На тази дата: Започва Междусъюзническата война

Един от водачите на българската армия през Междусъюзническата война - ген. Васил Кутинчев, портрет от май 1915 г.<br /><br />Снимката е от <a href="http://www.lostbulgaria.com/?p=5578" target="_blank">сайта "Изгубената България"</a><br /><br />

Един от водачите на българската армия през Междусъюзническата война - ген. Васил Кутинчев, портрет от май 1915 г.

Снимката е от сайта "Изгубената България""На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 16 юни 1913 г. започва Втората балканска война, по-известна като Междусъюзническата или като "престъпното безумие". Тя се води между България, от една страна, и, от друга - бившите й вече съюзници от Балканския съюз - Сърбия и Гърция, а по-късно и Румъния и Османската империя.


Войната завършва със загуба за България, окачествена като Първата национална катастрофа.


До сблъсъка се стига поради нерешените предварително спорове между съюзниците за подялба на окупираните от тях в резултат на Балканската война територии в Македония и Тракия и отказа на Сърбия и Гърция да предоставят на България всички земи в двете области, населени предимно с етнически българи. Великите сили пък допълнително разпалват конфликта, за да изпробват чрез него потенциалната сила на своите съюзници в региона.
На 16 юни българските войски преминават демаркационната линия в Македония и настъпват едновременно срещу сръбските и гръцките армии, без да обявят война. Българското настъпление е спряно и се разразява двуседмична кървава позиционна война.


Въпреки че воюва едновременно с два противника, българската армия е на път да спечели войната, но в решителния момент България е атакувана в гръб от Румъния и Турция. Изправен през заплахата дори София да бъде окупирана, цар Фердинанд капитулира и в средата на юли иска примирие.


В резултат на конфликта България губи повечето придобивки от Балканската война.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 638 Весело

  Отлична илюстрация на поговорката "лаком г.з глава затрива", на "ползите" от силен монарх и на политическия и стратегически "гений" на българина.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Фердинанд има други достатъчно големи успехи на дипломатическата арена. но управлението на договорите със съюзниците в двете балкански войни и в първата световна война е катастрофа.

  а неговият внук по сходен начин не спря да предава България и да си събира горите и не-неговите интендантства...

  РЕФОРМИ !
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  На днешнa дaтa Бългaрия обявявa войнa на Гърция и Сърбия, за съжaление тaкa е било.

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "В резултат на конфликта България губи повечето придобивки от Балканската война"

  Толкова много жертви и страдание и накрая, заради неадекватна преценка и нелогична политика губим

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Много е лесно да се съди когато гледаш назад и всичко е на длан.

  Не съм бил там - нито пък вие сте - и не знаете как е изглеждала картината към тогавашния момент и какви са били причините за този ход.

  Ако беше успял сега България можеше да е регионална суперсила и съвсем по друг начин щяхте да пишете.

  В такива неща разликата между успеха и провала понякога е едно обръщане на монетата.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Цитат от коментар #0:"Великите сили пък допълнително разпалват конфликта, за да изпробват чрез него потенциалната сила на своите съюзници в региона."

  Тази фраза събира в себе си истината за отношението на "Великите сили". Особено на "великата сила" Великобритания в лицето на нейния военен министър, а по-късно и премиер, Чърчил! Отмъщението е, единствения му мотив, в политическите мръсотии, десетилетия наред спрямо България! Не без безумните политици, разбира се, загубили спечелените от народа битки! Светла им памет, на всички български воини, сражавали се в името на Родината!

 7. 7 Профил на Дунав
  Дунав
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Чебуратор":

  В никакъв случай не е толкова просто както го описваш! Вярвам и сам знаеш, че напънът за Македония не е само от лакомия за територия. Естествено да нападнеш довчерашните си съюзници е меко казано безумие и то при положение, че дори войната с Османската империя не е приключила към момента. Но нашият монарх е бил подведен от една страна от Петербург, от друга притиснат от генералите си да вземе бързо решение и окуражен от блестящите успехи на войската ни до момента. За съжаление, навярно именно заради тази грешка, днес нямаме излаз на Бяло море и както по горе бе споменато, възможността да сме региолнална сила в ЮИ Европа.

 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  [quote#1:"Darth Чебуратор"]Отлична илюстрация на поговорката "лаком г.з глава затрива", на "ползите" от силен монарх и на политическия и стратегически "гений" на българина.[/quote]

  Не е толкова просто , не се връзвай на Людмила Живковската пропаганда. България не е имала много ходове. От една страна е било тъпо , губим територии , но в противен случай щяхме да имаме невероятно унижение и крайно неавторитетна политика. Сърбия и Гърция освен ,че ни бяха предали щяха и да имат пълна хегемония за всяко решение на Балканите ,а ние щяхме да сме безгласна буква като Албания днес.
  И вероятно нещата щяха да се развият по същия начин впоследствие

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Извънредно глупава, братоубийствена война с унизителен край...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4662 Неутрално

  На тази дата: Започва Междусъюзническата война

  Една от най-трагичните дати в историята на България! След разгрома ни в Междусъюзническата война нашата страна изпада в първата си национална катастрофа! А, главния виновник за тази беда която сполита България царчето германец Фердинанд по-никакъв начин поема отговорност! Но, така става обикновено в прогнилите антидемократични монархии, каквато за съжаление е била България по това време! :-(

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Тракия винаги е била по-важна от Македония! Това е презумпцията, която можеше да ни предпази от катастрофите!

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#3] от "xalikarans":

  Само дето Сърбия и Гърция през февруари, докато ние изнасяме главната тежест на войната, в Солун вече са сключили тайно споразумение против нас за да ни изиграят!
  Съюзници -разбойници!...............и глупав цар!!!

 13. 13 Профил на bat_nix
  bat_nix
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Горд съм че съм българин. Малко страни ще се изправят срещу всички и всичко за да имат това, което смятат за свое. Ще го вземат с кръв и нож и ще се бият до последния човек за него. Само подлостта и ножа в гърба биха я възспряли. Моята България. Моята страна. Поклон пред честта и силата. Слава на народа.

 14. 14 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#7:"Дунав"]Вярвам и сам знаеш, че напънът за Македония не е само от лакомия за територия. [/quote]

  Напънът е най-вече на Фердинанд и на поплавъците около него за слава, за сметка на популацията. А плачевният резултат е изцяло дело на политическото и военно късогледство на тогавашния "елит".

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#6] от "batzdravo":

  Великите сили са такива, защото са били управлявани от хора, които са можели да пазят собствения си интерес по-добре от другите такива на същата позиция.

  Това е всичко.

  Чърчил е трябвало да мисли за доброто на Великобритания, а не за България.

  И трябва да му се признае, че се е справил забележително добре.

  Всичко друго е тракане на ченета.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSmart":

  Че цар Фердинанд е бил високо интелигентен е масово мнение сред хората които са го познавали и оставили спомени, разбира се имал е и своите слабости. Решението за атаката не е само негово, достатъчно е да се погледнат вестниците от този период и настроенията са ясни, българина повлиян от успехите ни срещу турците е бил максималист, от обущаря та до членовете на правителството, командващия армията ген. Савов, представителите на опозицията... царя няколко дни преди атаката споделя с ген. Фичев, че е ,,много сериозно заплашван,, ако избере друг път. След катастрофата, както обикновено всеки гледа да си измие ръцете.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Откъс от интервюто на Атанас Буров, което той дава на вестник “Заря", бр. 61 от 17 юни 1914 г., в блока “Погромът на България":

  "16 юни бе последната безумна експлозия на един дълго тъкмен комплот против политиката на отговорното провителство, хвърляне България на въздуха, за да се провали тази политика и да се услужи на интересите на Австрия. Престъпление непредвидуемо поради своето безумие и поради високото положение на човека, който го извърши.

  Има хора и партии в България, които искат да омаловажат и потулят тая дата. Те са или съучастници във великото престъпление, или късогледи политици и дворцови угодници, които виждат, че с това си поведение способстват за едно повторение на тая дата, което тоя път може да тури край на съществуването на България."

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Великите сили пък допълнително разпалват конфликта, за да изпробват чрез него потенциалната сила на своите съюзници в региона.
  .............
  Просто Русия подтиква Румъния към удар в Гръб и Гарантира подкрепа на Сърбия и Гърция.
  Други сили няма.
  Доказано е, че ген Радко Димитриев, който е руски гражданин, влиза и излиза през ден в Амбасадата с бумаги, предавал е плановете на ген.щаба на Русия, от там информацията тече към Атина и Белград.
  Все пак като цяло операцията е недомислена и късогледа, арогантна.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  [quote#11:"SSmart"]Тракия винаги е била по-важна от Македония! [/quote]
  -Всеки кв. метър българска земя е важен. В Мизия, Тракия и Македния няма по- важни или по-маловажни части от етническите територии на България.

 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боби Колев":
  Чърчил е трябвало да мисли за доброто на Великобритания, а не за България.
  ............
  Прочети "39 стъпала", по нея Хичкок прави трилъра си, един от най-добрите му филми. Автор е Бюкенън, висш служител на британските тайни служби. Романът е писан след 1913 г и започва с това, че цял свят недоумява, как българският лев се е нахендрил сред стадо хиени - съседите му. Предполага интирга и намеса на трета сила - Русия. Великобритания, Франция и Германия нямат нищо общо с 1913 г, а Австрия още по-малко има интерес от силна Сърбия.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSmart":
  Тракия винаги е била по-важна от Македония!
  ..........
  Но Тракия никога не е имала лоби в София, докато столицата е пълна с македонци, поради близоста си и съответно с техни агит-комисари.
  Одрин е ключов град, малката порта между Азия и Европа, Скопие е на г--а на географията.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 22. 22 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#8:"Северноазиатски бензинджия без тръба"]в противен случай щяхме да имаме невероятно унижение и крайно неавторитетна политика[/quote]

  Ненапразно е казано "оживей днес, за да се биеш утре"

  Ако България не е имала ходове, то е защото се е набутала сама в тази позиция. Да се довериш на Сърбия само 30 години след Сливница? При положение, че нямаш контрол върху тях? Или на Гърция, нашия вечен противник от времената на Аспарух?

  Дори и при самото започване на Междусъюзническата сме имали избор - сдържаш единия противник и се бориш с другия. Или сдържаш и двата и отлагаш битката за след 5-10 години, използвайки същата стратегия, с която си започнал войната, която току-що си спечелил - изненадващо нападение с огромни сили от място, на което не те очакват.

  При всички случаи, обаче - оставяш резерви! Пълна глупост е да хвърлиш всичките си сили на едно място, след като си заобиколен от противници... с някои от които току-що си воювал.

  Не знам за вас, мен много ме е срам - и яд на тази война. Всичко е можело да бъде по-добре за нас, ако бяхме проявили малко повече търпение и мъдрост. Сили сме имали предостатъчно.

 23. 23 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#18] от "СДС"
  Ще ми бъде интересно да хвърля едно око на тези доказателства за предателство на Р. Димитриев през 1913. Вашите източници?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#9] от "Γαλλα":
  Извънредно глупава, братоубийствена война с унизителен край...
  .........
  Войната е била предпорграмирана в Петерсбург.
  Русия и Румъния подписват договор, според който България трябва да отстъпи Силистра и част от Добруджа, понеже се е разширила много, вследствие на победите в Балканската война.
  Съответно, дори и да се бяхме разбрали с Гърция и Сърбия, война щеше да има с Румъния, а Кемал Паша и турците щяха пак да скочат в гръб, за да си върнат Одрин т.е. война на два фронта. България е стисната за та..ците, както и да го въртим и сучем, трън в окото на всички съседи сме по онова време.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  [quote#10:"Иво"]След разгрома ни в Междусъюзническата война нашата страна изпада в първата си национална катастрофа! А, главния виновник за тази беда която сполита България царчето германец Фердинанд по-никакъв начин поема отговорност![/quote]
  -В този решителен момент важна роля изиграва личността на Фердинанд, който е един от главните виновници 16 юни да бъде наречен „денят на престъпното безумие“. Още с възкачването си на българския престол той нееднократно е показвал амбициите си, които често добивали големи мащаби. Може би най-категоричното доказателство за тях е желанието му да влезе в Цариград. Виждайки как през лятото на 1913 година неговата България се е разправила с турците, царят отказва да прояви каквото и да било търпение и решава, че сега е подходящият момент да стори същото със сърбите и гърците. С други думи – всичко или нищо.

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3431 Разстроено

  Посмали ромчо...

  Добра теза за конспирация, сложна - като за дисертация.
  За научно изследване.

  Червените тролове обичате да простачески обяснявате всички злини с Чърчил, но истината е, че след 5 века османско изолационно "владичество" България граничи с Турция, георгафски е (била) доста изолирана и е била твърде обвързана политически, икономически и военно с ПРусия - Германия и Русия.

  Германия започва и губи две големи европейски световни войни.
  Покрай Германия губи и обвързаната с нея България.

  Твърде зависима и от бившата Съветска Русия, която била обвързана с нацистка Германия и през септември 1939 заедно
  ескалират/започват ВСВ - срещу Полша и Великобритания,
  след като вече са завладели ред други държави.

  Чудно защо войната между нацистка Германия и СССР
  след юни 1941 не е известна като Междусъюзническа война или Междунацистка...

  Впрочем, Кобурготите имат роднини в Британската династия
  и някъде през или след Първата световна война в Лондон се "етнически самопочистват" като се частично преименували и баннали някои кобурготски и пр. пруски германски имена.

  А Чърчил... бил военен министър и министър председател на
  Великобритания за един или два мандата и "само толкова".

  Загубил британската битка при Галиполи, Турция - за евентуално превземане на Константинопол.

  Загубил и битката за България. На 5.9.1944 съветски пълчища нахлули в страната и Чърчил останал с "пръст в уста".
  Българите тоже... изолирани.

  Особено изолирани. Съветските танкове не посмели да припарят
  до Бяло море и очертали южна граница на България
  угодна на Турция и Гърция, "Желязна завеса" и външна граница за
  сталинистки "ЕС". Западна "Желязна завеса" тоже: с мини марксистката империя на Титова Югославия.
  На север - "свобода" - към необятните контролирани простори
  на страни от соцлагера на СССР...

  А Чърчил... обичал да си пийва българско вино "Мелник",
  но за това вече трябвало разрешение от Москва.
  И така... докато го уволнили от премиерската длъжност и... починал.

  А българският народ... Велик народ бил той... приживе.

  До коментар [#6] от "batzdravo":

  Цитат от коментар #0:"Великите сили пък допълнително разпалват конфликта, за да изпробват чрез него потенциалната сила на своите съюзници в региона."

  Тази фраза събира в себе си истината за отношението на "Великите сили".

  Особено на "великата сила" Великобритания в лицето на нейния военен министър, а по-късно и премиер, Чърчил!

 27. 27 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#23] от "gripen":

  Потърси в нета, някдъе имам линкове. Има. В "Бойан слава" дори, много добър сайт.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 28. 28 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Както сега, така и тогава сме имали чудната способност да се бутаме със зор в неизгодни позиции. Разликата е , че тогава сме имали поне една що годе прилична икономика и ентусиазирана войска , макар с технически проблеми.
  В днешно време всичко това го няма и рубладжийте са ни вкарали в тежки обремености от които незнам как ще се излиза.

 29. 29 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#28:"elevation04"]Разликата е , че тогава сме имали поне една що годе прилична икономика [/quote]

  Посмали малко. "Икономиката" е била 90% дребно земеделие и 10% държавни служби, финансирани със заеми -- същата, като тая на останалите балкански държави, а БВП на калпак е бил 1/4-1/5 от тоя на запад.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 30. 30 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Голяма катастрофа, спор няма, но май и този път сме разчитали на Великите сили - най-вече Русия, поне да сдържа Румъния. Това ни е била огромната грешка. Със сърби и гърци сме щели да се справим, но кой ще ни го позволи стратегически. По-интересно е дали ако сме били сключили мир и отложили реванша, те не биха нападнали нас - все пак им е било пределно ясно, че ще си търсим своето - в този ред на мисли, може би внезапния опит за решение е бил по-изгоден. Щото ако двата ни врага са се били съюзили с още един от съседите ни - край с нас (както и става в тази война - но ако не се бяха напаснали всичките, може би сме били имали някакъв шанс).

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 31. 31 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#20] от "СДС":

  Ще го, благодаря.

  не разбрах само дали е просто вметка или опит за противопоставяне на моето мнение.

  Защото аз противопоставяне не виждам в контекста на Чърчил и способностите и заслугите му.

  Всички са правили мръсно на другите, естествено, това е то истинската международна политика.

  Истински мръсното, според мен е, че в една голяма част от времето мръсното на другите е правено не от умни държавници, а от хиени използващи (слабата) държава за постигане на лични цели.

  В контекста на историята Чърчил май все пак е в групата на силните държавници.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#27] от "СДС":

  Знам че не можете да дадете източник, такъв поне сериозен няма. Димитриев става родоотстъпник, но около 2 години по-късно. За Силистра също не е лошо да погледнете какво и кога се е случило.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2156 Любопитно

  [quote#15:"Боби Колев"]Чърчил е трябвало да мисли за доброто на Великобритания, а не за България.
  И трябва да му се признае, че се е справил забележително добре. [/quote]

  Много бързо се забравят уроците на историята!
  Не ми се започва темата за отношенията България - Беликобритания, много е дълга. Но още с освобождаването на българите от "османското присъствие", Великобритания е застанала на позицията: не на силна България на Балканите! И от тогава методично е "спазвала" този си интерес, нали?

 35. 35 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  [quote#16:"gripen"]Че цар Фердинанд е бил високо интелигентен е масово мнение сред хората които са го познавали и оставили спомени, разбира се имал е и своите слабости. [/quote]
  -Имал е своята особена слабост, главно към парите:
  "Фердинанд продава интересите на България срещу 25 млн. марки
  Кобургът хвърля страната ни в Междусъюзническата касапница, а после с таен договор я присъединява към Тройния съюз "
  "През 1931 г. в Германския Райхстаг депутатът Хиндербергер прочел страшни изобличителни документи от тайния държавен архив, които неопровержимо сочат, че Фердинанд продал на германците срещу 25 милиона марки и България и националните й идеали.
  И наистина, в началото на 1921 година Фердинанд получил от германското правителство "лична помощ" от 1 500 000 златни марки, през 1925-а получил още 1 000 000 и през 1925-а още 1 000 000 златни марки - по-нататък не се знае, но казват, че и Хитлер му плащал...
  Звучи невероятно, но го потвърждава личният Фердинандов биограф Ханс Рогер Мадол и по-сетнешният възторжен биограф Стивън Констант, цитирайки написаното по този повод в немската преса по онова време:
  Кобургът рискува кръвта и имота на любимите си българи, едва след като се осигури чрез един частен договор, че тоя риск не ще струва нищо нему лично... "
  Как да коментирам всичко това? Думата "предателство" е слаба и неточна. Наистина непростим и непоправим е грехът на големия наш политик Стамболов, че е докарал Фердинант на българския престол. Много загуби, много унижения и много българска кръв е струвала мрачната династия на страната ни."
  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&;esrc=s&source=web&cd=23&ved=0CCsQFjACOBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.vestnikataka.com%2F%3Fmodule%3Ddisplaystory%26story_id%3D70465%26format%3Dprint&ei=pImeU9-JKaz20gX8w4CgBw&usg=AFQjCNFeEVCeTE3_5n0OaNe-yDDDlpyNVg

 36. 36 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  След падането под Турско робство тази дата е най-гадната - за няколко месеца сме имали и територия, и силна армия, а след това сме престанали да бъдем фактор.
  И заради пустите македонски чукари сме загубили излаз на второ море!

 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Със задна дата всички ще се изкарват прави и измиват ръцете. Все пак за предпочитане е било да изчакаме, да се подсигурим със съюзници и опитаме с дипломатически ходове а не да воюваме на няколко фронта. Всеки военен ще ви каже, че война на няколко фронта е безумие и гарантирано поражение. Основната отговорност естествено е на върховният главнокомандващ, в каквато и обстановка да бъде поставен той е длъжен да намери вярното решение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Aвстрийците лъжaт Фердинaнд че ще го подкрепят в еднa войнa, плaтенa с бългaрскa кръв. Зa 6 години Бългaрия губи почти 200 хйляди млaди животa зaрaди кривите сметки нa Хaбсбургите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Стамболов: "Македония ще бъде гробницата на България".
  не мога да разбера какъв е този копнеж по тази територия. бедна изостанала провинция са били и тогава и сега са такива. голяма работа като ги присъединиха сърбите. пристанище на Средиземно море и Северна Добруджа (плодородна земя) са в пъти по-ценни от Македония - малко обработваема земя и едно Охридско езеро.

  Истината ни прави свободни.
 40. 40 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Тази война е резултат от безумието на нашите политици и конкретно на Фердинанд. Показва, че сме абсолютно неадекватни на дипломатическия фронт.

  Трябвало е просто да отидем на арбитраж и да натискаме. Глупаво е да се оправдаваме само с "великите сили".

  Поради нападението, което сме извършили, до ден днешен съседите ни мразят.Отделно, стартираме превръщането на Румъния в териториален гигант на полуострова и в последствие да завземе съсвем чужди за нея земи.

  Жалко за загиналите и мир на праха им! Поклон!

 41. 41 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Великите сили пък допълнително разпалват конфликта, за да изпробват чрез него потенциалната сила на своите съюзници в региона.
  ---------------------------------------------------

  Същите велики сили, дето преди това на Берлинския конгрес ни резнаха 80% от българските територии?

  Барутният погреб Балкан си е тяхна "заслуга", разделяй и владей, и продавай оръжие!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 42. 42 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 534 Весело

  [quote#18:"СДС"]Просто Русия подтиква Румъния към удар в Гръб и Гарантира подкрепа на Сърбия и Гърция.
  Други сили няма. [/quote]

  Направо Путин е виновен?

  Всичко е изсмукано от нечистите ти пръсти! Румъния и Русия никога не са имали добри отношения!

  Румъния е била стратегически партньор на Франция на Балканите!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 43. 43 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 574 Разстроено

  Тябва да допълните че освен всичко на тази дата е проявен гения на Кобургготска династия и българската интелигенция

 44. 44 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Днес Негово Величество Цар Симеон Втори,Цар на българите навършва 77 години.Бог да пази Царя и царското семейство!
  С Бога,Царя и Отечеството!

 45. 45 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#5:"Боби Колев"]Много е лесно да се съди когато гледаш назад и всичко е на длан.

  Не съм бил там - нито пък вие сте - и не знаете как е изглеждала картината към тогавашния момент и какви са били причините за този ход.

  Ако беше успял сега България можеше да е регионална суперсила и съвсем по друг начин щяхте да пишете.

  В такива неща разликата между успеха и провала понякога е едно обръщане на монетата.[/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Бог да прости загиналите, слава на героите!

  'Let light surround you' Dream Theater
 46. 46 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "СДС":

  Не е било тайна че Русия ще заеме просръбска позиция.
  Вижта така наречената афера фирмилиан.
  въпросът е защо тогава сме избрали русия за арбитър.
  Имахме сключен и антисръбски съюз със сърбия.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 47. 47 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#44:"vjacho"]Днес Негово Величество Цар Симеон Втори,Цар на българите навършва 77 години.Бог да пази Царя и царското семейство!
  С Бога,Царя и Отечеството![/quote]

  Абе нормален ли си да постваш това под тази статия?? Мадридското влечуго, дето синът му плаща за греховете му? Пфу!

  'Let light surround you' Dream Theater
 48. 48 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Ех,историо!
  Колко лесно и правилно отсъждаме сега от разстояние.

 49. 49 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#34] от "batzdravo":

  Че то кои Велики сили лелеят за силна и независима България на Балканите!
  Великите сили си имат поне по един любимец на Балканите и като такива тези пудели водят успешна политика, най-вече когато интересите им с тези на Покровителя съвпаднат.
  Ние се освобождаваме последни и по това време части от българските земи вече принадлежат на съседите т.е. ние започваме съревнованието при неравностойни условия.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4662 Любопитно

  [quote#11:"SSmart"]Тракия винаги е била по-важна от Македония! Това е презумпцията, която можеше да ни предпази от катастрофите![/quote]

  Така е, но за съжаление по времето преди Междусъюзническата война българите от Македония живеещи в България са били много гласовити, имали са сериозно влияние върху българските медии, политици и армия.... голяма част от военните и политиците по това време са били именно български македонци. Те всички в един глас са тръбели, че трябва да се води война срещу Сърбия и Гърция, така, че и те са изиграли роля в катастрофалната грешка за започването на войната....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1311 Весело

  А освен за Кобургите,войната,Симо Горския на днешния ден:
  1342 г. — Основан е град Олбор, Дания.
  1815 г. — Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт — при Лигни.
  1846 г. — Пий IX е избран за папа, с което започва най-дълготрайният понтификат в историята на Римокатолическа църква.
  1903 г. — В САЩ е създадена автомобилната компания Форд Мотор.
  1903 г. — Кайлаб Брадхам патентова в САЩ напитката Пепси-Кола.
  1913 г. — Започва Междусъюзническата война
  1938 г. — Учредена е ултранационалистическата и расистка организация Българска орда, просъществувала до септември 1944 г.
  1940 г. — Втората световна война: Маршал Анри Филип Петен става министър-председател във Вишистка Франция.
  1958 г. — Имре Наги, Пал Малетер и други водачи на Унгарското въстание от 1956 г. са екзекутирани.
  1960 г. — В Израел е включен първият ядрен реактор.
  1961 г. — По време на турне в Париж съветския балетист Рудолф Нуреев иска политическо убежище и остава до края на дните си във Франция.
  1963 г. — Изстрелян е „Восток 6“ със съветската космонавтка Валентина Терешкова на борда, която става първата жена, летяла в космоса.
  1977 г. — Леонид Брежнев е избран за държавен глава на СССР и по този начин поема цялата власт в държавата.
  1981 г. — НС преизбира за държавен глава Тодор Живков; край на управлението на Станко Тодоров като министър-председател на България (от 7 юли 1971 г.) и начало на мандата на Гриша Филипов на тази длъжност (продължил до 21 март 1986 г.).
  1989 г. — Екзекутираният през 1956 г. министър-председател на Унгария Имре Над е препогребан с високи почести.
  1999 г. — Табо Мбеки встъпва в длъжността президент на ЮАР.
  2004 г. — Рафаел Бенитес е назначен за треньор на Ливърпул, с който през следващата година е победител в Шампионската лига.
  2006 г. — Италианската полиция задържа престолонаследникът на италианския трон Виктор Емануил Савойски, в обвинение за "пране на пари"
  И за да има и по-ведър подход към всички галимации на историята,най-скромно съм се родила и аз.

 52. 52 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 776 Любопитно

  [quote#47:"ariel28"]Абе нормален ли си да постваш това под тази статия?[/quote]
  Каква е тази червена злоба?Вие рожден ден нямате ли?Дори и да сте родена в епруветка,дори и червеното знаме да Ви е родило,пак си имате рожден ден.Какво Ви вбесява?

 53. 53 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  Между другото, освен изброените страни, срещу България се включва във войната и Черна гора.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4662 Любопитно

  До коментар [#14] от "Darth Чебуратор":
  До коментар [#21] от "СДС":
  До коментар [#22] от "shristov":

  Точно така! +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 237 Неутрално  "Имахме сключен и антисръбски съюз със сърбия.

  "
  ________________________________________________
  корекция

  имахме сключен антиавстрийски съюз със сърбия срещу австроунгария
  _____________________________________________________

  българия подкрепяше сръбските претенции за босна подкрепяше сръбските претенции относно северна албания
  и защо?какво спечели от тази политика?на фердинанд никой не вярваше нито австрия нито германия да не говорим за русия или франция.фердинанд ускпя да настрои ако не всички основни велики сили то поне повечето от тях.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 56. 56 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 638 Весело

  Честито на Лелка, другото е от Лукавия.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 57. 57 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ....успя да настрои среищу себе си.
  вярно във македзония ни ощетиха но защо в началото на войната не се разбрахме с гърците за подялбата на македония.
  те са ни предлагали.можеше ние да се задоволим със северна македония а цяла егейска македония да бъде за тях.
  източна тракия бе цялата наша а там ние не бяхме мнозинство по брой бяхме колкото гърците.а всичко до мидия енос бе наше и пак не ни стигаше та се лакомихме за още земя

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 58. 58 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  А защо в статията не се споменава нищо за предателската роля на Русия, в тези събития?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 59. 59 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 663 Неутрално

  На България винаги и е куцала дипломацията. Основна грешка е било че не са били уредени въпросите за подялбата предварително. Относно македонския въпрос се е чакало на арбитража на руския цар. Голяма глупост след като е било ясно че ще заеме предимно про-сръбска позиция. Защо при такава несигурност България е тласната във войната, като е било повече от ясно че без нас Сърбия и Гърция едва ли биха нападнали.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4662 Любопитно

  [quote#58:"grand funk railroad"]А защо в статията не се споменава нищо за предателската роля на Русия, в тези събития?[/quote]

  Несправедливо е да се обвинява Русия поне що се отнася до загубата на България в тази война. Преди България да нападне Гърция и Сърбия, руските дипломати са предупреждавали българските власти да не нападат Сърбия, която по-това време е била най-важния съюзник и приятел на Русия на Балканите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 409 Неутрално

  По моето скромно мнение, междусъюзническата война я губим още преди да сме я започнали. Цялата ни дипломация преди още първата балканска война е тотално сбъркана. Под натиск на Русия и с огромна доза наивност, нашето правителство сключва договора със Сърбия за съвместна отбрана, при очевидните фундаментални противоречия по неосвободена Македония - те си я имат за изконно тяхна, заради Душанова Сърбия (наистина около 100 години тя е била сръбска), пропагандират, че е населена със сърби, ние си я имаме за наша... И нашите дипломатически гении си мислят, неясно защо, че Руския цар ще я отсъди цялата на нас. Мда...
  Отделно с Гърция цари подобно меко казано несъгласие. Те имат всичко на юг от Стара Планина за Гърци и си искат старата империя. Очевидно е, че ние ще изнесем най-тежките боеве и щем-не-щем ще хвърлим почти цялата армия в Изт. Тракия, а през това време нашите лакоми съюзници ще изпоокупират каквото успеят. Реалистично е било да се прецени, че това ще е основно населена с българи спорна земя, и че няма да искат при никакви условия да я върнат доброволно.
  Просто не е трябвало да започваме Първата Балканска. Трябваше да изчакаме по-подходящ междунареоден момент, когато Осм. Империя рано или късно ще я споделят вътрешни или външни смутове и тогава да се действа. И нямаше да е зле да сключим договор за съвместни действия с Австро-Унгария за разпределението на Европейската част на Осм. Имп. и евтл. на Сърбия, а не със Сърбия, с която сме конкуренти... И договор с Италия за противодействие и "сандвич" на Гърция.

 62. 62 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Обикновено пишеш доста разумно, но тук си се поотпуснал. По това време почти всички държави са монархии. Аз се сещам за две републики по това време - САЩ и Франция. Разбира се, има и други. Но в Европа в началото на 20-ти век доминира монархията като форма на държавно управление.
  А Фердинанд че има вина, има, но далеч не е единственият виновник. Ако има виновници (защото решението ни е все пак грешно, въпреки справедливата кауза за национално обединение) това са обществото, ВМРО, генералитета, повечето от политиците... Всички са искали България да се обедини и са виждали като единствен път за това пътя на оръжието.

 63. 63 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSmart":

  Чисто икономически е така, но в Македония са живеели повече българи, отколкото в Тракия, поне в номинално изражение.

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4662 Любопитно

  До коментар [#62] от "simo87":

  Яд ме е на Фердинанд, той преди всичко е мислил за своето богатство и слава и чак след това за интересите на България. Вкара България в две национални катастрофи и накрая дори не беше съден за това, вместо това заграби един куп съкровища и пари и забегна за Германия. Прочети линка на Бенк-бенк, коментар [#35].


  [quote#62:"simo87"] Ако има виновници (защото решението ни е все пак грешно, въпреки справедливата кауза за национално обединение) това са обществото, ВМРО, генералитета, повечето от политиците... [/quote]

  Да, и те са виновни, но все пак според мен основния виновник е бил царя по това време - Фердинанд.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1327 Неутрално  До коментар [#61] от "shang":

  [quote#61:"shang"]Под натиск на Русия и с огромна доза наивност, нашето правителство сключва договора със Сърбия за съвместна отбрана, при очевидните фундаментални противоречия по неосвободена Македония - те си я имат за изконно тяхна, заради Душанова Сърбия (наистина около 100 години тя е била сръбска), пропагандират, че е населена със сърби, ние си я имаме за наша...[/quote]

  Най-лошото е, че допускат в допълнителното споразумение към договора да има "безспорна" и "спорна" зона за поделяне в Македония.
  Клаузата в споразумението за Кондоминиум /общо управление/ на новопридобитите територии е добра /на фона на избрания за арбитър руски император. Но генерал-щабното споразумение от 15.09.1912 за определянето на зоната на действие "Македонски военен театър" за сърбите, а "военен театър Марица" за българите е явна грешка.
  Още повече, че тези нови точки са включени към договора

 66. 66 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ЗА СВЕДЕНИЕ НА Българите:
  В началото на 1913, е бил проведен един знаменателен разговор, по-късно дълго време обсъждан в тогавашните медии: Сръбският министър-председател заявил на руския посланик "ние ще смажем България", а онзи му отвърнал "строшете й гръбнака"...
  За сведение - най-доброто изследване за онова фатално събитие, отпреди 100 г*, е направено от чужденец, един от най-известв.ните българисти в света, книгата е преведена на български и се казва "България по пътя към Първата световна война" - там обаче, няма и дума за Първата световна война, а се разглеждат събитията през 1913 - ключът към следващите 100 г. българска история. В тази книга, любознателният Българин, освен един брилянтен анализ, ще може да прочете едно изречение, което казва всичко. Става въпрос за краха на второто русофилско правителство на Данев и изобщо, катастрофата на русофилската политика 1912-13 г.г., в периода непосредствено ПРЕДИ началото на войната:
  " В течение само на една седмица, България от хегемон на Балканите се превърна в парий". И наистина, светът едва ли познава такова страшно политическо падение за толкова краткоп време. Българската политическа класа, подкрепяна почти единодушно от ЦЯЛОТО обществено мнение, успява да извърши невъзможното - спечелва си всички възможни врагове: Сърбия, Гърция и Черна гора, както и стоящите в резерва Османска империя и Румъния. Русия активно работи срещу България, Германия е заинтересувана от разпалване на конфликта, а Великобритания подкрепя Турция. Единствено Австро-Унгария оказва полвинчата подкрепа на България ...
  ____________________________________
  *това събитие отключва поредица от други катастрофални нещастия, които фатално разсипват материално и морално страната, като я докарват накрая до сегашното положение на пария на Европа: Първа световна война, 4 г - 1 000 000 войници на фронта, катастрофа - икономическа и социална, упадък на бълг. село, въздигане на комунистическите идеи и създаване на организирана военна комунистическа организация, 10 г. бунтове и социални колизии, започва Гражданската война
  ( продължаваща и до днес), а след известна стабилизация и икономически възход на държавата през 30-те г.г., комунизмът накрая побеждава и доунищожава нацията; половин век извън Европа и още 25 г. Посткомунизъм - това е прекалено много за един изтощен и победен народ;
  Бог да ни пази!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 67. 67 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 687 Неутрално

  СЕГАШНОТО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
  е пряка функция на едно историческо развите, което можем в първо приближение да ограничим В ПОСЛЕДНИТЕ 100 години!!
  Точно преди 100 години приключи една поредица от важни исторически събития: Балканската Освободителна война 1912-1913 и Балканската Междусъюзническа война. Тези събития ЕДНОЗНАЧНО и НЕУМОЛИМО предначертаха бъдещото развитие на България в следващите най-малко 100 години.
  Тази годишнина беше посрещната ПРАКТИЧЕСКИ с оглушително МЪЛЧАНИЕ.
  Причина: управляващата банда, която в общи линии не еизпускала властта последните 70 години, НЕ ЖЕЛАЕШЕ българите да разберат тези събития и да си извадят поука от тях. Най-важната фактология от тези героични и трагични времена отдавна е заключена в Гроба на историята и зорко се охранява от цяла тайфа Червени Академици, професори и др. научни работници, повечето по съвместителство агенти на КДС/КГБ. Ако се разпечати този Гроб, обществеността би била потресена...
  Резултатът за България през съдбовното лято на 1913 е обобщена САМО в едно изречение от един голям чуждестранен българист:
  "Само за една седмица България от хегемон на Балканите се превърна в парий"
  Въпросът "Защо?", към горното определение, се превърна в една от най-зорко пазените тайни на комунистическа и постКомунистическа България.
  Но това е една друга, много, много дълга и поучителна история....уникална за Европа.
  Затова и съвременната българска съдба е уникална за Европа.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 68. 68 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Цар Николай втори дава картбланш на власите за удар в гръб,
  И след няколко години царят и СЕМ. Са избити като кучета от болшевиките.

 69. 69 Профил на Чупакабра
  Чупакабра
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#68] от "gl_avatar":

  Някъде бях прочел, че руският цар в крайна сметка горчиво е съжалявал за разрива с България. Ще съм благодарен, ако някой ми помогне да преоткрия този източник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK