Преди 25 години бе сложен краят на Студената война (видео)

Това е първата пряка среща между Буш и Горбачов. Преди това двамата са се виждали в присъствието на Роналд Рейгън, на когото Буш е вицепрезидент.

© Associated Press

Това е първата пряка среща между Буш и Горбачов. Преди това двамата са се виждали в присъствието на Роналд Рейгън, на когото Буш е вицепрезидент.Краят на почти половин век политическо и идеологическо разделение в света бе сложен официално точно преди 25 години.


На 3 декември 1989г. в Малта се срещнаха лидерите на САЩ и СССР - Джорж Буш и Михаил Горбачов.


Това е едва втората срещу между президента и генералния секретар и тя се провежда на руския туристически кораб "Максим Горки" на 2-3 декември. Смята се, че идеята за среща на кораб идва от екипа на Буш заради неговия интерес към Втората световна война и обичая на президента Ф.Д. Рузвелт да се среща тогава със световни лидери на борда на американски бойни кораби (Буш пристига с ракетния крайцер USS Belknap).
След 8 часа разговори на пресконференцията двамата потвърждават новото разположение на силите  и обещават "траен мир" и "устойчиво сътрудничество".


Преди 25 години бе сложен краят на Студената война (видео)

© Associated Press


Макар да се сравнява със срещата в Ялта между Уинстън Чърчил, Йосиф Сталин и Франклин Делано Рузвелт от 1945г., на тази в Малта не са подписани някакви значими документи. Част от американската администрация смята, че подобен форум е твърде прибързано да се свиква, но под натиска на европейците и динамиката на промените в Източна Европа Вашингтон приема срещата.


Бурното време край бреговете на средиземноморския остров осуетява доста от програмата, няма официална вечеря, а мнозина от журналистите изобщо не успяват да стигнат до "Максим Горки". Поради това тя е наречена "среща на морската болест".


Преди 25 години бе сложен краят на Студената война (видео)

© Associated Press


На пресконференцията в дискотеката на съветския кораб Буш хвали и подкрепя политиката на гласност и перестройка, помогнала да падне Желязната завеса в Източна Европа. Но в действителност в района е в пълен ход разпадането на блока от сателити на СССР. Сменени са всички режими от Полша до България и предстои драматичната развръзка в Румъния.


Според стенограма от разговорите Горбачов казва, че "стратегически и философски, методите на студената война се провалиха - двамат знаем за това поражение, а хората на улиците го знаят още по-добре". Той говори на няколко пъти за отговорностите на двете сили, за възникването на многополюсен свят и за нуждата САЩ да проявяват разбиране към интересите на други държави.


Буш отговаря на това, че действа предпазливо "за да не ви усложнявам живота, а  ако сте забелязали, не съм скачал напред-назад по Берлинската стена".


Срещата поражда и корпоративни теории, според които в Малта е било договорено новото разделение на света.

© Associated Press

Срещата поражда и корпоративни теории, според които в Малта е било договорено новото разделение на света.


На няколкото срещи САЩ повдигат въпроса да се даде публичност на съветския бюджет за отбрана, обсъжда се колко напорист е канцлерът Хелмут Кол за обединението на двете Германии, спори се за правото на страните сами да определят пътя си и да не им се налага етикет, че се стремят към "западни ценности".


Година по-късно - през ноември 1990г., Буш и Горбачов подписват договор за обикновените оръжия в Европа, а през декември 1991г. - първият от договорите за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ).


Две години след срещата СССР и Горбачов отиват в историята.


Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 869 Неутрално

  И след 25 години започна новата студена война...

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Не си довършиха работата на времето и сега историята се повтаря. Да се надяваме че са си извадили поуките и този път ще приключат "студената война" до край.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  Преди беше война между две силни държави. Сега е между целия развит свят и едно човече с детски акъл и ретро амбиции, и не е война, а по-скоро ошамарване на жужик.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Свършила ... друг път. Само ръкостисканията са "по-крепки". За ножовете в другата ръка - просто няма смисъл да говорим.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Оказа се,че само така сме си мислили.

 6. 6 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1171 Любопитно

  Как ли псува Горби в момента_

 7. 7 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#6] от "rainbou1":

  Защо да псува? Затова, че в целия цивилизован свят и до ден днешен го посрещат с уважение и почести като герой?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5940 Неутрално

  И преди и сега, студената война продължава, само имената са сменени и държавите.

 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Да не бързаме. На 8 декември предстои най-хубавата дата в съвременната история. Подписът в Беловежката гора погреба завинаги СССР. Приготвил съм бутилка шампанско за годишнината.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар 2.

  Еми как да стане? Едните руснаците отстъпваха, отстъпваха и колкото повече отстъпваха, то американците ставаха все по нагли. И черешката на торатат са санкциите днeс. Ама са много тъпи тези в САЩ. Санкции на Русия. Всеки е опитвал и никой не е успявал да укроти опърничавата Русия. Колкото затягат примката руснаците ще се съпротивляват повече и повече. И така дори и най вършите противници на Путин ще станат негови последователи в Русия. Защото руснаците знаят че ако махнат Путин Русия ще се разпадне. И никога няма да го бутнат. Ако сменят Путин, Русия ще признае поражението си и че не е независима държава а зависима от САЩ. Тогава последната крепост срещу корпорациите ще е паднала и ние ще станем техни роби. И ще работим и пазаруваме за благото на Америка.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Руснаците нито Наполеон, нито хитлер са успели да ги покорят. Хитлет е обсаждал 4 години Ленинград. Сравнил е със земята Сталинград цялата руска Земя до река Волга е била окупирана и опожарена и Русия пак е победила. Руснак да плашиш съд санкции,война или ракети. Или със срив на валутата? Е все едно да плашиш куче със салам

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1289 Любопитно

  До коментар [#10] от "neutron":

  Значи все-пак паралелните вселени съществуват...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 13. 13 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Като идея само...хубава среща би се получила на един от Мистралите...до 1-2 г..няма нужда да се точи много дълго Студената Война-2 !Добрия Чичо Сам е благороден и ще направи добра синоптична прогноза ,за да не хване морска болест шефа на Голямата Бензиностанция .

 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  [quote#11:"neutron"]Руснаците нито Наполеон, нито хитлер са успели да ги покорят. Хитлет е обсаждал 4 години Ленинград. Сравнил е със земята Сталинград цялата руска Земя до река Волга е била окупирана и опожарена и Русия пак е победила. Руснак да плашиш съд санкции,война или ракети. Или със срив на валутата? Е все едно да плашиш куче със салам [/quote]
  Айде малко урок по история. Москва е била превзета и срината от Наполеон. После Русия или както се е казвала, преди да си присвоят името на народа на Жечспосполита, е била превземана многократно и от шведи и от поляци и от кримчани и от тартари. Така че мантрите си ги повтаряйте в местният клуб на ОФ, но факт е че САМО Хитлер не е успял да превземе Русия!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  И след 25 години започна новата студена война...

  ...която ще завърши за "нула време" ,със същият резултат и победител...

 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#14] от "Георги":

  Добре, че бяха конвоите с храна и оръжие откъм Америка.
  В противен случай германци и японци щяха да си стиснат ръцете някъде из Сибир.

 17. 17 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Новата студена война я предизвикват американците. След 1989г. Руснаците уморени от студената война и уморени да хрантутят всякакви братушки от средна Азия до Беларус , Украйна, Куба и всякакви африканци. Предложиха е лицето на Горбачов да спре студената война. САЩ и Европа загубиха 90-те вместо да прилъжат Русия към Запада и да и предложат достойно място сред Запада . Те решиха да използват ситуацията и като хиени около ранен лъв решиха да атакуват. Почнаха с Ирак, продължиха с Югославия, след това в НАТО Полша, Чехия, Унгария. Въпреки протестите на Русия. Не стига това ами сринаха руската валута 1997г. И Елцин от приятел на американците прозря колко наивен е бил да им вярва. САЩ включиха план да вкарат в икономическа криза всяко правителство в света и Европа където победят социалисти. Така се случи в България 1997г румъния.
  Не стига това ами атаките продължиха и се засилиха. Почнаха да подкопават и териториалната цялост на Русия със муджахидини тренирани от ЦРУ и ФБР в Афганистан. А сега реват че Русия не спаВала териториалната цялост на Украйна.
  Продължиха разширението на НАТО все по на изток. Докато не стигнаха самата руска граница. Поискаха и Крим, Украйна, Грузия. Но там удариха на камък. Руснаците казаха стига толкова. Повече назад не можем. Същото днес САЩ се опитват да направят и със Китай. Чре Виетнам, Филипините, Южна Корея Япония . И с търсене на нови съюзници САЩ се опитват да обкръжат и Китай. Това тласка двете държави да действат заедно срещу САЩ. И да се обвързват все повече икономически. Китай няма никога да тръгне срещу руснаците, златото Китай знае че ако позволи САЩ да разрушат Русия след това Китай ще е следващият. Затова Китай и Русия са естествено съюзници.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До 14 Георги

  Георги не е важно какви мимолетни победи е имал Наполеон, все пак войната е била спечелена Пт руснаците а не от Наполеон. И франциИте са си платили за опожаряването на Москва тъпкано след това Полша също е успяла един път да опожари Москва. Ама след това поляците са си платили със 150г окупация

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#11] от "neutron":

  Много ги обичам такива "историци" като теб, приятелю. И съм възхитен колко новоизмислена пишело в съветските учебници. Ще си купя един такъв учебник да чета приказки на децата преди лягане.
  Сега сериозно. Кажи ми в колко самостоятелни битки руснаците победиха Наполеон? Изброй ми ги. И без да включваш общите коалиции с Австрия. Ами... няма такива. Кажи ми също така как завърши Кримската война? Ако не се лъжа турците и англичаните им скриха шапките на пияните казаци. Хитлер - ами че лудият фюрер беше на 30 км от Москва и само простият му акъл да спре настъплението попречи днес да се говори на немски в Кремъл.
  Явно в съветските учебници не пише, че руснаците винаги ядат бой, а само студът е победил Хитлер и Наполеон. Руската зима е ужасна и точно тя изби 200 хил. французи и още милион германци. Както каза и колегата преди мен, тези мантри си ги разправяйте в съветския кръжок.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#3:"The Shadow"]Преди беше война между две силни държави. [/quote]
  Май не правиш разлика между "държава" и "система"?
  Комично

 21. 21 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1112 Весело

  До коментар [#17] от "neutron":

  Благодаря за хумореската, отдавна не се бях смял така. Планираш ли книга да издадеш скоро, сатиричната фантастика винаги е добре дошла на пазара...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 22. 22 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 348 Неутрално

  А сега заради лакомията и стремежа на Европа да придърпа Украйна, ще има нова студена война.

  Да живее България и българският народ.
 23. 23 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#20] от "nenad":

  Ако си говорим конкретно, СССР не беше нито силна държава, нито силна система - всичко беше прогнило и се крепеше само на пропаганда и репресии. Рейгън ги фалира и унищожи. Днес САЩ и ЕС ще направят същото с путиновата Раша, и то доста по-бързо и лесно. Не защото искат, а защото Путин си го изпроси с глупостта си.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 24. 24 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До 14

  Ти като българин да ми говориш кой бил превземал Москва и русия водата иронично. Щото България за 1300г не един път е била под робство и окупация.
  Нека да видим . От 757до 775г византийците са провели 20похода срещу България и Плиска. В 809г Плиска е била опожарена от гърците. 896г маджарите опустошили Добруджа, след това печенегите направили същото, 970 киевскарус( днешните украински приятели окупирали България) след това византийците окупирали източна България и от 977-1018г цар Самуил водил борба за оцеляване на западна България и се провалил. 1018-1187 България била под гръцко робство. След 1040г различни племена са вършели нашествия е българските Еми, печенвги, узи, кумани, след това латино и татари в 13 век. И накрая дошли унгарци, сърби и турци.
  Париж не веднъж е бил под чужда окупация( от Англия, от норманите, от руснаците, от германците, )
  Какво да кажем за Берлин??? И Берлин е бил под окъпания на шведи, французи, австрийци, руснаци, поляци. И т.н.
  Всяка държава била то и велика в определен момент от своята история е била под чужда окупация. Така че Георги доводите ти са незъстоятелно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#23:"The Shadow"] СССР не беше нито силна държава,[/quote]

  Въййййй, я гледай как те е затапил този ерудит:


  [quote#3:"The Shadow"] беше война между две силни държави. [/quote]

  А сега, де - ти казваш, че СССР не бил силна държава, а ерудитът те убива на място, като твърди, че е една от двете силни...
  Кво правим?

 26. 26 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#19:"Lou"]Кажи ми в колко самостоятелни битки руснаците победиха Наполеон? [/quote]
  Наполеон е спечелил войната с Русия?
  Каква сензация

 27. 27 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Весело

  Буш отговаря на това, че действа предпазливо "за да не ви усложнявам живота, а ако сте забелязали, не съм скачал напред-назад по Берлинската стена".
  ----------------------
  """. . . а ако сте забелязали, не съм скачал напред-назад по Берлинската стена". """

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 28. 28 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Така че Георги твоето е присмял се хърбел на щърбел

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1112 Весело

  [quote#25:"nenad"]Кво правим? [/quote]

  Опитваш се да си остроумен, но нещо не ти се получава...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 30. 30 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#11] от "neutron":

  Годината е 45-та, президент на САЩ е Труман, само още 2 бр. Б-29 са били необходими с цел Москва и Ленинград...

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 31. 31 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това е най голямата глупост да твърдиш че руснаците спечелили защото хитлер бил сам се спрял да атакува Москва. Гледай някой документален филм за 2 световна война да се образоваш малко. И за да не кажеш че водя пропаганда гледай американски документален филм за войната. Там самите американци обясняват как Сталин победил хитлер.
  Сталин чрез своята насилствена национализация и индустриализация през 30-те г. Поставил основите за съветската победа. Създал огромни заводи, като трансформирал Русия от аграрна в индустриална държава. Да той бил тиранин, да избил е думата народ, и да навярно е бил луд. Но май точно такъв луд е трябвало да се изправи срещу друг луд т.е хитлер.
  Ако Русия е била тогава демократична държава то тя е нямало да има сили да спре хитлер. Така че жертвата тогава на руснаците са ни спасили днес да живеем що годе добре и без войни. Ако Русия беше паднала, САЩ щяха фа паднат също. И днес на Таймс Скуеър щяха да се веят свАстики и щеше да има арийска Раса. А българите заедно с руснаците най вероятно са щели да бъдат в газовите камери. Щото идеята на хитлер е била че славяните били под раса която била за унищожение или да служи като роби на боговете от Германия. И ти Георги навярно нямаше да бъдеш дори роден и да се плюнчиш срещу руснаците днес

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До 30 коментар

  И защо си мислиш че руснаците е щяло са позволят тези б-52 самолети да стигнат Москва? Руснаците са имали и артилерия и авиация и то втората в света през 1945г. Ако са имали възможност да са го справили вече американците. За са не го направят значи не са имали възможност.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дневник пуска извънредни статии за повдигане на Духа Балкански.

 34. 34 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Руснака когато се мисли за прав - гороко му на грешника.

 35. 35 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#26] от "nenad":

  Айде, другият "историк" от кръжока се появи. Тази вечер явно имате сбирка. Или възпоменание на срещата между Горбачов и Буш, където СССР практически се предаде на запада и умря. Подавки за мъртвеца ще правите ли?
  Кога Русия е печелила война срещу Наполеон?
  Малко история - след победата при Аустерлиц Наполеон подписва мир само с Австрийската империя. Тогава Русия е била съюзник на автстрийците, но императора тотално ги отсвирил като незначителни. След това Наполеон отново разбива руснаците. Цар Александър му идва на крака за преговорите. Подписан е договор, уж "угоден" и за двете страни, в който Наполеон диктувал условията, а Александър се съгласявал. В Тилзит. После Русия става подчинена на наполеоновата икономическа политика.
  Ама колко е велика Русия само... възхитен съм! Искам и аз в съветския кръжок!
  И кога Русия е печелила войната срещу Наполеон? Доколкото съм учил, в Шестата коалиция се бият Англия, Прусия, Австрия, Испания и Русия. Пет държави срещу една. Да не говорим, че самите руснаци с нищо не са допринесли за победата. В отделните битки от офанзивата на съюзниците императора мачка руснаци където ги хване.
  И за да ти е още по-ясна картинката, ще кажа едно: Русия влезе в Париж с огромната помощ на още 4 Велики сили, докато Наполеон влезе в Москва САМ и без никаква чужда помощ.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 36. 36 Профил на Харалан Добрев
  Харалан Добрев
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "корпоративни теории"

 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 869 Любопитно

  През юли 41г. Гудериан превзема Смоленск, който е на 300 км. от Москва. Изминават се за два дни колоездачен пробег. Тогава Хитлер му нарежда да свие на юг и да обкръжи Киев, което се оказва груба тактическа грешка...

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  да бе да

  Америка и Европа рекоха:

  М-р Горбачов, ок. Капитализмът се оказа недоношче.
  Като демокрацията. Почваме да строим марксизъм ленинизъм путлеризъм.

  "Краят на почти половин век политическо и идеологическо разделение в света бе сложен официално точно преди 25 години."

 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Това е едва втората срещу между президента и генералния секретар
  _________
  Като се знае Горбачов какво ЦеРеУ мекере е ...едва ли това е първата им среща!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#35:"Lou"] докато Наполеон влезе в Москва САМ и без никаква чужда помощ.
  [/quote]
  Абе той хубаво влезе ама как излезе. След Москва Франция никога повече не събира такава мощна армия, дори през Втората световна война. И какво като влязъл Наполеон сам в Москва.

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#33:"chushko"]Дневник пуска извънредни статии за повдигане на Духа Балкански. [/quote]
  Храбри атипутлеристи от всички страни се съединяват!
  Ще е много интересно ако се отворят архиви как точно се налага демократурата от Кремъл и се свалят Живков,Чаушеску , Хонекер и т.н. и с Горбачов се прехвърлят колонии от изток на запад?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#40] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Те и поляците са влизали два пъти в Москва !Проблема в случая беше ,защо му беше на Мечока, след Грузинската и Кримската Авантюри да започва нова в "Новорусия" ? Явно Мечока няма търпение като Китайския Тигър...бавно и упорито да изгражда своята икономическа и военна мощ в сътрудничество със Запада и затъна/Мечока/ в безсмислено мерене на мускули със Злия Чичо Сам !Хората са казали:Бързай бавно !

 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#30:"Consumer"]Годината е 45-та, президент на САЩ е Труман, само още 2 бр. Б-29 са били необходими с цел Москва и Ленинград... [/quote]
  Как ще прелетят невидими през няколко хиляди километра без кацане за презареждане ? Труман е бил голям психопат щом е избил около милион цивилни японци заедно с жертвите в Токио ако е имал възможност нямаше много да му мисли да удари Москва и Ленинград !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Русия и САЩ са две държави, които никога не са воювали помежду си и никога няма да воюват. Те са огромни територии, които просто никоя външна сила нито не може да окупира, нито да ги държи под контрол. Народите им са доста подобни по манталитет ("ние сме най-великите", "други не ни интересуват", "всичко напредничаво е измислено от нас" и прочие подобни широко разпространени велики мисли) и са манипулирани от управляващите си по един безпрецедентен начин (целокупният народ поддържа системата безпрекословно и не желае промени).
  Студената война беше едно шоу, разигравано от тях с цел да държат Европа под контрол.

  heruvim
 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  Да ,западняците не искаха да клатят продънената съветска лодка.
  Искаха всичко да преключи мирно и тихо.Мислиха че руснаците са хора като всички останали и ще успеят да направят демократични преобразувания.Оказа се че е трябвало да ги потопят още тогава а не да им подават ръка за помощ.

  klimentm
 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#44] от "херувим":

  Няма нищо по различно като манталитет от руснаци и американци.
  Става дума за два коренно различни начина на мислене и живот.

  klimentm
 47. 47 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#11] от "neutron": Забавно ми е как ти тряскат минуси на един разумен коментар. Русия никой не може да я победи поради огромната ѝ територия. Наполеон и Хитлер са направили жалки опити, обречени на неуспех от самото начало. Вярно е и обратното - Русия не може да покори Европа. Експериментът със СССР го показа в умален вид. Впрочем, на американците това им е много добре известно и съвсем не желаят да се впускат в сериозни авантюри. Те само се заиграват. А няма и защо, двата народа са подобни по характер.

  heruvim
 48. 48 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Любопитно

  [quote#2:"Георги"]Да се надяваме че са си извадили поуките и този път ще приключат "студената война" до край. [/quote]

  А как, моля, си го представяш този край? И поуките за американците?

  heruvim
 49. 49 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#46] от "klimentm": Ами аз съм написал няколко примера за еднакво мислене. Мога да пиша още много такива. А какво им е "коренно" различното?

  heruvim
 50. 50 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#40] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Това, което си написал е вярно, но е следствие, а не причина. За всяко нещо си има причина, а случващото се след това е следствие.
  Наполеон излезе от Москва с цялата си армия. Но, както описах по-горе, жестоката руска зима изби войниците му, докато на руснаците им трепериха мартинките зад Урал. Прав си и за краха на френската армия. Но е факт, че в Битката на народите императорът има все пак огромна армия. Единствената слабост била, че тази армия е съставена от нови, неопитни войници, защото ветераните вече били измрели в руския студ. Плюс фактите, че срещу империята се бият 25 (!!!) народа, от общо 4 империи и няколко държави, предателството на германските съюзници, слабите тактически качества на френските маршали...
  След Наполеон Франция е принудена главно от най-големия си враг Англия да подпише унизителен мир, в който има ограничения и разпускане на великата армия. Този договор пречи на Франция да си възвърне мощта десетилетия напред.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3696 Неутрално

  До коментар [#49] от "херувим":

  Всичко им е различно, може би няма два по различни народа на земята.

  klimentm
 52. 52 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#50:"Lou"]Наполеон излезе от Москва с цялата си армия. Но, както описах по-горе, жестоката руска зима изби войниците му, докато на руснаците им трепериха мартинките зад Урал.[/quote]

  А накъде тръгна от Москва? Защо не тръгна да гони "треперещите зад Урал руснаци"? Зимата му била виновна. Ами той не е ли знаел, че в Русия зимата е мнооого студена? Ако не е знаел, защо не се е осведомил при плануване на войната? Значи жестоката зима е такава за всеки нашественик (същата история се получи и с вермахта на Хитлер), а за руснаците май си е нормална работа. Те не страдат ли от мраза?

  heruvim
 53. 53 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#52] от "херувим":

  И руснаците страдат от студа ..виж данните за руските жертви през ВСВ !Вероятно и по времето на Наполеоновото нашествие са загинали много хора и от двете страни,но знаем повече за французите,защото там са се водили статистики,а в Руската империя никога не са се притеснявали за броя на своите загуби!Ключа за руските победи е във огромното население и територия !

 54. 54 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#53:"adam1966"]Ключа за руските победи е във огромното население и територия ! [/quote]

  Ами така си е! Всякакви други писания са упражнения по реторика. Заключение: срещу Русия няма как да се победи на нейна територия. Русия може да се опари вън от своите граници, както е и ставало в много въоръжени конфликти, но на нейна територия няма шанс за нашественици. Това го знае всеки разумен човек. Незнаещите са налудничави като великия фюрер. А той си е бил поне леко шашнат.

  heruvim
 55. 55 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Във форума на "Дневник" коментарите се оценяват не по разум, а по някакви неразбираеми емоционални критерии. Един от тях е да се плюе Русия при всяка възможност. Друг такъв е да се ръкопляска на всичко американско. Логиката отсъства в повечето случаи, а исторически истини се игнорират и дори не са познати.

  heruvim
 56. 56 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#10] от "neutron":

  то и Чавес беше сигурен че ще управлява още 100 години ,ама ядец ,и Путин ще си отиде в обозримо бъдеще и руснаците ще се разпаднат ,няма как да не се разпаднат ,имат по 1 човек на квадратен километър в Сибир ,а китайците по 144 човека ,а японците по 333 ,имат огромна смъртност ,освободили са нап 12000 селища в Сибир без нито един човек и 209 града , просто е въпрос на време комшиите да ги завладеят мирно и тихо и др Путин не може да се усети и си разпадна за пореден път икономиката ,стресира руснаците ,за да могат още 10-20 милиона да избягат от режима му , да ,ама бягат най кадърните и млади руснаци ,които са бъдещето ,къде са ,ами елате и вижте във Варна ,само в един морски комплекс са целогодишно над 100 човека с децата си ,кво ли правят тук .

 57. 57 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#54] от "херувим":

  мноого се бъркаш ,огромни територии са вече без руснаци , така ,че няма тяхна територия ,въпрос на време е да станат китайците милиони в Сибир , и без това си нямат територия ,а и са в много добри отношения с Русия ,защо да водят война ,като могат мирно и тихо да си се размножават на воля за сметка на руснаците ,дето се бият с братята си в Украйна и мъчат да завладяват територии ,щото им е тясно , управлявани от болната психика на група дърти ченгета

 58. 58 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Ако китайците искат да завземат територии на север от тяхната сегашна за да си осигурят "жизнено пространство" (както го пишеше в "епохалния" труд на един мераклия за разширение на изток), защо не са опитали вече с празната и огромна Монголия? По-лесно е. Русия няма да допусне откъсване на територии от нея. Това е мнението на всички руснаци и техните управници независимо от политическите им убеждения. Русия има и средствата да не допусне това. Всичко друго е празнословие.
  Впрочем, в Русия дъртите и склерозирали ченгета управляваха сравнително късо време (в годините непосредствено преди и след разпадането на СССР). Последните години на Брежнев, последвалият го кагебист Андропов, слабоволевият Горбачов, впиянченият Елцин. Това е.

  heruvim
 59. 59 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#37:"palav_nik"] Тогава Хитлер му нарежда да свие на юг и да обкръжи Киев, което се оказва груба тактическа грешк[/quote]

  Тази тактическа грешка е нищо в сравнение с великата стратегическа грешка да се търси военно решение на проблема с Русия. Дали Гудериан е завил на ляво или на дясно е било абсолютно без значение. Дори вермахтът да беше завзел Москва, какво? До Урал има още толкова разстояние, а след Урал е безкрайността. Хилавите военни ресурси на Германия са били нищожни за да се окупира и държи такава огромна територия без да се спечели населението ѝ. А Хитлер с неговото расово безумие просто не е дори предвиждал такава възможност. Вместо да предложи на руския народ разумна политическа алтернатива на болшевишкия терор, той просто го е заменил с нацистки такъв. Така не се печели война с Русия.

  heruvim
 60. 60 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 766 Неутрално

  [quote#59:"херувим"]Така не се печели война с Русия. [/quote]
  В същност май никой не знае, как се печели война срещу Русия.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 61. 61 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#17:"neutron"]Китай знае че ако позволи САЩ да разрушат Русия след това Китай ще е следващият. Затова Китай и Русия са естествено съюзници.
  [/quote]

  Китай и Русия не могат да бъдат естествени съюзници. Едната държава се задъхва от пренаселеност и изчерпване на ресурсите поради икономическа експанзия. Другата, оттатък дългата обща граница, има безкрайни ресурси и незаселени пространства. Двете обаче са големи и не могат да бъдат покорени от друг. Ако Китай се развие още повече технологически и пренаселеността се увеличи, той ще опита да упражни натиск върху Русия.
  Естествените съюзници са Русия и САЩ. Имат достатъчно територии и ресурси, отдалечени са една от друга, а и гледат загрижено на стремителното развитие на Китай.

  Впрочем, нито една от упоменатите три държави не може да разруши някоя от другите. Това го знаят управляващите, освен ако не изкукат, което в тези държави не е вероятно. Дори да спретнат някоя по-сериозна война между подвластни им режими, те ще си стоят настрана и ще се задоволяват само с пропагандни заплахи. Както беше по време на студената война.

  heruvim
 62. 62 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#52] от "херувим":

  Ти си третият ми опонент. Първите двама подвиха опашки, щото им свършиха опорните точки. Теб явно повече са те подготвили.
  Дали Наполеон не е знаел, че ще бъде студено? Може и да е знаел. Наполеон отива в Русия да набие канчетата ни руснаците и да си ходи. И го прави малко преди Москва. В Москва чака хора за преговори, никой не идва и се връща. Нещо да не е ясно?
  И да, точно зимата победи Наполеон. В директните битки французите губят няколко хиляди, а от измръзване - над половината армия. Униформите им са били летни, защото са ходили да се бият по топло време. Руснаците са били с техните зимни кожуси вече. Същата работа и с германците след това. Хитлер отиде да бие руснаците за 30 дни, а не да чака зимата.
  Силата на Русия е нейната студена зима. Нищо общо с население и територия. Срещу такава територия война се води пред пролетта и лятото. Есента там има много дъжд, а зимата много студ и сняг.
  Относно Хитлер - прав е колегата. Хитлер спря настъплението и прати помощ към Киев, след което дойде есента, дъждове, кал... Русия имаше огромни запаси от гориво, което Хитлер искаше. Имаше и чисто нов танк в производство. Руснаците имаха само милиони мужици и нищо повече. Хитлер разработваше и ракети, далекобойни оръжия, докато мужиците още не бяха виждали лек автомобил на живо.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 63. 63 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1896 Весело

  [quote#60:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]В същност май никой не знае, как се печели война срещу Русия. [/quote]

  Горе-долу така с няколко основни изключения - Османската империя(+ съюзника си Англия) и дуетът Роналд Рейгън/Маргарет Тачър. Те не само знаят как се побеждава Русия, дори я унижиха. Днес руснаците казват "Кримнаш", а тогава са лазили на колене и повтаряли пред султана "Кримваш".

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  ВИИ "Карл Маркс" имени Ленина

  Ученото си е учено.

  До коментар [#10] от "neutron":

  Защото руснаците знаят

  че ако махнат Путин Русия ще се разпадне.

 65. 65 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#35:"Lou"]Кога Русия е печелила война срещу Наполеон?[/quote]
  Кога Наполеон е печелил война срещу Русия?

 66. 66 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Просто се е прегрупирала и преориентирала,за да избухне по-яростно.

 67. 67 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#63] от "Lou":

  Основен играч в кримската война е Франция, не толкова Англия. Решителната битка е спечелена от французите. Може да се каже, че войната в Крим освен чисто мерене на сили е и символичен реванш на французите за краха на Наполеон в Русия.

  Иначе, Русия е велика сила и ще си остане такава. Била е преди комунизма ще бъде и след комунизма. Незнам какво има толкова да се размишлява. Хората са борци, не са подлизурковци и чуждопоклоннитци като нас. И французи и англичани са горди нации и никога няма да допуснат някой да им диктува правилата.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 68. 68 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Сега вместо да поискаме компенсации от ЕС за Южен Поток, както би направила всяка умна и цивилизована страна, подлизурковците мълчат и злобеят срещу Русия като нане и вуте. Не е важно на мен да е добре а на големия съсед да му е зле.
  Само че нагаждачите и подлизурковците никой не ги уважава. Както Русия така и САЩ и ЕС нямат никакво уважение към нас защото сме едни подлизурковци и нагаждачи.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 69. 69 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#50:"Lou"] жестоката руска зима изби войниците му, [/quote]

  Ааааааааахахахахаааааааа - зима, която "избива", какъв виц.....
  Друже, избиват само хората, не го ли знаеш?

 70. 70 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#62:"Lou"]Дали Наполеон не е знаел, че ще бъде студено? Може и да е знаел. [/quote]
  Къъъъъъртещооооооооо - "може и да е знаел"......

 71. 71 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#67:"Рачко Пръдлето"]Основен играч в кримската война е Франция, не толкова Англия. [/quote]
  Как да обясниш това на компетентен историк, който така и не знае каква е основата на конфликта, довел до Кримската война...

 72. 72 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Русия не я морят за първи път, нито за последен. Но да се кефиш на нещастието и страданието на дадена страна е психопатско. Разкрива комплекси за малоценност. Хитлер е бил една развалина от първата световна, както и 90% от членовете в нацистката партия. Има някакво обяснение защо са полудели. По-брутално нещо от първата световна за човешката психика чисто и просто не е имало. Но на вас какъв ви е проблема не мога да разбера. Вместо да мислите как да оправим България, само мразите и злобеете като долнопробни фашаги. Нали сме в ЕС и НАТО, далеч от Русия. А Руснаците са дойстойни хора и не са лоши, дали са много на света. Там е имало и истински дисиденти и борци за разлика от тук. Сега са в политическа криза и сами се вкараха в капан, но това си е техен проблем. Какви са тези гьобелсови пропаганди колко били зле и какви подчовеци били. Зле сте вие, злобарчета и неграмотници.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 73. 73 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#63:"Lou"] Днес руснаците казват "Кримнаш", а тогава са лазили на колене и повтаряли пред султана "Кримваш". [/quote]
  Руснаците на колене са молили султана да вземе Крим след войната, а той е отказал?!??
  Уауууууууууу, каква сензация, човече, ти си гений на историческото познание

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Любопитно

  Путлерофилия

  Напредно - срамно е.
  Назад!
  В античен век ще е рахат.

  Ненадминат и нямащ равен:

  "Рачко Пръдлето"
  [ ...................... #72]

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#65] от "nenad":

  Вземи малко прочети за Тилзитския мир. Прочети и всичките ми коментари в тази тема (около 5). И ще се научиш малко. Недостатъчно, но поне малко.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 77. 77 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#73] от "nenad":

  Ами гений съм, какво да правя. И дори говоря с исторически факти. От твоите тролски заяждания и злобни забележки не виждам да тече нищо научно или историческо. То всъщност е логично. В съветските учебници не пише много за Кримската война, нито за Тилзит, нито Аустерлиц. Дори подозирам, че дори не си чувал за тях. Което не пречи ти да продължаваш да четеш от тях и да се маеш.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 78. 78 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#62:"Lou"]Ти си третият ми опонент. Първите двама подвиха опашки, щото им свършиха опорните точки. Теб явно повече са те подготвили. [/quote]

  Кои са другите не знам, пък и не е важно. А мен никой не ме е подготвял, просто познавам историята и мисля със собствената си глава.

  [quote#62:"Lou"]Наполеон отива в Русия да набие канчетата ни руснаците и да си ходи. И го прави малко преди Москва. В Москва чака хора за преговори, никой не идва и се връща. Нещо да не е ясно? [/quote]

  Аха, значи умникът Наполеон набил канчетата на руснаците и ги чакал да му се поклонят, ама те тъпанарите го игнорирали. Той се обидил и си тръгнал, като по пътя назад измръзнала и също била избита цялата му армия, та се върнал едва ли не сам. Велика логика! Ако това е победа, значи нещо не си на ясно.

  [quote#62:"Lou"]Силата на Русия е нейната студена зима. Нищо общо с население и територия. Срещу такава територия война се води пред пролетта и лятото.[/quote]

  Силата на Русия е точно огромната територия. Не можеш да я завладееш за 6 месеца. През останалите 6 месеца имаш нужда не само от топли униформи, ами и от подходящи квартири и много друго оборудване. А пък и руснаците едва ли ще те оставят да си седиш на топло и да чакаш пролетта. През зимата те бъзикат непрекъснато. Разбираш ли си противоречието?

  Моята подготовка е познаването на историята и логичното мислене. Аз не се ръководя от симпатии или антипатии спрямо тоя или оня.

  [quote#62:"Lou"]Относно Хитлер - прав е колегата. Хитлер спря настъплението и прати помощ към Киев, след което дойде есента, дъждове, кал...[/quote]

  Писах по-горе в друг коментар. Какво щеше да е ако вермахтът завземе Москва? Нищо, освен пропаганден успех. От там до Урал е още мнооого разстояние и има още Русия. А как германците с някакви си 2 милиона войници на източния фронт ще държат окупиран един град с 5 милиона население? А не е само Москва. Самата идещ да се окупира и държи под окупационен режим една такава огромна държава е налудничава.

  heruvim
 79. 79 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#35:"Lou"]Айде, другият "историк" от кръжока се появи.[/quote]

  [quote#35:"Lou"]Кога Русия е печелила война срещу Наполеон?[/quote]

  Към първия цитат от коментара ти нямам думи. Говори за липса на дискусионна култура.
  А вторият цитат вече издава "историка". Русия е спечелила войната срещу Наполеон през 1913-14 година в рамките на тройната коалиция с Австрия и Прусия. След битката за Париж в края на март 1914 година Наполеон бяга, а Талейран символично връчва ключа на града на цар Александър I, който влиза в Париж начело на войската си. От тогава във френския език има думата "бистро", защото казаците са влизали с конете си в заведения и са искали да им се сервира бързо (може би знаеш руската дума быстро). След тази война Наполеон абдикира и е заточен на остров Елба.
  Та толкова за историята и за историците.

  heruvim
 80. 80 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#77:"Lou"]Ами гений съм, какво да правя. И дори говоря с исторически факти. [/quote]

  Радвай се, че си гений! Ама използвай интелекта си и понаучи исторически факти и анализи. Русофобията не помага в дискусии с мислещи и знаещи.

  heruvim
 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#10] от "neutron":
  [quote#10:"neutron"] Санкции на Русия. Всеки е опитвал и никой не е успявал да укроти опърничавата Русия.[/quote]
  Лъжа или?
  Ти май не разбра нищо от статията?
  Света разби на парчета сесесерето чисто икономически. Основата на сесесерето както знаеш е точно Раша.
  Тогава остана Русия като държава.
  След новата студена война, която ще е много по-кратка от предишната какво ще се сцепи сещаш ли се?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#72] от "Рачко Пръдлето":
  [quote#72:"Рачко Пръдлето"]Вместо да мислите как да оправим България, само мразите и злобеете като долнопробни фашаги. Нали сме в ЕС и НАТО, далеч от Русия. А Руснаците са дойстойни хора и не са лоши, [/quote]
  Същите тия "достойни" хора подкрепят путлер във войната му срещу Украйна.
  Дреме ми за такива "достойни" психопати.
  Сега ще стоят гладни и пак ще ядат човешко месо накрая, защото друго няма да има.

  Да гледаме България викаш?
  Ами това е пряко свързано с разпада на Русия. Винаги са ни пречили в развитието ни. Пречат до ден днешен.
  На кого и за какво най-вече мислиш се отчитат в Москва гоце, р.овч, сидеров? Тълпа продажници на които обаче плаща същата тази проклета руска паплач.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK