На тази дата: Умира Мишел Фуко

Мишел Фуко. Снимката е от 1981г.

© Associated Press

Мишел Фуко. Снимката е от 1981г."На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 26 юни 1984 г. в Париж умира френският философ Мишел Фуко, упражнил сериозно влияние върху развитието на историята на идеите, епистемологията, етиката и политическата философия през втората половина на XX век.


Той е роден през 1926 г. в Поатие. Учи в йезуитския колеж "Сен Станислас", а след Втората световна война продължава в елитния "Екол нормал сюпериор", който е традиционна врата към академична кариера в хуманитаристиката във Франция.


Животът му там обаче е труден. Фуко страда от депресия, опитва да се самоубие, става редовен посетител при психиатъра. Това му състояние обаче поражда интерес към психологията и така той взема диплома освен по философия и по тази дисциплина.
От 1950 г. до 1953 г. е член на Френската комунистическа партия, но напуска след разкритията за репресиите в СССР по времето на Сталин. След кратка преподавателска кариера в университета в Лил през 1954 г. Фуко напуска Франция и до 1958 г. работи в университета в Упсала, след което във Варшава и Хамбург.


Връща се в родината си през 1960 г., за да направи докторат в университета в Клермон Феран. Там среща Даниел Дефер, с когото живее, макар и не моногамно, до края на живота си. Докторатът на Фуко - "История на лудостта", му печели популярност както в академичните среди, така и извън тях.


През 1963 г. той публикува "Раждането на клиниката", с която затвърждава позициите си на модерен философ, съчетаващ психологията с основната си дисциплина. В средата на 60-те години заминава за Тунис, за да бъде заедно с изпратения там на военна служба Дефер. Оттам през 1966 г. Фуко публикува "Редът на нещата", с която застава редом с Жак Лакан, Клод Леви-Строс и Ролан Барт срещу екзистенциализма на Жан-Пол Сартр.


От 1970 г. до края на живота си преподава в Колеж дьо Франс, като същевременно е политически активен. От този период датира и незавършеният проект за написване на "История на сексуалността", както и все по-активното му участие в гей прояви. Философът умира от СПИН на 58-годишна възраст.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Велик. За мен най-добрата му книга си остава Надзор и наказание

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Един от хората , които промениха 20 век и за първи път от векове смениха езика на доминиращата философия от немски на френски.

  Всички умират , но никога не се забравя ,че такива хора са живели

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Фуко има интересни наблюдения, но доминиращият език на философията е английски в момента. И европейската философия в момента е с пренебрежимо малко влияние в света.

 4. 4 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "Думите и нещата"- много важна книга на философа-структуралист Мишел Фуко, която се появи в България, след промените и за кратко време се превърна в ценно издание. "Археология на знанието". А също така "Анормалните".
  Открих в сайта на списание "Факел" откъс от "Сексуалност и власт". Още една от "историите на Мишел Фуко за медицината и обществените науки."(Определение на Стандофордската Енциклопедия)
  http://fakelexpress.com/texts/2003/2003-23-fuko.htm

 5. 5 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Да се говори за доминация не е коректно. Англо-саксонската философия наистина доминира по институционални причини: американските и английските университети са по-богати от европейските и могат да привличат най-доброто от Европа ако пожелаят. Но с удоволствие чета философи като Джон Сърл примерно ( женен за германка , на която посвещава повечето от книгите си).
  Иначе да се говори ,че френският е заместил немския като езика на философията е некоректно. Достатъчно е човек да е чел Витгенщайн, Хайдегер или Гадамер ,за да го усети.
  Отделно, не мисля че модерната професионализирана философия дава кой знае какви интересни идеи. Просто философията се бюрократизира, всеки има тясна специализация , водят се безкрайни дебати разбираеми за няколко души по много тесни и отвлечени теми. Това никога не води до нещо добро.

 6. 6 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#4] от "mariol":

  Понеже спомена Станфордската енциклопедия ето и връзката оттам за онези ,които харесват Фуко:
  http://plato.stanford.edu/entries/foucault/

 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  [quote#5:"drake"]Иначе да се говори ,че френският е заместил немския като езика на философията е некоректно.[/quote]

  Фуко живее преди 1/2 век , давате ли си сметка за това ? Никой не говори за днес ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8 Профил на Söder
  Söder
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В определени моменти философията може и да е проговаряла на френски, но мислейки на немски. Въпреки метаморфозите си самият Фуко си остава докрай стъпил здраво на Кант и Ницше.

 9. 9 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#7] от "Серж , ЗАКРИВАЙ!!!":


  От цитираните от мен философи само Гадамер е надживял Фуко ( и то защото е доживял до 102г и умира през 2002.). Витгенщайн умира през 50те, Хайдегер през 70те. Но пък и не разбирам каква изобщо е ползата от спорове за езици. Фуко е бил интересен философ, добре, няма спор. Човек може да мине за интелектуалец ,когато го цитира. И тук няма спор. Аз лично водих дълбокосмислена беседа с две дами за измисления от мен философ Фордьо ( комбинация от Фуко и Бордьо). И двете се се съгласяваха с мен и даже добавяха от цитати от себе си. После като им казах, че съм се пошегувал не бяха много очаровани. Но самото ти твърдение е просто некоректно защото няма как да го защитиш и с какво да го докажеш. Покажи ми някакво доказателство , а не твоето лично мнение и ще се съглася.

 10. 10 Профил на Söder
  Söder
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#4] от "mariol":

  Със "Сексуалност и власт" Фуко безспорно доразвива идеите на Макиавели в "Принцът".

 11. 11 Профил на Söder
  Söder
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "drake":

  Съвременните европейски философи, водени от необходимостта да преживяват, масово се занимават с политическа философия, често угодна на силните на деня.

 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#9] от "drake":

  За език говоря , понеже връзката философия-език винаги я е имало , но в 20-ти век стана централна. Преводът , колкото и да е превод не е оригинал. Не ми е ясно например как се превежда la differance. Само не казвай "ръзличието" , понеже ще звучиш като някой минал бездарната школовка на СУ(не се заяждам с теб , просто ме боли като знам какви кретени бълва тоя университет).

  Има философи ,чиито превод ликвидира в поне едно 10-15% от смисъла на текста им. Казва ли са ми ,че такъв е Кант и Ницше. В 20-ти век мнозинството от философите са такива.

  А сега ме извини , но имам прозаични занимания като изкарване на пари с цел плащане на сметки и ипотека. На тема бъзик с удоволствие ще ти разкажа за едно мое приключение със скороназначено (докторантско или асистентско) преподавателско тяло от вече споменатата бездарна школа на СУ на тема Роланд Барт и интерпретациите му на приказките на Шарл Перо , но наистина когато имам време сега съм на работа

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  [quote#12:"Серж , ЗАКРИВАЙ!!!"]Казвали [/quote] .........

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#11] от "Söder":

  До коментар [#11] от "Söder":

  Напълно вярно. Антъни Гиденс ( който не е точно философ) си отиде ей така от благата служба на директор на London School of Economics заради угаждането на Кадафи. Скоро излезе и книгата на един друг философ , съветник на Ван Ромпой. И той така. Книгата иначе не е лоша, но...ти го написа по-горе. Ето ти връзка:http://passage-to-europe.eu/author

 15. 15 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#12] от "Серж , ЗАКРИВАЙ!!!":

  Добре. Разкажи, когато имаш време.

 16. 16 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Освен това, на 26 юни 1879 г. княз Александър Батенберг полага клетва пред първото Велико Народно Събрание, и поема управлението на княжество България.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 17. 17 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#10] от "Söder":

  Бих предпочела да говорим за "Думите и нещата" или "Анормалните", но не открих линкове към тях на български език, дори в "Читанка".
  "Фройдизирането" на властта не е нещо ново, интересното може би се състои в желанието на Фуко "да изследваме свръхпроизводството на теоретично знание за сексуалността, струва ми се, че първото, с което се сблъскваме, първата черта, която прави впечатление в дискурса за сексуалността, присъщ на западната култура, е фактът, че този дискурс много бързо и много рано е приел някакъв вид научна форма."
  Мисля, че лекцията на Фуко, публикувана в списание "Факел" е добро начало за тези, които все още не познават Мишел Фуко и неговия подход за "археология на знанието", при който знанието за науките дава нови стойности за известни концепти в исторически план и така осигурява себе-описване на съотватната наука.

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Дискурсирайте!

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 19. 19 Профил на Söder
  Söder
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "drake":

  Книгата трябва да прегледам при случай. Иначе авторът е пример за опортюнизъм, а и може да послужи като пътеводител на кариериста. Той обаче го вижда по различен начин: <<<...to shape one of the main innovations from the Constitution (brought to life by the Lisbon Treaty): the office of permanent European Council president (since 2010).>>> Е, въпрос на гледна точка. Виждам, че в биографията му фигурира една година в Сорбоната. Вероятно е бил стипендиант по "Еразъм" в Сианс По, който е част от Сорбоната и неизчерпаем източник на кадри, т.е. "идеи" за висшите евроинституции.


 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#7] от "Серж , ЗАКРИВАЙ!!!":

  Е, и сега има философи. Дугин например.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 21. 21 Профил на Söder
  Söder
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "mariol":

  Философията на езика до края на 20 в. не ме вълнува толкова. Голямото предизвикателство е евентуална нова концепция (нео-постструктурализъм?), отчитаща промените в информационното общество.

 22. 22 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#21] от "Söder":

  По-скоро постмодернизъм, който отчита това, че няма референти, признава правата на множественост на центровете и обяснява меркантилизма на обществата от пост-индустриалната епоха.
  Една много важна книга, която си купих преди години, струва ми се, може би отговаря на предизвикателството" евентуална нова концепция (нео-постструктурализъм?), отчитаща промените в информационното общество."
  Това е "Постмодерната ситуация. Изложение на състоянието на съвременното знание" от Жан-Франсоа Лиотар се занимава точно с това.
  Още в началото, в главата:
  "Полето: знанието в информатизираните общества"(стр.44) Лиотар говори за един аспект, при който знанието се превръща в информационна стока. От тук произтичащите права за производство и разпространение на знание доминират към един краен резултат, отчитащ един обратен принцип на това, че държавата или обществото произлизат от духа на държавата. По-скоро, "обществото съществува и прогресира само доколкото кръжащите в него съобщения са богати на информация и лесни за декодиране."(стр.45)
  Книгата: "Постмодерната ситуация. Изложение на състоянието на съвременното знание" от Жан-Франсоа Лиотар е издадена на български език от издателство "Наука и Изкуство" през 1996. Предполагам, че може да се намери в някоя библиотека или даже на "Славейков".

 23. 23 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#19] от "Söder":

  Прегледай я. Тя сега е новата мантра на интеграцията и "високият наратив" на нейната еволюция, така да се каже. Малко плагиатствам от министърката на спорта ,но като редови скептик ми е позволено

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK