Барт, Зограф, ВизАрт или Квадрат 500 - възможните имена на Българския Лувър

Барт, Зограф, ВизАрт или Квадрат 500 - възможните имена на Българския Лувър

© Юлия ЛазароваБългарският Лувър има нова прогнозна дата за откриване - 24 май и най-вероятно ще се казва "Квадрат 500", каза министър Вежди Рашидов пред журналисти вчера след като правителството реши да обедини двете национални галерии в общ музеен комплекс. 


"Квадратът е художествена форма, 500 е абстракция", обясни Рашидов, цитиран от вестник "Сега".  "Всички музеи имат къси имена – Прадо, Тейт, Лувър, Дорсе. Не е нужно да е разказвателно, като например "Българска роза от долината на Карлово". Трябва да е нещо късо, разбираемо на всички езици. Но аз няма да го кръщавам. Хората трябва да кажат какъв да им е музеят."


Името идва от названието на самия парцел на територията на София и е събрало най-много гласове в онлайн анкета на Министерството на културата. Пред "Дневник" от министерството обясниха, че тя не е интерактивна, а се приема под формата на предложения до пресцентъра по имейл, които служителите после обработват.
Така през септември те свели многото предложения до шест кандидата, описани на сайта:


Наименование Мотиви
 
 Квадрат 500
 
Предложението е повлияно от формата на сградата и прилежащите площи и номера на квартала по плана на град София
 
 Зограф
 
Означава иконописец, художник и може да се направи аналогия със Захари Зограф
 
 Барт
 
Като съкращение на думите "Bulgaria" и "Art"
 
 ВизАрт
 
Предложението обединява два фактора: каква е националната визия за изкуството и това, че в залите на музейния комплекс ще бъдат експонирани произведения на визуалните изкуства от България и други държави
 
СердикаПредложението отправя директна връзка към археологическия и исторически обект Сердика 

"Квадрат 500" за мене даже е модерно, но – каквото реши народът. Нека обществото – то ще си ходи в този музей, да реши. Ако това е волята на народа... аз вкъщи няма да си го нося", каза Рашидов преди време в студиото на TV7. Гласове се приемат на [email protected].


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK