Форум "Ключ" 9: Колкото повече идеи чуваш, толкова повече идеи ще имаш

 Павел Кунчев

© Форум КЛЮЧ

 Павел КунчевИдеите са нови връзки и неочаквани комбинации на познати елементи. Те не се раждат от въздуха, трябва да си чул много идеи преди сам да можеш да измисляш, и колкото повече идеи чуваш толкова по-лесно става.


Това беше едно от посланията на деветото издание на форума за граждански инициативи и споделяне на идеи "Ключ", организиран от "42 тренинг", "Фондация 42" и "Фондация СМАРТ", който се състоя в столичния Модерен театър в събота. За пръв път тази година събитието беше придружено от жестомимичен превод на живо, а в последната лекция хора с увреден слух разказаха какъв е животът в тишината.


Посланието за идеите беше отправено към стотиците в залата от един от основателите на една от най-големите платфрми за доброволчество в България - TimeHeroes.org - Павел Кунчев. Той разказа за това как се е родил проектът, който сега има поне по 50 доброволчески инициативи всеки ден и прикани публиката да участва активно, защото точно доброволчеството е един от начините да преживееш нови емоции и да получиш нови идеи.
Най-новата идея на екипа на TimeHeroes е да организира доброволчески клубове в училищата и университетите в страната, затова покани младите хора в аудиторията да се включат. Засега България е на последни места по доброволчество с по-малко 10% от населението, които са участвали в такива инициативи, но това може да се промени, убеден е младият мъж.


Преди Кунчев на сцената се качи кукленият актьор и популярен телевизионен водещ Станимир Гъмов, който с голяма доза хумор разказа как в кукления театър най-дразнещият звук е "Шшшшт!"-кането на учителките, а не когато децата се вълнуват и говорят. Според Гъмов децата от малки трябва да имат и свобода и насока, така че да могат сами да вземат решения за живота си и те да са отговорни и разумни. 


 Люба Христова

© Форум КЛЮЧ

 Люба Христова


Основателката на едно от първите работни пространства за споделено ползване у нас - SOHO - Люба Христова, излезе на сцената със своя голдън ретрийвър Роя и разказа как дълго се е лутала между различни идеи в търсене на това, което ще я направи щастлива. Накрая разбрала, че всичките й интереси могат да се обединят в предприемаческия й проект, а заедно с това открила и своята дефиниция за щастие: "да бъда със съществата, които обичам, да правя това което обичам и да помгам на другите доколкото мога".


 Проф. Снежина Танковска

© Форум КЛЮЧ

 Проф. Снежина Танковска


Театралният режисьор и преподавател в НАТФИЗ Снежина Танковска получи бурни овации за изпълнението си на монолог на Шекспир за човешкия живот. Тя обобщи посланията от първата част на форума само с няколко думи - никой не може да ти даде готовата формула, но можеш да събираш вдъхновение от околните, а щастието и успехът са въпрос на посветеност и въображение.


 Хари Ешкенази

© Форум КЛЮЧ

 Хари Ешкенази


След почивката на сцената се качи цигуларят от известното музикално семейство Хари Ешкенази, който разказа за проекта "Фортисимо клас", с който е ангажиран от три години. Чрез програмата Ешкенази и други известни български музиканти посещават и преподават класическа музика в различни класове и училища в цялата страна. Цигуларят дори демонстрира първите стъпки на обучението с доброволец от публиката, а цялата зала трябваше да задава такта с пляскане.


 Волен Аркумарев

© Форум КЛЮЧ

 Волен Аркумарев


Волен Аркумарев от Българското дружество за защита на птиците също предизвика овации като разказа за някои от проектите за опазване на околната среда, благодарение на които са спасени редки видове в българската природа. Според младия мъж каузата за опазване на природата не е алтруистична, а дълбоко егоистична, защото природата е на всички и за да продължаваме да й се наслаждаваме, трябва да се грижим за нея.


 Калина Иванова

© Форум КЛЮЧ

 Калина Иванова


"Познавате ли нормални хора?" попита следващият лектор - психологът Калина Иванова. След като разсмя публиката с въпроса си, рязко смени тона и върна аудиторията в сериозната тема за стигмата върху психично болните хора и ежедневната борба, която те водят. Иванова разказа историите на Мартин, който се е възстановил от шизофрения и сега работи и живее нормално, макар и понякога да се смее на глас без видима причина. Разказа и за Ивон, която също се е преборила с заболяването си и заради опита, който е натрупала, вече може да оказва огромна помощ и подкрепа на други хора, минаващи по нейния път.


Калина и още няколко специалисти работят във Фондация "Глобална инициатива в психиатрията - София" и поддържат Комплекс за психичноздравни услуги в общността в столицата, където помагат на хора с различни проблеми. "Това не е някаква призрачна къща, обитавана от луди хора, стените не са бели - няма нищо страшно.", описа тя. Според нея е време стигмата да се вдигне, защото психичните заболявания са като всички други болести и вместо страх, трябва да предизвикват съпричастност.


 Ашод Дерандонян

© Форум КЛЮЧ

 Ашод Дерандонян


Последният лектор Ашод Дерандонян излезе на сцената и остана в мълчание почти цяла минута. След това попита: "Почувствахте ли се неловко?". Това е светът на тишината, допълни той. Ашод е практически глух и на Форум "Ключ" реши да покани цялата публика в неговия свят като ги инструктира за кратко да си сложат тапи за уши, залепени под седалките, докато в залата звучеше Моцарт. С чувство за хумор той разказа за предимствата на това да си глух - когато например искаш да се прибереш и да си починеш, но съседът прави шумен ремонт, или пък всички колеги в офиса започнат да шумят едновременно. Мъжът разказа и че много често му се случва хора видимо да започнат да повишават тон, когато разберат, че е глух - няма нужда, увери той и обясни, че хората с увреден слух чудесно четат по усни и е достатъчно да артикулираш добре, когато говориш с тях.


Дерандонян покани на сцената Надя и Радослав, които с жестове разказаха повече за езика на глухите, за това как всеки от тях има специален жест за името си - прякор, и как се "пляска" на езика им - с високо вдигнати ръце покрай главата с разперени пръсти и бързи движения, което публиката веднага започна да използва вместо аплодисменти.


Един от големите проблеми обаче е ограниченият достъп до информация и комуникация с администрацията. В България все още няма гишета или служба за хора с увреден слух. През 2014 г. Ашод стартира инициативата "Заслушай се!" и представи за пръв път рекламният й клип пред публиката на Форум "Ключ". Това е информационна кампания, която насочва иска да насочи общественото внимание към предизвикателствата пред хората с увреден слух и да повиши културата на слухово здраве сред българското общество, както и да помогне за интеграцията на хората със слухова загуба.


Форумът продължи още дълго, но вече извън залата и в неформална атмосфера, като участниците на случаен принцип попаднаха в различни групи, в които да обсъждат теми за доброволчеството, работата на неправителствения сектор и интеграцията на хора с увреждания. 

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Упорито ни тикат в "оттатък", но няма да свършим, Дедо Божко ...
  Без да се маеш, на новите млади помагай - в тях ни е надеждата ...

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1889 Неутрално


  "Познавате ли нормални хора?" попита следващият лектор - психологът Калина Иванова".Много сериозен въпрос.

 3. 3 Профил на z_z_z
  z_z_z
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Колкото повече идеи имаш, толкова по-малко си способен да се фокусираш.

 4. 4 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#3] от "z_z_z":

  С повече хора е по-леко ...

 5. 5 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Форумът продължи още дълго, но вече извън залата и в неформална атмосфера, като участниците на случаен принцип попаднаха в различни групи, в които да обсъждат теми за:
  - доброволчеството,
  - работата на неправителствените организации,
  - гражданското образование,
  - гражданското участие,
  - интеграцията на хората с увреждания.

  ---

  Прелюбопитен съм относно това, как са преминали дискусиите и какви са последиците след края на конференцията.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK