Лютеницотерапия в Пожарево

Лютеницотерапия в Пожарево

© Георги Кожухаров



Съботният дъжд не успя да развали фестивала на лютеницата в софийското село Пожарево, който се провежда за трета поредна година под името "Лютеницотерапия".


Под ръководството на пожаревските баби кореняци гостите на фестивала белиха печени чушки, мелиха домати и моркови, а после заедно разбъркваха ароматната смес.


Половината от "продукцията" беше продадена с цел набиране на средства за пожаревското читалище "Васил Левски", а другата половина - изядена още топла от казаните и отнесена в бурканчета от посетителите.


Лютеницотерапия в Пожарево

© Георги Кожухаров


Лютеницотерапията включваше още месене на хляб, изпичане в традиционна пещ на дърва, приготвяне на пожаревска пърженица от пабирок (последните чушки по градините) и дегустация на специалитети, приготвени от жителите на селото като вишновката на баба Вишня и ракията от стафиди на чичо Боби. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1034 Любопитно

    Добра терапия си, това...

    Форумът е в будна кома...
  2. 2 Профил на Long One
    Long One
    Рейтинг: 572 Неутрално

    "ракията от стафиди на чичо Боби"

    ????

    "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3400 Неутрално

    Чудесна инициатива!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1034 Любопитно

    До коментар [#2] от "Long One":

    Само съм чувала, че била нещо невероятно...

    Форумът е в будна кома...
  5. 5 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1190 Неутрално

    Интересен фестивал, за първи път чувам за него. Аз лично много харесвам това време от годината, с цялата суетня около зимнината. Не само заради качеството на храната, удоволствието от самото приготвяне е не по-малко, поне за мен.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  6. 6 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8607 Неутрално

    Хубава инициатива, какво му остава на човек, особено над 60 години, хубава домашна лютеница и дом. ракийка, а който не пие ракия - червено винце .

  7. 7 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1842 Весело

    Лещарска пише за лютеница... Готино...

  8. 8 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 418 Весело

    По-убава от на баба лютеницата е сал на дедо рикията

  9. 9 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1842 Весело

    Деси, не бях за минус!!!

  10. 10 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1066 Весело

    Такива фестивали харесвам, супер са!

    До коментар [#6] от "peni_nikol.53.":
    Ако може лютеницата да е гарнитурка към някакъв блажнеш

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  12. 12 Профил на АмброзСП
    АмброзСП
    Рейтинг: 632 Неутрално

    Ето ви нещо от миналата година,
    актуално и сега!

    http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/02/17/2241584_putuvam_za_da_iam_ili_iam_za_da_putuvam/

    Мисълта ражда действието.
  13. 13 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1159 Неутрално
  14. 14 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Тази терапия изглежда доста вкусна.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  15. 15 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1734 Неутрално

    Ей това е минусът на уредените междублокови пространсва, няма къде една тенекийка да тури човек.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  16. 16 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1296 Весело

    Ако нямате къща на село, помолете приятели които имат. Направете си "терапията" сами. Може лютеницата да не стане "бижу" от първия път, но пък е кеф.

  17. 17 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8121 Неутрално

    То вече насякъде има подобни празници.На чушките,на доматите,на дините ,на боба и на всякакви други зеленчуци,алкохоли и баници.

  18. 18 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 416 Неутрално

    Вчера напълнихме 100 -тина бурканчета домашна лютеница. Туршийката вече зрее. Другата седмица е ред на гроздето и винцето. Остана зелето и гроздовата през ноември. И много работа из градината и оранжерията за зимата и следващия сезон.

  19. 19 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1734 Весело

    то па една терапия с тия нефелни лъжички, едно време кви здрави и дълги лопати ползваха

  20. 20 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3584 Неутрално

    Радваме се възраждането на домашното производство на лютеница, туршии и какво ли не спомени от миналото незабравимо. Да ме извинят форумците, но нито по лютеницата на баба ще ми потекат лигите, нито по селската джибровица. Поне в моя случай гозбите на майка ми винаги са били по-вкусни от сиромашките произведения на село през 50-те и 60-те години.
    Всъщност какво е обяснението на това Възраждане, май единствено у нас в България?
    А как да си обясним наличието на големи количества на румънски пипер по нашите борси и магазини, и усилията на добруджанци да продават своя на пътя Варна - Констанца? Аз си имам моето обяснение с някакви агросубсидии, които по неизвестни причини у нас си имат все охранени адресанти - зърнопроизводители.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK