Списание "Космос" - истината бе някъде там

Списание "Космос" - истината бе някъде там


В края на октомври 2014 в Сандъците а.к.а. българският портал за стара техника се появи сканирано и качено легендарното (едва ли някой ще спори по определението) списание "Космос".  Архив от над 300 броя. Факт, който през следващите два месеца предизвикваше радост, възхита и дори умиление у поколения верни читатели и у други, които просто си спомнят колекциите броеве по домашните библиотеки. Като част от специалната тема "Бъдещето", с която "Дневник" започна 2015, потърсихме и някой, който да ни разкаже за списанието, което в миналото търсеше бъдещето и гледаше най-напред. Вера Гоцева, фотограф и журналист, споделя своите повече от спомени:


С баща ми винаги сме имали доста сложни отношения. Дори и днес, три години след смъртта му, продължават да бъдат всичко друго, но не и едноизмерни. Без да знае обаче, един негов всекидневен навик предопредели почти целият ми живот. Защо?


Опитайте се да си представите как изглеждаше нощното му шкафче или столът, на който седи, без значение дали е в кухнята или всекидневната: винаги присъстваха по няколко списания "Космос", на които първо им личеше колко пъти са разгръщани. Жаждата на баща ми за четене бе толкова голяма, колкото и тази за алкохола. Любопитството му към научните открития бе двигател, който противостоеше на инерцията на дните. "Космос" бе неговата врата към света, който не познаваше и понякога към този, който познаваше, но искаше да забрави. Списанията на баща ми бяха навсякъде в апартамента ни, съпровождани най-често от книги от поредицата "Нептун" и различни биографии на политически личности. "Космос" преобладаваше. Навсякъде имаше четени и изоставени списания. Понякога с подчетравания върху редовете, друг път с грижливо сгънати ръбчета на страницата.
"Космос"- ът бе навсякъде


Израснах с тези гледки. С присъствието на списанието на очаквани и неочаквани места. От съвсем малка четях за далечните звезди, за преминаващите комети и неизследваните планети. За странни места на земята, за интересни археологически разкопки, за различни племена в джунглите, за прогреса. В списание "Космос" присъстваха едновременно както чисто обективни статии, така и съвсем фантастични истории, извадки от класически sci-fi романи или просто есета. Разбира се, в началото не разбирах това. Растях, препрочитайки вече четените от баща ми списания "Космос". На страниците им открих първите си приятели. Часове наред разговарях с героите на автори като Айзък Азимов и Артър Кларк, които получиха първите си преводи на български именно там. Преди да навърша пет познавах контурите на Малката и Голяма мечка. Преди да навърша десет бях прочела "Аз, роботът" като естествено продължение от четенето на "Космос".


Днес знам няколко неща. Първо, че списанието излиза между 1962-ра и 1994-та година и в този смисъл обхваща няколко доста интересни обществени периода. От първото си издание е пълно с научно-популярни статии и художествена литература, допълнени от красиви графични илюстрации. Спомням си, корицата на нулевия брой е рисунка на дете в гръб, загледано в звездно небе. Мечтателността на илюстрацията е ясен знак за посоката, в която ще се списва "Космос" през годините – напред и нагоре към непознатото в търсене на отговори и смисъла на живота. Периодиката на списанието е десетина броя на година с постоянни рубрики като любимите ми "Любопитни факти", изпълнени с какви ли не чудатости, и "Забавна страница", на която се публикуваше кръстословица и криминална загадка. Разбира се, първата бе отдавна вече решена от баща ми, но загадката си седеше неразкрита за всеки нов читател, разгърнал броя.


Още си спомням и изумлението, с което гледах звезданата карта в "Астрономически календар". В тази рубрика се показваха фазите на луната, изгряването на слънцето и дължината на дните, данни за планетите и звездни карти. Очертанията на различните съзвездия от тогава ми приличат на онази забавна игра, в която трябва да свържеш с линии поредица от цифри. Едно към две към три към четири и така, докато не получиш Стрелец или Везни. Прочее освен много любопитни статиии, списание "Космос" бе запомнящо се и с рисунките на художници като Борис Ангелушев, Любен Зидаров, Румен Скорчев и кой ли не друг.


Първите броеве, които прочетох като дете, бяха протрити от времето списания от началото на 70-те. Вкъщи имаше течения от цялата декада, а после и от 80-те. Сама купувах броеве в началото на 90-те и много съжалявах, че "Космос" залезе в смутните им преходни времена. През годините списанието винаги е развивало няколко посоки – изследване на вселената, научно-технически прогрес, анализ на древни цивилизации и вдъхновяващи примери на известни научни личности. Всичко това, допълнено от наистина забележителни примери от литературната фантастика. Никога не съм знаела колко човека е редакцията на изданието. Едва сега, заради целта на тази статия, разбрах, че са били абонирани за всички известни научно-популярни списания не само от бившия СССР, но и от западни страни. Със сигурност това е помогнало да се зададе достоверният тон на списанието и да се поддържа нивото на статиите във времето.


За мен списание "Космос" бе врата, минах през нея, държейки ръката на баща ми


Може би затова ми е невъзможно да пиша за списанието, без да разкрия толкова много от собствените си преживявания. А е факт, че прочитането на всички тези любопитни статии има съвсем буквален превод в живота ми. Първо дойде любовта към научната фантастика. Без значение дали в книга или филм, този жанр ми е много любим и днес. Безкрайно вярвам, че задаването на въпроси е същината на живота.


"Космос" хранеше с любопитство, а то се превръщаше в обективен и широкоскроен поглед върху света. Научен поглед, толериращ присъствието на всички и всичко, и отричащ догмите на сляпото вярване. Дори и към Бог подходих с инструментите, зададени от списание "Космос" - разгледах го, зададох няколко въпроса към съществуването му, допуснах да няма точен отговор и в крайна сметка не намерих обективни доказателства, че го има.


Преди да навърша пет познавах очертанията на Малката и Голяма мечка. Днес съм била на обучение по научна журналистика в най-голямата лаборатория за стволови клетки в Европа, вярвам в прогреса и съм част от Софийския фестивал на науката. Всичко това заради списанията "Космос". Любопитството и въпросите са двата хартиени крака, с който ходя по земята.


Понякога се чудя как изобщо допускаха излизането на "Космос". Разбира се, от една страна бе добре да се дава трибуна на постиженията на прогреса, който би изключил Бог. От друга обаче списанието успяваше да провокира задаването на много и различни въпроси. Вероятно всичко е преминавало през цедката на комунистическата номенклатура. Някоя дребна чиновническа душа, уседнала в полумрака на кабинет с диван от изкуствена кожа, е проверявала дали текстовете няма да внушат на читателите неблагоразумни капиталистически идеи. Но както често се случва, смисълът лежи между редовете.


За баща ми, и отчасти за мен, списание "Космос" бе живописен и пълнокръвен


остров в бетонното море от жилищни комплекси с еднакви панелки


удавени в посредственост библиотеки и холни секции, украсени с гипсови статуетки на Венера Милоска. Прочее и ние я имахме. Комунизмът, като всеки друг човеконенавистен режим, успяваше да провокира у хората създаването на живот, в който има очевидна и неочевидна реалност. Казват, че втората е спасявала. Днес ми се струва, че в някакъв смисъл баща ми е бил детето от корицата на първото списание "Космос". Едно момче, загледано в света над себе си, който е едновременно любопитен и ужасяващ. Загърбило клишетата на настоящето, на видимата реалност и отговорността, неумолимо вървяща към своя провал.


"Космос" бе толкова интересен, че наистина си заслужаваше да бъде препрочитан. Разбрах защо списанията на баща ми бяха в толкова износено състояние. Всяка статия задаваше невидим въпрос – "Какво ако?", "Това означава ли, че?", "А какво следва?" и прочее. Списанието бе буквално космос, в който се реех часове наред, заобиколена от непознати светове и теории.


Какво, ако връзката ми със списание "Космос" е огледало на чисто човешката ми връзка с баща ми? Това означава ли, че този текст не може да бъде написан по друг начин освен по този – много емоционално и крайно субективно? А какво следва от това?


Докато си задавам въпроси, "Космос" продължава да съществува. Погледни нагоре над себе си и виж безкрая.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Интересна статия.Наистина сп.Космос провокираше нашето въображение и жажда за наука.След негов прочит търсехме други подобни списания.Доскоро се четеше "Нука и техника".

 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Ако започнат да го издават отново, пак бих си го купувал.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Рудолф Сикорски - Exzellenz  (Аз Съм Ахмед)
  *****
  Любопитно

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Ако започнат да го издават отново, пак бих си го купувал. [/quote]
  Ако имах фин.ресурс бих започнал!
  По възможност в известния ни от 60-те години формат, ама май е "запазени права"!

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Наистина това списание беше много хубаво. Детски спомени ... Защо сега няма кръжоци по корабомоделизъм, авиомоделизъм, ракетостроене ... Там се изучаваше науката чрез игра. Не знам какво ще променят в образованието, но извън класните занимания трябва да върнат и да са пожелание.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#4:"ironhorse"]Не знам какво ще променят в образованието, но извън класните занимания трябва да върнат и да са пожелание. [/quote]
  Дечурлигата немат време бе. Имат да пишат важни неща у фейсбуко.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4264 Неутрално

  Кой не знае списание Космос,кой не е слушал за него.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3261 Весело

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Ако започнат да го издават отново, пак бих си го купувал.[/quote]
  сега има марс и венера , звездата на кончита вурст , звездни папараци ... въобще един също така необятен космос от ценности и толерантност . та има къде да се рее съвременника . пък ти чакай космос...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Липсва ми! Не само на мен, а вероятно и на синовете ми...

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3261 Весело

  [quote#4:"ironhorse"] Защо сега няма кръжоци по корабомоделизъм, авиомоделизъм, ракетостроене ... Там се изучаваше науката чрез игра. [/quote]
  ами защото ги имаше ... преди . а както сме сигурни всичко предишно е тотално грешно . обаче пък сега и 10 годишните , такава свобода на словото имат , че биха изчервили едновремешен срочно служещ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 934 Весело
 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  И аз обичах списание Космос. Обичах и списание ЛИК, пък и Паралели, защо не. Не мога да преценя колко професионално са се списвали и подбирали материалите, но определено това бяха списания-пролуки, списания-свещички в мрака и сивотата.

 12. 12 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Още помня колекцията на баща ми в шкафа.
  А, също и изчитането от кора до кора на всеки нов брой...
  Всъщност, статията можеше и аз да съм я написал (ако можех да пиша така изящно)!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#10:"SSmart"]СТрезов , къде си?[/quote]
  С Варадин са в пенция. Сега имаме Светлозар Лазаров.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2255 Весело

  Няма ли някой либерален ентусиаст да каже ,че Космос е списание за соц пропаганда срещу марсианците либертарианци?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Космос, каква радост беше всеки нов брой!
  Откриха ме за фантастиката...като малък си мислех, че Айзък Азимов е българин и бях като омагьосан от него!

  Happy face says, adios !
 16. 16 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Наистина беше супер списание като ученик четях всеки брой.Научавахме доста неща да не забравя и списание "Паралели" което също беше много четено.

 17. 17 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рудолф Сикорски - JeSuisAhmed - Аз Съм Ахмед":

  Продължител на сп. Космос в наши дни е Списание 8: http://spisanie8.bg/

 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Наистина ЛЕГЕНДАРНО!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1095 Разстроено

  Тогава мечтаехме за Космоса, а сега мечтаем детето да се прибере по светло и да си изплатим заема към банката без наказателни процедури. "Прогрес"!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мондиана":

  Koсмос ,ЛИК и Пламък бяха единствените заслужаващи внимание

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3352 Весело

  До коментар [#14] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Понякога се изненадвам ,какви висоти достига глупостта

 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Навремето Космос беше единственото списание за юноши. По-късно се появи Наука и техника за младежта. Имам ги всичките броеве - от #1 до края. Подвързани по години.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на Рудолф Сикорски - JeSuisAhmed - Аз Съм Ахмед
  *****
  Любопитно

  [quote#17:"Антоанета Йотова"]Продължител на сп. Космос в наши дни е Списание 8: http://spisanie8.bg/ [/quote]Не е същото!
  Не напразно писах "формат" като... нямам пред вид само размера!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Сега има Барби и комп игри 😞


  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 26. 26 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мдаааааа... Наистина беше много добре с тези списания. Сега ни сервират елементарно написаните National Geographic и GEO.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 27. 27 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 510 Любопитно

  В епохата на информационно затъмнение (социализЪма) списанието наистина беше нужно...Сега в ерата на Интернета става излишно и досадно с ограничението от двете гланцирани корици.

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  До коментар [#9] от "deribeev":
  До коментар [#14] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":
  Това комунетата сте много зле!
  Как успявате в една нямаща нищо общо с политиката статия да набутате за нула време всичките си тупотии и измислици. Така разговорът се пренася в коренно различна тема….Или по-скоро един безсмислен спор, който поради неспособността ви да подходите според поставената тема се води поне по десет пъти на ден.

  Дерибеев! От къде дойде тази/този Кончита Вурст в темата. Онзи дето все още се изживява с отдавна починалата кубинска революция пък се хваща за всяка сламка та да доказва съществуването на "вятърни мелници" в един толкова различен свят.
  Хайде починете си малко!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Нищо повече не можеш да кажеш, авторката е описала правдиво чувствата на всеки един от нас, раснали в онова време. Аз първо почнах със сп. Дружинка, където за пръв път прочетох "Островът на съкровищата." "Космос" и "Наука и техника" четях най-вече заради научната фантастика, тогава имената на големите майстори още ги нямаше по книжарниците, говоря за 64-68г.
  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Няма приятелю, щото няма пари. Това е цялата работа. До 89г. кръжочната работа се финансираше от държавата чрез ДОСО, ТНТМ или богатите предприятия отделяха пари от бюджета си. Казвам ти го като човек, дето се е занимавал с тая работа. Сега стана като в европа-купуваш пакет модел, прим. на Титаник, и почваш. В кутията има всичко, а преди ние всичко си правехме. Тя е дълга, заболя ме сърцето.

 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Мисля, че още имам 50-60 броя на тавана.
  Искам да припомня, че когато излизаше беше и проблем да се абонираш(не само за него за да бъдем коректни). Хората чакаха на опашка пред централна поща, защото абонаментите бяха лимитирани...

  I Want To Believe
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  [quote#20:"Аз съм Шарли"]Koсмос ,ЛИК и Пламък бяха единствените заслужаващи внимание[/quote]
  Много сполучливо определение им е дала "Мондиана". "Списания-пролуки, списания-свещички в мрака и сивотата". - пост #11.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  [quote#30:"2.5"]Хората чакаха на опашка пред централна поща, защото абонаментите бяха лимитирани...[/quote]
  За разлика от списания като "Проблеми на мира и социализма".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  [quote#26:"postmodernity"]Сега ни сервират елементарно написаните National Geographic и GEO[/quote]
  Чел ли си изобщо споменатите от теб списания?
  Схващаш ли ИЗОБЩО какви са целите на тези списания?
  За твое сведение голяма част от статиите помествани в "Космос" бяха превод от западни издания.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  [quote#28:"Храбър"]Дерибеев! От къде дойде тази/този Кончита Вурст в темата.[/quote]
  ами питай дете за името на звезда и ще разбереш от къде . ако мама и тате са правилно толерантни , кончита е звезда , даже цял космос , ако са чалгаджии - азис

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#30] от "2.5":

  Да, така беше. За да се абонираш за Космос трябваше да се абонираш и за някакво руско списание или вестник. Бях близо до отказване когато в края на списъка забелязах руското Футбол-Хокей, в което по онова време единствено имаше някаква информация за канадската професионална лига - НХЛ. Комбинирах ги двете дълги години.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 951 Весело

  Ех, спомени. Върнахте ме много години назад. За което благодаря!

 37. 37 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1187 Весело

  Да, много хубав разказ! Поздравления!... Само искам да допълня, че в онези времена сп. Космос беше любимо на любопитните, но най-популярната му ценност беше кръстословижата на цяла страница. Любопитни научно-фантастични факти и хипотези, както и фантастична литература все пак се намираха доста по-лесно от кръстословиците

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#9] от "deribeev":


  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Всъщност, кръжоците си ги има, но важното е да се мрънка.

  Колкото до списанието, тук са се изброили един куп хора, дето уж щяли да го купуват, пък ако се издаваше щеше да прашасва по щандовете.

  Списания на подобна тематика има, макар и не български. Не виждам обаче особен интерес към тях, та проблемът е в матряла.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  [quote#38:"Darth Plagueis"]Всъщност, кръжоците си ги има, но важното е да се мрънка.[/quote]
  може би си прав . преди години записах сина си в подобен . съвсем различно е , чисто комерсиално . и детето и аз го приемахме като задължение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Много патетична статия. Ама какво стана с мръсния комунизъм, който нищо добро не ни донесе и нямаше свобода на словото? Къде са сега сп. Космос, сп. Наука и техника, сп. Паралели, сп. Дъга?

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2255 Весело

  [quote#20:"Аз съм Шарли"]Koсмос ,ЛИК и Пламък бяха единствените заслужаващи внимание [/quote]
  Абе жоу сои Шарли а "Стършел"???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#27] от "pifi":

  В епохата на информационно затъмнение (социализЪма) списанието наистина беше нужно...Сега в ерата на Интернета става излишно и досадно с ограничението от двете гланцирани корици.

  Промитият Ти с интернет мозък, явно не може да се справи с ограничението...))

  Това наистина е много досадно.
  Вярвам Ти.

  ))

 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1236 Неутрално
 44. 44 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Космос предизвика умиление, защото се издаваше в една строго определена политическа и информационна среда.
  И беше нещо ново и необикновено.
  Сега достъпът до информация е много по-лесен.
  Имам повечето броеве, дядо ми лека му пръст, го четеше.
  Та и аз започнах покрай него, от там и любовта ми към фантастиката....

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 45. 45 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Бях абониран за "Космос". Ех спомени...

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 46. 46 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  ИНТРЕСЕН е факта, как комуноуроди са чели"Космос" и после днес са станали пост и нео защитници на собствената си нагла арогантност, без и да олучат някаква промяна в мисълта и поведението си.

 47. 47 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Аз също израснах с Космос.
  Инспектор Стрезов, логиката реши.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 48. 48 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#28:"Храбър"]Хайде починете си малко! [/quote]

  БСП 2. Нямат умора!

  Действително е ужасно дразнещо точно под такива теми да им четеш дежурните глупости. Да се опитат поне да проверят какви издания има в момента, какво публикуват, да се замислят, че има Интернет... Аз също много харесвах Космос, вкъщи имахме камари от него и с брат ми редовно го четяхме. Но не мисля, че синът ми, когото съм абонирал за NG и на когото редовно купувам Знание, е по-малко информиран, отколкото бях аз навремето.

 49. 49 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#40:"Лео"]Много патетична статия. Ама какво стана с мръсния комунизъм, който нищо добро не ни донесе и нямаше свобода на словото? Къде са сега сп. Космос, сп. Наука и техника, сп. Паралели, сп. Дъга? [/quote]

  В миналото, където е и комунизмът. Пак ли искаш издания с предварително филтрирана информация? Или искаш светът да стои на едно място? Няма как да стане.

 50. 50 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#20:"Аз съм Шарли"]Koсмос ,ЛИК и Пламък бяха единствените заслужаващи внимание[/quote]
  Обичах и "Стършел". Винаги очаквах с нетърпение новия брой (беше в петък).

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 51. 51 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#21] от "Аз съм Шарли":

  аз по-скоро се съгласявам с мнението на Айнщайн, че глупостта е безгранична

  Birds of a feather flock together.
 52. 52 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Чудесно списание. Също Наука и Техника за младежта. Чух че и Паралели са спрели. Лоша работа. Това бяха малки светлинки в мрака.
  Сега Праска Пресс завладя всичко с приятелското намигване на ДС. Затова окуражавам всеки който има възможност да научи Английски и да чете National Geographic, Popular Mechanic и някои други реномирани издания. Вероятно има подобни на Немски, Френски не съм запознат. „Ако Планината не отиде при Мохамед, Мохамед ще отиде при Планината" Друг начин няма. Като не издават светни неща в България ще ги търсим другаде но децата си няма да оставим така.

  California Über Alles
 53. 53 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#34] от "deribeev":

  Всичко зависи от родителите, на първо място. списанията са на последно. а в днешно време ако някое дете има интерес, може да чете къде по-ценни неща достъпни за всеки в интернет.
  Въпрос на възпитание и ценностна система. Тези дето днес слушат чалга, бащите им слушаха "сръбско" и "гръцко".
  На тези дето родителите им четяха космос и ходеха на олимпиади по математика и информатика, децата им си игрят с роботи и учат в чужбина

  Birds of a feather flock together.
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  Наистина Космос беше страхотно списание.Но пък сега има много жълти парцали,които "възпитават" младото поколение,което с малки изключения не се интересуват от сериозни издания.

 55. 55 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#50] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  И аз така, а когато се роди дъщеря ми - в петък - запазихме актуалния брой, за да види след години на какво се е смяла България на този ден. Имаме такава малка традиция в родата, а ние избрахме веселия вестник. 😊

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 56. 56 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  [quote#40:"Лео"]Ама какво стана с мръсния комунизъм, който нищо добро не ни донесе[/quote]

  Комунизмът си е мръсен, другарю, и съсипа съдбата на не един мечтаещ читател на списание Космос.
  Набийте си го най-накрая в чугунените чутури, каквото хубаво е имало преди 89-та, то е било ВЪПРЕКИ любимия ви строй, а не благодарение на него.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 57. 57 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#46] от "convince":

  "...без и да олучат някаква промяна в мисълта и поведението си.

  Аз Ти предлагам да наблегнеш сериозно на граматиката в писменият Ти български !

  И като " Олучиш " мисълта си, заповядай отново тук, някой ден

  )

 58. 58 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#54] от "rosiraycheva50._":

  Вярно е че сега всичко е залято с жълта преса. Но при Соца какво беше. Дело, Отечествен Фронт и другите какво бяха? 100% пропаганда, което е по-лошо от жълта преса.
  Космос беше нещо странно - 50% литературно 50% научно техническо списание. Аз поне не мога да се сетя за подобен аналог на запад (на Английски). Мисля че това беше защото чисто литературно списание трябваше да е строго контролирано а така миксвано с наука и техника беше малко по-свободно. Както и да е, беше страхотно попадение. Но едно попадение сред море от гадна Соц пропаганда. На запад си е имало и сега има реномирани и добре списвани издания. Жалко е че сега в България не може да се намери нито един богаташ от елита ни който да спонсорира такова издание. Което говори зле за елита ни. А и може би и публика вече няма. По наше време нямаше интернет! Нямаше Дискъвъри канала. Сега всичко което го имаше в Космос можеш да го намериш на нета, че и повече. Всякаква информация придружена със страхотни снимки. клипове или анимации. В Киндъл на Амазон има поне 100,000 фантастични разкази и романи за без пари.
  Друга са времената и дали това не е повече носталгия по младостта ни отколкото по Космос?

  California Über Alles
 59. 59 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  "" Космос" бе толкова интересен, че наистина си заслужаваше да бъде препрочитан. ""
  ===============
  Израснах с него , както и с Наука и техника за младежта и Авто-мото.
  И друго , в тях някак си липсваше явната политика ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#58:"Pontif А"]Жалко е че сега в България не може да се намери нито един богаташ от елита ни който да спонсорира такова издание. [/quote]

  Едно научно + научно-популярно списание издават физиците "Светът на физиката". На хартия и в нета като pdf. Беше качено на сайта на Интитута по ядрени технологии (или както там му е пълното заглавие). По някое време го натириха в странен поддомейн. После на някакъв друг е-адрес...

  Оп, пак си е на ИЯИЯЕ:
  http://www.inrne.bas.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=421&Itemid=452&lang=bg

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 61. 61 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Проблемът е, че днес няма кой да пише на високо научно ниво в такова списание. Списание 8 е пълно с разни абрадакадабри, конспирации и "доказани" псевдосензации.

  Единствено "Знание" на ВВС държи фронта, но и там има секция "Астрология". НГ е добре, но нивото е спаднало през годините, а и за нашия пазар се ограничава с цифром и словом три статии на брой.

  Така, че най-добре "Космос" да си остане в историята.

  Между другото, според мен, логото му е едно от най-стилните, създавани някога, на световно ниво.

 62. 62 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Списание "Космос" е легенда, институция, любима част от детството и юношеството, поне за моето поколение.
  Измежду станиците му се захласвахме по далечни звезди, безследно изчезнали кораби и научни открития.
  Смело кога да кажа, като авторката, че до голяма степен ме е оформило като личност.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 63. 63 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Има тук-там такива клубове. Опитват се да съществуват хванати в клещите на бюрокрацията, неразбирането, липсата на помещения, липсата на финансови средства.
  Бидейки за известно време в много пряк досег с администрацията съм направо потресен колко много средства от нашите данъци се отделят за църкви (строежи, ремонти и т.н.), за пенсионерски клубове.... а за младите любопитни умове - стотинки или въобще без никакво внимание. Те са млади, имат интернет, каквото им трябва ще го научат или живота ще ги научи... Училищата и училищните настоятелства са заспали сън дълбок... И само тук-там някой ентусиаст, донкихотовец се опитва да прави нещо... И постига резултати въпреки всичко!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 64. 64 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#28] от "Храбър":
  А ти как успяваш да не разчупваш догмите на професионален либерален ентусиаст и да търсиш червени демони на Мао , Салот Сар и Ленин на всякъде където има различно мнение от твоите канони?
  Кажи поне една добра дума за прекрасните карикатури които имаше в Стършел на Маргарет Тачър и Роналд Рейгън ????  Libertarianism is just anarchy for rich people
 65. 65 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Писал съм за Космос през 80-те, съвсем млад, в редакцията цареше изумителен демократизъм за онова време. Отказаха да публикуват само една статия статия и то по искане на цензурите от БКП. Понеже тематиката беше научно-популярна, можеха да се прокарват някои идеи за състоянието на науката на Запад. Имаше и провали, разбира се - като "откритието" на един неуравновесен човек, че един от спътниците на Колумб - Де Охеда, бил българин от Охрид и така сме имали принос в откритието на Америка. Испанското посолство тогава изпрати остра нота и измамническата публикация беше спряна след 2-3 издания.

 66. 66 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Прекрасна статия. Мечтаехме да усвояваме Слънчевата система, да пътуваме до Сатурн, да тераформираме Марс, а какво стана? Невидима ръка промени пътя и вместо Космоса ни подхвърлиха Интернет, а вместо Марс ни дадоха айфон.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 67. 67 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Списание"Космос" и Списание "Млад Техник" бяха Библията и Старият Завет взети заедно.Нещо като в.Работническо Дело и
  в.Село...в които винаги можеш да откриеш и нещо неочаквано или интересно.Бях(ме) абонати за сп.Космос ,но доколото си спомням най интересната част бяха ......кръстословиците на последната страница.Това вероятно е заинтригувало и много други освен мен ревностни/суверенни купувачи и читатели на въпросното издание.Относно това доколко написаното в сп.
  Космос е научно достоверно или има някаква стойност(освен художественна измислица)..би могло да се дискутира.Но едно е
  сигурно-научно списание не е а и не е било замислено като такова-независимо от факта че много български "професори"
  или други ст.н.с.- направиха дисертации и професори едиственно цитирайки ......сп.Космос и в.Работническо Дело.
  Както и да е.И в моето таванско помещение в центъра на София -точно над апартамента ми имам много овехтели сп.Космос.Имам и сп.Пиф(старият и новият вариянт).
  .благодария за напомнянето от госпожа Гоцева...ще зема някой ден да се кача на "тавана" с една ботилка калвадос или ракия и
  и доизреша старите кръстословици от "Космос"...а защо не и да прочета някоя "научна" статия препечатана от кой знае къде
  Едиственното издание съ съгласието ЦК с гланцова хартия....

 68. 68 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#35] от "simval":

  Напълно прав сте! Правих подобна схема с "аргументи и факти" и "аганьок"(съжалявам за транслитерацията). Съветските издания бяха много по-евтини. Парадоксално, но тогава някои съветски издания бяха много по-свободни от родните...

  I Want To Believe
 69. 69 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Невероятно списание!
  Повечето от материалите бяха с открит край. Почти всеки материал задаваше въпроси, на които да търсим отговорите!
  Космос ме "хвърли" в необятното море на научната фантастика.. С брата на съпругата ми се комбинирахме и събрахме доста, подвързани и готови да посегнеш към тях. Дори и сега има актуални статии, есета биографични очерци

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 70. 70 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#67:"the_fat"]Бях(ме) абонати за сп.Космос ,но доколото си спомням най интересната част бяха ......кръстословиците на последната страница.[/quote]

  Ми толкова ти е бил акъла, затова кръстословиците.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 71. 71 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  [quote#20:"Аз съм Шарли"]Koсмос ,ЛИК и Пламък бяха единствените заслужаващи внимание[/quote]

  Имаше едно списание, "Общество и право", пускаха доста критични материали плюс рубриката "От съдебните протоколи", можеше да се спука човек от смях. Да се абонираш за него беше подвиг.
  И да не забравяме любимия Стършел!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 72. 72 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 893 Неутрално

  И "Орбита".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 73. 73 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#62] от "Jessika":

  най се захласваха ..........по кръстословиците... "другото" бяха препечатки я от Наука и Жизнь я от Спутник я от някое друго
  издание от DDR ....НО КРЪСТОСЛОВИЦЕТЕ бяха върха ....много
  по сложни и интереи от тези във в.Поглед или Отечествен Фронт

 74. 74 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#72:"Без соц"]"Орбита"[/quote]

  Да, вестник "Орбита". И за него съм се редил на реповете на път за гимназията.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 75. 75 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 787 Весело

  "Решава логиката" и "Логиката реши" ми идваха малко нелогично разкриваеми понякога, но нямаше интернет и Космос беше голям прозорец към света!
  "Паралели" май излизаше в четвътрък и по РП-овете ставаха опашки - изчерпваше се много бързо и се чудех, защо издателите не увеличават тиража, за да си увеличат печалбата, а хората да са доволни!? Веднъж цитирах Паралели на един изключителен учител (Карабойчев), а той ми обясни, че трябва да подбирам източниците си на информация! Бях потресен, а безграничното доверие в институции и авторитети - загубено! 1986г.

 76. 76 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#75] от "tademan":

  На мен любимият ми учител по онова време ми каза, че най-важното нещо което трябва да знам за "новият икономически механизъм" е, че всеки механизъм се чупи

  Birds of a feather flock together.
 77. 77 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 612 Неутрално

  в къщи бяхме абонирани за "Наука и Техника за младежта", и в-к Орбита, освен това за руското "Квант" и сп. Математика.
  "Млад техник" и "Криле" си ги купувах сам от РЕП с джобните ми...
  А Работническо дело служеше основно за амбалаж и заместител на най-изключително дефицитната тоалетна хартия

  Birds of a feather flock together.
 78. 78 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#70] от "Български патриот":


  [quote#67:"the_fat"]много български "професори"
  или други ст.н.с.- направиха дисертации и професори едиственно цитирайки ......сп.Космос[/quote]

  Кръстословиците бяха много сериозни.Разбира се ако те интересвува повече какво е в списанието от отва какво казваше Корнел Киряк от Метроном.Твоят "а(ъ)къл незнам до къде се простира но явно си от тези които Космос е било единственното място за медитация.Е ааа.Понеже познавам и други такива като теб(теб не те познавам разбира се) но те са пенционери -една е от от БАН агроном ,един и досега действащ в СУ психолог и един в Канада...но този в Канада бе професор и в България па после 94 отиде в Англия там 6 години си изкара отново тапиите (без Космос разбира се) па после още 6 години асистент ,помощник и т.н. та сега е проф.
  догодина пенсионер.Той даже някакви публикации в Космос имаше-от къде ги бе преписал незнам ако ме питаш.Но иначе си
  беше нормален .....видимо съвсем в "ред" ..можеби и затова избяга в Канада.Но невярвам см.Космос да му е навредило.

 79. 79 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Като гледам с какво умиление се припомнят Космос, ЛИК, Паралели, НТМ, Народен спорт, Старт, Стършел, Авто - Мото, АБВ, Антени.... ами то ще излезе, че по време на соца почти всичко можеше да се промъкне извън няколкото официоза

 80. 80 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Продължаваме списъка - Орбита, математика, Млад техник... Който се сеща за друго, да продължава

 81. 81 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#80] от "Митев":


  [quote#80:"Митев"]Който се сеща за друго, да продължава [/quote]

  Футбол Хокей

 82. 82 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#78:"the_fat"]Той даже някакви публикации в Космос имаше-от къде ги бе преписал незнам ако ме питаш.[/quote]

  Не познавам Корнел Киряк нито Метроном. И какво значение има това? И въобще, защо е този словесен водопад със злобарски привкус? Разбира се, че по-голямата част от статиите са били преписани или преведени.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#79] от "Митев":

  не виждам такова нещо. информацията беше подбрана, така че да не дразни комунистическата власт, и СССР беше световна сила номер едно във всяка област

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 612 Неутрално

  периодично имаше статии в които се описваше и светлото бъдеще

  Birds of a feather flock together.
 85. 85 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1187 Весело

  До коментар [#81] от "the_fat":

  На Футбол-хокей бях редовен читател, но сега ми възникна един спомен. Той, как да кажа, е леко свързан с надхитряване на системата. Помниш, че учениците трябваше задължително да се абонираме за едно българско и едно руско издание. Имаше и каталог със заглавия. Там открих едно руско издание, чиито годишен абонамент беше някъде от порядъка на 45-50 стотинки. Казваше се Спорт за рубежом, беше четири малки (таблоидни) странички и в тях се събираше абсолютно цялата статистика от футболните първенства в Европа, плюс задокеанските НБА и НХЛ, барабар със някои статистики на играчите - точки, асистенции, голове, борби, чадъри и пр.

  А с този абонамент никой копче не можеше да ми каже, защо не съм абониран примерно за Мурзилка или Комсомолская правда

 86. 86 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 612 Весело

  между другото, като казах "светло бъдеще" се сетих за показаните наскоро севернокорейски футуристични представи.
  http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/news/north-korean-architects-depict-visions-of-the-future-9584543.html
  Нямате ли чувстовто, че са извадени от някое списание от седемдесетте

  Birds of a feather flock together.
 87. 87 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#82] от "Български патриот":

  Въпроса не е дали сатиите са били преписани или преведени а от къде и защо.В България по онова време нямаше "сериозна наука" ..всичко бе сделано в СССР-а там какт овсички много добре знаем от 50-тина години нема никой.Но от там по онова време се преписваха и превеждаха 90% от "научните" (ни)
  публикации.За "Западната"Наука всичко бе сведено до информация в разузнавателните институти и всичко ценно от "Запад" бе забулено в тайна или поради някакви "опасности" или поради "разработки".Но сп.Космос си бе като бг-"Плей Бой " по онова време защото Плей Бой за нас просто нямаше,по точно нямаше за мен и можеби за теб (не за Владо Живков или Тодор Славков )Та трябва(ше) да има нещо което ем да е жълто ем да се харесва на ЦК ем да не казва нищо на хората ...Та ето ти сп.Космос.Това че не знаеш кой е Корнел Киряк и Метроном ми говори най млко 2 неща....1.че си роден(а) доста скоро примерно ..или 2.ако си на окло 50 от четене на сп.Космос не ти е оставало време за друго....

 88. 88 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#85] от "Митев":

  Така си беше..Е верно ако не се абонираш няма те изключат от Пионерската организация или ти конфискуват червената кърпа но имаше такава кампания .....да се получават и съветски издания.Аз от там се запалих по хокея..верно имах и приятели хокеисти от Академик ,Левски от ЦСКА та даже и от Славия и Металург.Но получавах Футбол Хокей ½ година.Бах ти вестника ...трябваше сам с хож да режеш ръбовете на вестника понеже братушките им е толкова ха-технологията че неможе
  след наппечатванет ода разфасоват вестника.Па и руските вестници меришеха по особенно не кат обългарските ,явно дънеха някакви други молекули в мастилата.....
  ps ква е твойта прогноза за довечера със Саутхамптон?
  според мен хикс 2:2 ....

 89. 89 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Тъжно е че всички се просълзяваме по Космос което въпреки че беше чудесно списание само показва в каква информационна и културна пустиня израстнахме. Само за сравнение National Geographic се издава без прекъсване от 1888г. Добре поне че децата ми израстнаха с него. Някой по-нагоре спомена Pif детското издание на Френската Комунистическа партия. Беше почти невъзможно да се намери. През това време децата по света растяха с комиксите на Marvel - цели поколения бяха лишени от тази форма на разказ. Докъто ние гледахме за 50ти път шестте епизода на Ну Погоди децата по света гледаха хилядите епизоди на Дизни и Хана и Барбера. И това само за децата! Ако започнем да изброяваме какво нашите родители пропуснаха в живота си като музика, филми, книги, специализирани издания ... ще се депресираме съвсем.
  Но някой пък каза че като добавим към Космос още и Паралели, Наука и Техника и Авто-Мото и то .... почти нищо не ни липсвало.

  California Über Alles
 90. 90 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1187 Весело

  До коментар [#88] от "the_fat":

  Ти луд ли си бе
  Възможно е да има 4 гола, ама само в едната врата
  ... Абе не знам, не съм тотаджия, а само зяпач

 91. 91 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  [quote#89:"Pontif А"]Но някой пък каза че като добавим към Космос още и Паралели, Наука и Техника и Авто-Мото и то .... почти нищо не ни липсвало. [/quote]

  Някой не каза точно това, а само предположи, че носталгиците биха могли да извлекат този извод

  Иначе сте съвсем прав, почти депресиращо е като си представи човек мащаба на ЗАВЕСАТА

 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  Любопитството ни беше огромно защото живеехме в затворен свят. Още си спомням олющената зелена боя на кварталния Реп където ходех да си купувам Космос. За нас останалият свят беше почти толкова далеч колкото Марс и Луната и почти толкова възможно да идем там.

  klimentm
 93. 93 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#89] от "Pontif А":

  За Пиф не си много "прав"...е зависи от кой район на София си.
  То верно в извън Совия май не се е продавал(о).Та аз съм он "Идеанлият Център" и до РЕП -на Славейков или СУ не бе повече от 15 мин.Но понеже бях на училище и неможех да бягам всяка седмицса комикса баба ми ходеше да го копуваНе беше невъзможно но би било добре да имаш "връзки" и в РП-а
  както навясъке по онова време и сега..май само за общинските кенефи беше свободно и без "връзки" но пък там те дебнат дърти педофили и загорели онанисти..

 94. 94 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Старт, Паралели, Космос, Стършел, Антени...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 95. 95 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#10:"SSmart"]СТрезов , къде си?[/quote]
  Хм... Къде съм наистина?

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 96. 96 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Качеството на "Космос" (и "Наука и Техника" и т.н) беше. че бяха списвани от интелигентни журналисти за интелигентна публика.
  Без формули, но не и за неграмотни.
  Това беше истинска научнопопулярна литература.
  Но беше само за социализма. Единствени допуснати "отвори".

  Сега, който иска може да чете NGEO, да гледа дискавъри и т.н.
  По-техничните могат да четат и "Nature".
  Ами то само в сайта на бибиси има супер интересни статии.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 97. 97 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бях в гимназията, когато прочетох в списанието стиха: "...окачил е земята на нищо."
  http://store.picbg.net/pubpic/80/D4/d73d104e1e2680d4.png

 98. 98 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#58] от "Pontif А":


  [quote#58:"Pontif А"] Сега всичко което го имаше в Космос можеш да го намериш на нета, че и повече.[/quote]

  Много повече. Ако знаеш чужд език, особено английски, невероятно повече.
  Космос беше особено интересен едно време, защото половината от статиите бяха преводи от западни източници. Кой друг български вестник или списание от онова време можеше да си позволи подобно нещо.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 99. 99 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#89] от "Pontif А":

  Да, така е, почти пълно затъмнение. Но не лунно, а съвсем земно. Живеехме в заграден, силно охраняван лагер. Социалистическият лагер.

  ПП. Толкова им беше акълът, че сами си го кръстиха "лагер".

  ППП. Благодаря на Господа Бог, че ми позволи да го надживея това отклонение от човешката нормалност, да видя, усетя и поживея в свободата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 100. 100 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Във Великата Социалистическа пустиня, това списание представляваще нещо като езерце със солена вмирисана вода, но все пак вода. Живеехме зад Желязната завеса. Когато се прокрадваха тук западни подобни списания (напр германското, от ФРГ за младите техници Hobbiq Magazin der Technik или американското научно Scienific American, в превод от руски, 300 лв абонамент!!) изпадахме в потрес от страхотната информация. Така, че Космос представлява интерес, най-вече от ИСТОРИЧЕСКА гл точка, сега отдавна всичко в него е отдавна МОРАЛНО ОСТАРЯЛО и до голяма степен изкривено и непълно вследствие комунистическата цензура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK