Светлозар Желев, Национален център за книгата: Български писател ще пробие в чужбина до година-две

Светлозар Желев, Национален център за книгата: Български писател ще пробие в чужбина до година-две

© ДневникВ края на годината "Дневник" се обърна към писатели, издатели и ревностни читатели, за да ги попита за тяхната лична класация на литературната 2014 г. и най-вече - какво очакват в близко бъдеще. Светлозар Желев, бивш директор в издателствата "Колибри" и "Сиела", настоящ директор на новооснования Национален център за книгата към НДК и мениджър на онлайн книжарницата на bgmamma.com, със сигурност влиза в няколко от горните категории. Ето какво каза той.

Кои книги очаквате с нетърпение през 2015 г.?

- Очаквам много прекрасни книги от автори във всички жанрове. Новата книга на Робърт Галбрейт, тоест Дж. К. Роулинг от поредицата за Корморан Страйк, превърнах се в голям фен. Очаквам също новата книга на Елизабет Костова с огромно нетърпение. Това което знам е, че е повече в стилистиката на "Историкът" и е силно свързана с България. Излиза и първият роман на Мирослав Пенков, който след огромния успех на сборника с разкази "На изток от запада", се надявам да бъде още по-голям пробив.


Като едно от най-големите литературни събития на 2015 г. се очертава излизането на четвърта книга от поредицата "Милениум" на Стиг Ларшон, написана от един много силен шведски писател и редактора на книгите на Ларшон. Чакам с нетърпение и каква ще е третата книга на Юнас Юнасон. Първият му, "Старецът, който скочи през прозореца и изчезна", излезе миналата година у нас, а вторият предстои през януари и ще е събитие тук.


Чакам на български и новите книги от прекрасните трилъри на Пиер Льометр и Долорес Редондо, моите открития в тази литертура, следващата книга на Херман Кох, книгите на Камила Лекберг. У нас очаквам една страшно силна литературна година с нови романи на Алек Попов, Милен Русков, Петър Делчев, Димана Трънкова и няколко специални анонса към две дебютни книги на Катерина Хапсали - "Гръцко кафе", през януари, и Велина Минкова. Убеден съм, че 2015 г. ще остане като една от най-силните литературни години.
Какво подсказват тенденциите за това, което ще се чете догодина?


- Едно е сигурно, ще се четат хубави книги. Като жанрове, тенденциите продължават с най-голям интерес към трилъра, фантастиката, романтичната литература, популярната психология. Но повишаващият се интерес към българските автори ще продължава все повече да диктува литературния ни живот.


Явленията от 2014 г. - изключителните постижения на Георги Господинов, Милен Русков, книгите като "Калуня Каля" на Георги Божинов, "#НаЖивоОтСофия" на Александър Шпатов и "Сексът и комунизмът" на Милена Фучеджиева, които претърпяха нови издания по-малко от месец след излизането си, този засилен интерес в литературния вкус на читателите към българското, е тенденция, която ще продължи.
Сигурен съм, че ще сме свидетели на трайно присъствие в бестселър листите на български имена - една мечта, която преди 5 години изглеждаше немислима.


И нещо друго, винаги съм казвал, че българинът е взискателен, образован и претенциозен читател, с много добър литературен вкус. Много качествени, интересни и оригинални автори получават в България изключително добра рецепция. Най-важното за мен нещо е, че четящите млади хора, стават все повече и повече. Тази тенденция е най-прекрасното нещо, което може да ни се случи, но трябва всячески да стимулиране, популяризираме, развиваме, подкрепяме и пропагандираме смисъла и красотата в това да четеш. Цялостния литературен контекст трябва да бъде подчинен на това.


Търси ли се и появява ли повече българска литература? А добива ли тя нов характер и почерк?

- Да, да и пак да. В България винаги се е пишело, както често иронично казвам - в Българя по брой най-много са писателите, после следват издателите и чак накрая читателите. Разбира се, това е шега, но интересът към писането е наистина огромен, имаме и огромен брой издателства. Все пак, както казах, имаме и огромен и то повишаващ се интерес към българската литература.


Истински събития през последните години са книгите от поредицата на Университетско издателство "Свети Климент Охридски" "Нова поезия и проза" за дебютни книги. Те са чудесни литературни събития от една страна, а от друга - много важно послание към всички издатели да обръщат по-голямо внимание на младите или дебютиращи имена.


По отношение на характера на българската литература - най-важното е, че вече имаме всичко - и жанрови книги, и комерсиални проекти, и висока литература, и изключителна поезия. Без запълването на целия диапазон нито една национална литература не може да е жизнена и да претендира за място на световната литературна карта.


Мисля, че ние вече можем да го направим и оттук нататък трябва да правим всичко по силите си в тази посока. Аз смятам, че е въпрос на година или максимум две до голям пробив на български писател в чужбина. Ще видите.


Кои според вас бяха литературните събития на 2014 г.?


- 2014 г. беше много силна година. Няма да говоря в книги - всички знаем какви прекрасни заглавия излязоха, но за мен по-важното беше именно заявката на България като място на литературната карта. Тази година българските читатели имаха изключителната възможност да видят у нас световни писатели като нобелистът Мо Йен, Майкъл Ондатджи, Херман Кох, Мирча Картареску, Матю Нийл, световни имена в науката като Юлия Кръстева, Цветан Тодоров, Димитър Съселов, скандинавските литературни великани Софи Оксанен, Йохана Синисало, Юхан Теорин, Улф Старк, Ларш Собю Кристенсен...


Софийски международен литературен фестивал, супер силна културна програма на панаирите на книгата и "Аполония", списанието "ГРАНТА България", програмите за гостуващи лектори на Софийския университет... Ето това е една чудесна литературна година. И се надявам на една още по-силна 2015 г.


За световния литературен свят, поне за мен, тази година не беше толкова ярка и открояваща се. Бих отбелязал Нобеловата награда на Патрик Модиано и наградата "Букър" на Ричард Фланаган.


Навлизат ли електронните книги повече у нас? Какво ни носят и какво ни взимат?


- Със сигурност бъдещето е на книгите - електронните и хартиените, аз не ги деля. За мен няма нито противопоставяне, нито колизия, за която да трябва да се говори, а просто формат, удобство, и личен вкус.


Разбира се, че в нашето дигитално време употребата на е-книги расте, това са и нови читатели, привлечени към словото, и читатели, които просто са сменили форматите. Но със сигурност четенето се увеличава, което е най-важното. А повишаването на дела на е-книгите ще продължава още много години.


У нас делът им е под 1%.В България голямо задържане на това развитие оказват пиратските сайтове, наричащи себе си "библиотеки", каквито не са. Те създават у читателите усещането, че за електронната книга не трябва да се плаща, което в никакъв случай не е така. Това е абсолютно същата кражба на интелектуална собственост като тази в супермаркет или от нечии дом. Трябва да комуникираме това, да го обясним, защото това е единствения начин писателите, и то добрите, важни, смислени писатели да продължат да пишат книгите си. Те разчитат на тези пари, за да живеят.


Всички говорят как безплатните книги в интернет подкрепяли четенето, но без подкрепа на писателите, няма да има какво да се чете. Съжалявам да го кажа толкова рязко, но всички опити това да се изговори среща неразбиране и отрицание. А не трябва да е така. Все пак накрая да бъдем положителни, спазвайки правилата и правата на авторите, преводачите, издателите, редакторите и на всички хора, положили труд един текст да се превърне в книга, да уважаваме техния труд, да го ценим и подкрепяме. И нека четем, на какъвто и да е носител. Това е важното.


Вашият топ 3 футуристични книги - фантастика или друга художествена или документална литература, която обсъжда бъдещето?


- Фантастиката е един от любимите ми жанрове в литературата. Писал съм доста пъти за това - ето пример от блога ми Литературен гид. Но ако трябва да сложа само три: "1984" и "Животинска ферма" на Оруел (за мен те са едно), "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли и "Обреченият град" на братя Стругацки.


Коя книга подарихте за Коледа?


- Много книги. Всъщност аз обикновено, постоянно и винаги подарявам книги - за мен те са най-добрият подарък. 


На няколко деца на приятели съм приготвил различни детски книжки - от "Пчеличката Мая" до "Истории за Микс, Макс и Мекс" на Сепулведа и "Хартиеният принц" на Владислава Войнович, прекрасни книги.


Също съм подготвил едно дарение от около 30 -40 книги, което изпращам в Ямбол за Фондацията "Енчо Кирязов", която подпомага всяка година най-талантливите деца на родния ни град в изкуствата, науката и спорта. Това е едно прекрасно дело на най-великия ни съвременен цирков артист.


И разбира се, на близки и приятели съм подготвил доста любими книги за подаряване - "Преоткриването на крилете" на Сю Монк Кид, "Градът на крадците" на Бениоф, "Алекс" на Льометр, "Вечерята" на Херман Кох... Около 20 са книгите, които съм открил за себе си през 2014 г. и за мен най-прекрасното е да ги споделя с хората, които обичам. От мен за всички читатели на "Дневник" - Светли празници и прекрасна литературна 2015 г.!


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK