозно разделение между българи, турци и помаци! Никой на си е направил усилието в последните 25 години да интегрира тези хора! Аз си спомням много добре турците и турските цигани по времето на бай Тошо. Всичките говореха добър български език и можеха да пишат. Хората бяха работливи и съвестни. В момента, е лукс да намериш турски циганин, който да пише на български език! Телевизията също спомага за разделението. Репортажите на Миролюба Бенатова по БтВ откровенно анти, коио също задълбочават това разделение.... Политиката на ГЕРБ при почти пълния им мадат - много анти, много негативна, с много негативно и агресивно излъчване на лидера им.... Това не води до обединение на нацията. Ясно е, че има 20% малцинства и че те са различни, но те са нашите малцинства и сме живели 500-1000 години с тях. Единствения начин, да приобщим поне половината от тях, иначе, нямаме шанс да оцелеем.... България ще изчезне в този си вид и генофонд, това е ясно и най.голяма заслуга ще имат българските политици и политика на противопоставяне, на затворени граници и нежелание за приемане на другия. Само с внос на хора, поне 500 - 700 000 в следващите 3-4 години, само с интеграция и развитие на отделните етноси, имаме шанс.....

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#18] от "jony":

  Интересно. Просто много стечения на обстоятелства, които са предопределили историята на Балканите, а дори и на Европа.

  До коментар [#13] от "Fred":
  До коментар [#14] от "drake":

  Така е. И по този въпрос не се говори открито и задълбочено, тъй като не е политкоректно (примерно акцията на Брейвик, колкото и да е брутална, следваше да доведе до такъв дебат). До момента, в който вековна християнска Европа стане част от миналото, вече окончателно. Навярно това е причината за избуяването на крайнодесни и крайнолеви при този ЕП.

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  [quote#14:"drake"]Основният проблем в Европа е , че емигрантите не се интегрират[/quote]
  Казваш нещо МНОГО важно. Не е въпросът толкова за цветът на кожата, ако наблягаме на него понамирисва на расизъм. И да бъде малко по-мургав може да се преглътне ако проявява искрен стремеж да се интегрира и да спазва правилата и културата на обществото което му е дало приют.

  За съжаление мюсюлманите показват изключително нежелание да се интегрират дори обратното, да налагат своята култура и бит. А това при високата им раждаемост създава у коренното население усещането че настойчиво и непредовратимо ги завладяват макар и с мирни средства. От тук и изблиците на национализъм в лошият смисъл на думата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#21] от "convince":

  От филмите,(игрални и научни),не се вижда китайците да са изобретили огнестрелното оръжие! А само барутът!
  Въобще,азиатската култура възприема използването на огнестрелно оръжие за подло и недостойно!

 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  На 15 юни 1389 г. османските войски …..
  [quote#18:"jony"]Още една съществена причина западна Европа да не се разправи с турците е откриването на Америка. [/quote]
  Америка е официално "открита" над 100г след битката на Косово поле, все пак

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#24] от "svedust":

  Интеграцията е двустранен процес. Не е само въпрос на добра воля от едната страна. Още от времето на Античността.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#24] от "svedust":

  Циганите не са заплаха за нас! Те вече се обличат с дънки,кожени якета и бели маратонки,и момчетата носят обеци. Направо приличат на метъли,ако не беше мургавият тен. Виждал съм циганско момиченце да се държи за ръка с българско момиченце с руса коса и сини очи.
  Да не забравяме и че,продължителността на живот при тях е по-къса от при българите.
  Със сигурност раждаемостта при тях ще спадне.

 31. 31 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 519 Неутрално

  [quote#28:"B52"]Америка е официално "открита" над 100г след битката на Косово поле, все пак[/quote]

  Да, така е. И точно след 100 години на запад се замислят кардинално да се разправят с османците. Тук решаваща роля имат папите.
  А Косово поле е в началото на инвазията. Но не самото начало, разбира се.
  Когато след около 450 години вече загубват американските си колонии, започват пак да се сещат, че имат да си делят една османска империя.

 32. 32 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#22] от "svedust":

  Аз не съм историк и слава богу. За жалост , историята в България , а и в Русия примерно се разглежда като сергия , от която може да вземеш каквото ти е необходимо за момента. Затова и четейки исторически книги писани от родни автори винаги чета между редовете и се питам " Кой , какво казва, защо ми го казва , и в чий интерес го казва". Трудно е , но човек се опазва от много грешки , които се опитват да му натрапят. За мен специално най-голямата глупост ,която съм чел бе ,че 200, 000 руски войници били загинали за свободата на България през 1877-8 г. Това нещо може да се обори от човек с основно образование и критическо мислене за 10 минути. И въпреки всичко това се повтаря и повтаря , и се намират хора да му вярват.

 33. 33 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#24] от "svedust":

  Виж, циганите като цяло са беден, необразован етнос с висока криминогенност. Това са факти, има данни за тях, да не ми се сърди никой за това че го казвам ,нищо че е политически некоректно. Проблемът е следният: в една демократична система на политиците много им изнася да имат такива избиратели. И поощряват тяхното увеличаване. Затова и нарастването на циганското население и социалните му привилегии хич не е случайно. Ето това ме плаши. Другото което ме плаши , е че няма случай на успешно интегрирани цигани. Чел съм книга от американски социолог за американските цигани: същата работа като в България, същите навици, същите привички. Просто бях изненадан от това как в две различни страни циганите вършат едно и също.

 34. 34 Профил на kokimoto
  kokimoto
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Къде ли остана Магна Харта (от латински: Magna Carta Libertatum) !?!?

 35. 35 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  Сега, говорим за две различни неща. Едното е какво си виждал. Друго е системната картина. Аз гледам данни. И данните ме плашат. Иначе си много прав за по-ниската продължитеност на живот. Дължи се на това ,че има нежелание за ваксиниране ( заради мита ,че ваксините причинявали импотенност) , липсата на канализация. От болестите при циганите има доста туберкулоза и ХОБ , който не се третира. Това го знам от мои приятели лекари , които имат всекидневен досег с такива хора.

 36. 36 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fred":

  Това ,че имигрантите дошли извън ЕС не се интегрират в него си е факт, за който не се спори много. Знае се ,че е така. Но не се говори за него защото е политически некоректно. Според мен това е неразумно защото ако слагаш лепенка върху гангрена, гангрената няма да се излекува. Затова и имигрантите от Източна Европа бяха и са от голяма полза за Западна Европа.Отделен е въпросът ,че в Европа националните държави се базират на идеята за общ кръвен произход , и гражданството така се дава на базата на т.н право на кръвта. И много трудно може да приемеш някого като свой дори и той да има желание. Тъй че монетата има две страни: имигранти ,които не искат да се интегрират и нации , които не искат да ги интегрират.
  Още си спомням историята за един финландец решил да става японец. Научава японски перфектно, взема си изпитите , за да го откажат му дават да напише есе от 50 страници на японски. Той го прави и чак тогава със скърцане на зъби му го дават.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Някъде бях прочел, че основната причина турците да завлядеят Балканите е фактът, че са били по-чистоплътни и са се къпели редовно, за разлика от средновековните християни, поради което и чумната епидемия не е била толкова масова при тях

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 40. 40 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#24] от "svedust":


  [quote#24:"svedust"] В България, най-тревожно за мен лично е нетърпимостта към другия![/quote]

  А какво ще кажеш за почти пълната липса на доверие? Към държавата, към политиците, към банките, между нас си.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 41 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#39] от "Stavrogin":

  Няма начин да е вярно - чумата се пренася от чумната бълха, която паразитира върху плъховете, които се размножават ако има жито. Което пък се гледа за храна на хората. Тоест ако е вярно просто не са имали земеделие .
  Но няма нищо общо с личната хигиена

 42. 42 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 463 Неутрално

  А това от коя история е: умни роби умно диплят злодействата на управляващите и ги чакат да се поправят умно въздишайки?

 43. 43 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#31] от "jony":

  Шефе баш по времето, за което говориш османците са били на върха на мощта си и само дъждовното време, което им е намокрило барута ги е спряло да превземат Виена и по-нататък цяла Германия. След 150 години вече е различно

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#35] от "drake":

  И какво от това,че циганите не могат да се интегрират?! Интересното при тях е,че въпреки това те НЕ са заплаха за народът и държавата в която живеят! И те съзнават,че не могат да съществуват без гостоприемника...
  В България по неофициални данни се източва около три (3) милиарда лева от ДДС! Да не се окаже,че българите крадат и паразитират повече,отколкото циганите!

 45. 45 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#23] от "deaf":

  Да но Рим е бил милион и нещо, а цяла Европа по онова време към 30-ина без нито един град, дори и племе, което да може да се противопостави на Рим

 46. 46 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#21] от "convince":

  Опаа, Византийската империя е разполагала с оръдия по онова време. Османците бият с бройка и единство

 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":

  по онова време, за ужас на националистите, национализма още не е бил познат...

  Birds of a feather flock together.
 48. 48 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Сърбите, гърците и румънците, били ли са под турско робство?

  Birds of a feather flock together.
 49. 49 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#4] от "simval":

  Петоколонници всякакви

 50. 50 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Пък един там историк измисли, че... за успеха на чалмите на Балканите били виновни братоубийствените войни между България и Византия...

 51. 51 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#44] от "deaf":

  Не са заплаха за теб, може би.

  Преди няколко години в Италия беше изведена и армията (освен полицията и карабинерите), за овладеят бруталната престъпност от румънски и български цигани (вкл. изнасилвания и убийства). У назе почти нищо не им се случва, освен чат-пат разни кокошкари отиват на топло, щото требе да се отглежда послушен и доволен електорат. Единици са селата, които да не са претарашвани всяка къщо по 2-3 пъти, празни и заселени. Да не говорим за кражбите на метални части от важни инженерни съоръжения - примерно по ж.п. линии и точене на гориво от трафопостове. За отношението им към медици - Бърза помощ или в болниците. И т.н., и т.н. Пълно усещане за слободия. Това не е интеграция, а дискриминация на мнозинството, за сметка на малцинството.

  Спомни си защо цялата страна изригна, след случая с Рашкови в Катуница. Това не са политически внушения, а натрупвано напрежение.

  Частично са интегрирани в скандинавските страни, другаде някои намират някакво легално препитание, ала масата остава с гореизброените привички. Дори Франция ни върна част от тях, щото въпреки опитите, не успяха да ги култивират.

 52. 52 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 463 Неутрално

  ... защото "Източният Рим" отказва да интегрира "варварите" - дори покръстени

 53. 53 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#41] от "agl52316780":

  Напротив, знае се че чистоплътността занчително намалява риска от заразяване с чума

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 54. 54 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Цялата работа с битката при Косово поле се състои в следното:
  До тогава сърбите, пък и повечето от балканските народи (не изключвам и нашите предци) са се били не еднократно в редиците на османските войски. Просто им е плащано за това, А известно е, че алчността е погубила не една държава.
  Да, ама след една битка, султана не им разрешил обичайното тридневно плячкосване на завзетия град (бил населен с мюсулмани, разбирате нали) и нашите братя сърби се разлютили и решили да накажат султана.
  Е какво се е случило се зае, както се знае, че след тази битка Баязид (полубалгарин според някои) става султан и успешно ликвидира България и помевето от Балканските държави.
  Що се касае до османските войски, почти винаги не са се състояли от войници набирани сред подчинените на империята народи.
  Само някои елитни корпуси (примерно еничарския) са били от редовна турска войска. Разбира се еничарите и те са от покорената рая, но просто са обърнати в правата вяра, нали?

  ура и да живей!!!
 55. 55 Профил на npeev
  npeev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "drake":

  Допълнение:
  По - късно са били и в основата на превземането на Константинопол.

 56. 56 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Помилуй ни, Боже, помилуй ни,
  и меча славянски кали,
  душата на Милуш Обилича
  в кръга на светците всели!

  Че не трус - безчислени конници
  разтърсили летния зной,
  войска навалила към Косово,
  княз Лазар отивал на бой."

  Съжалявам, че паметта ми не може да възпроизведе цялата великолепна и разтърсваща поема на Радко Радков.

 57. 57 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#24] от "svedust":

  Внос на хора, но от къде? И сега имаме купища нелегални имигранти от Сирия, Афганистан и т.н. Тях ли да внасяме?
  Политиката ни трябва да се насочи към приобщаване на българите в чужбина, на тези от диаспората. На тях трябва да дадем стимул и да помогнем да се върнат. В краен случай се нуждаем от имигранти европейци (!), хора които споделят нашите културни ценности поне до известна степен. От араби, афганци и прочее мюсюлмани нямаме нужда.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 58. 58 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Една проникновена песен за Косовската битка:
  https://www.youtube.com/watch?v=twVAiCHB_oY

 59. 59 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 463 Неутрално

  кой те пита под масата какво "трябва"

 60. 60 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "Stavrogin":

  Абсолютна простотия е това. Турците са варварски номадски народ, които няма постоянно жителство, а е непрекъснато в движение. За разлика от цивилизованото население на Балканите, което живее в градове. Много по-лесно е една епидемия да засегне един град отколкото една номадска (и варварска) група, която непрекъснато се движи. От там по-ниските загуби за турците.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 61. 61 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#24:"svedust"]В България, най-тревожно за мен лично е нетърпимостта към другия! Това може да бъде на религиозна, етническа, физическа, полова основа![/quote]

  В сравнение с коя преливаща от търпимост страна?

 62. 62 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#40:"simval"]А какво ще кажеш за почти пълната липса на доверие? Към държавата, към политиците, към банките, между нас си. [/quote]

  Щот в една Франца преливат от доверие към държавата и политиците.

  За между вазе си - ако около теб няма кръг от приятели и роднини, на които имаш пълно доверие, може би е време да си смениш средата.

 63. 63 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#54] от "cucing":

  КхКх, ефенди не си придвай тежест. Османците са служили като християнски наемници. Впоследствие вече след османските победи османците вземат християнски армии(предимно сърби) като васали. След първата битка при Виена обаче отменят чисто военните служби за християните и им дават помощни длъжности

 64. 64 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#32] от "drake":

  Жертвите от руско-турската война 1877-78 година са толкова, но в тях влизат и ранените. Загиналите обикновено са една четвърт от общия брой жертви. По-точно 66 000 убити и 140 000 ранени.
  Когато се говори за военни действия в броя на жертвите влизат всички пострадали, цивилните жертви обикновено се броят отделно.

 65. 65 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#62] от "oakleaf":

  Колкото човек знае по-малко, толкова по-лесно му се СТРУВА, че ще реши въпроса.

  ПП. За Франция нямам наблюдения.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  [quote#1:"Fred"]В днешно време държавите се завоюват по друг начин, с раждаемост. [/quote]

  Не мисля така. Раждаемостта не е ключов фактор за силна държава.

  По тая логика Китай ще завоюва цяла източна Азия. Но, в действителност няма такова нещо.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  [quote#27:"deaf"]От филмите,(игрални и научни),не се вижда китайците да са изобретили огнестрелното оръжие! А само барутът! [/quote]

  Това са пълни глупости и лъжи!!! Напротив именно в Китай за първи път в света се създават пълните огнестрелни оръжия и оръдия! Китайците също така изобретяват първите сухопътни и морски мини. Ето, повече подробности:

  http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_firearms

  http://en.wikipedia.org/wiki/Huolongjing

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  [quote#48:"rldkfl"]Сърбите, гърците и румънците, били ли са под турско робство? [/quote]

  Ти сериозно ли не знаеш отговорът на този въпрос? Отвори учебника по история за 7-8 клас и прочети там. Ако нямаш такъв провери в интернет....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#51] от "Читател":

  Кой за какво си мисли...!
  Нужни са само две неща-циганите да бъдат накарани да работят,(когато България излезе от икономическата криза,разбира се),което може да стане фасулски лесно. И престъпниците от циганското малцинство,да бъдат вкарани в затвора! И проблема е решен!
  Някой предлагат да се въведе образователен ценз за избирателите,за да не могат подкупните цигани да гласуват! Абе вие нормални ли сте?! Това няма да реши нищо!
  Според новоприетият закон в САЩ,за ЗАГОВОР присъдата е двадесет години затвор! Трябва и тук такъв закон. Купуването на гласове е заговор,(или както ние тук му казваме-конспирация),и трябва да се наказва с двадесет години пандела! Вкарайте няколко цигани и Ковачки задължително,в кауша и проблема е решен!

 70. 70 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#68] от "Иво":

  Гледах разни гръцки страници, ама не видях да пише че са били под турско робство

  Birds of a feather flock together.
 71. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  [quote#70:"rldkfl"]Гледах разни гръцки страници, ама не видях да пише че са били под турско робство [/quote]

  Може би гърците не използват определението "турско робство", а турско владичество или нещо подобно. Това не знам, но те както българите са били покорени от турците, а тяхната държава столетия наред е била част от Османската империя. Иначе, първо под властта на турците падат българите и сърбите, след това гърците (ромеите) и накрая албанците. При освобождаването си последни са били албанците. Влашко, Трансилвания и Молдова (по-голямата част от днешна Румъния) са били дълго време васали на Османската империя. Но, във вътрешен план са имало доста голяма автономия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 73 Профил на svedust
  svedust
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#57] от "tromokrat":

  Напротив, имаме нужда и от афганци, и от сирийци и от иракчани. Стига само да са образовани! Ето, ти потвърждаваш моята теория - за българската нетърпимост към верското различие! Бай Тошо не беше глупав, едно време даваше шанс на студенти от Африка, Близкия Изток и от Азия да се обучават в България. Това си беше страхотна възможност да си внесеш и обучиш хора и да правиш лобинг! Я се разходи до Виетнам да видиш за какво иде реч - 30% от хората им на високи постове във властта са учили в България! Това е страхотна възможност за бизнес, но ние я пропускаме... Знаеш ли колко младежи от Сирия, Иран, Ирак, Ливан, Египет и Либия учиха едно време медицина в България! Както ревем за недостиг на медицински персонал, ето ти ги! А откъде да внесем хора - от Украйна, Беларус, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина! Относно тези с българско самосъзнание - май си доста неосведомен! Към днешна дата, те взимат сравнително лесно, български паспорти... за да се изнесат към Западна Европа. Отделно, колко е българската общност навън и колко би дошла в една негостоприемна, студена и откровено шовинстично настроена страна каквато е България....

 73. 74 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#64] от "ikar_01":

  Само да кажа, че в учебниците по история ,които съм гледал пише патетично как 200, 00 руснаци са си оставили костите в България , т.е са били убити. Това разбира се е глупост защото ако убитите са 10% от числеността на армията излиза, че руската армия е била 2 млн. т.е. повече от армията им мобилизирана в Първата Световна Война.
  Това с 200,000 хиляди руснаци убити за България скоро ни бе припомнено в един руски документален филм , за да се види колко сме били "неблагодарни". Една лъжа повторена 200, 000 пъти наистина става истина.

 74. 75 Профил на svedust
  svedust
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#33] от "drake":

  Относно циганите, така изглежда, но има някои неща, които грешиш. Това, което казваш “Виж, циганите като цяло са беден, необразован етнос с висока криминогенност“ не е причина, а следствие. Освен това, има доста образовани и успешни цигани - проф. Чирков е един от тях. За циганите, има няколко теории. Едната е, че са много нисша каста, която е изгонена от Индия, защото се е занимавала с кражби и убийства. Другата, е че османската империя решава да ги пресели насилствено на Балканския полуостров, като противодействие срещу християнско местно население. И в двете теории има истина. Първите цигани идват по нашите земи през 9 - 10ти век, но голямата вълна е през 15-16 век, когато наистина има внос на тези етнически групи. Самите те, се делят на много видове и не можем да сложим всички под една обща линия. Проблемите с тях идват от няколко неща - първо, те са сравнително голяма общност на Балканите - за никого не е тайна, че там, където е стъпила Османската империя има много цигани (днешна Гърция, България, Албания, бивша Югославия, Румъния, Унгария, Турция). Също така, за нигото не е тайна, че те не са интегрирани в нито една от изброените страни успешно (за разлика от Германия, където живея и синтите, местните цигани са Ок, и не създават проблеми). Трето, за никой не е тайна, че циганите са още в родово -общинния строй, просто те са на друг етап на развитие, и това е доказано от антрополозите. Сега, ние искаме както се казва с бързи крачки да преминат няколко хилядоледия развитие...Е, няма как да стане. Трето, никой не се опитва да ги интегрира. Текущо, около 10% от ромите са напълно интегрирани в обществото, някои от вас работят с цигани, но или не го знаят, защото не могат да ги различат от останалите или нямат проблеми с тях. Всички знаем, че певицата Бони и актрисата Елена Петрова са циганки, Силвия Кацарова идва от семейството на турски цигани... Това, не ни пречи да ги харесваме нали... Азис няма да го коментирам тук, той е ясен.... Така, че всичко зависи от нас.

 75. 76 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#75] от "svedust":

  Пак казвам, аз не говоря за отделни хора. Може да има такива като хората ,които цитираш. Това обаче не топли никой ,чиято къща е обирана няколко пъти и всяка вечер си ляга със страх. Ако минеш по селата в Северна България и се огледаш малко ще разбереш за какво става дума. Тъй че си помисли : колко цигански престъпници се падат на един д-р Чирков? 10, 100, 1000?
  Отделно, думата интеграция аз не я обичам. Не я обичам защото според мен циганите трябва да спазват система от правила каквито спазваме всички. Това е същността на съвместното живеене в едно общество. И затова не приемам твърдението ти , че никой не се опитва да интегрира циганите. А защо? Мен някой задължен ли е да ме интегрира и да ми говори ,че трябва да уважавам частната собственост и живота на другите?

  Принципът е много прост: Има правила, те се спазват, който не ги спазва си понася последствията. За момента не виждам такова нещо в циганите. Виждам демографски проблем, виждам ,че той ще се задълбочава. И затова да си говорим за успешни модели за подражание на цигани ми се струва наивно. Никой не се мотивира от тях. А масата отива надолу и тегли и българите след себе си. Ето това е страшното.

 76. 77 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#72:"Иво"]Може би гърците не използват определението "турско робство", а турско владичество или нещо подобно. [/quote]
  естествено че никой освен нас не използва думата робство, за дефиниране на чуждо владичество

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 77. 78 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#20] от "drake":

  +++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 78. 79 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#72] от "Иво":

  Не използват, в повечето гръцки източници се говори за Τουρκοκρατία - турска власт в гръцките земи. В някои песни се споменава за робство, но никъде в официален текст няма да се види този... хм термин. Ма гърците имат голямо самочувствие, как ги виждате да се нарекат роби?


  До коментар [#73] от "svedust":

  Абсолютно точно от такива имаме нужда. България ще дръпне много напред с тях. Ислямска република България имам предвид.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 79. 80 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Казват, че Баязид Светкавицата убил вестоносеца, разказал му за смъртта на баща му Мурад 1. Така че войската не е знаела за събитието и не това я ентусиазирало. Просто Йълдъръм взел управлението в ръцете си, защото носел единолична отговорност. Бих искал да видя един съвременен политик в региона (България, Турция), който да е воден от, поне някаква отговорност.

  effi
 80. 81 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#74] от "drake":

  Броите костите на освободителите, крак по крак, пръст по пръст. Е, така правят простичките овчари - броят краката на овцете, после делят полученото на четири и стигат до важния извод. А той е, че много българи не знаят как да поблагодарят. За нещо повече даже и не помислям, защото видях отношението им към бежанците! Да пази Господ...

  effi
 81. 82 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#81] от "иван":

  Иване , говорим за факти и лъжи. И ако фактите не ти харесват вярвай на лъжите. Останалите ти доводи няма да ги коментирам защото те не са аргументи. Пропаганда някаква. Ти си и вярвай, на мен не ми пречиш. За справка обаче: Прочети книгата " Авантюрите на руския царизъм в България". Само документи. Автентични такива. Много е интересна. После коментирай и давай оценки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK