Светлозар Желев, Национален център за книгата: Български писател ще пробие в чужбина до година-две

Светлозар Желев, Национален център за книгата: Български писател ще пробие в чужбина до година-две

© ДневникВ края на годината "Дневник" се обърна към писатели, издатели и ревностни читатели, за да ги попита за тяхната лична класация на литературната 2014 г. и най-вече - какво очакват в близко бъдеще. Светлозар Желев, бивш директор в издателствата "Колибри" и "Сиела", настоящ директор на новооснования Национален център за книгата към НДК и мениджър на онлайн книжарницата на bgmamma.com, със сигурност влиза в няколко от горните категории. Ето какво каза той.

Кои книги очаквате с нетърпение през 2015 г.?

- Очаквам много прекрасни книги от автори във всички жанрове. Новата книга на Робърт Галбрейт, тоест Дж. К. Роулинг от поредицата за Корморан Страйк, превърнах се в голям фен. Очаквам също новата книга на Елизабет Костова с огромно нетърпение. Това което знам е, че е повече в стилистиката на "Историкът" и е силно свързана с България. Излиза и първият роман на Мирослав Пенков, който след огромния успех на сборника с разкази "На изток от запада", се надявам да бъде още по-голям пробив.


Като едно от най-големите литературни събития на 2015 г. се очертава излизането на четвърта книга от поредицата "Милениум" на Стиг Ларшон, написана от един много силен шведски писател и редактора на книгите на Ларшон. Чакам с нетърпение и каква ще е третата книга на Юнас Юнасон. Първият му, "Старецът, който скочи през прозореца и изчезна", излезе миналата година у нас, а вторият предстои през януари и ще е събитие тук.


Чакам на български и новите книги от прекрасните трилъри на Пиер Льометр и Долорес Редондо, моите открития в тази литертура, следващата книга на Херман Кох, книгите на Камила Лекберг. У нас очаквам една страшно силна литературна година с нови романи на Алек Попов, Милен Русков, Петър Делчев, Димана Трънкова и няколко специални анонса към две дебютни книги на Катерина Хапсали - "Гръцко кафе", през януари, и Велина Минкова. Убеден съм, че 2015 г. ще остане като една от най-силните литературни години.
Какво подсказват тенденциите за това, което ще се чете догодина?


- Едно е сигурно, ще се четат хубави книги. Като жанрове, тенденциите продължават с най-голям интерес към трилъра, фантастиката, романтичната литература, популярната психология. Но повишаващият се интерес към българските автори ще продължава все повече да диктува литературния ни живот.


Явленията от 2014 г. - изключителните постижения на Георги Господинов, Милен Русков, книгите като "Калуня Каля" на Георги Божинов, "#НаЖивоОтСофия" на Александър Шпатов и "Сексът и комунизмът" на Милена Фучеджиева, които претърпяха нови издания по-малко от месец след излизането си, този засилен интерес в литературния вкус на читателите към българското, е тенденция, която ще продължи.
Сигурен съм, че ще сме свидетели на трайно присъствие в бестселър листите на български имена - една мечта, която преди 5 години изглеждаше немислима.


И нещо друго, винаги съм казвал, че българинът е взискателен, образован и претенциозен читател, с много добър литературен вкус. Много качествени, интересни и оригинални автори получават в България изключително добра рецепция. Най-важното за мен нещо е, че четящите млади хора, стават все повече и повече. Тази тенденция е най-прекрасното нещо, което може да ни се случи, но трябва всячески да стимулиране, популяризираме, развиваме, подкрепяме и пропагандираме смисъла и красотата в това да четеш. Цялостния литературен контекст трябва да бъде подчинен на това.


Търси ли се и появява ли повече българска литература? А добива ли тя нов характер и почерк?

- Да, да и пак да. В България винаги се е пишело, както често иронично казвам - в Българя по брой най-много са писателите, после следват издателите и чак накрая читателите. Разбира се, това е шега, но интересът към писането е наистина огромен, имаме и огромен брой издателства. Все пак, както казах, имаме и огромен и то повишаващ се интерес към българската литература.


Истински събития през последните години са книгите от поредицата на Университетско издателство "Свети Климент Охридски" "Нова поезия и проза" за дебютни книги. Те са чудесни литературни събития от една страна, а от друга - много важно послание към всички издатели да обръщат по-голямо внимание на младите или дебютиращи имена.


По отношение на характера на българската литература - най-важното е, че вече имаме всичко - и жанрови книги, и комерсиални проекти, и висока литература, и изключителна поезия. Без запълването на целия диапазон нито една национална литература не може да е жизнена и да претендира за място на световната литературна карта.


Мисля, че ние вече можем да го направим и оттук нататък трябва да правим всичко по силите си в тази посока. Аз смятам, че е въпрос на година или максимум две до голям пробив на български писател в чужбина. Ще видите.


Кои според вас бяха литературните събития на 2014 г.?


- 2014 г. беше много силна година. Няма да говоря в книги - всички знаем какви прекрасни заглавия излязоха, но за мен по-важното беше именно заявката на България като място на литературната карта. Тази година българските читатели имаха изключителната възможност да видят у нас световни писатели като нобелистът Мо Йен, Майкъл Ондатджи, Херман Кох, Мирча Картареску, Матю Нийл, световни имена в науката като Юлия Кръстева, Цветан Тодоров, Димитър Съселов, скандинавските литературни великани Софи Оксанен, Йохана Синисало, Юхан Теорин, Улф Старк, Ларш Собю Кристенсен...


Софийски международен литературен фестивал, супер силна културна програма на панаирите на книгата и "Аполония", списанието "ГРАНТА България", програмите за гостуващи лектори на Софийския университет... Ето това е една чудесна литературна година. И се надявам на една още по-силна 2015 г.


За световния литературен свят, поне за мен, тази година не беше толкова ярка и открояваща се. Бих отбелязал Нобеловата награда на Патрик Модиано и наградата "Букър" на Ричард Фланаган.


Навлизат ли електронните книги повече у нас? Какво ни носят и какво ни взимат?


- Със сигурност бъдещето е на книгите - електронните и хартиените, аз не ги деля. За мен няма нито противопоставяне, нито колизия, за която да трябва да се говори, а просто формат, удобство, и личен вкус.


Разбира се, че в нашето дигитално време употребата на е-книги расте, това са и нови читатели, привлечени към словото, и читатели, които просто са сменили форматите. Но със сигурност четенето се увеличава, което е най-важното. А повишаването на дела на е-книгите ще продължава още много години.


У нас делът им е под 1%.В България голямо задържане на това развитие оказват пиратските сайтове, наричащи себе си "библиотеки", каквито не са. Те създават у читателите усещането, че за електронната книга не трябва да се плаща, което в никакъв случай не е така. Това е абсолютно същата кражба на интелектуална собственост като тази в супермаркет или от нечии дом. Трябва да комуникираме това, да го обясним, защото това е единствения начин писателите, и то добрите, важни, смислени писатели да продължат да пишат книгите си. Те разчитат на тези пари, за да живеят.


Всички говорят как безплатните книги в интернет подкрепяли четенето, но без подкрепа на писателите, няма да има какво да се чете. Съжалявам да го кажа толкова рязко, но всички опити това да се изговори среща неразбиране и отрицание. А не трябва да е така. Все пак накрая да бъдем положителни, спазвайки правилата и правата на авторите, преводачите, издателите, редакторите и на всички хора, положили труд един текст да се превърне в книга, да уважаваме техния труд, да го ценим и подкрепяме. И нека четем, на какъвто и да е носител. Това е важното.


Вашият топ 3 футуристични книги - фантастика или друга художествена или документална литература, която обсъжда бъдещето?


- Фантастиката е един от любимите ми жанрове в литературата. Писал съм доста пъти за това - ето пример от блога ми Литературен гид. Но ако трябва да сложа само три: "1984" и "Животинска ферма" на Оруел (за мен те са едно), "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли и "Обреченият град" на братя Стругацки.


Коя книга подарихте за Коледа?


- Много книги. Всъщност аз обикновено, постоянно и винаги подарявам книги - за мен те са най-добрият подарък. 


На няколко деца на приятели съм приготвил различни детски книжки - от "Пчеличката Мая" до "Истории за Микс, Макс и Мекс" на Сепулведа и "Хартиеният принц" на Владислава Войнович, прекрасни книги.


Също съм подготвил едно дарение от около 30 -40 книги, което изпращам в Ямбол за Фондацията "Енчо Кирязов", която подпомага всяка година най-талантливите деца на родния ни град в изкуствата, науката и спорта. Това е едно прекрасно дело на най-великия ни съвременен цирков артист.


И разбира се, на близки и приятели съм подготвил доста любими книги за подаряване - "Преоткриването на крилете" на Сю Монк Кид, "Градът на крадците" на Бениоф, "Алекс" на Льометр, "Вечерята" на Херман Кох... Около 20 са книгите, които съм открил за себе си през 2014 г. и за мен най-прекрасното е да ги споделя с хората, които обичам. От мен за всички читатели на "Дневник" - Светли празници и прекрасна литературна 2015 г.!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  . Аз смятам, че е въпрос на година или максимум две до голям пробив на български писател в чужбина.Ама уточнявайте моля ви се,какво разбираме под голям пробив.Да знаем какво да очакваме.

 2. 2 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Весело

  Нали Г. Господинов беше пробил - най-превежданият, най какво още беше? Сега пак ли чакаме пробив?

 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Кога Нобел за литература ще дойде у нас?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Тук ,по-долу,ще стане дума за неудобството и приличието.

  Как може 95% от всички книги за които говори г-н Желев, все да са на издателство Колибри? ( ясно, бивш работодател, но все пак..., то излезе, че Колибри нямат нито една лоша книга, те, каквото издадат, злато става...)
  Рекламира писатели като Ларшон, Юнасон,Кох, Легберг и т.н. Комерс, комерс, но, не стига ли вече с тези лисни четива? Къде е високата литература? Тези,лесните книги, те ще си намерят и сами читателите, без активната пропаганда на г-н Желев, но да беше споменал и нещо по-сериозно.
  Относно новооснования Национален център за книгата. В консултативният му съвет, Милена Фучеджиева. И защо тази интересна жена е там? Тя, има някакъв принос към българската литература, значим, или към световната литература, значим, или просто, г-н Желев съдейства да и се издаде откъс от романа в Гранта? Или пък г-н Желев смята, че жена, работила 10 години в магазин в Лос Анджелис и имаща блог, е добро попълнение на този съвет? Или може би заради тази недомислица, Седем часа разлика, където беше съсценарист ,заедно с Любо Дилов....
  Шпатов, друг бъдещ участник в този съвет. Тук, нещо, за конфликт на интереси най-вероятно нищо няма да се каже, но, авторът, който ти препоръчваш за издаване в Колибри, после и го славословиш къде ли не, малко не е ли неудобно, да го привикаш в съвета и него?
  Да не пиша повече, че ми се разваля настроението още повече. И този съвет ще задава политик и посоки...Без коментар.

  И последно, съвет, приятелски, към г-н Желев.
  Съсредоточете се повече към редактирането на Гранта. Нека списването на списанието да е мисия, не нещо между другото и активната Ви позиция на редактор да си личи.
  Защото, Като Бивш директор в Сиела, и като Бивш директор в Колибри, да не станете и Бивш главен редактор и в Гранта... Защот, както е тръгнало, не виждам много причини да продлажавате да бъдете дълго все още такъв. А с оглед на новите Ви ангажименти и задължения...
  С най-добри пожелания.
  Читател.

 5. 5 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ще пробие дупка в морето.

 6. 6 Профил на odisey
  odisey
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да бре, след всички пари които изсипа Сорос за ГГ се стигна до нийде. Докато се лансират некадърници като дъщерята на Дико Фучеджиев и разни други само в пунктовете за вторични суровини ще пробием...

 7. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  '' изключителните постижения на Георги Господинов, Милен Русков, книгите като "Калуня Каля" на Георги Божинов, "#НаЖивоОтСофия" на Александър Шпатов и "Сексът и комунизмът" на Милена Фучеджиева, които претърпяха нови издания по-малко от месец след излизането си...''

  Книгата на Фучеджиева е претърпяла ново издание! И после, почти на един дъх, Желев превъзнася високата взискателност и вкус на българския читател!?
  Какво повече да коментирам.

 8. 8 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 785 Неутрално

  А не е ли по-добре първо български писател да напише нещо смислено?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 9. 9 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Весело

  Има смислени неща, но не ги пишат правилните хора - не Господинов, не Фучеджиева, не Филипова. Толкова скъпо платено и широко медийно отразено бездарие едва ли има другаде по света.

 10. 10 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Има и нещо друго, което ме озадачва - говори се за поредния нов роман/книга на писатели, които явно всяка нова година произвеждат задължителната и очквана от тях литературна продукция. Какво непресъхващо творческо вдъхновение, какъв обилен извор на идеи и каква енергия имат тези супер-писатели!

 11. 11 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Весело

  Я да помислим малко за пиратството.

  "Трябва да комуникираме това, да го обясним, защото това е единствения начин писателите, и то добрите, важни, смислени писатели да продължат да пишат книгите си. Те разчитат на тези пари, за да живеят."

  В България средният хонорар за автора на художествена книга е между 500 и 1000 лв. Извън тези граници има двама-трима писатели, които получават действително сериозни суми, но и десетки, които пък не получават абсолютно никакъв хонорар.
  При това, издателствата са неспособни да осигурят качествено разпространение и авторът няма никаква гаранция, че произведението му ще стигне до публиката. Книжарниците въртят десетина книги от български автори, всичко останало е прибрано в долапа, а продавачите са абсолютно неосведомени какво имат и какво нямат, да не говорим да ти препоръчат нещо. Пиратите до немалка степен вършат работата на издателите и на книжарите.
  С оглед на това не е чудно, че самите писатели не се притесняват особено, ако тяхна книга се появи за свободно ползване в интернет. Някои даже сами си ги качват - нищо не губят.
  Не казвам, че тази ситуация е много хубава, но тя обектгивно съществува. Ако някой иска да се пребори с пиратството, трябва да предложи насреща качествена услуга.

 12. 12 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#4] от "Додо":

  "Как може 95% от всички книги за които говори г-н Желев, все да са на издателство Колибри?"

  Така е, а пък в анкетата с Карабашлиев същият процент бяха книги на "Сиела". Но вината си е и на "Дневник" - когато питаш хора, ангажирани с определени издателства, вероятността да се получи така е доста голяма.

 13. 13 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "Додо":

  Но и едно несъгласие. "Вечерята" на Кох наистина не е комерс, а истински стойностна и дълбока книга.

 14. 14 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "cup_of_tea":

  Е, хайде сега, да сложиш Господинов редом до онова нахално недоразумение Фучеджиева и смайващото бездарие на Филипова наистина не е проява на добър вкус...

 15. 15 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Весело

  Значи разбиранията за качествено и смислено се разминават. Драстично.

 16. 16 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1004 Разстроено

  Как работят издателство като Колибри- основно по програми на Ес, в които им е финансирано на 150% преводът на книгите.
  Което е странно, нали, защо е 150%. Много просто, масово издателствата в България Не плащат пълната сума за превод, който са взели и спечелили от ЕС грантовете. Затова и не са много сериозните писател, които са съгласни да работят по тази начин, да виждат, че трябва да се разписват срещу суми, които всъщност не са взели...
  Затова и преводът на много от тези книги е просто плачевен. Масово хора без образования в и филология превеждат днес.
  Само вижте изданията на Колибри, над 50% от книгите им са превод, които е финансиран по грантове от ЕС. Отворете вляво книгите им и вижте логото, което са зъдължени да слагат, когато ползват пари по тези програми.
  Искам да кажа, че това не е добре. Защото, масово, всичко ти се изплаща още от превода, и издателят няма никакъв стимул да разпостранява тази книга, защото, тя е на печалба още след като е преведена, просто, той взима от труда на преводачите. Масова практика на всички издатели, които работата с преводи, финансирани по този начин.

  Не е добре, че никой не може да хване тиражите на българските издатели. Просто, това е най-голямата лъжа в България и разбирам много добре покойният Маркес, и също така и други автори,и агенти на автори, които правят проблеми и коментират това.
  Това е просто много порочна практика. Да се издава и да се прави тиража, малък, за който да се плащат права и след това, да се правят допечатки, без авторът да е наясно с това...

  И да, хонорарите на българските автори са мизерни. Извън Вешим,Цанев,Русков, Господинов,Попов, никой в България не може да живее само от писане на книги. Боян Папазов и още неколцина, които пишат за театър също трябва да влязат в този списък по-горе. Някои от тези, които пишат изкарват доста добри пари за българският стандарт но тук имаме и сценарии, имаме и постановки, базирани на тези книги.
  Масово обаче, ако си нов автор, пари няма да видиш в близките две години за книгата си. Пари се получават само тогава, когато е продаден тиража. А това, за нова автор значи ...почти винаги нещо много напред в бъдещето.
  Няма да коментирам тук Людмила Филипова, с нейните приеми, коне, кучата и екскурзии, че ще кажа нещо, което не е за казване...


 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  А з па викам, че след 7-8 години...

 18. 18 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Разстроено

  До коментар [#16] от "Додо":

  Практиката на "разпределение" на субсидията е действително порочна - при някои издатели повече, при други не толкова. Но системата на субсидиите не е измислена по достатъчно добър начин. Би трябвало да се предвиди съвсем легален и коректен финансов стимул за издателите, защото в противен случай повечето от тези книги никога няма да се появят на българския пазар, а и преводачите няма да имат достатъчно работа.
  Но, разбира се, да вземеш две трети от субсидията и да оставиш на преводача една трета е повече от нахално, а резултатът действително е този, че излизат некачествени преводи. (Но пък и никой не обръща внимание, защото хората явно са свикнали да четат безсмислици).

 19. 19 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Весело

  Преди време спорих с една позната за превода на новоизлязла книга, който тя намираше за много сполучлив. Цитирах й една пълна безсмислица, която бях запомнил (преводачът явно не се справяше с граматиката) и попитах: "Според теб какво означава това?" Получих отговор: "Нямам представа. Звучи свежо!"
  Та, докато не си вдигнем сами критериите, няма как да очакваме, че ще ни предлагат качество.

 20. 20 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#13] от "lekapoleka":

  Това е хубавото на места като това, различните мнения и плурализма. За тази книга аз мога доста на напиша, но ще се огранича само в няколко пункта.
  “Ефективна” тъмна приказка, която внушава определени неща доста добре,и от там, смятам, че е ефективна, защото е добра в тези внушения. Кох е добър и в изграждането на напрежението. Това с объркването на телефоните е малко пресилено,но дори това е добре представено.
  Защо е ок книгата, защото, все си казваш, не, това не може да бъде, не може така, това не е правилно и виждаш, че всъщнос,т може, кагото ства дума за децата ни, сякаш всичко може, нали?
  За мен обаче тук, в тази книга има няколко много големи проблема, първо, ситуацията с мястото на тази вечеря, някой вярва ли, че това е възможно, да се обсъждат такива неща, на висока глас, в средата на едни моден ресторант, заобиколен от сервитьори, и други клиенти на заведението? И как може, човек като Серж да е кандидат за най-високият пост в Холандия? Мисля, че това също не е убедително, ама никак. Добре книга, показва много неща, но, моето лично мнение е, че тази книга е нищо повече от добра книга. Нито много добра, нито велика.
  И още нещо, за мен е изненада, че уважаван от мен литературен критик като Ангел Игов може да напише в Култура нещо толкова положително за тази книга. Но, вкусовете са различни, там не може да има оценка извън индивидуалната. Желев няма да го коментирам въобще, той словослави тази книга отдавна.И последно уточнение, аз съм я прочел на английски език, веднага, когато я преведоха на този език и затова, не съм много наясно с превода и на български, но вероятно е ок.


 21. 21 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#18] от "lekapoleka":

  До коментар [#19] от "lekapoleka":

  Напълно съгласен с теб.
  И за критериите и за субсидиите.

  И още нещо, дъвката за ДДС на българските книги.
  Това е една от големите заблуди, че ако се махне ДДС върху книгите, книгите ще поевтинеят с 20%.
  Не, няма да поевтинеят.И а и няма да се махне ДДС-то, но това е друга тема.


 22. 22 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1004 Весело

  [quote#7:"princess_x"]Книгата на Фучеджиева е претърпяла ново издание! И после, почти на един дъх, Желев превъзнася високата взискателност и вкус на българския читател!?
  Какво повече да коментирам.[/quote]

  Смешно и тъжно и абсурдно.

  Ако първоначалният тираж е бил 200 броя, може и да има нов тираж
  Това си е стратегия, като се замисля, нали, имаме нов тираж, тоест, много се продава. Ами, като имате, обявете го бе, хора! Кажете, първият тираж от 2000 броя се изчерпа, книгата е велика, сега,нов тираж от 5000 броя.

  Смешки.

 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#22] от "Додо":

  Много стойностни коментари, благодаря за удоволствието.

 24. 24 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И за мен беше удоволствие да чета посответе на Додо

 25. 25 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 455 Неутрално

  заглавието е леко в стила заглавията преди мача на Пулев с Кличко, ами ако български автор не пробие до година две ...... а? Какво правим? Самонадеяна статия

  БСП и ДПС вън от политиката
 26. 26 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тsonkooo":
  До коментар [#24] от "cup_of_tea":

  А аз благодаря за оценката. Просто споделям мисли. Това е

 27. 27 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Държавното субсидиране на културни проекти, които се продават, е абсолютно недопустимо и е забранено в ЕС! Субсидираните филми например трябва да имат безплатни прожекции. Да се субсидират театрите според продадените билети е абсолютно коруптивна практика! А да се субсидират преводи, за които преводач тъй или иначе взема 10 лв на страница, е престъпление! Намерете си преводач и му платете, но кой ли ще ви чете, ако не са разните организирани от фондации мероприятия в чужбина! Отново държавни пари ще се наливат в шайката на Господинов, Теофилов, Илков и сие. Единственият стойностен автор е Деян Енев, но той не измива лицето на Дневник, славословещ дантелените бездарници!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 28. 28 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#25] от "BIKER":

  Голямата заблуда е, че едва ли не, имаме голяма литература, която поради някакви конспирации, нали, не е известна навън.

  Истината е съвсем друга. Велика българска литература няма към настоящият момент! И хора като Желев по-скоро помагат такава литература да няма, отколкото да има. Те са част от проблема, не са част от решението.
  Ако има голям български роман, той ще си намери пътят навън и без Желев и компания. Ако ще и милиони да се изхарчат по преводи и реклама, ако няма какво да се предложи, всичко това говорене ще бъде напразно.

  Истината е, че насила хубост на става!
  Не казвам, че още не се родил човекът, който ще напише големите български книги, които ще станат навън известни.
  И ако си послужим отново със спорта, изявлението на Желев е все едно, спортният министър да обещае, че България ще спечели олимпийски златен медал, или все едно, треньорът на националният отбор да обещае, че ще отборът на България ще стане световен шампион. Това са глупости и заблуди. Имаме това, което имаме, правим това, което правим. 29. 29 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#28] от "Додо":

  ++++ съгласен,
  за да стигнем високо, трябва първо да стъпим здраво на земята, а това по-голямата част от нас не го умеят. обречени сме на посредственост, надеждата ми е в бъдещите поколения, които ще се развият при по-отворен свят, ще бъдат по търсещи и по-малко кухо-самонадеяни (разликата по време на социализма между нас и сърбите например, ако нямаше война там след 1990 щяха да са като Словения и Чехия сега). Дребнави душици сме и от това най ме боли, възрожденската широта на душата тотално се е изпарила и на нейно място имаме разплута псевдо-интелектуалност и оригиналничене.... Съжалявам за песимизма лъхащ от поста ми, но така ги виждам нещата.

  БСП и ДПС вън от политиката
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Ето посочиха пак най главният враг на издателствата!
  Пиратите които ограбват авторите и бедните издатели, а в същото време се казва че е книгите заемат около 1% от продажбите . Българските издатели очевидно проспиват този момент и са безнадежно изостанали от европейските си колеги, но по стар навик търсят врага извън себе си .
  Не са ви виновни никакви пирати ами самите вие.

  klimentm
 31. 31 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#10:"princess_x"]явно всяка нова година произвеждат задължителната и очквана от тях литературна продукция. Какво непресъхващо творческо вдъхновение[/quote]

  Пердашат здраво хората, не се шегуват.

 32. 32 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#19:"lekapoleka"]Преди време спорих с една позната за превода на новоизлязла книга, който тя намираше за много сполучлив. Цитирах й една пълна безсмислица, която бях запомнил (преводачът явно не се справяше с граматиката) и попитах: "Според теб какво означава това?" Получих отговор: "Нямам представа. Звучи свежо!" [/quote]

  Да ти имам познатите!

 33. 33 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#26:"Додо"] благодаря за оценката. Просто споделям мисли. Това е
  [/quote]

  И трябва да ти кажа, че много добре го правиш!

 34. 34 Профил на odisey
  odisey
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам каквъ гьонсурат трябва да имаш, след като трудовата ти кариера е провал след провал:
  - уволнен (почти дисциплинарно) от Сиела, за тотално несправяне с работата (да Желев има друга версия);
  - Изгонен от Колибри за некадърност (официално напуснал поради неразбирателство с ръководстовото);
  - ръководител на два литературни клуба, които едва мъждукат;
  - От два месеца Менаджер на книжарница в БГ мама;
  И този човек ще е Председател на Националния център за книгата.
  Предният подобен председател беше Игор Чипев - наследник на първия книжар в България и човек много навътре в бранша.

 35. 35 Профил на schiller1759
  schiller1759
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Май много си е повярвал Желев, без да има каквито и да било основания за това. Самият факт, че се пъчи как щял да работи с творческите съюзи, е смехотворен и показва пълно непознаване на реалностите. Защото творчески съюзи, които имат отношение към книгата, са тези на писателите и преводачите - две напълно импотентни организации, чиято тежест е нулева. Печалната истина, която очаква въпросния Национален център за книгата, е същата, която Националният филмов център добре познава: скандал след скандал и накрая изпадане в безтегловност. Но спор няма: Желев ще си получава заплатата.

 36. 36 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#34] от "odisey":

  "Предният подобен председател беше Игор Чипев - наследник на първия книжар в България и човек много навътре в бранша. "
  Много навътре, но каква конкретна работа е свършил?
  Доколкото имам впечатления от Желев, той със сигурност си има редица кусури, а не може да се похвали с много успехи, обаче не може да му се отрече, че има искрено желание да помага на българската литература и книгоиздаване. Въпросът е това желание да бъде вкарано в някакво ползотворно русло, а това вече е въпрос на общи усилия от страна на замесените гилдии.

 37. 37 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 934 Неутрално

  за пореден път научих повече от коментарите отколкото от самата статия. благодаря.

  Истината ни прави свободни.
 38. 38 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Благодарение на все пак някаквата конкуренция между издателствата, излизат много ценни книги, особено по българска история, археология, някои много добри преводи.
  Останалото е Партиздат - и Колибри, и Жанет 45 са Партиздат, издават книги за домакинята и средния държавен служител. А т.нр. български писатели никой никъде по света не ги е чувал, просто защото те нямат стойност за самите си български читатели, издигнати са и са поддържани от същите сили, които поддържат и ортодоксалните служители. Всичко в тази страна е фсадно. Но най-големият монопол е при книжарниците с "Хеликон", които вземат 55% комисионна от коричната цена на всяка книга и разбира се, скриват ценните книги или продават по 1-2 бройки, наричат някого за писател, който пише блудкави журналистически памфлетчета и цинизъмчета, за да се хареса на затъпелия читател и готово - той пише глупости, "Хеликон" казва, че е велик писател и си вземат 55% от глупостите му - при 15 лв. за книга на Г.Г. и тираж 2000 -това са 16500 печалба само от него срещу отпечатване на физиономията му на плакатчета с надписа "Те съм ние" или "Вие сте То". Пример много ясен: когато излезе романът на Русков, за който Партията не е казала, че е велик колкото гения от Ямбол, в "Хеликон" имаше само по 1-2 бройки от него. Сега вече е с десетки екземпляри, защото е нашумял и ще се печели по много и пак 55% комисионна.

 39. 39 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "Но повишаващият се интерес към българските автори ще продължава все повече да диктува литературния ни живот."

  Очаквайте новия роман на Г.Г. "Естествена лютеница". сборника с есета "Химия на циклофренията", пиесата "Саксията ти пада на главата в 6 без 15", след "Любов" и "Лудост" на К.Т. ще продължи серията му с новите "Люцерна", Лодка в Ловеч", "Лизимах от Лясковец", "Лястовици в Луковит", М.Б. ще издаде стихосбирките "Къса каишка" "Югозападен тефтер", "Лятна въртележка" и есетата "Поезия и пот в подмишниците".

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1681 Весело

  До коментар [#39] от "marmalad68":  Защо им даваш безплатни идеи?

 41. 41 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#39] от "marmalad68":

  К.Т. и М.Б. - кои са тези?

 42. 42 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#39] от "marmalad68":
  Отдавна не бях се смял така. Благодаря

  До коментар [#40] от "princess_x":
  И аз си го помислих това. Голяма част от тези хора не могат да измислят толкова добри заглавия на "произведенията си"!

  До коментар [#41] от "Тsonkooo":
  Не съм 100%, сигурен, но от контекста, мога да предположа, че

  К.Т. е Калин Терзийски ( той има такива издания- войник, лудост, алкохол и т.н.)

  М.Б е Марин Бодаков ( той има издадена Северна тетрадка, което е ясно, как се свързва с Югозападен тефтер )


 43. 43 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Наистина ли книжарниците продават срещу 55 на сто от коричната цена? Този бизнес трябва да е по-печеливш и от дрогата, и дори не е в Наказателния кодекс.

 44. 44 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#43] от "cup_of_tea":

  Колко много неща научихме по темата, когато се коментира сериозно, а не се издигат политически лозунги от двете страни на барикадата.

 45. 45 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#44] от "Тsonkooo":

  Така е. През последната година избягвах да влизам в Дневник именно заради скандалите, но през последните 2-3 дни неочаквано за мен отново ми стана приятно и уютно. Поне в тези теми, в други ми е все така неуютно, но мисля да огранича дебатите, особено в политическите и външнополитическите теми Ще си стоя в тук и толкова.
  Оказва се, че тук коментарите са по-интересни и полезни от материалите.

 46. 46 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  По въпроса какво взимат книжарниците съм събрал опит и размишления тук:

  http://choveshkata.net/blog/?p=4712

  По въпроса дали „пиратските сайтове“ пречат на електронните книги или родните автори даже няма да коментирам. Тия цифри за Николай Теллалов говорят сами за себе си:

  http://choveshkata.net/blog/?p=1531

  (Това са пари, които отиват ДИРЕКТНО при творческия екип на една книга: автори, редактори, коректори, художници, оформители. И преводачи, ако е чужда.)

  От 2010-а досега чакам някой да ми представи доказателства В ЦИФРИ, че безплатните онлайн („пиратски“) издания подбиват продажбите на съответната книга.

  Додо, и аз благодаря за разсъжденията! Не съм съгласен само, че нямаме автори на световно ниво – имаме, но не си ги знаем; и не им помагаме да се доразвиват и чуват. По-горе споменах Николай Теллалов – разгледайте неговото „Слънце недосегаемо“, което е ГОЛЯМ роман, от ранга на „Време разделно“ или Талевата четирилогия:

  http://choveshkata.net/blog/?page_id=692

  Или вижте „Кастинг за месия“ на Петър Делчев (който обаче страда от недоредакция).

  Най-тежко в момента ни липсват:

  а) художествени редактори

  б) преводачи КЪМ чужди езици

  в) умели популяризатори/литературни агенти.

  С Човешката библиотека се опитваме да попълваме всяка от тия празнини, но сме малко на брой и всеки от нас го прави като доброволец, в добавка към платената си работа. Фондация „Елизабет Костова“ също полага усилия. И... има ли някой друг?

  http://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 47. 47 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "lekapoleka":

  И за този анализ благодаря.

  http://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK