ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

С радио срещу солта (видео)

Жителите на селото са се събрали, за да дискутират отново мината за поташ. По-запознатите обясняват опасностите с мегафон, така че всички в храма да чуят

© Веселина Фотева

Жителите на селото са се събрали, за да дискутират отново мината за поташ. По-запознатите обясняват опасностите с мегафон, така че всички в храма да чуят
Статията е част от поредица публикации, посветени на най-бедния район в Тайланд – Исаан, и лао-исаанското етническо малцинство, което живее там. Осъществява се по проект на международната неправителствена организация Minority Rights Group, чиято цел е да популяризира в Европа проблемите на коренното население в развиващите се страни.


"Скъпи слушатели, честотата е 107 мегахерца, часът е 14, а това е началото на информационния и развлекателен блок. За мен ще бъде удоволствие в следващите няколко часа да ви запозная с най-новата и полезна информация от региона. За музикални желания, моля, позвънете на 0986588541. Откриваме вечерта със следващата песен."
Водещият на тази музикална радиопрограма се намира в далечното селце Нон Сомбун, област Удон Тани, Североизточен Тайланд.


А радиото, някога обявено за най-доброто местно радио в страната, днес ще работи за пръв път от месеци.


Таворн Маносил, който е зад микрофона, и тримата му сподвижници - Сомийод, Пануа и Сомкид, са известни като "хората от радиото". Когато преди малко повече от 10 години застават за пръв път зад режисьорския пулт, никой няма журналистически опит, нито необходимите технически знания. Но случващото се в селото ги мотивира да учат бързо, за да помогнат в съпротивата срещу индустрията, или срещу, както я наричат помежду си, "голяма заплаха, маскирана като възможност".


Поташът и богатството


В земята под Нон Сомбун и още близо 30 села наоколо лежат по информация на властите около 400 млрд. тона залежи на калиев карбонат – сол, известна още под името поташ. Ако данните са верни, страната може да се превърне в третия най-голям производител на поташ в света след Канада и Русия. Потенциалът на района бързо привлича индустриални апетити, които се оказват опасни за поминъка на местните - земеделието.


Поташът е основна съставка в земеделските торове, но се използва още за производството на стъкло, лещи и ограничено в хранително-вкусовата промишленост (Е 501). Тайландското правителството и няколко чуждестранни фирми още през 1980 г. дават обещания за нечуван икономически ръст в региона, ако бъде отворена мина. Въпреки обещанията за финансови компенсации и икономическо развитие обаче проектът среща съпротива сред природозащитниците и местните фермери до днес.

Четиримата радиоводещи – Таворн, Сомийод, Пануа и Сомкид (отдясно наляво)

© Веселина Фотева

Четиримата радиоводещи – Таворн, Сомийод, Пануа и Сомкид (отдясно наляво)


Най-голям е страхът от екологична катастрофа, казват местните хора. Обясняват, че за тях земята и водата са не само средство за прехрана, но и свещен дар. За добива на калиевия карбонат ще се прилага методът флотация – разделяне на различните вещества чрез повърхностното напрежение на водата (методът се основава на разликите в химическите свойства на частиците, тъй като някои се омокрят изцяло от водата, а други не).


Това, което притеснява жителите на селото, е, че остатъчните продукти от флотацията ще бъдат съхранявани в изкопни камери в мината, близо до изворите на питейна и напоителна вода. "Всяко наводнение в района носи риск от смесване на водите и непоправимо замърсяване", повтарят несъгласните с проекта.


Опасенията им се потвърждават от публикуван през 2003 г. обширен доклад, озаглавен Educational Network for Global and Grassroots exchange (ENGAGE), чрез който неправителствените организации разкриват множество случаи на нарушаване на човешките права на собствениците на земите, възможните последствия за околната среда, както и сериозни рискове за психическото и физическото здраве на хората. Докладът дава смелост на по-активните хора в местността да се обединят и да създадат Udon Thani Conservation Group – организацията на противниците на мините в административния район Удон Тани.


Радиото като оръжие за самозащита


Започват протести, подписки и живи вериги, а жителите на селата се обединяват в защита на земите си. В същото време трите чуждестранни фирми, които кандидатстват за 25-годишен лиценз за експлоатация на находищата, се активизират да разпространяват своята версия. Потичат и заплахи към лидерите на протестите – понякога за живота им, както разказват самите те.


Тогава Таворн, Сомийод, Пануа и Сомкид решават, че трябва да се направи нещо повече от скандирания с плакати. Нещо дългосрочно, което да образова хората за опасностите от мината и да ги обедини. Така през 2005 г. създават в двора на будисткия храм Тамарангси (Wat Thammarangsi) първото радио в селото.


Сомийод - един от създателите на общественото радио, чиято страст е екологията

© Веселина Фотева

Сомийод - един от създателите на общественото радио, чиято страст е екологията

Студиото е широко 2 на 3 метра. Има маса с компютър, два микрофона, режисьорски пулт. По стените висят календари и снимки на краля на Тайланд Пумипон Адулядет, който е и най-дълго управляващият монарх в света. Срещу мястото на водещия духа вентилаторче. Отвън има 25-метрова антена и закрепен над вратата мегафон, който леко пращи.


"Всички събрахме пари, за да купим предавател. Взехме назаем дискове с музика от други комунални радиостанции", спомня си Таворн началото. Намира се и компютър. Когато програмата тръгва в ефир, радиото гърми през радиоточки и мегафони, разположени на ключови места в селата.


Предаванията започват в 7.30 ч. сутринта и продължават до вечерта, като всеки от четиримата има собствено поле за изява. Предаването на Таворн разказва за традициите и легендите в региона, Сомийод говори за защитата на околната среда. Страстта на Пануа са най-новите музикални хитове, но се старае да обяснява на човешки език и законите, особено тези, които засягат мините в Тайланд. Новинарските емисии са специалитетът на Сомкид.


За близо десетте години в ефир местното радио разширило влиянието си, спечелило награди и доверието на хората, които често се обаждали в ефир. Четиримата водещи казват, че се гордеят с постигнатото. Сомкид е най-многословен тук: "Ние всички си имаме друга работа. За тази никой не ни плаща, доброволно е. Жените даже понякога се сърдят. Когато работя по 8 часа, започва да ме боли. Но си казвам, какво толкова би ми станало от още 2 часа работа за общността? Вместо болка получавам чувство на гордост, че съм полезен."


Пануа се приготвя за ефир

© Веселина Фотева

Пануа се приготвя за ефир


Обезоръжени, но не и обезверени


Радиото оцелява до 2014 г., когато в Тайланд властта взема военната хунта и спира временно всички радиостанции. Въпреки че по закон не е забранено, четиримата мъже посочват, че военните са навсякъде и радиото би привлякло нежелано внимание.


Усилията за ограмотяване на местните жители за опасностите от мината за поташ обаче не спират. Новото правителство възобновява намеренията на държавата за издаване на лицензи за експлоатация на находищата. Затова веднъж месечно лидерите на всички комунални радиостанции в Удон Тани се срещали, за да обменят информация по развитието на проекта и да продължат да информират хората.


Таворн разказва как са започнали с музикални дискове назаем

© Веселина Фотева

Таворн разказва как са започнали с музикални дискове назаем


Ако трябва - от уста на уста


Сомийод се надява, че ако все пак повече хора по света разберат за битката им, международните компании (от Италия, Канада и Австралия) най-накрая ще се откажат от опитите си да индустриализират земите им.


И четиримата поставят в синхрон ръка отляво на гърдите си и широко се усмихват, отговаряйки на въпроса какво изпитват сега, когато радиото не работи. Комуналното радио се е превърнало във важна част от живота им. Чувстват се неестествено, че не могат да правят това, което са вършили всеки ден повече от десет години.


После допълват, че имало дни, в които си позволявали да поздравят селото с някоя от любимите им песни. Но без да ползват предавателя, а само като надуят докрай мегафона отвън. Днес, оказва се, е такъв ден.
Пред микрофона пръв сяда Таворн, а останалите търпеливо чакат реда си. Таворн приплъзва едното копче на пулта, отсреща светва червена светлина. В ефир е.


"Скъпи слушатели, честотата е 107 мегахерца, часът е 14, а това е началото на информационния и развлекателен блок. За мен ще бъде удоволствие..."


За да активирате субтитрите, натиснете на иконата във видеоклипа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK