Колко лесно e да си "болен" в интернет

Колко лесно e да си "болен" в интернет

© Скрийншот от YoutubeВ интернет всичко е възможно... Включително да симулираш смъртоносна болест, от която да спечелиш пари и симпатия от милиони хора по целия свят. Звучи безкрайно цинично, но тази тенденция е факт и дори се разраства, пише британският "Гардиън". 


Една от историите на дигиталната ера, които вероятно ще се запишат в учебниците по психология, е тази на Бел Гибсън. Тя е разработчик на мобилни приложения от Австралия и преди няколко години, когато е на 20, обявява в блога си, че е диагностицирана с мозъчен тумор. Онлайн тя описва симптомите си, публикува снимки на окапващата си коса, разказва за борбата с тежката болест, за радио- и химиотерапията.


Няколко седмици след началото на битката, тя обявява че ще спре терапиите и ще изпробва естествени лечения - спира млечните продукти и глутена и започва кислородна терапия, изпробва лечебни масажи на скалпа и редовни клизми. След известно време, напук на всичко, Гибсън обявява, че вече е здрава.
Историята й се превръща в сензация и дава надежда на милиони хора, които започват да прилагат методите й. През 2013 г. тя разработва мобилно приложение за съвети за здравословен живот, което е толкова успешно, че дори "Епъл" започва да го вгражда в новите си устройства. От него Гибсън печели над 1.1 млн. долара, като обещава една трета от тях за благотворителност. Заедно с това застава на кориците на някои от най-популярните списания в света като "Космополитън" и Elle, а издателството Penguin публикува готварската й книга, която също се разграбва с невероятен успех.


Миналата година обаче болестта на Бел Гибсън се завърна (онлайн) и тя разби сърцата на почитателите си с прочувствено съобщение, че този път е по-сериозно и "болката започва наново".


След месеци на влошаване, което изпива силите на австралийката, миналата седмица тя шокира всички като обяви, че... 


Познахте - не е, и никога не е била болна. 


Освен гигантското международно разочарование, няма особени последствия от постъпката й. В момента я разследват за парите, които е обещала като благотворителност, но така и не е дала. А само месец по-рано разплаква последователите на блога си като разказва, че в лицето на смъртта съжалява единствено, че няма да види 4-годишния си син пораснал. Признава, че й се наложило да каже истината и да разкрие фарса си, само защото този път отишла твърде далеч в симптомите и "героинята й" нямала начин да избегне смъртта отново. Всъщност, по думите й пред местни медии, никога не е планирала цялата лъжа да отиде толкова далеч.


Това, което Бел Гибсън е направила, може лесно да се обясни с алчност и използване на възможностите на интернет и наивността на хората за забогатяване. Но има и друго - по-сложно и по-коректно обяснение в случая -


синдромът на Мюнхаузен. 


Това е отдавна познат вид психично разстройство, при което непрекъснато се самоиндуцират или имитират физически симптоми в търсене на симпатия от околните. Хората със синдрома изпитват удоволствие и потребност от това да бъдат лекувани и обгрижвани от близки или непознати и често симулират симптоми, самонараняват се или фалшифицират изследвания. Психолозите, цитирани от "Гардиън" са единодушни, че и при Гибсън става дума за това, при това в тежка форма. 
Много хора страдат от този синдром. Според статистика от 2011 г. във Великобритания цели 10% или един на всеки десет пациенти, приет за болнично лечение, е излъгал. Отделно от това, около 4% от бъбречните камъни, давани за изследване в британските лаборатории, са камъчета от тротоара. 


Но най-патологичните случаи изглеждат наистина убедително - хората в тежък стадий на Мюнхаузен са обиграни лъжци. Те посещават различни болници под различни имена, имитират различни диагнози и симптоми, често пъти се самонараняват, замърсяват кръвта си по различни начини или поглъщат препарати и остри предмети, за да перфорират черво. Това състояние е съвсем различно от хипохондрията - тези хора са наясно с целта си, не се страхуват, че наистина са се разболели или че може да им се случи в бъдещето. Напротив - част от тръпката е да накарат отсрещната страна да им повярва и да им дадат искрена грижа. 


Интернет е перфектна почва за синдрома на Мюнхаузен


В интернет лъжата става много по-лесна. Ако допреди за да симулираш болест е трябвало да си нанесеш вреда, да се промениш физически - сега вече е достатъчно да се научиш да работиш с фотошоп, коментират още психолозите. В интернет лесно можеш да привлечеш вниманието на огромен брой хора - много повече отколкото на живо - а заедно с това и да припечелиш, макар че за хората със синдрома на Мюнхаузен парите не са водещият фактор. Освен всичко друго - в интернет всеки с психичното разстройство има достъп до огромен брой източници на информация и конкретика за болестта, която реши да симулира. 

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Хахаха!
  Пребиваването в българските болници и българското общество, са идеално лечение за тоя синдром.
  На който един път е попдане в тях, никога повече няма да му мине през акъла да се прави на болен отново!

  П.С. Не е предвидено настроение "цинично весело" за тоя пост

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мен са ме учили да не се лъже, че си болен, защото лъжата ще те стигне!

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Когато човек има здравословен проблем и му е необходим специален хранителен режим, не се доверява на нета, а отива при лекар - диетолог, който вижда цялата документация по заболяването - анамнеза + епикриза; всички кръвни изследвания и чак тогава изготвя индивидуална диета, съобразена с вида заболяване; начина на лечението му; начина на живот на пациента, двигателната му активност; съпътстващи заболявания и т.н. А статията илюстрира отлично какво може да се случи, когато лица със синдрома на Мюнхаузен се съюзят с някоя голяма фармацевтична фирма...Повече критичност и известна доза съмнение в писанията в нета са много по-здравословни от даване на 100% на кредит на доверие.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Браво! Ето, заради такива като тази, не давам и един лев за благотворителност и дарения! Убеден съм, че това не е моя работа, а е дейност на социалната система, която живее, благодарение на моите данъци. Същата тази социална система, трябва да преглежда всички хора, които имат нужда от помощ и да ги диагностицира, ако трябва и прибира. Ако си мислите, че давайки 2 или 5 лева за някаква сълзлива кауза, наистина помагате на обществото да стане по-добро, жестоко се лъжете! Истината е, че така правите хората/човека, получил подаянието зависим и после ви се сърди, когато не искате да дадете своите 2 лева, макар да може и да са ви последни! Помислите над тези неща, следващия път, когато пращате слъзлив смс ДМС или давате пари на човек с кутия на улицата...Лично мнение!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Просто е! Не вярвайте на клюкарниците/ соц. мрежи/ Там са предимно ексхибиционисти и болни хора , на които им липсва цоциален живот.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Весело
 7. 7 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Една истинска бегемама

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 8. 8 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 982 Любопитно

  [quote#6:"hodounski"]Грешка! Социален.[/quote]

  Не е грешка...получи ти се чудесно...Цоциален живот, в смимъл, да изцоцат анонимно, когото могат и както могат...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 9. 9 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Рано или късно , това на което се е правила ще я стигне

 10. 10 Профил на Гаλλатея Аристидис
  Гаλλатея Аристидис
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Сякаш в нашия форум нямаме подобни случаи?
  Предизвиква се съжаление, а после парите се харчат не по предназначение...

  До коментар [#3] от "logika":
  До коментар [#5] от "hodounski":
  До коментар [#8] от "LocoMondo":

 11. 11 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]хора , на които им липсва цоциален живот. [/quote]
  [quote#6:"hodounski"]Грешка! Социален. [/quote]

  Не е грешка. Цоциалния живот е част от социалния.

 12. 12 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#10:"Гаλλатея Аристидис"]Сякаш в нашия форум нямаме подобни случаи?
  Предизвиква се съжаление, а после парите се харчат не по предназначение... [/quote]

  Спомням си го и аз тоя случай. Тогава още четях, не бях регистриран. Не бих се учудил, ако се заформи нова кампания, понеже парите свършиха. А на някои хора им се услажда..

 13. 13 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#9:"shileto"]Рано или късно , това на което се е правила ще я стигне [/quote]

  Няма никаква гаранция, повярвай ми. Светът е пълен със състрадателни, но лековерни хора. И по-често, тях ги стига. Поне такива са наблюденията ми, като ортопед. Аз затова, на човек, когото не познавам лично и една стотинка не давам.

 14. 14 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Психично болните, търсещи внимание от околните, са за съжаление. Чудя се на хората, за които подобно на описаното поведение, това е вид бизнес, нямат ли страх от Господ...
  В моето семейство решаваме на кого и как да помогнем, след което не се интересуваме как е употребена сумата; моралният Съдник вижда всичко и отсъжда...
  Били сме лъгани, разбира се. Мене ме интересуват единствено нашите помисли и направеното.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 15. 15 Профил на Гаλλатея Аристидис
  Гаλλатея Аристидис
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#12] от "dombi":
  Жалкото в нашите случаи е, че съществува тенденциозно отношение от страна на контролиращите фактори към подобни прояви!
  За едни може, за други - не!

 16. 16 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#14:"Bramasole"]Били сме лъгани, разбира се. Мене ме интересуват единствено нашите помисли и направеното.[/quote]

  За съжаление, този начин на мислене е хранителната среда за мошениците.

 17. 17 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#15:"Гаλλатея Аристидис"]съществува тенденциозно отношение от страна на контролиращите фактори [/quote]

  Контролиращите фактори в Дневник ги интересува да се създават шумотевици, които усилват трафика на сайта и вдигат цената на рекламите.

 18. 18 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#16] от "dombi":

  Не съм лековерна глупачка, но понякога предпочитам да направя добро, отколкото да нараня нуждаещ се човек, за когото съм преценила, че си струва да се помогне.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 19. 19 Профил на Гаλλатея Аристидис
  Гаλλатея Аристидис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#13:"dombi"] Светът е пълен със състрадателни, но лековерни хора. И по-често, тях ги стига.[/quote]
  По-добре да си състрадателен, отколкото студен егоист!
  Но някак си жал ти става, когато някой „се изплюе“ върху състраданието ти.
  Колкото до кармичното възмездие - понякога се проявява след поколения. Това е непонятно, но е така.

 20. 20 Профил на Гаλλатея Аристидис
  Гаλλатея Аристидис
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#17:"dombi"]Дневник ги интересува да се създават шумотевици, които усилват трафика на сайта и вдигат цената на рекламите. [/quote]
  Че какво ще вдигне повече цената на рекламите от едно безпристрастно отношение?
  Съпроводено с постоянен мониторинг и стриктен отчет.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#12] от "dombi":


  До коментар [#18] от "Bramasole":

  Доброто затова е добро ,защото го правиш и заминаваш. Не се обръщай назад ,а най-малко очаквай признателност. Тогава става меркантилност.

 22. 22 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 660 Весело

  Как може да има хора , които вярват че рак се лекува с клизми , диети , сода и т.н. Една огромна част от хората са малоумни. Преди сто години един малоумен човек е прекарвал живота си на полето. Днес пътува , ползва Интернет, дават го по телевизията... Явно през цялата човешка история малоумниците са 80-85 % от хората , но днес всички те имат огромна възможност за изява и безброй източници на невярна информация. Трябва да си кръгъл идиот , за да вярваш, че щом медицината не помага при рак , някаква друга терапия ще подейства.

 23. 23 Профил на Гаλλатея Аристидис
  Гаλλатея Аристидис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#21:"hodounski"]Доброто затова е добро ,защото го правиш и заминаваш. Не се обръщай назад ,а най-малко очаквай признателност. Тогава става меркантилност. [/quote]
  Зависи какво разбираш под признателност.

 24. 24 Профил на Гаλλатея Аристидис
  Гаλλатея Аристидис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "vloti":
  Тази Гибсън е само пример.
  Не е толкова важно дали става въпрос за рак или пърхут, а за отношението между хората.
  А за процента на малоумниците си прав.
  И за изявите им, и за достъпът им до информация.

 25. 25 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#19:"Гаλλатея Аристидис"]По-добре да си състрадателен, отколкото студен егоист! [/quote]

  Не бих казал, че съм студен егоист. Имам пациенти с ограничени средства и често пъти съм вземал, колкото да покрия материалите. Но човекът е пред мен и го виждам, че е с отрязан крак. А не работещ инвалид, на който му трябват пари за екскурзийки и ме омайва в интернет.

 26. 26 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#21] от "hodounski":

  Щях да напиша, че ми е приятно, че се разбираме... сепнах се да не те обидя, ако направиш препратка с известния Му бисер. Споделям мнението ти, формулирала си го точно.
  Приятен ден, ако почиваш!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#12:"dombi"]Спомням си го и аз тоя случай. [/quote]
  Извинете- за кой случай става въпрос и през коя година?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#22] от "vloti":


  [quote#22:"vloti"]Как може да има хора , които вярват че рак се лекува с клизми , диети , сода и т.н. Една огромна част от хората са малоумни. Преди сто години един малоумен човек е прекарвал живота си на полето. Днес пътува , ползва Интернет, дават го по телевизията... Явно през цялата човешка история малоумниците са 80-85 % от хората , но днес всички те имат огромна възможност за изява и безброй източници на невярна информация. Трябва да си кръгъл идиот , за да вярваш, че щом медицината не помага при рак , някаква друга терапия ще подейства. [/quote]Напълно съгласен.То и затова преди столетия е имало магьосници и врачки,и сега има,само се наричат "диетолози" "нутриционисти" или "хометопати" .В България можеш да ги видиш в предаването на Гала например или в БГ-мамата...

 29. 29 Профил на Гаλλатея Аристидис
  Гаλλатея Аристидис
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#25] от "dombi":
  [quote#25:"dombi"]Не бих казал, че съм студен егоист.[/quote]
  Извинявай ако съм те засегнала! Нямах пред вид тебе.
  Мислех и намеквах именно за „омайването“ и екскурзийките.

 30. 30 Профил на Гаλλатея Аристидис
  Гаλλатея Аристидис
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#27:"logika"]за кой случай става въпрос и през коя година? [/quote]
  Толкова ли е важен конкретния случай?
  Или клюкарският интерес доминира?

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#26] от "Bramasole":

  Мерси! Работя и използвам технологичните паузи за раздумка.

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#28] от "yanne":

  Не забравяй хомеопатите.

 33. 33 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#31] от "hodounski":

  Сходна ситуация. От днешната галерия на баба Цоцолана "замириса" на кафе, вече второ пия.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#33] от "Bramasole":

  За това се разбираме.„ И аз съм....

 35. 35 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#31:"hodounski"]Мерси! Работя и използвам технологичните паузи за раздумка. [/quote]

  Лека и успешна работа!

 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#35] от "dombi":

  Мерси! Виж на ЛС

 37. 37 Профил на Гаλλатея Аристидис
  Гаλλатея Аристидис
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#28:"yanne"]То и затова преди столетия е имало магьосници и врачки,и сега има[/quote]
  То затова преди столетия е имало и Инквизиция - със строго определени функции.
  Нас сега ни се струва мракобесие, но за тогава е било правилното решение.
  Може да ми турите колко щете минуси за личното мнение.

 38. 38 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#36:"hodounski"] Виж на ЛС [/quote]

  Видях и ти писах.

 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#2:"dmarev"]Мен са ме учили да не се лъже, че си болен, защото лъжата ще те стигне![/quote]

  За съжаление и тази Гибсън сигурно ще я стигне. Ако не за друго, то заради стреса, на който е подложена сега.

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#28:"yanne"],и сега има,само се наричат "диетолози" [/quote] http://www.howtoeat.info/index.php?option=com_content&task=view&id=3077&Itemid=71
  "... В България дипломиран диетолог може да стане само лекар защитил специалност „Хранене и Диететика”...."
  http://mu-sofia.bg/system/files/File/struktura/Prilojenie-1-19.pdf
  Приложение 1. Научни специалности в МУ – София1
  7.ОБЛАСТ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ- Здравеопазване и спорт 7.1. ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ- Медицина НАУЧНА СПЕЦИАЛНОСТ - Хранене и диететика

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#32] от "hodounski":
  [quote#32:"hodounski"]Не забравяй хомеопатите.[/quote]
  Здравей!
  С хомеопатите е по-сложна работатта.
  Има хомеопати - ýчени, които са разработили теоретична обосновка на хомеопатията.
  Общо взето е спорна и сложна теория, като най-общо може да се каже, че малки количества от определени вещества се третират с продължително енергийно въздействие/най-често механично - в хиперценрофуги/. Всяко "лекарство" се създава ПЕРСОНАЛНО за конкретния лекуван индивид.
  Тази "хомеопатия" някои смятат за лъже-наука, метафизика e.t.c - може и така да е, може и не, но поне се опитва да се обоснове научно.
  Има обаче РЕАЛНИ ШАРЛАТАНИ, които пишат "ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕКАРСТВО" на всякакъв бъркоч и го продават като пенкелер - лекарство ЗА ВСИЧКО и ЗА ВСИЧКИ!(Това противоречи и на принципите на официалната наука, и на принципите на (квази?)научната хомеопатия)
  Такива хора разчитат именно и само на човешката простотия.
  И с/у тях наистина най-добрата мярка биха били методите на симпатичната средновековна организация, описана от другарката в пост № 37.
  [quote#37:"Гаλλатея Аристидис"]Инквизиция - със строго определени функции.[/quote]

 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#41] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Скоро научно опровергаха твърдението ,че водата може да запази структурата на малки количества вещества и да лекува по този начин.

 43. 43 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#42] от "hodounski":
  Не знам, не съм компетентен.
  Трябваше на времето да започна да се занимавам с изследвания на структура и "памет" на Н2О, активирана Н2О, "жива" и "мъртва" вода и прочее работи, дори ходех като студент в една лаборатория и правехме изследвания по тези неща, но после обстоятелствата са стекоха така, че се наложи да се занимавам с вакуумно изпарение на метали, хибридни схеми и въобще съвсем различни явления.
  Но факт е, че водата като вещество има толкова странни свойства и определено разполага с някаква "памет".

 44. 44 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#42:"hodounski"]научно опровергаха твърдението ,че водата може да запази структурата на малки количества вещества[/quote]
  [quote#43:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]Но факт е, че водата като вещество има толкова странни свойства и определено разполага с някаква "памет".[/quote]
  Ви сега, могат да докажат или опровергаят различни твърдения - така се развива науката и познанието.
  Но да ми предлагат ката "хомеопатично лекарство" някакви хапчета, в които се виждат парчета от клечки си е истинската шарлатания.
  Мен това ме ядосва и за такива "хомеопати" твърдя, че най подходяща е Инквизиционна разправа.

 45. 45 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#3] от "logika":
  [quote#3:"logika"]със синдрома на Мюнхаузен [/quote]
  Не знам как ти имаш смелост да се изказваш по тия въпроси, като си откраднала чужда самоличност и чужда професия в гугл+ и си го признаваш, на всичко отгоре

  а тук си с неколко ника

  http://www.desant.net/show-news/33994
 46. 46 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#2:"dmarev"]Мен са ме учили да не се лъже, че си болен, защото лъжата ще те стигне! [/quote]
  Поздрави! В живота има И Морал!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 47. 47 Профил на deadsmurf
  deadsmurf
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Демек трябва им лечение,ма не такова.

 48. 48 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#45] от "аз*":

  Тази и нахална и досадна като пи... опс дамска буба!

 49. 49 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#48] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  бабе без работа
  ма лъжливо за 9 села

  http://www.desant.net/show-news/33994
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK