На тази дата: Умира поетът Христо Смирненски

Христо Смирненски

© Wikimedia Commons

Христо Смирненски"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 18 юни 1923 г. умира поетът Христо Смирненски, познат благодарение на пропагандата най-вече с пролетарските си творби, но всъщност предимно постсимволист и хуморист.


Роден е в Кукуш през 1898 г. под името Христо Измирлиев, заменено по-късно от псевдонима Смирненски.


Семейството му емигрира в България след Междусъюзническата война, която оставя града в гръцки ръце. В София започва да учи в Техническото училище, а от 1915 г. сътрудничи на хумористични издания - "К'во да е", "Българан", "Родна лира", "Художествена седмица", "Смях и сълзи", "Барабан", "Сила".
Въпреки младостта си той бързо става един от най-търсените и популярни хумористи, тъй като е изключително находчив и изобретателен. През 1917 г. за пръв път се подписва с псевдонима Смирненски, с който остава в историята на българската литература.


През май 1917 г. постъпва като юнкер във Военното училище, но продължава да пише, а през следващата година излиза първата му книга - "Разнокалибрени въздишки в стихове и проза".


Смирненски е повлиян от събитията в края на Първата световна война, когато левичарството доминира в Европа, и след 1919 г. участва в списването на седмичното хумористично списание "Червен смях", отразяващо левите идеи. Въпреки че лявата критика оценява дотогавашното му творчество като "проява на декадентския символизъм", през 1921 г. той е приет за член на компартията. През 1922 г. излиза и втората му книга - "Да бъде ден", която е социално ангажирана.


Поетът умира от туберкулоза, ненавършил 25 години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK