На тази дата: Индианците разбиват ген. Къстър край Литъл Бигхорн

Ген. Джордж Армстронг Къстър

© Associated Press

Ген. Джордж Армстронг Къстър"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 25 юни 1876 г. индианци от племената сиукси и северни шайени разбиват частите на ген. Джордж Армстронг Къстър край река Литъл Бигхорн в една от най-знаменателните за местните жители битки по време на т.нар. Индиански войни в хода на завоюването на Дивия запад от белите.


Самият Къстър, както и половината от бойците му от 7-и кавалерийски полк са убити.


До сражението се стига, след като през началните месеци на годината хиляди индианци бягат от резерватите си и организират съпротива, а белите подготвят офанзива, за да ги върнат в териториите, където са настанени.
Настъплението е на три фронта, като частта на ген. Къстър е включена в третата колона, отправила се от форт "Линкълн" към територията Дакота. Походът се забавя от битката при Роузбъд на 17 юни, където войските се прегрупират. Полкът на Къстър трябва да поеме по р. Роузбъд, а останалите по реките Бигхорн и Литъл Бигхорн, за да уловят индианците в капан.


Къстър отказва да вземе картечници, за да не се бави по пътя. Той пренебрегва и предупрежденията на скаутите, че нагоре по реката го чака голяма индианска сила, и поема на път с около 600 бойци. Очакват го около 1000 индианци, които го изненадват както с тактиката, така и с въоръжението си, обграждат водената от него част и за около три часа ги избиват почти до крак.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  а винету участвал ли е

 2. 2 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Литъл Бигхорн наистина е знаменита битка , но тя не е показателна за начина по който западните армии воюват. Всеки който познава военната история знае за т.н О'Рурк Дрифт през 1879: 150 британски войници, при това далеч не най-добрите, срещу 4000 зулуси. Британците удържат на атаките на зулусите защото имат добра тактика и укрепена позиция ( макар и това да е една ферма). За любителите: филмът "Зулу" показва точно тази история, при това в доста точни детайли.

  При Литъл Бигхорн Къстър бива победен точно защото няма нито тактическо превъзходство , нито укрепена позиция. Индианците също са имали достатъчно огнестрелно оръжие. И не са били 1000 , а около 3000 , макар и да е трудно да се каже.

  Битката при Литъл Бигхорн се възвеличава защото е един от малкото примери , в които местното население побеждава западна армия. Такива случаи са голяма рядкост. Имало ги е в Африка , в Судан и т.н. Но това са изключения. След победите на местните винаги е идвало поражение. Просто западният начин за водене на война е доминирал. Затова и неслучайно най-големите касапници са ставали ,когато две западни армии се срещнат на бойното поле. Първата Световна Война е доказателство за това.

 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  До коментар [#2] от "drake":

  Хм доста спорна личност
  Главореза от Оклахома си го е намерил.
  Тръгнал със същата тактика да избива жените и децата, но се оказало че и индианските войни били наблизо и то начело със Седящия бик и Лудия кон
  Пък относно позицията е спорно той е на хълма и индианците го атакуват от ниското

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Дотам води самонадеяността.

  Определено много знаменателна битка в епохата на Дивия Запад.

  По същото време у назе върви потушаването на Априлското въстание, разпити и мъчения на комити.

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#2:"drake"]150 британски войници, при това далеч не най-добрите, срещу 4000 зулуси.[/quote]
  Зулусите нямат дори лъкове, британците ги разстрелват с пушките си. Преди 3 века 200 испански войника с 30 конника разгромяват няколко хиляди индианци, въоръжени с боздугани. Само че Къстър няма този късмет, тръгнал е за лесна победа над жени и деца, но среща воините на обединените племена.

 6. 6 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това е човекът произнесъл фразата: Добрият индианец е мъртвият индианец.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 7. 7 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  120-сет години от раждането на Димитър Пешев. Виден български политик /бивш министър на правосъдието 1935-1936 г. и зам-председател на две народни събрания след 1938 г./. Почетен гражданин на гр. Кюстендил. Участвал в кампанията за спасяването на българските евреи на територията на Царство България от депортацията им през 1943 г. Осъден на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“ от т.нар. народен съд /смъртната присъда му се разминава на косъм заради забавяне на изпълнение на 2 смъртни присъди на осъдени нелегални, не заради участието в описаната кампания/. Умира през 1973 г. в бедност.
  Политик и държавник, каквито днес на заеманите от него позиции липсват. Получил признание за делата си в цял свят, което тези днешните едва ли някой ще ги запомни с нещо значимо

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  По сегашните мерки се е извършвало етническо прочистване и геноцид над автохонното индианско население. Тази битка е добила голяма медийна гласност поради англосаксонският начин на мислене, според който малобройни групи авантюристи са постигали големи военни успехи разчитайки на технологично првъзходство. Макар и много рядко ... разгрома на подобни високотехнологични армии от примитиви се повтаря. По мерките на Европа, където са се разхождали армии от по над 100 000 и от двете страни, войните в САЩ са междуселско сбиване.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на ovivo
  *****
  Разстроено

  [quote#5:"Каишков - Гласът на Америка"] Само че Къстър няма този късмет, тръгнал е за лесна победа над жени и деца ... [/quote]

  Янките обичат да воюват срещу цивилно невъоръжено население, като хвърлят напалм от самолетите си!

 10. 10 Профил на leeroy
  leeroy
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Направо не знам как не са се онищожили сами до сега тия американци.

 11. 11 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#3] от "1001":

  Само глупусти от филми! Въобще не е искал да убива жени и деца. Това е типична ситуация на несиметрична партизанска война. Прави грешка която му коства живота на него и на всички войници. Избиват ги до крак, като почти всички са скалпирани и скопени живи преди да умрат. И повечето са с разбити черепи.
  Ако беше малко по-образован щеше да знаеш за индианските войни не само от филмите. Истината е че многократно са се опитвали да подпишат договор с тях за собственост на земята. Индианците са подписвали договори само за териториите които населяват в момента но не и за лична собственост. Отказали са да разберат че е необходимо да притежават земята лично за да може да се впишат в Американското законодателство. Не са разбирали как така човек може да притежава земя и да я оставя в наследство.
  Хайде сега си представи по това време в Европа да има няколко милиона конници които да не признават граници, частна собственост или Австро-Унгарската империя или Отоманската или Британската и да искат да си яздят свободно от Париж до Виена и по пътя да убиват всяко животно което искат.
  Аман от тъпаци!
  А генерал Къстър е герой от Гражданската война който се доказва в битката при Гетисбърг като разбива кавалерията на Генерал Лий с неговия кавалерийски патрул който е 4 пъти по-малък от южняците. По този начин запазва тила на Севера и допринасая за спечелване на тази решаваща тридневна битка. Тогава е на 23 години само но вече е Бригаден Генерал. Той е най-легендарния командир на 7-ма кавалерия която съществува и до днес. Сега не е на коне а на хеликоптери но са си запазили химна - https://www.youtube.com/watch?v=78D1Kuwbx4s
  България също е имала легендарни военни части с история собствени знамена и химни. За сажеление тази част от историята ни е изтрита от комунизма. Сега армията ни се идентифицира с неграмотни дебелаци старшини, които крадат чаршафи от поделението. Не е било така. А в Америка никога не е било така. Така че забрави простотиите с избиването на жени и деца.

  California Über Alles
 12. 12 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  До коментар [#1] от "tur671":

  Винету не е участвал, защото е само литературен герой, но за сметка на това в тази легендарна битка са участвали великите сиукски вождове Седящия бик (Sitting Bull или Татанка Йотанке на лакота-езика на сиуксите) и Лудия кон (Crazy horse или Ташунке Уитко на лакота). Но, за съжаление и тези велики вождове не успяват да спрат настъплението на янките. Само година по-късно е убит Лудия кон, а Седящия бик, който бяга в Канада за да се спаси, едва не умира от глад и отново се връща в САЩ, където е затворен в резерват и убит от индиански полицай през 1890, уж при съпротива при арест. Разбира се след това убиецът се среща с американски президенти и получава много ордени и почести. Тъжна е съдбата на индианците...

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 13. 13 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Хм, интересно, индианците са въстанали срещу белите почти едновременно с нашето Априлско въстание.

 14. 14 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  За съжаление, това не е помогнало на индианците. Те отново са натикани в резервати.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pontif":

  Ами филми не съм живял тогава да го гледам наживо
  Има си много хубав документален американски филм за ген Къстър. С шаените и арапахите точно така постъпва или избива жените и децата или ги взема като заложници и ги държи пред армията си. В същото време при р Уашита директно избягва оставяйни пратените от него войски на милоста на индианците след като е разтребил селото им.
  А относно Черните хълмове има една малка подробност открито е злато, така че никакви договори не могат да ги спасят

 16. 16 Профил на Модератора е курва
  Модератора е курва
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "drake":

  Западните армии, които нападат още по-западни територии, всъщност са източни. Та за коя западна армия говориш? Оправи си географията и не ми величай изтока и запада, щото едно е да си с лъкове и копия, друго с пушки. Ако не вярваш можем да пробваме аз с пушка, срещу тебе с копие?

  Писна ми от продажници и тролове!
 17. 17 Профил на Модератора е курва
  Модератора е курва
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pontif":

  Е много ясно, че не е искал да убива жени и деца. Той им е донесъл ДЕМОКРАЦИЯ, те пък пусти му и диваци, как може да не разберат и да я прегърнат с обич, ми тръгнали да се бият за земите си, които някой друг се опитва да узурпира! Както ти сам го казваш в коментара ти "аман от тъпи хора".

  Писна ми от продажници и тролове!
 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  [quote#11:"Pontif"]Отказали са да разберат че е необходимо да притежават земята лично за да може да се впишат в Американското законодателство.[/quote]

  Предвид факта, че тази земя всъщност си е исконно тяхна, векове преди да се появят натрапниците и да им я отнемат, е нормално да не разбират.
  Изобщо, изключително гнусно е всичко, случило се тогава, да се заселиш на континент, дето принадлежи другиму, да му заграбиш всички имоти, а законните собственици, населявали мястото от памтивека да избиеш колкото можеш, а които не успееш - да вкараш в концлагери и до ден днешен да ги караш да се съобразяват с теб и да не им признаваш никакви права. Гнусно и нагло!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#11:"Pontif"]Хайде сега си представи по това време в Европа да има няколко милиона конници които да не признават граници, частна собственост или Австро-Унгарската империя или Отоманската или Британската и да искат да си яздят свободно от Париж до Виена и по пътя да убиват всяко животно което искат. [/quote]


  Ами, ако тези конници са коренното население на споменатите от теб места, не виждам причина да не правят каквото си искат на собствената си територия. Това, което не е нормално е, да дойде някой от на майната си и да ти казва как трябва ти да живееш.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Любопитно

  "които го изненадват както с тактиката, така и с въоръжението си"

  Учудващо, но е истина - индианците са били въоръжени с по-добри пушки.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  В случая оръжието на индианците е било по доброто.Индианците са имали пушки Уинчестър,армията еднозарядни пушки Шарп и пушки Спингфилд

 22. 22 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#11:"Pontif"]Хайде сега си представи по това време в Европа да има няколко милиона конници които да не признават граници, частна собственост или Австро-Унгарската империя или Отоманската или Британската и да искат да си яздят свободно от Париж до Виена и по пътя да убиват всяко животно което искат. [/quote]

  Те "отоманските" коници са си били точно такива. Впоследствие се затварят зад някакви граници, после се и разпадат, а туземците си възстановяват националните държави.

  Самата идея да "признаваш" законодателството на някой,д ето ти се е насадил в башината земя е ... странна, меко казано.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 23. 23 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Къстър е станал жертва на собственото си високомерие.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  До коментар [#23] от "grand funk railroad":


  [quote#23:"grand funk railroad"]Къстър е станал жертва на собственото си високомерие.[/quote]
  Плюс липса на разузнавателна информация.

 25. 25 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  [quote#24:"Доби ВЕЛКОВ"]Плюс липса на разузнавателна информация. [/quote]
  Това си е част от високомерието на някои командири - да взимат решения, без да се съобразяват с щаба си.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 26. 26 Профил на skogkatt
  skogkatt
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "When the last tree is cut, the last fish is caught, and the last river is polluted; when to breathe the air is sickening, you will realize, too late, that wealth is not in bank accounts and that you can’t eat money." - Alanis Obomsawin

 27. 27 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  Отговор на индианския вожд Сиатъл до президента на САЩ Франклин Пиърс, който през 1855 г. Предлага на племето Дуамиш белите да купят земята им а те да се преселят в резерват.

  Големият вожд ни праща известие, че иска да купи земята ни. Големият вожд ни праща думи на приятелство и добра воля.Това е много любезно от негова страна, защото ние знаем, че той няма нужда от нашето приятелство.
  Ние ще разгледаме неговото предложение. Защото разбираме, че ако не продадем земята си, ще дойде белият човек с пушката и ще си я вземе сам.
  Но как може човек да купе небето ? Или да продаде топлината на земята. Такава представа е чужда за нас. След като ние не притежаваме чистотата на въздуха, нито блясъците на водата, как можете да ги купите от нас?
  Но ние ще вземем решение по въпроса. Големият вожд във Вашингтон може да вярва на думата на вожда Сиатъл – те са така сигурни както кръговрата на годишните времена. Моите думи са като звездите. Те не падат.
  Всяка педя от тази земя е свята за моя народ. Всеки сияен бор, всяка песъчинка край брега, всяка мъгличка в тъмните гори, всяка поляна, всяко жужащо насекомо е нещо свято в мислите на моя народ.
  Сокът , който се стича по дърветата носи спомените на червения човек.
  Мъртвите на белите забравят родната си страна, когато белите отиват нататък да бродят под звездите.Нашите мъртви никога няма да забравят тази земя. Тя е майка на червения човек.
  Ние сме част от земята и тя е част от нас. Ухаещите цветя са ни сестри. Сръндакът, конят и големият орел са наши братя. Пранинските скали, тучните ливади, топлината на конете и хората – всички принадлежат към едно семейство.
  И когато Големият вожд във Вашингтон ни праща известие, че смята да купи нашата земя, той иска твърде много от нас. Големият вожд ни казва, че е приготвил за нас едно място, където ще можем да живеем удобно и приятно. Той ще бъде наш баща, а ние - негови деца.
  Нима това е възможно? Господ обича вашия народ. Той изостави свойте червени деца. Той изпраща машини на белия човек, за да му помага в работата, гради му големи градове. Той прави вашия народ все по-силен, ден след ден. Скоро вие ще препълните нашата страна, както се препълват реките след могъщ порой от небето, който никой не е очаквал. А моят народ е един отлив без прилив.
  Не, ние сме различни раси. Нашите деца не играят с вашите.
  Нашите старци не разказват същите приказки като вашите. Към вас Господ е благосклонен, а ние сме изоставени.
  Ще разгледаме вашето предложение да купите земята ни.. Ще размислим. Но няма да ни е лесно. Защото тази земя е свята за нас.
  Ние се радваме на тези гори. Не зная – нашето мислене изглежда различно от вашето. Блестящата вода, която се движи в ручеите и реките не е само вода. Това е и кръвта на нашите предци.Ако ви продадем земята си трябва да знаете, че тя е свята. И трябва да кажете на децата си, че е свята. И всяка игра на светлината в ясните води на езерото е напомняне за живота на моя народ. Бълбукането на водите е гласът на моите предци. Реките са наши братя. Те утоляват жаждата ни. Реките носят нашите канута и хранят нашите деца. Ако ви продадем земята си, вие трябва да помните и да научите децата си, че реките са наши братя, а също и ваши. И трябва да бъдете добри към тях, както и към другите си братя.
  Червеният човек все отстъпваше пред движението на белия човек. Както ранната мъгла отстъпва пред утринното слънце. Но прахът на нашите бащи е свят. Техните гробове са свято място.
  Тези дървета и тези хълмове са свети места.
  Ние знаем, че белият човек на разбира нашето мислене. За него всички части на земята са еднакви, защото той е чужденец навсякъде. Той идва през нощта и взема от земята това, от което има нужда в момента. Земята не му е брат. Тя му е враг.И когато я завладее, той продължава нататък. Той изоставя гробовете на бащите си и това не го безпокои.Той краде земята на децата си и това не го безпокои. Гробовете на неговите бащи и правото на живот на неговите деца са забравени от него. Той се отнася към майка си – земята и към брат си – небето, сякаш са неща, които могат да се купят. Сякаш са овце или блестящи мъниста. Неговият глад ще погълне земята. И след него ще остане само пустиня.
  Не зная, ние сме различни от вас. Като гледам градовете ви, очите ме болят. Може би защото сме диваци и не разбираме. В градовете на белите няма тишина. Няма място, където може да се чуе разпукването на листата през пролетта, нито бръмченето на насекомите.Може би аз съм дивак и не разбирам нещата. Но градският шум наранява ушите ми. Как може да има нещо хубаво в живота, щом не може да си чуе самотният вик на козодоя, или шума на жабите в блатото през нощта. Аз съм червен и не разбирам. Индианецът обича тихия полъх на вятъра над езерото, дъха на вятъра, изчистен от дъжда по пладне или понесъл миризмата на бора. За червения човек въздухът е скъпоценен. Защото всички неща дишат. И животното, и дървото и човекът. Всички дишат същия въздух. Поделят го помежду си. Изглежда, че белият човек не забелязва въздуха, който диша. Като човек, който от дълго време умира, той е безразличен към миризмите.
  Но когато ви продадем земята си, вие не трябва да забравяте, че въздухът за нас е много скъп. Той дели своя дух с целия живот, който съдържа. Вятърът даде на бащите ни първата глътка въздух. И прие в себе си последния им дъх. Вятърът ни ще даде и на децата ни духа на живота. И когато ви продадем нашата земя, трябва много да цените въздуха. Тук, в тази земя, дори белият човек чувства че вятърът има сладък вкус или мирише на цветя от ливадите.
  Ще обмислим, вашето намерение да купите земята ни. И ако приемем, това ще стане само при едно условие : белият човек трябва да се държи с животните по тези места като като със свой братя. Аз съм един дивак и не разбирам. Аз съм виждал хиляди избити бизони, оставени от белия човек да изгният, застреляни от прозореца на някой влак, който е минавал покрай тях. Аз съм дивак и не разбирам как може шумящият железен кон да е по-важен от бизона. Ние убиваме бизона само когато трябва да преживеем. Какво е човекът без животните. Ако всички животни умрат, тогава и човекът ще умре в голяма самота на духа. Каквото се случи на животните, ще случи и на човека. Всички неща са свързани едно с друго. Това, което поразява земята, ще порази и синовете на земята.
  Вие трябва да научите децата си, че земята под краката им е праха на нашите предци. За да уважават земята , кажете им , че земята е изпълнена с душите на нашите предци. Учете децата си, както ние учим нашите, че земята е наша майка. Когато хората плюят върху земята, плюнката се връща върху тях самите. Ние знаем , че не земята принадлежи на хората, а хората принадлежат на земята. Това знаем
  ние : всички неща са свързани едно с друго. Както еднаквата кръв свързва едно семейство. Това, което поразява земята, ще порази и синовете на земята.
  Не човекът е създал тъканта на живота. Човекът е само една нишка в нея. И каквото направите на тъканта, правите го на себе си.
  Не, денят и нощта не могат да живеят заедно. Нашите мъртви живеят в сладките реки на земята. Идват отново през пролетта с тиха стъпка. Тяхната душа е във вятъра, който бразди езерата.
  Ще обмислим намерението на белия човек да купи земята ни. Но моят народ пита – какво иска белият човек. Как може небето и ли топлината на земята да бъдат купени? Или бързината на антилопата?
  Как можем ние да продадем тези неща и как можете вие да ги купите?
  Можете ли да правите каквото си поискате със земята само защото червеният човек е подписал едно парче хартия.
  Можете ли да си купите отново бизоните, когато и последният от тях бъде убит?
  Ние ще обсъдим вашето предложение. Знаем, че ако не ви продадем земята, вие сами ще си я вземете. Ние сме диви. Но белият човек, като притежава силата си мисли, че той вече е Господ. Защото земята е Господ. Как може човек да притежава своята майка?
  Ден и нощ не могат да живеят заедно. Затова ще обмислим вашето предложение да отидем в резерват. Там ще живеем в уединение и мир. Не е толкова важно къде ще прекараме остатъка от дните си. Нашите деца видяха бащите си победени и унизени. Нашите войни бяха посрамени. След пораженията те прекарват зле дните си – тровят своите тела със сладки храни и силни напитки. Не е толкова важно къде ще прекараме остатъка от дните си. И не са останали много дни за нас. Още малко, няколко зими и няма да остане нито едно дете на големите племена, които някога живееха по тази земя, а сега останаха малки групи да бродят по горите , нито едно дете няма да остане да скърби върху гробовете на моя народ. Един народ , който някога беше така силен и пълен с надежда какъвто е сега вашият.
  Но защо да тъгувам за загиването на моя народ. Народите се състоят от хора, не от нещо друга. Хората идват и си отиват. Като вълните в морето. Дори и белият човек, чиито Господ сега върви с него и му говори като приятел като приятел, не може да избегне общата съдба. Възможно и все пак да се окажем братя. Ще видим. Ние знаем едно, което може би и белият човек един ден ще открие – нашият Бог е същият бог , вашият.
  Вие може би мислите, че и него го притежавате. Както имате желание да притежавате земята ни. Но това не е възможно. Той е бог на всички хора – и на белите и на червените. Тази земя е ценна за него. Да мърсиш земята значи да не уважаваш нейния създател.
  И белите ще си отидат като всички останали племена.
  Ако продължавате така да замърсявате леглото си, някоя нощ вие ще загинете в собствената си мръсотия. Но докато загивате, вие излъчвате светло сияние чрез силата на Бога, който ви доведе в тая страна и ви определи да владеете над нея и над червения човек. Тази ваша съдба е загадка за нас.
  Когато всички бизони бъдат унищожени, мустангите – уловени, девствените гори – наситени с миризмата на много хора, когато просторът над всички хълмове бъде наранен от пеещите жици, когато вече ги няма храсталаците, когато го няма орелът, когато кажем сбогом на бързите коне, - това ще е край на живота. И началото на новия живот.
  Господ ви даде да владеете над животните, горите и червения
  човек по някакво странно съображение. Неговият план за нас е загадка.
  Може би бихме разбрали, ако разбирахме за какво мечтае белият човек.
  Какви надежди предава той на децата си в дългите зимни нощи. Какви
  мечти запалва в техните умове.
  Ние сме диви и мечтите на белия човек са тайни за нас.Затова ще вървим по наш собствен път. Защото повече от всичко друго ние ценим правото на всеки човек да живее както той сам желае. Независимо колко е различен от свойте братя.
  Не е много това, което ни свързва. Ще обмислим вашето предложение.Може би в резервата ще можем да преживеем по наш начин остатъка от дните си.
  Когато последният червен човек изчезне от тази земя, и споменът за него остане само сянка на облак над прерията, по тези брегове, по тези гори ще остане завинаги духът на моя баща, ще бъде жив завинаги. Защото моите предци обичаха тази земя както новороденото обича ударите на майчиното сърце.
  Когато ви продадем земята си, обичайте я така, както ние я обичаме, грижете се за нея, както ние се грижим.Запазете спомените за земята такива каквито са сега, когато я взимате. С цялата ваша сила, с целия си дух и цялото си сърце я запазете за вашите деца, обичайте я.
  Така, както Господ обича всички нас. Понеже ние знаем едно – Бог е един за всички ни и тази земя е свята за него. Не може белият човек да избяга от общата съдба. Така, че може би все пак сме братя.
  Ще видим.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 28. 28 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#18] от "Barcelina":

  Така наречените коренни американци са може би единствения привилигирован етнос в САЩ,а жителите на резерватите получават субсидии,не плащат данъци и резерватита са особени юрисдикции в които не действат много от регулациите

 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#27] от "andreas_hofer":

  Страхотни думи, още повече, че са писани от "неграмотен и див" индианец!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#28] от "slonsco":

  Е, предвид факта, че им е била отнета цялата земя, това е просто нищожно подаяние.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#27] от "andreas_hofer":

  Силно е.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 32. 32 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  До коментар [#16] от "TopnegoTo":
  Не можа да се сдържиш да не профанизираш прекрасния коментар на Понтиф. От вътре ти идва.

  Gunter glieben glauchen globen
 33. 33 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  [quote#19:"Barcelina"]Това, което не е нормално е, да дойде някой от на майната си и да ти казва как трябва ти да живееш[/quote]
  Той и бащицата ти Сталин е изселвал цели народи както му скимне и ги е изпращал в концлагери, но теб това не те дразни. Докога с двойните стандарти?

  Gunter glieben glauchen globen
 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5063 Любопитно

  [quote#30:"Barcelina"]Е, предвид факта, че им е била отнета цялата земя, това е просто нищожно подаяние[/quote]
  Интересно, че никой индианец не иска да замени лошата Америка със свободната Россссия.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на Модератора е курва
  Модератора е курва
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#32] от "Blood Red Skies":

  Ама моля ти се как. Аз просто го допълних! Нима не е това, което са правили там дружелюбните либерални американци? Как може индианците да не осъзнават, че могат да притежават земя!? Това, което се е случвало там по онова време, в днешни дни наричаме геноцид и се преследва от закона. Ха сега ти ме убеди, че американците са били прави да избиват коренното население на Америка, за да се заселят там.

  Писна ми от продажници и тролове!
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  [quote#33:"Blood Red Skies"]Той и бащицата ти Сталин е изселвал цели народи както му скимне и ги е изпращал в концлагери, но теб това не те дразни.[/quote]

  И защо реши, че не ме дразни? Или просто се заяждаш, щото реално нямаш какво да опонираш?
  Все пак, ако не си забелязал, темата е за САЩ и индианците, а не за СССР, Сталин и съветските народи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  [quote#34:"Blood Red Skies"]Интересно, че никой индианец не иска да замени лошата Америка със свободната Россссия. [/quote]

  Ти, какво, да не би да искаш да изгониш индианците от собствената им земя, другарю? Откъде-накъде да ходят където и да било, след като САЩ си им е исконна тяхна територия?
  И второ, какво общо има Русия с темата? Или ти е станала такава мания, че не можеш да спреш да говориш за нея, дори и под теми, нямащи нищо общо? Не се ли усещаш колко си смешен?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  [quote#35:"TopnegoTo"]че американците са били прави да избиват коренното население на Америка, за да се заселят там. [/quote]

  Едно време правото е било на страната на по-силния. Така са се завладявали територии, създавали държави, притежавали колонии, етс. Не може да се съди за действия отпреди 200-300-400 и повече години по днешните стандари.
  Това, което мен ме дразни е, че в наши дни автохонните жители на САЩ са завряни в резервати, почти без никакви права. Все едно в България да затворим всички цигани в резерват, при същите условия, като в САЩ, представяш ли си какъв вой ще се надигне, като точно американците най-високо ще лаят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4345 Неутрално

  До коментар [#18] от "Barcelina":

  Индианците не са познавали и не са приемали възгледа за лична собственност върху каквото и да е. От там идват големите противоречия с белите заселници. Оставеният навън кон са считали за свой , и спокойно са го взимали . Така става и с продажбата на земя на белите , те били безкрайно очудени когато им предлагат да продадат Манхатън .Белите също не са разбирали техния мироглед и са ги смятали за особенно нахални крадци. От там идва и стремежа да ги отделят в резервати където няма да има сблъсъци с белите.

  klimentm
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4345 Неутрално

  До коментар [#27] от "andreas_hofer":

  Виждам че знаеш доста много за тази част на американската история. Позволявам си да ти препоръчам "Черният хълм" от Дан Симънс разказваща за точно тази част от историята.Потресавщ разказ за Кастър, Седящият бик, Лудият кон и малко момче свидетел на битката. Изключително добра книга.

  klimentm
 41. 41 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#40] от "klimentm":

  Благодаря ти. Не съм я чел тази книга, но ще я намеря и прочета.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#40:"klimentm"]Позволявам си да ти препоръчам "Черният хълм" от Дан Симънс разказваща за точно тази част от историята[/quote]

  Наистина много добра книга, и аз я препоръчвам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#34] от "Blood Red Skies":

  Российските индианци са изтребени също. Има ги вече май смао по вицовете.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 44. 44 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#38] от "Barcelina":

  Правото и днес е на страната на силния.

  Циганите не са местно население, тук ние сме индианците.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 45. 45 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Представата ви за Американските Индианци е трогателно погрешна. Изградена на базата на малко романтични книги, усетърни на Дийн Рийд и малко пропаганда.
  Аз живея от 30 години в Америка, имам колеги индианци, ходя почти всяка седмица на обяд в Индианско казино, което се намира в Резерват в средата на Силикон Вали. Нямате идея за какво говорите. А и няма логика в това което говорите. Някакъв другар е много обиден на "демокрацията" - спокойно скоро няма да има такова нещо в България. В безопастност си.
  Може ли някой да ми обясни защо на белите им трябва да избиват местните? Да не би в Европа някой като завладее друга държава да му трябва да избива населението? Някога да е правено? Ама е по-лесно да се цитират руските буквари.
  Ето ви и няколко факти. Когато белите откриват Америка държави не е имало! Имало е номадски племена които са били във война помежду си и са се избивали безмилостно като включително са използвали ритуален канибализъм. Говорим за около 1600. Нека не прилагаме Женевската конвенция за тези времена, а. Друг факт е че за по-малко от 20 години почти 80% от местното население измира. Измира по времето когато белите са много малко и е абсолютно невъзможно да спечелят директна битка с местните. Болестите се пренасят повече от църковните мисионери отколкото от заселниците. Никой не е знаел или разбирал механизма на епидемиите тогава. Местното население на Америките са нарича - биологически наивно - ако на някой му се иска да прочете нещо повече. В момента 80% от Индианците страдат от диабет - надявам се не обвинявате за това правителството на Обама? Именно това бързо обезлюдяване на целия континент предизвиква докарването на роби от Африка за да има кой да работи. Броя на заселниците е бил толкова малък че са били под критичната точка за оцеляване като цивилизация. А тогава не е имало самолети да им се кара храна от Европа. Дори и сега за хора които не са раждани тука е изумително колко малко населен е този континент. Има много места където можеш да караш 200, 300 км без да срещнеш нито една кола! Случвало ми се е да карам през зимата през Милуоки и Уисконсин и за 10 часа се разминаваш с 10-15 камиона. Няма и села. На всеки 20-30км виждаш по една ферма само. Има места където като спреш имаш 360 градуса до хоризонта само полета и нито една къща. чустваш се като че ли си на друга планета. Дори и по населените крайбрежия има такива участъци. Между Калифорния и Орегон можеш да караш 300, 400км през нощта и да не видиш нито една светлинка - само девствени гори в които още не е стъпвал човешки крак.

  California Über Alles
 46. 46 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Весело

  До коментар [#45] от "Pontif":

  Това, с което са ти промили главата, е смесица от историите на Северна и Южна Америка, романтичната история на ВГО и местни патриотични оправдания.

  Някак трябва да приемеш, че всички извън САЩ имат повече исторически познания от всички вътре в САЩ и нещата ще си дойдат на мястото.

  Но историята ти е забавна, благодаря

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4345 Неутрално

  До коментар [#46] от "galio":

  Не са местни оправдания а абсолютна истина .

  klimentm
 48. 48 Профил на popov77
  popov77
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Не, иначе ББ нямаше да е чел за него...

 49. 49 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#45] от "Pontif А":

  Ако ми направите тази аналогия и с бизоните, ще се съглася на 100%, има истина в написаното от Вас, но завладяването на Америка е свързано с най-големия непризнат геноцид. Каква е съдбата на южноамериканските индианци и тези от територията на днешна Канада, Бразилия, Перу, Чили и Аржентина?

 50. 50 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#49] от "Tademan":

  ВАшето съгласие или несъгласие не е чак толкова важно, нали. Ако искате може да се образовате на ниво над в. Дело. Ако не ... също е ОК.
  Навсякъде индианците които влизат в достъп с белите и се заразяват от "бели" болести измират около 90%. В Мексико с индианците е имало свещеници, които са се опитвали да ги покръстят. Те са водели много подробни записки за племената в които са живеели. Има много документирани случаи в които над 90% от племето умира за 7 до 10 дена. Населението на Америките се нарича биологично наивно.
  Сега индианците са като слонове - по 180 кила и 90% от тях имат диабет. Това не е защото ЦРУ иска да ги унищожи а защото 8,000 години са яли само протеинова диета и са се хранили най-много веднъж на два дни.
  За бизоните мога да ти обясня много лесно. Сега има достатъчно много бизони и даже се продава бизоново месо. Но са стигнали почти до пълно унищожение защото са ги избивали безразборно. Има над 100 вида животни, птици и разтения които са унищожени и са изчезнали защото не са имали естествена защита срещу растения и животни които са донесени от Европейците.
  А за умишлено избиване на индианците не може да се говори защото такова нещо не е имало. Можеш ли да ми обясниш каква е нуждата от това? Индианците ги събират и ги пращат в училища с подстригани коси, сменят им имената и ги правят християни. При всяко завладяване от една цивилизация на друга в човешката история победителите използват победените или като работна ръка или ги таксуват. Няма случай когато да ги избиват. Дори Чингиз Хан е избивал само за да всее страй но рядко. Няма никъква логика в това.

  California Über Alles
 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#28:"slonsco"]Така наречените коренни американци са може би единствения привилигирован етнос в САЩ,а жителите на резерватите получават субсидии,не плащат данъци и резерватита са особени юрисдикции в които не действат много от регулациите [/quote]

  Глупости - ''привилегирован етнос'' - всичко това е пак с цел да се държат в подчинение и пасивност ИСТИНСКИТЕ, коренни жители на североамериканския континент.

 52. 52 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 822 Гневно

  До коментар [#50] от "Pontif А":

  Това е частта, с която се съгласих и в предишния коментар. 80% от индианците от някои племена са се разболели от диабет след набутването им в резервати (поради обездвижване и смяна на диетата, а точните причини и механизъм за развитие на болестта НЕ са установени дори и днес). Това, което исках да Ви кажа е, че поведението на САЩ и първите заселници, е като на конкистадорите в Южна Америка - безмилостно, а в резерватите са умирали от глад !!! Положението им в САЩ е трагично до преди 20-25 години, когато им разрешават да развиват хазартен бизнес без данъци (или намалени такива) и им дава възможности ( далеч от традициите им) за по- висок стандарт на живот, тук НЕ можете да противоречите, защото същото се отнася и за чернокожите американци, ама сте много късопаметни - за 30г. няма как да промените 500г. история !!! Питах Ви за инуитите, за да сравните отношението на канадците към местното население, ако имате познати? Ама забравих - за американците Канада е странна държава...
  Бизони са били основен източник на храна, дрехи, матеиал за жилища и т.н. за местното население. При завладяването на Америка, броят им е бил (трудно е да се определи точно) между 50 000 000 и 200 000 000, като в края на 19 век остават по малко от 1000 животни (!!!), от които само 40 на свобода (също е трудно да се говори с абсолютно точни цифри). Е ела ми вземи жилището, храната и дрехите и ме научи как се оцелява през 18-ти век, а сега САЩ са горди, че са спасили бизона, като биологичен вид !? "Дума" е много неподходящ пример, защото се интересувам от доста време и САЩ са велика държава в много отношения, но към индианците се държат, както Ердо към арменците, но мултиплицирано многократно!
  Хау!

 53. 53 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  [quote#52:"Tademan"]но към индианците се държат, както Ердо към арменците, но мултиплицирано многократно![/quote]

  До коментар [#52] от "Tademan":

  Нещата които пишеш са верни. Но това което не разбираш е защо нещата са станали такива. Няма нищо общо с историята на Турците и Арменците. Това си е етническо прочистване. Такова никога не е имало в САЩ, колкото и да се опитват да го насадят разни Съветски "историци". Най-малко по простата причина че белите са били толкова малко а територията толкова голяма че е абсолютна глупуст да го правиш. Никой не е имал време или ресурси да го прави. Освен това ако знаеш нещо за Америка би трябвало да ти е ясно че САЩ до преди ВСВ са били много слаба федерация. Щатите са много силни. В Европа хората си мислят за САЩ като едно цяло. Не е. Разликата между Калифорния и Дакота е по-голяма от разликата между Германия и Портогалия.
  Това което е станало е просто сблъсък на две цивилизации. Когато пускат трансконтиненталните железници за да се забавляват хората са стреляли по бизоните и са залагали кой ще убие повече. Зад тази тъпотия няма специален план и на никой не му е пукало кой ги яде бизоните. Ти знаеш само за бизоните но аз ти казах че има поне 100 вида които са избити без какъвто и да е било план или умисъл. Имало е една птица колкото голяма кокошка която при миграционния период е затъмнявала небето с дни. Толкова са били много че заселниците са пращали някое от децата да застреля 3, 4 преди вечеря. Преди 200, 300 години никой не се е замислял за тези неща. 90% от населението е работило в селското стопансктво за да се изхранят и оцелеят. На никой не му е идвала на акъла да ходи да трепа индианци.
  Това което унищожава индианците е абсолютната им неспособност да се нагодят към новите реалности. Ако се интересуваш от история можеш да намериш доста източници (особено ако четеш на Английски) за това как политици и адвокати които са симпатизирали на индианците са се опитвали да ги накарат да подпишат договори с Федералното правителство за да си определят и регулират земите. Има един много добре документиран случай когато на Индианците им дават земята която те казват че е тяхна но за целта племето трябва да се събере и да си раздели земята сред хората, да се подпишат и да си вземат (the deed) нотариалния акт. Така те попадат в рамките на закона и правителството има начин да регестрира тази земя като частна. Индианците се събират и три дни дебатират и накрая отказват да подпишат защото не могат да схванат как така те ще притежават земя. Земята не е на хората а дуновете на предедите и човек не може да притезава земя. Романтично нали! Хайде опитай се да не притежаваш но да зивееш на парче земя в Германия, България, Турция, Русия ... където и да е. Колкото и да им обясняват те не искат да подпишат. Накрая идват населници които според закона имат прави да си заградят колкото си искат земя за обработка, плащат си на правителството по закон и си регистрират земята на тяхно име. Когато индианците идват и казват - Чакай бе това си е наша земя" фермерите им казват - ние сме си платили за тази земя махайте се. Когато индианците избият достатъчно много фермери и животни идва армията, събира ги и ги праща във Флорида. Жестоко и несправедливо но за кои години става въпрос? Какво става в Турция или България или Русия по това време?
  От друга страна САЩ е първата държава която преди 120 години започва да създава национални Паркове които никой не може да пипне. Движението за защита на природата и водата започва преди 120г. Пожелавам ти да посетиш който и да е от тези стотици паркове и да видиш каква природа има, как е запазена, как има достъп с чудесни асфалтирани пътища, тоалетни и други фасилити за всички хора, дори и инвалиди. В САЩ в началото на века е имало 500,000 сърни сега са 15 милиона. и това е само за една порода. В Калифорния има 32,000 мечки. Няма друга държава в света където природата и животинския свят да са толкова добре защитени и управлявани.
  А що се отнася до Индианците - сега те са жертва на собствената си независимост. В индианските резервати федералното или локалното правителство няма власт. Затова и отварят казина. Но пак са прецакани защото те не знаят как да правят или управляват казина и пак други хора от вън им ги правят а индианците не могат да се разберат как да си разделят парите и въпреки че събират милиони пак 80% живеят в бедност. Затова които са умни си събират багажа и се махат. Никой не им пречи да си живеят като всички други Американци. И тези които го правят са ОК. Аз имам колега който си работи като CAD дизайнер и няма никаки проблеми. Тези които седят в резерватите и чакат някой да им каже какво да правят са зле.

  California Über Alles
 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1410 Весело

  Лелеееее, кой я измъкна тази тема от 2014г?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#53:"Pontif А"]Индианците - сега те са жертва на собствената си независимост. [/quote]
  Иначе съм си романтик.
  В този пост вече съвсем се доближаваме до вижданията, но мненията ни си остават различни, сори:
  Ако сега кацнат извънземни и наложат техен порядък на живот и нова форма на обществена организация, заради която масово измираме, без значение от болести или глад, дали ще ги оправдаваме. Малко идиотски пример, но това се сещам сега, за да илюстрирам най-ясно мнението си.
  Иначе и сега има една риба, която може да пълзи на сравнително дълги разстояния с перките си и е огромна опасност за флората и фауната в САЩ, попаднала е от Китай случайно и въпреки съвременните техника и технологии справянето с проблема е голямо предизвикателство.

 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  [quote#38:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Все едно в България да затворим всички цигани в резерват, при същите условия, като в САЩ, представяш ли си какъв вой ще се надигне, като точно американците най-високо ще лаят. [/quote]
  Ами... като погледнеш в реалността, "ромска махала" си е вид резерват при това на демократичен принцип — тези вътре, са там по собствено желание, и винаги могат да го напуснат, ако поискат. Да, като територия на резерват си има съвсем различни порядки, а и българските закони много-много не се спазват, та си носи основните белези на резерват...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#11:"Pontif А"]Въобще не е искал да убива жени и деца.[/quote]

  Те сами са заставали пред пушките и ... какво да ги правят?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 58. 58 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#18:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]континент, дето принадлежи другиму[/quote]

  Всъщност и те са заселници там, макар и от доста повече време.

  И предвид последните тенденции, континентите не принадлежат никому. Всичко е на този, който си го вземе, докато може да го задържи.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 59. 59 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#53:"Pontif А"]не могат да схванат как така те ще притежават земя[/quote]

  Много други не разбират как могат да се притежават хора, но това не спира шериата.

  Разсъждаваш в тесни граници. Правото все пак е изкуствена конструкция.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK