"В работата си винаги ще трябва да съм малко по-добър от другите"

Личен архив на Станислав Йорданов (вдясно) със Светослав Геогиев (вляво), участник на Световното първенство на хора с увреждания в САЩ през 2007 година.

© Личен архив на Станислав Йорданов

Личен архив на Станислав Йорданов (вдясно) със Светослав Геогиев (вляво), участник на Световното първенство на хора с увреждания в САЩ през 2007 година.Станислав Йорданов е първокурсник в Медицинския факултет на СУ, специалност рехабилитация и ерготерапия. Това е един вид трудотерапия с хора, които са с различни физически увреждания, като например с парези, с грешни двигателни стереотипи. Карайки ги да упражняват някакъв труд, може да работим за дадена мускулатура. Например човек, който е с нарушена координация на пръстите на ръцете, може да се научи да си закопчава копчетата, обяснява той.


Станислав се е заел да помага на хората с проблеми, може би заради това разговорът ни спешно трябваше да прекъсне, защото негов приятел, в момента успял да се измъкне за малко от изпит, има спешна нужда от помощ. "Изпитът е по анатомия е тежък, той никога не би могъл да го вземе сам и ако успее да запомни и напише нещата, които му подсказах, ще го вземе", смее се Станислав, след като се извинява.


Самият той е със зрително увреждане. Роден в седмия месец, Станислав е получавал множество диагнози за увреденото си зрение - заради престоя в кувьоза, заради увреждания на плода... истината не се знае, но и тя не е важна. В крайна сметка, след няколко операции Станислав е с вградени изкуствени лещи и вижда до 50 процента с едното око, в зависимост от светлината.
Завършил е медицинския колеж "Йорданка Филаретова" със специалност лечебен масаж, а после е продължил в университета, за да се сдобие с диплома за академичен бакалавър.


Разказва, че за хората с увреждане на зрението, животът е различен в София в сравнение с останалата част от страната. Той е от Добрич, учи в столицата, където придвижването е по-лесно за незрящите, отколкото в малките градове, където хората не са добре запознати с проблемите на незрящите и са неадекватни. "В София винаги биха помогнали. Тук светофарите пискат, а таблата по спирките говорят, в другите градове не е така", казва Станислав. Той не ползва бастун и няма нужда от придружител, трудно му е само вечер по тъмно, но за незрящите придвижването е истински проблем.


Друг проблем за Станислав се оказва следването. Той не може да чете дълго аналогови учебници, защото очите му бързо се уморяват. Спасението за него и хората с увреждане на зрението са говорящи програми, изготвени от Българската асоциация за компютърна лингвистика, които могат да се инсталират на всеки компютър. Софтуерът е скъп и Станислав не го ползва, а безплатната версия, която му е напълно достатъчна. Брайловите машини пък са и морално, и физически остарели, новите струват около 2 000 лева, а това е непосилна цена за повечето незрящи.


Личен архив на Станислав Йорданов

Личен архив на Станислав Йорданов


За незрящите студенти са необходими диктофони, за да си записват лекциите, защото Брайловите машини вдигат много шум. Освен това те могат да учат само от учебници в електронен вид, а държавата финансира сканирането на едва 15% от учебните материали на един студент и това се оказва много сериозен проблем за тях.


Сили, вдъхновение, стимул, енергия да учиш и да продължаваш напред Станислав черпи от малките неща, които успее да направи. Например, да раздвижи някой човек с проблеми. Той е огромен оптимист, но някои неща истински го отчайват. "Демотивиращ е фактът, че някои хора получават диплома за висше образование, без да са учили, те са непрофесионалисти, а и работят. Те по-скоро вредят на хората, отколкото да им помагат. Това са хора с връзки или с финансови възможности, казва Станислав.


А има хора, които наистина има накъде да се развиват, имат способности и потенциал, но на тях не им се дава възможност да се развиват и остават в сянка. Друг проблем е ниското заплащане. "Ако ме вземат на работа, заплатата ми ще е 400 лева, това демотивира много. Обаче в крайна сметка, ако си обичаш работата и имаш желание да се учиш и да станеш професионалист в дадена област, не би трябвало да има неща, които да те демотивират."


Личен архив на Станислав Йорданов

Личен архив на Станислав Йорданов

Станислав си търси не каква да е работа, а като физиотерапевт или масажист, защото няма намерение да си губи времето, докато учи. Той не вижда смисъл в действията на някои студенти, които учат дадена специалност, а работят друго. Лично не е срещал трудности, докато си е търсил работа, но "ако минеш през всички български здравни заведения, в които има рехабилитация, кинезитерапия, масаж и ги попиташ дали ще вземат на работа човек с увреждане, всички ще кажат, че няма никакъв проблем и не съществува абсолютно никаква дискриминация. Това обаче е само на думи, наистина има някакъв вид дискриминация. Хората с увреждания са подценявани и затова в нашите среди имаме една такава приказка: С каквото и да се занимаваме, трябва да сме малко по-добри от другите, за да може да компенсираме, това, че имаме някакъв дефицит".


Вярно, конкуренцията в неговата професия е много голяма, всеки се опитва да си създаде собствен бизнес, отворили са се много клиники, студия, много хора работят незаконно като масажисти по домовете. Станислав обаче вижда бъдещето си в България, за тук е начертал плановете и мечтите си.


Мечтае да си купи апартамент. Според него най-важно за човек е да си има дом, за да има семейство, защото ако човек няма дом, е много трудно да има семейство, а той много иска да си има семейство. Ако не си намери работа, ще му е и много трудно да продължа да учи, но той е уверен, ще се справи.


Фондацията "Клуб на готините баби" с част от студентите, които подкрепя.

© Личен архив на Станислав Йорданов

Фондацията "Клуб на готините баби" с част от студентите, които подкрепя.Станислав Йорданов е един от 16-те студенти с физически увреждания, потърсили помощ за учебната 2014/15 година от фондация "Клуб на готините баби". Тя е учредена от четири носителки на титлата "Мисис Баба" и вече втора година организира благотворителна кампания в подкрепа на студенти с физически увреждания.


Една от каузите на "бабите" е да направят виртуална бибилиотека с научна литература и учебници за всички незрящи студенти. Другата им амбиция е да се опитат след завършване на следването да им намерят работа, защото за тях това е още по-трудно, отколкото за другите млади хора без опит.


Средствата се набират основно на благотворителни концерти. Тази година, на 25 септември от 19 часа в залата на Висшето училище по застраховане и финанси в столичния квартал "Овча купел" на ул. "Гусла" 1, ще е вторият.


В концерта ще участват състави на хора с увреждания, както и студенти от Консерваторията, които искат да подкрепят колегите си. За организирането на концерта помага и фондация "Сила за живот" – движеща фигура в нея е Криско, който е незрящ и с тежки двигателни увреждания, самият той е студент българска филология, но е много талантлив певец и ще пее на концерта.


Освен чрез приходите от билети, "Клуб на готините баби" се надява да събере средства и чрез дарения. Банковата сметка на фондацията е IBAN BG30RZBB91551003320099, SWIFT: RZBBBGSF, Райфайзен банк EAД, Клон Цариградско шосе.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Браво на тези, хора, да са живи и здрави и все така мотивирани!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1546 Любопитно

  Браво на Станислав, затова, че се бори и че не се е предал!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Браво,момче, и успех!

  rock n' roll is king!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK