На тази дата: В Сараево е убит Франц Фердинанд

Престолонаследникът на Австро-Унгария ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София

© Associated Press

Престолонаследникът на Австро-Унгария ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 28 юни 1914 г. в Сараево са убити престолонаследникът на Австро-Унгария ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София, което става повод за избухването на Първата световна война.


Убиецът - Гаврило Принцип, е член на младежката революционна организация "Млада Босна", бореща се за отхвърляне на властта на Виена в Босна и Херцеговина. В покушението пръст има и сръбската тайна организация "Църна рука", снабдила с оръжие и бомби атентаторите.


Франц Фердинанд посещава Сараево в деня на св. Вит, който в Босна и Сърбия се чества като Видовден и е важен празник, и това допълнително раздразва националистите. Покушението е планирано сериозно и по улиците на Сараево, където трябва да мине процесията на престолонаследника, са разположени седем потенциални убийци.
Ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София се качват на автомобила си по време на посещението в Сараево на 28 юни 1914г. Снимката е направена минути преди покушението срещу тях.

© Associated Press

Ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София се качват на автомобила си по време на посещението в Сараево на 28 юни 1914г. Снимката е направена минути преди покушението срещу тях.


В 10.15 ч. кортежът от четири коли минава покрай първия, който обаче не стреля, тъй като не може да вземе Франц Фердинанд на мушка. Минути по-късно вторият - Неделко Чабринович, хвърля бомба, но уцелва друга кола от кортежа, като ранява няколко души.


При настаналия хаос останалите атентатори се разбягват, тъй като решават, че бомбата е убила ерцхерцога. За негово нещастие колата му преминава покрай последния от тях - Гаврило Принцип, който разпознава Франц Фердинанд и стреля. Един от куршумите уцелва София в стомаха, друг - принца в гърлото. Двамата умират от раните си малко по-късно.


Принцип опитва да се самоубие, но е заловен, както и някои от другите атентатори. По време на процеса един от обвиняемите - Данило Илич, разкрива целия заговор, включително и факта, че оръжията са получени от Сърбия.


Австро-Унгария поставя на Белград неизпълними условия, които водят до избухването на Първата световна война. Тя започва точно месец след убийството в Сараево - на 28 юли.


Смъртоносният куршум се пази в музей в двореца Конопище, близо до град Бенешов в Чехия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK