Убежище във Варна - "Contemporary Space"

Биляна и Васил в галерията им "Contemporary Space"

© Спас Спасов

Биляна и Васил в галерията им "Contemporary Space"Имах нужда от пространство, от място за съвременно изкуство, в което да вляза като един от посетителите му, да изпитам удоволствието на "потребителя"... А стана така, че се оказах един от създателите на това пространство", казва Биляна Рубинова. Двамата с Васил Даскалов са малко мълчалива двойка, която упорито движи проекта си напред.


Нарича се "Contemporary Space" (Съвременно пространство) - малък арт център на малката варненска улица "Марко Балабанов" 23. Твърдят, че никога не биха "избягали" от града, в който са родени и живеят, защото се чувстват част дори от това, което не харесват в него. И че животът им е потеглил в "добрата посока" в деня, в който са се срещнали.


Биляна: "Бягството решава само личен проблем"
Биляна е завършила варненската Хуманитарна гимназия със специалност "Скулптура". "Баща ми и майка ми бяха твърдо решени, че след това трябва да продължа да уча някъде извън България, казва тя. Според тях най-подходящото място за това беше "American University" във Вашингтон. Там вече следваше брат ми. Той трябваше да ми помогне да се адаптирам, да ме мотивира и да ме ориентира в един напълно непознат свят".


Но нещата твърде бързо излизат от релсите на предварителния план. Биляна се прибира за първата си Коледна ваканция и повече не се връща в Америка.


"Сигурно е било разочароващо за родителите ми, но аз просто усетих, че мястото ми не беше там. Чувствах се в някакъв нереален свят, за някого вероятно той е идеалният. За мен не беше", твърди Биляна.


Година по-късно започва да учи в лондонския "Kingston University of Art, Design and Architecture".


"Европа е различна, казва тя. Тук се чувствах по-близо до хората, от които имах нужда и въпреки това адаптацията не ми се удаваше. Усетих, че съм свикнала с Англия едва когато започнах да стягам багажа си след края на следването".


Когато се връща във Варна в продължение на почти две години Биляна работи в компанията на родителите си като одитор по ISO. "Полагах много усилия, стараех се повече отколкото предполагах, че мога, но тази работа не ме привлече, казва тя. Бях решила, че ще се занимавам с изкуство, но никога не ми беше минавало и през ум, че ще създам място като "Contemporary Space". Идеята се роди след 2005г. когато липсата на каквато и да е перспектива за развитие на съвременно изкуство във Варна стана видима и дори осезателна".


Прегледът само на няколко от публикациите във Фейсбук профила на Биляна оставя (правилното, както самата тя твърди) усещане, че средата, в която живее, е дразнител, че я потиска.


"Да, така е, но това непрекъснато ме стимулира, дава смисъл на енергията, с която пренареждам света наоколо, твърди тя. Много от хората, които имаха потенциала да променят Варна и България просто избягаха – В София, в чужбина... Понякога ме е яд на тях и си мисля, че решението, което за взели, е прекалено лекомислено и дори егоистично. Бягството вероятно решава някакъв личен проблем, но със сигурност е нечестно спрямо хората от общността, в която си се движил преди да вземеш решението да заминеш", казва Биляна.


Васил и Биляна на откриването на изложбата "Култура ООД", когато "Contemporary Space" отбелязва две години от откриването си.

© Личен архив

Васил и Биляна на откриването на изложбата "Култура ООД", когато "Contemporary Space" отбелязва две години от откриването си.


Васил: "Важното е да умееш да слизаш надълбоко!"


"Аз съм инженер!" - шегува се Васил всеки път когато стане дума за заниманията му с култура. Няма вид на човек, завършил варненската Търговска гимназия, но е точно така. При това никога не забравя да припомни, че там негов съученик е бил един от най-ексцентричните артисти във Варна Калоян Илиев – Кокимото.


"След гимназията продължих да уча в техническия университет във Варна – съобщителна и охранителна техника и системи. Станах стипендиант на кораборемонтния завод "Одесос" и така след дипломирането се озовах там с тригодишен договор за работа, разказва Васил. За щастие успях да го разваля неочаквано лесно. Оказа се, че молбата ми за напускане се е появила точно в момент, когато в завода са подготвяли съкращения. Затова, когато казах, че искам да си тръгна дори ми се зарадваха".


В следващите няколко години Васил работи като IT специалист, но напуска и второто си работно място, за да се захване заедно с още няколко свои приятели с организацията на музикални събития във варненския летен театър и "Комикс" клуб.


"Проектът си беше супер, организирахме концери на български и чуждестранни музиканти - беше страшно интересно, казва Васил, но и този път нещата не тръгнаха така, както бяха планирани".


"Най-големят купон" от онова време, за който си спомня и до днес, е "Циганско лято". "Събрахме на една сцена оркестър "Карандила" заедно с Шуменския ромски струнен оркестър, спомня си Васил. Невероятен джемсешън! А най-голямото ни постижене беше - концертът на "Brooklin Funk Essential" в "Комикс" клуб. След него фалирахме окончателно, смее се той. Всъщност фалира ни липсата на опит".


След провала на музикалната компания Васил започва работа във варненското студио "Артин вижън" на Алексъндър Николов. То е организатор на някои от най-значимите киносъбития в страната - "София филм фест" във Варна, фестивалътна българския филм "Златната роза", проектът за късометражни продукции "Нощно кино в четвъртък" и др.


"Работата с Александър ми даде опит в организацията на фестивали, за това как много неща могат да бъдат свършени за супер малко време. Аз обичам да уча, правя го с удоволствие защото рано или късно всяко знание се оказва важно. Затова смятам една друга среща в живота си за много важна – тази с художника Димитър Трайчев през 2008. Това, на което ме научи той е, че няма значение с какво се занимаваш, важното е да умееш да слизаш надълбоко!".


Последната важна среща на Васил се случила през 2010г. "С Биляна, разбира се! И това промени всичко", признава той.


От "Третият пръст" до "Култура ООД"


Проектът "Contemporary Space", с чиято реализация двамата се занимават и в момента, има за цел да създаде "културно убежище" - място за хората, които имат нужда от качествено съвременно изкуство.


"Галерията е независимо пространство, обяснява Биляна. Тя предлага обективен поглед върху това, което се случва в света на съвременното изкуство".


Годишната изложба "Култура ООД" - 2014г. На преден план инсталацияата "Произведено за "Култура ООД" на Антония Колева – Нитра.

© Спас Спасов

Годишната изложба "Култура ООД" - 2014г. На преден план инсталацияата "Произведено за "Култура ООД" на Антония Колева – Нитра.


Само за 18 месеца след създаването си през 2012г. "Contemporary Space" става център на повече от 60 културни събития – изложби, спектакли, концерти, дискусии. Това е и една от успешно реализираните у нас "artist's run spaces" - галерии, развивани от самите артисти.


"В центъра има кафе, библиотека, ателиета за курсове по изобразително изкуство и музика, обяснява Биляна. В Западна Европа този тип културни проекти слагат сериозен отпечатък върху градската среда. Те не само я допълват, а стават платформа за критика, анализ и дебат за всичко онова, което градът и гражданите му създават или "консумират" като културен продукт", казва тя.


Илюстрация за това е последната за 2014г. изложба, наречена "Култура" ООД. Тя е обобщаващ, ироничен поглед към събитията в българската култура от последните 12 месеца, през които няколко града преживяха ентусиазма и радостта, но и разочарованието от неуспеха си в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019г.


"Това са изложби, които извеждат духа на отминаващата година, обяснява Васил. За участие в тях по предварително зададена тема каним хората, които са представили в "Contemporary Space" самостоятелни проекти. По ирония на обстоятелствата, настроението и на миналогодишната ни обща изложба (в края на 2013г. ) беше сходно с това, с което изпращаме тази. Нейната тема беше "Третият пръст" като символ на липсващия диалог в обществото и политиката. Третият, средният пръст се показва, когато знак, че разговорът е приключил. След този жест няма повече думи, след него започват шамарите".


Вероятно като друг знак за нуждата от диалог едно от най-обсъжданите събития, състояло се през 2014г. в "Contemporary Space", беше и първият дебат "Културата. Цени и ценности". Той беше организиран като част от проекта "Българска мрежа за граждански диалог", по който фондацията на Биляна и Васил "Крео Култура" е парньор на Центъра за култура и дебат "Червената къща" в столицата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чудесна статия, истинска.

 2. 2 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Желая им успех!

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 3. 3 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Присъствал съм на нещата в " Комикс клуб ", бяха яки, клубът също!

  Happy face says, adios !
 4. 4 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Викам си "що пък за фамилия е Рубинова?" а то било презиме.

 5. 5 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Весело

  Винаги когато има форма изпразнена от съдържание е необходимо мно-о-ого пространство! (за въздуха под налягане)

 6. 6 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 492 Неутрално
 7. 7 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  "Бягството вероятно решава някакъв личен проблем, но със сигурност е нечестно спрямо хората от общността, в която си се движил преди да вземеш решението да заминеш", казва Биляна."

  Нима, Билянче? А честно ли постъпва общността, когато забранява изложби, щото не били богоугодни? А честно ли постъпва общността, когато те гледа враждебно, ако в автобуса настояваш всички да си дупчат билетче, като теб? А честно ли е общността да си паркира таратайките където и е кеф и ако посмееш да й направиш забележка, те псува и налита да те бие? Мога да продължавам още доста дълго на тази тема...
  По-добре си спести високопарните лафове. Хората напускат България не само за да решат свой личен проблем, а за да решат и обществения проблем, който ги тормози. Те отиват на място, където общността ще ги уважава, ще признава постиженията им и ще се опитва да им помага, а ако не може, поне няма да им пречи и да им се противопоставя.

 8. 8 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Весело

  човек обикновено "избира" между три вида работа:

  - това което иска
  -това което може
  -това което е принуден
  ---------
  щом могат да си позволят да работят това
  което Искат..

  какво по-хубаво от това , Успех

 9. 9 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  ''Година по-късно започва да учи в лондонския "Kingston University of Art, Design and Architecture".

  Университетът е Kingston University, а факултетът е FADA - Faculty of Art, Design and Architecture.

  A иначе, 'Съвременно пространство' звучи къде по-оригинално.
  Но какво да се прави - всякакви подобни проекти у нас се зараждат и осъществяват по подобие на нещо видяно в Западното Contemporary Space; едва ли ще видим скоро нови и самобитни идеи.

 10. 10 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#7] от "luda_krava":

  Айде, айде! Не сме в Африка все пак. И у нас нещата се променят стига да имаш желание да го направиш или да накараш другите да го направят. Ако си страхлив, мързелив или просто готованко отиваш в Западна Европа, където да си прекараш активните години като г-н никой, който обаче ще си дупчи билета, като всички други и няма да хвърля смет до кофата а вътре в нея.

 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Браво на Биляна и Васил за инициативата! Зачудих се защо са избрали английско име за галерията. Може би очакват значителна част от посетителите да са чужденци?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  [quote#10:"wds23355772"]Ако си страхлив, мързелив или просто готованко отиваш в Западна Европа, [/quote]
  Това може да го каже някой, който никога не се е опитал да се приспособи към чужда култура, преодолявайки културния "шок." И като казвам да се приспособи, нямам предвид живот в паралелната вселена на българската общност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  [quote#7:"luda_krava"]Хората напускат България не само за да решат свой личен проблем, а за да решат и обществения проблем, който ги тормози. [/quote]
  Напълно съм съгласна. Но и Биляна споделя, че средата във Варна често я дразни и потиска. Просто е решила, че за нея все пак е по-търпима тази среда, отколкото чужбинската.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  [quote#7:"luda_krava"]Хората напускат България не само за да решат свой личен проблем, а за да решат и обществения проблем, който ги тормози.[/quote]

  Много от напусналите Родината ми са антибългарски номенклатурчици......което само по себе си е някакво пречистване.

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  варна е номер едно от всички светове

 16. 16 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 929 Любопитно

  Виждам желанието у тях! За промяна! За откривателство! Виждам и креативност! Пожелавам им да не губят вяра в себе си!

 17. 17 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#16] от "Додо":

  Кажете "творчество", не "креативност"...

 18. 18 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#12] от "7777":

  Ква българска общност бе мой? И лапетата знаят, че като чуеш български в Лондон най-правилно е да се правиш, че не си чул нищо. Ти какво си мислиш? Че като някой ти се уснихва и е любезен с теб ти е приятел и му пука за теб ли? Много наивно. Точно от варна имахме доста напуснали, които се разочароваха ТОТАЛНО от ужким супер уредения живот на запад. Но там няма ЖИВОТ. За това хората се връщат тук. Защото тук са БОГОВЕ със своята диплома от средноразряден западен университет. Там, където биха били НИКОЙ. А тука са невероятни. Малко си видял, още си на ранен етап. Ще поживееш, пак ще си говориш.

 19. 19 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "luda_krava":

  Честно е, когато мама и тати могат да им създадат "пространство" където си мислят че са велики. Кой е чувал за тия провинциалисти, че и статия? И нея ли мама плати?

 20. 20 Профил на zauri
  zauri
  Рейтинг: 5 Неутрално

  васил да не си измисля биография, щото биляна ако го зареже/ а той трепери да не стихнат финансовите потоци и живо се интересува само кой кой е и кви пари и положение има, иначе нямаше да си зареже жената/ си е кръгла селска нула. иначе мястото си е ок и биляна си е ок, само да внимава с тоз селски тарикат и сестри и семейства.

 21. 21 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 929 Весело

  До коментар [#17] от "st_kilda":

  творчество

 22. 22 Профил на virgin.marry
  virgin.marry
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#20] от "zauri":
  еми..
  Познавам Васил и биографията му отговаря на това, което знам за него.
  Не съм чувал Биляна да демонстрира и да се гордее с финанси или положение.
  Пък "селска нула" си знае кой е.

 23. 23 Профил на Бъгблатер от Траал
  Бъгблатер от Траал
  Рейтинг: 8 Весело


  До коментар [#20] от "zauri": ха-ха-ха. батка, нещо много знаеш. объркан ми звучиш. да не си видял среден пръст?

  Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее?
 24. 24 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 474 Любопитно

  До коментар [#19] от "prokopi":

  Така си е !!

  Ако не беше татко й Рубин Коцев (корабен бизнес), Билянчето едва ли щеше да може да си играе на "Contemporary Space"

  Така че няма случайни хора и случайни неща !!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 25. 25 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "dalaver3":

  Ами по-добре е ако тати те подкрепя, да правиш арт галерии и фестивали,отколкото да показваш коли и парцали по чалгаджийниците!Не я познавам Биляна,но ако е замесена от тестото на баща си, шапка и свалям!

 26. 26 Профил на uda
  uda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За това предлагам да линчуваме Биляна за това, че е дъщеря на майка си и маща си.

 27. 27 Профил на uda
  uda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "dalaver3":

  За това предлагам да линчуваме Биляна за това, че е дъщеря на майка си и маща си.

 28. 28 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 474 Любопитно

  Биляна само за това ли се регистрира днес в 14:48 ??

  А, пък и как ще линчуваш сама себе си ??


  До коментар [#26] от "uda":

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 29. 29 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Светска гагаузка двойка с арт уклон.... Да пази Господ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK