Дали следващият голям технологичен успех е зад ъгъла - на Балканите

Създателите на VetCloud Мирза Сейдинович (вляво), Милан Джорджевич (в средата) и Иван Весич (в дясно) в офиса им в Ниш<br /><br />

© Саша Джорджевич

Създателите на VetCloud Мирза Сейдинович (вляво), Милан Джорджевич (в средата) и Иван Весич (в дясно) в офиса им в НишЕдин летен ден преди две години, Иван Весич, софтуерен инженер от Ниш, град в Южна Сърбия, се втурна в местна ветеринарна клиника. Кола беше блъснала котката му Деймиън, която той бе спасил от улицата преди година. Единият ѝ крак и опашка бяха лошо наранени.Тази статия е изработена в рамките на журналистическо проучване за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация ЕРСТЕ и фондация "Отворено общество" в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN).
"Дневник" е медията в България, която публикува изследванията на журналисти от Балканите, участвали в тазгодишната програма.


Заглавието е на редакцията. Оригиналното е "Предприемачи се стремят да превърнат Балканите в инкубатор на технологични компании"

Ветеринарят, Мирза Сейдинович, трябваше да ампутира опашката на котката, но успя да спаси лапата ѝ. Весич въздъхна облекчено: Деймиън щеше да се оправи. Двамата мъже се разприказваха и Сейдинович се оплака от софтуера в клиниката. Весич хвърли един поглед на компютърния екран и бързо заключи, че трябва да има по-добър начин за управление на ветеринарна клиника.
През следващите седмици Весич и Сейдинович се срещаха редовно, за да измислят компютърна програма за клиниката. Те осъзнаха, че могат да направят много повече – да създадат лесен за употреба софтуер, който да се използва от ветеринари по целия свят. Ранната версия на тяхната програма печели одобрението на сръбски ветеринар, който живее в Америка.


"Решихме, че трябва да напуснем работа и да направим стартъп," каза Весич.


Така се ражда тяхната компания, VetCloud. Повече от две години по-късно, техният бизнес достигна ключов момент, след като през ноември софтуерът им бе официално представен в Лондон след интензивно тестване на Балканите и във Великобритания.


Весич, 28, и Сейдинович, 30, са сред стотиците предприемачи на Балканите, които са стартирали технологични компании, поставяйки си за цел да покорят световните пазари. Те и инвеститорите, които ги подкрепят, се надяват да превърнат тази бивша комунистическа и сравнително бедна част на Европа, често известна в чужбина с войните, нестабилността и корупцията, в център на технологии и иновации.


"Вярвам, че е въпрос на време преди да имаме компания от региона, която да е успешна колкото Skype," каза Любен Белов, управляващ партньор в Launchub, фонд, базиран в българската столица София, който инвестира в дигитални стартъпи от Югоизточна Европа.


Той прогнозира, че един ден акции на балканска технологична компания ще се търгуват на борсата Nasdaq в Ню Йорк. "Някой ще направи голям удар на глобалния пазар," каза той.


Някои стартъпи от Балканите вече са се преместили в Силициевата долина, като Emailio, компания, основана от български гимназист, който работи върху мобилно приложение за по-добра организация на писмата във входящата кутия. Flipps, приложение, което позволява стрийминг на видео от мобилни устройства към телевизор, също замени България за Долината.


Друг повод за въодушевление на стартъпите в региона имаше през юли, когато Facebook съобщи, че купува LiveRail, компания за видео реклами, създадена от двама румънци. По неофициална информация сделката е на стойност 400-500 млн. долара.


Вдъхновени от успеха на създателя на Facebook Марк Зукърбърг, балканските предприемачи са благословени с амбиция, технологични познания и ентусиазъм. Регионът е богат на събития, където хората представят идеи за компании, общуват с представители на технологичната общност и се запознават с инвеститори. Но тези желаещи-да-бъдат милиардери се сблъскват с различни препятствия, включително тромава бюрокрация, недостиг на правителствени инициативи и тяхната собствена липса на бизнес опит.


Междувременно в Ниш програмистът Милан Джорджевич се присъединява като трети партньор в компанията и се включва в разработването на облачния софтуер на VetCloud, който помага на ветеринарите да управляват техните практики, като архивира медицински досиета, прави график за прегледи и изпраща напомняне, когато е необходимо да се купят нови лекарства.


За да намерят инвестиция за компанията, двамата предприемачи не отиват в сръбската столица Белград, а в София, където има повече възможности за финансиране на стартъпи.


"Докато в Белград имаше (стартъп) общност, в София вече съществуваше екосистема," каза Весич, който е и изпълнителен директор на компанията.


Фирмата получава 200,000 евро от Eleven, фонд, който предлага програма за обучение и менторство в замяна на процент от компанията, която финансира. Екипът на VetCloud прекарва три месеца в България, научавайки АБВ-то на това как да стартираш и управляваш технологична компания.


"Получихме парите и съветите, от които се нуждаехме," каза Весич.


Launchub и Eleven управляват бюджет от 21 млн. евро. Финансирането идва по JEREMIE, програма на Европейския съюз, която подпомага малки и средни бизнеси. През последните две години двата фонда са инвестирали 9 млн. евро в 120 стартъпа от региона и планират до 2015 година техният брой да достигне 200.


От аутсорс център до стартъп общност


Години наред големи международни компании изместваха ИТ бизнесите си към Източна Европа. Те са привлечени от сравнително евтината работна ръка и множеството квалифицирани програмисти, чиито умения отразяват традицията на доброто образование по математика и инженерство, което датира от времето на комунизма. Ниските данъци също са помогнали - България, например, предлага плосък данък от 10%.


Но сега все повече технологични специалисти искат да работят за себе си и да измислят следващото приложение, което всеки задължително ще иска да има или да постигнат следващия голям е-бизнес успех.


Милош Милич, 25-годишен сръбски програмист, е част от това ново поколение. Работил е за пет различни фирми, но никога не е имал свободата, която иска. През декември миналата година, той и неговият бизнес партньор, Сърджан Ступар, напуснат работа в един и същи ден, за да създадат Farmia, онлайн платформа за купуване и продажба на добитък.


Милич описва промяната като най-доброто нещо, което някога се е случило в живота му. "Сега заплатите ни са по-ниски, но имаме шанс да изградим своя собствена компания," каза той.


В Белград Farmia дели офис с други стартъпи в наскоро отворилото споделено работното пространство, наречено Potkrovlje или Таванът. Един ден това лято, мястото все още мирише на прясна боя, а дограмите на прозорците се нуждаеха от поправка, но екипът на Farmia не забелязваше нищо от това, тъй като се всички се бяха вторачили в своите екрани, пишейки код.


Доскоро сръбските стартъпи трябваше да търсят финансиране в чужбина. Но фондове като StartLabs, която стартира миналата година, имат за цел да запълнят тази празнина, окуражени от подема в сферата на технологичното предприемачество.


"Това е най-доброто време да започнеш нещо такова", каза Небойжа Лазич, един от основателите на StartLabs и сериен предприемач с богат опит в разработването на софтуер.


С офис, сгушен в търговски и конферентен център, където бившата югославска комунистическа партия някога е използвала за срещи, StartLabs предлага финансиране до $ 50,000 и свързва фирмите с ментори и инвеститори от Западна Европа и Съединените щати.


Лазич казва, че нещата са се променили от времето, когато предприемачите полушеговито са били наричани "супер герои със склонност към самоубийство".


Новото поколение притежава нагласата, че ще успее, която липсва при много хора, които са създали собствени бизнеси след падането на комунизма преди повече от две десетилетия, казват някои ветерани на технологичната сцена.


"Аз съм виждал как с много повече пари друго поколение не са успявали…, защото имат грешно мислене", каза Христо Алексиев, сериен предприемач и основател на българския стартъп Playground Energy.


Регионални корени, глобален растеж


За разлика от компаниите в Силициевата долина, които имат достъп до стотици милиони потребители само в Съединените щати, балканските фирми са базирани в район, разпокъсан на малки пазари.


Но Дилян Димитров, един от основателите на Eleven, казва, че това може да е плюс, защото принуждава регионалните стартъпи да развиват идеи, които са привлекателни за широка международна публика. "Всеки, който стартира технологичен продукт, го стартира с ясното разбиране, че трябва да се направи продукт, който да успее на международния пазар", каза той.


Playground Energy, базирана в София, се опитва да направи точно това. Компанията произвежда клатушки за детски площадки, които генерират електричество докато децата играят. Електричеството захранва светлини, звуци и други ефекти, които целят да мотивират децата да играят по-дълго.


Според съоснователят Алексиев фактът, че компания е основана в България им дава значителни предимства. Екипът може да развива стратегия на растежа си на световния пазар, докато използва местни дизайнери и компютърни специалисти. Това намалява търговските разходи, максимално използвайки инвестицията от 200 000 евро, която компания е получила.


"Ако се бяхме преместили в Америка, половината от парите щяха да отидат за преместването, наеми, адвокати ...", каза Алексиев, който на 44 години говори за Playground Energy, шестият му стартъп, с ентусиазма на 17-годишен младеж, който стартира първия си бизнес.


Но други са избрали различен път, предпочитайки да се преместят в технологични центрове като Лондон и Берлин, където вярват, че компаниите им могат да напреднат по-бързо.


Unioncy, онлайн сайт, където хората могат да запазят списък със своите покупки и да съхраняват гаранции, касови бележки, застраховки и наръчници за употреба на едно единствено място, се мести от София до Лондон, където имаше повече възможности за инвестиции.


Основателите на Unioncy Виктор Бодин (вляво) и Деян Димитров, работещи в офиса си в Лондон<br />

© Боряна Джамбазова

Основателите на Unioncy Виктор Бодин (вляво) и Деян Димитров, работещи в офиса си в Лондон


"Повечето инвеститори не се страхуват да рискуват и не са консервативни, като в България", каза 27-годишният съосновател на компания Деян Димитров през лятото.


Димитров и шведският му бизнес партньор, Виктор Бодин, се свързват с 50-60 потенциални инвеститори преди да получат 65 000 евро от двама британски "ангели" - заможни хора, които финансират стартиращи компании и предприемачи. Същата сума е предоставена и от Eleven в България.


Но съдбата на Unioncy показва, че преместването в голям технологичен център не е гаранция за успех. От стартиращ, бизнесът бързо замира, обявявайки затварянето на компанията в края на октомври заради технически проблеми, по-трудни от тези, които партньорите са могли да предвидят.


VetCloud, сръбският стартъп, също отворя представителство в Лондон след като миналата година получи финансиране и менторство от британския офис на международния фонд TechStars. "Решихме да се отидем там, където е нашият пазар", каза Весич.


Но докато малкият им офис в Лондон се фокусира върху продажбите, то развойният екип на компанията остава в Ниш.


Успех в Унгария?


Докато стартъпите на Балканите се надяват на голям успех, една близка бивша комунистическа страна вече е постигнала поредица от международни успехи. Унгария е родина на компании като Prezi, популярната облачен софтуер за презентации, Ustream, онлайн платформа за гледане на видео в реално време, и LogMeIn, която дава на потребителите достъп до компютрите им от разстояние.


Prezi е създадена през 2009 г. като алтернатива на вездесъщата програма на Microsoft, PowerPoint. Пет години по-късно, тя има 45 милиона потребители по целия свят. В офиса на компанията в Будапеща, ярко оцветено работно пространство в бивша телефонна централа, работят 160 души от десетки държави.


Като големите технологични кампуси в Силициевата долина, Prezi предлага на своя персонал много привилегии, включително и безплатна храна. Една гореща сутрин през юни, малки групички от служители, известни още като "презилианци", постепенно изпълват кафенето, където многообразието от храни и откъслечните разговори на различни езици напомня шведска маса в трапезарията на пет-звезден хотел. Облечен с леко разкопчана, раирана риза, съоснователят на компанията Петер Халачи пие кафе и си приказва с други служители на неговата маса.


Служители на унгарската Ustream играят тенис на маса по време на почивката в офиса на компанията в Будапеща<br />

© Боряна Джамбазова

Служители на унгарската Ustream играят тенис на маса по време на почивката в офиса на компанията в Будапеща


За Халачи, ключът към успеха на един стартъп "не са парите, не е инфраструктурата, не е правната система", а промяната в мисленето на хората – отдалечаване от онзи старомоден, манталитет от времето на комунизма, който те съветва да играеш на сигурно.


"Нашето минало, история, родители, комунизма…, всичко тук показва, че не трябва да вярваме в бъдещето", каза Халачи, който е и главен технологичен директор на Prezi. Той апелира към много по-различно отношение: "Не трябва да се страхуваме, а да гледаме напред".


Заедно с Ustream и LogMeIn, Prezi създава неправителствена организация, наречена Bridge Budapest, която има за цел да помага и да вдъхновява ново поколение от унгарските предприемачи.


"В Сан Франциско е срамно, ако някой на 20-години не е имал свой ​​собствен бизнес. Тук, родителите казват на децата си: "Не опитвай, това е рисковано. Отиди да работиш в банка, това би било по-добре за теб, "каза Вероника Пищюр, изпълнителен директор на организацията. "Сега виждам, че все повече и повече хора са склонни да опитат."


До момента обаче новите унгарски стартъпи не успяват да достигнат успеха на Prezi и другите вече установени звезди на високотехнологичния небосклон в Будапеща.


Някои бизнес експерти предполагат, че това отчасти е свързано с факта, че Унгария е насочила парите по европейската програма JEREMIE към фондовете за рисков капитал, които инвестират в по-зрели компании и не предлагат менторство. Те казват, че по този начин не се обръща достатъчно внимание на по-малките стартъпи.


Според данни на Европейската асоциация за дялов и рисков капитал като процент от брутния вътрешен продукт Унгария има най-висок ръст на рискови инвестиции в Европейския съюз.


"Трябва да създадем JEREMIE академия – да учим и образоваме хората, които управляват средствата", каза Петер Зайбожи, бизнесмен и бивш преподавател в INSEAD, престижното международно бизнес училище, който е учредил и предприемаческа фондация в Будапеща.


Но Жолт Бако, съосновател на CoLabs, споделено работно пространство за стартиращи компании, смята, че следващият голям успех може да бъде точно зад ъгъла.


"Трябва време", каза той. "През последните две години всеки очакваше следващата голям успех и когато той не дойде, хората се разочароваха. Но общността се подобрява все повече и повече".


Намери своята ниша


Междувременно на Балканите инвеститорите нямат никакви илюзии, че регионът ще стане следващата Силициева долина, но някои мислят, че може да играе съществена роля на международната високотехнологична сцена.


"Това, което може да стане тук е един вид инкубатор за таланти - места, които раждат хора с интересни идеи", каза Максим Гурвиц, партньор в базирания в София Teres Capital, който планира да стартира фонд за рисков капитал за инвестиции в стартъпи от Централна и Източна Европа.


"Така че, следващия път, когато искаш да се създадеш компания, ще отидеш в София, а не в Ню Йорк, където е много скъпо."


Докато на Балканите има много програмисти, инвеститори казват, че недостигът на хора с бизнес опит е сериозен недостатък.


"Хората не са напълно наясно какво означава да имаш своя собствена компания, отговорностите, които поемаш или обема на работа", каза Димитров от Eleven.


Офисът на Eleven-фонд, подпомагащ и финансиращ създаването и развитието на нови технологични компании<br />

© Боряна Джамбазова

Офисът на Eleven-фонд, подпомагащ и финансиращ създаването и развитието на нови технологични компании


За Белов от Launchub, "единственият начин да излезе нещо голямо оттук е когато да използваме програмистите  тук, но продажбите и маркетингът да се изнесени в места, където тези умения са развити до съвършенство, като Лондон и Силициевата долина".


Правителствата на Балканите бавно стават по-ангажирани в сектора. В Сърбия има Иновационен фонд, спонсориран от Европейския съюз, който досега е предоставил 53 инвестиции, възлизащи на 6 млн. евро.


София строи технологичен парк на стойност 50 млн. евро - също финансиран от Брюксел – за да свърже местните бизнеси и университети и да насърчи развитието на иновации. Българският президент Росен Плевнелиев заяви по време на церемонията на копка през юли, че паркът ще бъде "сърцето на стартъп културата" в страната.


Но технологични предприемачи искат по-навременна и практическа помощ. Някои сочат за пример британското правителство, което предлага големи данъчни облекчения за инвеститорите в стартиращи компании и за самите компании.


"Всички стартъпи се нуждаят от данъчни облекчения и по-благоприятна данъчно облагане по време на първите една-две години", каза Даница Радишич, предприемач от Белград.


Предприемачите и инвеститорите също се тревожат за влошаващото се качество на образованието, страхувайки се, че това в крайна сметка може да доведе до недостиг на квалифицирани ИТ инженери - и за липсата на сътрудничество между академичните среди и стартиращи компании.


Елица Панайотова, директор на държавната фирма, която отговаря за Тех парк София, твърди, че проектът би могъл да послужи като катализатор за по-широки реформи.


"В момента, в който това съоръжение отвори врати, ще трябва да се направят много повече неща, за да може то да бъде успешно", каза тя. "И това е моментът, когато правителството ще бъде задължено да го подкрепи."


Но докато политиците изяснят своите приоритети, програмисти продължават да работят по своите големи идеи. Освен за официалната си премиера в Лондон, VetCloud договаря и партньорства с американски дистрибутори.


Весич, който е отговорен за разработването на продукти и бизнес развитието на компанията, прекарва времето в Ниш и Лондон, както и София, където съветва други стартиращи компании и помага на Eleven в избора на нови кандидати за инвестиции.


Той има големи мечти.


"Ако използваш Dropbox да синхронизираш файловете си, ако използваш Google за търсене в Интернет, ще използваш VetCloud, за да управляваш медицинските досиета на ветеринарите".


Един епизод от историята на VetCloud вече има щастлив край. Котката Деймиън може и да има опашка, която повече прилича на заешка, но се възстанови напълно от инцидента и отново се наслаждава на своите разходки из улиците на Ниш.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  За съжаление Балканите не могат да бъдат двигател на технологичния прогрес , поне за следващите 30 години.А дали ше са двигател след това- зависи от действията които се правят днес .

 2. 2 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Предимството на хората от Балканите е, че не робуват на клишета и авторитети.

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 800 Неутрално

  И аз така да кажа - за съжаление авторката на статията освен че е говори за някакъв "стартъп" (повторено поне 20 пъти без да обясни какво точно значи думата) в бивша "комунистическа" част на Европа (а бивша капиталистическа има ли), не знае какво иска да каже.

 4. 4 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 610 Неутрално

  mucho trabajo poco dinero

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Защо се говори за стартъп общност, а не за зараждаща се общност и или възникваща общност ? А създаването на такива компании (за каквито се говори в статията) на Балканите не означава начало на голям технологичен успех. Те ще си работят, но това не е такъв успех. Просто си е бизнес.
  С университети и преподаватели зад ъгъла големи технологични успехи не стават.

 6. 6 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Статията е на изключително интересна тема и е изключително неграмотно написана

 7. 7 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 921 Неутрално

  това е копие на статия в Ню Йорк Таймс:
  http://www.nytimes.com/2014/12/08/business/international/nurturing-start-up-culture-in-the-lower-cost-balkans.html?_r=0

  Истината ни прави свободни.
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  А защо не.Водещ регион не,но технологичен успех,защо не.

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Вярвайки в успеха, няма да е далеч времето в което ще се случат тези прогнози!!!
  Дано!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "Forrest Gump":

  Една статия - два хонорара.

 11. 11 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Аз съм виждал как с много повече пари друго поколение не са успявали…, защото имат грешно мислене", каза Христо Алексиев,

  1995-2000 рай за бяндюги, които и предопределиха бъдещето....

  някои емигрираха - това си е успех за тях
  някои се развиха и станаха министър председатели . . ( срам не срам)...
  Тук става само за инкубатор на биологични единици до възраст 6-7 години... след това е мъка да се бориш в средата....

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 12. 12 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 921 Неутрално

  по темата за софтуер за управление на ветеринарни клиники, звучи добре, но колко голям е този пазар? да се сравнява с масов потребителски продукт като Скайп е несериозно.
  пожелавам им успех! колкото повече успешни предприемачи има в България и на Балканите толкова по-добре.

  Истината ни прави свободни.
 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 698 Весело

  До коментар [#12] от "Forrest Gump":

  взел си ми думите от клавиатурата!

  с някакви приложения, финансирани от едва два рискфонда, едва ли се става техноцентър!
  успех им желая и дано малко по-големи да станат мечтите им!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Весич, 28, и Сейдинович, 30, са сред стотиците предприемачи на Балканите, които са стартирали технологични компании, поставяйки си за цел да покорят световните пазари. Те и инвеститорите, които ги подкрепят, се надяват да превърнат тази бивша комунистическа и сравнително бедна част на Европа, често известна в чужбина с войните, нестабилността и корупцията, в център на технологии и иновации."

  Гърция и европейска Турция и те ли са "бивша комунистическа част"? Как чертаете границите на Балканския полуостров според обсега на стипендията, която получавате?

 16. 16 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 802 Неутрално


  ограниченията са единствено в нашето въображение! дай Боже това да стане! общувам често със западняци преместили своята дейност в България, които управляват своя бизнес успешно. общото мнение е, че въпреки множеството спънки от всякакъв характер и не особено благоприятен бизнес климат, България има потенциала на страна на неограничените възможности.

 17. 17 Профил на wampeters
  wampeters
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#16:"basilicum"]България има потенциала на страна на неограничените възможности.[/quote]

  Е, то тва ние си го знаем - вечният потенциал с вечните неограничени възможности.

 18. 18 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това, което е описано в статията е напълно нормално явление за всички части на света. Нормално е 5-10% от хората да са генератори на идеи и с помощта на още 10-тина % да ги развият и внедряват. Още 20% им осигуряват инфраструктурата като помощен персонал. В статията нищо не се казва за останалите 60-тина % какво да правят, а те все пак са болшинството от обществото. За мен е важен проблема, как да се разшири участието на всички в развитието на обществото. Така, че съм съгласен, че е написано нещо, за да се извади някакъв хонорар, без никакъв информационен смисъл. Но от Дневник, за съжаление, повече не може да се очаква. Все пак е рупор на либералните идеи, където ключова е идеята за "златния" милиард.

 19. 19 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 254 Неутрално

  с апове и уеб услуги икономика едва ли ще изградим. ИТ технологиите дадоха възможност на всеки що-горе кадърен програмист да напише никому ненужен софтуер и да се нарече предприемач. това за мен е поредният балон и тренда на деня, но след време и това ще отшуми.

  сред стотиците идеи я има няколко по-добри, я не. и дори и те не са game changer.. но понеже това сега е модерно и се е намерил някой с много пари за харчене и си мисли, че ще финансира следващия Зукърбър и ще стане милиардер.

  търсете предприемачите сред тези с идеи как да нахранят гладните или да разработят нов начин за добив на енергия, а не сред тези дето са измислили ап за сортиране на пощата или за по-бързо лайквате на коментари в социалната мрежа.

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Според мен в софта имаме огромен шанс вярвам, Че е въпрос на време да имаме нашите световни хитове. А start up е съвсем конкретен термин. Ако още не е утвърден, може да се замени с нещо по-българско. Тук се казва още бизнес инкубатор, малко е смешно , но добре отдава смисъла

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#1] от "kosuma":

  Съгласен съм. Балканите и технологичен прогрес - магаре и Космос. VetCloud... дори името е заемка от Soundcloud - музикална платформа.

  Нищо впечатляващо няма в статията. Ако говорим за технологии в Източна Европа трябва да споменем само и единствено Чехия. Останалите сме консуматори и плагиати.

 22. 22 Профил на krumeto
  krumeto
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "Forrest Gump":

  Авторката е една и съща.

 23. 23 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#12:"Forrest Gump"]да се сравнява с масов потребителски продукт като Скайп е несериозно. [/quote]
  Е, то да искаш да направиш компания, успешна колкото Скайп, си е вече достатъчно двусмислено.

 24. 24 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 571 Неутрално

  200 000 Евро са много голяма инжекция за някаква платформичка. По скоро са им дали 20 000 и другите 180 000 са маркетинг трик да зарибяват и други.

 25. 25 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#12] от "Forrest Gump":

  За конкретния пример сте прав, но в крайна сметка хубавото на такъв тип бизнеси е, че не е нужно да си гигантска компания, за да успееш - нужна е добра идея и достатъчно умения да я реализираш. И ако идеята ти е добра - нещата ще станат. Но както казват - трябва да се знаят А-то и Б-то на бизнеса.
  Може и никога да нямаме гиганти от сорта на Оракъл, Майкрософт, САП и т.н., но пък в крайна сметка не е и нужна - ние сме малки държави - малки (не микро) и средни фирми ни устройват перфектно, а за щастие в този бранш такива вече има доста. Успех на всички предприемачи и у нас и в съседните държави - колкото повече се развиват страните толкова по-добре ще бъдем всички.

 26. 26 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "старт-ъп" си е просто "старт-ъп". С какво да се замени на български - със "стартираща компания"? - че то има ли нещо българско в тия думи
  за мен проблемът е малко по-друг - приложения, приложения и пак приложения - всъщност колко вида приложения вече има за компютри и особено телефони? някой може ли да ги изброи и възможно ли е човек да ползва всичките тези приложения? Да не говорим, че като се качат повече приложения и батерията на телефона пада страшно бързо... В някои от тези "приложения" няма и нищо оригинално - записване на час за преглед в клиника? - че то сума ти клиники имат тази услуга при това без приложения. Пък "приложението" сайт за покупки направя ме разсмя, това се предлага навсякъде без специални приложения

 27. 27 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#20] от "qvb21311044":

  Бизнес инкубатор е по-скоро така наречената стартъп общност. Самия стартъп е малка фирма (1-2-5 човека), която има някаква идея, която иска да развие, но все още няма продукт или има продукт, но той е в съвсем начален етап на маркетиране или развитие. Което естествено е доста дълго описание.

 28. 28 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 921 Неутрално

  [quote#25:"ugi"]не е нужно да си гигантска компания, за да успееш [/quote]
  нека да направим една груба сметка, оптимистичен вариант:
  ако 1 000 ветеринарни клиники по света им плащат по $1 000 на месец (възможно само за по-богати страни), това са $ 1 млн. на месец. не е лошо, но едва ли ще стане компания за милиарди.

  Истината ни прави свободни.
 29. 29 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Това е хубаво, но силиконовата долина се насочва все по-вече в комбинацията софтуер-хардуер. Тези фирми едва ли биха помогнали на един фермер на балканите, примерно един американски фермер получава пълна представа за влажноста на почвата си, за кисилинноста, за разпространението на насекоми и други вредители.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на vdf33309297
  vdf33309297
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "kosuma":

  те вече са искаш или не, въпрос на време да се пробие сериозно потенциалът е налице!

 31. 31 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#30] от "vdf33309297":

  не разбирам какво искаш да кажеш, но предполагам че е нещо важно

 32. 32 Профил на Владимир Петров
  Владимир Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#29:"accidental"]
  Това е хубаво, но силиконовата долина се насочва все по-вече в комбинацията софтуер-хардуер. Тези фирми едва ли биха помогнали на един фермер на балканите, примерно един американски фермер получава пълна представа за влажноста на почвата си, за кисилинноста, за разпространението на насекоми и други вредители.
  [/quote]
  Имехме си лектор на OpenFest 2014 - със Open Source Hardware за автономна ягодова градина... Та вече и в България сме се насочили

 33. 33 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 571 Весело

  Хубаво, ама аз още си чакам статията за Macropinch и сваляното над 8 милиона пъти тяхно платено приложение Cadriograph, направено от един програмист Без инвестиция, без ментори, без маркетинг план или каквото и да било...

  cineart.me
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK