България – за цял живот

Семейство Кристофър (Крис) и Ана Бъкстон

© Личен архив

Семейство Кристофър (Крис) и Ана БъкстонОживената търговска улица "Кингс роуд" пресича квартал Челси. Мрачното февруарско време изглежда не влияе на пазаруващите и групата шумни младежи с къси панталони и костюми на крави и птици, с които се разминаваме на "Слоун скуеър", любимият лондонски площад на Уди Алън. 


В Челси съм с Кристофър (Крис) и Ана Бъкстон. Крис познава добре този лондонски квартал, защото баба му и дядо му са имали къща тук. Този съботен следобед семейство Бъкстън ще ни разкаже за книгите и преводите си и за учителстването си в Английската гимназия в Бургас преди 40 години. 


През 70-те години, когато Крис заминава за България, Кингс Роуд е мека на британската мода. Някои момичетата носят минижуп, ботуши и дълги палта, а други - кожени якета, каишки на врата и мрежести чорапогащници. Бутикът на Вивиън Уестууд и Малкъм Макларън, създателите на британската пънк мода, е малко по-надолу по улицата. 
Опитвам се да си представя как е изглеждал високият и синеок Крис преди 40 години, когато отпътува от Англия по програма на Британския съвет, за да преподава английски език в Бургас. Днес той носи очила с големи позлатени рамки и има бяла, поддържана брада. Прилича ми на опитен морски капитан.


Питам Крис как са възприемали българите брадата му в края на 70-те години. "Нямах проблем с брадата.", отговаря той. "При пристигането ми, обаче, проблем създаде книга на Емил Зола. На митницата на софийското летище всичките ми вещи бяха щателно проверени. На корицата на въпросната книга имаше картина на Дега, на която се виждаше разголена жена. Това разтревожи митничарите, които мислеха, че книгата е порнографска. Китарата ми също беше внимателно разгледана." 


Докато Крис ни разказва за историята на Челси, аз си мисля за миналото на България. Любопитен съм как Бургас се е сторил на млад англичанин от ерата на Пинк Флойд.


"По онова време Бургас беше доста тъмен, защото уличното осветление не беше достатъчно. Първото ми впечатление от града беше тъмнината, защото пристигнах на летището късно вечерта. В следващите дни се впечатлих от миризмата на печени чушки. Беше септември. Сякаш във всички апартаменти хората печаха чушки. Пред кварталния магазин за плодове и зеленчуци открих огромна опашка. Жени и мъже носеха щайги с чушки [Крис казва "щайги" на български]. Наредих се на опашката. Извадих книга, както правят хората на опашка в Англия. Когато най-после дойде редът ми и поисках половин килограм грозде, потният продавач не можа да повярва, че съм чакал толкова време за половин килограм грозде. Хората на опашката се разсмяха."


Опитвам се да си представя как са се отнасяли към англичаните в България по време на комунизма. "Сигурно са те подслушвали и следели в Бургас?", питам Крис. Той ми разказва, че преди тръгване за България всички учители са били предупредени от Британския съвет да внимават, защото ще бъдат следени и могат да бъдат изнудвани. "Казаха ни, че във всеки клас ще има един ученик, който ще докладва какво казваме по време на занятия и обикновено това е най-слабият по английски ученик, затова има вероятност да не е разбрал добре какво точно е казал учителят", отговаря Крис, смеейки се. "Знаех, че преди мен англичаните в английската гимназия са имали проблеми. Един учител, любител орнитолог – специалист по птици - един път бил арестуван, защото е снимал в близост до летището в Бургас. Това бил повод да го обвинят, че заснема секретен обект." 


За първи път видях Крис и Ана на среща в Българския културен институт в Лондон. И двамата бяха на сцената и разговаряха за българска и балканска литература със Сюзън Къртис – Коякович, собственичката на "Истрос Буукс", издателство, публикувало в Англия романа "Мисия Лондон" на Алек Попов. На литературното събитие бях впечатлен от българския език на Крис и от литературните познания на семейство Бъкстън. Крис говори много правилен български. Изговаря думите бавно, сякаш ги подбира и подрежда като ябълки на сергия.


Крис се запознава с българката Ана в Бургас. Тя е била също учителка в местната английска гимназия. В Бургас се ражда първото им дете. От 1980 г. живеят в Колчестър. Двамата никога не загубват връзка с България. Всяко лято са в Бургас. Крис пише книги с българска тематика и превежда от български на английски. На литературната среща беше с китарата си. С нея си акомпанираше, докато пееше български народни песни.


"Със сигурност ме подслушваха и следяха в Бургас. Имах опит с това от Португалия, която по онова време беше фашистка страна. Бях много внимателен в България. Много полезен се оказа опитът ми от католическото училище - интернат, в което учих в Англия. Там за всяко грешно деяние или дума, ни биеха жестоко. Така, че се бях научил да си държа езика зад зъбите." 


Крис се шегува, че в Бургас е бил следен не само от милицията, но и от семейството на Ана. Като чува това тя реагира с очарователна усмивка и пояснява, че бургаските познати на родителите й винаги ги информирали, когато я виждали заедно с нейния английски приятел, а впоследствие съпруг. 


"Бързо схванах моралните порядки в България", казва Крис. "Навремето сякаш всеки българин следеше какво казват и вършат хората около него. Спомням си, че пред блока седяха възрастни жени, която оглеждаха и обсъждаха минувачите. Една от големите разлики между България и Англия е, че докато при нас не е прието да се говори с някой как той изглежда и дори няма да ти кажат, ако ризата ти е излязла от панталона, българите обръщат внимание на тези неща и ги коментират."

 Кристофър (Крис) и Ана Бъкстон преди години

© Личен архив

Кристофър (Крис) и Ана Бъкстон преди години


Решавам да се държа като англичанин и вместо за облекло питам Крис и Ана за впечатленията от английската гимназия в Бургас. "Веднага открих много общи неща между училището, в което учих в Англия, и гимназията в Бургас. По стените на каменния коридор в католическото училище имахме снимки на владици, а в българската гимназия бяха окачили снимки на членовете на Политбюро. Струваше ми се, че и английските владици, и българските комунистически лидери ме гледат без одобрение за всичко, което правя или мисля да правя," казва иронично Крис. "Разбира се, имаше разлика в опита ми на учител в двете страни. Когато отпътувах за България, имаше много стачки във Великобритания. Беше времето на пънк рока. От учителите се очакваше да спечелят доверието на учениците си, тъй като те се държаха много неформално. В България нямаше нищо подобно. Там като влизах в учебната стая, всички ученици ставаха на крака. До вратата ме чакаше дежурен ученик, който рапортуваше "Другарю учител, класът е готов за урок. Ето тебешир, ето дневника." 


Крис харесва уважението на българите към учителите. Англичаните може да са благодарни на учителите си, но те нямат празници като 24 май. Децата в Англия не носят цветя на своите учителите. 


Крис открива, че българските му ученици не са свикнали да изразяват мнение. Те учат наизуст. Като изпитват, учителите очакват учениците да повторят урока от предишния час. "Аз исках учениците да обсъждат неща, като импровизират на базата на наученото досега. Но им беше трудно. Нямаше дискусии. По-късно по време на Людмила Живкова в учебника по английски за горните класове се появиха въпроси за дискусии, например, дали Джон Кийтс е по-добър поет от Уилям Уърдсуърт. Беше очевидно, че се избягват идеологически теми. Въпреки това учениците преди да дискутират се опитваха да разберат от мен кой е правилният отговор на този въпрос. В Англия образованието е друго. Там в един момент учителят казва на учениците си, че няма правилен отговор и че те трябва да формулират добри аргументи. Затова, когато Божидар Димитров казва, че историята се състои от факти, се чудя какво има предвид. Той мисли, че историята на България се състои от факти и няма интерпретации. Аз също съм учил история, но нас ни учеха да интерпретираме историята. Дори фактите са интерпретации. Например, един документ, на който се позовават историците, е интерпретация на дадени факти от автора на документа."


Питам Крис какво са го питали българите за Англия и англичаните за България през социализма. "Възрастните българи не ме питаха за Великобритания. Мисля, че избягваха защото се страхуваха, че могат да ги докладват. Аз не бях виждал държава, в която хората живеят в такъв страх, макар че ми беше трудно да разбера от какво се страхуват всички. Възрастните знаеха повече за Англия, защото ходеха в Кореком. За много българи всичко, което си заслужава да се знае за Англия можеше да бъде намерено в Кореком. Приятелите ми в Англия ме разпитваха за ежедневието в България." 


"До не отдавна България беше известна в Англия с две неща – смъртта на Георги Марков и българския национален отбор по футбол със Стоичков, който победи Германия. Ани като отиде на работа следващия ден след тази победа, английските й ученици я аплодирали", казва Крис. После шеговито добавя, "Но тя можеше да плаши учениците и с българския си чадър."


След като се преместват във Великобритания Крис и Ана стават членове на Британско - българското общество за приятелство, за да имат контакти с българи. "Обществото е било създадено от хора, които са били политически симпатизанти на комунизма", казва Крис. "Но през 80-те повечето членове бяха хора, които харесваха културата или природата в България, и нямаше връзка с комунизма." Днес Британско - българското общество продължава да поддържа връзки между британци и българи, като Крис и Ана са членове на Управителния съвет на организацията.


След като си направихме снимки пред 5-етажната бивша къща на бабата и дядото на Крис в Челси, влизаме в един пъб в квартал Кенсингтън. Крис си поръчва "Абът". Казва, че това е любима негова бира. Барманът е чужденец, който няма опит. Крис го изчаква търпеливо. В съботния следобед пъбът е пълен. Посетителите са вперили очи към телевизионните екрани, по които върви ръгби мач.    


 Крис Бъкстън

© Личен архив

Крис Бъкстън

В пъба е шумно и трябва да викаме, за да се чуем. Искам да питам Крис за литературната му кариера. Той е автор на няколко романа за възрастни, истории за деца и поезия. Преди време прочетох романа "Прудънс и червения барон" на Крис. Подобно на другите му романи, действието се развива в България и в Англия. Крис познава двете страни и техните читатели, и разказва истории, които българи и британци могат да оценят. Той разказва не само впечатляващи истории, но и разкрива правилата на българското и на британското поведение. Освен това успява да открие общото между българи и британци, и виждаме как героите се научават да живеят добре заедно.


Докато говори за книгите си, Крис ме гледа в очите. Чувствам се свързан с него и фокусиран върху това, което разказва в този момент. Крис е автентичен, способен да се изрази и уверен в себе си и това, за което говори, без да е арогантен и циничен. Спомням се, че Ана сподели, че харесала навремето страстта му по литературата. Усещам я и аз в този момент.


Миналото лято Крис бил поканен на тържество в Никопол. Жителите на града били впечатлени от неговия роман "Далеч от Дунава", който започва от битката при Никопол през 1396 г. В  книгата българка спасила френски рицар, ранен в битката и пътува с него чак до Нормандия в началото на 100-годишната война. "Хората ме посрещнаха фантастично, въпреки ограничените възможности в тази част на България. Млади и стари хора бяха дошли в читалището. Голямо впечатление ми направи, че в залата бяха заедно българи, цигани и турци."


Крис смята, че българската история е богата на теми за романи, заради съвпаденията, които открива. Например, романът му "Радослава и викингският принц" е вдъхновен от любовта на норвежкия крал Харалд и българска принцеса в Константинопол, и участието на Харалд в потушаването на българското въстание срещу византийците, предвождано от цар Петър II Делян през 1040 г. 


Крис смята, че англичаните имат нужда да знаят повече за България, тъй като много българи живеят вече в Англия. Според него в сравнение с другите балкански държави, България прави много малко за превеждането на книги на български автори. "Искам да превеждам книги с добри истории, които биха били разбрани от повече хора. Има и много добри български книги от далечното и близко минало, които не са преведени на английски. Например, забележителният роман на Ивайло Петров "Хайка за вълци". Романът "Калуня-Каля" на Георги Божинов, също трябва да бъде преведен. Искам да преведа "Възвишение" на Милен Русков. "Революция с аритмия" на Йордан Свеженов, също може да бъде разбрана от много хора и има връзка с действителността днес – бежанци, международни криминални структури, тероризъм."


Англичаните не дават съвети наляво-надясно, освен ако не ги попита човек. Затова искам Крис да даде съвет за адаптацията на българите във Великобритания. "Българите в Англия имат много високо ниво на мотивация, високи умения в различни области и добро образование. Най-важното е да отворят мозъка си към мултикултурализма във Великобритания", казва Крис. "Хората с деца се интегрират много бързо. Децата от различни култури учат и играят помежду си. Покрай тях и родители им се научават да живеят заедно." 


На път за вкъщи се сещам за любимия български израз на Крис, той го научил от колегите си от Английската гимназия в Бургас, в английския няма такъв израз. Крис забелязал, че колегите му в Англия се шокират като чуят буквалния превод на българския израз "таралеж в гащите". "Подобни изрази казват много за това как се чувстват хората от определена култура", каза Крис. После добави иронично "Чудя се защо българите си слагат често таралежи в гащите."


Контакт с Крис Бъкстан може да се направи през неговия сайт


Бойко Боев е автор заедно с Десислава Дякова на блога Разходки из Лондон, чиято цел е да свърже българите с Лондон и лондончани."Разходки из Лондон" е рубрика и в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Хубав материал . И англичанинът е оценил хубавите страни на българското образование.

  [email protected]
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Представям си как се е чувствал и къде е мислел ,че е попаднал.

 3. 3 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доста глуповато интервю. Този, който го е взел явно не е живял по онова време и чел по разните книжки как до всеки българин ходи агент на ДС, а англичанинът пък се е помислил за голямата работа и дори поучава. Напр. за Б. Димитров. Дошъл е тоя от хиляди километри и да се произнася за един или друг българин. Все пак Димитров за разлика от тоя е професионален историк.
  Възрастните българи не го питали за Великобритания, защото се страхували. На този и през ум не му минава, че не са длъжни да се интресуват от неговата страна и може би заради това не са го питали.
  За сведение на взелия интервюто и на англичанина през 1975 г. "Балкантон" издаде плоча на "Бийтълс". През 1977 г. бяпа издадени още две. България съвсем не беше такава неантерталска, за каквато си я мислят Боев и англичанина.
  Защо толкова много някой българи като взелия интервюто искат да унижат България ? Защо я представят в такава карикатурна светлина ? Хайде оня англичанин го разбирам. Чужденец е. Не ни познава.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Весело

  [quote#2:"Роси"]Представям си как се е чувствал и къде е мислел ,че е попаднал.[/quote]Той си го казва човека."Със сигурност ме подслушваха и следяха в Бургас. Имах опит с това от Португалия, която по онова време беше фашистка страна. Бях много внимателен в България."Дошъл в комунистическа,от един дол дренки.

 5. 5 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1111 Любопитно

  "Един учител, любител орнитолог – специалист по птици - един път бил арестуван, защото е снимал в близост до летището в Бургас. Това бил повод да го обвинят, че заснема секретен обект."

  "Навремето сякаш всеки българин следеше какво казват и вършат хората около него."

  "Възрастните българи не ме питаха за Великобритания. Мисля, че избягваха защото се страхуваха, че могат да ги докладват. Аз не бях виждал държава, в която хората живеят в такъв страх, макар че ми беше трудно да разбера от какво се страхуват всички."

  "Казаха ни, че във всеки клас ще има един ученик, който ще докладва какво казваме по време на занятия и обикновено това е най-слабият по английски ученик, затова има вероятност да не е разбрал добре какво точно е казал учителят"

  ....Друго си беше да си шушукаш едно време, друго си беше да "напазаруваш" от КОРЕКОМ...Интересно си беше тогава. А сега - говори си, каквото искаш, всеки магазин е Кореком...Няма я тръпката !!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  [quote#3:"angelpetrov"]Защо толкова много някой българи като взелия интервюто искат да унижат България [/quote]
  защото новата "истинска" история на страната записана в учебниците трябва да бъде доказана . безплатно разбира се .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  [quote#3:"angelpetrov"]Все пак Димитров за разлика от тоя е професионален историк. [/quote]

  Само това ми беше достатъчно да класифицирам поста ви като BS (blank sentence)....

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1367 Весело

  Бъл-га-ри ю на-ци.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#3] от "angelpetrov":


  [quote#3:"angelpetrov"] Все пак Димитров за разлика от тоя е професионален историк. [/quote]

  Вие май доста безкритично приемате всичко което казва този, според вас ,,професионален историк"

 11. 11 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#10:"koko65bg"]Вие май доста безкритично приемате всичко което казва този, според вас ,,професионален историк" [/quote]
  Не става въпрос за това. А за това, че един дошъл от майната в своята наглост стига дотам, че да дава оценки на българи професионално ангажирани с едно или друго нещо.

 12. 12 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#3] от "angelpetrov":

  Едва ли някой може да представи България в карикатурна светлина по-добре от така наречения от вас "професионален историк" Божидар Димитров.

 13. 13 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Така изглеждаме, дали така е наистина си е отделна работа...

  От доста време ме гложди мисълта, че други балкански писателе са световноизвестни, а нашите- не. Нито сме по-малки, нито по специфични като език и култура. А Крис превежда! Трябва да сме благодарни за това...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "Спомням си, че пред блока седяха възрастни жени, която оглеждаха и обсъждаха минувачите."
  Нямаше да е толкова важно това изречение, ако не беше исказано в контекста на шпиономанията. Щом на този ингилиз кварталните клюкарки са му изглеждали агетки на КГБ, какво още да го обсъждаме? Ами най-накрая да признаем, че ние българите по време на комунизма бяхме камили. Дали това ще задоволи нашите натовски приятели и партньори?

 15. 15 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#14:"Judjuk"]Щом на този ингилиз кварталните клюкарки са му изглеждали агетки на КГБ, какво още да го обсъждаме?[/quote]

  Този дървен западен философ ако поне малко знаеше някои неща за България тогава нямаше да изглежда толкова жалък. Напр. щеше да знае, че съседките, които го оглеждат няма защо да са от ДС, след като още през 1960-те години в България се произвежда "Кока-Кола". И при това наименованието е на кирилица.
  Тоя явно си мисли, че е дошъл в някакъв бантустан и поради това той трябва да е в центъра на вниманието.

 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Интересно е да се види как изглежда България през чуждите очи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  [quote#15:"angelpetrov"]Този дървен западен философ ако поне малко знаеше някои неща за България тогава нямаше да изглежда толкова жалък.[/quote]

  Жалък изглеждаш ти в опита си да представиш положителна светлина едни от най-мрачните времена в историята на България, когато тя беше под руско-комунистическо жестоко робство.

 18. 18 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Появяването на тези млади и интелигентни хора в нашето общество беше глътка свеж въздух за нас , които бяхме обучавани да наизустяваме клишета , в които не вярвахме . И аз открих , че те са хора , идентични с нас , като единствената съществена разлика беше , че са отраснали в свободно общество, без заблуди , без табута , имащи достъп до всякаква информация, имащи право да пътуват навсякъде , докато по това време , ако искахме да посетим някоя "западна" страна трябваше да подаваме молба за разрешение от МВР , да обясняваме защо е важно да посетим страната и ако намерехме "връзки" , някой да се застъпи за нас , но и да носи отговорност , че ще се върнем , бяхме "щастливи" .

 19. 19 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  От време на време ми се дига самочувствието от такива материали.Иска ми се да вярвам че не всичко е загубено...

 20. 20 Профил на emoss1
  emoss1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "

  Дървеният философ тук си ти. Човекът казва, че има разлика в порядките между двете държави и в Англия не е прието да се обсъжда човек, докато в България постоянно става и дава пример с бабите пред блока. Никъде не казва, че бабите са част от ДС.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  "Там като влизах в учебната стая, всички ученици ставаха на крака. До вратата ме чакаше дежурен ученик, който рапортуваше "Другарю учител, класът е готов за урок. Ето тебешир, ето дневника."

  Беше!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  "Сигурно са те подслушвали и следели в Бургас?", питам Крис. Той ми разказва, че преди тръгване за България всички учители са били предупредени от Британския съвет да внимават, защото ще бъдат следени и могат да бъдат изнудвани. "Казаха ни, че във всеки клас ще има един ученик, който ще докладва какво казваме по време на занятия и обикновено това е най-слабият по английски ученик, затова има вероятност да не е разбрал добре какво точно е казал учителят", отговаря Крис, смеейки се. "

  На 100% някой подобен доносник чете статията!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Много интересна история.Крис Бъкстон ме впечатлява със своята откровеност и това ,че малко или много обича нашата България.

 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#8:"Краде ми се мили мой!"]Верно превърнахме се в кочина,ама то се свиква![/quote]
  По-добре да сме западна "кочина", отколкото 16-та република... другарю, изтървал кокала...
  Ей, не ви е срам, дори на фактите дето са пред очите на всички, да казвате че са лъжа... Опашка за пипер. Схаващаш ли, днес в кварталната бакалия (колкото един гараж) има два вида чушки и пресен лук, чесън, копър и магданоз, а през соца, целия СИВ не можеше да го постигне... Кочина било сега... преди имаше дефицитни и сезонни стоки, а в магазина имаше "каквото пуснат" това беше истината за тогава и интервюто си е точно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поначало българите знаят много повече за света, отколкото (примерно) англичаните за България. Смешно е, че в Англия са чували само за българския чадър и Стоичков, което говори много лошо за тяхната интелигентност. На никой от българските нихилисти не му направи впечатление, че англичанинът са го спуквали от наказания и бой в католическото училище, а може и някой пастор да му е посегнал. Аз поне от това време - 70те години, имам хубави спомени. Животът не е само политика!

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  [quote#24:"gost22"]По-добре да сме западна "кочина"[/quote]

  Ами нали сме. Само не знам защо на тебе ти харесва? Кочината си е кочина.

 27. 27 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#25] от "ixikot":

  Знаенето на нещо, напр. факт, не прави знаещия го повече интелигентен. Показателно е, че интервюираният изирчно споменава как българските ученици били свикнали да наизустяват едни такива факти вместо да разсъждават и извеждат причинно-следствени връзки между тях, или пък да използват фактите щото да намират решения на непознати за тях проблеми. Боят в католическото училище едва ли изненадва някого. Проблемът е, че в българските училища по онова време не беше кой знае колко по-различно с наказанията. За посягането, едва ли такова е липсвало, просто се е криело, на същия принцип както Католическата Църква (и всяка друга църква, всъщност) го е и продължава да го крие.

 28. 28 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#25] от "ixikot":

  На мен са ми разправяли хора, учили през 50-60-те години, чепо това време даскалите са спуквали от бой всеки, който пише с лявата ръка. Те вероятно са се научили да пишат с дясната, а Крис от боя се е научил да си държи езика зад зъбите.

 29. 29 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Чел съм и двата исторически романа на Кристофър Бъкстон и мога да заявя, че са добре написани, почиват на исторически факти и личи любов към България.

  Навремето в Бургас са преподавали около 20- на британци в Английската гимназия- англичани, шотландци, уелсци , един австралиец, имало и една жена от Цейлон.

  Няма съмнение, че всички са били внимателно наблюдавани.

  Клюката твърди, че дъщерята на местния партиен бос била гадже на един шотландец!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 30. 30 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  [quote#23:"bat_plamen"].Крис Бъкстон ме впечатлява със своята откровеност и това ,че малко или много обича нашата България.[/quote]

  Ми жена му е българка, децата му- половин българчета.
  Няма начин да не нагъва шопска салата и печен пипер!

  Мои клиенти англичани се кълнат и в двете!
  И в ракията!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 31. 31 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "asbroad":

  Абе, пич (предполагам), за да правиш причинно-следствени връзки трябва да познаваш фактите, оставям настрани капацитета. Няма да споменавам и нашите отбори, които участват на олимпиади по физика, математика, астрономия и др. Не може хора, които не познават историята на Англия и България, да правят сравнения между двете. Над имперска Великобритания никога не е залязвало слънцето, от половината свят са цоцали с векове. И въпреки всичко, който е чел за бордеите на Лондон се е ужасявал. България трябва да се сравнява със съседните страни - били сме "прусаците на Балканите" и т.н. Айде, че стана много дълго!

 32. 32 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#3] от "angelpetrov":

  рИвете комуняги

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 33. 33 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#6] от "жу суи форумно ястребче":

  И каква е "истинската история"? Да беше чул какво казват българските историци, а не да ходиш със селяните на шествия в провинцията, облечени в народни носии. Защото гледам, че намекваш за това. А за другото спор няма - този англичанин е фашист и соросоид.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 34. 34 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#11] от "angelpetrov":

  [quote#11:"angelpetrov"]А за това, че един дошъл от майната в своята наглост стига дотам, че да дава оценки на българи професионално ангажирани с едно или друго нещо[/quote]

  И какво му е професионалното на Божидар? Само да ти припомня за вампирите и за мощите.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 35. 35 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#31] от "ixikot":

  [quote#31:"ixikot"]Няма да споменавам и нашите отбори, които участват на олимпиади по физика, математика, астрономия и др[/quote]

  Това е днес Образованието може да ни е скапано, но поне има свобода. И тя дава резултати.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 36. 36 Профил на hrinik
  hrinik
  Рейтинг: 8 Неутрално
 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  [quote#33:"deutschwagen"]И каква е "истинската история"? Да беше чул какво казват българските историци, а не да ходиш със селяните[/quote]
  ами ето ти я и историята . мразиш селяни , квалифицираш българи и историци и ... пишеш тук ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "жу суи форумно ястребче":

  Поредния форумен б**лук.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 39. 39 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  Като сте тръгнали да пренаписвате историята дано не стигнете в това отношение на така наречените македонци.

 40. 40 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Крис харесва уважението на българите към учителите"
  Това уважение вече го няма. Откак станахме мултикулти, и ние възприехме тяхното отношение към света. Но това едва ли е нещо лошо, не е необходимо да си създаваме идоли и да им се кланяме.

 41. 41 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "emoss1":

  Ето какво казва този - "Аз не бях виждал държава, в която хората живеят в такъв страх, макар че ми беше трудно да разбера от какво се страхуват всички. Възрастните знаеха повече за Англия, защото ходеха в Кореком".

  Живял съм по онова време и чак такъв страх не съм из изпитвал. А пък казаното, че възрастните знаели повече за Англия щото ходели в Кореков е върха на глупостите.
  Ще ми кажеиш ли напр. от какво по ония години се е страхувал комсомолския секретар Плевнелиев ? А Борисов такъв страх го е тресяло, че е учил в школата на Държавна сигурност. От страх Цецка Цачева пък е станала партиен секретар. Сега тия тримата са десни.

 42. 42 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#34:"deutschwagen"]И какво му е професионалното на Божидар? Само да ти припомня за вампирите и за мощите. [/quote]

  Англичанинът първо да научи, че добре знаем Англия не от Кореком, а от разказите на нашите дядовци и баби за дивашките бомбардировки над София и др. наши градове. И за убитите от англичаните невинни българи и нанесените от тях щети. А после да си позволява да дава оценки.

 43. 43 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#42] от "angelpetrov":

  По-голяма глупост не съм чувал. Какво ми ревеш за бомбардировки по време на война, обявена от нас, когато цяла Германия бе срината със земята. Научи малко, примерно, за бомбардировките в Дрезден. А за двете ядрени бомби няма да гооворя. Обаче целият свят са тъпаци, само партийните тарикати знаят. Трябва да си много зле за да отречеш партийния информационен филтър и пропагандата, която е контролирала обществото на НРБ. Нищо не е знаело това поколение то е повече от ясно. И не само за Англия. А тези които са знаели не са имали правото да говорят.
  И не си мисли, че само англичаните са извършвали зверства. Никой не е бил ангел. За СССР няма да говоря - окупираха половин Полша с нацистите и започнаха войната, на тяхна страна. А защо не разкажеш какво са правили братушките когато са минали Дунава, и то без и един български войник да е вдигал оръжие срещу съветски войник. Спретнаха един кървар преврат, разрушаване на системата, избиване на елита, народен съд. И изнесоха архивите. Да не говорим как са искали да разпуснат българската държава и да създадат три нови нации и държави в рамките на балканска федерация. Искали са да убият България! Аман от червени промити мозъци!

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 44. 44 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#37] от "жу суи форумно ястребче":

  Аз не мразя никого, просто сте ми смешни бг "патриотите". Станахте за смях пред всички, включително и пред историците. При вас комунетата винаги има нетърпимост към тези, които казват нещата както са, а не както искате вие. Дори и тези хора искрено обичат България, както този англичанин. А вие всъщност никога не сте я обичали. За вас са важни пропагандата, партията, пан-славизма и рАсия.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#41] от "angelpetrov":

  Как пък ги видяхте десни, те са си червени отвсякъде, а страх имаше повсемесно - в „материяла“, а партийните членове се самоконтролираха, ма и тях ги беше страх!

 48. 48 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#46] от "angelpetrov":

  Тъп си ти. Разрухата причинена от СССР и псоледвалото поробяване са нанесли много повече вреди. Срещу тях кой е изстрелял куршум бе, кратуно чугунена? И война дори не им е обявявана, за разлика от ситуацията с Англия и САЩ.
  И айде да понаучиш малко история. Първите бомбардировки в България са от страна на Югославия и после на СССР (1941-1942), над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица. Без дори да сме обявявали война! А със самолетите на западните съюзници не сме имали драми до като не сме почнали да нападаме самолетите им, които са се връщали от мисси над Румъния. Едва тогава нещата загрубяват. Ама историята не ви е силна страна на вас, комунягите. Стой си в провинциалната централа на БСП/Атака и си мрази анлгичаните.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#41] от "angelpetrov":

  [quote#41:"angelpetrov"]Ще ми кажеиш ли напр. от какво по ония години се е страхувал комсомолския секретар Плевнелиев ? А Борисов такъв страх го е тресяло, че е учил в школата на Държавна сигурност. От страх Цецка Цачева пък е станала партиен секретар[/quote]

  Нещо си почнал да заораваш с аргументите. За какво да се е страхувало дадено лице, ако е било вярно на Партията (говорим за 70-те и 80-те, до тогава е било по-сложно). И какво от това, ако бивше партийно лице се води "десен" политик ДНЕС? Защо не е имало десни политици тогава? По-тъпи аргументи от воите не съм чувал. Ти си от тези дето си искат соца не само защото сте промити и зомбирани, а и защото не ставате за нищо друго освен за партийни мишоци. Това ви е била единствената възможност нещо да зависи от вас.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 51. 51 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#47] от "joroistinata":

  Между другото Плевнелиев се оказа свестен. Не го очаквах.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 52. 52 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1208 Гневно

  [quote#3:"angelpetrov"]На този и през ум не му минава, че не са длъжни да се интресуват от неговата страна[/quote]
  Толкова сте жалък, другарю Петров! Човекът е писател, не само интересуващ се от България, но и искрен приятел на България. Дошъл е да учителства и да прекара тук няколко от най-хубавите си младежки години, залюбил и се оженил за българка, като се върнал в Англия станал член на Британско-Българското общество за приятелство и сега с жена му са членове на Управителния му съвет.
  Лично аз осъзнах проблема със всеобщия страх в България приблизително когато станах пълнолетен. Осъзнах, че всички нас, мен, съучениците ми, родителите ми, всички ни е страх да изкажем мнение, различно от партийното. Защото всеки такъв би си навлякъл ред проблеми.
  Съседът ни - прост човек - не го беше страх и пийнал, напсувал пред един милиционер комунизма. Е вкараха го в затвора и лежа две-три години. Никого не беше закачал, нито беше крал или нещо подобно. Никой не смееше да се опълчи и да критикува комунизма! Белене беше пълно с малцината, осмелили се да го направят. През 80-те в България най-популярното нещо беше да се ... краде. От предприятието, от полето, от общото. Когато осъзнах този всеобщ народен "стремеж" направо се ужасих какво ни очаква! За мен най-тежкият грях на Тодор Живков беше, че отучи народа да се труди. Уравниловката сред работниците и отнемането на късчето земя от селянина унищожи позитивната енергия и стремежа към прогрес у хората. Погубването на личния интерес доведе до безверие и изкривявания, а впоследствие и до крахът на комунизма като система. Жалко за десетилетията труд и постижения, бяха пропилени поради моралната деградация започнала отгоре и стигнала до долу.

 53. 53 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#52] от "vankata1":
  Не знам дали сте живял по онези времена, но описаното от Вас е самата истина. Свещената и неоспорима истина! И го твърдя, защото го видях със собствените си очи и преживях с душата и тялото си.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 54. 54 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#52:"vankata1"]популярното нещо беше да се ... краде[/quote]
  Имаше термин. Ненсе крадеше, защото краденето беше от човек, беше "вземане". Взех си от работата това, вземи ми от твоята работа онова.
  А за страха, като отивах студент майка ми специално ме предупреди "никакви политически вицове и даже да не ги слушаш".

 55. 55 Профил на burma
  burma
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Глуповат материал, нагласен според сегашните представи за соца.

  muho
 56. 56 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Интересна статия за интересни хора.
  И за едно о-т-в-р-а-т-и-т-е-л-н-о време - времето на комунистическата тирания.
  Времето на дефицит на всичко, дето се сетиш - от чушки и дрехи до въздух за дишане и свобода да кажеш какво мислиш!
  Време на лъжа и насилие - това беше соцът, какво друго?
  Наглите опити на някакви комунистически плужеци тук и там да ни убеждават, че през соца животът ни бил едва ли не "нормален" и едва ли не "радостен" са наглост, разчитаща, че не ги помним!
  Помним ги с цялата им долнопробност, цялата им цинично упражнявана власт над нас, нормалните хора - помним и няма да забравим!
  ...Един интересен детайл - учениците наистина трябваше да зубрят, т.е. да наизустяват: "разкажи урока!". Така беше и ето англичанинът го е схванал веднага и го е откроил като особено интересно за оня период.
  Комунистическите тъпаци се страхуваха от хора с мислене, разсъждения, въпроси, отговори. Защото едни чисти души като детските, но с любопитно отношение към света щяха лесно да открият лъжите на комунистическите тъпаци.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 57. 57 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#55] от "burma":

  ДрОгарю, за соца няма сегашни и тогавашни представи. Има само истината за соца, кяото не е била допускана до вас. И за някои това важи и до днес.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK