Селото с динозаврите в очакване на върволици туристи

Кметството.

© Видка Атанасова

Кметството.Ново село в Община Стамболийски посреща не със стандартна табела, като повечето селища, а със специално изградена инсталация с покрив и керемиди, а името му е изписано с големи червени букви. Следва мост над Стара река, в четирите краища на който са курдисани тромави лебеди от гипс. Музеят на света не може да остане незабелязан - малко след центъра и кметството, между къщите, на отсрещния хълм се белва надписът "Ново село", съвсем като онзи в Холивуд. 


Пътят дотам е разкалян, но кратък и още отдалеч се виждат огромните динозаври, над които се извисява единствено параклисът "Света Лидия".


В рамките на музейния комплекс на открито е параклисът, магерница, голям заслон с маси и пейки, за да се събират жители и гости на селото по празниците (Ново село се слави с кушиите си на Тодровден), пещи и шишове за изпичане на цели животни, трасето за надбягванията с коне, което започва от портите на средновековен замък. И още: експонатите (в прикачената галерия)
Фотогалерия: Динозаври и рицари в Музея на света край Ново село >


разделени в 11 тематични сектора (идейният проект "Ново село - туристическа дестинация" е на кмета Тодор Атанасов). Няма да се събира вход за музея. Всеки може да разгледа експонатите безплатно.


Проектът на кмета:


1. Първите животни на планетата - динозаврите (предвидени са до 8 броя).
2. Човекоподобните маймуни.
3. Пещерата с неандерталците.
4. Представители на хомо сапиенс.
5. Водна площ, в която ще има водоплаващи птици от древността, риби и водни животни. Също наколни жилища от неолита (все още не е готова).
6. Желязно дърво, върху което са наредени различни птици от архаично време до днес.
7. Военен сектор: от боздугана и лъка до военна техника и самолет.
8. Средновековна стена с отбранителни кули с рицари с доспехи.
9. Паметник на бог Херос върху кон + 3-4 бр. тракийски войни от племето беси.
10. Християнството в лицето на параклиса "Света Лидия".
11. В центъра на всичко ще се намира юрта, в която ще се помещава фотоизложба, тракийско погребение, артефакти и монетна сбирка, етнографски кът.


Кметът Тодор Атанасов.

© Видка Атанасова

Кметът Тодор Атанасов.


Експонатите обаче само загатват тематичните сектори, разхвърляни са безразборно, изглеждат нелепо.


"Идеята беше да покажем на учениците как е създаден светът, защото по учебниците, по картинките е едно, друго е когато отидат и погледнат. Безспорно имаме грешки по отношение на самите експонати, защото ние не сме професионалисти скулптори или художници. И сме решили по нашия своеобразен начин да си покажем как от маймуната станало човек, всичките тези работи… Споделял съм идеята си с директорката на училището, която е историк и тя я одобри, дава консултации", разказва кметът Тодор Атанасов.


Добавя, че в момента подготвят "обикновената маймуна", скоро ще се появят и скални рисунки по стените на пещерата.


"Вече ми е обещано самолет, показваме как се е развила и военната техника - от камъка, от боздугана, от брадвата, топчето, оръдието, колесниците... в момента правим един катапулт", продължава кметът.


Проектът е от 1987 година, разказва Тодор Атанасов, когато той е вдигнал средновековната крепост. Миналата година местният бизнесмен Георги Гюров, собственик на месопреработвателното предприятие "Новомес", е инвестирал около 20 - 25 хил. лв. в Музея на сътворението и заедно с още няколко дарители и труда на жителите на селото са се заловили за трескава работа.


В мазето на кметството кипи усилен труд по подготовката на новите експонати в Музея на сътворението.

© Видка Атанасова

В мазето на кметството кипи усилен труд по подготовката на новите експонати в Музея на сътворението.


Първият етаж на кметството е превърнат в работилница, в която се отливат фигурите на експонатите. Библиотекарката Каролина Славенова, дизайнер по професия, прави всичките експонати под ръководството на директора на училището, историка Ваня Лазарова.


Ново село – туристическа дестинация


Пред крепостта, яхнал кон, е тракийският бог Херос, който пасва идеално на традицията с конските надбягвания по Тодоровден. Селото е разположено в район, където е живяло тракийското племе беси и през годините при археологически разкопки са намерени много доказателства за това. "На 6-7 километра по въздух от столицата им сме и целият район е осеян с тракийски могили, в някои от разкопките е участвал и Божидар Димитров", уточнява кметът.


Той добавя, че миналата година при разкопки в района е намерен мраморен саркофаг с урна от алабастър и погребения на тракийски войни, а през 1997 година са открити два позлатени меча, "за единия от които легендите разказват, че е участвал в Троянската война". Сега те са изложени в Националния исторически музей, но ще бъдат снимани и фотосите - изложени в музейната експозиция в юртата, която предстои да бъде изградена.


Кметството.

© Видка Атанасова

Кметството.


Цял автобус американски туристи се е изсипал преди време в музея на открито - снимат се с експонатите, радват се, разказва Каролина Славенова. По думите й през уикендите идва хора от цяла България да видят чудния музей. Тя не приема критиките, че експонатите са бутафорни, а музеят - еклектичен. "Завиждат. Цяла България ни се радва и ни завижда за музея", подчертава Славенова и добавя: "Динозаврите, които не се харесват на някои хора, не се различават по нищо от тези на Спилбърг в "Джурасик парк".


Кметът добавя, че много хора не разбират, че това не е музей на изкуството. "Тук изкуство няма, ако искат, да отиват да гледат в "Лувъра". Тук ние по своеобразен, наш начин, искаме да покажем света от сътворението до днес".


Паметник на хан Аспарух в центъра


По повод националния празник на България, на тържествена церемония в центъра на селото на 4 март е открит и паметник на хан Аспарух, дело на скулптора Георги Любенов. Паметникът е новата гордост на кмета и част от идейния му проект селото да се превърне в туристическа дестинация.


Паметникът на хан Аспарух на площада.

© Видка Атанасова

Паметникът на хан Аспарух на площада.


Един от общинските съветници в Стамболийски обаче – независимият Атанас Мавродиев, е изпратил сигнали до Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ), че монументът е на пътното платно и до Районна дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), че е незаконен. "Това не е вярно, защото паметникът е на два метра отстояние от пътя. Това е урбанизирана територия и е предвидено там да има зелена площ. Това, че нямам разрешение, няма значение, защото там имаше билборд за реклами. И аз го отрязах и сложих хан Аспарух", обясни кметът. 


Мавродиев твърди, че паметникът не се намира на площад, а на територия, която е част от пътната регулация. И кметът не е искал разрешение от общината за поставянето му. "Аз съм патриот и гражданин, който милее за Община Стамболийски, нямам нищо против паметника на хан Аспарух", казва Мавродив, който преди да стане независим, е бил общински съветник последователно от ВМРО и Патриотичния фронт.


Паметникът на хан Аспарух на площада.

© Видка Атанасова

Паметникът на хан Аспарух на площада.


Опасенията му обаче са, че паметникът, който е на завой, може да стане причина за нещастни инциденти.


Селски войни


Атанас Марводиев се е заел да докаже незаконността не само на паметника. Сигнали срещу Музея на света е подал вече много – до прокуратурата, до РДНСК, ДАНС, защото няма разрешителни и документи за проект и строителство. Сезирал е и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), както и екозащитната организация "Зелени балкани", защото десетте декара на музея са публична общинска собственост и попадат в защитените зони Бесапарски възвишения и Бесапарски ридове, които от 2008 година са част от европейската екологична мрежа "Натура 2000". 


"Пет-шест семейства в селото са контра на цялото нещо. Води ги Мавродиев, който кандидатстваше за кмет на общината. Сега той, заедно с неговия пудел Стоян Червенков, който е местен и му дава цялата информация, реши да ни атакува, че музеят е незаконен. Вярно, незаконен е, защото това, което правим, доби друг статут. Направихме много неща и аз не бях взел никакви книжа, като се стараех да бъдат преместваеми обектите", обяснява кметът.


Обектите обаче са здраво бетонирани и не изглежда да са лесно преместваеми.


Атанас Мавродиев отрича да води война с кмета, а че изпълнява ролята си на общински съветник. Твърди, че кметът на Ново село се ползва с протекцията на кмета на Стабмолийски и че двамата "перат пари и източват общински и дарителски средства". По думите му строителството на музея продължава, въпреки че има издадена от ДНСК и РИОСВ забрана.


Репортер на "Дневник" търси многократно по телефона кмета на Стамболийски Иван Атанасов за коментар, но не успя да се свърже с него в продължение на няколко дни.


Инсталация в двора на кметството.

© Видка Атанасова

Инсталация в двора на кметството.


"Откакто Тодор Атанасов е кмет, нищо законно не е направил в това село. Даже къщата му е незаконна - на един хълм. И я узаконява, като си плаща глобите", казва Мавродиев.


Вече ДАНС, РДНСК и РИОСВ са проверили музея, изискани са всички документи за построяването му. Според екоинспекцията в Пловдив теренът е общински и кметът на Община Стамболийски Иван Атанасов не е упражнил контрол върху строителството. Не са спазени и процедурите по Закона за опазване на биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда, затова Атанасов е глобен, а


строителството на Музея на сътворението е замразено


Това обаче не пречи в кметството да не спира работата по подготовката на новите експонати, както и плановете на кмета да довърши целия си замисъл до края на годината. Той е оптимист, че ще успее да узакони музея, защото вярва, че на местните избори през есента "Мавродиев и агитката му" няма да спечелят постове в местния парламент.


По думите на Тодор Атанасов Мавродиев си отмъщава, защото не успял да стане кмет на общината и подкупва няколко общински съветника, за да спъват строителството в Ново село. Идеята на кмета е да се направи делба на имота чрез общинския съвет в Стамболийски, за да може да се вкара в регулация и да се промени начина му на трайно ползване (НТП). "В момента под един кадастрален номер са около 1000 декара земя. Ние искаме да узаконим делбата на имота в общината, но той прави мръсно, подкупва съветници и не можем да спечелим две трети от гласовете, за да си вземем земята", заявява кметът.


Идеята му е да се смени собствеността от публична в частна общинска, попът да си вземе 13-те декара с параклиса и магерницата, а кметът – 10-12 декара за музея. "И ако тази делба я бяха гласували преди 4 години, аз нямаше да строя незаконно. Строя, защото те не искат да узаконя, и няма да го слушам, ще строя", подчертава Атанасов.


Кметът Тодор Атанасов.

© Видка Атанасова

Кметът Тодор Атанасов.


Той е убеден, че след като спечели следващия си мандат, ще може да реализира изцяло музея и да го узакони.


"Седми мандат карам и осмия просто ще го взема"


Тодор Атанасов, който е издигнат от БСП, добавя, че всеки път печели 60-70% от гласовете. Всъщност, го намирам насред разговор с двама прокурори от Пловдив, които са дошли отново по сигнал на Мавродиев да проверяват законността на подписка на ромите в селото срещу него до Комисията за защита от дискриминация. Те се оплакват от расистките изказвания на общинския съветник, който ги нападал, че са построили къщи незаконно. "В предния си мандат съм направил има около 50-60-100 декара цигански къщи, има някъде около 100 къщи, които са започнати още през 80-те години и от 4 години започнахме процедури по узаконяване. Аз подавам молби, но за нещастие имаме 11 декара, които са пропуснати от геодезичното заснемане, т.е. трябва да им се смени НТП-то", разяснява Атанасов и добавя, че Мавродиев бойкотира узаконяването на имотите.


"Циганите правят една подписка от 500-600 подписа и я пускаме до Комисията за защита от дискриминация. Той пък пише, че подписите са фалшиви. Даже писал, че аз, синът ми, който е зам.-началник на полицията в Стамболийски, племенникът ми, който е полицай, сме обикаляли по циганските къщи да събираме подписи. В момента прокурорът идва да провери дали подписите са фалшиви и даже викат хора да дават обяснения", продължава кметът.


Мавродиев отрича да има расистки изказвания и проблеми с ромите в селото, казва, че е "за" узаконяването на къщите им, за да може да си плащат данъците, ток и вода. "Влизам в ромската махала когато си поискам, взимам си работници оттам. Тя е разкаляна, плуват във вода, а кметът им казва да си зарибят локвите. За мен това не е чувство за хумор, а гавра", подчертава той.


Инсталация в двора на кметството

© Видка Атанасова

Инсталация в двора на кметството


Твърди, че кметът всъщност не иска да узакони ромските къщи и не е подавал документи за това. Целта му била да ги държи зависими като избиратели. "По време на избори той влиза с два багера в махалата и ги заплашва, че ще им събори незаконните къщи, ако не гласуват за него", заявява Мавродиев.


В зависимост от активността на Мавродиев, който е подал 118 жалби до различни институции за нарушения в Община Стамболийски, кметът издава вестник "Ново село" - на луксозна хартия и в 3-хиляден тираж. Изданието се разпространява безплатно до всяка врата в селото. "Мой приятел дизайнер прави вестника, аз го списвам, аз плащам за печат - то колко да е, 360 лева струва", махва с ръка кметът.


Във вестника освен местните новини за откриването на паметника на хан Аспарух и работата по Музея на сътворението, се представят бизнесмените, спонсорирали амбициозните начинания. Но най-много място в него е отделено на независимия общински съветник Атанас Мавродиев. "Съсипа ни живота тоя човек", вмята и секретарката на кмета.


Вестникът "Ново село", списван от самия кмет и администрацията. Излиза от време на време, изпълнен с печатни грешки, на луксозна гланцирана хартия. Разпространява се безплатно до всяка къща в селото.

© Велко Ангелов, Капитал

Вестникът "Ново село", списван от самия кмет и администрацията. Излиза от време на време, изпълнен с печатни грешки, на луксозна гланцирана хартия. Разпространява се безплатно до всяка къща в селото.


През цялото време е мрачно и вали. Циганската махала е пуста и потънала в дълбоки локви. По центъра прибягват набързо минувачи, с неохота спират, но с охота и гордост говорят и за Музея на сътворението, и за паметника на хан Аспарух, и за кмета си. Доволни са от него, хвалят го, задето е разкрасил много селото. Вярват, че като се пооправи времето, ще се занижат върволици туристи.


Група деца се шляят бавно, кискат се. Мокри и щастливи. Казват, вече са си поръчали по-ниски динозаври, на тези им е трудно да се катерят. А и опасно си е.


На излизане огледалото за обратно виждане се изпълва с образа на инсталацията "Ново село" - керемидите пазят големите червени букви от дъжда. С отдалечаването заприличва на зъбчато колело, от машина. После на гигантска обувка, с помпон.


Още снимки и информация по темата можете да видите в "Капитал".

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Искам още, още и още статии за
  Ново село и динозаврите му.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Докато няма статуя на кмета в цял ръст направена от старо желязо пред кметството,не отивам.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Баси кича

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Очакваме изграждането на туристически клъстер и организиране на тематична обиколка по мършрута: Скопие (центъра) - Пернишката крепост - Ново село.

  В интерес на истината, който ли чуе за първите две споменати простотии, веднага му се приисква да види що за чудеса са това. Така наистна ефектът е постигнат. Независимо от какви съобажения е воден, туристът накрая се озовава там. В крайна сметка и театралната трупа, и цирковата трупа прибират по 10 лева за билетчето.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  мАршрута, машинопосна грешка..

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Американският автобус туристи като е ходил 100 пъти в Дисниленд, едва ли се е разочаровал от гледката. Като нищо тази птица от снимката е възприета като местен анимационен герой, аналог на Уди кълвача. Още повече, че и надписът "кметство" е с някакъв шрифт от пост-титрите на детско филмче.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 7. 7 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Кмете, направете някое друго казино и стриптийз бар и ще сте ЛасВегъса на Балканите!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 8. 8 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Богъ е заровил в земята костите на динозаврите,за да изпита нашата вяра!Такива животни нема!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Нямам думи, село - музей на кича !

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 881 Неутрално

  "11. В центъра на всичко ще се намира юрта, в която ще се помещава фотоизложба, тракийско погребение, артефакти и монетна сбирка, етнографски кът."
  Аз предлагам:
  12. Статуя на кмета в пълен ръст с поглед, впит в грядущето и с протегната ръка, сочеща правилния път на новоселци.

 11. 11 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 648 Весело

  а статуята на кмета да я сложат между
  2. Човекоподобните маймуни.
  и
  3. Пещерата с неандерталците.

  но иначе евала за инициативата важно е да се започне от някъде

 12. 12 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Евала на кмета и подкрепящите го...
  Тия поне не се бият в гърдите, че са родителите на културата...
  Дано проектът им потръгне

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 13. 13 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Разхвърляни в калищака бутафорни фигури, претенциозни идеи и мегаломански изпълнения. Всичкото това, разбира се, незаконно.
  Ново село - емблема на България!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  "курдисани тромави лебеди от гипс..." - всяка хубава идея може да се реализира кичозно, но пък хубавото е, че е чрез гипс. От камъни са древните паметници в могилите край селото... Възпитава - и едното, и другото.

  Коментиране на анализираното, вече...
 15. 15 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 439 Любопитно

  всъщност бих отишъл да видя.Близо е и до Кричим та може да се комбинира и с разходка до двореца.

 16. 16 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Малко съм объркан. Не мога да определя това което видях. От една страна, подобна идея осмисля живота в селото. Нещо, което е рядко явление в територията. Дори, оправдавам макетите в стил ''наивист''. Това се възможностите на авторите. Но, от друга, може би не всички в България им ''завиждат''. Сигурен съм, че биха се намерили професионалисти и експерти, които да помогнат на доброволни начала. За да се получи по-добър продукт и се очертае ясна граница меду идеята и ентусиазма на аматьора и кича, гротеската.

 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  - Даже писал, че аз, синът ми, който е зам.-началник на полицията в Стамболийски, племенникът ми, който е полицай, сме обикаляли по циганските къщи да събираме подписи. В момента прокурорът идва да провери дали подписите са фалшиви и даже викат хора да дават обяснения", продължава кметът.
  ......................................................................................
  Ето го разковничето на непукизма. Милиционери в действие!
  И като реши някой да отвори целофана - оттам се разнася убийствена смрад.
  .......................................................................................
  - "И ако тази делба я бяха гласували преди 4 години, аз нямаше да строя незаконно. Аз строя, защото те не искат да узаконя, и няма да го слушам, ще строя"

  - "Откакто Тодор Атанасов е кмет, нищо законно не е направил в това село. Даже къщата му е незаконна - на един хълм. И я узаконява, като си плаща глобите", казва Мавродиев.

  - "Седми мандат карам и осмия просто ще го взема"
  ...................................................................................

  Хайде сега, тази к.ха лей.а (еманация на бесепарщината и незачитането на законите) - седем мандата кмет на затвора!!!

  (Ако напиша каквото мисля, дори модераторът - който е чел какви ли не неща из форума - ще се изчерви)

 18. 18 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  има един такъв пътепис на Бил Брайсън „Записки от един малък остров“
  Който има книжката -да я отвори и да прочете главата , посветена на съри и крайбрежните селца, в едно от който има подобен парк.
  .................................................
  па след това се смеите на кмета и на хората, които на свои пари се опитват да направят парк за забавления

  http://www.desant.net/show-news/33994
 19. 19 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1334 Весело

  Походът на Динозаврите, скоро и в други села на страната

 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#7] от "Торбалан":

  Защо не?! Но този "бъгси" да не забравя, че Вегас нямаше може би да е това, ако не беше Майер. 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3095 Весело

  До коментар [#9] от "Jessika":

  Не този кмет в главата е голяма боза.Бие Божо с вампирите.

 22. 22 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#21] от "hodounski":

  На този кмет не му ли е време за пенсия, да рахатясат малко хората от ... странните му идеи за облика на селото. То верно, че лоша реклама няма, но това идва в повече.

  п.п. Добре поне че не се е сетил да пресъздава нощем самодивски хора по поляните ...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Абе , добре , надежда трябва да има ,
  ама много им ЧЕТВЪРТИТИ главите на динозаврите - като на много наши управляващи- приличат !! :))

  BIG AL
 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1370 Весело

  Може да е кич, може да е всичко, но не може да се отрече, че кметът прави всичко възможно да съживи селото, да даде препитание на хората и да привлече туристи. Вярно, българинът винаги приема с насмешка и подигравка такива начинания, но те доказано работят из цял свят, аз лично съм виждала из Европа селца и градчета, които биха предизвикали високомерното презрение на всичко разбиращите българи - естети.
  Като това, например https://www.google.es/search?q=el+pueblo+de+los+pitufos&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ul47Va2xJK-R7AaxrYGACA&ved=0CAgQ_AUoAg&biw=911&bih=391

  Успех на кмета и селцето в начинанието им.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Да, на мен също ми стана много мило, че човекът се опитва по някакъв начин да помогне на селото. Не знам защо ние българите - може би от комплекси, сме готови да се присмиваме на подобни начинания.

 26. 26 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Може пък да привлече туристи:

  Музей на глупостта на българина

  Звучи интересно.

  The things you own end up owning you
 27. 27 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Уджас. А паметникът на хан Аспарух наистина е на пътното платно и е опасен.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 28. 28 Профил на Александър Тодоров
  Александър Тодоров
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "И сме решили по нашия своеобразен начин да си покажем как от маймуната станало човек, всичките тези работи…"

  Това изречение плюс абсурдната фотогалерия са достатъчни да кажа спокойно "хубава работа, ама българска". Никакви туристи няма да видите с таз бутафорна изложба. Грешно ще е и децата да учите за еволюцията на природата и обществото с нея. Сякаш не ни стига сегашната обрасователна система.

 29. 29 Профил на Александър Тодоров
  Александър Тодоров
  Рейтинг: 221 Весело
 30. 30 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Резонно е да има и паметник на Т-600, защото очевидно в бъдещето именно тази община ще създаде SkyNet.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK