Шведската полиция успя да свали най-големия торент тракер в света

Съоснователите на The Pirate Bay Готфрид Свартолм (вляво) и Питър Сънди в съдебната зала при началото на процеса срещу тях. Днес Сънди е свободен, докато Свартолм излежава присъда от три години и половина.

© Scanpix Sweden, Reuters

Съоснователите на The Pirate Bay Готфрид Свартолм (вляво) и Питър Сънди в съдебната зала при началото на процеса срещу тях. Днес Сънди е свободен, докато Свартолм излежава присъда от три години и половина.Шведската полиция успя да свали най-големия торент тракер в света - The Pirate Bay. Властите са открили сървърите на тракера, които са били в околностите на Стокхолм, съобщава онлайн изданието Torrentfreak.


Акцията доведе до изчезването на The Pirate Bay от интернет, като освен сървърите тракерът остана и без домейните си. Опитите да се регистрират алтернативни домейни също остават неуспешни.


По-късно шведският Съюз на правоносителите обяви, че е подал оплакване срещу The Pirate Bay, което е довело до акцията на полицията. Според съюза сайтът е "нелегална комерсиална услуга, която печели големи суми чрез разпространението на филмите и музиката на други хора".
В личния си блог Питър Сънди, който е един от съоснователите на тракера, посочи, че малко хора се интересуват от случилото се. "Преди осем години това също се беше случило и тогава много хора излязоха да протестират. Днес, изглежда, малцина ги е грижа. Аз съм един от тях", пише Сънди.


Според него The Pirate Bay се е превърнал в институция, която хората очакват винаги да е наоколо, но никой не полага усилия да го развива. "Сайтът беше грозен, пълен с бъгове, стар код и дизайн. Единственото, което се промени, бяха рекламите. Те ставаха все повече и повече", допълва той.


Сънди пише, че оригиналният план е бил "заливът" да бъде затворен на десетия му рожден ден. "Вместо това имаше парти в негова "чест" в Стокхолм. То беше спонсорирано от някаква сексистка компания, която изпрати млади момичета, облечени в почти никакви дрехи, които раздаваха сувенири на потенциални клиенти... Всичко на партито беше против идеалите, които изграждах, докато бях част от The Pirate Bay", коментира Сънди. Според него възможността "заливът" да не се върне отново в интернет е добра новина.


Засега полицията не дава подробности за акцията. Тя потвърждава, че такава е имало и че е била свързана с нарушения на закона за авторското право.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK