Меконг – реката на бъдещите изгубени богатства (видео)

Меконг – реката на бъдещите изгубени богатства (видео)

© Веселина Фотева
Статията е част от поредица публикации, посветени на най-бедния район в Тайланд – Исаан, и лао-исаанскота етническа група, която го населява. Тя е част от проект на международната неправителствена организация Minority Rights Group, чиято цел е да популяризира в Европа проблемите на коренното население в развиващите се страни.

Жените от село Пу Као Тонг са известни като едни от най-добрите златотърсачи в община Муанг, област Нон Кай, североизточен Тайланд. В превод от тайландски името на селото означава "При Златната планина". Но не в планината е тяхната стихия, а във водите на река Меконг.


В близкото минало всяка от златотърсачките от Пу Као Тонг е успявала да изкара само от златодобив над 10 хил. бата (около 500 лв.) месечно – сума, осезаемо над среднaта заплата за страната. Пясъчното дъно на Меконг е богато на злато, което, според местните, идва от близката планина. Дори пясъкът е примесен с фини златни прашинки, които му придават забележим още от далеч блясък.
Но за окото на познавачите златните частици са с твърде ниско качество, за да бъдат отделяни и продавани. Търсят се цели парченца от благородния метал - с помощта на дървени съдове във формата на широки конуси. С тях се загребва шепа пясък и вода, които се завихрят като във фуния докато на дъното не остане желаното късче метал.


Днес обаче дървените конуси са празни. Водата е в неестествено настроение за сезона и жените от Пу Као Тонг не могат да влязат достатъчно навътре, където обикновено преминава златото. Така става все по-често откакто е започнал строежът на най-големия до момента енергиен проект по долното течение на Меконг. Бент и водна електроцентрала се изграждат в Лаос край градчето Ксаябури (Xayaburi), на около 400 км от "селото при Златната планина". Проектът е готов 60%. Той е и първото съоръжение, което прегражда коритото на реката от край до край и изцяло контролира пълноводието й.


Меконг – реката на бъдещите изгубени богатства (видео)

© Веселина Фотева


"Ако преди реката беше пълноводна до ноември, а след това идваше сухият сезон, то днес сезоните се редуват през ден", разтревожени са местните. Целият им живот е свързан с реката, а духовната връзка с водата е силна. Препитават се главно от земеделие, риболов и златодобив – и трите скоро почти невъзможни, ако изкуствената регулация на речното ниво зачести.


Какво всъщност се случва


Проблемите на хората от Пу Као Тонг не са изолиран случай. Близо 60 млн. души в Китай, Мианмар, Лаос, Камбоджа, Виетнам и Тайланд зависят от река Меконг. Реката е една от най-дългите в света, източник на препитание за милиони и дом на уникална по разнообразието си биологична система, превъзхождана само от Амазонка.


Затова, в знак на добра воля, още през 1995 г. е подписано споразумение, по силата на което всички решения за проекти, свързани с реката, да бъдат наблюдавани и одобрявани от специална комисия (Mekong River Commission). Основана от международни агенции за развитие и четирите държави – Виетнам, Камбоджа, Тайланд и Лаос, комисията приема протокол, който задължава страните да уведомяват и консултират със съседките си всяко свое решение за проекти по течението на реката.


Въпреки това 11 години по-късно Тайланд и Лаос почти завършват бента и прилежащия към него язовир край Ксаябури, без да се вслушват в протестите на гражданите си и несъгласието на останалите две страни-членки на комисията – Камбоджа и Виетнам. Нещо повече, край Ксаябури е първият от общо 11 бента, планирани да преградят долното течение на Меконг.


Меконг – реката на бъдещите изгубени богатства (видео)

© Веселина Фотева


Тайланд – енергийната батерия на Азия?


Местните хора разказват, че първоначално идеята била съоръжението да бъде построено в тайландската част на Меконг, но начинанието срещнало мощен обществен отпор. Така инвеститорите се принудили да направят първата копка в Лаос, където, по думите на засегнатите, "населението няма право на глас срещу решенията на комунистическата държава". Като допълнително доказателство за схемата споменават фирмата, която строи съоръжението – тайландската CH.


От друга страна, в последните години усилено се говорело за икономическия и демографски бум в Югоизточна Азия, което водело след себе си по-големи енергийни нужди. Според анализ от 2013 г. на Международната агенция по енергетика регионът ще има нужда от близо 80% повече енергия в следващите 20 години. Но докато това донякъде оправдава рояците енергийни проекти в района, то то не важи за Тайланд – страната вече е подсигурила предполагаемия енергиен недостиг. Въпреки това е заявила, че ще изкупува 95% от произведената енергия в Ксаябури. Голямата и съвсем не тайна цел на тайландската държава е да се превърне в основна "батерия" за съседките си на всяка цена, убедени са природозащитниците.


Меконг – реката на бъдещите изгубени богатства (видео)

© Веселина Фотева


Печалба за едни, загуби за други


Според плановете бентът край Ксаябури ще бъде 820 м дълъг, 32 м висок, с хидравлична глава от 18 м, близо 50 кв. км. водна повърхност и резервоар, дълбок 30 м. Предвидени са два пролива за преминаване на рибата, чиито размери не са посочени. Проектът струва 3.5 млрд. долара, а очакваният енергиен потенциал е 1.260 мегавата.


Последствията от съоръжение с такива мащаби за био система като река Меконг биха били невъзвратими, опасяват се специалистите по околна среда. Архитектите пък посочват, че тези рискове са помислени и ще бъдат изградени спомагателни съоръжения, които да осигурят безпроблемната миграция на рибата към по-долните течения на реката. Противниците на идеята обаче се съмняват – според тях подобна система няма как да сработи по река Меконг, тъй като тя е дом на някои от най-големите сладководни риби в света, сред които е гигантският сом, както и на сладководния делфин. И двата вида са застрашени от изчезване.


Според световната природозащитна организация World Wildlife Fund (WWF) язовирът ще доведе до пълното изчезване на гигантския сом, който се среща само в река Меконг. Други 229 вида риба (по данни на WorldFish Center) също ще бъдат застрашени заради невъзможност да мигрират и снасят хайвера си в долната част на реката.


Меконг – реката на бъдещите изгубени богатства (видео)

© Веселина Фотева


Предупреждениета за последствията не спират до тук.


Ако хабитатът на рибата бъде разрушен, 11-те планирани бента ще донесат повече загуби, отколкото приходи за държавите по делтата на Меконг. Изследване на Университета в Портланд, например, оценява потенциалните щети на 274 млрд. долара, при положение, че всички 11 бента бъдат завършени.


В допълнение, и без това нестабилната в следствие на климатичните промени пясъчна делта на реката ще бъде отмита безвъзвратно заради изкуствено предизвикваните суши и пълноводие, а последните залежи на злато и източник на доходи за жителите на село Пу Као Тонг ще изчезнат.


Надеждата на жените златотърсачи от "селото при Златната планина", на хората, живеещи по бреговете на реката, на активистите и природозащитниците е, че дори бентът при Ксаябури да бъде довършен, протестите и привличането на международно внимание върху проблема да принудят правителствата на Лаос и Тайланд "поне да действат по-разумно" при изграждането на останалите 10 съоръжения. А може би и въобще да не започнат част от тях.


"Ако всички бентове бъдат построени и пуснати в експлоатация, това ще е краят на величествената река Меконг", мрачно завършва един от многобройните доклади по темата.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Легендарните спортисти и Лаоския Олимпийски Комитет подкрепят бента и призовават Лаоското Правителство да не се съобразява с рекета на големите сомове.

 2. 2 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 906 Неутрално

  ,,Печалба за едни, загуби за други ''

  -,,Това е толкоз просто и логично'' и важи във всички сфери и области на живота във всички страни по света. За да печели някой друг трябва да позагуби нещо, инак всички биха били еднакво богати или еднакво бедни. Добре поне, че въпреки милионите години човешко въздействие върху природата, тя все още съществува и се възстановява, макар и трудно.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Весело

  Гарантирано осиране на пейзажа ...от съществото наречено човек !

 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Я бе да има келепир,както е казал Бай Ган!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Според световната природозащитна организация World Wildlife Fund (WWF) язовирът ще доведе до пълното изчезване на гигантския сом
  __________
  Голяма работа ...нали ще има пазарна икономика и свободна търговия?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Само за информация - делфинът не е риба, а бозайник.

 7. 7 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Вижте примера с Каспийско море и последствията от отклоняването и изкуственото манипулиране на големите реки.

 8. 8 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Поредната непоправима вреда върху природните екосистеми! Е, майката земя започна да си отмъщава и няма да има прошка за никой както за нещастните бедни златотърсачи, така и за алчните типове ненагушили се с пари и власт.

  ура и да живей!!!
 9. 9 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 237 Весело

  Делтата на Меконг храни 1/3 Виетнам, а заедно с Тонле Сап е изключително важна за половин Камбоджа.
  Реално и двете държави имат нужда от нея, но както виждаме недобросъвестни съседи както могат да направят.
  В района на провинции Сок Транг и Бак Лиьо във Виетнам на всяка крачка се виждат малки и големи бизнеси свързани с реката.

  хмммм....
 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":

  Заслужаваме си, Природата, да намери начин да се отърве от нас!

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Лаос. една от поредните комунистически сатрапии, за които не се говори много. население, което тъне в мизерия и безпросветен мрак. а комунистическото им правителство за 10 милиона долара ще направи всичко, което поискат от него околните държави (били те комунистически, или капиталистически).

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#11:"полувишис"]Лаос. една от поредните комунистически сатрапии, за които не се говори много. население, което тъне в мизерия и безпросветен мрак.[/quote]
  На тези хора май им липсва преврат организиран от цереуто както през 1962г. ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Наскоро бях във Виетнам и няколко дни в Камбоджа. Разгледах делтата на река Меконг, после нагоре се качихме по течението към Камбоджа, дори от Виетнам в Камбоджа влязохме по вода. Там реката е широка буквално като езеро...

  Та, искам да кажа, че това е не просто река, това е транспортна магистрала, индустриална инфрастуктура, източник на вода за селското стопанство...Аз бях поразен от огромното икономическо значение на тази река. Навсякъде по бреговете живеят хора, има къщи, има фабрики, цехчета, плаващи ферми за риба, лодки навсякъде, всякакви продавачи на плодове...Дунав ми изглежда като някакво пусто място в сравнение с Меконг.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Неутрално

  "...с хидравлична глава от 18 м, близо 50 кв. км. водна повърхност и резервоар, дълбок 30 м."

  Не става ли въпрос за хидравличен напор, а не глава!?

  Иначе, построяването на толкова много язовири по река Меконг със сигурност ще се отрази негативно на местната фауна...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Една от най мръсните реки в света

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Там, където бетонират, се прощават с природата, а тя един ден си ни го връща.

 17. 17 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  КОманданте, питай колко села за били затопени при строенето на язовири през социализма
  . викахме им язовирци, демек от язовирските села

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#17:"bulgarinvstranstvo"]КОманданте, питай колко села за били затопени при строенето на язовири през социализма
  . викахме им язовирци, демек от язовирските села [/quote]
  Добре де, ама язовирите заприличаха на септични ями без живи рибоци в тях в условията на неолиберална корпокрация и мутроконцесиониране!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK