На тази дата: Гласувана е декларацията за независимост на САЩ

Подписването на Декларацията за независимост

© Associated Press

Подписването на Декларацията за независимост"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 4 юли 1776 г. Континенталният конгрес на тринадесетте британски колонии в Америка ратифицира документ, с който се обявява независимостта им от метрополията. Станал известен като Декларацията за независимост, документът е от ключово значение в борбата на колониите срещу английската власт.


Отношенията между колониите и метрополията се влошават драстично през 60-те и началото на 70-те години на XVIII век, след като Лондон налага серия непопулярни мерки. Откритите военни сблъсъци през 1775 г. дават началото на американската война за независимост.


На 11 юни 1776 г. се формира комисия в състав Джон Адамс от Масачузетс, Бенджамин Франклин от Пенсилвания, Томас Джеферсън от Вирджиния, Робърт Ливингстън от Ню Йорк и Роджър Шърмън от Кънектикът, която трябва да изготви текста на декларация, която да обяви и обясни нуждата от независимост на колониите. Тя е съставена основно от Джеферсън, а в оригиналната чернова присъства и забрана на робството, която впоследствие отпада.
Документът е представен в Конгреса на 1 юли и до приемането му на 4 юли в него са направени още промени. След приемането на декларацията първите копия от нея са отпечатани в печатницата на Джон Дънлап. До днес от първите отпечатъци, които са били 150 - 200, са запазени 25 бройки.


На 19 юли Конгресът нарежда да бъде изготвено специално ръчно написано копие на декларацията, което да бъде подписано от всички делегати. Това става на 2 август, а делегатите – 56 на брой, подписват декларацията в географски ред от север на юг.


Подписаният документ се пази в Националния архив на САЩ. Лондон научава за случилото се на 10 август, което задълбочава конфликта с колониите и го превръща в открита война.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Целият текст на Декларацията на независимостта. Документът е подписан от представители на щати от Източното Крайбрежие.
  http://cao.bg/декларация-на-независимостта-в-конгр/
  Забележителен документ. Заедно с предшественика на Съвременната Конституция на САЩ, Конфедералистката Конституция.

 2. 2 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 767 Неутрално

  С тази си рубрика без съмнение "Дневник" поставя началото на списване на новия учебник по история,след като МО не притежава капацитет за да изпълнява тези си функции.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

  Едва ли нещо може да се добави. Живот, свобода и стремеж към щастие. Колко различно, колко по-истинско от помпозно-фалшивото Liberte, Egalite, Fraternite! Хората не се раждат равни, нито са братя. Задължение на държавата не е да ги "уравнява", нито да ги натъпква в "братства". Държавата е длъжна да ги ОХРАНЯВА, да пази ЖИВОТА и СВОБОДАТА им, и да не им пречи да следват ЩАСТИЕТО СИ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Liberte, Egalite, Fraternite[/quote]

  е лозунг. Идеята му е да е кратък , и запомнящ за да се повтаря. И благодарение на него тръгват процесите на реформи в Европа , понеже изостанала , бедна и несигурна Америка по никакъв начин не може да е пример за подражание , за разлика от достолепна Франция.
  И за това САЩ до самия край на 20ти век са в изолация , като имат отношения само и единствено Русия (освен с Франция де) , която е 1 към 1 като САЩ - голяма бяла страна изостанала държава извън Европа.
  Има много епистоларна кореспонденция между Линкълн и Александър 2-ри на тема "злата Европа". И между Александър 1-ви и Вашингтон , макар и по-малка. Ама съм ги чел на руски , не знам дали ги има на български преведени

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Весело

  [quote#4:"Karelson"]20ти век са в [/quote]

  На 19-тивек де ...........


  Само Русия си остава в изолация до края на 20-ти век , а като гледам и до края 30-ти ще си останат

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3401 Весело

  "Лондон научава за случилото се на 10 август"

  Шок ще да е било... Тринайсе колонии да ти кажат чао

 7. 7 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Декларацията за независимост е в основата на конституцията на Съединените щати - най-старата действаща конституция в света в момента. Съединените щати, от момента на тяхната независимост, не са променяли формата на държавно управление и са се придържали към основните ценности, заложени в Декларацията и Конституцията - гаранцията на основните свободи на гражданите (живот, свобода и стремеж към щастие) и преди всичко ограничение на правата на централното правителство за сметка на правата на гражданите и на отделните щати. Явно не са били толкова глупави тази група от хора, които са сложили подписите си под този документ на днешния ден.

  zenrus.ru
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Бог да пази Америка и нейните приятели.

 9. 9 Профил на b
  b
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Отвъд правната и историческа стойност на документа, нека видим и част от истинските причини за бунта:
  "....и постави условия за нови присвоявания на земи."
  Имат предвид, че кралят има договори с местното население - индианците, съгласно които колонистите не могат да се заселват в земите на индианците, когато си пожелаят - те са индиански и там местните определят кой, как и къде да живее.
  Кралят се е противопоставял на нарушаване правата на местното население, той е имал договори с тях, които е трябвало да спазва, по тази причина в Канада и до сега има индианци, а ве - реликти.
  Метежниците, пък, са желаели земите на "... безмилостните индиански диваци ..." и са ги присвоявали непрекъснато, понеже индианците са ..."диваци".

 10. 10 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#8] от "chicago514":

  Що, на Станишев да не са му намерили пост в американската администрация?

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"] Хората не се раждат равни, нито са братя. Задължение на държавата не е да ги "уравнява", нито да ги натъпква в "братства". Държавата е длъжна да ги ОХРАНЯВА, да пази ЖИВОТА и СВОБОДАТА им, и да не им пречи да следват ЩАСТИЕТО СИ. [/quote]
  Добре казано !
  Повече от 100 години след 1776 г. в най-свободната страна негрите роби са се търгували на пазара заедно с добитъка а още 200 години след това са живели в сегрегация с бялата раса!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Радвам се,че Дневник възстанови тази рубрика "На този ден"!
  Честит празник на американския народ - да,свободният народ успява дори и в трудни и противоречиви времена,да надмогне различията и да върви напред.

  Tony
 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Весело

  [quote#11:"comandante"]Добре казано !
  Повече от 100 години след 1776 г. в най-свободната страна негрите роби са се търгували на пазара заедно с добитъка а още 200 години след това са живели в сегрегация с бялата раса! [/quote]

  Да си дойдем на думата - В Америка бият негрите!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Емблематичен документ. Американците много се гордеят с него.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 15. 15 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Въпреки всичките недостатъци (външната политика ,двойните игри ,желанието за световен жандарм и прочие ) Америка си остава една велика страна Честит празник

 16. 16 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#3] от "Norman Granz":
  +++++++++++++++++

  А колко необходима за България е тази декларация за независимост!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 17. 17 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  Изключителното значение на Декларацията за развитието на САЩ е ясно. На мене ми направи впечатление уточнението, че "първите копия от нея са отпечатани в печатницата на Джон Дънлап."
  Първата печатница в България е открита 90 г. по-късно.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  В България, след векове османски "колониализъм",
  100 години след Декларацията за независимост на САЩ,
  е неуспешното Априлско въстание през 1876,
  като част от българското Възраждане.

  През същия век, 19ти, царска Русия е обширна, силна и слаба, развита и недоразвита, крепостническа "капиталистическа" държава. Декретът на цар Александър II за разкрепостяване на руските селяни е от тогава.

  Общи проекти със САЩ в руска Аляска, но царската хазна изтънява. Може би затова царска Русия продава или дава поднаем Аляска на САЩ за 100 години.

  Войни с Турция и др. Освободителни/завоевателни войни.
  Руски войски са в Сан Стефано, предградие на Константинопол,
  но Великите сили се споразумели: "Ни шаг напред!".

  През 20 век СССР е бил много по-голяма военна сила
  сравнено с царска или каквато и да е Русия,
  но даже до Сан Стефано не стигнал.

  Увлякъл се в глобално партийно строителство ли, харесвал повече Източен Берлин, паритет ли го спрял или следващ "Ни шаг напред!", но през 1944 съветските танкове самички спрели на трийсетина километра от Бялото море, Топлото море, Термалния залив и др., и никоя земна сила не била в състояние да ги накара да продължат...

  До коментар [#5] от "Karelson":

  Само Русия си остава в изолация до края на 19-ти век,
  а като гледам...

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  [quote#16:"Ани"]А колко необходима за България е тази декларация за независимост! [/quote]

  В България, уви, думите отдавна са изгубили значението си.

  Каквото и да пише в една евентуална "декларация", то няма да значи нищо.

  А когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си. (Конфуций)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  У дома на хладилника стои едно магнитче, рекламка на компания за недвижими имоти, знакова за наличието на базова ценност у американците.
  HELPING PEOPLE TO FIND FREEDOM THROUGH HOME OWNERSHIP
  Помагаме на хората да намерят Свободата чрез собственост на дом.
  Важният нюанс е: Свободата е ЦЕЛ, другото - пари, къща, предмети са средство за тази цел.
  В ...хм... несъвършените общества имането е цел, свободата е средство и често пъти разменна монета.
  Честит 4-ти юли на хората, чиято първа ценност е Свободата!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 21. 21 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Да! Защото хората позволиха да загубят свободата си думите вече нямат значение...А дали някога ще променим това...?!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  [quote#20:"Торбеш"]Важният нюанс е: Свободата е ЦЕЛ, другото - пари, къща, предмети са средство за тази цел.
  В ...хм... несъвършените общества имането е цел, свободата е средство и често пъти разменна монета.[/quote]

  А за дибидюс ... хм-хм ... общества свободата е БРЕМЕ и зорлем "освободените" не знаят какво да правят с нея, та го удрят на чалга, разврат и паркиране върху трамвайната линия, докато си допиват рано сутрин ичкията в Син Сити.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Най-големият грях на европееца е заробването и избиването на местно население.
  Но от друга страна, на места носи и цивилизация. На някои успява, на други - не.
  Щатите обаче са се променили доста от онези години и не вървят по добър път последно време. Но има надежда винаги.
  Хубава дата е днес, жалко, че ние не честваме 6-ти септември по същия начин.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 24. 24 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Въпреки противиречивите ми чувства към съвремените САЩ, смятам, че събитията по това време във Пенсилвания са повратна точка в човешката история. А бенжамин Франклин е сред любимите историески личности.

  С удоволствие бих поспорил малко върху това твърдение:

  [quote#3:"Norman Granz"]колко по-истинско от помпозно-фалшивото Liberte, Egalite, Fraternite! Хората не се раждат равни, нито са братя. Задължение на държавата не е да ги "уравнява", нито да ги натъпква в "братства". Държавата е длъжна да ги ОХРАНЯВА, да пази ЖИВОТА и СВОБОДАТА им, и да не им пречи да следват ЩАСТИЕТО СИ.[/quote]

  Но май днес не е най-подходящото време.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 25. 25 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Разстроено

  До коментар [#20] от "Торбеш":

  Ужасно е, че сме толкова далеч от цивилизацията!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3401 Весело

  Важният нюанс под магничето е Търговска реклама.
  ТЪРГОВСКА.
  Да омеша свобода и пари в Привлекателно Атрактивен бленд.
  МАГНИТ, АМА СИЛЕН.
  Капан, но Привлекателен.
  Балон, но Изкусителен.

  Нищо ново.

  Свободата е... съдба и житейска траектория.
  Всеки ден я има, повече или по-малко.
  Всеки ден. Зависи всеки следващ ден... от избори предишни.

  Така или иначе, Честито на печелившите!

  До коментар [#20] от "Торбеш":

  У дома на хладилника стои едно магнитче, рекламка на компания за недвижими имоти, знакова за наличието на базова ценност у американците.
  HELPING PEOPLE TO FIND FREEDOM THROUGH HOME OWNERSHIP
  Помагаме на хората да намерят Свободата чрез собственост на дом.

  Важният нюанс е: Свободата е ЦЕЛ, другото - пари, къща, предмети са средство за тази цел.

  В ...хм... несъвършените общества имането е цел, свободата е средство и често пъти разменна монета.

  Честит 4-ти юли на хората, чиято първа ценност е Свободата!

 27. 27 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Честит празник на всички американци! Бог да пази Америка!

  The best way out is always through Robert Frost
 28. 28 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#25:"Ани"]Ужасно е, че сме толкова далеч от цивилизацията! [/quote]
  Не, уважаема - не сме далеч от цивилизацията!
  Даже отделно взетия факт, че не избесихме по уличните лампи причинителите на комунизма говори за българската естествена принадлежност към християнското съзнание.
  ...Искат вече 70години да ни заввлекат от европейската цивилизация, но 5 хиляди годишна принадлежност към цивилизационен модел е доста по-яка котва от щенията на разни дребноръстови азиатски сатрапи и тукашните им слуги.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"] Колко различно, колко по-истинско от помпозно-фалшивото Liberte, Egalite, Fraternite![/quote]
  Не си прав. Този лозунг е от 1789г. -ХVІІв., и целта му е да премахне неравенството между съсловията-селячество, занаятчии, буржоазия (градското съсловие), и аристокрация и висше духовенство.
  СВОБОДА - висше човешко право, всички се раждаме свободни!
  РАВЕНСТВО - равенство пред Закона!
  БРАТСТВО - дори братята могат да са конкуренти, но не биват да бъдат врагове един на друг. Така и хората могат да са конкуренти в живота, работата, в търговията, но това не бива да им пречи да се уважават помежду си, и в определени случаи дори да си помагат.

 30. 30 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#26:"dnevnikar"]Важният нюанс под магничето е Търговска реклама.
  ТЪРГОВСКА.
  Да омеша свобода и пари в Привлекателно Атрактивен бленд.
  МАГНИТ, АМА СИЛЕН.
  Капан, но Привлекателен.
  Балон, но Изкусителен.
  Нищо ново[/quote]
  На оригиналничещия циник ще отговоря, че СВОБОДАТА е такъв могъщ мотив в съзнанието на свободнните хора, че находчивите търгаши явно го ползват за реклама, ЗАЩОТО РАБОТИ!
  Тази ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ не намалява стойността на СВОБОДАТА в съзнанието на хората нито с прашинка!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 31. 31 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5415 Неутрално

  Честит рожден ден на земята на свободните и дом на смелите! Струва ми се удачно да припомним думите на Левски: "нам трябва чиста и свята република, подобна на Съединените Американски Държави и Швейцарската Конфедерация".
  По съвременните критерии на позитанските майцепродавци Апостолът на свободата е чист соросоид американофил. Толкова са жалки.

  Gunter glieben glauchen globen
 32. 32 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  В Бълагария около 200 години по-късно се приема конституция която забранява всички политически партии и свободи и в член №1 обявява БКП като единствена политическа сила и единствен представител на народа. Не е изненадващо тогава че няколко години по-късно БКП започва невиждана къмпания за поРусяване на народа ни със задължителна Руска телевизия всеки Петък, задължителното сричане на Руски на простаците от Полит Бюро и последващите три молби/декларации за пълно отказване от суверенитета ни и присъединяване към Съветския Съюз - нещо невиждано в човешката история! Дори Съветските фашисти не са посмяли да приемат молбите ни!
  От къде идва разликата? Авторите на Декларацията за Независимост са едни от най-образованите хора в севта по това време. Всички са знаели по 4, 5 езика. Нашите "народни" представители от друга страна са били полуграмотни терористи, платени шпиони на Коминтерна и крадци на дребно. Спазвайки традицията сегашните лидери също са изключителни простаци и неграмотници. Резултатите са мъчително очевидни.

  California Über Alles
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  [quote#32:"Pontif А"]... три молби/декларации за пълно отказване от суверенитета ни и присъединяване към Съветския Съюз - нещо невиждано в човешката история![/quote]

  Синът на един от "молителите" днес е председател на партията-правоприемник на извършилата държавна измяна червена шайка. Неотдавна на организиран от него митинг членове на партията му изгориха знамето на Обединена Европа, а той бе избран за член на Европейския парламент и се кандидатира за еврокомисар ...

  Няма граници, няма таван и дъно комунистическата наглост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на espoir_amour
  espoir_amour
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Честит да е празника на едни от най-свободните,толерантни и щастливи хора в света.Велика нация,дала на човечеството толкова много!Да бъде благословена Америка.

  ''Communists and socialists are the most shameless people in the world.''
 35. 35 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#31] от "Blood Red Skies":

  Брат, 90% от Българите нямат идея какво е проповядвал Дякона, както и най-великите ни Възрожденци и Революционери. Историята ни беше изтрита, фалшифицирана и цензурирана от полуграмотни комунисти под диктовката на Руски шпиони.
  Представяш ли си ако се бяхме освободили само както всичките ни съседи и както нашите видни Българи са преговаряли с Високата Порта. Тогава границите на България щяха да са същите като тези на Българската Патриаршия които са били одобрени и приети от Турците. Ако Левски и другите ни будители бяха живи можеше да имаме Република още тогава а не насаден Цар. Ако Конституцията ни беше базирана на принципите Хуманизма и Посветлението подобно на Американската ... мисля че сега щяхме да сме водеща държава!

  California Über Alles
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  [quote#23:"Никола Георгиев"]Най-големият грях на европееца е заробването и избиването на местно население. [/quote]
  1. Кроманьонците избиват неандерталците.
  2. Балканските народи поробват етруските, и слагат началото на гръко-римската цивилизация.
  3. Разни арийски народи от Азия (готи, хуни, алани) смазват европейската Римска империя, и поставят началото на Франкската и Българската империя, а впоследствие и на Унгарското кралство.
  4. Северните разбойници и пирати - викингите поставят началото на скандинавските кралства, едни други викинги, наречени "руси" на мястото на североизточните територии на българската империя поставят основите на Руската държавност.
  Завоюването на Америките е просто едно ново преселение на народите, завоюване на нови територии, и това се случва през 18-19в. така че нека да правим малка разлика между ценностната с-ма от 19 и 21 в., защото недалеч от България с оръжие в ръка се преместват граници, а на юг от Балканите хора от една религия се колят по между си.

 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5415 Неутрално

  [quote#33:"Norman Granz"]Няма граници, няма таван и дъно комунистическата наглост.[/quote]

  Сега го гласят даже за еврокомисар (предполагам по проблематиката, отнасяща се до униформите в съветската армия). Това ако стане трябва пак да излезем на улицата.

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 38 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#28] от "Торбеш":

  Имам предвид управлявящите комунистически правителства и техните биологични поддържници от орки.
  За останалото сте прав!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 39. 39 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Подддръжници

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"] Хората не се раждат равни, нито са братя.[/quote]

  ++++ Другарите обаче искат да сме равни в мизерията, заедно в калта.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3401 Весело

  Рекламата работи.
  Кой спори, че не?
  Да, находчиви търгаши ползват мотива.

  Точно защото такива реклами понякога са прекалено ефективни, се случват балони в пазари за недвижима собственост и други. Затова никак не е излишна известна доза... балоноскептицизъм.

  Сериозно, всеки подход (напр. да купиш или да наемеш)
  има предимства и недостатъци. Но, отнесохме се от главното.

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ТАМ!

  ОСТАВКА на орешарски тук!

  До коментар [#30] от "Торбеш":

  На оригиналничещия циник ще отговоря, че СВОБОДАТА е такъв могъщ мотив в съзнанието на свободнните хора, че находчивите търгаши явно го ползват за реклама, ЗАЩОТО РАБОТИ!

 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2358 Весело

  След всичко казано, не ми остава нищо друго освен да поздравя докараните до сълзи камуняки с парчето "Дривън ту тиърс" в малко неочаквано изпълнение:

  https://www.youtube.com/watch?v=xiuzFNtki60

  Наздраве!

 43. 43 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante":

  сегашните чернокожи в САЩ със сигурност благославят своите предци за късмета им да ги пратят в САЩ, макар и като роби... Всяко нещо с времето си!
  Като не им харесва там, да си се върнат в Африка

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  [quote#43:"raz_2_tri"]Като не им харесва там, да си се върнат в Африка [/quote]
  Либерия е прекрасен пример какво става с тези на които демокрацията им идва в повече!
  И за какво гражданите с черните кожи трябва да благославят тези 3-4% които не са умрели като роби на плантациите и мините?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  [quote#26:"dnevnikar"]Да омеша свобода и пари в Привлекателно Атрактивен бленд.
  МАГНИТ, АМА СИЛЕН.
  Капан, но Привлекателен.
  Балон, но Изкусителен.

  Нищо ново. [/quote]
  Така е, надписа на магнита е свързан с мечтата на човека, дето си го е лепнал на хладилника. На някои магнити пише "Свободата..." а на други " Салама ..."
  Сам се сети къде се бият за кило евтин салам...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Честито на САЩ! Движещата сила на западната цивилизация в последните 238 години! Без САЩ още щяхме да слушаме речите на селяни като правешкия хитрец, да се гнусим от партийни секретари и ОФ квартални старшини и да гледаме света през крив "Електрон".

 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1869 Весело

  [quote#11:"comandante"]Добре казано !
  Повече от 100 години след 1776 г. в най-свободната страна негрите роби са се търгували на пазара заедно с добитъка а още 200 години след това са живели в сегрегация с бялата раса! [/quote]
  А днес, президента им е цветнокож... Кофти опорна точка си избрал, направо "опорна сламка".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Чудесен документ, но трябва да се споменат и няколко мънички подробности.
  Описаните права, за които са се борили бащите на американската нация, са се отнасяли само за превилигированата раса - т.е. белите заселници.
  "Диваците" индианци са спомената като непримирим враг, който изтрепва кротките заселници. Те пък (заселниците) мирно и кротко са завладявали земите им и са ги унищожавали и гонили от земите на дедите им, и най накрая най правово и демократично са ги натикали в резерватите (тъй де диваците не разбират от демокрация, тя трябва да им се разясни и покаже нагледни.
  А за робите негри в декларацията нито дума. Е все пак след около 90 години една друга война все пак "освобождава" негрите от робство, но в никакъв случай не ги прави равноправни членове на обществото с "най-великата" демокрация.
  И всичко това по една проста причина - понятието "собственост".
  За негрите и индианците собствеността се е свеждала само до личните им притежнания. Природата, благата и т.н. са били на всички.
  А нашето общество заграбва, завладява, придобива, купува, продава и т.н. и т.н. всичко - от земните недра до земята, всичко което щъка върху нея, реките, моретата и прочее А в скоро време ще започне да прави същото с планетите, луните, астероидите и вакуума.
  Затова и човечеството тръгнало по този път, пътя на заграбване и унищожение, е обречено да западне и изчезне.
  Та така и хамериканците - едно написали, ама нещо друго правили и правят и до сега.
  Ама нейсе, да им е честит празника и всеки да го отбележи както разбира.

  ура и да живей!!!
 50. 50 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1428 Весело

  Честит празник на САЩ!

  Хитростта пречи на мисълта!
 51. 51 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#43:"raz_2_tri"]сегашните чернокожи в САЩ със сигурност благославят своите предци за късмета им да ги пратят в САЩ, макар и като роби... Всяко нещо с времето си!
  Като не им харесва там, да си се върнат в Африка[/quote]

  Мислех да оспоря някои мнения, за това как американците били умни, а българите тъпи, но като прочетох този коментар и позитвните оценки се отказах.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Неутрално

  Американската война за независимост е единствената революция която не изяжда собственните си деца.Принципите на бащите основатели на нацията се пазят и развиват и до днес.Истинска демокрация която успява да приобщи към себе си хора от целия свят с различни религии и култури.
  Бог да пази Америка.

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK